Παραδόθηκαν τα Πρώτα F-35 στο Ισραήλ

Από χθες το Ισραήλ έγινε το πρώτο κράτος της ευρύτερης περιοχής που έχει μαχητικά 5ης γενιάς - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
Στο δυναμικό της Ισραηλινής Αεροπορίας ανήκουν από χθες το βράδυ τα δύο πρώτα προηγμένα μαχητικά F-35I, που παραδόθηκαν με καθυστέρηση μερικών ωρών από ό, τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Τα δύο αεροσκάφη είναι τμήμα της πρώτης ισραηλινής παραγγελίας 19 F-35I, που όμως θα παραληφθούν χωρίς την ενσωμάτωση των ειδικών τροποποιήσεων της έκδοσης -Ι, τις οποίες θα περιλαμβάνουν εξ αρχής τα υπόλοιπα 31. Στόχος είναι η πρώτη μοίρα να καταστεί επιχειρησιακή τον επόμενο Δεκέμβριο, ενώ ως τότε θα έχουν παραδοθεί ακόμη επτά F-35.

Πως έγινε η παράδοση

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό η άφιξη των αεροσκαφών στην Αεροπορική Βάση Nevatim είχε οριστεί στις 14.00 το μεσημέρι. Οι «κακές» καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Αεροπορική Βάση Cameri στη ΒΔ Ιταλία (όπου τα δύο μαχητικά παρέμεναν σύμφωνα με το πρόγραμμα από τις 8/12), ωστόσο, πήγαν πίσω τη διαδικασία. Όπως αναφέρουν τα μετεωρολογικά δεδομένα στην περιοχή του ιταλικού αεροδρομίου επικρατούσε ιδιαίτερα πυκνή χαμηλή νέφωση σε συνδυασμό με υψηλότατη υγρασία (η οποία χθες άγγιξε μέχρι το 95%). Δεν είναι γνωστό γιατί η Ισραηλινή Αεροπορία δεν επέλεξε να τηρηθεί το πρόγραμμα, αλλά αποφασίστηκε τα αεροσκάφη να απογειωθούν στις 16.30 ώρα Ελλάδος. Πράγματι, τα δύο F-35I ήταν στον αέρα λίγο πριν φθάσει η συγκεκριμένη ώρα.

Το πέρασμα από την Ελλάδα

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, σύμφωνα με τα στοιχεία ιστοσελίδας παρακολούθησης της εναέριας κυκλοφορίας, τα ισραηλινά μαχητικά εμφανίσθηκαν στην περιοχή της Σικελίας και από εκεί πέρασαν στο FIR Αθηνών. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, τα F-35 πέταξαν ακριβώς «ξυστά» της νότιας ακτογραμμής της Κρήτης. Τα δύο μαχητικά εκτιμάται ό, τι έφεραν «ταμπελάκι» μεταφορικών αεροσκαφών (“C-130”, “C-17) που έσβησε όταν έφτασαν στο μέσο του νησιού.

Η άφιξη στο Ισραήλ

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέμενε τα F-35I όλη την προηγούμενη ώρα τουλάχιστον ένα αεροσκάφος με κώδικο “IAI” πάντα κατα συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρακολούθησης της εναέριας κυκλοφορίας. Το αεροσκάφος αυτό, που απογειώθηκε από το Τελ-Αβίβ, περιφερόταν για αρκετό χρονικό διάστημα έξω από την ισραηλινή επικράτεια έως ότου κινήθηκε δυτικά. Η πορεία αυτή έγινε «συμπτωματικά» αμέσως μετά από την κατεύθυνση συγκεκριμένου αεροσκάφους από την ΝΑ Ελλάδα προς Βορρά. Δεν είναι πολλά στοιχεία γνωστά, αλλά ακόμη ένα παρόμοιο αεροσκάφος ήταν στις 16.30 στον αέρα, αλλά κατευθυνόμενο βόρεια. Λίγο μετά το ισραηλινό αεροσκάφος έστριψε ξανά ανατολικά και προσγειώθηκε κατά τις 19.00 στο αεροδρόμιο Χάιφας. Μερικά λεπτά μετά, τα F-35I προσγειώθηκαν στην ΑΒ Nevatim.

Σχόλια