Εν Συντομία | Ειδήσεις (30)


19/12/2016 - 20/1/2017 

ΕΛΛΑΔΑ

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στο θέμα των OH-58D Kiowa Warrior (c) Αμερικανικός Στρατός
>Από το 2010 έως σήμερα η δεξαμενή εφέδρων των ΕΕΔ λιγόστεψε κατά 150.000 άτομα λόγω του μείζονος κύματος μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.

>Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «National Defense», την οποία παρουσίασε η ιστοσελίδα «e-Άμυνα», από ελληνικής πλευράς υπάρχει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των Α/Α συστημάτων Patriot, του CIWS RAM και την πλαισίωση ή αναβάθμιση των Κ/B Sea Sparrow και Harpoon.
>Σύμφωνα με την εφημερίδα «Επένδυση» και όπως αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα «Σταράτα Λόγια», «μεγάλη και σημαντική μουσουλμανική χώρα της Μέσης Ανατολής έχει συμφωνήσει να αγοράσει πολύ μεγάλο αριθμό ρυμουλκούμενων πυροβόλων των 105 mm του ΕΣ έναντι ποσού 80 εκατομμυρίων». 
>Όπως μεταδίδει η «Πτήση & Διάστημα», επιδιώκεται η απόκτηση των OH-58D Kiowa Warrior «το συντομότερο δυνατόν τουλάχιστον των μισών με –σχεδόν- hot transfer και η δημιουργία αποθέματος ανταλλακτικών μέσω του προσπορισμού των υπολοίπων». 
>Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέθεσε στις 20/12 έργο υποστήριξης του αντιπυραυλικού συστήματος Mk.15 Phalanx, μεταξύ άλλων, για το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσιάζεται να ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συστημάτων Patriot (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
>Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Militaire», το πιθανότερο σενάριο για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16C/D περιλαμβάνει την αναβάθμιση μόνο των μαχητικών F-16C/D Block 50D/52+.

>Στις 15/12 η NSPA παρήγγειλε για λογαριασμό των Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Τσεχία, Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία τα πυρομαχικά ακριβείας GBU-12/31/38/48/49. Οι «εθνικές» ποσότητες δεν είναι γνωστές, ενώ οι παραδόσεις ξεκινούν μέσα στο 2017 και ολοκληρώνονται το 2019.

>Στο Σχέδιο της επιτρόπου Μογκερίνι υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ταμείο για την χρηματοδότηση ανάπτυξης προγραμμάτων (π.χ. ρομποτικής και δορυφόρων) με €500 εκατ. κάθε χρόνο και αγορών συστημάτων (όπως ΜΕΑ, ελικοπτέρων και πολλαπλασιαστών ισχύος) με €5 δις που θα ανήκουν ξεχωριστά σε κράτη-μέλη.

>Η γαλλική κυβέρνηση αυξάνει τον προϋπολογισμό της διαστημικής υπηρεσίας CNES το 2017 κατά 10%. Μεταξύ των έργων της CNES είναι το πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων CSO όπου συμμετέχει και η Ελλάδα.

>Η γερμανική φρεγάτα τύπου F-124 «FGS Sachen» αντικατέστησε την ολλανδική τύπου LCF «HMNLS de Ruyter» στη νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος.

>Τερματίστηκε η παραμονή του βρετανικού OPV «HMS Mersey» στη σύνθεση της νατοϊκής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο Πέλαγος. Αντίθετα, Η καναδική φρεγάτα «HMCS ST JOHN'S» εισήλθε στη σύνθεση της SNMG2. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν η ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», η κανονιοφόρος «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» και το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ».

ΚΥΠΡΟΣ

Το σκάφος που δωρίζει στην Κύπρο το Ομάν - via Naval Analyses
>Η Κύπρος σχεδιάζει να συμμετέχει στη φετινή αμερικανό-ισραηλινή αεροναυτική άσκηση «Noble Dina». Πέρα από την Κύπρο, στην άσκηση θα πάρουν ακόμη μέρος η Ελλάδα και η Γαλλία.

>Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Κύπρος θα παραλάβει σύντομα το προσφερόμενο από το Ομάν περιπολικό σκάφος. Στο περιπολικό «εκτελέστηκαν μηχανικές εργασίες καθώς και όλες οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης και είναι έτοιμο για να μεταφερθεί στην Κύπρο. Εκτιμάται ότι οι εργασίες που έγιναν κόστισαν €3,5 με €4 εκατομμύρια και το κόστος καταβλήθηκε από το Σουλτανάτο του Ομάν».

