Εν Συντομία | Ειδήσεις (24)

21/06 - 21/07/2016

ΕΛΛΑΔΑ

Στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού ανήκουν τα τέσσερα Type 214 - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΝ
>Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, ολοκληρώθηκε το προγράμμα προμήθειας πυρομαχικών των 120mm για άρματα μάχης γ' γενιάς που ξεκίνησε το 2014. 

>Επαληθεύτηκε το ενδιαφέρον του ΕΣ για την απόκτηση έως 70 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior έπειτα από την ανάρτηση του ελληνικού αιτήματος στο ελεύθερα προσβάσιμο αρμόδιο αρχείο του καθεστώτος EDA.

>Σύμφωνα με πληροφορίες της  «ΙΔΒΑΜ», έχουν ήδη επιλεγεί τα πρώτα πέντε υπό απόκτηση - από συνολικά 10 με option για άλλα πέντε - μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα είναι εξονυχιστικά εξετασμένα και είναι αυτά με τις λιγότερες ώρες πτήσης.
 
>Στις 23/6 έγινε η τελετή ύψωσης Σημαίας και ονοματοδοσίας των υποβρυχίων «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Αισίως τα τέσσερα πρώτα υποβρύχια Type 214 είναι υπηρεσιακά.
Επιβεβαιώθηκε και από την αμερικανική πλευρά το ενδιαφέρον για έως 70 OH-58D - (c) Αμερικανική Αεροπορία
>Κατευθυνόμενα βλήματα RGM-84 Harpoon και όχι Exocet MM-40 Block II πρόκειται να εξοπλίσουν την ΤΠΚ «ΜΥΚΟΝΙΟΣ», ενώ προχωρεί φυσιολογικά ο επανεξοπλισμός των ΤΠΚ Combattante IIIB με τις εργασίες μετασκευής να έχουν ήδη ολοκληρωθεί στα ΤΠΚ «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» και «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ», υπογραμμίζει δημοσίευμα του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία»

>«...στον αέρα βρέθηκε ξανά μετά απο 7 χρόνια το πρώτο P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα εκσυγχρονιστεί και θα ενταχθεί ξανά στη δύναμή του», επισημαίνει σε δημοσίευμα η ιστοσελίδα «Προέλαση». 

>Η LM επιδιώκει την αναβάθμιση 500 μαχητικών F-16 στο επίπεδο F-16V παγκοσμίως. Στους υποψήφιους πελάτες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.  

>Ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι η καλύτερη απάντηση στο F-35, θεωρεί ο ΑΤΑ με δηλώσεις στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σύμφωνα με τον ΑΤΑ, θα επιλεγεί η κορυφαία διαμόρφωση παγκοσμίως, ενώ μεγάλο τμήμα του κόστους θα αποσβεστεί χάρη στην επίτευξη ομοιοτυπίας. Σήμερα σε χρήση είναι τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις F-16. Παράλληλα, η FOS των Mirage 2000-5 θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των αεροσκαφών.
 
>Στις 26/6 πραγματοποιήθηκε αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους αεροπυρόσβεσης CL-215 στα Δερβενοχώρια.
 
>Στις 13/7 διακηρύχθηκε διαγωνισμός για την FOS των εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6A και του προσομοιωτή πτήσης αυτών.

Το nEUROn και το «Charles de Gaulle» - (c) Γαλλικό υπουργείο άμυνας
>Στις 6/7 το nEUROn ξεκίνησε τις δοκιμές συνεργασίας με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle». Το UCAV επίδειξης τεχνολογίας πραγματοποίησε διέλευση σε ύψος 1000ft.

>Απέπλευσε στις 29/6 από το λιμάνι της Γκντίνια η πολωνική φρεγάτα «Kościuszko» με σκοπό να συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση διαχείρισης των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για φρέγατα τύπου O. H. Perry και φέρει οργανικό ελικόπτερο SH-2G. Το πλοίο θα παραμείνει στη σύνθεση της Standing NATO Maritime Group 2 έως το Σεπτέμβριο.

>Στις 21/7 αναπτύχθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος το βρετανικό OPV «HMS Mersey».

>Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προανήγγειλε νέα επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, τη «Sea Guardian».

ΚΥΠΡΟΣ
>Στις 8/7 η Κύπρος έγινε το 11ο Συνεργαζόμενο Ευρωπαϊκό Κράτος Μέλος της ESA.

Βρετανική Δραστηριότητα

Ελικόπτερο B-412 της 84th Sq σε επιχείρηση δασοπυρόσβεσης στην Κύπρο (c) Βρετανική Αεροπορία
>Στις 26/6 δύο βομβαρδιστικά Tornado GR4 χρησιμοποίησαν τέσσερα βλήματα μακρού πλήγματος Storm Shadow για να αδρανοποιήσουν θωρακισμένο καταφύγιο της ISIS στο Δυτ. Ιράκ στο πλαίσιο της «Operation Shader». 

Βρετανικό βομβαρδιστικό Tornado GR4 απογειώνεται από το Ακρωτήρι - (c) Βρετανική Αεροπορία
>Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανασκόπηση της RAF, τα μαχητικά EF-2000 Typhoon που επιχειρούν κατά της ISIS φέρουν εγκατεστημένο το λογισμικό P1Eb, χρησιμοποιώντας σε αποστολές αέρος - εδάφους το ατρακτίδιο Litening III και κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV.

ΤΟΥΡΚΙΑ
>Tο βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας της 15 Ιουλίου σημειώθηκε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης και προεδρίας από τμήμα των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στο πραξικόπημα συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, ενώ αναφέρονται ως απώλειες ένα επιθετικό ελικόπτερο AH-1 (-P ή -W) και ένα μεταφορικό S-70. Συνέπεια του γεγονότος αποτελούν αθρόες συλλήψεις στρατιωτικών και δημοσίων αξιωματούχων.

>Αξιοσημείωτα περιστατικά της απόπειρας πραξικοπήματος υπήρξαν η χρήση Α400Μ για τη μεταφορά εφοδίων, ο βομβαρδισμός της ΑΒ Akinci από μαχητικά F-4T, ώστε να παρεμποδιστεί η χρήση μαχητικών F-16 της βάσης από τους κινηματίες, και οι χρήσεις βόμβας GBU-12 από μαχητικό F-16 και βλήματος AGM-114 από επιθετικό ελικόπτερο AH-1.

>Το αποτυχημένο πραξικόπημα θα προκαλέσει ανακατάξεις στο εσωτερικό της Τουρκικής Αεροπορίας, που συμμετείχε ενεργότατα στο συμβάν, αποδυνάμωση στο εκπαιδευτικό έργο τους προσεχείς μήνες και αμφιβολίες για το πρόγραμμα F-35, αν και το πρόγραμμα προμήθειας του μαχητικού προχωρά σήμερα φυσιολογικά.

>Δρομολογείται η παραχώρηση στρατιωτικής βάσης από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία πλησίον της πρωτεύουσας Μπακού.

>Στις 11/6 πραγματοποιήθηκε επίθεση με A/T πύραυλο AT-3 από Κούρδους μαχητές σε τουρκικό άρμα μάχης M60.

>Άγνωστο αριθμό οχημάτων αναγνώρισης Cobra II αντί €106,1 εκατ. πρόκειται να αγοράσει η Τουρκία. Κρίνοντας από προηγούμενες συμβάσεις, εκτιμάται η ποσότητα αφορά περίπου 180 οχήματα.

>Η Roketsan προωθεί στη διεθνή αγορά τη ρουκέτα Tiger των 300mm. Η Tiger παρουσιάζει εμβέλεια έως 120km και CEP ως 50m, αν και στις δοκιμές αξιολόγησης παρουσιάστηκε CEP μέχρι και 10m.

Καλλιτεχνική απεικόνιση των υπό προμήθεια νέων αντιαρματικών οχημάτων του Τουρκικού Στρατού - (c) FNSS
>Η Τουρκία υπέγραψε την προμήθεια 260 αντιαρματικών οχημάτων από την τουρκική εταιρία FNSS. Η συμφωνία αφορά εκδόσεις του τεθωρακισμένου Kaplan και του τροχοφόρου οχήματος Pars 4x4. Τα συστήματα οφείλουν να παραδοθούν το 2020.

ε υπηρεσία βρίσκονται τα τέσσερα πρώτα T-129B, ανεβάζοντας το συνολικό ενεργό αριθμό T-129A/B σε 13, ενώ υπό κατασκευή είναι το 14ο και 15ο ελικόπτερο. Στόχος παραμένει ο αριθμός των T-129 να φθάσει τα 27 έως το τέλος του έτους. Όσον αφορά τα όπλα, πέρα από τα τουρκικά πυρομαχικά στο T-129 πρόκειται να πιστοποιηθεί ο AIM-92 Stinger.
 
>Επιπλέον 191 T70 περιλαμβάνει η option του προγράμματος προμήθειας 109 μεταφορικών ελικοπτέρων Τ70 της Τουρκίας. Στο μεταξύ, ένα S-70i μεταφέρθηκε από την Πολωνία στην Τουρκία ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο του προγράμματος.
 
>Στις 7/7 κατέπεσε στην επαρχία Κερασούντας μεταφορικό ελικόπτερο S-70 Blackhawk. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι νεκροί ανήλθαν σε επτά και οι τραυματίες σε οκτώ.

>Το πρώτο μεταφορικό ελικόπτερο CH-47F έφθασε στις 14/7 στη Τουρκία και παραδόθηκε στον Τουρκικό Στρατό.

>H Τουρκία εξέδωσε RfP για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων Type 209/1400 Preveze. Μεταξύ άλλων, σκοπός του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών συστημάτων από νέα, σύγχρονα. Το Τουρκικό Ναυτικό σχεδιάζει τη χρήση των Preveze έως τη δεκαετία του 2030 όταν θα ενταχθεί σε υπηρεσία το εγχώριο υποβρύχιο.

Από την παραλαβή του CH-47F στο λιμάνι της Σμύρνης - (c) DHA
>Το 2017 ελπίζεται να παραδοθεί το πρώτο ATR-72 600 MPA στο Τουρκικό Ναυτικό. Σήμερα το αεροσκάφος εκτελεί δοκιμές στη Ιταλία.

>Στις 17/7 καθελκύστηκε το αρματαγωγό «TCG Sancaktar». 

>Η LM επιδιώκει την αναβάθμιση 500 μαχητικών F-16 στο επίπεδο F-16V παγκοσμίως. Στους υποψήφιους πελάτες συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία.
 
>Το βλήμα μακρού πλήγματος SOM-J σχεδιάζεται να είναι διαθέσιμο για χρήση από το μαχητικό F-35 (στο λογισμικό Block 4) το έτος 2022 ή 2023. Οι δοκιμές πιστοποίησης θα αρχίσουν το 2018.

>Η Lockheed Martin απέσπασε έργο υποστήριξης των τουρκικών ατρακτιδίων Sniper XP. Η Τουρκία έχει προμηθευτεί 30 ατρακτίδια του τύπου. 

>Η Τουρκική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει την πρώτη εκπαιδευτική άφεση βόμβας με το ατρακτίδιο ASELPOD από τουρκικό F-16 CCIP.  

>Η Τουρκία ελπίζει έως το 2020 να θέσει σε υπηρεσία έκδοση ΕΑΥ του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurkus.
Μετά τον εκσυγχρονισμό δύο Type 209/1200 σειρά παίρνει ο αντίστοιχος των τεσσάρων Preveze - (c) Αμερικανικό Ναυτικό
>Η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει έξι αεροσκάφη γενικής χρήσης. Τα αεροσκάφη, που θα χρησιμοποιούνται από την Τουρκική Αεροπορία, θα έχουν ρόλο τη μεταφορά στρατιωτών και τη μεταφορά / ρίψη φορτίων. Ο προϋπολογισμός θα ανέλθει μεταξύ $100 και $150 εκατ. ενώ οι υποψηφιότητες θα προέλθουν από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ουκρανία.

>Το πρόβλημα εναέριου ανεφοδιασμού ελικοπτέρων από Α400Μ αναμένεται να επιλύσει πρόταση της Airbus Military και της ONERA. Για τη λύση του προωθείται χρήση μακρύτερου εύκαμπτου σωλήνα (κατά περίπου 30 πόδια από το σημερινό).

>Η Τουρκία ξεκινά το διαγωνισμό για απόκτηση δύο αεροσκαφών Διοίκησης και Ελέγχου.

>Πολωνία & Τουρκία υπέγραψαν στις 9 Ιουλίου LoI σε θέματα Airborne Electronic Attack – Escort Jamming.

>Σε υπηρεσία με την Τουρκική Αστυνομία έχει τεθεί το πρώτο σύστημα ΜΕΑ Bayraktar TB2.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Βουλγαρία

>Έως το 2018 θα έχει αναπτυχθεί το σύνολο των πέντε συστημάτων ΜΕΑ Global Hawk στην ΑΒ Sigonella.
Κροατία
>Στο τέλος Ιουλίου προγραμματίζεται η άφιξη των πρώτων τεσσάρων εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στην Κροατία. Ο μελλοντικός εξοπλισμός των συνολικά 16 ελικοπτέρων προβλέπεται να αποκτηθεί μέσω πιστώσεων στους προϋπολογισμούς έως το 2020.

>Η Κροατική Αεροπορία φαίνεται ό, τι ενδιαφερέται να αποκτήσει τελικά ως Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος ένα εκ των JAS 39 Gripen, F-16, FA-50 ή Rafale. Από τη λίστα των υποψηφιοτήτων αποκλείστηκαν το EF-2000 Typhoon και το Mirage 2000.
Ρουμανία
>Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, η τουρκο-ρουμανική κοινοπραξία έχει επικρατήσει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δύο φρεγατών Type 22. Εφόσον η είδηση επαληθευτεί, στα δύο σκάφη πρόκειται να τοποθετηθεί το CMS Genesis, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία στις τουρκικές φρεγάτες O. H. Perry και τις κορβέτες MilGEM.

>Πέρα από το πλοίο στη Μεσόγειο Θάλασσα και το Αιγαίο Πέλαγος, η Πολωνία σκοπεύει να στείλει μαχητικά F-16 στο περιβάλλον του Ευξείνου Πόντου.

>Έως το 2018 θα έχει αναπτυχθεί το σύνολο των πέντε συστημάτων ΜΕΑ Global Hawk στην ΑΒ Sigonella.

>Στις 8/7 πέρασε υπό νατοϊκή διοίκηση η αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. 
Σερβία

Τα δύο νέα μεταφορικά ελικόπτερα της Σερβικής Αεροπορίας - μέσω υπουργείου άμυνας Σερβίας
>Στις 28/6 τα δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17V5 παραδόθηκαν στη Σερβική Αεροπορία. Με την παράδοση των δύο μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17V5 η Σερβία διατηρεί πια τρία ελικόπτερα του τύπου. Στόχος είναι το 2020 να βρίσκονται σε υπηρεσία 12 Mi-17.

>Πέρα από τα ελικόπτερα Mi-17, ο Σέρβος πρωθυπουργός A. Vucic ανέφερε ό, τι το παρόν διάστημα γίνονται διαπραγματεύσεις για την απόκτηση «αρκετών» μαχητικών MiG-29. Μεταξύ των περιπτώσεων που η Σερβία εξετάζει είναι η απόκτηση τεσσάρων μαχητικών MiG-29M2 και πυραύλων BVR R-77 [AA-12 κατά NATO] έναντι €250 ή 260 εκατομμυρίων. 

>70 Κοσσοβάροι θεωρούνται ενεργοί μαχητές της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. 
Σλοβενία
>Έως το 2018 θα έχει αναπτυχθεί το σύνολο των πέντε συστημάτων ΜΕΑ Global Hawk στην ΑΒ Sigonella. 

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος

Στιγμιότυπο από την άφιξη του πρώτου Mistral στην Αλεξάνδρεια - μέσω DCNS
>Σύμφωνα με μαρτυρία πρώην Ισραηλινού αξιωματούχου, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πλήγματα στο Σινά με χρήση οπλισμένων ΜΕΑ, υπό τις ευλογίες της Αιγύπτου.

>Στις 24/6 έφθασε το πρώτο LHD Mistral στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

>Η ΤΠΚ Tarantul R-32 προορίζεται εντός του μήνα να παραδοθεί στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.
 
>Το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα προμηθευτεί τέσσερα περιπολικά μήκους 28m Swiftship. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε $15 εκατ. και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2017.

>Η Kaman ανέλαβε σύμβαση υποστήριξης των ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας SH-2G(E). Η Αίγυπτος έχει συνολικά προμηθευτεί 17 ελικόπτερα του τύπου, εκ των οποίων διατηρεί 10 σε υπηρεσία.

>Η LM επιδιώκει την αναβάθμιση 500 μαχητικών F-16 στο επίπεδο F-16V παγκοσμίως. Στους υποψήφιους πελάτες συμπεριλαμβάνεται η Αίγυπτος.

>Με αφορμή τη δολοφονία Ιταλού φοιτητή στο Κάιρο φέτος και την έλλειψη συνεργασίας για την ερεύνηση του περιστατικού, το ιταλικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη διακοπή πώλησης όπλων στην Αίγυπτο. Μεταξύ των επιπτώσεων είναι η μη παροχή ανταλλακτικών για τα αιγυπτιακά μαχητικά F-16. Ο νεαρός Ιταλός βρέθηκε νεκρός στις 25/1.

>Για τα 46 MiG-29M έχουν παραγγελθεί 92 κινητήρες RD-33MK. Τα αεροσκάφη θα φέρουν σύστημα IRST, βελτιωμένο παρεμβολέα και σύστημα στοχοποίησης.

>Ξεκίνησε η υλοποίηση του αιγυπτιακού δορυφόρου επικοινωνιών με την καταβολή της προκαταβολής.

Ισραήλ

Το πρώτο F-35I - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Στις 22 Ιουνίου παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin το πρώτο μαχητικό F-35I. Στις δηλώσεις τους οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ό, τι το νέο μαχητικό θα αυξήσει δραματικά τις στρατιωτικές ικανότητες του Ισραήλ.

>Πρώτη βάση των F-35I η ΑΒ Nevatim, ολοκλήρωση των παραδόσεων των 33 F-35I το 2021, τα πρώτα 19 μαχητικά δεν είναι να φέρουν εξ αρχής όλες τις ισραηλινές τροποποιήσεις. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Ισραηλινής Αεροπορίας, στην περιοχή θα δημιουργηθεί η απαραίτητη σειρά υποδομών για τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξάρτητη υποστήριξη του αεροσκάφους.
 
>Το Ισραήλ επιθυμεί να αποκτήσει επιπλέον 17 F-35I.
 
>Η αμερικανική βιομηχανία δεν επιθυμεί τη συνέχιση της ενίσχυσης της ισραηλινής βιομηχανίας μέσω της ετήσιας αμυντικής βοήθειας.

>Σύμφωνα με μαρτυρία πρώην Ισραηλινού αξιωματούχου, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πλήγματα στο Σινά με χρήση οπλισμένων ΜΕΑ, υπό τις ευλογίες της Αιγύπτου.

>Η ΙΑΙ ανέλαβε την παραγωγή της συλλογής TopGun, που μετατρέπει συμβατικά βλήματα πυροβολικού των 155mm σε πυρομαχικά ακριβείας.

>Μόνο μία από τις τρεις κορβέτες Sa'ar V έχει σήμερα αναβαθμιστεί ώστε να φέρει τον πύραυλο επιφανείας - αέρος Barak-8, η «INS Lahav».  

>Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση υλικών αξίας $300 εκατ. στο Ισραήλ για ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα SH-60F. Το Ισραηλινό Ναυτικό αναμένεται να προμηθευτεί οκτώ ελικόπτερα SH-60F υπό καθεστώς EDA, εκ των οποίων τα τρία θα αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση ή θα διατεθούν για την υποστήριξη των υπολοίπων.

>Το Ισραήλ εξακολουθεί να επιθυμεί την απόκτηση του V-22 Osprey.

>Το Ισραήλ αναμένεται να προμηθευτεί τις πρώτες συλλογές ακριβείας SPICE-250 το 2017. Νωρίτερα θα ενταχθούν σε υπηρεσία οι SPICE-1000.

>Η Ισραηλινή Αεροπορία εκτελεί ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού από και προς το C-130J. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρώτου εκσυγχρονισμένου C-130H.

>Στις 20/7 ολοκληρώθηκε η παράδοση των εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, με την άφιξη του τελευταίου αεροσκάφους στην ΑΒ Hazerim.

>Το Ισραήλ επιθυμεί αύξηση του ρυθμού παραγωγής του αντιπυραυλικού συστήματος «Iron Dome».

>Στις αρχές Ιουλίου δημιουργήθηκε η πρώτη επιχειρησιακή στρατιωτική μονάδα χρήσης του αντιπυραυλικού συστήματος David's Sling. Το σύστημα θα καταστεί επιχειρησιακό τους επόμενους μήνες.

>Είναι πιθανό να καταστεί επιχειρησιακό το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow-3 εντός του 2016.

>Στις 17/7 δύο ισραηλινά βλήματα του Α/Α συστήματος Patriot απέτυχαν να πλήξουν άγνωστο MEA στα Υψίπεδα του Γκολάν. Πέρα από τα αντιαεροπορικά βλήματα, το άγνωστο ΜΕΑ απέτυχε να καταρρίψει βλήμα από μαχητικό αεροσκάφος.

>Στις 28/6 το ισραηλινό USV Seagull εκτέλεσε δοκιμαστική άφεση τορπίλης.
Λίβανος
>Σε 1.200 ανέρχονται οι Ισλαμιστές μαχητές που επιχειρούν στα λιβανο-συριακά σύνορα. 

>Ο Λίβανος ενδιαφέρεται για άρματα μάχης T-72, πυροβόλα, 8-9 επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 και Α/Τ πύραυλους Kornet.

>Χάθηκαν οριστικά για το Λιβανικό Στρατό τα 100 στρατιωτικά οχήματα VAB Mk.3 και 100 Sherpa, αφού μετά την απόσυρση της σαουδοαραβικής δωρεάς τα οχήματα θα αποκτηθούν από τη Σ. Αραβία.
 
>Το πρώτο Super Tucano θα παραδοθεί στις αρχές του 2017.

>Η Χεσμπολά θεωρείται ό, τι περιλαμβάνει σήμερα 20.000 μαχητές και 150.000 ρουκέτες και πυραύλους.
Συρία

Ζεύγος συριακών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-25 - (c) Υπουργείο άμυνας Συρίας
>Εξαιτίας των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου, το προσδόκιμο ζωής στη Συρία έπεσε κατά 20 έτη. 

>Σε 40 με 50 ανέρχονται οι περιοχές υπό πολιορκία στη Συρία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το Χαλέπι, το οποίο έχει αποκλειστεί από κάθε οδική πρόσβαση.

>Παρά τις ελλείψεις στη συντήρηση των γηρασμένων αεροπορικών μέσων, η Συριακή Αεροπορία πετυχαίνει κατά μ.ο. 40 πολεμικές εξόδους καθημερινά.


>Σε τρεις εβδομάδες τον Ιούνιο τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-25 έριξαν 564 βόμβες στην πόλη Ντάραα. Κύρια όπλα των συριακών ελικοπτέρων είναι το πυροβόλο Yak-B των 12,7mm, ρουκέτες UB-32–57 των 57mm και μη κατευθυνόμενες βόμβες των 500kg. 


>Από την έναρξη του πολέμου, το Α/Α σύστημα OSA στα χέρια των Αντικαθεστωτικών έχει πετύχει περίπου 10 καταρρίψεις, με τελευταία επιβεβαιωμένη ενός βομβαρδιστικού Su-24MK2 στις 11/6/2015. Θεωρείται πιθανή η παράνομη μεταφορά υποσυστημάτων και πυραύλων από άλλες χώρες. Το 2012 αποκτήθηκαν ως λάφυρα έξι συστήματα, εκ των οποίων τα δύο καταστράφηκαν από τη Ρωσική Αεροπορία το 2015.
  
>Στις 17/7 σημειώθηκε δυνατή έκρηξη σε κυβερνητικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Sfireh. Σύμφωνα με μαρτυρίες η έκρηξη έγινε ύστερα από την πρόσκρουση ελικοπτέρου στο έδαφος και την πρόκληση πυρκαγιάς στα υπόλοιπα ελικόπτερα που ήταν στην περιοχή. Το προηγούμενο διάστημα, στη βάση ήταν τουλάχιστον τρία Mi-17 και τρία Mi-25. Στις 14/7 συνετρίβη συριακό μαχητικό MiG-21.

>Στις 27/6 συνετρίβη συριακό MiG-23BN και σκοτώθηκε ο πιλότος του.

>Την 1/7 συνετρίβη συριακό Su-22M3 και αιχμαλωτίστηκε ο χειριστής του. Λίγο αργότερα ο αιχμάλωτος δολοφονήθηκε. Την ίδια ημέρα καταρρίφθηκε επιθετικό ελικόπτερο Mi-25 και το διμελές πλήρωμα σκοτώθηκε. 
>Στις 29/6 ανακοινώθηκε ό, τι ομάδα Σύρων Αντικαθεστωτικών κατέλαβαν διάδρομο αεροπορικής βάσης με μεταφορά από αμερικανικά ελικόπτερα. Το περιστατικό αποτέλεσε την πιο ενεργή βοήθεια που προσέφεραν ως τότε οι ΗΠΑ σε συριακή ομάδα ανταρτών. 


>Το F-35 είναι έτοιμο να επιχειρήσει κατά της ISIS αν απαιτηθεί, τονίζει ο αρχηγός της Air Combat Command της Αμερικανικής Αεροπορίας.


