Eν Συντομία | Ειδήσεις (29)

21/11 - 19/12

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΓΕΣ προσανατολίζεται στη βελτίωση του βασικού όπλου των Οπλιτών, τυφεκίου G3A3 - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΣ
>Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά", και όπως αναμεταδίδει η ιστοσελίδα "Σταράτα Λόγια", σε εξέλιξη είναι μελέτη βελτίωσης των ατομικών τυφεκίων G3A3 του Πεζικού (τοποθέτηση σπαστού κοντακίου αντί του σταθερού, προσθήκη μιας κάθετης, μικρής λαβής κάτω από τον χειροφυλακτήρα του τυφεκίου, πρόταση προσθήκης βομβιδοβόλου Μ203 κάτω από την κάννη και τοποθέτηση στο άνω μέρος του G3Α3 ειδικού μηχανισμού-βάσεως, επί του οποίου θα μπορεί να τοποθετηθεί βοήθημα σκοπεύσεως τύπου «red dot»).


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Hellenic Spotters" στις 5/5/2017 αποσύρεται το RF-4E - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
>Μιλώντας στην ιστοσελίδα "On Alert", ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε "ναι μεν υπάρχει μια ανάγκη εκσυγχρονισμού των υφισταμένων αεροσκαφών μας, όμως αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί για να υπάρξει ισορροπία στο Αιγαίο, με ένα νέο αεροσκάφος, μιλάμε για το F-35".

>Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "On Alert", κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Υπουργός "εκτίμησε ό, τι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει λύση για την απόκτηση αεροσκάφους 5ης γενιάς, και πάντως όχι απαραίτητα F-35".

>Την 15η Δεκεμβρίου 2016 υπεγράφη η τροποποίηση υπ’αρίθμ. 5 της Σύμβασης 015Γ/03 που αφορά την προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS-II.


>Όπως γνωστοποίησε η ιστοσελίδα "Hellenic Spotters", στις 5 Μαΐου 2017 θα ολοκληρωθεί η καριέρα των αεροσκαφών RF-4E στην Πολεμική Αεροπορία.

>Κατά την ιστοσελίδα του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα", επανήλθαν σε δύο οι τύποι μαχητικών που περιλαμβάνουν στο οπλοστάσιό τους το stand-off πυρομαχικό AFDS.

Φωτογραφία CL-415 στο Ισραήλ - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Κατά την αποστολή τους στο Ισραήλ, "τα ελληνικά CL-415 εκτέλεσαν συνολικά 21 εξόδους με 63,7 ώρες πτήσης σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και εναέριας παρατήρησης στις πόλεις Χάιφα και Ιερουσαλήμ", υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΓΕΑ.

>Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, την φετινή αντιπυρική περίοδο διατέθηκαν 3.974 στελέχη για κατάσβεση πυρκαγιών και για στελέχωση περιπόλων και 85 πυροφυλακίων, 1.496 οχήματα και μηχανήματα διαφόρων τύπων για κάλυψη αναγκών εποχούμενων περιπόλων και κατάσβεση πυρκαγιών και έγιναν 1.578 έξοδοι εναερίων μέσων, διαφόρων τύπων, καλύπτοντας συνολικά 3.232 ώρες πτήσης για επιτήρηση και κατάσβεση 311 πυρκαγιών.

>Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η χρήση ως κανονιοφόρων των ενεργών ΤΠΚ τύπου S-148.

>Το OPV “ALS Oriku” αναπτύχθηκε στην SNMG2. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει αλβανικό σκάφος σε νατοϊκή επιχείρηση.

>Η γερμανική φρεγάτα "FGS Sachsen", τύπου F-124, πρόκειται να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της νατοϊκής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο Πέλαγος.

>Η Γερμανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινού στόλου αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT επενδύοντας έως 1 δις Ευρώ.

ΚΥΠΡΟΣ

Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές

>Το φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή σε πρόσφατες ασκήσεις εμφανίζει ανανέωση του εξοπλισμού των Δυνάμεων Καταδρομών.

