Ελλάδα | 1 - 2015/16


Στο παρακάτω κείμενο αναφέρονται οι κυριότερες εξελίξεις που έλαβαν χώρα μεταξύ 21/7/2015 και 21/1/2016:



-Εισαγωγή

Από το έντυπο του απολογιστικού έργου του τέως Α/ΓΕΕΘΑ την περίοδο 2011-15 διακρίνεται ό, τι ολοκληρωμένοι εξοπλιστικοί στόχοι είναι η υποστήριξη των διαθεσίμων οπλικών συστημάτων, η προμήθεια πυρομαχικών των αρμάτων μάχης γ' γενιάς, η ανάπτυξη ή προμήθεια συστημάτων ΜΕΑ και η επαύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας του στόλου υποβρυχίων. Στους στόχους υπό εξέλιξη περιλαμβάνονται η κατασκευή εθνικού πλοίου, η ανάκτηση της χρήσης ΑΦΝΣ, η προμήθεια από τις ΗΠΑ συστημάτων ΠΕΠ MLRS, αρμάτων μάχης M1, λοιπού τροχαίου υλικού και ελικοπτέρων CH-47.

Το Κοινοβούλιο επικύρωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2015 την ελληνο-ρωσική στρατιωτική συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία διευκολύνεται η υποστήριξη των υφισταμένων οπλικών συστημάτων σοβιετικής / ρωσικής προέλευσης που υπηρετούν στις ΕΕΔ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να καλύψει περικοπές ύψους 300 εκατ. Ευρώ μέσα από 15ετές πρόγραμμα πωλήσεων μη χρησιμοποιούμενων οπλικών συστημάτων. Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, δε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για ολοκληρωμένη μεταβίβαση πυραύλων αεροσκαφών στα ΗΑΕ, χωρίς όμως να αναφερθεί ούτε ο τύπος ούτε η ποσότητα τους. Επιπλέον, έκανε αναφορά σε μεταβίβαση 172(;) ΤΟΜΑ BMP-1, από τα οποία 72 θα ανακαινισθούν από την ΕΛΒΟ.
Επανέρχεται το αμερικανικό αίτημα στάθμευσης στην 133ΣΜ συστημάτων ΜΕΑ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Το αίτημα πιθανότατα αφορά MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper. Το αίτημα επιθυμεί να συνδυάσει η ελληνική πλευρά και με στρατιωτικά ανταλλάγματα.

-Χερσαίες δυνάμεις

Σημαντική έλλειψη κονδυλίων ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΣ, αποκάλυψε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Α/ΓΕΣ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο ΕΣ έχει εξασφαλίσει 210 από τα συνολικά 600 εκατ. Ευρώ για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του για το επόμενο έτος.
Σε υπηρεσία βρίσκονται τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης BMP-1 / ZU-23, υπογραμμίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά". Στο κείμενο αναφέρεται ό,τι οι τελικές απαιτήσεις αφορούν 70 εώς 100 τέτοια οχήματα. Δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επίσης υπογραμμίζει ό, τι τελικώς τα 16 οχήματα που κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά θα οδηγηθούν σε προσωρινή αποθήκευση. Υπενθυμίζεται, το ΣΤ' τελωνείο Πειραιά έχει κατασχέσει 16 θωρακισμένα οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη επικαλούμενο την Παράγραφο 9 της Απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ. Οκτώ από τα οχήματα είναι Typhoon GSS-300, κατηγορίας MRAV. To Τyphoon μπορεί να μεταφέρει έως 10 άτομα και να εξοπλιστεί με πολυβόλο 7,62mm ή 12,7mm.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η "Προέλαση", η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει να αποκτήσει έως το 2030 70 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D. Παράλληλα, στις αρχές Φεβρουαρίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ επιτροπή του ΓΕΣ για την επιλογή των 15 ελικοπτέρων CH-47D που θα ενισχύσουν εντός του 2016 τα υφιστάμενα σε υπηρεσία ελικόπτερα του τύπου. Τα πρώτα 10 θα αποκτηθούν από τον Απρίλιο. Τα υπόλοιπα, για τα οποία θα γίνει τυπική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα φθάσουν στα τέλη του έτους. Επίσης, ξεμπλοκάρεται η άρση παραδόσεων των υπόλοιπων εννέα μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Για τα πρώτα τέσσερα προγραμματίζεται η παράδοση εντός του Ιανουαρίου. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη εξοπλισμού της ΑΣ με ΜΕΑ "Πήγασος-2". Αντίθετα, δεν φαίνεται ό,τι θα γίνει αναβάθμιση των AH-64A.
Η Αεροπορία Στρατού πρόκειται τελικά να ενισχυθεί με 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D έπειτα από την κατακύρωση του έργου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρασκήνιο". Πριν τα ελικόπτερα παραληφθούν, θα υποστούν πρόγραμμα ανακατασκευής. Το κόστος της προμήθειας θα ανέλθει στα 125,8 εκατ. $. Πρόθεση του ΓΕΣ, πάντως, φαίνεται να είναι η τελική απόκτηση 15 ελικοπτέρων του τύπου CH-47D, όπως αναφέρει πληθώρα δημοσιευμάτων στον Τύπο.
Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα του περιοδικού "ΕΑ&Τ", το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δείξει ενδιαφέρον για ανακαινισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Huey που υπηρέτησαν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως τα UH-1N του Σώματος Πεζοναυτών.
Έληξε το ζήτημα μη παραλαβής των εναπομείναντων μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Υπενθυμίζεται ό, τι η διακοπή είχε αποτρέψει τον περασμένο χειμώνα την παράδοση του 12ου ελικοπτέρου.

