18/5 - 21/6
ΕΛΛΑΔΑ
>Στις 29/5 κατέπεσε κοντά στην Σκόπελο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δραστηριότητας μαχητικό Mirage 2000EGM. Σώος ο πιλότος.
>Μετά από ένα μήνα επισκευών, η φρεγάτα “FGS Brandenburg” επέστρεψε στο Ανατολικό Αιγαίο.
>Στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης “Noble Jump 2017” βρετανικό μεταφορικό αεροσκάφος A400M επισκέφθηκε το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, ενώ συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της πόλης ή διέσχισαν ελληνικούς αυτοκινητόδρομους για να μεταβούν στη Βουλγαρία και τελικά τη Ρουμανία. Τα συμμαχικά πλοία συνόδεψαν στο Αιγαίο Πέλαγος μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.
ΤΟΥΡΚΙΑ
>Η SSM ανοίγει το δρόμο για τον αρματαφορέα του Altay. Παράλληλα αποκλείστηκε η επιλογή απευθείας ανάθεσης της παραγωγής 250 αρμάτων μάχης Altay στην εταιρία Otokar. Για το πρόγραμμα επιλέχθηκε η οδός του διαγωνισμού.
>Άρμα μάχης M60A1 χρησιμοποιεί ως όχημα δοκιμών της θωράκισης ERA η Roketsan.
>Από τα 59 Τ-129 τα 49 θα παραμείνουν στον Τουρκικό Στρατό, εννέα θα δοθούν στις Ειδικές Δυνάμεις της Τουρκικής Αστυνομίας και ένα στην ΤΑΙ.
>Στις 7/6 παραδόθηκε στον Τουρκικό Στρατό το 22ο επιθετικό ελικόπτερο T-129. Πρόκειται για το 13ο Τ-129Β.
>Η αεροπορία στρατού του Τουρκικού Στρατού αναζητούσε χειριστές μέσω διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 15/6.
>Στις 31/5 συνετρίβη μεταφορικό ελικόπτερο AS352. Η πτώση του Cougar οδήγησε στο θάνατο 13 αξιωματικών και υπαξιωματικών. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο στρατηγός Aydoğan Aydın και η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Στρατοχωροφυλακή.
>Αρθρογράφος της εφημερίδας “Hurriyet” παρουσίασε σε κείμενό του ιστορία ενίσχυσης των πραξικοπηματιών στην Άγκυρα την παραμονή εκδήλωσης του αποτυχημένου στρατιωτικού κινήματος με δύο επιθετικά ελικόπτερα T-129 από τη Μαλάτεια. Κατά άλλο δημοσίευμα, αξιωματικοί πέτυχαν να ακυρώσουν την ενίσχυση των πραξικοπηματιών με 56 ελικόπτερα στις 15.7.2016.
>Σε υπηρεσία τέθηκαν τα έξι ΜΕΑ Bayraktar TB2 της τρίτης παρτίδας.
>Στις 2/6 έγινε η παράδοση των πρώτων οκτώ Κ/Β βλημάτων OMTAS στον Τουρκικό Στρατό.
>Οι φρεγάτες κλάσης Barbaros θα αντικαταστήσουν το CMS Tacticos με το B-SYS, που είναι βελτιωμένη έκδοση του Genesis. Το πρώτο εκσυγχρονισμένο πλοίο θα παραδοθεί το Νοέμβριο του 2020.
>Ο Κ/Β TEMREN χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άσκηση κατά τη διάρκεια της “Deniz Kurdu 2017” και βλήθηκε από ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70B.
>Τοποθετήθηκαν στο αρματαγωγό “TCG Bayraktar” τα δύο CIWS Mk15 Phalanx.
>Αν και ο Κοτίλ ανέφερε στο περιθώριο της IDEF 17 ό,τι σε υπηρεσία είναι επτά ΜΕΑ ANKA, το Πρακτορείο Ειδήσεων “Anadolu” γράφει ό, τι στη ΝΑ Τουρκία στάλθηκαν μόνο τρία. Θυμίζεται σε υπηρεσία βρίσκονται μισθωμένα από την TAI δύο MEA Anka A.
>Στα τέλη του μήνα σχεδιάζεται να παραδοθεί το πρώτο εξοπλισμένο αεροσκάφος Hurkus. Τα εξοπλισμένα Hurkus-A θα ονομαστούν Hurkus-C1 και τα Hurkus-C θα φέρουν την ονομασία Hurkus-C2.