ΤΟΥΡΚΙΑ

>Τρεις Τούρκοι στρατιώτες πέθαναν στις 24/11 από πιθανή συριακή αεροπορική επιδρομή που έγινε στις 3.30 τα ξημερώματα  στη Βόρεια Συρία. Πιθανότερος θύτης εκτιμάται ήταν αεροσκάφος L-39.

>Αγνοούνται μετά τις 29/11 στη Συρία δύο Τούρκοι στρατιώτες.

Επιθεωρώντας το Hisar-O - (c) AA
>Στην επικράτεια της Συρίας βρίσκονταν στις 10/12 43 άρματα μάχης Leopard 2A4. Τρία από αυτά έχουν δεχθεί επίθεση με Α/Τ όπλα από την ISIS. Πέρα από τα τρία συγκεκριμένα άρματα, η ισλαμική οργάνωση υποστηρίζει ό, τι ευθύνεται για την καταστροφή ακόμη 38 τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

>Δεκατρείς Τούρκοι στρατιώτες - μέλη των Ειδικών Δυνάμεων πέθαναν από βομβιστικό κτύπημα στην Καισάρεια στις 17/12.

>Σε 22.085 ανέρχονται τα εκδιωχθέντα στελέχη των ΤΕΔ με κατηγορία διασύνδεσης στην FETO, τόνισε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός άμυνας.

>Η Αυστρία αποφάσισε να θέσει εμπόδια στην εξαγωγή όπλων στην Τουρκία. Το παράδειγμά της ακολούθησε η γερμανική εταιρία Heckler & Koch.

>Παράταση ενός μήνα ζήτησε η TUMOSAN από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές για την εξέλιξη του έργου ανάπτυξης του εγχωρίου κινητήρα του Altay.

Η νεότερη γραφιστική απεικόνιση της TF-2000 - (c) Τουρκικό Ναυτικό
>Η Στρατοχωροφυλακή σχεδιάζει το 2017 την υπογραφή σύμβασης προμήθειας 200 τεθωρακισμένων οχημάτων και 100 οχημάτων MRAP Kirpi.

>Το 2017 εισέρχεται σε υπηρεσία η κατευθυνόμενη ρουκέτα TR-122G των 122mm.

>Στις 8/12 έγινε η πρώτη δοκιμαστική βολή του εγχώριου Α/Α συστήματος Hisar-O.

>Στόχος του Τουρκικού Στρατού είναι να έχει σε υπηρεσία 35 επιθετικά ελικόπτερα T-129A/B στα τέλη του επόμενου έτους. Σήμερα σε χρήση είναι 18 ελικόπτερα του τύπου, από τα οποία εννέα T-129A και εννέα Τ-129Β. Την ίδια στιγμή, προωθείται η διαδικασία πιστοποίησης του
MMW radar Mildar στο ελικόπτερο.

>Τούρκοι μηχανικοί αναπτύσσουν, ισχυρίζεται τουρκικό δημοσίευμα, εγχώριο σύστημα AIP.

>Nέα γραφιστική απεικόνιση της TF-2000 έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της. Με βάση το γράφημα, ο κύριος οπλισμός της περιλαμβάνει πυροβόλο των 127mm, δύο VLS αθροιστικής χωρητικότητας 48 κελιών (8 από τα οποία πιθανώς προορίζονται για βλήμα μακρού πλήγματος), 16 Κ/Β κατά πλοίων και δύο CIWS τύπου RAM. Το σκάφος διαθέτει δύο κύρια ραντάρ, στα πρότυπα των καθαρόαιμων ευρωπαϊκών πλοίων AAW Περιοχής.

>Στις 12/12 κατέπεσε μαχητικό F-16C Block 50M της 181 Filo στο Ντιγιάρμπακιρ της ΝΑ Τουρκίας.Πρόκειται συνολικά για την 35η απώλεια μαχητικού του τύπου από τα 270 που παρέλαβε σε τρεις παρτίδες των 160+80+30 η Τουρκική Αεροπορία.

>Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένη αναφορά, εμφανίζεται ως ολοκληρωμένη η πιστοποίηση του ατρακτιδίου στοχοποίησης ASELPOD στα αεροσκάφη F-16C/D Block 40/50/50M και F-4E 2020. Κατά άλλη αναφορά, το ατρακτίδιο έχει πιστοποιηθεί στα F-4E 2020 και αποκλειστικά τα F-16C/D Block 40/50. Το Aselpod περιλαμβάνει υπέρυθρο αισθητήρα 3ης γενιάς με 640x512. Η εμβέλεια σκόπευσης επίγειων στόχων ανέρχεται σε έως 25km και έναντι κινουμένων στόχων σε έως 15km.

To 18o επιθετικό ελικόπτερο T-129 - (c) TAI
>Στις 5/12 εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο πύραυλος Vega και τέθηκε σε τροχιά ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Gokturk-1.

>Mε αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών σε τροχιά, έγινε γνωστό ό, τι ο δορυφόρος GÖKTÜRK-2 έχει πραγματοποιήσει 21.387 περιστροφές γύρω από τον άξονα της γης και χαρτογραφήσει 23.800.000 τετρ. km

>Οι Sierra Nevada Corp. και η ΤΑΙ επιθυμούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό T-X με το “Freedom Trainer".

>Στις 8/12 τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία με την Τουρκική Αεροπορία το σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Koral.

>Η Τουρκική Αεροπορία θα προμηθευτεί 52 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Super Mushshak από το Πακιστάν. Το κόστος προμήθειας των αεροσκαφών προσεγγίζει τα $50 εκατ. και οι παραδόσεις αναμένονται το 2019.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Αλβανία

>Το OPV “ALS Oriku” αναπτύχθηκε στην SNMG2. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει αλβανικό σκάφος σε νατοϊκή επιχείρηση.

Βοσνία - Ερζεγοβίνη

>Σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, η οροφή του Βοσνιακού Στρατού θα κατέλθει σε 9.200 ενεργό προσωπικό (από 10.000) και 4.200 εφέδρους (από 5.000). Στους εξοπλισμούς επιδιώκεται η απόκτηση ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Βουλγαρία

>Στάλθηκε το RfP για το ΝΜΑ. Υποψηφιότητες θέτουν τα EF-2000, JAS 39 και F-16.Αν και προσφέρθηκαν ισραηλινά μαχητικά F-16C/D Block 30, η προσφορά τους δεν εξετάστηκε από τη Βουλγαρία.

>Με τους 10 κινητήρες υπό παραλαβή θα επανέλθουν πέντε βουλγαρικά MiG-29 στις πτήσεις στα τέλη του 2017.

>Οι Κροατία, Σλοβενία και Βουλγαρία φιλοδοξούν στενότερη αεροπορική συνεργασία με πιθανό αντικείμενο την αντιμετώπιση της "τρομοκρατικής" απειλής.

Κροατία

>Οι Κροατία, Σλοβενία και Βουλγαρία φιλοδοξούν στενότερη αεροπορική συνεργασία με πιθανό αντικείμενο την αντιμετώπιση της "τρομοκρατικής" απειλής.

Παραδόθηκαν τα υπόλοιπα 11 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior - (c) Κροατικό υπουργείο άμυνας
>Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των 16 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D στην Κροατία, μετά την άφιξη των τελευταίων 11 στη χώρα. Κατά την τελετή επίσημης ένταξης σε υπηρεσία, ελικόπτερα του τύπου παρουσιάστηκαν εξοπλισμένα με κάλαθους ρουκετών ή Κ/Β AGM-114.

Ρουμανία

>Ο Ρουμανικός Στρατός επιδιώκει την προμήθεια 600 νέων τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Agilis, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν το 2018. Πιθανή φαντάζει η κατασκευή 550 οχημάτων και η απόκτηση 50 οχημάτων Boxer.

