ΤΟΥΡΚΙΑ | 1 - 2014/15

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο εξάμηνο, από τις 21 Ιουλίου 2014 έως τις 21 Ιανουαρίου 2015:

Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με στοιχεία του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2015, περιλαμβάνεται δαπάνη 4 δις $ για εξοπλιστικά προγράμματα και χρηματοδότηση από 5 ως 10% του συνολικού προϋπολισμού σε εγχώρια ιδρύματα / προγράμματα. Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2015 θα ανέλθει σε 13,5 δις $. Παράλληλα, θα τρέξει σχέδιο εκταμίευσης 8 δις $ από πρόγραμμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Ο αντίστοιχος αμυντικός προϋπολογισμός του 2014 άγγιξε τα 13,2 δις $.  Η Τουρκία προγραμματίζει να αφιερώσει 70 δις $ σε απόκτηση πολεμικού υλικού ως το 2023. Παρά τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ όμως την τελευταία δεκαετία, η αδυναμία απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων για την αντικατάσταση των παλιών στην απαιτούμενη κλίμακα, σε συνδυασμό κακών προγραμματισμένων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, δημιουργούν ερωτήματα για τις δομές οροφών των ΕΔ της Τουρκίας.


Στρατός Ξηράς

Επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν στις 22/12 στην ΝΑ Τουρκία όταν στρατιωτικό όχημα επλήγη από έκρηξη νάρκης τοποθετημένης σε δρόμο. Σε μια άλλη περίπτωση, ένας στρατιώτης - επίσης στα ΝΑ - τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανέλαβαν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ στις 31 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της νέας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Σε δοκιμασία πρόκειται να μπει η Otokar το προσεχές διάστημα σχετικά με το αν θα είναι αυτή που θα παραγάγει το εγχώριο άρμα μάχης Altay ή αν είναι μία εκ των BMC ή FNSS. Μολονότι φαβορί για την ανάθεση έργου, γιατί η Otokar έχει δημιουργήσει τα πρωτότυπα του προγράμματος, ο ιδιοκτήτης της δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, μετά την αποτυχία εγκατάστασης γερμανικού ή ιαπωνικού κινητήρα στο Altay, ανατέθηκε στην τουρκική εταιρία Tumosan η ανάπτυξη ενός εγχώριου.

Ο Τουρκικός Στρατός (ΤΣ) παρέλαβε τα εννέα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα T-129. Η αρχή έγινε στις 17 Οκτωβρίου οπότε εντάχθηκαν σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό τα πρώτα πέντε από συνολικά εννέα επιθετικά ελικόπτερα T-129A. Η Τουρκία αναμένει επιπλέον την παράδοση 51 T-129B, προϊόντα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής.

Η TAI προχώρησε στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του εγχώριου ελαφρού ελικοπτέρου Ozgun. Το Ozgun φέρεται ό, τι σχεδιαστικά "κατάγεται" από το AW-139.

Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έγκριση απόκτησης πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F. Ένα από τα ελικόπτερα θα διατεθεί για τις μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου. Παράλληλα, δόθηκε "πράσινο φως" για την παραγωγή 35.000 τυφεκίων MPT 76 των 7.62mm.

Στις 23 Ιουλίου διεξήχθη η πρώτη δοκιμαστική βολή του εγχώριου αντιαεροπορικού πυραύλου "Hisar-O". Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 17km.

Το πρώτο ΜΕΑ Bayraktar στον Τουρκικό Στρατό θα μπορούσε να παραδοθεί πριν την εκπνοή του 2014 και τα έξι συστήματα της αρχικής παραγγελίας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το Bayraktar δύναται να πετά σε 27.000 πόδια για 6,5 ώρες.

Πολεμικό Ναυτικό
Σε συνέντευξή του ο διοικήτης του Τουρκικού Ναυτικού (ΤΝ), αφού πρώτα επεσήμανε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και την Κύπρο, επεσήμανε την πορεία μετατροπής του ΤΝ σε δύναμη σύγχρονη, πολλαπλών ρόλων, ικανή να αντιδρά γρήγορα στις συνθήκες. Σήμερα η Τουρκία διατηρεί 158 σκάφη, 50 εναέρια συστήματα ενώ φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις ναυτικές της δυνάμεις. Μεταξύ των επιθυμιών αναφέρονται ΜΕΑ, συνέχιση του εγχώριου προγράμματος κορβετών, εκσυγχρονισμού σκαφών και η δρομολόγηση των TF-2000, LPD και Type 214TN. 

Σύμφωνα με αναφορές στο Διαδίκτυο, το μελλοντικό LPD πιθανώς να εξοπλιστεί με ski jump. Μία τέτοια εξέλιξη, που έγινε για κυρίως για οικονομικούς λόγους, θα επανέφερε ίσως στο προσκήνιο το σενάριο προμήθειας αριθμού μαχητικών F-35B. Το πλοίο πρόκειται να παραδοθεί το 2019.