-Ναυτικές δυνάμεις

 
Στην Ημερήσια Διαταγή του Α/ΓΕΝ, με αφορμή την Εορτή του Προστάτη Αγίου του Πολεμικού Ναυτικού, επεσημαίνεται η επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων "ΠΙΠΙΝΟΣ" και "ΜΑΤΡΩΖΟΣ" το 2015 στο Στόλο, όπως και η ένταξη της ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ". Παράλληλα, διεξάγονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της ναυπήγησης και παράδοσης των δύο τελευταίων πυραυλάκατων. Επίσης, το Νοέμβριο ξεκίνησε το πρόγραμμα επανενεργοποίησης και αναβάθμισης των πέντε P-3B. Ο Α/ΓΕΝ, τέλος, τόνισε τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων μέσων, τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 και την απόκτηση νέων φρεγατών, όταν οι οικονομικές συνθήκες την επιτρέψουν. Σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού "Άμυνα & Διπλωματία", το "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" πραγματοποιεί δοκιμές εν πλω.
Στις 19 Οκτωβρίου 2015 έγινε η τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της πέμπτης πυραυλακάτου τύπου Super Vita "ΡΙΤΣΟΣ".
Η ΤΠΚ "ΣΤΑΡΑΚΗΣ" είναι η πρώτη από τις πυραυλάκατους τύπου Combattante IIIB που αντικατέστησε τα βλήματα κατά πλοίων Penguin με RGM-84 Harpoon.
Μίνι πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πρόκειται να υποστεί η ΤΠΚ "ΒΟΤΣΗΣ", αναφέρει η "e-Άμυνα". Σημαντικότερη αλλαγή θα αποτελέσει η αντικατάσταση του ραντάρ ναυτιλίας.
Ξεκίνησε η χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B με την αποδέσμευση της προκαταβολής. Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, το πρώτο πλήρως εκσυγχρονισμένο ΑΝΦΣ P-3B πρόκεται να παραδοθεί το Μάρτιο του 2018, ενώ μελετάται ο πλήρης εκσυγχρονισμός του πέμπτου αεροσκάφους. Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα "Προέλαση", το Πολεμικό Ναυτικό γνωστοποίησε στις 30 Δεκεμβρίου διαγωνισμό κατάρτισης εννέα στελεχών σε πολυκινητήρια αεροσκάφη.
Κατά τη διάρκεια του "Athens Flying Week 2015", επίδειξη έκανε αναβαθμισμένο ελικόπτερο AB-212ASW του ΠΝ που έφερε συσκευή FLIR τύπου Star Safire.
Το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογεί με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού την απόκτηση δύο εκπαιδευτικών ελικοπτέρων, μεταδίδει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα".