>Η Aselsan παραδίδει 15 αισθητήρες CAST στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, πιθανότατα για εγκατάσταση σε ΜΕΑ.
>Κατά το τουρκικό υπουργείο άμυνας η παραγωγή της συλλογής ακριβείας TEBER θα αρχίσει εντός του έτους. Στα 18km ανέρχεται η εμβέλειά της.
>Φωτογραφίες αποδεικνύουν την ανάπτυξη Α/Α συστήματος I-HAWK στην ΑΒ Incirlik.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Αλβανία
>Πυροβόλο των 20mm με το Narwhal RWS θα εξοπλίσει τα OPV Damen Stan 4207 του Αλβανικού Ναυτικού. Οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2018.
Βουλγαρία
>Στις 9/6 απολέσθη ελικόπτερο AS365MB Panther του Βουλγαρικού Ναυτικού με συνέπεια το θάνατο ενός μέλους του πληρώματος.
>Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εμφανίζεται να υποστηρίζει ό, τι η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων και νέων σκαφών πρέπει να προηγηθούν του ΝΜΑ.
Κροατία
>Καθελκύστηκε στις 3/6 το πρώτο από τα πέντε εγχώρια περιπολικά σκάφη του Κροατικού Ναυτικού.
>Η Κροατία επιθυμεί να αποκτήσει 18 μαχητικά αεροσκάφη και μία μοίρα ΜΕΑ.
Μαυροβούνιο
>Το Μαυροβούνιο είναι από τις 5/6 το 29ο κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ.
πΓΔΜ
>Στις 12/6 με εκδήλωση πτητικής επίδειξης και παρουσία στατικών εκθεμάτων η πολεμική αεροπορία των Σκοπίων γιόρτασε 25 έτη λειτουργίας.
Ρουμανία
>Στις 12/6 συνετρίβη ρουμανικό μαχητικό MiG-21 LanceR C κατά τη διάρκεια της άσκησης “Thracian Eagle 2017” στη Βουλγαρία. Σώος ο χειριστής.
>Στις 14/6 ανατέθηκε έργο παραγωγής 10 βλημάτων αέρος-αέρος AIM-9X Blk II από το Αμερικανικό Πεντάγωνο στην Raytheon με τελικό αποδέκτη τη Ρουμανική Αεροπορία. Προηγήθηκαν αντίστοιχες για 60 AIM-9M και 12 AIM-9X Blk II στο παρελθόν.
Σερβία
>Οι ΗΠΑ παρέδωσαν την 1/6 19 HMMWV στο Σερβικό Στρατό.
>Η Σερβία επιθυμεί την αναβάθμιση των MiG-29 στο επίπεδο MiG-29SM, την απόκτηση του βλήματος αέρος-αέρος R-77 (AA-12 κατά NATO) και την πιστοποίηση των εγχώριων όπλων αέρος-επιφανείας VRVZ-200 και VRVZ-24.
>Στόχος της Σερβικής Αεροπορίας είναι ο εκσυγχρονισμός μίας μοίρας αεροσκαφών Orao, κυρίως διθέσιων.
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αίγυπτος
>Σε αναφορά του ο διευθυντής παραγωγής συστημάτων για πολεμικά αεροσκάφη της Thales δεν αναφέρει ρητά ό, τι αιγυπτιακά Rafale εξοπλίζονται το RBE2 AA. Έτσι θεωρείται ό, τι τουλάχιστον τα τρία Rafale EM φέρουν το νέο ραντάρ.
Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο εμφανίστηκε αιγυπτιακό μαχητικό MiG-29 σε διαμόρφωση ιπταμένου τάνκερ με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου και ατρακτίδιο PAZ-MK.
>Η Αιγυπτιακή Αεροπορία διαπραγματεύεται την απόκτηση 12 εξοπλισμένων αεροσκαφών Archangel. Τα αεροσκάφη θα προστεθούν σε ισάριθμα AT-802 που μεταβιβάστηκαν με μορφή δωρεάς από τα ΗΑΕ.
>Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παραδόσεις βλημάτων για τα αιγυπτιακά τρία Α/Α συστήματα S-300VM.
>Στις 26/5 αιγυπτιακά μαχητικά εκτέλεσαν επιδρομή στην περιοχή της Ντέρνα στη Λιβύη. Στην επιδρομή συμμετείχαν μαχητικά F-16, ενώ οπτικοακουστικό υλικό εμφάνισε μαχητικά Rafale σε διαμόρφωση συνοδείας.
