Η Egoz στην Κύπρο

Κομάντος της Egoz στην Κύπρο. | (c) Ισραηλινός Στρατός

Περίπου 400 Ισραηλινοί Κομάντος της διαβόητης μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων Egoz συμμετείχαν στα τετραήμερα γυμνάσια του Ισραήλ με την Εθνική Φρουρά, που είχαν ξεκινήσει την Κυριακή.
Η Egoz αποτελεί τμήμα της νεοσύστατης ταξιαρχίας Oz που υπάγεται στη λεγόμενη Διοίκηση Βάθους. Η μονάδα έχει βασικό ρόλο τις επιχειρήσεις κατά ανταρτών.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων σε ορεινά τμήματα της Νήσου και σενάρια αντι-τρομοκρατικών επιχειρήσεων σε χωριά ή ανοικτό ανώμαλο έδαφος κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύκτας. Επιπλέον υπήρξαν προσομοιώσεις εκπαίδευσης σε τούνελ.


Τα ισραηλινά τμήματα συνόδευαν μεταφορικά αεροσκάφη C-130 και 10 μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk. Μαζί στάλθηκαν οχήματα Hummer και λοιπά τζιπ δια θαλάσσης. Για την προστασία τους διατέθηκαν μαχητικά αεροσκάφη.
Στις φωτογραφίες που αποδέσμευσε η ισραηλινή πλευρά διακρίνονται κυπριακά επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 και Καταδρομείς. Μαζί με την Egoz, στη Νήσο αναπτύχθηκε τμήμα της μονάδας Μηχανικού Yahalam και στρατιωτικοί σκύλοι της μονάδας Oketz. 

Στιγμιότυπα της ισραηλινής δραστηριότητας. | (c) Ισραηλινός Στρατός

Συνολικά οι ισραηλινές δυνάμεις αφορούσαν 500 μέλη του Ισραηλινού Στρατού και 200 της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Σχόλια