Εν Συντομία | Ειδήσεις (31)

20/1 - 20/2

ΕΛΛΑΔΑ
 
Πρώτη φορά ζητείται επίσημη ενημέρωση που μπορεί να οδηγήσει σε αγορά του F-35 - (c) Αμερικανική Αεροπορία

>Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσιάζεται να έχει αποστείλει στις ΗΠΑ LoR για τα εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior και αντίστοιχη, πλην ασαφή, LoR για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16C/D. Επίσης, στάλθηκε αίτημα ενημέρωσης γύρω από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35.

>Υπογράφθηκε στις 31/1 η 5η τροποποίηση της σύμβασης των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 με την ελπίδα να ακολουθήσει σύντομα επανεκκίνηση παραδόσεων των εναπομείναντων εννέα ελικοπτέρων.


>Επικυρώθηκε η συμφωνία FOS των SHORAD του ΕΣ και θα ακολουθήσει η υπογραφή FOS για το σύστημα S-300PMU1 της ΠΑ.

>Δημοσίευμα της ιστοσελίδας «On Alert» υποστηρίζει πως «ήδη έχει γίνει ανταλλαγή πληροφοριών και απομένει απόφαση του ΚΥΣΕΑ...» για την προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk.

>Στις 14/2 παρελήφθησαν από την ΑΣ τρία μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

>Σε δηλώσεις του ο Α/ΓΕΝ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», επεσήμανε ό, τι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200 δεν θα υλοποιηθεί για οικονομικούς λόγους και ό, τι «η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που θα παραλάβουν τα πρώτα σκάφη (σημ. ιστολογίου: A. Burke) που θα αποδεσμεύουν οι Αμερικανοί».

>Με βάση τα ανανεωμένα στοιχεία του «SIPRI», η Ελλάδα παρουσιάζεται να παρέλαβε το 2015 από τη Δανία 17 βλήματα επιφάνειας-αέρος RIM-7M.

>Σε ομιλία του ο Α/ΓΕΑ συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες της ΠΑ την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΜΕΑ κατηγορίας MALE, την προμήθεια νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους σταδίου επιλογής, την αντικατάσταση του Τ-2 με νέο αεροσκάφος, την επαναπιστοποίηση όπλων και υλικών και την εργοστασιακή συντήρηση οπλικών συστημάτων και οχημάτων υποστήριξης. Επιπλέον, κυρίαρχοι στόχοι της ΠΑ είναι η δημιουργία πολυεθνικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, η αναβάθμιση του ΚΕΑΤ και η βελτίωση διαθεσιμοτήτων των πτητικών μέσων της αεροπορίας, που χρησιμοποιούνται για κοινωφελούς σκοπούς (Super Puma, C-27), μεταδίδει η ιστοσελίδα «News Beast».

Όλο και πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 50D/52+ - (c) Αμερικανική Αεροπορία

>Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το πιθανότερο σενάριο αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D περιλαμβάνει «τουλάχιστον τα 93 από τα 155 του στόλου, με δυνατότητα επέκτασης έως τα 123». Για τα F-16 Block 30 υπάρχουν δύο λύσεις, να εκσυγχρονιστούν σε διαμόρφωση Peace Xenia IV ή να πωληθούν σε τρίτες χώρες.

>Σε δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «North 98», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως «μετά από τρία χρόνια υπάρχει ο σχεδιασμός για να εφοδιαστεί η χώρα με μαχητικά αεροσκάφη τύπου stealth 5ης γενιάς».

>Το ναρκοθηρευτικό «ΚΑΛΥΨΩ» και η κανονιοφόρος «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» έχουν ενταχθεί στη νατοϊκή ναυτική δύναμη στο Αιγαίο Πέλαγος. Επίσης, η φρεγάτα «ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ» συμμετέχει στην επιχείρηση «Sea Guardian» και το υποβρύχιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στην επιχείρηση «Sophia».

>Μεταξύ των ρόλων που θα αναλάβει το υπό ίδρυση «Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ)» είναι, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ημερήσια», «η διευκόλυνση της αξιοποίησης εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό και η διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ».