>Στο Σχέδιο της επιτρόπου Μογκερίνι υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ταμείο για την χρηματοδότηση ανάπτυξης προγραμμάτων (π.χ. ρομποτικής και δορυφόρων) με €500 εκατ. κάθε χρόνο και αγορών συστημάτων (όπως ΜΕΑ, ελικοπτέρων και πολλαπλασιαστών ισχύος) με €5 δις που θα ανήκουν ξεχωριστά σε κράτη-μέλη. 

Βρετανική Δραστηριότητα 

>Λόγω τεχνικού ζητήματος μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon προσγειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στο αεροδρόμιο του Ιρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και το μαχητικό επέστρεψε στην ΑΒ Ακρωτηρίου. 


ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουλάχιστον 10 άρματα μάχης Leopard 2A4 έχουν υποστεί επίθεση από Α/Τ όπλα της ISIS.
>Στη Συρία έχουν αναπτυχθεί 8.000 Τούρκοι στρατιώτες για την επίθεση στην Al-Bab.

>Με βάση φωτογραφία που εμφανίζει Τούρκο στρατιώτη στη Συρία, θεωρείται αρκετά πιθανή η χρήση πυρομαχικών αρμάτων μάχης HEAT-MP-T M325 της ΙΜΙ από τα Leopard 2A4.

>Στην προσπάθειά του να «απελευθερώσει» τη συριακή πόλη Al-Bab, ο Τουρκικός Στρατός παρουσιάζεται να έχει απολέσει 10 άρματα μάχης Leopard 2A4, ένα M60T, τρία τεθωρακισμένα οχήματα AIFV/ACV-300 και δύο οχήματα αναγνώρισης Cobra.

>Τα προηγμένα Α/Τ όπλα, η έλλειψη εμπειρίας και η έλλειψη ηγεσίας θα μπορούσαν να ευθύνονται πρωτίστως για τις απώλειες των τουρκικών Leopard 2 στη Συρία.

Το ισραηλινής προέλευσης πυρομαχικό HEAT-MP-T M325 και στο φόντο άρματα Leopard 2A4.
ε τουλάχιστον 45 ανέρχονται οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" από την έναρξη της εισβολής του Τουρκικού Στρατού στη Β. Συρία. Για την ίδια επιχείρηση, έως τις 29/12, η Τουρκική Αεροπορία χρησιμοποίησε 965 βόμβες.

>Στις 28/12 έγιναν για πρώτη φορά ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ύστερα από αίτημα της Τουρκίας στην περιοχή της Al-Bab. Στις 30/12 ακολούθησε επιδρομή αεροσκαφών του Διεθνούς Συνασπισμού.

>Στις 12/1 Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο συντονισμού της δράσης τους στη Συρία. Στις 18/1 ακολούθησε η πρώτη κοινή αεροπορική επιδρομή κατά της ISIS. Στην επιδρομή πήραν μέρος τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 και τέσσερα F-4 και τέσσερα ρωσικά μαχητικά Su-24, τέσσερα Su-25 και ένα Su-34.

>Τέσσερις στρατιώτες συνελήφθησαν για σύνδεση με τη βομβιστική επίθεση στην Καισάρεια.

>Στο κατηγορητήριο κατά των Τούρκων κινηματιών περιγράφεται ό, τι το 70% των κύριων μονάδων του τουρκικού στόλου έπαιξε ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου. Δύο φρεγάτες δε, οι «TCG Yavuz» και «TCG Kemalreis» εξαπέλυσαν τρία βλήματα πυροβόλου.

>Ο εγχώριος φορητός Α/Α πύραυλος μικρού βεληνεκούς πιστεύεται θα ξεκινήσει να παράγεται το 2018. 

>Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε στις 4/1 το 19ο επιθετικό ελικόπτερο Τ-129, το 10ο Τ-129Β. Κατά την τελετή, εμφανίστηκε τμήμα του πρωτοτύπου τουρκικού ελικοπτέρου του προγράμματος Ozgun.

Στις 6/9/2018 σχεδιάζεται να γίνει η πρώτη πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου T-625. Το ελικόπτερο θα μπορεί να μεταφέρει 12 επιβάτες, ενώ η ΤΑΙ προσδοκά την πώληση 800 μονάδων στην Τουρκία και 400 σε ξένες χώρες.
>Για πρώτη φορά έγινε επιχειρησιακή χρήση της ρουκέτας Cirit από επιθετικά ελικόπτερα T-129. Δύο ελικόπτερα του τύπου συμμετείχαν σε αποστολή στην επαρχεία Şirnak.

>Στις 11/1 παραδόθηκαν στο τουρκικό υπουργείο άμυνας τα πρώτα 500 τυφέκια εφόδου MPT-76. Με αφορμή την τελετή, ο Τούρκος υπουργός άμυνας υποστήριξε ό, τι το μερίδιο των αγορών πολεμικού υλικού από άλλες χώρες έχει πέσει στο 40% των συνολικών αναγκών των ΤΕΔ.
Η πρώτη φωτογραφία του CIWS Korkut.
>Σύμφωνα με την «e-Άμυνα», το Τουρκικό Ναυτικό απέσυρε το υποβρύχιο «TCG Atilay», τύπου Type 209/1200, από την ενεργή δράση.

>Ξεκίνησε στις 19/1 η ναυπήγηση της πρώτης τουρκικής φρεγάτας τύπου “I”. Τα τέσσερα σκάφη της κλάσης θα είναι τα πρώτα πλοία του Τουρκικού Ναυτικού που θα φέρουν 16 Κ/Β κατά πλοίων.

>Παρουσιάστηκε το πρωτότυπο σύστημα της ναυτικής έκδοσης του Korkut. Το σύστημα, δε, μεταφερόταν στο κατάστρωμα του πλοίου «Alcatras», που παγιδεύτηκε σε αβαθή νερά κοντά στην Κω εκτελώντας τη διαδρομή Τούζλα-Αττάλεια... 

>Στις 4/1 έγινε η παρθενική πτήση συναρμολογημένου από την ΤΑΙ ATR 72-600 TMPA στην Τουρκία.

>Στις τάξεις της Τουρκικής Αεροπορίας φέρονται να έχουν επιστρέψει 976 υποψήφιοι χειριστές που είχαν «κοπεί» στο παρελθόν. Οι 831 παρουσιάζονται ήδη να συμμετέχουν στο στάδιο της εκπαιδευτικής κατάρτισης.

Στιγμιότυπο από την πρώτη πτήση του ATR-72 στα περίχωρα της Άγκυρας - (c) Τουρκικό υπουργείο άμυνας
>Η Αμερικανική Αεροπορία ανέθεσε έργο στις 20/12 για τη βελτίωση των υπό προμήθεια βλημάτων αέρος-αέρος BVR AIM-120C AMRAAM της Τουρκίας.

>Η Aselsan θα κατασκευάσει συλλογές κατευθυνόμενων βομβών για την Τουρκική Αεροπορία έναντι $45,2 εκατομμύρια.

>Τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις 16 εγχώριων ατρακτιδίων στοχοποίησης Aselpod στην Τουρκική Αεροπορία. Στο πλαίσιο ανάπτυξης του προγράμματος, θυμίζεται, κατασκευάστηκαν τέσσερα ακόμη ατρακτίδια. Πέρα από τα 20 Aselpod, η Τουρκική Αεροπορία ενδιαφέρεται για τη μελλοντική προμήθεια επιπλέον 73 συστημάτων.

>Οι εταιρίες Aselsan και Havelsan υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανανέωση λογισμικού των ΑΣΕΠΕ Boeing 737-700 MESA.

>Οι εταιρίες Field Aviation και Aselsan αναπτύσσουν έκδοση του αεροσκάφους Bombardier Challenger 605 σε διαμόρφωση ειδικών ρόλων.

>Οι Aselsan και STM προβλέπεται να παραδώσουν 499 ΜΕΑ στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

>Τα πρώτα έξι συστήματα MEA ANKA-S θα παραληφθούν από την Τουρκική Αεροπορία το τρέχον έτος και τα υπόλοιπα τέσσερα το 2018. Παράλληλα, η TAI μελετά την ανάπτυξη νεότερης έκδοσης του συστήματος με την επωνυμία ANKA Blok-B.