Ισραήλ
>Το Ισραήλ πραγματοποίησε στις 29/5 δοκιμαστική εκτόξευση, πιθανότατα σχετική με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων Jericho.
>Ο Ισραηλινός Στρατός παρουσίασε την πρώτη γραφιστική απεικόνιση του τεθωρακισμένου οχήματος επίδειξης τεχνολογίας Carmel. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη και παραγωγή τεχνολογικά προηγμένου, αυτοματοποιημένου και ελαφρύτερου τεθωρακισμένου οχήματος από το Merkava IV, με διμελές πλήρωμα, βελτιστοποιημένο για περιβάλλον αστικών επιχειρήσεων.
>Ο Ισραηλινός Στρατός έχει υπό παραγγελία 5.000 έξυπνα πυρομαχικά TopGun για το πυροβολικό μάχης.
>Με τις νέες 400, σε 2.500 θα ανέρχονται οι γυναίκες σε μάχιμο ρόλο στον Ισραηλινό Στρατό από τον Ιούλιο.
>Το Ισραήλ έκανε δοκιμαστική βολή βαλλιστικού βλήματος LORA από εμπορικό πλοίο.
>Είκοσι βλήματα του αντιπυραυλικού συστήματος θα φέρει κάθε ελαφριά φρεγάτα Sa'ar 6.
>Το 2020 θα φθάσει στο Ισραήλ μαχητικό F-35 που ήδη κατασκευάζεται στις ΗΠΑ ως πρωτότυπο για τις αναβαθμίσεις των ισραηλινών αεροσκαφών. Το αερόπλανο θα αποτελέσει το 51ο F-35I.
>Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία για την προμήθεια των 17 F-35I. Το 6ο και το 7ο F-35I θα παραληφθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.
>Φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως υφίσταται διαδικασία πιστοποίησης του βλήματος Stunner στο F-16I.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία δοκιμάζει βελτιωμένη έκδοση του κινητήρα F100-PW-229 για τα F-15I και F-16I.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία δημιούργησε ξεχωριστές μοίρες για τα C-130H και τα C-130J.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία σχεδιάζει την αγορά τουλάχιστον δύο αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. Για το πρόγραμμα ερίζουν το KC-46A και η μετατροπή μεταχειρισμένων πολιτικών αεροπλάνων B-767.
>Η Elbit παρουσίασε τον πολύ-αισθητήρα παρατήρησης SkEye με ικανότητα ανάλυσης 1 δις pixels! Ο αισθητήρας αναμένεται να εξοπλίσει το ΜΕΑ Hermes 450 & 900.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία πιστοποιεί εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346I.
>Στις αρχές Ιουνίου το περιοδικό “Air Forces Monthly” παρουσίασε τις πρώτες φωτογραφίες ισραηλινού επιθετικού ελικοπτέρου AH-64D-I με Κ/Β Spike.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία καθήλωσε τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 λόγω εμφάνισης ρωγμής σε τμήμα έλικα ενός από αυτά.
>Το Ισραήλ παρήγγειλε παρτίδα ατρακτιδίων ACMI EHUD.
>Το Ισραήλ σκέφτεται να αποκτήσει αρχικά οκτώ εκπαιδευτικά ελικόπτερα AW-119KX εφόσον η Ιταλία προμηθευτεί ισραηλινά όπλα.
Λίβανος
>Στις 30/5 ο Λίβανος παρέλαβε από τη Γαλλία 15 φορείς Α/Τ συστημάτων VAB HOT Mephisto και τουλάχιστον 48 βλημάτων HOT 2. Τρία από τα οχήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών.
Συρία
-Κυβερνητικές Δυνάμεις & Αντικαθεστωτικοί
>Σε 21 ανέρχονταν κατά Αμερικανούς αξιωματούχους τα Ρ/Κ πυροβόλα M-30 που παρέδωσε η Ρωσία στο Συριακό Στρατό τους προηγούμενους μήνες.
>Ο Συριακός Στρατός έχει παραλάβει άγνωστη ποσότητα ΤΟΜΑ BMP-2 και ΤΟΜΟ 2S9 των 120mm.
>Συριακό μαχητικό MiG-23MLD κατερρίφθη στις 5/6 κοντά στην ΑΒ Dmeir. Νεκρός ο χειριστής.