>Στις 5/7 συνετρίβη στη Βόρεια Συρία σύστημα MEA MQ-9 Reaper. Αργότερα το Reaper καταστράφηκε.

>Στις 19/7 σημειώθηκε εκατόμβη νεκρών από επίθεση Δυτικών αεροσκαφών σε σχολείο κοντά στο Χαλέπι. 


>Χωρίς την παροχή ΕΑΥ οι «μετροπαθείς» Αντικαθεστωτικοί αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο από την ISIS.


>Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει για "ανθρωπιστικούς" λόγους από την έναρξη του πολέμου στη Συρία σχεδόν $5,6 δις. 



α μαχητικά F-22 της 90th FS που έχουν αναπτυχθεί στα ΗΑΕ είναι ικανά να φέρουν οκτώ κατευθυνόμενες GBU-39 καθώς επίσης τον πύραυλο αέρος - αέρος AIM-9X Block II.

>Τους τελευταίους 18 μήνες η επιφάνεια που κατέχει η ISIS σε Ιράκ και Συρία έχει συρρικνωθεί από 90.800 τετρ. km σε 68.300 τετρ. km.

>Η ISIS ισχυρίζεται ότι προκάλεσε 589 τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία το πρώτο εξάμηνο του 2016.

>Η Χεσμπολά εκπαιδεύει Αφγανούς ελεύθερους σκοπευτές στη Συρία.

Τα βελγικά F-16 αντικαθιστούν τα αντίστοιχα ολλανδικά - (c) Αμερικανική Αεροπορία
>Σε αντίθεση με τα επανδρωμένα μαχητικά της RAF, τα οπλισμένα ΜΕΑ Reaper προσφέρουν στους χειριστές τους καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης στις αποστολές που διεξάγουν κατά της ISIS σε Ιράκ και Συρία.

>Το σύνολο των διατεθειμένων Tornado GR4, Reaper, E-3D, Sentinel R1, Shadow και Seeker προσφέρουν σημαντικό μέγεθος δεδομένων ISR για το Διεθνή Συνασπισμό.






>Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου άμυνας, από το Δεκέμβριο του 2015 έχουν γίνει 2800 αποστολές σε Ιράκ και Συρία. Στη Συρία έχουν πραγματοποιηθεί 50 αεροπορικές επιδρομές και 815 στο Ιράκ.


>Έξι βελγικά F-16 έφθασαν στις 27/6 στην Ιορδανία για να αρχίσουν επιχειρήσεις κατά της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Ενδιάμεσος σταθμός ήταν η ΑΒ Αράξου για ανεφοδιασμό. Τα έξι μαχητικά συνοδεύουν άλλα δύο ως εφεδρικά.



>Πριν την απόφαση για επέκταση των επιχειρήσεων στη Συρία, τα βελγικά F-16 είχαν στο ενεργητικό τους την καταστροφή 107 επίγειων στόχων στο Ιράκ.

>Με την ανάπτυξη στην Ιορδανία των βελγικών F-16 ολοκληρώθηκε η αποστολή των ολλανδικών μαχητικού του ίδιου τύπου κατά της ISIS. 

>Το νορβηγικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή 60 στρατιωτών στη Συρία για την εκπαίδευση  και υποστήριξη των μετριοπαθών Αντικαθεστωτικών κατά των Ισλαμιστών.

>10.000 ώρες πτήσης έχουν συμπληρώσει τα Mirage 2000D/N που επιχειρούν κατά της ISIS από την αεροπορική βάση στην Ιορδανία.


>Στις 10/7 καταρρίφθηκε ρωσικό Mi-35 στην περιοχή της Παλμύρας. Από το συμβάν πέθαναν οι χειριστές.


>Η Ρωσία χρησιμοποιεί στη Συρία συστήματα ΜΕΑ με υβριδικό καύσιμο που επιτρέπει μεγαλύτερη διάρκεια αποστολής.

>Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, στη Συρία έχουν αναπτυχθεί ρωσικά αντίγραφα του ισραηλινού ΜΕΑ Searcher II.


>Έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 έπληξαν στις 12/7 στόχους στη Συρία.


>Το Ρωσικό Ναυτικό ετοιμάζει το αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» για επιχειρήσεις το φθινόπωρο στην Ανατ. Μεσόγειο. Το πλοίο αναμένεται να φέρει, μεταξύ άλλων, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29K και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K

Σχόλια