Επηρεασμένη κυρίως από τη ψύχρανση των σχέσεων με τη Γερμανία λόγω του σκανδάλου παρακολουθήσεων Τούρκων αξιωματούχων εμφανίζεται η ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί την ακριβότερη ναυτική επένδυση της χώρας ως σήμερα, βαρύνεται επιπλέον από το αμφιλεγόμενο εγχείρημα "τουρκοποίησης" με πληθώρα εγχώριων υποσυστημάτων. Ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε παράδοση του πρώτου υποβρυχίου το 2015, κάτι υπό τις παρούσες συνθήκες εξωπραγματικό. Μια επίσης σημαντική εξέλιξη έγινε στις 14 Νοεμβρίου, όταν παροπλίστηκε το υποβρύχιο TCG "Saliday". Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο από συνολικά έξι υποβρύχια Type 209/1200 που αποκτήθηκαν από το ΤΝ. Έτσι, ο αριθμός των ενεργών τουρκικών υποβρυχίων ανέρχεται πλέον σε 13. 

Το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν συμπεριέλαβε  στα ναυτικά χωρών που θα μεταβιβάσει φρεγάτες τύπου O.H. Perry από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού το Τουρκικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί μη αποδέσμευση δύο πλοίων του τύπου στην Τουρκία το 2012.

Σύμφωνα με πρόσφατη φωτογραφία τουρκικής ιστοσελίδας, στην φρεγάτα τύπου O.H. Perry "TCG Giresun" έχει τοποθετηθεί τρισδιάστατο ραντάρ SMART-S Mk.2 και VLS Mk.41 για χρήση πυραύλων επιφανείας - αέρος ESSM. Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης τεσσάρων από οκτώ φρεγατών O.H. Perry που υπηρετούν στο Τουρκικό Ναυτικό. 

Το Τουρκικό Ναυτικό επιδιώκει την εγχώρια ναυπήγηση έως και 10 ΤΠΚ με την αίτηση για προσφορές να είναι έτοιμη μέχρι την εκπνοή του 2014. Τα νέα σκάφη πρέπει να φέρουν εξοπλισμό συγκρίσιμο με τις επτά υπό παράδοση ελληνικές Super Vita.

Δοκιμές πυραύλων σε πεδίο βολής στον Εύξεινο Πόντο πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου. Πιθανολογείται η δοκιμή του εγχώριου πύραυλου κατά πλοίων ATMACA. 

Στις 12 Οκτωβρίου συνετρίβη ελικόπτερο S-70B του ΤΝ. Νεκρά ανασύρθηκαν τα πέντε μέλη του πληρώματος. 

Το ΤΝ θα προνηθευτεί δύο πλοία γενικής υποστήριξης. Τα πλοία θα έχουν εκτόπισμα 12.000 τόνων και θα διαθέτουν ελικοδρόμιο.  

Πολεμική Αεροπορία 
Στις 14 Οκτωβρίου μαχητικά F-4 και F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΑ) πραγματοποίησαν βομβαρδισμό κατά ανταρτών του PKK. 

Ο Demir ωστόσο γίνεται ο πρώτος επιφανής αξιωματούχος που θεωρεί αμφίβολη την ικανότητα εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους, γνωστότερου ως πρόγραμμα TF-X. Η αδυναμία ανεξάρτητης ανάπτυξης και παραγωγής όλων των υποσυστημάτων του φιλόδοξου προγράμματος TF-X έχει οδηγήσει Τούρκους αξιωματούχους στη γνώμη επανένταξης σε αυτό ξένων εταιριών.

Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έγκριση απόκτησης τεσσάρων μαχητικών F-35A. Τα τέσσερα μαχητικά προστίθενται σε άλλα δύο, ανεβάζοντας τα έως τώρα τουρκικά F-35 σε έξι. Στόχος παραμένει η αγορά 100 F-35. Παράλληλα, εγκρίθηκε η συνέχιση σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής ενός δικινητήριου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επέλεξε η τοποθεσία των δύο πρώτων κέντρων συντήρησης του μαχητικού F-35 για την Ευρώπη να βρίσκεται στην Ιταλία και την Τουρκία.  