>Το αμερικανό-τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος «Freedom Trainer», που προτείνεται στην Αμερικανική Αεροπορία για την αντικατάσταση του T-38, θα φέρει δύο κινητήρες FJ-44-4M (ίδιους με του M-346) και υπόσχεται έως 30% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με το T-38.

>Ο Τουρκικός στρατός θα παραμείνει στο Αφγανιστάν για ακόμη δύο χρόνια.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

-Βοσνία-Ερζεγοβίνη

>Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναπτύσσει τροχοφόρο Α/Κ πυροβόλο των 155mm με πυρομαχικά μέγιστης εμβέλειας 40km.

-Βουλγαρία

>Οι Ειδικές Δυνάμεις πέρασαν απευθείας στην δικαιοδοσία του βουλγαρικού ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα, αλλάζει και απλοποιείται η διαδικασία χρηματοδότησής τους.

>Η Βουλγαρία σχεδιάζει την έκδοση RfP για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων.

>Η Βουλγαρία ετοιμάζει το RfP για την απόκτηση των δύο σκαφών επιφανείας πολλαπλού ρόλου. Στόχος είναι παράλληλα ο μερικός εκσυγχρονισμός των φρεγατών E-71.

>Η Βουλγαρία σχεδιάζει την απόκτηση σύγχρονων επίγειων ραντάρ. Σε ξένα δημοσιεύματα έχουν υπάρξει πληροφορίες για αναποτελεσματικότητα εντοπισμού εναέριων ιχνών σε χαμηλά ύψη από τα διαθέσιμα σοβιετικής προέλευσης συστήματα.

>Από την 1/7 η Βουλγαρία εισέρχεται στον επιχειρησιακό προϋπολογισμό του NAEW&C.

>Στο Σχέδιο της επιτρόπου Μογκερίνι υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ταμείο για την χρηματοδότηση ανάπτυξης προγραμμάτων (π.χ. ρομποτικής και δορυφόρων) με €500 εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο και αγορών συστημάτων (όπως ΜΕΑ, ελικοπτέρων και πολλαπλασιαστών ισχύος) με €5 δις που θα ανήκουν ξεχωριστά σε κράτη-μέλη.

-Κροατία

>Στο Σχέδιο της επιτρόπου Μογκερίνι υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ταμείο για την χρηματοδότηση ανάπτυξης προγραμμάτων (π.χ. ρομποτικής και δορυφόρων) με €500 εκατ. κάθε χρόνο και αγορών συστημάτων (όπως ΜΕΑ, ελικοπτέρων και πολλαπλασιαστών ισχύος) με €5 δις που θα ανήκουν ξεχωριστά σε κράτη-μέλη.

-Ρουμανία

>Η ισραηλινή Aeronautics ανακοίνωσε την επικράτηση του ΜΕΑ Orbiter 4 στο ρουμανικό διαγωνισμό. Πιθανότατα, οι ανάγκες της Ρουμανίας αφορούν έξι συστήματα.

>Η Ρουμανική Αεροπορία παρέλαβε δύο μαχητικά F-16AM και ένα F-16BM, φθάνοντας αισίως τα εννέα μαχητικά του τύπου στο δυναμικό της, ενώ απομένουν άλλα τρία F-16 για την ολοκλήρωση της προμήθειας 12 μαχητικών.

>Η Αμερικανική Αεροπορία ανέθεσε έργο στις 20/12 για τη βελτίωση των υπό προμήθεια βλημάτων αέρος-αέρος BVR AIM-120C AMRAAM της Ρουμανίας.

>Στο Σχέδιο της επιτρόπου Μογκερίνι υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ταμείο για την χρηματοδότηση ανάπτυξης προγραμμάτων (π.χ. ρομποτικής και δορυφόρων) με €500 εκατ. κάθε χρόνο και αγορών συστημάτων (όπως ΜΕΑ, ελικοπτέρων και πολλαπλασιαστών ισχύος) με €5 δις που θα ανήκουν ξεχωριστά σε κράτη-μέλη.

-Σερβία

>Ο Σερβικός Στρατός θα αποκτήσει ανάλογα με τις πηγές 30 άρματα μάχης T-72S ή T-72B3 και 30 οχήματα αναγνώρισης BDRM-2.