>Στα $1,1 δις θα ανέλθει το κόστος ναυπήγησης των τεσσάρων φρεγατών SIGMA 10514. Στο ποσό δεν περιλαμβάνονται η κόστος προμήθειας οπλικών συστημάτων και υποστήριξης. Η Ρουμανία έφθασε στη συγκεκριμένη επιλογή αφού πρώτα εξέτασε 13 προτάσεις και αξιολόγησε τις τέσσερις για την ίδια πλέον συμφέρουσες.

Σερβία

>Για να τονισθούν οι οικονομικές δυσκολίες χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα "Forecast International", από το 2009 είναι μετέωρη η αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M-84 του Σερβικού Στρατού σε M-84AS. Άλλες εξοπλιστικές προτεραιότητες είναι η επένδυση στις επικοινωνίες και εξοπλισμό επιτήρησης, τεθωρακισμένa oχήματα 8x8, το ΝΜΑ, προηγμένα ραντάρ και η αναβάθμιση του στόλου μεταφορικών ελικοπτέρων.

>Πέρα από τα 30 άρματα μάχης T-72B3, στο Σερβικό Στρατό προσφέρονται 30 τροχοφόρα οχήματα BRDM-2. Το 2017 αναμένονται ακόμη εξελίξεις στα εγχώρια προγράμματα των Nora B52 K15 και Lazar-3. Τέλος, προωθείται το ενδιαφέρον για τα ελικόπτερα H145M και τα μεταχειρισμένα μαχητικά MiG-29.

>Υπήρξε δωρεά υλικών SAR για τον εξοπλισμό των σερβικών Mi-17.

>Απαραίτητη η προμήθεια ελικοπτέρων της Airbus Military ώστε να υλοποιηθεί η γενική συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Gazelle.

Σλοβενία

>Οι Κροατία, Σλοβενία και Βουλγαρία φιλοδοξούν στενότερη αεροπορική συνεργασία με πιθανό αντικείμενο την αντιμετώπιση της "τρομοκρατικής" απειλής.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος
 
Τα δύο πρώτα υποβρύχια T209/1400 στο Κίελο - (c) TKMS
>Δημοσιεύματα τονίζουν την παρουσία Αιγυπτίων στρατιωτών στη Συρία.

>Η Αίγυπτος παρέλαβε το πρώτο υποβρύχιο T209/1400, "S41", στο Κίελο. Την ίδια στιγμή, έγινε η τελετή ονοματοδοσίας στο δεύτερο υποβρύχιο, "S42".

>Ως ολοκληρωμένη παρουσιάζεται η σύμβαση προμήθειας τριών Α/Α συστημάτων μεγάλης εμβέλειας S-300VM. Τα συστήματα κόστισαν συνολικά $1 δις.

Ισραήλ

Τα δύο F-35I σε σχηματισμό πάνω από το Ισραήλ - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Στις 30/11 έγινε ισραηλινή επιδρομή στη Συρία.

>Στις 7/12 ο Ισραηλινός Στρατός παρουσιάζεται να έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην AB Mezze, που βρίσκεται στα περίχωρα της Δαμασκού, με χρήση έξυπνων πυρομαχικών πυροβολικού EXTRA.

>Το Μη Επανδρωμένο Όχημα (UGV) Segev οδεύει προς αναβάθμιση ώστε να εξοπλιστεί και να καταστεί αυτόνομο.

>Η ναυπήγηση του υποβρυχίου "INS Dakar" και η παράδοσή του στο Ισραηλινό Ναυτικό είναι πιθανό να καθυστερήσει χρονικά καθώς το Ισραήλ επιθυμεί την εγκατάσταση συστημάτων που επιβάλλουν τροποποίηση του μεγέθους του υποβρυχίου.

>Tέσσερα εν ενεργεία παράκτια περιπολικά σκάφη Shaldag αναφέρονται ό, τι πρόκειται να πωληθούνν από το Ισραήλ στην Αργεντινή.

>Στις 12/12 έφθασαν στην ΑΒ Nevatim τα δύο πρώτα μαχητικά 5ης γενιάς F-35I, και την επόμενη ημέρα έγιναν οι πρώτες πτήσεις των αεροσκαφών με Ισραηλινούς χειριστές.

>Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει επιπλέον 17 μαχητικά F-35I, φθάνοντας συνολικά για την ώρα στα 50 αεροσκάφη του τύπου.

>Οι μισές ώρες πτήσης των χειριστών με το F-35I θα γίνονται στον εξομοιωτή. Κατά τους χειριστές, 30 εικονικές πτήσεις θα επαρκούν για να πετάξουν με το μαχητικό.

>Το Ισραήλ σκέπτεται την προμήθεια μαχητικών F-15I νέας κατασκευής.

>Εγκρίθηκαν $600 εκατ. από τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των ισραηλινών Α/Α συστημάτων Iron Dome, David's Sling και Arrow-3.

>Ολοκληρώθηκε η παράδοση του εξοπλισμού εδάφους για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346I Lavi.

Συρία

>Για τρίτο διαδοχικό μήνα, έγιναν το Σεπτέμβριο περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από ό, τι στο Ιράκ.Ο Διεθνής Συνασπισμός πραγματοποίησε στη Συρία 335 επιδρομές. Έξι μέλη του Συνασπισμού ευθύνονται για την χρήση συνολικά 2.417 βομβών και πυραύλων.Μία από τα μέλη, η Δανία, χρησιμοποίησε 50 βόμβες.

>Η μη φυσιολογική καλλιέργεια της γης ανάγκασε τη συριακή κυβέρνηση να ζητήσει ειδική παραγγελία 100.000 τόννων σιτηρών από τη Ρωσία.
 
-Κυβερνητικές Δυνάμεις

>Ο Συριακός Στρατός ολοένα και περισσότερο στηρίζεται σε ξένους πολεμιστές που επηρεάζονται από το Ιράν.

>Σε 70.000 ανέρχονται οι Σύριοι και 25.000 οι υπό ιρανική επιρροή παραστρατιωτικοί μαχητές. Οι Ρώσοι επιχείρησαν αναδιοργάνωση του στρατού, ενώ αρκετοί Ρώσοι έπεσαν θύματα φίλιων πυρών κατά το Χαλέπι το 2016. Οι Ρώσοι οργάνωσαν δύο ΣΣ, μετέχουν στις επιχειρήσεις με εναέρια μέσα και πυροβολικό και τροφοδότησαν τη Συριακή Αεροπορία με βελτιωμένα πυρομαχικά, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Tom Cooper.

>Ο Συριακός Στρατός έχει τροποποιήσει σκοπευτικά αρμάτων μάχης για επίτευξη καλύτερης προσαρμοργής σε μάχη σε αστικό περιβάλλον.

>Στα μέσα Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η κατάληψη του Ανατ. Χαλεπίου.

>Σπάνια θεωρείται η συνεργάσια της Συριακής και Ρωσικής Αεροπορίας με τα συριακά αεροσκάφη να ακολουθούν ωράριο... γραφείου, ενώ τα μόνα συριακά αεροσκάφη που πετούν νυκτερινές αποστολές είναι τα L-39. Εξαίρεση αποτελεί μοίρα επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24P/Mi-25 που επιχειρεί από την ΑΒ T4 και στελεχώνεται με μεικτά πληρώματα.

>Κατά τον διαχειριστή της ιστοσελίδας "Oryx Blog", τουλάχιστον δύο αναχαιτιστικά MiG-25 είναι σε πτητική κατάσταση.

>Στις 3/12 κατέπεσε αεροσκάφος L-39 στην επαρχία του Χαλεπίου. Το αεροσκάφος δεν είναι γνωστό αν εβλήθη από αντίπαλα πυρά και οι δύο χειριστές έχασαν τη ζωή τους.

>Στις 10/12 κατέπεσε μαχητικό αεροσκάφος MiG-23MLD στην περιοχή της Homs. Ο χειριστής εγκατέλειψε εγκαίρως το αεροσκάφος.
 
-Αντικαθεστωτικοί, Κούρδοι και ISIS

>Η ISIS χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε τουλάχιστον 52 περιπτώσεις στη Συρία και το Ιράκ από το 2014.

