Λίγα λόγια για τα Seahawk

Το ιδανικό σενάριο αφορά τη σύνθεση δύναμης 21 ελικοπτέρων S-70B / SH-60F - (c) Αμερικανικό Ναυτικό


Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται αναζωπυρωμένο το ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα SH-60F. Άλλωστε το ΠΝ είναι απόλυτα ευχαριστημένο από την χρήση των διαθέσιμων ελικοπτέρων του τύπου.

Σαν αποτέλεσμα, δεν προκαλεί έκπληξη το ενδιαφέρον για την αύξηση του αριθμού τους. Πάντοτε, δε, υπήρχαν προβλέψεις πιστώσεων στα λεγόμενα ΕΜΠΑΕ, με τις τελευταίες να αφορούν τη διάθεση $150 εκατ. για την κατασκευή και αγορά τριών μονάδων. 

Πριν την επαναφορά του ζητήματος στο προσκήνιο, εξετάστηκε η περαιτέρω αναβάθμιση των AB-212 ASW, εγχείρημα που ατόνησε μετά το τραγικό δυστύχημα της Κινάρου. 

Όπως υπογραμμίστηκε σε δημοσίευμα του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» στις 1/1/2017, ο οδικός χάρτης προβλέπει 10 SH-60F, από τα οποία τέσσερα είναι να χρησιμοποιηθούν σαν ανταλλακτικά. Παρόμοια στρατηγική εκτελεί το Ισραήλ, στο οποίο παραχωρούνται οκτώ SH-60F, αλλά θα τεθούν σε υπηρεσία μόλις πέντε.

Κύρια τροχοπέδη είναι το κόστος. Προηγούμενες πιθανές πωλήσεις ελικοπτέρων του τύπου σε Ισπανία και Τυνησία θεωρήθηκαν ακριβές, όπως ακριβό χαρακτηρίζεται το ισραηλινό πρόγραμμα, το οποίο φτάνει τα $300 εκατομμύρια. Πιο αντιπροσωπευτικό χαρακτηρίζεται το πρόσφατο ισπανικό συμβόλαιο για δύο SH-60F αντί €40 εκατομμυρίων.

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή προσθήκη των μεταχειρισμένων Seahawk, θα μεταβάλλει ριζικά τις ικανότητες της Διοίκησης Αεροπορίας του Ναυτικού και θα οδηγήσει σε απόσυρση ή άλλη εκμετάλλευση των AB-212, είτε από το Πολεμικό Ναυτικό ή τους άλλους δύο Κλάδους.

Σχόλια

  1. Το προγραμμα αναβάθμισης των AB-212 ASW διακοπηκε και για εναν ακομη λογο: ενας εκ των τριων ατυχων αξιωματικω της Κιναρου , ηταν και ο υπευθυνος του προγραμματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση. Το κείμενο είναι γραμμένο στο πόδι, με μοναδικό κίνητρο να δώσει (1) το ποσό που κάποτε προϋπολογιζόταν για την προμήθεια τριών Aegeanhawk, (2) το πιο πρόσφατο σχέδιο του Ναυτικού και (3) το κόστος των δύο ισπανικών SH-60F.

      Διαγραφή
    2. Έχω εικόνα για το ζήτημα. Από οτι γνωρίζω το πρόγραμμα θα ξαναρχίσει σύντομα οπότε ας περιμένουμε λίγο

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου