Εν Συντομία | Ειδήσεις (27)

21/9 – 21/10

ΕΛΛΑΔΑ


>Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» υφίστανται ελληνικά αιτήματα προς τις ΗΠΑ που αφορούν εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D, στρατιωτικά και τεθωρακισμένα οχήματα καθώς και μεταφορικά αεροσκάφη. Τα συγκεκριμένα συστήματα βρίσκονται υπό απόσυρση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

>Τα πρώτα τρία μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D πρόκειται να φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου, υπογραμμίζει το περιοδικό «Πτήση & Διάστημα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν αναφορές για προώθηση μαχητικών F-15 νέας παραγωγής στο πλαίσιο του μελλοντικού διαγωνισμού ΝΜΑ.

>Μένοντας στα ζητήματα της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), κατά το περιοδικό «Δούρειος Ίππος» οι ΗΠΑ εξετάζουν την παραχώρηση ενός αριθμού ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων MH-60 στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη δεύτερη αναφορά μετά εκείνη του «Δούρειος Ίππος ALMANAC», που κυκλοφορεί από την ίδια σειρά εκδόσεων.

>Όπως αναφέρεται στο περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» το Πολεμικό Ναυτικό επανεξόπλισε την ΤΠΚ «ΡΟΥΣΣΕΝ» με Κ/Β Exocet MM-40 Block III.

>Η Ελλάδα δεν υπέγραψε την διακήρυξη για τις εξαγωγές και την χρήση οπλισμένων συστημάτων ΜΕΑ. Όσον αφορά το MALE 2020, το νέο ευρωπαϊκό ΜΕΑ θα μπορεί να φέρει οπλισμό.

>Η ELTA ενημέρωσε τη ΓΔΑΕΕ για σύστημα ραντάρ OTH στο πλαίσιο κάλυψης της συγκεκριμένης απαίτησης.

>Στις 14 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Lockheed Martin κ. Πλέσσα σχετικά με προτεινόμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Α/Φ F-16.

>Κατά συνάντηση του Α/ΓΕΑ με τον αρχηγό της Ιταλικής Αεροπορίας βρέθηκε στο επίκεντρο το ζήτημα της αεροπορικής εκπαίδευσης.

>Ρώσικο δημοσίευμα ισχυρίζεται ό, τι παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η ρωσική πλευρά παρέχει ανταλλακτικά για την υποστήριξη των τριών ΠΤΜ Zubr που αποκτήθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

>Κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπως πληροφορήθηκε η «ΙΔΒΑΜ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε πυραυλικό πρόγραμμα συνεργασίας με διευρυμένη αιγυπτιακή συμμετοχή. Για το ίδιο θέμα ερίζουν Κίνα, Νότια Αφρική και Πακιστάν.

ΚΥΠΡΟΣ

Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές 

>Στις 10/10 ανέλαβε καθήκοντα διοίκησης της UNFICYP ο προερχόμενος από το Μπαγκλαντές Humayun Kabir.

Βρετανική Δραστηριότητα

>Η Βρετανική Αεροπορία έλαβε άδεια να  προχωρήσει σε κατάρριψη εχθρικών μαχητικών που θέτουν σε κίνδυνο βρετανικά αεροσκάφη κατά τη δράση τους στο Ιράκ και τη Συρία.

ΤΟΥΡΚΙΑ

>Το 2023 είναι ο στόχος για την 1η πτήση και το 2030 η ένταξη σε υπηρεσία για το TF-X. Σε ανάπτυξη βρίσκονται επίσης εγχώρια όπλα αέρος-αέρος.

>Η Rolls-Royce προσφέρει μεταφορά τεχνολογίας για την ανάπτυξη κινητήρα που θα εφοδιάσει το TF-X.

>Η Τουρκία ολοκληρώνει την κατασκευή της βάσης στη Σομαλία.

>Η Τουρκία εξέδωσε στις 3/10 RFI για τον εξοπλισμό παρατήρησης του δορυφόρου GOKTURK-3. Ο δορυφόρος θα διαθέτει λειτουργία SAR.

>Στις αρχές Οκτωβρίου ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε το 16ο επιθετικό ελικόπτερο T-129 και τρία μεταφορικά ελικόπτερα CH-47F.

