Εν Συντομία | Ειδήσεις (26)



21/8 - 21/9

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πολεμική Αεροπορία πιέζει για την αναβάθμιση των μαχητικών 3ης γενιάς - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
>Στις 20/9 σημειώθηκε βαριά προσθαλάσσωση επιθετικού ελικοπτέρου AH-64DHA Longbow της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) στην περιοχή της Ασπροβάλτας κατά τη διεξαγωγή της άσκησης «Σάρισσα 2016». Οι δύο χειριστές διασώθηκαν από παρακείμενους στρατιώτες.

>Στις 30/8 πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση με εκπρόσωπο της ΝΗΙ με θέμα τη συζήτηση για τις εκκρεμούσες πληρωμές που σχετίζονται με μειώσεις /παρακρατήσεις των ήδη παραδομένων Ελικοπτέρων, αναφέρει η ιστοσελίδα της ΓΔΑΕΕ.

>Κατά τις εργασίες του συνεδρίου «5th AFW Aviation Development Conference», που διεξήχθη στις 13/9 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Α/ΓΕΑ επανέλαβε τις βασικές προτεραιότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Αυτές αφορούν: (1) Βελτίωση της διαθεσιμότητας των εναέριων μέσων, (2) Αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και Mirage 2000, (3) Ανανέωση του δικτύου επιτήρησης με προμήθεια συστημάτων ραντάρ νέας τεχνολογίας, (4) Αγορά συστημάτων αντιμετώπισης [πολιτικών] ΜΕΑ, (5) Προμήθεια συστημάτων ΜΕΑ κατηγορίας MALE, (6) Επένδυνση στις δικτυοκεντρικές δομές, (7) Νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη για την αντικατάσταση σε πρώτο χρόνο των T-41D και σε δεύτερο των T-2C/E και (8) Αγορά ΝΜΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΙΔΒΑΜ», με αφορμή το συνέδριο, φαίνεται να ξεκίνησε επαναπροώθηση του F-35 στην ελληνική πλευρά.

>Κατά τη συνέντευξή του ως επικεφαλής πολιτικού κόμματος στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας «polemikiaeroporiahaf», μίλησε για τη γενικότερη βούληση στα εξοπλιστικά της ΠΑ που περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών, συστήματα ΜΕΑ και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ να επιτευχθεί ενίσχυση με αντίστοιχα μαχητικά με τα τουρκικά F-35.

>Στις 15/9 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στη ΓΔΑΕΕ από εκπροσώπους της Lockheed Martin σχετικά με το προτεινόμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16.

>Στις 15/9 μεταστάθμευσε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ το δεύτερο ΑΦΝΣ P-3B.

>Το Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να αντικαταστήσει τον ΗΟ εξοπλισμό των κανονιοφόρων Osprey 55 και HSY-55.

>Οι ΗΠΑ εκτέλεσαν έργα αναβάθμισης της ΑΒ Σούδας. Μεταξύ των αλλαγών συμπεριλαμβάνεται η αύξηση σε πέντε των στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών C-17 που μπορούν ταυτόχρονα χωρίς πρόβλημα να εξυπηρετηθούν.

>Η ολλανδική φρεγάτα LCF «Van De Ruyter» εντάχθηκε στη σύνθεση της NATO Maritime Group 2. Αργότερα στη σύνθεση της νατοϊκής δύναμης εντάχθηκαν επίσης η καναδική φρεγάτα «HMCS Charlottetown» και πλοίο τύπου Absalon του πολεμικού ναυτικού της Δανίας. Αντίθετα, αποχώρησαν η γερμανική φρεγάτα «FGS Karlsruhe» και η πολωνική «ORP Gen Kościuszko».

>Η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη της Operation SOPHIA δύναται πλέον να εκτελεί νηοψίες σκαφών / πλοίων στα ανοικτά της Λιβύης και να κατάσχει φορτία όπλων που κατευθύνονται παράνομα στην αφρικανική χώρα. Μελετάται επιπλέον επιλογή στενότερης συνεργασίας μεταξύ της «SOPHIA» και επιχειρήσεων της FRONTEX.


ΚΥΠΡΟΣ


Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές

Η ρωσική εφημερίδα Izvestia εμπλέκει την Κύπρο με τα T-80U της Ν. Κορέας... - (c) TASS
>Ρωσικό δημοσίευμα παρουσίαζει την Κυπριακή Δημοκρατία υποψήφιο πελάτη μέρους ή του συνόλου των 80 αρμάτων μάχης T-80U που η Ρωσία έχει αποφασίσει να επαναγοράσει από τη Ν. Κορέα.

