Εν Συντομία | Ειδήσεις (28)


21/10 - 21/11

ΕΛΛΑΔΑ

Έπειτα από πολλά έτη επανεμφανίζεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων AH-64 - (c) DoD
>Σε συνέντευξη στο περιοδικό «Pro News» ο Υπουργός Εθν. Άμυνας προκρίνει τον ΕΜΖ μέρους των F-16 στο επίπεδο Viper και επιθυμεί την απόκτηση του F-35. Επιπλέον αναφέρει πρόθεση πιθανής πώλησης παλαιότερων αεροσκαφών και υλικού. Σε δεύτερη συνέντευξη, στην εφημερίδα «Αγορά», ο Υπουργός θεωρεί ήταν λάθος η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35.

>Κατά την εφημερίδα «Καθημερινή», «η πιθανότητα ενίσχυσης με παλαιότερες μονάδες (π.χ. από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ), είναι αρκετά σοβαρή». Σύμφωνα με αναφορά της αγγλόφωνης ηλεκτρονικής έκδοσης της ίδιας εφημερίδας, το ενδιαφέρον αφορά το ενδεχόμενο απόκτησης αντιτορπιλικού A. Burke.

Η προτίμηση του Πολεμικού Ναυτικού σε αμερικανικά αντιτορπιλικά AAW Περιοχής χρονολογείται από το 1990 και την προμήθεια 4+1 C.F. Adams στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για τις Βάσεις. Το 1998/1999 δεν κατέληξε σε συμφωνία η μεταβίβαση τεσσάρων Kidd, ενώ το 2005 εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για δύο A. Burke.
>Στις 2/11 σημειώθηκε ατύχημα σε μαχητικό F-16C Block 52+ της 343Μ. Στο αεροσκάφος εκδηλώθηκε πυρκαγιά που κατασβέστηκε άμεσα. Ως αποτέλεσμα της έγκαιρης αντιμετώπισης, η ζωή του χειριστή δεν τέθηκε σε κίνδυνο.

>Η ΠΑ εξακολουθεί να επιθυμεί τη συμμετοχή σε πρόγραμμα αναβάθμισης του συνόλου των μαχητικών F-16C/D. Σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας «Καθημερινή», «προς το παρόν, το κόστος για την αναβάθμιση των υφισταμένων F-16 υπολογίζεται περίπου στα 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καταβληθούν σε βάθος χρόνου».

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Combattante IIIA η ΜΥΚΟΝΙΟΣ εξοπλίζεται με Κ/Β Harpoon - (c) ΓΕΝ
>Στις 24/10 υπεγράφη η σύμβαση υποστήριξης των όπλων των υποβρυχίων. 

>Το ΤΠΚ «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» είναι έτοιμο για επιστροφή στο Πολεμικό Ναυτικό. Υπενθυμίζεται, το σκάφος που τέθηκε εκτός υπηρεσίας το 2010, αντικατέστησε τους τέσσερις Exocet MM-38 με ισάριθμους RGM-84 Harpoon Block 1. 

>Όπως γράφει κείμενο της ιστοσελίδας του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα» το ενδιαφέρον για τα μεταχειρισμένα συστήματα MLRS, κατά ορισμένες αναφορές, θα μπορούσε να φθάνει για 60 μονάδες.

>Πέρα από τα γνωστά αιτήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας «Παραπολιτικά», στα εξοπλιστικά ζητήματα των επαφών Ελλάδας και ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται η μεταβίβαση «μικρού αριθμού επιθετικών ελικοπτέρων Longbow Apache για αναπλήρωση απωλειών».

>Στις 11/11 παραδόθηκαν τα τρία πρώτα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων CH-47D από τα στρατιωτικά πλεονάσματα των ΗΠΑ. Στο πρόγραμμα υφίσταται option για ακόμη πέντε Chinook.

