Σημειώσεις | Το Αιγυπτιακό Ναυτικό το 2016

Η Αίγυπτος αισίως διαθέτει δύο LHD Mistral (c) DCNS
Με την παράδοση του δεύτερου LHD Mistral «Anwar el Sadat» στις 16-9-2016 και την καθέλκυση της πρώτης κορβέτας Gowind 2500 24 ώρες αργότερα συμπληρώθηκαν τα δύο πιο πρόσφατα κομμάτια του πάζλ ενίσχυσης του Αιγυπτιακού Ναυτικού για το 2016.

Είχε προηγηθεί στις 24 Ιούνιου η άφιξη στη χώρα του πρώτου Mistral «Gamal Abdel Nasser». Για την ώρα το σκάφος «κινείται» σε εκπαιδευτικούς ρυθμούς, ενώ το κατάστρωμά του επισκέπτονται εξοπλισμένα ελικόπτερα SA-342 Gazelle και ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας SH-2G(E). Τα τελευταία μπορούν να φέρουν τορπίλες Mk 46 και Κ/Β αέρος-επιφανείας AGM-65. Σε υπηρεσία βρίσκονται 10 SH-2G(E), ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μεταβίβασης από τις ΗΠΑ επιπλέον επτά μονάδων μέσω EDA. Στο μέτωπο των Ka-52K αλλά και το ρωσικό εξοπλισμό των πλοίων, συμφωνήθηκε η εκπαιδευτική κατάρτιση Αιγύπτιων χειριστών στο συγκεκριμένο μοντέλο. Υπενθυμίζεται, μέχρι την παράδοση του ρωσικού εξοπλισμού ή την εγκατάσταση αντίστοιχου δυτικού, τα Mistral στερούνται συστημάτων CIWS.

Για την προστασία των δύο LHD πληροφορίες τονίζουν την πρόθεση προμήθειας 2+2 (πιθανότατα) ευρωπαϊκού τύπου πλοίων με προσανατολισμό στην AAW Περιοχής. 

Το υποβρύχιο S-41 εκτελεί δοκιμές εν πλω. Το υποβρύχιο, πρώτο από συνολικά τέσσερα Type 209, θα εξοπλίσουν γερμανικές τορπίλες και αρχικά Κ/Β UGM-84 Harpoon. Σε δεύτερο χρόνο θα σημειωθεί επανεξοπλισμός με νεότερα UGM-84L Harpoon Block II.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η πρώτη κορβέτα Gowind 2500 που ονομάζεται «El Fateh» καθελκύστηκε στις 17-9-2016. Το πλοίο, που χαρακτηρίζεται λόγω του σόναρ της οικογένειας Kingklip και του VDS Captas 2 από διευρυμένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, θα ακολουθήσουν άλλα τρία από αιγυπτιακό ναυπηγείο. Εφόσον εξασκηθεί η option κατασκευής ακόμη δύο Gowind, για λόγους συμπίεσης του χρόνου παράδοσης ίσως τα δύο νέα σκάφη ναυπηγηθούν στη Γαλλία. Η «El Fateh» θα παραδοθεί το 2017 και θα αποτελέσει το δεύτερο αιγυπτιακό σκάφος επιφανείας μετά τη φρεγάτα «Tahya Misr» που φέρει Κ/Β με δυνατότητα πλήγματος χερσαίων στόχων πέραν του ορίζοντα εκμεταλλευόμενη τη λειτουργία Land Attack Capability των Exocet MM-40 Block III.

Σχόλια