>Στην Κύπρο επιχειρούσε στα μέσα Αυγούστου από την ΑΒ Πάφου νορβηγικό αεροσκάφος ΗΠ Mystere 20, αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Βρετανική Δραστηριότητα

Στιγμιότυπο από πρόσφατη εκπαίδευση 100 Βρετανών εφέδρων στην Κύπρο (c) Βρετανικό υπουργείο άμυνας
>Η Μεγάλη Βρετανία έχει χρησιμοποιήσει έως τις 8/9 στην Operation «SHADER» 1.339 LGB και 208 Κ/Β Brimstone από μαχητικά Typhoon και βομβαρδιστικά Tornado GR4 που επιχειρούν από το Ακρωτήρι.


ΤΟΥΡΚΙΑ


Έξι άρματα μάχης της οικογένειας M60 στη Συρία έχουν έως τώρα απολεσθεί - μέσω Hurriyet Daily News
>Στις 24/8 η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία με «σκοπό» να εκδιώξει την ISIS από την τουρκό-συριακή μεθόριο. Τον Τουρκικό Στρατό ακολουθήσαν μαχητές του FSA. Για την επιχείρηση κατά της πόλης Jarablus έγινε χρήση 20 αρμάτων και 20 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ. Η εισβολή φέρει την ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ».

>Η Αμερικανική Αεροπορία υποστήριξε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και τους Σύρους Αντικαθεστωτικούς κατά τις πρώτες επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.

Σε 80 ανέρχονται τα Leopard 2 που μετακινήθηκαν στη ΝΑ Τουρκία (c) Υπουργείο άμυνας Τουρκίας
>Τις πρώτες ημέρες της εισβολής στη Βόρεια Συρία ο Τουρκικός Στρατός ενίσχυσε τη δύναμη αρμάτων μάχης που διατηρεί στη ΝΑ Τουρκία με 14 Leopard 2A4. Θεωρητικά, στη ζώνες ευθύνης της 5ης ΤΤ και 20ης ΤΤ βρίσκονται 80 Leopard 2A4.

>Μεταξύ των στρατιωτικών οχημάτων που μεταφέρθηκαν στη τουρκό-συριακή μεθόριο βρίσκονται άρματα περισυλλογής M48A5 Tamay ARV.

>Ο Τουρκικός Στρατός έως τις 21/9 έχει απολέσει τρία άρματα μάχης Μ60Τ και τρία Μ60Α3TTS. Οι νεκροί από τις επιθέσεις κατά τεθωρακισμένων ανήλθαν σε επτά.

>Με αφορμή την εισβολή, η Τουρκική Αεροπορία επανήλθε στο συριακό εναέριο χώρο μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24M το Νοέμβριο του 2015.

>Η Γερμανία εξετάζει να αποσύρει τα Tornado ECR από την Τουρκία και να τα αναπτύξει σε άλλη χώρα.

>Στις 29/8 κατέπεσε αμερικανικό ΜΕΑ RQ-7 στη ΝΑ Τουρκία.

>Στις 2/9 αναπτύχθηκε στην Τουρκία αριθμός ΠΕΠ HIMARS.

Τα μέρη του συστήματος αντιμετώπισης τορπιλών HIZIR (c) ASELSAN
>Σύμφωνα με αποδέσμευση υλικού για τη δράση μαχητικών F-16 στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αρκετά μαχητικά χρησιμοποίησαν 14 κατευθυνόμενες βόμβες (LGB & JDAM) για να πλήξουν δημόσια κτίρια. 

>Εξαιτίας των κυβερνητικών αποφάσεων που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ορίστηκε αριθμητική οροφή προσωπικού στις ΤΕΔ 391.695 ατόμων.

>Η Otokar έχει καταθέσει την τελική προσφορά της στην SSM για την ανάθεση παραγωγής του τουρκικού άρματος μάχης Altay.

>Η ΑΒ Akinci προορίζεται να δοθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της TAI. Με το κλείσιμο του αεροδρομίου τα μαχητικά των τριών μοιρών (141, 142, 143) θα μεταφερθούν σε Konya, Merzifon και Eskişehir.

>Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Αεροπορίας γυναίκα ανέλαβε χρέη διοικητή μοίρας, της 134 Filo. Στη μοίρα επιχειρεί το ακροβατικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια».

>Στις 9/9 παραδόθηκε στον Τουρκικό Στρατό το 14ο επιθετικό ελικόπτερο T-129B, πέμπτο της βελτιωμένης έκδοσης –B.

>Σε άρθρο της ιστοσελίδας «milscint.com» γίνεται αναφορά στα συστήματα αντιμετώπισης τορπιλών που ξεκίνησε να αναπτύσσει το 2006 η τουρκική εταιρία ASELSAN. Σε υπηρεσία βρίσκονται τα ZARGANA (με τα υποβρύχια) και HIZIR (με τα σκάφη επιφανείας). Τόσο το ZARGANA όσο το HIZIR αποτελούνται από δολώματα και παρεμβολείς. Παράλληλα, το νεότερο σύστημα TORK προβλέπεται να ξεκινήσει δοκιμές το 2017.

Στις 5 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε τροχιά ο Gokturk-1 - μέσω Hurriyet Daily News
>Παρουσιάστηκε ο εγχώριος φορητός Α/Α πύραυλος. Οι επιδόσεις του αφορούν βεληνεκές 6+km και ικανότητα εξουδετέρωσης εναέριων στόχων που πετούν κάτω από 4km. Οι δοκιμές του όπλου ξεκίνησαν το 2016. 

>H Roketsan παρουσίασε την κατευθυνόμενη ρουκέτα TRG-122 των 122mm, που επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 35km και CEP έως 50m. Η αξιολόγηση του όπλου θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017. Παράλληλα, έγινε γνωστό παρόμοιο πρόγραμμα για τη ρουκέτα TRG-300 Tiger, η αξιολόγηση της οποίας ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Η μέγιστη εμβέλεια της Tiger ανέρχεται σε 120km.

>Στα 300km έχει φθάσει η εμβέλεια του βλήματος μακρού πλήγματος SOM. Σήμερα το όπλο εξοπλίζει τα μαχητικά F-4T και F-16C/D Block 40.

>Μετά το δημοσίευμα ενδιαφέροντος για το S-400, ήταν σειρά για αντίστοιχο ενδιαφέρον για το SAMP/T. Το ευρωπαϊκό Α/Α σύστημα θεωρητικά έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιλογής καθώς θεωρήθηκε επιλαχόν του HQ-9.

>Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk 1 θα εκτοξευτεί στις 5 Δεκεμβρίου.

>Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία, τα ελικόπτερα Bell 429 της τουρκικής υπηρεσίας δασών σημείωσαν διαθεσιμότητα 95%.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ 


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Για πρώτη φορά ξένα μαχητικά εκτέλεσαν αποστολές Air Policing στη Βουλγαρία (c) ΝΑΤΟ
>Από τις 9/9 και για μία εβδομάδα για πρώτη φορά δύο αμερικανικά F-15 εκτέλεσαν αποστολή επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας σε συνεργασία με βουλγαρικά μαχητικά MiG-29.

>Η Βουλγαρική Αεροπορία επισκευάζει τρία μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17. Τα ελικόπτερα δύνανται να φέρουν όπλα. 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ 

>Στις 19/8 η αμερικανική βάση του Deveselu πέρασε υπό νατοϊκό έλεγχο.

>Την απόκτηση έξι τακτικών συστημάτων ΜΕΑ επιθυμεί η Ρουμανία.

>Η Ρουμανία ενδιαφέρεται να προμηθευτεί νέα ελικόπτερα ικανά να παρέχουν ΕΑΥ και να μεταφέρουν στρατιώτες / φορτίο / τραυματίες. Οι υποψηφιότητες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα ελικόπτερα H145M, H215M, H225M, OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407GT, UH-1Y Venom, AH-6i και MD 530F.

>Στις 13/9 ξεκίνησε η λειτουργία της γραμμής παραγωγής του H215 στην πόλη Brasov στη Ρουμανία.

>Στη Ρουμανία εξακολουθεί να προωθείται το επιθετικό ελικόπτερο AH-1Z.

Στη δεκαετία του 1990 είχε αποφασιστεί η κατασκευή 96 επιθετικών ελικοπτέρων AH-1RO, τροποποιημένη έκδοση του AH-1W. Τελικά όμως προτιμήθηκε η αναβάθμιση 25 μεταφορικών ελικοπτέρων IAR-330L σε IAR-300 SOCAT.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ 

>Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, ελικόπτερα SA-342 Gazelle και SH-2G(E) εξοπλίζουν το ελικοπτεροφόρο «ENS GAMAL ABDEL NASSER».

>Στις 16/9 έγινε η τελετή παράδοσης του δεύτερου LHD Mistral «ENS Anwar el Sadat».

>Στις 17/9 καθελκύστηκε η πρώτη αιγυπτιακή κορβέτα Gowind 2500, «ENS El Fateh». Το πλοίο, που χαρακτηρίζεται λόγω του σόναρ της οικογένειας Kingklip και του VDS Captas 2 από διευρυμένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, θα ακολουθήσουν άλλα τρία από αιγυπτιακό ναυπηγείο.

>Εξετάζεται η επιλογή ενίσχυσης του Αιγυπτιακού Ναυτικού με 2+2 φρεγάτες κλάσης Bergamini καθώς επίσης η εξάσκηση της option δεύτερης FREMM κλάσης Aquitaine.

>Στις 19/9 συνετρίβη επιθετικό ελικόπτερο AH-64D της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.

>Η Αίγυπτος θα αποκτήσει οκτώ συστήματα ραντάρ Sentinel αντί $70 εκατ. στο πλαίσιο πολυετούς αναβάθμισης των Α/Α συστημάτων I-HAWK.

>Η Κίνα θα εκτοξεύσει τον αιγυπτιακό δορυφόρο EgyptSat-ΙΙ το 2017.

>Μείωση των επιθέσεων άτακτων ένοπλων δυνάμεων στο Σινά βλέπει ισραηλινό δημοσίευμα. 

ΙΣΡΑΗΛ 

>Στις 14/9 υπογράφθηκε η επέκταση της ετήσιας αμυντικής βοήθειας προς το Ισραήλ από τις ΗΠΑ για ακόμη 10 έτη. Με τη συμφωνία θα χορηγείται κάθε χρόνο κονδύλι $3,8 δις.

Ο πύραυλος εκτόξευσης δορυφόρων Shavit-2 θεωρείται πολιτική έκδοση των Jericho - (c) Ισραηλινό υπουργείο άμυνας
ωτογραφίες του άρματος μάχης Merkava 4 καλυμμένο με ένα νέο σύστημα παραλλαγής δημοσιευθήκαν στο διαδίκτυο. Προφανώς αυτό το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την ελαχιστοποίηση του θερμικού, κοντά -IR, και UV ίχνους, πρόκειται να απορροφήσει επίσης ένα σημαντικό μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας χωρίς να μεταφερθεί περισσότερη θερμότητα στο εσωτερικό του άρματος. Αυτό θα οδηγήσει σε μια χαμηλότερη θερμοκρασία και επομένως μεγαλύτερη άνεση για το πλήρωμα, μεταδίδει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα «Προέλαση». 

>Το Ισραήλ παρουσίασε το μη επανδρωμένο πολεμικό ρομπότ, MTGR. Η συσκευή δημιουργήθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις και έχει σκοπό τη λήψη πληροφοριών από το πεδίο της μάχης προς όφελος των φίλιων δυνάμεων.

Το Ισραηλινό Ναυτικό έχει δύο υποβρύχια τεχνολογίας AIP - (c) Haaretz
>Σε αφιέρωμά της η εφημερίδα «Haaretz» για το υποβρύχιο τύπου Dolphin II «INS Rahav» αναφέρεται στις δυνατότητες συλλογές πληροφοριών και περιγράφει την αδυναμία της κορβέτας τύπου Saar V «INS Eliat» να ανακαλύψει το υποβρύχιο.

Όπως έχει αναφέρει προηγουμένως η «ΙΔΒΑΜ» και περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα της «Haaretz» για τα ισραηλινά υποβρύχια, υπό μελέτη βρίσκεται η δυνατότητα απόσυρσης του αρχικού υποβρυχίου Dolphin για οικονομικούς λόγους. Αντίθετα με τη δυνατότητα χρήσης των υποβρυχίων για 30 έτη, το «INS Dolphin» έχει συμπληρώσει μόνο 17.
>Μετά την εγκατάσταση μεταφορικών αεροσκαφών C-130, ιπτάμενων τάνκερ Boeing 707 και αεροσκαφών Gulfstream στην αεροπορική Nevatim έχει κατασκευαστεί ο μεγαλύτερος διάδρομος απο/προσγειώσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στη Nevatim θα επιχειρούν τα μαχητικά F-35I και ήδη έχει φθάσει προσωπικό και εξοπλισμός συντήρησης του μαχητικού.

>Η Ισραηλινή Αεροπορία έχει στόχο το 50% των μαχητικών 5ης γενιάς που θα διατηρεί σε υπηρεσία να αφορούν διθέσια έκδοση, κάτι που προοιωνίζει είτε τη δημιουργία διθέσιας έκδοσης του F-35 είτε την προμήθεια ενός δεύτερου τύπου μαχητικού νέας γενιάς.

>Μεταξύ των οπλικών συστημάτων που πιθανολογείται ό, τι θα αποκτήσει η Ισραηλινή Αεροπορία στο πλαίσιο του νέου πακέτου αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ βρίσκεται το μαχητικό F-15SE.

Το Ισραήλ αναμένει την αύξηση των μαχητικών F-15C/D (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Αμέσως μετά τη συμφωνία στο θέμα της αμυντικής βοήθειας οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Ισραηλινή Αεροπορία οκτώ μαχητικά F-15D (που έφθασαν στις 16/9 στην ΑΒ Tel Nof), ενώ θα ακολουθήσει η παράδοση άλλων δύο F-15D και άγνωστου αριθμού F-15C. Τα μαχητικά θα υποστούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, πιθανώς ίδιου περιεχομένου με τα 25 F-15I. Παράλληλα, πρόκειται να ακολουθήσουν μεταφορικά C-130 και Κ/Β AGM-114.

>Στις 13/9 το Ισραήλ εκτόξευσε με επιτυχία τον κατασκοπευτικό δορυφόρο Ofeq-11.

ΣΥΡΙΑ 

>Ύστερα από συνθηκολόγηση των Αντικαθεστωτικών η πόλη Darayya πέρασε στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

>Κατά την αντεπίθεση των Αντικαθεστωτικών κατά του Κυβερνητικού Συνασπισμού παρουσιάστηκαν σπάνιες εικόνες του Ρ/Κ πυροβόλου S-23 των 180mm. Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, ο Συριακός Στρατός απέκτησε από την ΕΣΣΔ συνολικά 36 μονάδες, ενώ σήμερα εκτιμώνται ενεργά 10. Η εμβέλεια του S-23 κυμαίνεται στα 30km και με χρήση κατάλληλων βλημάτων τα 43km.

>Αύξηση του αριθμού των τηλεχειριζόμενων όπλων (τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή και πολυβόλων) στη Συρία παρατηρεί το «U.S. Army’s Foreign Military Studies Office».

>Σύμφωνα με άρθρο της ρωσικής εφημερίδας «Gazzetta» ο Συριακός Στρατός δεν πρόκειται να κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο αφού δεν έχει πετύχει καμία επιτυχία από το περασμένο έτος ενώ οι στρατιώτες του περιορίζονται στον έλεγχο 2.000 οχυρωμένων σημείων. Την ίδια ώρα η Συριακή Αεροπορία εμφανίζεται εξασθενισμένη λόγω έλλειψης μέσων και συντήρησης. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διατήρησης ισχύος γίνονται βομβαρδισμοί από μοναχικά αεροσκάφη από ύψη μεγαλύτερα των 3.000 μέτρων, χρησιμοποιούνται εγχώριες βόμβες αμφιβόλου ποιότητας και πάνω 10.000 βόμβες βαρελιού. Οι απώλειες της Αεροπορίας από την έκρηξη του πολέμου εκτιμώνται σε 200 αεροπλάνα / ελικόπτερα και περισσότερους από 150 χειριστές.

>Στα τέλη του 2015 το Ιράν απέκτησε και διέθεσε σε δυνάμεις του στη Συρία και Συμμάχους του 24 άρματα μάχης T-90, ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος Tom Cooper.

>Οι Αντικαθεστωτικοί προχώρησαν σε 118 επιθέσεις με Α/Τ πύραυλους τον Αύγουστο.

>Διακόσια σαράντα-οκτώ (248) άτομα έπεσαν θύματα βομβιδίων διασποράς που δεν είχαν εκραγεί το 2015 στη Συρία.

>Σε 12 εκατ. ανέρχονται οι εκτοπισμένοι Σύριοι, υποστηρίζει το «SIPRI».

>Στις 2/9 καταρρίφθηκε εξοπλισμένο ελικόπτερο Gazelle της Συριακής Αεροπορίας με χρήση Α/Τ όπλου TOW.

>Στις 4/9 συνετρίβη συριακό L-39. Νεκρός ο χειριστής.

>Στις 18/9 κατερρίφθη μαχητικό MiG-21 από την ISIS σε ορεινή περιοχή πλησίον της ΑΒ Deir Ez Zour.

>Στις 21/9 συνετρίβη συριακό MiG-23 στην Ανατολική Qalamoun.

Ρωσία 

>Μετά από ολιγοήμερη χρήση για αεροπορικές επιδρομές στη Συρία τα ρωσικά μαχητικά Su-34 και βομβαρδιστικά Tu-23M3 εγκατέλειψαν την ΑΒ Hamedan στο Ιράν.

>Σύμφωνα με δορυφορική φωτογραφία της ΑΒ Hmeimim, όπου εδρεύουν ρωσικές δυνάμεις, εμφανίζεται βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα Iskander-M.

>Η χρήση των Tu-214R σχετίζεται με την εύρεση Αντικαθεστωτικών, οχημάτων, εφοδίων, υποδομών, διοικητών και αρχηγείων διαμέσου ηλεκτρονικών υποκλοπών ώστε να αντιμετωπιστούν από τα ρωσικά ή συριακά μέσα.

>Οι ΗΠΑ πιστεύουν ό,τι η Ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που επλήγη στις 19/9.

Στην Ανατ. Μεσόγειο θα βρεθούν τέσσερα μαχητικά MiG-29KR - μέσω englishrussia.com
>Στην περιοχή της Συρίας βρίσκονται τουλάχιστον έξι πλοία του Ρωσικού Ναυτικού ενώ επίσης προβλέπεται η ανάπτυξη του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Admiral Kuznetsov». Το πλοίο θα μεταφέρει μαχητικά Su-33 και MiG-29KR καθώς επίσης επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K.

Διεθνής Συνασπισμός 

>Στις 18/9 διεξήχθη αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ, Αυστραλία, Δανία και Μεγ. Βρετανίας κατά θέσεων του Συριακού Στρατού στην περιοχή της Deir Ez Zour. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ό, τι έπλητταν θέσεις της ISIS. Μεταξύ των θυμάτων της πολυεθνικής επιδρομής ήταν στρατολογημένοι φυλακισμένοι.

>Δύο Αμερικανοί χειριστές μαχητικών F-22 ανέφεραν στην «USA Today» ό, τι στα μέσα Αυγούστου πλησίασαν συριακά Su-24 σε απόφαση 2.000 ποδών χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Μάλιστα, τα αμερικανικά μαχητικά πλησίασαν τα συριακά ώστε να διαπιστώσουν αν μετέφεραν οπλισμό.

>Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέκτεινε τη δυνατότητα δράσης της πολεμικής αεροπορίας της χώρας στις επιχειρήσεις κατά της ISIS. Η RAAF μπορεί πια να πλήττει υποδομές πέρα από μαχητές στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Το σύνολο των γαλλικών μαχητικών στη Μεσοποταμία αποτελείται από Rafale - (c) Γαλλική Αεροπορία
>Η Γαλλική Αεροπορία τελικά εξαπέλυσε στις 21/8 μόνο 11 βλήματα μακρού πλήγματος SCALP-EG αφού η άφεση του δωδέκατου βλήματος ακυρώθηκε λόγω εμφάνισης προβλήματος δυσλειτουργίας. Το περιστατικό αστοχίας εξετάζεται από τις Αρχές.

>Στην αεροπορική βάση στην Ιορδανία έχουν μετασταθμεύσει έξι μαχητικά Rafale. Τα αεροσκάφη αντικατέστησαν τα βομβαρδιστικά Mirage 2000D. Η αντικατάσταση έγινε για επιχειρησιακούς και λογιστικούς παράγοντες.

Τα βομβαρδιστικά Mirage 2000D/N αναπτύχθηκαν στην Ιορδανία για την Operation «CHAMMAL» μεταξύ 10.12.2014 και 28.08.2016. Κατά την παραμονή τους, τα αεροσκάφη πέταξαν 10.810 και πραγματοποίησαν 2.349 εξόδους.

>Η Γαλλία θα προμηθευτεί άγνωστο αριθμό αμερικανικών βομβών Mk82/84 για αναπλήρωση αποθεμάτων με σκοπό τον επανεξοπλισμό των μαχητικών που επιχειρούν στη Μεσοποταμία.

>Στις 13/9 αναπτύχθηκε στο Κατάρ για την CHAMMAL ΑΣΕΠΕ E-3F.

>Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» αναπτύσσεται για επιχειρήσεις κατά της ISIS στην Ανατ. Μεσόγειο εξοπλισμένο με 24 μαχητικά Rafale.

Σχόλια