>Σύμφωνα με το ελεύθερα προσβάσιμο ανανεωμένο αρχείο της DSCA για το πρόγραμμα EDA, η Πολεμική Αεροπορία έχει αιτηθεί 20 συστήματα LANTIRN. Για την ακρίβεια, το αίτημα αφορά 20 ατρακτίδια στοχοποίησης της 1ης γενιάς του τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προσφερόμενα LANTIRN είναι παλαιότερα από τα διαθέσιμα ελληνικά αλλά είναι άγνωστο αν ή ποιες βελτιώσεις υπέστησαν κατά την αμερικανική τους υπηρεσία.

>Η νατοϊκή επιχείρηση “Sea Guardian” ξεκίνησε στη Μεσόγειο με συμμετοχή του Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Κατά το νατοϊκό σχεδιασμό, αργότερα πρέπει να αναμένεται αύξηση της ελληνικής συμμετοχής με χρήση εναέριων μέσων.

>Η Πολωνία έγινε το 9ο μέλος του νατοϊκού προγράμματος κοινής διαχείρισης PGM.

>Η Σερβία συμφώνησε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Battlegroup HELBROC. 

ΚΥΠΡΟΣ

Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές



>Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2017 θα φθάσει τα €352 εκατ., σημειώνοντας αύξηση €33,1 εκατ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2016 λόγω της πρόσληψης των 3.000 συμβασιούχων οπλιτών.

>Η Σερβία συμφώνησε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Battlegroup HELBROC. 

Βρετανική Δραστηριότητα 

>Στα βρετανικά ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry που καθηλώθηκαν στο έδαφος περιλαμβάνεται το σύστημα το οποίο βρίσκεται στην ΑΒ Ακρωτηρίου στο πλαίσιο της επιχείρησης SHADER. 

ΤΟΥΡΚΙΑ


>Κατά την επίσκεψή του στο Πακιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογκάν εξέφρασε τη γνώμη ό, τι η Τουρκία θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικές βόμβες από το Ισλαμαμπάντ και χαρακτήρισε έναν αριθμό τριών έως πέντε ως αρκετό. 

>Στη συνεδρίαση του SSIK στις 28/10, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ζήτημα εκσυγχρονισμού των τουρκικών Seahawk. Ο εκσυγχρονισμός των Seahawk αφορά την προσθήκη του βλήματος Mızrak-D.

>Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η έγκριση επιλογής για 16 F-35A. Υπενθυμίζεται έχουν ήδη παραγγελθεί έξι μαχητικά, ενώ εκκρεμεί η ανάθεση έργου από το Αμερικανικό Πεντάγωνο για ακόμα οκτώ.

>Στις 4/11 ο Τουρκικός Στρατός απώλεσε άρμα μάχης M60T από επίθεση με Α/Τ όπλο στη Συρία. Πρόκειται για το πέμπτο αναβαθμισμένο τουρκικό Sabra που πλήττεται με αντιαρματικό το 2016, το τέταρτο τουλάχιστον που καταστρέφεται.

Το παρόν διάστημα υπηρετούν στην Τουρκική Αεροπορία 42 F-4E 2020 - (c) DoD
>Για την αναπλήρωση των κενών σε έμψυχο δυναμικό, η Τουρκία θέλει να προσλάβει 30.000 στελέχη για το στρατό. Για να αντικαταστήσει τους 350 εκδιωχθέντες ιπτάμενους, προωθείται επίσης εκστρατεία επαναπρόσληψης αποστρατευμένων πιλότων. 

>Με βάση φωτογραφικό υλικό, που ερευνήθηκε από την ιστοσελίδα «Naval Analyses», οι τύποι ΤΠΚ του Τουρκικού Ναυτικού φαίνονται να φέρουν σταθερές βάσεις εκτόξευσης Κ/Β Stinger.

>Σε υπηρεσία είναι 42 αντί 48 F-4E 2020 και ο αριθμός τους θα μειωθεί σε 34 μέχρι το τέλος του έτους. Τα αεροσκάφη επιχειρούν από την ΑΒ Eskişehir.

>Ο πυραυλικός φορέας Vega θα εκτοξεύσει το στρατιωτικό δορυφόρο Gokturk-1. Ο δορυφόρος έχει μεταφερθεί στη Γαλλική Γουιάνα.

>Η σειριακή παραγωγή του Altay πρόκειται να ξεκινήσει το 2018 εφόσον τελειώσουν επιτυχημένα οι δοκιμές του προγράμματος έως στις αρχές του 2017.

>Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας, παραδόθηκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το πρώτο αυτοκινούμενο Α/Α πυροβόλο Korkut.

>Ολοκληρώθηκε η παράδοση των έξι πρώτων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F. Τα υπόλοιπα ελικόπτερα θα ακολουθήσουν το 2018/19.

>Το 2017 θα ξεκινήσει η παραγωγή του βελτιωμένου Α/Κ πυροβόλου T-155 Firtina 2.

>Στο οπλοστάσιο του Τουρκικού Στρατού παραδόθηκαν οι πρώτες κατευθυνόμενες ρουκέτες των 302mm. Οι ρουκέτες, που παρουσιάζουν μέγιστο βεληνεκές 120km, βάλλονται από τα συστήματα ΠΕΠ T-300 Kasirga.

Στους άμεσους σχεδιασμούς του Τουρκικού Στρατού περιλαμβάνεται η παραγωγή του βελτιωμένου Α/Κ πυροβόλου T-155 Firtina 2 - μέσω SVT
>Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, οι ΗΠΑ παρουσιάζονται να αρνήθηκαν την εξαγωγή πολυβόλων των 7,62mm στην Τουρκία.

>Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού άμυνας, παραδόθηκαν τα πρώτα 500 τυφέκια εφόδου MPT-76.

Ο δορυφόρος Gokturk-1 θα τεθεί σε τροχιά τον επόμενο μήνα - (c) CNES
>Η Τουρκία πιθανότατα προετοιμάζεται να θέσει υπό τη νατοϊκή διοίκηση Βουκουρεστίου μία ταξιαρχία.

>Από τις 20 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των νατοϊκών AWACS κατά της ISIS.



ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Βουλγαρία 

>Η εταιρία Patria παρουσίασε το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα AMV ως υποψήφιο για την κάλυψη των αναγκών του Βουλγαρικού Στρατού. Για το πρόγραμμα, όπως μεταφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα, φημολογείται έχει προβάδισμα το αμερικανικό M1117. Η Βουλγαρία επιθυμεί να προμηθευτεί έως 238 οχήματα.

>Σύμφωνα με ιρακινό δημοσίευμα, το Ιράκ απέκτησε 10 πρώην βουλγαρικά ΤΟΜΑ BMP-1. Είχε προηγηθεί πιο πριν η μεταβίβαση άλλων 12 μονάδων του τύπου (μαζί με ένα άρμα μάχης T-72M) από τα βουλγαρικά πλεονάσματα.

>Για τις ανάγκες υποστήριξης των MiG-29 θα υπάρξει αγορά 10 κινητήρων από τη Ρωσία. Το κόστος της συμφωνίας προσεγγίζει τα €21,8 εκατομμύρια.

>Στην εταιρία GovSat ανατέθηκε το SATCOM του προγράμματος AGS. Για τις ανάγκες του AGS, η εταιρία θα θέσει σε τροχιά το δορυφόρο GovSat-1 το 2017.

>Η Σερβία συμφώνησε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Battlegroup HELBROC. 

Ρουμανία 

>Σε συνέντευξή του ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας αναφέρει την πρόθεση για επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ενώ υπάρχει πρόθεση απόκτησης του F-35 γύρω στο 2030.


Οι τέσσερις SIGMA 10514 θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Ρουμανικού Ναυτικού σε λίγα έτη - (c) Damen
>Η Τουρκία πιθανότατα προετοιμάζεται να θέσει υπό τη νατοϊκή διοίκηση Βουκουρεστίου μία ταξιαρχία. Επιπλέον μελετάται η χρήση βάσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία για πτήσεις επιτήρησης στον Ευξ. Πόντο και η δημιουργία νατοϊκού εκπαιδευτικού αεροπορικού κέντρου στη Ρουμανία. 

>H Rheinmentall, μαζί με ρουμανική εταιρία, θα κατασκευάσει το νέο ρουμανικό τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα. Το τελικό προϊόν θα φέρει το όνομα Agilis.