Στις 2 Σεπτεμβρίου κατέπεσε μαχητικό F-16 στην επαρχία Diyarbakir. Αιτία του ατυχήματος υπήρξε εκδήλωση φωτιάς στον κινητήρα. Δεύτερο τουρκικό μαχητικό F-16C καπέπεσε στην κεντρική Τουρκία την 1η Δεκεμβρίου. Ο πιλότος διασώθηκε. Πρόκειται για το 34ο αεροσκάφος του τύπου που απωλέσθη από συνολικά 270.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Milliyet" κάνει λόγο για καθήλωση οκτώ μαχητικών F-16D, από τα συνολικά 44 που διατηρεί σε υπηρεσία η Τουρκική Αεροπορία, λόγω εμφάνισης ρωγμών στην άτρακτο. Η εξέταση των αεροσκαφών διενεργήθηκε μετά την ανίχνευση παρόμοιων περιστατικών σε F-16D της Αμερικανικής Αεροπορίας.
Τα τουρκικά F-16 θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με εγχώριο ατρακτίδιο ΗΠ μετά από πέντε χρόνια εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία εγχώριο πρόγραμμα του TUBITAK. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009. Σύμφωνα με ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική άφεση πυραύλου αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας AIM-120C-7 από μαχητικό F-16 σε σουηδικό πεδίο βολής το διάστημα 22 ως 29 Σεπτεμβρίου.  

Η Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει 145 νέους πυραύλους αέρος - αέρος μέσης εμβέλειας AIM-120C-7. Είχε υπάρξει προγενέστερη παραγγελία 107 της ίδιας έκδοσης. Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται ακόμη 350 ΑΙΜ-120Α/Β.
Ακόμη μία φορά δόθηκε αναβολή στην τελική επιλογή του νέου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας της Τουρκικής Αεροπορίας, στο οποίο είχε αρχικά επιλεγεί το κινεζικό HQ-9. Η αντίδραση των ΗΠΑ για το HQ-9 και ζητήματα μεταφοράς τεχνολογίας - δεν αποκλείεται τα τελευταία να αποτελούν πρόφαση - φαίνεται να δίνουν προβάδισμα στα SAMP/T και Patriot. Παράλληλα, φέρεται να έχει παρουσιαστεί πρόταση εγχώριας ανάπτυξης συστήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας με ορίζοντα παραγωγής την επόμενη δεκαετία. Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία απομάκρυνε τα συστήματα Patriot τον Ιανουάριο. Τα συστήματα βρίσκονταν ανεπτυγμένα στην ΝΑ Τουρκία για την προστασία από ενδεχόμενη συριακή πυραυλική επίθεση, μαζί με αμερικανικά και γερμανικά. Τα ολλανδικά Patriot αντικατέστησαν παρόμοια ισπανικά.

Στις 4 Σεπτεμβρίου έγινε η παραλαβή του τρίτου από τα συνολικά τέσσερα ΑΣΕΠΕ Boeing 737 MESA (Ε-7Α).

Στις 22/12 παρελήφθη το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Η Τουρκία θα παραλάβει συνολικά 10 αεροσκάφη. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι παραδόσεις να καθυστερήσουν λίγο, εφόσον τα δύο επόμενα προς παράδοση παραληφθούν από τη Βρετανική Αεροπορία μετά από διμερή συμφωνία. 

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου C-130B/Ε "Erciyes" της ΤΑ περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης των κινητήρων T56.  

Η ΤΑ θα προμηθευόταν 15 επιπλέον αεροσκάφη KT-1T από την ΚΑΙ για την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργο των μελλοντικών χειριστών της, αλλά τελικά η προμήθεια αναβλήθηκε προς όφελος του εγχώριου Hurkus. 

Η εταιρία Vestel θα προχωρήσει στην πρώτη πτήση μιας μη επανδρωμένης έκδοσης του αεροσκάφους Elipse, το LH-10D, τον Απρίλιο του 2015. Το LH-10D αποτελεί προϊόν γαλλο-τουρκικής συνεργασίας. Το LH-10D θα έχει αυτονομία έως 24 ώρες, ενώ θα είναι ικανό να φέρει όπλα.

Παράλληλα, σημειώθηκε η παρθενική πτήση του MEA Anka-B και εκδόθηκε RfP για την απόκτηση stand-off παρεμβολέων.

Παράρτημα Ι: Τουρκία & Όπλα Μαζικής Καταστροφής 
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" αναφέρεται στις αυξανόμενες ενδείξεις της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών ό, τι η Τουρκία επιθυμεί να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα.

Παράρτημα ΙΙ: Η Ανάμειξη στη Μέση Ανατολή 
Προσωπικό των τουρκικών ειδικών δυνάμεων έχει αναλάβει την εκπαίδευση Ιρακινών Κούρδων μαχητών για τον πόλεμο εναντίον της ISIS. Προσωπικό του ΤΣ θα εκπαιδεύσει 2.000 αντικαθεστωτικούς Σύρους αντάρτες στην κεντρική Τουρκία. Από την άλλη πλευρά... ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ισχυρίζεται ό, τι από τους 600 Τούρκους μαχητές της ISIS περισσότεροι από 100 έχουν σκοτωθεί.

Παράρτημα ΙΙΙ: Διάστημα 
Ο TURKSAT-6A θα είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που θα κατασκευαστεί εγχωρίως από τουρκικές εταιρίες.

Σχόλια