Η Σερβική Αεροπορία αποκτά έξι ελικόπτερα H145M.
>Η Σερβική Αεροπορία θα ενισχυθεί με έξι μεταχειρισμένα μαχητικά MiG-29 από τη Ρωσία. Τα μαχητικά, μαζί με τέσσερα διαθέσιμα αεροσκάφη του τύπου, θα εκσυγχρονιστούν αντί 180 με 230 εκατ. Ευρώ σε επίπεδο MiG-29SM ή SMT. Μαζί τους θα αποκτηθούν συνολικά 32 βλήματα αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας.

>Στις 28/12 υπογράφθηκε σύμβαση προμήθειας εννέα ελικοπτέρων H145M για τη Σερβία. Έξι από τα H145M θα επιχειρεί η Σερβική Αεροπορία.
Σε δήλωσή του στις 15 Δεκεμβρίου ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ό, τι η αγορά των εννέα ελικοπτέρων θα συνοδευόταν από δωρεά άλλων τεσσάρων.

>Για το 2018 μετατίθεται η προοπτική προμήθειας Α/Α συστημάτων SA-17/19. Η Σερβία ενδιαφέρεται ακόμη να αποκτήσει από τη Ρωσία ραντάρ επιτήρησης και τεσσάρων ελικοπτέρων.

-Σλοβενία

>Η Σλοβενία επιθυμεί, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιθυμεί να στείλει 50 στρατιώτες στη Λετονία.

>Στο Σχέδιο της επιτρόπου Μογκερίνι υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ταμείο για την χρηματοδότηση ανάπτυξης προγραμμάτων (π.χ. ρομποτικής και δορυφόρων) με €500 εκατ. κάθε χρόνο και αγορών συστημάτων (όπως ΜΕΑ, ελικοπτέρων και πολλαπλασιαστών ισχύος) με €5 δις που θα ανήκουν ξεχωριστά σε κράτη-μέλη.


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 


-Αίγυπτος

Στιγμιότυπα από την παραγωγή των Α/Α συστημάτων SA-23.
>Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέθεσε στην εταιρία Boeing την κατασκευή των 20 Κ/Β UGM-84L Block II για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων Type 209/1400 Mod.

>Νεότερο γαλλικό δημοσίευμα υποστηρίζει οι αιγυπτιακές AASM ανέρχονται σε 200.

>Τουλάχιστον ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130 της Αιγυπτιακής Αεροπορίας θα αποκτήσει ικανότητα ELINT. Παρόμοια επένδυση, υπενθυμίζεται, είχε αποφασιστεί για δύο C-130H τον Ιούλιο του 2003. 

-Ισραήλ

Στις 26/12 αποσύρθηκαν τα μαχητικά F-16A/B Netz - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Σε τέσσερις νεκροί και δεκαεπτά τραυματίες ανήλθαν οι απώλειες του Ισραηλινού Στρατού από τρομοκρατική επίθεση στις 8/1 με χρήση φορτηγού στην Ιερουσαλήμ.

>Εξαρθρώθηκαν από τον Ισραηλινό Στρατό υποκλοπές πληροφοριών προς όφελος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς μέσω κοινωνικών δικτύων και παγιδευμένων κινητών Ισραηλινών στρατιωτών.

>Την 1/1 ο Ισραηλινός Στρατός ανέθεσε στην IMI σύμβαση προμήθειας πυρομαχικών πεζικού και τεθωρακισμένων ύψους $450 εκατομμυρίων.

>Το Ισραήλ ανακοίνωσε στις 11/1 την προμήθεια 200 φορτηγών οχημάτων FMTV έναντι ποσού $200 εκατομμυρίων.

>Ο Ισραηλινός Στρατός ενδιαφέρεται να προμηθευτεί μεγάλο αριθμό όπλων εδάφους-εδάφους «μεγάλης ακτίνας» όπως το EXTRA (εμβέλεια 93 μίλια), το Predator Hawk (εμβέλεια 185 μίλια) και το LORA (εμβέλεια 186 μίλια). Στην κίνηση αυτή αντιτίθεται η Ισραηλινή Αεροπορία, με τον ισχυρισμό ό, τι είναι καταλληλότερη για την αντιμετώπιση επίγειων στόχων σε μεγάλη απόσταση από το μέτωπο των εχθροπραξιών.