>Η Damen παρουσιάζεται νικήτρια για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών SIGMA 10514 για το Ρουμανικό Ναυτικό. Το πλήρες κόστος των τεσσάρων πλοίων, που συμπεριλαμβάνει τους αισθητήρες και τον οπλισμό, εκτιμάται σε €1,6 δις. Τα σκάφη προορίζονται να αντικαταστήσουν τις ισάριθμες εν ενεργεία Tetal I/II.

>Το Ρουμανικό Ναυτικό σχεδιάζει την προμήθεια 36 τορπιλών προς εξοπλισμό των φρεγατών Type 22R.

>Στην εταιρία GovSat ανατέθηκε το SATCOM του προγράμματος AGS. Για τις ανάγκες του AGS, η εταιρία θα θέσει σε τροχιά το δορυφόρο GovSat-1 το 2017.

>Η Σερβία συμφώνησε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Battlegroup HELBROC.

Σερβία

Αποδοχή της ρωσικής προσφοράς των T-72B3 θα σημάνει την έναρξη εκσυγχρονισμού των σερβικών δυνάμεων τεθωρακισμένων - (c) Υπουργείο άμυνας Ρωσίας
>Η Ρωσία προωθεί την πώληση στη Σερβία έξι μεταχειρισμένων μαχητικών MiG-29 αντί $20 εκατ., 30 άρματα μάχης T-72B3 αντί $60 εκατ. και Α/Α συστήματα Buk. Σύμφωνα με σερβική πηγή, ωστόσο, τα τελευταία κρίνονται ως ακριβά – η τιμή κάθε συστήματος είναι $60 εκατομμύρια.

Τη δεκαετία του 1980 η Γιουγκοσλαβία απέκτησε 16 MiG-29, εκ των οποίων απομένουν σήμερα σε υπηρεσία με τη Σερβία τέσσερα μονοθέσια 9-12Β και ένα διθέσιο. Τα μαχητικά που προτείνονται είναι ένα 9-12, τρία 9-13 και δύο διθέσια 9-51.

>Η Σερβία συμφώνησε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Battlegroup HELBROC.

Σλοβενία 

>Στην εταιρία GovSat ανατέθηκε το SATCOM του προγράμματος AGS. Για τις ανάγκες του AGS, η εταιρία θα θέσει σε τροχιά το δορυφόρο GovSat-1 το 2017.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος

Η πρώτη κορβέτα Gowind 2500 παραδίδεται στην Αίγυπτο το 2017 - (c) DCNS
>Τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίζεται δολοφόνησε τον διοικητή της 9ης τεθωρακισμένης μεραρχίας του Αιγυπτιακού Στρατού.

>Η Αίγυπτος επιδιώκει την προμήθεια του Α/Α συστήματος Buk-M3. Η χώρα είναι σήμερα χρήστης του Buk-M1/2 και αναμένει την παράδοση επιπλέον συστημάτων Buk-M2.

>Η παράδοση της πρώτης κορβέτας Gowind 2500 σχεδιάζεται να συμβεί το Σεπτέμβριο του 2017.


Ισραήλ


>Το Ισραηλινό Ναυτικό αναμένεται να ενισχυθεί με τρία νέα υποβρύχια Dolphin, με απώτερο στόχο τη διατήρηση σε υπηρεσία μόνο των έξι υποβρυχίων του τύπου με σύστημα AIP. Έτσι, τα τρία παλαιότερα υποβρύχια Dolphin αναμένεται να αποσυρθούν.

>Στα διαθέσιμα ισραηλινά υποβρύχια εγκαθίσταται νέο, εγχώριο σόναρ που βελτιώνει τις ικανότητες ανίχνευσης εχθρικών ιχνών κατά έως 40%.
ΒΤΟΜΠ Namer εξοπλισμένο με το σύστημα Trophy - (c) Υπουργείο άμυνας Ισραήλ
>Τα ισραηλινά AH-64A/D είναι ικανά να φέρουν κατευθυνόμενες ρουκέτες, εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου των A-4 Skyhawk για αύξηση της εμβέλειας και Κ/Β SPIKE NLOS. Επίσης, έχει υπάρξει παρέμβαση στους ΕΟ αισθητήρες.

>Ο Ισραηλινός Στρατός θα προμηθευτεί εκατοντάδες συστήματα Trophy για τον εξοπλισμό αρμάτων μάχης Merkava IV και ΒΤΟΜΠ Namer.

>Από τις 25/10 συστήματα ΜΕΑ Heron 1 “Shoval” χρησιμοποιούνται ως ΑΦΝΣ από την Ισραηλινή Αεροπορία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δε, τα “Shoval” πρόκειται να αντικαταστήσουν τα ΑΦΝΣ Sea Scan.

>Η επιλογή του πακέτου εξοπλισμού των ισραηλινών SH-60F βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ θα πηγάζει από το σχετικό εξοπλισμό των υφιστάμενων ισραηλινών εναέριων μέσων (ΑΦΝΣ, ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και συστήματα ΜΕΑ).

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί συστήματα ΜΕΑ Heron σε καθήκοντα ναυτικής επιτήρησης - (c) Deagel
>Το Ισραηλινό Ναυτικό σκέφτεται να αναπτύξει συστήματα ΜΕΑ στις κορβέτες Sa’ar V και Sa’ar VI. 

>Στα πλάνα της Ισραηλινής Αεροπορίας βρίσκεται η χρήση του F-35 και σε ρόλο αναγνώρισης.

>Οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν το Ισραήλ στην κατασκευή δεύτερης σημαντικής υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης οπλικών συστημάτων.

Λίβανος 

Α) Κυβερνητικές Δυνάμεις 

>Οι ΗΠΑ εξετάζουν αν τα τεθωρακισμένα οχήματα M113 (βλ. παρακάτω) που παρουσίασε η Χεσμπολλάχ προήλθαν από τα οχήματα του τύπου που παραδόθηκαν στο Λιβανικό Στρατό. Εφόσον αποδειχθεί ό, τι ο στρατός παραχώρησε τα οχήματα στη σιιτική οργάνωση, πιθανότατα τότε θα υπάρξουν κυρώσεις που θα πλήξουν την ενίσχυση του Λιβάνου με αμερικανικά οπλικά συστήματα. Κατά μία εκδοχή, τα οχήματα προήλθαν από τον SLA – άλλοτε στρατό του Νοτίου Λιβάνου.

>Οι τρεις λιβανικές ΤΠΚ FS56 μετατρέπονται σε δύο σαουδοαραβικές κορβέτες Baynunah.


Β) Χεσμπολάχ 

>Στις 11/11 η Χεσμπολάχ παρουσίασε στη Συρία άρματα μάχης T-54/55 και T-72, ΤΟΜΑ BMP-1, ΤΟΜΠ M113 και MT-LB, Α/Κ πυροβόλα 2S1 και SPAAG ZSU-57-2.

Συρία 

Α) Κυβερνητικές δυνάμεις / Αντικαθεστωτικοί / ISIS 

>Είκοσι-δύο παιδιά σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή σε σχολείο στο χωριό Haas στη Νότια Συρία.

>Στα συριακά Α/Α συστήματα SA-8, ορισμένα από τα οποία κατέχουν Αντικαθεστωτικοί, είχε τοποθετηθεί την προηγούμενη δεκαετία σύστημα θερμικής κάμερας, επισημαίνει αφιέρωμα του «Oryx Blog». Κατά το αφιέρωμα, η Συρία αποδίδει επί το πλείστω μέριμνα μόνο για τα αυτοκινούμενα Α/Α συστήματα (π.χ. Buk, Pantsir, Pechora 2M).

>Έπειτα από γενική συντήρηση, τα συριακά SA-5 επέστρεψαν σε υπηρεσία. Έως το 2014 η Συριακή Διοίκηση Αεράμυνας διέθετε 10 συστήματα του τύπου αναπτυγμένα σε τέσσερις βάσεις. Το μέγιστο βεληνεκές των συριακών SA-5 ανέρχεται σε 240km.

>Μικρός πρέπει να θεωρείται ο αριθμός των Ρ/Κ πυροβόλων Μ-46 των 130mm που έχει εγκατασταθεί σε φορτηγά οχήματα Mercedes-Benz, καθώς ο Εμφύλιος Πόλεμος απέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό που όριζε την τροποποίηση μεγαλύτερου αριθμού, υποστηρίζει ανάρτηση του «Oryx Blog». Τα πυροβόλα εξοπλίζει το κινεζικό πυρομαχικό BEE4 που διαθέτει μέγιστη εμβέλεια 44km. Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ό, τι το Α/Κ πυροβόλο T-34/122 έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση πολύ πριν το 2011. 

Β) Ρωσική Επέμβαση 

>Στη Συρία έχει αναπτυχθεί και το ελικόπτερο Ka-31SV.

>Στις 13/11 μαχητικό αεροσκάφος MiG-29KR του Ρωσικού Ναυτικού κατέπεσε στη Μεσόγειο μετά την απονήωση από το αεροπλανοφόρο “Adm. Kuznetsov”. Αισίως απομένουν στην αεροπορική πτέρυγα του πλοίου τρία μαχητικά του τύπου.
Στιγμιότυπο από εκτόξευση Κ/Β Kalibr από την φρεγάτα "Adm. Grigorovich" - (c) Υπουργείο άμυνας Ρωσίας
>Κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις του Νοεμβρίου κατά Ισλαμιστών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χομπς η φρεγάτα “Adm. Grigorovich” έπληξε χερσαίους στόχους εκτοξεύοντας πύραυλους Kalibr, μαχητικά Su-33 χρησιμοποίησαν μη κατευθυνόμενες βόμβες των 500kg, ενώ για πρώτη φορά συστοιχία επάκτιας άμυνας Bastion έκανε χρήση πυραύλων Onyx. Για πρώτη φορά, επίσης, χρησιμοποιήθηκε το εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95MSM.

>Σε περιοχή πλησίον του Χαλεπίου η Ρωσία εμφανίζεται να έχει αναπτύξει Α/Α συστήματα S-300/400.

>Ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-24 καταστράφηκε από πλήγμα Α/Τ όπλου SPG-9.

>Παρά την ανάπτυξη εξειδικευμένων αεροσκαφών, 70 ΜΕΑ και στρατιωτικών δορυφόρων, παραμένει σοβαρό έλλειμμα πληροφοριών για τη Ρωσική Αεροπορία στη Συρία. Για τη βελτίωση της κατάστασης, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Tom Cooper, έχουν διατεθεί ως και συριακά Su-22M4 εξοπλισμένα με ατρακτίδια φωτο-αναγνώρισης προηγούμενης γενιάς KKR-1. 

Γ) Εμπλοκή άλλων κρατών / οργανώσεων 

>Το Ιράν διοικεί 25.000 άτομα στη Συρία, κυρίως Αφγανούς και Πακιστανούς. Στους 1.600 ανέρχονται οι νεκροί της Χεσμπολάχ, αναφέρει Ισραηλινός τέως αξιωματούχος.

>Στις 11/11 η Χεσμπολάχ παρουσίασε στη Συρία άρματα μάχης T-54/55 και T-72, ΤΟΜΑ BMP-1, ΤΟΜΠ M113 και MT-LB, Α/Κ πυροβόλα 2S1 και SPAAG ZSU-57-2. 

Δ) Διεθνής Συνασπισμός 

>Από τις 20/10 ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των νατοϊκών AWACS κατά της ISIS.

>Η Αμερικανική και η Βρετανική Αεροπορία κάνουν χρήση αεροσκαφών RC-135 κατά της ISIS.

>Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αεροσκάφη EC-130H ως μέσα αντιμετώπισης των εμπορικών ΜΕΑ της ISIS.

>Μόνο το 5% των πληγμάτων των βελγικών μαχητικών αφορούν τη Συρία.

>Και οι δύο φρεγάτες AAW Περιοχής “Horizon” αναπτύχθηκαν πλησίον του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle” στην Ανατ. Μεσόγειο.

>Μέλη των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα.

>Αεροσκάφος COMINT C-160G χρησιμοποιείται για την υποκλοπή επικοινωνιών μελών της ISIS.

Σχόλια