>Τρεις Τούρκοι συνελήφθηκαν στις ΗΠΑ με κατηγορία κατασκοπίας υπέρ ξένης χώρας (σ.σ. της Τουρκίας). Οι κατηγορούμενοι, που ήταν και Αμερικανοί υπήκοοι, είχαν αποσπάσει στρατιωτικά συμβόλαια σχετικά με συστήματα εκτόξευσης αεροπορικών πυραύλων, μερών τορπιλών υποβρυχίων και βομβιδοβόλα και, όπως έκρινε το αμερικανικό υπουργείο άμυνας, εμπλέκονται στην παράνομη παραγωγή υποσυστημάτων σε άλλη χώρα.

>Το Πακιστάν ελπίζει να πουλήσει 100 εκπαιδευτικά Super Mushshaq στην Τουρκία.

>Τρεις τραυματίες Τούρκοι στρατιώτες από επίθεση ΜΕΑ της ISIS.

>Ένα από τα δύο πρωτότυπα συστήματα ΜΕΑ ANKA-A που έχει δοθεί από την TAI στην Τουρκική Αεροπορία πραγματοποίησε στις 9/10 αναγκαστική προσγείωση. Το ANKA αντιμετώπισε βλάβη στον κινητήρα.

>Στις 11/10 έγινε επανέναρξη δοκιμαστικών πτήσεων του προγράμματος ANKA. Είχε προηγηθεί αναγκαστική προσγείωση ANKA-A στο πλαίσιο της «Ασπίδας του Ευφράτη» λόγω βλάβης στον κινητήρα.

>Στις 8/10 καθελκύστηκε το πλοίο γενικής υποστήριξης «TCG Yuzbasi Gungor Durmus». Η κατασκευή του πλοίου είχε ξεκινήσει το 2015.

>Αν υπήρξε μεταφορά πυρηνικών όπλων από το Incirlik, θα μπορούσε η κατάληξή τους να ήταν το Aviano.

>Η Τουρκία δεν υπέγραψε την διακήρυξη για τις εξαγωγές και την χρήση οπλισμένων συστημάτων ΜΕΑ.

>Συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας – Ουκρανίας σε θέματα στρατιωτικών κινητήρων.

>Ο Τουρκικός Στρατός σκέπτεται να εκσυγχρονίσει 100 άρματα μάχης Leopard 2A4 και 300 M60.

>Η Τουρκία επιδιώκει τον εμπλουτισμό του αριθμού συστημάτων ΜΕΑ.

>Δοκιμαστική βολή AIM-92 έκανε επιθετικό ελικόπτερο T-129 στο πλαίσιο του προγράμματος ATAK.

>Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός κατηγορεί την Τουρκία για παραδόσεις όπλων στους Ισλαμιστές.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Βουλγαρία

>Το υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας παρουσιάζεται να χαλάρωσε κριτήρια του διαγωνισμού ΝΜΑ υπέρ του F-16.

>Η βουλγαρική κορβέτα K-90 παρουσιάστηκε στην Euronaval 2016.

Κροατία

>Δύο από τα 10 Mi-17Sh της Κροατικής Αεροπορίας κινδυνεύουν με καθήλωση το Δεκέμβριο λόγω έλλειψης γεν. συντήρησης.

>Το Κροατικό Ναυτικό παρέλαβε με μορφή δωρεάς από τις ΗΠΑ αυτόνομα υποβρύχια οχήματα Remus 100.

Ρουμανία

>Η Ρουμανία παρέλαβε τα πρώτα έξι μαχητικά F-16, γίνοντας έτσι η πρώτη χώρα πρώην μέλος του ΣτΒ που αποκτά δυτικής προέλευσης μαχητικά.

>Η Ρουμανία επιδιώκει την προμήθεια 286 τροχοφόρων στρατιωτικών οχημάτων ικανών να φέρουν τον Α/Τ πύραυλο SPIKE.

>Στενότερη συνεργασία σε αμυντική βιομηχανία και συνεκπαιδεύσεις συμφώνησαν Ρουμανία και Ουκρανία.

Σερβία

>Το υπουργείο άμυνας της Σερβίας υπέγραψε MoU με την Airbus Military. Η τελευταία επιδιώκει την προώθηση του μεταφορικού αεροσκάφους C-295, του ελικοπτέρου γενικής χρήσης H145M καθώς επίσης την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού εκπαιδευτικών αεροσκαφών G-4.