>Την εμφάνισή του σε στιγμιότυπα από την πόλη Daraa έκανε συριακό επιθετικό ελικόπτερο Mi-24(P). Στο βίντεο το ελικόπτερο φέρει DIY βόμβες.
>Αμερικανικό μαχητικό F/A-18E κατέρριψε στις 18/6 συριακό ελαφρύ βομβαρδιστικό Su-22M-4 στην Ανατ. Συρία. Ο χειριστής του Su-22 βρίσκεται στα χέρια των SDF.
>Κατά τον ερευνητή και δημοσιογράφο A. Delalande συριακά μαχητικά MiG-23MLD κατέρριψαν δύο ιορδανικά ΜΕΑ Phalco, το ένα στις 15/6 και το άλλο στις 16/6.
>Οι ΗΠΑ προβλέπεται να εγκρίνουν την παραχώρηση στους Κούρδους και λοιπούς σύμμαχούς τους στη Συρία το FY18 6.000 πολυβόλα PKM, 3.500 πολυβόλα DShK, 3.000 RPG-7, 1.000 AT-4 ή SPG-9, 80 όλμους των 60mm, 80 των 82mm και 75 των 120mm.
-Ρωσία
Οπτικοακουστικό υλικό εμφανίζει ρωσικό Α/Κ πυροβόλο Msta-S στη Συρία.
>Δορυφορική φωτογραφία στις 26/5 παρουσιάζει στην ΑΒ Hmeimim έξι Su-24, τέσσερα Su-25, τέσσερα Su-30, πέντε Su-34 και έξι Su-35.
>Ρωσικός κλώνος του ΜΕΕ S-100 παρατηρήθηκε σε βίντεο πάνω από την Daraa.
>Στις 31/5 η ρωσική φρεγάτα “Adm. Essen” και το ρωσικό υποβρύχιο “Krasnodar” έπληξαν με τέσσερις Kalibr στόχους στην Παλμύρα.
-Ιράν
>Σε αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τεχεράνη, το Ιράν εκτόξευσε στις 18/6 τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πύραυλους σε τοποθεσία Ισλαμιστών στην Ανατ. Συρία. Μόλις ένα από τα έξι βλήματα βρήκαν στόχο, παρουσιάζουν ισραηλινές διαρροές.
-ΗΠΑ
>Η Αμερικανική Αεροπορία χρησιμοποίησε περίπου 4.000 αεροπορικά όπλα το Μάρτιο κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία.
>Αμερικανικό F-15E κατέρριψε στις 8/6 ΜΕΑ Shahed 129 στη Συρία. Δεύτερο ΜΕΑ του τύπου καταρρίφθηκε, πάλι από F-15E, στις 20/6.
>Τους τελευταίους δύο μήνες οι Αμερικανοί Πεζοναύτες έβαλαν τουλάχιστον 4.500 βλήματα πυροβολικού στη Συρία προς υποστήριξη των SDF.
>Οι ΗΠΑ επιχειρούν ΠΕΠ HIMARS για πρώτη φορά εντός Συρίας.
-Καναδάς
>Ο Καναδάς απέσυρε στις 15/5 το ένα από τα δύο αεροσκάφη P-3 από τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
-Αυστραλία
>Η Αυστραλία σταμάτησε τις πολεμικές αποστολές στη Συρία.
-Βέλγιο
>Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 15/6 την παραμονή τεσσάρων μαχητικών F-16 στη Μέση Ανατολή έως το τέλος του έτους. Το Βέλγιο αναγκάστηκε να παρατείνει την παραμονή των μαχητικών του στη Μέση Ανατολή μετά την άρνηση της Ολλανδίας να αναπτύξει μαχητικά πριν τον ερχόμενο Ιανουάριο.
>8.000 ώρες πτήσης συμπλήρωσαν τα βελγικά μαχητικά F-16 στη Μέση Ανατολή.
-Γαλλία
>Δεκατέσσερα μαχητικά Rafale B/C/M συμμετέχουν αναπτυγμένα στα ΗΑΕ και την Ιορδανία στις επιχειρήσεις κατά του ISIS.
>Η γαλλική φρεγάτα “Chevalier Paul” αντικατέστησε την “Jean Bart” στην Ανατ. Μεσόγειο.
>Η Γαλλίδα υπουργός στρατιωτικών επιβεβαίωσε ό, τι στη Συρία επιχειρούν γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις.
-Γερμανία
>Τον Ιούλιο θα γίνει η μετακόμιση των Γερμανών στην Ιορδανία από το Ιντσιρλίκ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου