Εν Συντομία | Ειδήσεις (25)

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) προβλέπεται να αυξήσει το διαθέσιμο αριθμό συλλογών JDAM (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
>Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) θα προμηθευτεί συλλογές για αεροπορικές βόμβες (JDAM, GBU-12, GBU-48, GBU-49) μαζί με άλλες επτά χώρες του ΝΑΤΟ μέσω συμμαχικών κονδυλίων. Δεν έχει ωστόσο γίνει ακόμη γνωστή ποσότητα ή ποσοστό. Το αίτημα για τις συλλογές των αεροπορικών βομβών στάλθηκε πριν το MoU της 11.02.2016.

Στις 11.02.2016 εκπρόσωποι των οκτώ χωρών-μελών του συμμαχικού προγράμματος κοινής διαχείρισης PGM υπέγραψαν MoU, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Δανία το Σεπτέμβριο του 2014. Σύμφωνα με την ενημέρωση της DSCA, την κατανομή των υπό προμήθεια συλλογών θα πραγματοποιήσει η NSPA. 
Από την Τρίτη 28 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ανέλκυση τμημάτων και μειζόνων συγκροτημάτων αεροσκάφους F-16 Blk 52+, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 4 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). 

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πρώτη φάση δοκιμών του ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής κινητήρα turbojet για αμυντικά συστήματα VRJ-300 Orion, της ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης και κατασκευής UAV, USV και κινητήρων BSK Defense. Ο κινητήρας VRJ-300 Orion είναι σχεδιασμένος σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς των ελαφρών εναέριων αμυντικών συστημάτων (UAV, Target Drones, Decoys, κατευθυνόμενα βλήματα)».

>Στις 25/7 πραγματοποιήθηκε παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ η τελετή έναρξης των εργασιών εκσυγχρονισμού των 4+1 ΑΦΝΣ P-3B.

>Στις 26/7 έγιναν συναντήσεις αξιωματούχων της ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους εταιριών σχετικά με το σύστημα ΠΕΠ MLRS και Κ/Β ATACMS καθώς επίσης για το ζήτημα της συμφωνίας FOS για τα μαχητικά Mirage 2000.

>Σύμφωνα με αναφορά της ιστοσελίδας «Militaire», το Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να κινείται προς την αναβάθμιση των πρώτων οκτώ ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας S-70B Aegeanhawk. 

>Το Σεπτέμβριο έρχεται στο Αιγαίο ώστε να αναπτυχθεί στη νατοϊκή επιχείρηση διαχείρισης των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών η ολλανδική φρεγάτα τύπου LCF «De Ruyter».

>Το «USNS Grapple» εγκατέλειψε τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος.

>Το ΝΑΤΟ προβλέπεται να επενδύσει μεταξύ 2016 - 2019 συνολικά €3 δις στον Κυρβενοπόλεμο, την πυραυλική, την Α/Α άμυνα και την πληροφορική. Τα πρώτα προγράμματα πρόκειται σύντομα να ανατεθούν ώστε να εκτελεστούν.

Τα ευρωπαϊκά A330 MRTT θα έχουν νατοϊκό μανδύα - (c) Βρετανική Αεροπορία
>Ολλανδία και Λουξεμβούργο εμφανίζονται έτοιμες να αποκτήσουν δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT. Τα αεροσκάφη θα είναι ιδιοκτησία του ΝΑΤΟ και θα διατίθενται με τη μέθοδο «pooling & sharing» για την κάλυψη πολυεθνικών ή εθνικών επιχειρήσεων. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα Βέλγιο, Γερμανία, Νορβηγία και Πολωνία.
Το κόστος και το προσωπικό θα καθορίζεται με κριτήριο τις ώρες χρήσης. Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2020, ενώ το ίδιο διάστημα θα υπάρξει απόσυρση των υφιστάμενων ολλανδικών KDC-10. Ο αριθμός των υπό απόκτηση αεροσκαφών θα μπορούσε να φθάσει τα οκτώ εφόσον πάρουν μέρος οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες. Ο κύκλος κόστους για 30 έτη ανέρχεται μεταξύ €250 εκατ. και €1 δις. Εξετάζεται η συνεργασία με τη Γαλλία και τη Μεγ. Βρετανία στους τομείς της εκπαίδευσης και υποστήριξης.
>Η Ισπανία προσχώρησε στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία ανάπτυξης και παραγωγής του προγράμματος MALE RPAS.

ΚΥΠΡΟΣ 

>Στις 26/7 ανανεώθηκε η εντολή του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου έως τις 31-1-2017.

Εξελίξεις στα Κατεχόμενα 

>Παραιτήθηκε ο διοικητής των τουρκικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα, Ιλίας Μποζκούρτ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». 

ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι κινηματίες χρησιμοποίησαν δύο από τέσσερα διαθέσιμα KC-135R - (c) Τουρκική Αεροπορία
>Στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου συμμετείχαν 35 αεροσκάφη, 37 ελικόπτερα, 74 άρματα μάχης, 239 λοιπά στρατιωτικά οχήματα και τρία πλοία. Επιπλέον, στο αποτυχήμενο πραξικόπημα πήραν μέρος 8.651 στρατιώτες.

>Εκατόν πενήντα (150) Τούρκοι χειριστές μαχητικών (F-16/F-4) αποπέμφθηκαν από την ενεργό δράση.

>Η Τουρκική Αεροπορία έχει ανάγκη από νέους χειριστές αφού ο σημερινός λόγος χειριστών προς αεροσκάφη ανέρχεται σε 0,8.

>Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε επιπλέον μία απώλεια ελικοπτέρου κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το ελικόπτερο καταστράφηκε κατά το βομβαρδισμό του αρχηγείου των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας.

>Αποφασίστηκε η απομάκρυνση των πολεμικών μοιρών της Τουρκικής Αεροπορίας από το Akinci, το οποίο μάλλον θα διατεθεί για την κάλυψη αναγκών της TAI. Στο περιθώριο του στρατιωτικού κινήματος, θυμίζεται ότι λόγω έργων κλειστό ήταν και το αεροδρόμιο Merzifon, με τα μαχητικά να είναι μετασταθμευμένα στο Ερζερούμ.

>Από τα συνολικά επτά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R, μόλις τέσσερα ήταν σε πτητική κατάσταση τη νύκτα της απόπειρας πραξικοπήματος και δύο από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των κινηματιών.

>Ρουμανικό δημοσίευμα παρουσιάζει πληροφορίες για μεταφορά πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία στη Ρουμανία.

>Σε 1.902 έφθασαν οι νεκροί της ένοπλης σύγκρουσης Τουρκίας - PKK, όπως επισημαίνει ως τις 22/8 έρευνα του «Crisis Group».
Σε 652 ανέρχονται οι Τούρκοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατιώτες και αστυνομικοί. Η αντίστοιχη τιμή για τους Κούρδους είναι 707. Στους 202 φθάνουν οι άμαχοι, ενώ 219 νεαρής ηλικίας νεκροί δεν έχουν ταξινομηθεί. Οι περισσότερες απώλειες συνέβησαν στην επαρχία Sirnak (542). Ακολουθούν οι επαρχίες Diyarbakir (323), Hakkari (270) και Mardin (250). Το 47% των κουρδικών επιθέσεων αφορούν IEDs. Οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες είναι 404.
>Έως τις 30/11 θα έχει αποφασιστεί που θα ναυπηγηθούν τα τέσσερα νέα πλοία του προγράμματος MILGEM, πιθανώς οι τέσσερις «κορβετοφρεγάτες» κλάσης «Ι».

>Οι εργασίες αναβάθμισης των συστημάτων CIWS Phalanx του Τουρκικού Ναυτικού θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο το Δεκέμβριο του 2022. 

>Οι εταιρίες BMC, Rheinmetall AG και Etika Strategi έχουν συστήσει κοινοπραξία για την προώθηση του Altay.

>Αν και σίγουρα θα σημειωθεί roll-out σε 18 μήνες για το πρώτο μαχητικό F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας από τη Lockheed Martin, οι υπό ένταση σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ύστερα από το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της 15ης Ιουλίου σε συνδυασμό με τις ευαίσθητες τεχνολογίες του αμερικανικού μαχητικού και την προσπάθεια για πλήρη τουρκική ανεξαρτήσια στους εξοπλισμούς, θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπτώσεις στο σχεδιασμό απόκτησης 100+ F-35. 

>Οι Τούρκοι εκπαιδευτές στο F-35 θα καταρτιστούν στην 63th FS της Αμερικανικής Αεροπορίας, στην ΑΒ Luke.

>Αριθμός επισήμων λεπτομερειών της συνεργασίας της ΤΑΙ με την BAE θα αργήσουν έως το τέλος του έτους αντί να γνωστοποιησούν τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας καθυστερήσεις στο πρόγραμα ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους υποστηρίζει δημοσίευμα του «Bloomberg». 

>Η Τουρκική Αεροπορία αναμένει τα πρώτα F-35 στη χώρα το 2019.

>Η Τουρκία συζητά την ανάπτυξη εγχώριου Α/Α συστήματος μεγάλης εμβέλειας.

>Η Τουρκία φέρεται να ενδιαφέρεται για το Α/Α σύστημα S-400. 

>Το Πακιστάν είναι κοντά να εξάγει άγνωστο αριθμό εκπαιδευτικών αεροσκαφών MFI-17 Super Mushshak στην Τουρκία. Με δεδομένα του 2013, η τουρκική απαίτηση φθάνει έως 52 αεροσκάφη.

>Ένα από τα πρωτότυπα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurkus έχει μετατραπεί σε πρωτότυπο δοκιμών του προγράμματος αεροσκάφους ΕΑΥ Hurkus C. 

>Υπάρχουν περισσότερα από 40 κοινά ουκρανο-τουρκικά προγράμματα αμυντικής συνεργασίας, αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

>Σύμφωνα με αναλύσεις, οι συμφωνίες της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν δίνουν δικαίωμα χρήσης σε τουρκικές δυνάμεις σε περιοχές που ήδη συχνά χρησιμοποιούν.

>Το ΝΑΤΟ προβλέπεται να επενδύσει μεταξύ 2016 - 2019 συνολικά €3 δις στον Κυρβενοπόλεμο, την πυραυλική, την Α/Α άμυνα και την πληροφορική. Τα πρώτα προγράμματα πρόκειται σύντομα να ανατεθούν ώστε να εκτελεστούν.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Αλβανία 

>Το ΝΑΤΟ προβλέπεται να επενδύσει μεταξύ 2016 - 2019 συνολικά €3 δις στον Κυρβενοπόλεμο, την πυραυλική, την Α/Α άμυνα και την πληροφορική. Τα πρώτα προγράμματα πρόκειται σύντομα να ανατεθούν ώστε να εκτελεστούν.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη 

>Από το 2012 έως σήμερα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει πουλήσει όπλα αξίας €72 εκατ. σε κάποια από τις Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία ή Τουρκία.

Βουλγαρία 

>Από το 2012 έως σήμερα η Βουλγαρία έχει πουλήσει όπλα αξίας €122 εκατ. σε κάποια από τις Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία ή Τουρκία.

>Έχει χαλαρώσει η νομοθεσία εξαγωγής όπλων ή μέρους όπλων από τις ΗΠΑ στη Βουλγαρία.

>Το ΝΑΤΟ προβλέπεται να επενδύσει μεταξύ 2016 - 2019 συνολικά €3 δις στον Κυρβενοπόλεμο, την πυραυλική, την Α/Α άμυνα και την πληροφορική. Τα πρώτα προγράμματα πρόκειται σύντομα να ανατεθούν ώστε να εκτελεστούν.

Κροατία


Ένα από τα πέντε ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior - (c) Υπουργείο άμυνας Κροατίας
>Στις 30/7 αφίχθησαν στην Κροατία τα πρώτα πέντε εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D. Η Κροατία έχει συνολικά παραγγείλει 16 OH-58D τα οποία, ωστόσο, θα παραδοθούν χωρίς οπλισμό. Στη χρήση των ελικοπτέρων θα καταρτιστούν 30 πιλότοι. 

>Από το 2012 έως σήμερα η Κροατία έχει πουλήσει όπλα αξίας €302 εκατ. σε κάποια από τις Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία ή Τουρκία.

>Το ΝΑΤΟ προβλέπεται να επενδύσει μεταξύ 2016 - 2019 συνολικά €3 δις στον Κυρβενοπόλεμο, την πυραυλική, την Α/Α άμυνα και την πληροφορική. Τα πρώτα προγράμματα πρόκειται σύντομα να ανατεθούν ώστε να εκτελεστούν.

Μαυροβούνιο 

>Από το 2012 έως σήμερα το Μαυροβούνιο έχει πουλήσει όπλα αξίας €3 εκατ. σε κάποια από τις Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία ή Τουρκία. Από τον Αύγουστο του 2015 έχουν εξαχθεί στη Σ. Αραβία 250t πυρομαχικών (βλήματα όλμων, πυρομαχικά Α/Α πυροβόλων κ.α.), 56 όλμους και 10.000 Α/Τ όπλα M80 Zolja, επισημαίνει η ιστοσελίδα «Balkan Insight».
Το M80 Zolja παρουσιάζει δραστικό βεληνεκές <220m και θεωρείται σχετικό με το αμερικανικό M72 LAW. Πέρα από τις χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας έχει εξαχθεί επίσημα (;) στην Ινδονησία και τη Σιγκαμπούρη.  
Ρουμανία

>Ρουμανικό δημοσίευμα παρουσιάζει πληροφορίες για μεταφορά πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία στη Ρουμανία. 

>Από το 2012 έως σήμερα η Ρουμανία έχει πουλήσει όπλα αξίας €81 εκατ. σε κάποια από τις Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία ή Τουρκία.

>Έχει χαλαρώσει η νομοθεσία εξαγωγής όπλων ή μέρους όπλων από τις ΗΠΑ στη Βουλγαρία.

>Το ΝΑΤΟ προβλέπεται να επενδύσει μεταξύ 2016 - 2019 συνολικά €3 δις στον Κυρβενοπόλεμο, την πυραυλική, την Α/Α άμυνα και την πληροφορική. Τα πρώτα προγράμματα πρόκειται σύντομα να ανατεθούν ώστε να εκτελεστούν.

Σερβία 

>Από το 2012 έως σήμερα η Σερβία έχει πουλήσει όπλα αξίας 194 εκατομμυρίων σε κάποια από τις Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία ή Τουρκία.

Σλοβενία 

>Το ΝΑΤΟ προβλέπεται να επενδύσει μεταξύ 2016 - 2019 συνολικά €3 δις στον Κυρβενοπόλεμο, την πυραυλική, την Α/Α άμυνα και την πληροφορική. Τα πρώτα προγράμματα πρόκειται σύντομα να ανατεθούν ώστε να εκτελεστούν.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος


Η Αίγυπτος παρέλαβε επιτέλους την R-32 - (c) Υπουργείο άμυνας Αιγύπτου.
>Στις 4/8 το Αιγυπτιακό Ναυτικό παρέλαβε επίσημα την ΤΠΚ Tarantul «ENS Ahmed Fadel».

>Η Αίγυπτος θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για την προμήθεια Α/Κ Α/Τ πυροβόλου Sprut-SD και του αερομεταφερόμενου ΤΟΜΑ BMD-4.

>Τα αιγυπτιακά MiG-29 θα φέρουν σύστημα IRST OLS-UE, ατρακτίδιο στοχοποίησης PPK και σύστημα ECM MSP.

Ισραήλ 

>Στις 26/7 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση μαχητικού F-35I. 

Ο Ισραηλινός που σκέφθηκε να κάνει χρήση των υπερήχων για να εξετάσει την δομική αντοχή των μαχητικών της Ισραηλινής Αεροπορίας - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Το Ισραήλ εξετάζει την περίπτωση να μην στέλνει τα μαχητικά F-35I στα υπό δημιουργία κέντρα συντήρησης στην Ευρώπη σε μία ακόμη προσπάθεια να πετύχει την πλήρη υποστηρίξη του μαχητικού αποκλειστικά στο Ισραήλ.

>Στα αεροσκάφη F-16C/D αναμένεται πρώτα να πιστοποιηθεί η SPICE 1000.

>Αναφέροντας περισσότερα στοιχεία για τη χρήση υπερήχων για την ανεύρεση ρωγμών σε μαχητικά, η Ισραηλινή Αεροπορία αποκάλυψε ό, τι πίσω από την τεχνική κρύβεται ο 22χρονος Liran Mizrahi που υπηρετεί στο Τεχνικό Σώμα της.

>Στις 9/8 κατέπεσε ΜΕΑ Heron 1 σε περιοχή του Β. Ισραήλ.

>Με τη χρήση του M-346 βελτιώθηκε το επίπεδο κατάρτισης των νεαρών WSO σε σύγκριση με την παρόμοια κατάρτιση που παρείχε το A-4. 

Το Eitan έχει σχεδιαστεί με βάση τις επιχειρήσεις στη Γάζα το 2008 και 2014 - (c) Υπουργείο άμυνας Ισραήλ
>Το Ισραήλ παρουσίασε το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα Eitan (8x8).
Το Eitan σχεδιάζεται σε συνδυασμό με το ΒΤΟΜΠ Namer να αντικαταστήσει το γηρασμένο M113. Το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα, που εμφανίζει σχεδιαστικές ομοιότητες με Δυτικά συστήματα της ίδιας κατηγορίας, έχει βάρος 30 - 35t και φέρει κινητήρα 750hp. Προβλέπεται να εξοπλιστεί με πυροβόλο 30 - 40mm και σύστημα APS Trophy.
>Η παλαιότερη ισραηλινή μονάδα τεθωρακισμένων, η Battalion 82 της 7th Division, αντικαθιστά το Merkava Mk. II με το Merkava Mk. IV. Η μονάδα ιδρύθηκε πριν το 1948 και έχει συμμετάσχει σε όλες τις μείζονες πολεμικές συρράξεις της χώρας.

>Ο Ισραηλινός Στρατός εισάγει νέο δόγμα χρήσης του πυροβολικού με κύριο χαρακτηριστικό τη στενότερη χρήση πυροβόλων, ανταρματικών πυραύλων και συστημάτων ΠΕΠ.

>Τα AgustaWestland AW119, Airbus Helicopters H125 και Bell Helicopter 407GXP είναι υποψήφια για το νέο εκπαιδευτικό ελικόπτερο της Ισραηλινής Αεροπορίας.

>Προχωρά φυσιολογικά η ναυπήγηση του υποβρυχίου «INS Dakar».  

«INS Lahav» χρησιμοποιείται ως testbed για τεχνολογίες του προγράμματος Sa'ar 6, ενώ στις αρχές του 2019 παραδίδεται η πρώτη νέα κορβέτα. Στόχος είναι οι υπόλοιπες τρεις να ακολουθήσουν σε ισάριθμα διαστήματα των έξι μηνών. 

>Το Ισραήλ επιδιώκει την προμήθεια πυροβόλων 76mm Super Rapid μέσω του Αμερικανικού Ναυτικού για τον εξοπλισμό των Sa'ar 4.5 / 5 / 6 αντί εκτιμώμενου κόστους $100 εκατομμυρίων. 

>Το Ισραηλινό Ναυτικό αναμένει την παράδοση τριών μη-επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV) Protector έως το τέλος του έτους. Σήμερα ένα Protector εκτελεί δοκιμές στο Ashdod. 

>Το Ισραηλινό Ναυτικό μελετά την αντιμετώπιση των Narco-Subs. 

>Η IAI θα κατασκευάσει τρία νέα παράκτια περιπολικά σκάφη Super Dvora Mk3 για το Ισραηλινό Ναυτικό.

>Από τις 14/9/2015 οι παλαιστινιακές επιθέσεις έχουν προκαλέσει 39 θανάτους.

Λίβανος
Από την τελετή παράδοσης των 40 M198 - (c) Reuters
>Στις 9/8 οι ΗΠΑ παρέδωσαν 40 Ρ/Κ πυροβόλα M198 και 50 οχήματα Hummer στο Λιβανικό Στρατό.

>Η Χεσμπολάχ αποθηκεύει βαρύ οπλισμό σε χωριά  στο Νότιο Λίβανο ώστε αυτά να μην μπορούν να πληγούν από το Ισραήλ, ισχυρίζεται το αμερικανικό «Foundation for Defense of Democracies».

Συρία

>Η Συριακή Αεροπορία ενισχύθηκε με δύο βομβαρδιστικά Su-24M2 και αναμένει άλλα οκτώ.
Μεταξύ 1988 και 1990 η Συρία παρέλαβε από την ΕΣΣΔ συνολικά 20 βομβαρδιστικά Su-24MK, εξαγωγική έκδοση του Su-24M. Πριν την έκρηξη του Συριακού Πολέμου υπήρχε σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών στο επίπεδο -MK2, εξαγωγική έκδοση του Su-24M2. Το Su-24M2 διαθέτει βελτιώσεις στο θάλαμο διακυβέρνησης, το σύστημα ναυτιλίας, στο σύστημα επικοινωνιών και τις ικανότητες ΗΠ. Χάρη στις βελτιώσεις, δύναται να φέρει μεγάλη γκάμα έξυπνων πυρομαχικών ρωσικής προέλευσης. 
>Στις 29/7 κατέπεσε συριακό μαχητικό MiG-23ML από υπαιτιότητα του χειριστή. Ο χειριστής δεν διασώθηκε. 

Η Συρία έχει προμηθευτεί Α/Α συστήματα Buk-M2E - (c) Υπουργείο άμυνας Συρίας
>Με αφορμή φωτογραφίες του ημερολογίου του 2015 των συριακών ενόπλων δυνάμεων, το ιστολόγιο «Oryx Blog» αναφέρεται στην κατάσταση του Συριακού Ναυτικού και της Διοίκησης Αεράμυνας. Σε υπηρεσία είναι δύο από τις τρεις φρεγάτες Petya III, που θεωρούνται ακατάλληλες για πόλεμο επιφανείας και αντιμετώπιση εναέριων μέσων. Πριν την έκρηξη του πολέμου, τουλάχιστον δύο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-28 είχαν ανακαινισθεί στην Ουκρανία. Νεότερη προσθήκη αποτελούν έξι πυραυλάκατοι TIR II που εξοπλίζονται με δύο K/B κατά πλοίων C-802. Όσον αφορά τα Α/Α συστήματα, τα νεότερα Buk-M2E, Pantsir-S1E και Pechora-2M έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Δαμασκό και τα παράλια, ενώ τα V-SHORADS Strela-10 προστατεύουν αεροδρόμια αντί χερσαίους σχηματισμούς. 

>Εικοσι-οκτώ (28) επιθέσεις με Α/Τ πύραυλους έγιναν γνωστές την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στη Συρία. 

Μία από τις σπάνιες εμφανίσεις των συριακών ΤΠΚ TIR II - (c) Υπουργείο άμυνας Συρίας
>Έπειτα από ενίσχυση εφοδίων και προσωπικού, οι Σύροι Αντικαθεστωτικοί έσπασαν τον κλοιό που είχε πραγματοποιήσει ο Συριακός Στρατός στο Χαλέπι. 

>Η Ρωσία, όπως μεταδίδουν δημοσιεύματα, χρησιμοποιεί τα Α/Α συστήματα Pantsir-S1 και S-400 να αντλήσει πληροφορίες για την αποκάλυψη του F-22. Επιπλέον, το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκε για δεύτερη φορά στη Συρία εξειδικευμένο αεροσκάφος Tu-214R. Το τελευταίο πέταξε στην ΑΒ Hmeymim στις 29/7. 

>Την 1/8 καταρρίφθηκε ρωσικό ελικόπτερο Mi-8 στη Συρία. Το ελικόπτερο πιθανώς κατέπεσε από πλήγματα πυρομαχικών πυροβόλων. 

>Στις 16/8 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 και μαχητικά Su-34 έπληξαν για πρώτη φορά στόχους στη Συρία από την ΑΒ Hamedan του Ιράν.

>Στις 19/8 δύο πλοία του Ρωσικού Ναυτικού έπληξαν με τρία βλήματα μακρού πλήγματος στόχους Kalibr στόχους της ισλαμιστικής οργάνωσης Al-Nustra στη Συρία. 

>Επιχειρήσεις κατά της ISIS φέρεται να έχει πραγματοποιήσει το κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2. Αριθμός του τύπου βρίσκεται αναπτυγμένος στην ΑΒ Al Dhafra, στα ΗΑΕ.

>Όπως αναφέρουν οι ΗΠΑ, με αφορμή τα δύο έτη συγκρούσεων με την ISIS, έχουν σημειωθεί έως τις 6/8 4.787 αποστολές του Διεθνούς Συνασπισμού στη Συρία. Στην τελευταία έχει πεθάνει μόνο ο Ιορδανός πιλότος που αιχμαλωτίστηκε το Δεκέμβριο του 2015. Επιπλέον, η ISIS έχει απωλέσει το 20% των κτήσεών της στη συριακή επικράτεια. 

>Η Μεγάλη Βρετανία εκπαιδεύει Σύρους αντάρτες σε Τουρκία, Ιορδανία, Σ. Αραβία και Κατάρ. 


Υλικό του BBC παρουσιάζει βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις στη Συρία - (c) BBC News
>Εικόνες του «BBC» δείχνουν για πρώτη φορά την παρουσία βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία. 

>Το καναδικό CC-150T Polaris έχει μεταγγίσει 29.400.000 λίτρα καυσίμου σε αεροσκάφη του Διεθνούς Συνασπισμού και το CP-140M 538 πτήσεις αναγνώρισης από την ανάπτυξή τους στη Μεσοποταμία τον Οκτώβριο του 2014. 

>Δανέζικα F-16 έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη επιδρομή στη Συρία. Τα τέσσερα F-16 φιλοξενούνται στην ΑΒ Incirlik από τις 17/6. 

>Στο περιθώριο της τελετής απόσυρσης του ναυτικού αεροσκάφους Super Etendard, το Γαλλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ό, τι κατά τις επιχειρήσεις κατά της ISIS ο τύπος πέτυχε διαθεσιμότητα 93%, πως όλα τα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με ατρακτίδιο στοχοποίησης Damocles ή Atlis και ό, τι είχαν ρόλο ΕΑΥ και επισήμανσης στόχων. Οι αποστολές των Super Etendard είχαν διάρκεια έξι ωρών, από τις οποίες οι τρεις αφορούσαν την περιοχή των στόχων.

>Εκατό αποστολές συμπλήρωσε το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας / ISR Atlantique 2 που βρίσκεται στην Ιορδανία. 

>Έντεκα βλήματα μακρού πλήγματος SCALP-EG αφέθηκαν από τέσσερα Rafale και τέσσερα Mirage 2000D στις 21/8 στη Ράκκα. Για λόγους που συνοπτικά αναφέρονται στη φετινή ανασκόπηση (όπως η μείωση της οροφής βλημάτων μακρού πλήγματος και η ρωσική παρουσία στην περιοχή), η Γαλλία έχει ξεπεράσει τις αφέσεις 50 SCALP EG στη Μεσοποταμία ή το 10% του αρχικού οπλοστασίου της στο συγκεκριμένο βλήμα. 

Απογείωση βομβαρδιστικού Mirage 2000D εξοπλισμένου με βλήμα Scalp-EG - (c) Γαλλική Αεροπορία
>Σε Συρία και Ιράκ βρίσκονται 680 Γάλλοι Ισλαμιστές μαχητές, ενώ 187 έχουν σκοτωθεί.

>Η Γερμανία πρόκειται να αποκτήσει ΜΕΑ Heron TP και να τα αναπτύξει στο Ισραήλ.

>Στις 25/7 η Ισραηλινή Αεροπορία έπληξε συριακές θέσεις όλμων στα Υψίπεδα του Γκολάν.

>Ένα ρωσοποιημένο ΜΕΑ Searcher II ήταν πιθανόν ο στόχος των δύο ισραηλινών βλημάτων MIM-104 και του βλήματος αέρος-αέρος του περιστατικού της 17/7 στα ισραηλινο-συριακά σύνορα.

Σχόλια