>Στις 10/12 η ISIS ανακατέλαβε την Παλμύρα.
 
-Ρωσία

Ρωσικό μαχητικό Su-30SM εξοπλισμένο με βλήμα Kh-31 κάπου στη Μεσόγειο... - (c) Ρωσική Αεροπορία
>Στις κυριότερες μονάδες επιφανείας του Ρωσικού Ναυτικού που επιχερεί στην Ανατ. Μεσόγειο είναι το πυρηνοκίνητο καταδρομικό "Petr Veliky", δύο αντιτορπιλικά Udaloy ("Kulakov", "Severomorsk"), το αντιρτοπιλικό "Smetliviy", η φρεγάτα "Adm. Grigorovich", μία φρεγάτα Krivak IV και μία φρεγάτα Krivak II ("Pytliviy").

>Μαχητικό Su-33 του Ρωσικού Ναυτικού κατέπεσε στις 3/12 κατά τη διαδικασία προσνήωσης στο αεροπλανοφόρο "Adm. Kuznetsov" στην Ανατ. Μεσόγειο.

>Πιθανότερη αιτία της συντριβής του ναυτικού μαχητικού MiG-29KR θεωρείται η διακοπή τροφοδοσίας με καύσιμο των δύο κινητήρων.

>Ύστερα από το ατύχημα του MiG-29KR, ναυτικά μαχητικά Su-33 εθεάθησαν να βρίσκονται στην ΑΒ Humaymim.

>Σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου υπουργού άμυνας, το μέγιστο βεληνεκές των συστημάτων άμυνας ακτών Bastion έναντι πλοίων ανέρχεται σε 350km και έναντι επίγειων στόχων σχεδόν τα 450km. Το μοναδικό σύστημα Bastion που βρίσκεται στη Συρία (σ.σ. 30km από την πόλη Baniyas) προέρχεται από την Κριμαία.

>Τέσσερα ρωσικά μαχητικά Su-35S αναπτύχθηκαν στις 21/11 στη Συρία.

>Σχετικά πρόσφατη φωτογραφία της Ρωσικής Αεροπορίας εμφανίζει μαχητικό Su-30SM εξοπλισμένο με πύραυλο Kh-31 σε περιπολία στην Ανατ. Μεσόγειο.
 
-ΗΠΑ

>Ο 42χρόνος Scott C. Dayton είναι ο πρώτος Αμερικανός νεκρός ένστολος στη Συρία. Ο Dayton έπεσε θύμα IED κοντά στην πόλη Ain Issa, 35 μίλια βορειοδυτικά της Ράκα.

>Σε 500 θα ανέλθουν τα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Συρία.

>Το Αμερικανικό Κονγκρέσο αδειοδότησε την Αμερικανική Προεδρία να μεταβιβάσει φορητούς Α/Α πύραυλους στους Κούρδους μαχητές στη Συρία.
 
-Γαλλία

>Τους τελευταίους 12 μήνες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έκαναν 10 αποστολές κατά της ISIS χρησιμοποιώντας βλήματα μακρού πλήγματος SCALP-EG.

>Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του γαλλικού αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle” στις επιχειρήσεις κατά της ISIS. Με βάση τον προγραμματισμό, το πλοίο καταστεί ξανά διαθέσιμο το 2018.Από τις 500 πολεμικές εξόδους το 30% είχε στόχο τη συριακή επικράτεια. Κατά τη 18μηνη γενική συντήρηση του “CdG” δεν αποκλείεται ανάπτυξη μαχητικών Rafale M στην Ιορδανία ή τα ΗΑΕ.

>Σε 14 ανέρχονται αισίως τα Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας που επιχειρούν στη Μεσοποταμία.
 
-Δανία

>Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμενόταν η ολοκλήρωση της αποστολής των μαχητικών F-16 της Δανίας στη Μ. Ανατολή. Τα αεροσκάφη επιχειρούσαν από την τουρκική AB Incirlik.

Σχόλια