>Στο πλαίσιο των κοινών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ συνολικής αξίας $3,2 δις στους τομείς C4 και IT, το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινά χρηματοδοτημένο λογισμικό χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά. Συνολικά περιλαμβάνονται προγράμματα διοίκησης και ελέγχου, συστημάτων επικοινωνιών και δορυφορικών επικοινωνιών.

>Το Βέλγιο, η Γερμανία και η Νορβηγία εντάχθηκαν στο κοινό πρόγραμμα AAR. Έως τώρα Ολλανδία και Λουξεμβούργο έχουν παραγγείλει από κοινού δύο (2) A330 MRTT.


ΚΥΠΡΟΣ

Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές
 
To "ΑΛΑΣΙΑ" αποτελεί δωρεά του ΟΜΑΝ - (c) Υπουργείο Άμυνας Κύπρου

>Στις 14/2 έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του πλοίου γενικής υποστήριξης «ΑΛΑΣΙΑ». Στη δήλωσή του ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ό, τι βρίσκεται σε εξέλιξη ως το 2020 η προμήθεια τριών πλοίων ανοικτής θαλάσσης και άλλων δυο μικρών σκαφών για τις ακτές. Επιπλέον, θα ολοκληρωθεί και η επέκταση της Ναυτικής Βάσης.

>Μεγάλη Βρετανία και Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε θέματα Ειδικών Δυνάμεων, καταπολέμησης τρομοκρατών, αντιμετώπισης κρίσεων, συλλογής πληροφοριών, αεράμυνας, ναυτικής έρευνας και διάσωσης, υβριδικών απειλών και Κυβερνοπολέμου. Επιπλέον, προτάθηκε η συμμετοχή της Κύπρου στο RIAT 2017.
 
Εξελίξεις στα Κατεχόμενα

>Στις 18/1 το «Ψευδοκράτος» έθεσε σε υπηρεσία δύο σκάφη αποβάσεων τύπου Ç302 που απέκτησε από την Τουρκία.

Βρετανική Δραστηριότητα

>Εκατό χρόνια λειτουργίας έκλεισε στις 16/2 η βρετανική 84 Sqn. Η μοίρα πετά με ελικόπτερα B-412 Griffin και εδρεύει στην ΑΒ Ακρωτηρίου.

>Νέος διοικητής των Βρετανικών Βάσεων ανέλαβε ο υποστράτηγος James Illingworth.


ΤΟΥΡΚΙΑ

>Κατά το τουρκικό υπουργείο άμυνας 149 αξιωματικοί (περιλαμβανομένων επτά στρατηγών), με κατηγορίες γύρω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, παραμένουν φυγάδες.

Ένα από τα  πρώτα M60T1.

>Η Τουρκία ξεκινά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 40 Leopard 2A4, 120 M60T και 40 Μ60Α3 αντί προϋπολογισμού $500 εκατομμυρίων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σε ορισμένα M60T, που αποκαλούνται πλέον M60T1, και φέρουν LWR για την αντιμετώπιση Α/Τ Όπλων καθοδήγησης laser.

>Με χρήση δορυφορικών φωτογραφιών αποδεικνύεται από την ιστοσελίδα «Bellingcat» η απώλεια τουλάχιστον 8 Leopard 2A4s, 1 M60T, 2 Kobra και 2 APC γύρω από την Al-Bab εξαιτίας επιθέσεων της ISIS.

>Μέχρι τις 4/2 και κατά τις περισσότερες αναφορές ο Τουρκικός Στρατός και ο FSA είχαν απολέσει ή έπαψαν να χρησιμοποιούν λόγω ανάγκης εκτεταμένων επισκευών λόγω επιθέσεων από την ISIS ή τους Κούρδους περισσότερα από 57 τεθωρακισμένα οχήματα.

>Στις 9/2 σημειώθηκε «ατύχημα» σε ρωσική αεροπορική επιδρομή με συνέπεια το θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών στη Β. Συρία από τη δράση ρωσικού αεροσκάφους.

>Ύστερα από την αυστριακή επιβολή περιορισμών στην εξαγωγή όπλων και αμυντικών τεχνολογιών στην Τουρκία η εταιρία AVL List GmbH διέκοψε τη συνεργασία της με την Tumosan για την ανάπτυξη τουρκικού κινητήρα για το άρμα μάχης Altay.

>Οι μαχητές του FSA παρουσιάζονται να χρησιμοποιούν 21 τεθωρακισμένα οχήματα ACV-15, από τα οποία τέσσερα καταστράφηκαν από επιθάσεις της ISIS.

>Η ποσότητα των οχημάτων αναγνώρισης Cobra II που παραγγέλθηκαν τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονται σε 220. Επιπλέον, από τα 184 Kaplan-10, τα 80 θα εξοπλιστούν με τα διαθέσιμα 80 συστήματα Kornet-E.

>Η τουρκική SSM αποκάλυψε ανάθεση έργου στην εταιρία Roketsan για την ανάπτυξη και παραγωγή του βαλλιστικού βλήματος Β (BORA). Η σύμβαση δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2009. Ο βαλλιστικός πύραυλος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Κίνα, δοκιμάσθηκε το 2014, έχει βελτιωμένη ακρίβεια σε σχέση με τους «γνωστούς» Yildirim και «ανακοινωθείσα» εμβέλεια κοντά στα 300km. Η πραγματική ωστόσο εμβέλεια μπορεί να αγγίζει τα 1.000km. Το βλήμα ονομάζεται «Khan».

>Επιθετικά ελικόπτερα T-129 έλαβαν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Ένα από αυτά πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη βάση ελικοπτέρων Güvercinlik αφού προηγούμενως είχε δεχθεί πυρά από το έδαφος.

>Το πρωτότυπο ελικόπτερο T-70 φέρει παλάγκο διάσωσης, εσωτερική βοηθητική δεξαμενή καυσίμων, άγκιστρο φορτίου και σύστημα αποπάγωσης. Ωστόσο, δεν φέρει οπλισμό.
Πρόκειται για το 37ο S-70i, αλλά όχι το πρώτο που απέκτησε ποτέ η Τουρκία. Προηγήθηκε το 2014 η παράδοση τεσσάρων S-70i στην Τουρκική Αστυνομία. Ένα από τα τέσσερα ελικόπτερα καταστράφηκε κατά την υλοποίηση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

>Η τουρκική SSM ανέθεσε στις 7/2 συμβόλαιο ανάπτυξης κινητήρα για το μεταφορικό ελικόπτερο T-625.

>Ο πρώτος σταθμός επικοινωνιών ULAK, φτιαγμένος από την ASELSAN, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Μαρτίου.

Κάθε εκτοξευτής φέρει δύο βαλλιστικά βλήματα Khan - (c) Roketsan
>Κατασκευάστηκε το πρωτότυπο τυφέκιο εφόδου διαμετρήματος 5,56mm MPT-55. Προορίζεται για τον εξοπλισμό των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων και για εξαγωγές.

>Οι 3η και 4η κορβέτες τύπου Ada θα φέρουν το σύστημα κατά τορπιλών HIZIR.

>Στο αρματαγωγό «TCG Bayraktar» θα εγκατασταθεί το ραντάρ LPI ALPER, προϊόν της ASELSAN. Η εμβέλειά του εκτιμάται σε 36 ναυτικά μίλια.

>Το διασωστικό σκάφος «TCG Alemdar» εισήλθε στις 28/1 σε υπηρεσία με το Τουρκικό Ναυτικό.

>Η τουρκική βουλή ανανέωσε γι' ακόμη ένα έτος τη συμμετοχή του Τουρκικού Ναυτικού στη διεθνή ναυτική επιχείρηση κατά της πειρατείας στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας.

>Κατά τον I. Demir τα δύο πρώτα μαχητικά F-35A θα φθάσουν στην Τουρκία το 2019.

>Στα $94,6 εκατ. κυμαίνεται το flyaway cost των δύο πρώτων τουρκικών F-35A μετά την έκπτωση τιμής που προσέφερε η LM για τα 90 μαχητικά της LRIP 10.

>Η BAE Systems ανέλαβε στις 28/1 συμβόλαιο £100 εκατ. για την ανάπτυξη του μαχητικού TF-X.

>Σύμφωνα με ανάλυση του think tank «RUSI», η προτίμηση της Τουρκίας στο TF-X οφείλεται σε οικονομικούς λόγους και προβληματισμούς για την ασφάλεια του F-35 οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν την αγορά περισσότερων από 100 αεροσκαφών. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η βασική διαμόρφωση του μαχητικού, ενώ ένα μοναδιαίο κόστος προμήθειας της τάξης των $100 εκατ. θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εξαγωγική προήθησή του.

>Το χρονοδιάγραμμα του TF-X κατά τον CEO της TAI Temel Kotil περιλαμβάνει ό, τι το πρωτότυπο θα πετάξει το 2023, θα φέρει αρχικά ξένο κινητήρα και ό, τι η τουρκική βιομηχανία θα κατασκευάσει εγχώριο κινητήρα σε ορίζοντα δεκαετίας.

>Η Τουρκία αναμένει την παραλαβή δύο A400M εντός του έτους.

>Σε υπηρεσία είναι με την Τουρκική Αεροπορία οι εγχώριες βόμβες laser LGK-82 και LGK-84.

>Εργασίες υποστήριξης των βλημάτων AGM-84L 10 χωρών, μεταξύ άλλων της Τουρκίας, ανατέθηκαν από τις ΗΠΑ στη Boeing. Η ολοκλήρωσή τους θα γίνει το Δεκέμβριο του 2018.

>Στο λογαριασμό του τουρκικού υπουργείου άμυνας στο twitter γράφεται ό, τι η συλλογή KGK, που τοποθετείται σε βόμβες Mk82 / Mk83 και παρέχει εμβέλεια μέχρι 100km, έχει κατασκευαστεί και δοκιμαστεί.

To MEADS προσφέρεται στην Τουρκία με απόλυτη ανεξαρτησία μελλοντικών αναβαθμίσεων - (c) MEADS Int.

>Η κοινοπραξία MEADS προσφέρει στην Τουρκία την ενσωμάτωση τουρκικών υποσυστημάτων, λογισμικού, ηλεκτρονικών και όπλων στο MEADS εφόσον επιλεγεί για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας.

>Στο πλαίσιο των κοινών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ συνολικής αξίας $3,2 δις στους τομείς C4 και IT, το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινά χρηματοδοτημένο λογισμικό χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά. Συνολικά περιλαμβάνονται προγράμματα διοίκησης και ελέγχου, συστημάτων επικοινωνιών και δορυφορικών επικοινωνιών.

>Στο προσκήνιο επιστρέφει η άρνηση της Γερμανίας να μεταβιβάσει πληροφορίες που συλλέγουν τα αεροσκάφη Tornado ECR στο θέατρο επιχειρήσεων της Μεσοποταμίας.

>Η δύναμη της βελγικής 71Μ έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στο Ντιγιάρμπακιρ θα ενισχυθεί με έναν πιλότο για αεροσκάφος C-130.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Αλβανία

>Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές Χώρες, Αλβανία, Κροατία και Σλοβενία πρόκειται να στείλουν στρατό σε Λετονία και Λιθουανία.

>Στο πλαίσιο των κοινών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ συνολικής αξίας $3,2 δις στους τομείς C4 και IT, το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινά χρηματοδοτημένο λογισμικό χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά. Συνολικά περιλαμβάνονται προγράμματα διοίκησης και ελέγχου, συστημάτων επικοινωνιών και δορυφορικών επικοινωνιών.

Βοσνία

>Οι ΗΠΑ παρουσιάζονται να παρέδωσαν 24 οχήματα HMMWV στο Βοσνιακό Στρατό.

Βουλγαρία

>Η Βουλγαρία επενδύει ακόμη €4,9 εκατ. στην υποστήριξη των μαχητικών MiG-29.

>Στο πλαίσιο των κοινών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ συνολικής αξίας $3,2 δις στους τομείς C4 και IT, το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινά χρηματοδοτημένο λογισμικό χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά. Συνολικά περιλαμβάνονται προγράμματα διοίκησης και ελέγχου, συστημάτων επικοινωνιών και δορυφορικών επικοινωνιών.

Κροατία
 

>Στον αμυντικό προϋπολογισμό της Κροατίας για το 2016, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η αγορά φορτηγών οχημάτων, εκτέλεση συντήρησης των ελικοπτέρων Mi-17 και εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης M-84.

>Κατά το «SIPRI», 100 Κ/Β AGM-114A Hellfire παραδόθηκαν για τα 16 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior.

>Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές Χώρες, Αλβανία, Κροατία και Σλοβενία πρόκειται να στείλουν στρατό σε Λετονία και Λιθουανία.

>Στο πλαίσιο των κοινών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ συνολικής αξίας $3,2 δις στους τομείς C4 και IT, το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινά χρηματοδοτημένο λογισμικό χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά. Συνολικά περιλαμβάνονται προγράμματα διοίκησης και ελέγχου, συστημάτων επικοινωνιών και δορυφορικών επικοινωνιών.

Ρουμανία

>Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η Ρουμανία ανέθεσε έργα για την προμήθεια συστημάτων επικοινωνίας, Α/Τ συστημάτων SPIKE και radar TPS-77.

Μερίδα των βλημάτων SPIKE θα εξοπλίσουν τα ΤΟΜΑ MLI-84 - (c) Υπουργείο άμυνας Ρουμανίας

>Ο Ρουμανικός Στρατός αποκτά επιπλέον 12 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Piranha III.

>Σύμφωνα με τις κύριες επιδιώξεις του Ρουμανικού Ναυτικού μέχρι το 2026 θα πρέπει αυτό να διαθέτει τέσσερις ελαφριές φρεγάτες, δύο αναβαθμισμένες φρεγάτες Type 22, τρεις εκσυγχρονισμένες ΤΠΚ και σκάφη του στολίσκου του Δούναβη, νέα συστήματα άμυνας ακτών και νέα υποβρύχια.

>Η χρηματοδότηση έργων υποστήριξης μέρους των ελικοπτέρων της Ρουμανικής Αεροπορίας αναβάλλει πιθανότατα την προμήθεια του νέου ελικοπτέρου αυτό το έτος. Σε υπηρεσία είναι σήμερα 57 IAR-330, από τα οποία 22 IAR-330 SOCAT, και έξι IAR-316.

>Η Ρουμανία «παγώνει» την προμήθεια ΜΕΑ Orbiter-4 ύστερα από αντιδράσεις άλλων εταιριών που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.

>Στο πλαίσιο των κοινών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ συνολικής αξίας $3,2 δις στους τομείς C4 και IT, το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινά χρηματοδοτημένο λογισμικό χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά. Συνολικά περιλαμβάνονται προγράμματα διοίκησης και ελέγχου, συστημάτων επικοινωνιών και δορυφορικών επικοινωνιών.

Σερβία

>Αν και τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μεταβίβαση 30 αρμάτων μάχης T-72B3 από τη Ρωσία στη Σερβία, εν τέλει όμως οι περισσότερες αναφορές καταλήγουν στη μεταβίβαση αρμάτων μάχης T-72S.

>Στην έκθεση IDEX-17 εμφανίζεται η σερβική ρουκέτα εδάφους-εδάφους «Sumadija». Το όπλο παρουσιάζει εμβέλεια 300km.

>Την προσεχή Άνοιξη θα φθάσουν τα έξι «ρωσικά» MiG-29 στη Σερβία. Το 2020 τα αεροσκάφη θα έχουν αναβαθμιστεί.

>Η Λευκορωσία προσφέρει στη Σερβία οκτώ μαχητικά MiG-29, δύο Α/Α συστήματα Buk και ίσως Α/Α συστήματα S-300PS.

>Όπως παρουσιάστηκε από την ιστοσελίδα «Tango Six», ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα η γενική συντήρηση σερβικού μεταφορικού αεροσκάφους An-26 που έγινε στη Ρωσία.

Εξελίξεις στο Κόσοβο

>Το Κόσοβο επιδιώκει τη δημιουργία στρατού.

Σλοβενία
 

Σλοβένος στρατιώτης εκτελεί βολές κατά τη διάρκεια άσκησης - (c) NATO

>Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές Χώρες, Αλβανία, Κροατία και Σλοβενία πρόκειται να στείλουν στρατό σε Λετονία και Λιθουανία.

>Στο πλαίσιο των κοινών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ συνολικής αξίας $3,2 δις στους τομείς C4 και IT, το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινά χρηματοδοτημένο λογισμικό χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά. Συνολικά περιλαμβάνονται προγράμματα διοίκησης και ελέγχου, συστημάτων επικοινωνιών και δορυφορικών επικοινωνιών.


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος

>Κατά αναφορές στο αιγυπτιακό Διαδίκτυο, η Αίγυπτος υποστηρίζεται πως παρέλαβε συστήματα ΠΕΠ WS-2.


Το 2017 η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα παραλάβει 13-15 επιθετικά ελικόπτερα Ka-52.

>Μετατίθεται για το μέλλον ο εφοδιασμός των υπό παραγγελία μαχητικών MiG-29M/M2 με ραντάρ AESA.

>Το «SIPRI» πιστεύει η ποσότητα των βλημάτων Black Shaheen είναι 50 μονάδες.

>Σύμφωνα αναφορά του «TTU» τροποποιημένα αεροσκάφη Beechcraft 1900C και C-130H θα υποστούν στο κοντινό μέλλον εργασίες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού ISR από την εταιρία Sierra Nevada. Στην Αιγυπτιακή Αεροπορία υπηρετούν επίσης αεροσκάφη B200/300 με εγκατεστημένο τον εξοπλισμό HISAR.

Ισραήλ

>Στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ικανοτήτων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρει το όνομα «IDF 2030», περιλαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τον Κυβερνοπόλεμο, τη συλλογή πληροφοριών, την ευελιξία χερσαίων σχηματισμών, τον Δικτυοκεντρικό πόλεμο, την αεροπορική υπεροχή, την αεράμυνα, την πολυδιάστατη κρούση, τις Ειδικές Επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος, τη συνοριακή φύλαξη, τη ναυτική άμυνα, τη Διοικητική Μέριμνα τον επονομαζόμενο πόλεμο μέσα στους πολέμους.

>Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατηγό εν αποστρατεία Noam Tibon, ο Ισραηλινός Στρατός δεν εκπαιδεύεται όπως θα έπρεπε γιατί οι στρατιώτες χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία των Εβραϊκών Οικισμών.

>Κατά τον αρχηγό της Ισραηλινής Αεροπορίας, Amir Eshel, οι κύριες κινήσεις της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ αφορούν στην αύξηση των συστημάτων ΜΕΑ, συστημάτων προστασίας, της απόκτησης περισσότερων πληροφοριών και Κυβερνοπολέμου.

>Το Ισραήλ ολοκλήρωσε έργα κατά οχημάτων σε τμήμα 15km στα σύνορα με το Λίβανο.

>O υπουργός δημοσίων έργων του Ισραήλ, Yoav Galant, υποστηρίζει την κατασκευή νησιού ανοικτά της Γάζας.

>Το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα Eitan ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο δοκιμών.

>Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο το Eitan να παράγεται και στις ΗΠΑ.

>Το ΜΕΑ Skylark 3 σύντομα θα μπει σε υπηρεσία με τον Ισραηλινό Στρατό.

>Ύστερα από την απόσυρση των F-16A/D, η μοίρα Aggressors της Ισραηλινής Αεροπορίας θα χρησιμοποιεί μαχητικά F-16C/D.


Τα μαχητικά F-15/-16 συλλέγουν  φωτογραφικό υλικό με χρήση TP/RP - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Στις 10/1 αποσύρθηκαν τα ισραηλινά ΑΦΝΣ Sea Scan από την ενεργό δράση. Τα αεροσκάφη αντικαταστάθηκαν από συστήματα ΜΕΑ Heron 1.

>Στις 25/1 έγινε δοκιμαστική βολή (και 5η στο πλαίσιο του προγράμματος) βλήματος του Α/Α συστήματος David's Sling.

>Σε αφιέρωμά του για το Arrow-2 η ιστοσελίδα «Army Recognition» αναφέρει σε ισραηλινή υπηρεσία βρίσκονται δύο συστήματα, ενώ μελετάται η προμήθεια ενός τρίτου. Η εμβέλεια του βλήματος που χρησιμοποιεί το σύστημα κυμαίνεται μεταξύ 90km και 150km. Σε παρόμοιο κείμενο για το Arrow-3 τονίζεται η δυνατότητα χρήσης του από πλοία.

>Η Ισραηλινή Αεροπορία θα προμηθευτεί προσομοιωτές MANPAD για καλύτερη εκπαίδευση μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων έναντι φορητών Α/Α βλημάτων.

>Ως την προμήθεια του νέου εκπαιδευτικού ελικοπτέρου, που σχεδιάζεται για το 2020, το Ισραήλ αναβαθμίζει την παρουσία του Blackhawk στο πρόγραμμα κατάρτισης πιλότων ελικοπτέρων.

>Κατά τη διάρκεια ασκήσεων, οι ΧΟΣ εκπαιδεύονται στην άμεση αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγουν τα συστήματα ΜΕΑ.

>Σχεδόν μόλις ένας στους εκατό υποψήφιους προγράμματος Κυβερνοπολέμου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία.

Λίβανος

>Με βάση το αιγυπτιακό Διαδίκτυο, ο Λίβανος παρουσιάζεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση μαχητικών Mirage 5 «Horus», συστημάτων MANPAD και Α/Α πυροβόλα των 35mm και SPAAG των 23mm.

>Η εμπλοκή της στον πόλεμο στη Συρία έχει επιτρέψει στη Χεσμπολάχ να εντρυφήσει τις τακτικές και να βελτιώσει τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου μονάδων σε περιβάλλον μάχης.

Συρία

>Έρευνα συνεντεύξεων της Διεθνούς Αμνηστείας καταλήγει πως 13.000 Αντικαθεστωτικοί απαγχονίστηκαν κρυφά κατά τον πόλεμο σε φυλακή της Συρίας.

Κυβερνητικές Δυνάμεις

>Θεωρείται πιθανή η καταστροφή άρματος μάχης T-90 από Α/Τ πύραυλο της ISIS.

>Με βάση αποχαρακτηρισμένες αναφορές της CIA, η Συρία απέκτησε 13 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα BTR-70 το 1983.


Άρμα μάχης T-72AV - (c) Συριακός Στρατός

>Πενήντα βλήματα εδάφους-εδάφους SS-21 κατά αμερικανικές διαρροές παραδόθηκαν από τη Ρωσία πρόσφατα στο Συριακό Στρατό.

>Κατά τον ερευνητή Tom Cooper, η Συριακή Αεροπορία διέθετε στα μέσα του 2016 περί τα 30 Su-22 διαφόρων εκδόσεων.
 

Αντίθετα με όσα είχαν βγει στη δημοσιότητα το 2015, δεν φαίνεται το Ιράν να προσέφερε στη Συρία 10 Su-22. Δεν λείπουν επίσης απόψεις ό, τι δεν υπάρχει ούτε η παραχώρηση των 10 Su-24 από τη Ρωσία. Θυμίζεται, δύο πρώην ρωσικά Su-24 παρουσιάζονται να παραδόθηκαν στη Συρία τον προηγούμενο Αύγουστο.

>Στις 5/2 συνετρίβη συριακό Su-22M-3 κατά το στάδιο της προσγείωσης.

>Συριακοί πύραυλοι αντι-ραντάρ Kh-28 και αέρος-αέρος R-40TD, που κλάπηκαν στην Παλμύρα από την ISIS, βρέθηκαν στο Ιράκ.

Ρωσική Δραστηριότητα

>Η Συρία παραχώρησε τη ναυτική βάση της Ταρτούς στη Ρωσία για 49+25 έτη. Στη βάση θα μπορούν να ελλιμενίζονται ταυτόχρονα 11 πλοία συμπεριλαμβανομένων σκαφών με πυρηνική πρόωση.

>Μεταξύ $125 και $170 εκατ. κόστισε η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου “Adm. Kuznetsov” στην Ανατ. Μεσόγειο. Στο κόστος περιλαμβάνεται η απώλεια των δύο μαχητικών MiG-29KR και Su-33.

>Στις 21/1 έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 έπληξαν στόχους της ISIS στην περιοχή Dier ez-Zor.

>Στις 17/2 διεξήχθη επιδρομή στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 στη Συρία.

>Κατά την ιστοσελίδα «Bellingcat» θεωρείται ψεύτικη η αποχώρηση ορισμένων Su-24M από τη Λατάκεια το προηγούμενο διάστημα.

>Κατά την ιστοσελίδα «War Is Boring» το σύστημα S-400 που βρίσκεται στη Συρία δεν φέρει βλήματα μέγιστης εμβέλειας 400km αλλά 250km.

Δράση Διεθνούς Συνασπισμού
>Από την 1/1 ο Διεθνής Συνασπισμός πραγματοποίησε 35 επιδρομές και εξαπέλυσε 101 όπλα κατά της ISIS στην Al-Bab.

>Αμερικανός διοικητής Ειδικών Δυνάμεων υποστηρίζει οι ΗΠΑ έχουν εξουδετερώσει 60.000 μαχητές της ISIS.

>Σήμερα επιχειρούν στη Συρία 500 Αμερικανοί στρατιώτες.

>Το ωριαίο κόστος χρήσης των αμερικανικών F-16 και AH-64, όπως αποτυπώθηκαν τον Ιούλιο του 2016 στα πλαίσια των αποστολών του Διεθνούς Συνασπισμού, εμφανίζονται στα $22.514 και τα $3.851 αντίστοιχα.

>Τα βελγικά μαχητικά F-16 συμπλήρωσαν στα μέσα Ιανουαρίου 2017 6.000 ώρες πτήσης στο θέατρο επιχειρήσεων της Μεσοποταμίας. Στα μεγέθη περιλαμβάνονται δύο μετασταθμεύσεις των αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή, η πρώτη το 2014/15 και η δεύτερη ξεκίνησε την 1/7/2016.

>Η δύναμη της βελγικής 71Μ έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στο Ντιγιάρμπακιρ θα ενισχυθεί με έναν πιλότο για αεροσκάφος C-130.

>Ο Βέλγος υπουργός άμυνας τόνισε τα έξι μαχητικά F-16 που επιχειρούν στη Μεσοποταμία θα επιστρέψουν στη χώρα το τέλος Ιουνίου.

>Τα ολλανδικά μαχητικά F-16 δεν θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα βελγικά που επιχειρούν από την Ιορδανία κατά της ISIS τον Ιούλιο αλλά μάλλον τον επόμενο Ιανουάριο. Στην Μ. Ανατολή, αντίθετα, θα αναπτυχθεί αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KDC-10.


Ένα ιπτάμενο τάνκερ KDC-10 στέλνει η Ολλανδία στη Μ. Ανατολή - (c) Ολλανδική Αεροπορία

>Η Δανία ενέκρινε τη δραστηριοποίηση Ειδικών Δυνάμεων στη συριακή επικράτεια.

>Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει 2.300 βόμβες κατά της ISIS από την έναρξη της CHAMMAL, 1.800 η Γαλλική Αεροπορία και 500 το Γαλλικό Ναυτικό.

>Μειώθηκαν πάλι σε έξι από οκτώ τα γαλλικά μαχητικά Rafale που επιχειρούν κατά της ISIS από αεροπορική βάση στην Ιορδανία.

>Η γαλλική φρεγάτα «Montcalm» περιπολεί στην Ανατ. Μεσόγειο στα πλαίσια της CHAMMAL.

>Στο προσκήνιο επιστρέφει η άρνηση της Γερμανίας να μεταβιβάσει πληροφορίες που συλλέγουν τα αεροσκάφη Tornado ECR στο θέατρο επιχειρήσεων της Μεσοποταμίας.

>Ιορδανικά αεροσκάφη έπληξαν στις 2/2 στόχους της ISIS στη Συρία.

Σχόλια