>Το Ισραήλ ανέθεσε έργο στην εταιρία BluBird για την παραγωγή συστημάτων ΜΕΑ ThunderB που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

>Ισραηλινό ΜΕΑ Skylark κατέπεσε στις 16/1 στο Νότιο Λίβανο.

Το Arrow-3 υπόσχεται αναχαίτιση βλημάτων σε ύψος 100km - (c) Ισραηλινό υπουργείο άμυνας
>Το Ισραηλινό Ναυτικό ενίσχυσε την παρουσία του στον Κόλπο της Άκαμπα μεταφέροντας τρία παράκτια περιπολικά Super Dvora MK I. Τα σκάφη αντικατέστησαν καταμαράν κλάσης Nachshol.

>Η ανάγκη αναπλήρωσης μαχητικών θα οδηγήσει την Ισραηλινή Αεροπορία να ξαναεπιλέξει νέο μαχητικό αεροσκάφος, μεταξύ του F-35 και F-15.

>Η Ισραηλινή Αεροπορία επέλεξε το ραντάρ AESA APG-82(V)1 για την αναβάθμιση του στόλου 25 μαχητικών F-15I. Απομένει τώρα η δρομολόγηση του προγράμματος αναβάθμισης των 10 πρόσφατα παραληφθέντων από τις ΗΠΑ F-15D.

>Στις 26/12 αποσύρθηκαν από την υπηρεσία τα μαχητικά F-16A/B. Τα πρώτα τέσσερα F-16A/B είχαν παραληφθεί το 1980 και σήμερα 40 από αυτά διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά.

>Η ισραηλινή μοίρα «Kochav», που επιχειρεί με το ΜΕΑ Hermes 900, αναμένει τον εξαπλασιασμό των συστημάτων του τύπου έως το τέλος του έτους.

Στα F-15I αναμένεται να εγκατασταθεί το ραντάρ AESA APG-82(V)1 - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Στις 18/1 παραδόθηκε στην Ισραηλινή Αεροπορία η πρώτη παρτίδα του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-3.

>Με αφορμή tweet στο πλαίσιο γνωστής εβραϊκής εορτής, η Ισραηλινή Αεροπορία ανεπίσημα αποδέχεται ό, τι το Α/Α σύστημα «David's Sling» βρίσκεται σε υπηρεσία.

>Ο Ισραηλινός Στρατός ενισχύει τον τομέα Κυβερνοπολέμου.

-Λίβανος

Λιβανικά ΤΟΜΠ M113 - (c) Λιβανικός Στρατός
>Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ό, τι τα τεθωρακισμένα οχήματα M113 που παρουσίασε το Νοέμβριο η Χεσμπολάχ προέρχονται από οχήματα του τύπου που απέκτησε ο Λίβανος από αυτές.

>Ο Λίβανος παρέλαβε το τρίτο εξοπλισμένο αεροσκάφος AC-208B Combat Caravan από τις ΗΠΑ.

-Συρία

>Κατά το «Syrian Network for Human Rights» 16.913 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους το 2016. Για το θάνατο των 8.736 κατηγορείται η συριακή κυβέρνηση και των 3.967 η Ρωσία.

>Ο πόλεμος στη Συρία επηρέασε αρνητικά την καλλιέργεια και άρδευση της γης. Συνέπειές του η μείωση των αρδεύσιμων εκτάσεων κατά 47%.

Κυβερνητικές Δυνάμεις

Ένα από τα 14 νεοπαραληφθέντα Α/Α συστήματα SA-22.
>Με τη συγκρότηση του 5ου Σώματος Στρατού, η συριακή κυβέρνηση επιδιώκει την αντιστάθμιση της υψηλής παρουσίας ξένων μαχητών στη χώρα και την επανενσωμάτωση των πολιτοφυλάκων στο Συριακό Στρατό. Πριν το 2011, η Συρία διέθετε 300.000 στρατιώτες, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 μεταξύ 80.000 και 100.000.

>Τις προηγούμενες ημέρες η Ρωσία παρέδωσε στη συριακή κυβέρνηση παρτίδα αρμάτων μάχης T-62 και ΤΟΜΑ BMP-1.

>Κατά ανεπίσημες μαρτυρίες χρηστών του Twitter, οι Σύροι αρματιστές θεωρούν τα T-72 TURMS-T πιο ακριβή από τα T-90A. 