>Εξετάζεται πρόταση προμήθειας έξι μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 από τη Ρωσία.

>Έως το τέλος του 2016 θα αποκτήσουν ικανότητα μεταφοράς όπλων τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Lasta. Ακόμη θα υπάρξουν (με άγνωστο χρονοδιάγραμμα) εξελίξεις στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των G-4 και J-22, ενώ θα αγοραστούν δύο ελικόπτερα Mi-17, ανέφερε σε συνέντευξη ο διοιτητής του Σερβικού Στρατού.

>Το σύστημα ΠΕΠ Morava προβλέπεται να μπει σε υπηρεσία το 2017. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται οι τελευταίες δοκιμές αξιολόγησης. Το 2017 θα υπάρξει παράδοση Α/Κ πυροβόλων Nora 52 M15.

Σλοβενία

>Ο Σλοβενικός Στρατός επιθυμεί την πώληση 25 αρμάτων μάχης M-55S και 50 ΤΟΜΑ M-80.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος 

>Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης των πρώτων τριών μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-8T της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. Οι εργασίες έγιναν στη Ρωσία. Τα υπόλοιπα 41 Mi-8/17 θα συντηρηθούν στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό, ένα από τα τρία Mi-8T παρουσιάζεται εξοπλισμένο με το σύστημα αυτοπροστασίας President-S.

>Η Αίγυπτος παρήγγειλε συστήματα προειδοποίησης επερχόμενων πυραύλων για επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 και UH-60.

>Ο Αιγυπτιακός Στρατός παρέλαβε τη 2η παρτίδα αμερικανικών MRAPs.

>Συστήματα UCAV United 40 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΑΕ επιχειρούν στην Αίγυπτο;

>Σε ανάλυση στο «Army Recognition» θεωρείται βέβαιη η πώληση συστημάτων άμυνας ακτών K-300P στην Αίγυπτο. Το θέμα είναι γνωστό από το 2014 αλλά δεν έχει επαληθευτεί η επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

>Στην πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση στο Κάιρο εμφανίστηκε το νότιο-αφρικανικής προέλευσης σύστημα ΗΠ GSY2210.

>Η Αίγυπτος ζήτησε την προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K, που προορίζονται για τα δύο LHD Mistral.

>Κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπως πληροφορήθηκε η «ΙΔΒΑΜ», ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας πρότεινε πυραυλικό πρόγραμμα συνεργασίας με διευρυμένη αιγυπτιακή συμμετοχή. Για το ίδιο θέμα ερίζουν Κίνα, Νότια Αφρική και Πακιστάν.

Ισραήλ 

>Έως το 2018 θα παραδοθεί στο Ισραήλ ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130J. Σύμφωνα με την ανάθεση έργου από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, το κόστος θα ανέλθει σε $55 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ έφτασε το τέταρτο C-130J.

>Στις 5/10 συνετρίβη μαχητικό F-16I. Νεκρός ο ένας χειριστής. Κατά την προκαταρκτική έρευνα, το μαχητικό αντιμετώπισε ζήτημα αστάθεια βάρους, ενώ αποκλείσθηκε η πιθανότητα ανθρωπίνου λάθους.

>Ο Ofeq 11 ξεκίνησε τη λειτουργία του.

>Το Ισραήλ αναβιώνει τη σκέψη χρήσης ρομπότ ως δολώματα κατά Α/Τ όπλων.

>Το Ισραήλ διαπραγματεύεται την ναυπήγηση επιπλέον τρία υποβρύχια (Super) Dolphin αντί €1,3 δις. Παράλληλα, παρουσιάζεται ως βάσιμο η απόσυρση του υποβρυχίου Dolphin με την παραλαβή των νέων υποβρυχίων.

>Το Ισραήλ ανησυχεί για τις τεχνολογικές γνώσεις που προσφέρουν συμμετέχοντες - απόστρατοι των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιδιωτικές εταιρίες.

Συρία 

>Σημάδια επίθεσης με αέριο μουστάρδας από την ISIS στις 16/9 παρουσιάστηκαν σε διεθνή ΜΜΕ σε χωριά στο Χαλέπι.

>Σαράντα-δύο επιθέσεις Α/Τ όπλων έγιναν γνωστές στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2016.

>Ο χειριστής του καταρριφθέντος MiG-23BN από την ISIS επέστρεψε σώος στη Συριακή Αεροπορία με αντάλλαγμα ένα φορτίο όπλων & πυρομαχικών!

>Στο Διαδίκτυο έχουν εμφανιστεί φωτογραφίες κυβερνητικού ΤΟΜΑ BMP-1 τροποποιημένου σε ΠΕΠ.

>Σύμφωνα με το δημοσιογράφο και ερευνητή Tom Cooper, πριν την έναρξη παραδόσεων των 10 «ρωσικών» Su-24M2 η Συριακή Αεροπορία διατηρούσε 16 βομβαρδιστικά του τύπου.

>Η Ρωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη από την απόδοση των οπλικών της συστημάτων στη Συρία. Εκεί, χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις άρματα μάχης T-90, Α/Α συστήματα Pantsir-S1 και αεροπορικά πυρομαχικά KAB-500S, Kh-25ML, OFAB 250-270, BETAB-M και RBK-500-SPBE-D. Για πρώτη φορά έγινε χρήση του βλήματος μακρού πλήγματος X-101 από στρατηγικά βομβαρδιστικά και Kalibr από μονάδες του Ρωσικού Ναυτικού.

>Η Ρωσία θέλει να επεκτείνει τις υποδομές στην αεροπορική της βάση στη Λατάκια.

>Η Ρωσία φέρεται να εγκατέστησε Α/Α σύστημα S-300VM (SA-23) στην πόλη Ταρτούς.

>Το αεροπλανοφόρο «Adm. Kuznetsov», μαζί με το καταδρομικό μάχης τύπου Kirov «Pyotr Velikiy» και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατευθύνονται από τη Βόρεια Θάλασσα στην Ανατ. Μεσόγειο. Η αεροπορική πτέρυγα του ρωσικού αεροπλανοφόρου συμπεριλαμβάνει αεροσκάφη Su-33, MiG-29K και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K.

>Με βάση δορυφορικά δεδομένα στις 25/9 δεν υπήρχαν ρωσικά Su-25 στη Λατάκια.

>Οι ΗΠΑ εξετάζουν τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας.

>Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στρατιωτικές βάσεις στη Β. Συρία.

>Επτά θα είναι τα P-8 Poseidon που θα βρίσκονται αναπτυγμένα στη Μεσόγειο για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού. Αεροσκάφος/-η του τύπου πραγματοποιούν πτήσεις πλησίον των συριακών παράλιων.

>Η Ολλανδική Αεροπορία δεν παρουσιάζεται έτοιμη να αντικαταστήσει τη Βελγική στις επιχειρήσεις κατά της ISIS τον Ιούλιο του 2017 κι έτσι η Ολλανδία φαίνεται να επιδιώκει παράταση της συνδρομής του Βελγίου.

>Η Ρωσία κατηγορεί ότι τα βελγικά F-16 προκάλεσαν το θάνατο αμάχων στη Ρωσία.

>Προβλήματα διαθεσιμότητας αντιμετώπισαν το προηγούμενο διάστημα τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado ECR που βρίσκονται αναπτυγμένα στην ΑΒ Incirlik.

>Η Task Group του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» που εκτελεί πολεμικές επιχειρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο συμπεριλαμβάνει ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και μία γερμανική φρεγάτα.

>Η Βρετανική Αεροπορία έλαβε άδεια να  προχωρήσει σε κατάρριψη εχθρικών μαχητικών που θέτουν σε κίνδυνο βρετανικά αεροσκάφη κατά τη δράση τους στο Ιράκ και τη Συρία.

Σημείωση «ΙΔΒΑΜ»: Λόγω χρήσης φορητής συσκευής, θα υπάρξει προσεχώς ανανέωση στο υλικό της ανάρτησης και παράθεση των υπερσυνδέσμων ελληνικών ιστοσελίδων. 

Στοιχεία Εικόνας: Οι ΗΠΑ δείχνουν πρόθυμες να μεταβιβάσουν ελικόπτερα MH-60 στην Αεροπορία Στρατού © Αμερικανικός Στρατός

Σχόλια