-Αεροπορικές δυνάμεις

 
"Ο κύριος σχεδιασμός είναι να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα και τη διαθεσιμότητα των μέσων, των υλικών και των υποδομών μας", τόνισε σε συνέντευξή του στο "Defence Line" o Α/ΓΕΑ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και Mirage 2000, για τα οποία απομένει το οικονομικό μέρος αλλά και το πως θα γίνει η διαδικασία. Τέλος, τόνισε το στόχο υψηλής επιχειρησιακής κατάστασης για το Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας S-300PMU1.
Στο πλαίσιο του "Athens Flying Week 2015" στην Ελλάδα μεταφέρθηκε για παρουσίαση ένας εξομοιωτής πτήσης του F-16V, η προτεινόμενη επιλογή της Lockheed Martin προς την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D με ραντάρ τύπου AESA.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Παραπολιτικά", γαλλικές εταιρίες ενδιαφέρονται για τα προγράμματα της νέας φρεγάτας και της αναβάθμισης των μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM. 
Σύμφωνα με το πόρισμα, που δημοσιεύθηκε από τη Γαλλική Αεροπορία, το δυστύχημα του F-16D Block 50D οφείλεται στην απενεργοποίηση συστήματος σχετικού με την εξισoρρόπηση του αεροσκάφους.
Στις 13 Ιουλίου 2015 επαναδραστηριοποιήθηκε η 336Μ η οποία μετά την απόσυρση του A-7E απέκτησε F-16C/D Block 52M.
Σύμφωνα με το "On Alert", η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας - ειδικότερα ο ΑΝΥΕΘΑ - δεν αποκλείει την πώληση ορισμένων από τα παλαιότερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βουλγαρία εφόσον τον εκσυγχρονισμό τους αναλάβει πρώτα η ΕΑΒ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πώληση των αεροσκαφών είναι αντίθετο το ΓΕΑ.
Από τις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα συμμετέχει με ένα ΑΣΕΠΕ ERIEYE στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Sophia". Το ΑΣΕΠΕ επιχειρεί από την ΑΒ Ελευσίνας.
Όπως αναφέρει η "e-Άμυνα", σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ενσωμάτωσης καταδείκτη laser στα ΜΕΑ "Πήγασος ΙΙ".

-Παράρτημα: Πολυεθνικά προγράμματα συνεργασίας

Ολοκληρώθηκε η φάση δοκιμών του UCAV επίδειξης τεχνολογίας nEUROn επί ιταλικού εδάφους. Κατά τη διάρκειά της επιτεύχθηκαν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι. Στις συνολικά 12 απαιτητικές εξόδους επαληθεύτηκαν οι ικανότητες του αεροσκάφους, το μικρό RCS και υπέρυθρη υπογραφή απέναντι σε επίγεια και εναέρια ραντάρ. Για την κάλυψη της τελευταίας ανάγκης επιστρατεύθηκε μαχητικό Eurofighter Typhoon. Ακολούθησαν δοκιμές στη Σουηδία, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε άφεση κατευθυνόμενων βομβών.
Παρά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι δοκιμές του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας nEUROn θα συνεχιστούν και το 2016. Από την πρώτη πτήση ως σήμερα, το UCAV έχει πραγματοποιήσει 123 πτήσεις δοκιμών.
Η Γερμανία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να συμμετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού των τεσσάρων A330 MRTT που έχουν ηδη συμφωνήσει οι Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης χώρες που δεν έχουν αποκτήσει το A330 MRTT, όπως η Ελλάδα. Η Γερμανία ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τα τέσσερα Α310 MRTT που διατηρεί και εξετάζει την απόκτηση τριών A330 MRTT. Πέρα από τη Γερμανία, η Γαλλία προχώρησε στην απόκτηση οκτώ A330 MRTT.

-Διάστημα και Κυβερνοπόλεμος

Μέλος του νατοϊκού κέντρου Κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Ελλάδα.
Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.
Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα είχαν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

Σχόλια