>Η Συριακή Αεροπορία χρησιμοποιεί βομβαρδιστικά Su-24 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη L-39 για νυκτερινές επιχειρήσεις. 

>Όπως έγινε γνωστό στις 7/1, η ISIS κατέστρεψε με Α/Τ όπλο δύο εκπαιδευτικά L-39 της Συριακής Αεροπορίας στην ΑΒ Deir ez Zor.

Η Συρία συνολικά απέκτησε 55 L-39ZO και 44 L-39ZA τη δεκαετία του 1970 και 1980. Πενήντα από αυτά θεωρήθηκαν επιχειρησιακά το 2011, υποστηρίζει ο ερευνητής Tom Cooper. Για τις νυκτερινές επιχειρήσεις, τα L-39 εξοπλίζονται με ατρακτίδιο πυροβόλων των 23mm και κάλαθους ρουκετών, ενώ οι χειριστές φέρουν νυκτερινές κάμερες που προήλθαν από τη Β. Κορέα ή NVGs.

>Η Συριακή Αεροπορία απώλεσε στις 19/12 εξοπλισμένο ελικόπτερο Gazelle από εχθρικά πυρά στα περίχωρα της Παλμύρας. Νεκροί οι χειριστές του.

Αεροσκάφος Su-22M3 της Συριακής Αεροπορίας - (c) Συριακή Αεροπορία
>Η Συρία παρουσιάζεται να έχει προμηθευτεί σε δύο παρτίδες συνολικά 50 Α/Α συστήματα Pantsir-S1. Από αυτά, τα 14 εξοπλίζονται με ραντάρ AESA.

Δραστηριότητα ISIS

ISIS κυρίευσε δύο άρματα μάχης Leopard 2A4, τεθωρακισμένα οχήματα AIFV/ACV-300 και όχημα αναγνώρισης Cobra από τον Τουρκικό Στρατό κατά τη μάχη στην πόλη Al-Bab.

Ρωσική Επέμβαση

>Η Ρωσική Αεροπορία ανέφερε έχει υλοποιήσει 30.000 πολεμικές εξόδους και εξουδετερώσει 62.000 στόχους από την έναρξη της ένοπλης επέμβασης στη Συρία ως τις 20/12.

>Αεροσκάφος Tu-154M της Ρωσικής Αεροπορίας με κατεύθυνση τη Λατάκεια κατέπεσε τα Χριστούγεννα στον Εύξεινο Πόντο με συνέπεια το θάνατο των 92 επιβατών.

>Το προηγούμενο διάστημα γνωστοποιήθηκε η παρουσία του MRAP Typhoon-K στη Συρία.

>Υλικό από ισραηλινό δορυφόρο επαληθεύει την ύπαρξη ρωσικών πυραυλικών συστημάτων Iskander-M στη Συρία.

>Αν και το αεροπλανοφόρο «Adm. Kuznetsov» είναι στο δρόμο της επιστροφής για τη Ρωσία μετά την ανάπτυξή του στην Ανατ. Μεσόγειο, φαίνεται πως σήμερα διατηρεί τέσσερα μαχητικά MiG-29KR/UBKR, εννέα μαχητικά Su-33 και δύο επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K. Έτσι, πιστεύεται ήταν τουλάχιστον πέντε τα μαχητικά MiG-29KR/UBKR που ανέπτυξε το Ρωσικό Ναυτικό στη Συρία. Θυμίζεται, ένα μαχητικό του τύπου απολέσθηκε σε ατύχημα στις 13/11/2016.

>Η Ρωσία μετέφερε στη Συρία 12 αεροσκάφη ΕΑΥ Su-25SM.

>Επέστρεψαν στη Ρωσία από τη Συρία τα πρώτα έξι Su-24. 

>Σε $2 δις εκτιμούνται οι ετήσιες δαπάνες της ρωσικής ένοπλης επέμβασης στη Συρία.

>Στις 28/12 έγιναν για πρώτη φορά ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ύστερα από αίτημα της Τουρκίας στην περιοχή της Al-Bab

Δραστηριότητα Διεθνούς Συνασπισμού

Ένα από τα 14 μαχητικά Rafale που επιχειρούν στη Μεσοποταμία - (c) Γαλλική Αεροπορία
>Στις 8/1 έγινε αμερικανική επιχείρηση Ειδικών Δυνάμεων κατά της ISIS στην περιοχή της Deir Al-Zour.

>Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις ρίψεις εφοδίων στη Βόρεια Συρία. Ενδεικτικά, από τις 16 συνολικά ρίψεις το 2016 οι έξι έγιναν τον Δεκέμβριο.

>Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν 12.192 βόμβες στη Συρία κατά το 2016.

Στην Τουρκία έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν κατά της ISIS έξι Tornado ECR.
>Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, απαιτούνται ακόμη δύο χρόνια για την επικράτηση κατά της ISIS.

>Από το Φεβρουάριο του 2016 γαλλικά συνεργεία κατασκευάζουν υποδομές υποστήριξης τεσσάρων μεταφορικών αεροσκαφών A400M ή άλλων αεροσκαφών με παρόμοιες διαστάσεις στην ιορδανική αεροπορική βάση όπου έχει αναπτυχθεί αεροπορική δύναμη προς αντιμετώπιση της ISIS.

>Η συνδρομή της Γερμανικής Αεροπορίας κατά της ISIS το 2016: 692 αποστολές για τα Tornado ECR, 315 για το A310 MRTT, 10 για τα γερμανικά πληρώματα στα E-3A.

>Στις 13/1 έγινε μία ακόμη ισραηλινή επίθεση στην ΑΒ Mezzah. Σύμφωνα με το Συριακό Στρατό, το Ισραήλ εκτόξευσε όπλα εδάφους-εδάφους.

Σχόλια

  1. φιλε Fox2, που μπορουμε να δουμε το δημοσιευμα της National Defense?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.nationaldefensemagazine.org/archive/2016/december/Pages/GreekDefenseIndustrySeeksGlobalPartners.aspx

    Το χωρίο αναφέρει χαρακτηριστικά:

    “We have plans to upgrade our armaments,” including the Greek army’s Patriot surface-to-air missile system and rolling airframe missile systems — both produced by Raytheon, he said. The Raytheon-built Sea Sparrow anti-aircraft and anti-missile weapon system — used by the Greek navy — is also targeted for an upgrade or replacement, as is the service’s Harpoon over-the- horizon anti ship missile system, which is manufactured by Boeing."

    Τα Patriot και RAM παρουσιάζονται ως δικά του λόγια, για τα ESSM και τα Harpoon δεν αποκλείεται να ναι πληροφορίες από οποιονδήποτε γιατί δεν περιλαμβάνονται στο quote.

    φιλικά,
    fox2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευσεβεις ποθοι ή αλλιως "Vitsas Dream". Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πιθανότερο. Ας παρατεθεί απλά ό, τι είτε το 2014 είτε το 2015 έγινε παραγγελία λίγων βλημάτων ESSM blk 2 (θα μπορούσε να γίνει υπολογισμός τους αν ξέρουμε την τιμή ανά κομμάτι διότι στην ανάθεση του έργου από το Αμερικανικό Ναυτικό υπάρχει ποσοστό για κάθε χώρα) στο πλαίσιο ανάπτυξης του όπλου. Άσχετο, αλλά επίσης, το ελληνικό μερίδιο στο συμβόλαιο των κοινών PGM παραμένει άγνωστο ή μη ανακοινώσιμο επί 5 μήνες. Και να αποκτηθεί κάτι, φοβόμαστε να το ανακοινώσουμε;

    φιλικά,
    fox2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενταξει, ας μεινει και κατι κρυφο. Τα PGM ειναι τα γνωστα ή να εχει και καμμια εκπληξη? Στο προγραμμα εξελιξης του ESSM blk 2 ειμαστε μεσα ουτως ή αλλως, ηταν αναμενομενο. Και λιγες φρεσκες τορπιλλες SUT (mod X?) ειχε παρει το ΠΝ αλλα δε βρισκω λινκ για επιβεβαιωση. Ευχαριτω και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάχνοντας για τα PGM βρέθηκαν κάποιες μικρές ψηφίδες. Επιφυλάσσομαι να τις αναρτήσω. Για τις τορπίλες γνώριζα μόνο για μία προσπάθεια "ενδιάμεσης λύσης" την περίοδο 2004-2006, η οποία όμως παρουσιάζεται δεν ευδοκίμησε.

      φιλικά,
      fox2

      υ.γ.: Λυπάμαι για την αργοπορημένη απάντηση.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου