Περίληψη | 2ο Τρίμηνο 2016 (Συγκεντρωτικό)

Στο παρακάτω σημείωμα βρίσκονται συγκεντρωμένες οι κυριότερες εξελίξεις στη Βαλκανική και την Ανατ. Μεσόγειο το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

ΕΛΛΑΔΑ

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα» και όπως αναμεταδίδει η ιστοσελίδα «e-Άμυνα», «επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Αεροπορίας Στρατού για παραγγελία βλημάτων Hellfire της έκδοση AGM-114L».

Επιτροπή του ΕΣ στάλθηκε τον Φεβρουάριο / Μάρτιο στις ΗΠΑ για επιθεώρηση OH-58D Kiowa Warrior σύμφωνα με την «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία».


Πολεμικό Ναυτικό

Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση του κύριου οπλισμού των τριών πρώτων ΤΠΚ Super Vita (MM-40 Block 3 αντί MM-40 Block 2) και των ΤΠΚ Combattante IIIA (MM-40 Block 2 αντί MM-38), ύστερα από τη συγκρότηση στις 24/5 Επιτροπής Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης των Γενικών - Ειδικών Όρων για το Υποπρόγραμμα: «Προμήθεια Υλικών Αναβάθμισης των ΣΔΒ Exocet ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ 1,2,3 σε ITL-70A/B3 Προκειμένου να Αποκτήσουν Ικανότητα Βολής Κ/Β EXOCET MM40 BLK 3 και Προμήθεια Υλικών που Απαιτούνται για την Αντικατάσταση των ΣΔΒ των ΤΠΚ τ. ΛΑΣΚΟΣ Προκειμένου να Αποκτήσουν Ικανότητα Βολής Κ/Β EXOCET MM40 BLK 2». Με βάση τις προθέσεις του Πολεμικού Ναυτικού το οπλοστάσιο των κ/β των μονάδων επιφανείας έναντι πλοίων θα περιοριστεί σε Harpoon και MM-40 μετά την απόσυρση των Penguin και MM-38.

Στην έκδοση SH-60F φαίνεται ό, τι επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), αναφέρει το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «e-Άμυνα», επιθυμία αποτελεί η προμήθεια έξι έως δέκα ελικοπτέρων.

Μεταξύ 30 Μαρτίου και 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η επίσης πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 2016» με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, του Αμερικανικού και του Ισραηλινού Ναυτικού.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 7 Ιουνίου έγινε συνάντηση του Γενικού Διεθυντή ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους της εταιρίας «Lockheed Martin Aeronautics Company» και συζητήθηκε η αναβάθμιση των μαχητικών F-16C/D. Παράλληλα η αμερικανική εταιρία παρουσίασε στον Τύπο την πρόταση της, που αφορά την αναβάθμιση των F-16C/D Block 50/52+/52M σε F-16V και των F-16C/D Block 30 σε Block 50M.

Δεκαεπτά Mirage 2000EGM εξετάζει να αναβαθμίσει σε επίπεδο Mirage 2000-5 η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία». Στο ζήτημα εκσυγχρονισμού των εναπομείναντων Mirage 2000EGM/BGM έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα σειρά δημοσιευμάτων από εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, με πιο αναλυτική τη δημοσίευση της ιστοσελίδας «e-Άμυνα». Κύριο μειονέκτημα είναι το οικονομικό κομμάτι, με την τιμή να αγγίζει έως τα €870 εκατομμύρια. Επιπλέον μειονέκτημα αποτελεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος το οποίο έχει διάρκεια έξι έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον η αναβάθμιση των αεροσκαφών γίνει, η ΠΑ θα επιχειρεί 42 Mirage 2000-5.

Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τη διαδικασία προμήθειας 12+4 Νέων Εκπαιδευτικών Αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ), με σκοπό την αντικατάσταση των T-41.

Μεταξύ 4 και 14 Απριλίου 2016 διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή ελληνικών, αμερικανικών και ισραηλινών εναερίων μέσων.

Ειδικές Δυνάμεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Δούρειος Ίππος» και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «e-Άμυνα», έγινε πρόσφατα παραλαβή αριθμού τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή Mk.11 mod.0 από τα αμερικανικά πλεονάσματα.

Σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας «Παραπολιτικά» επανεξετάζεται η διάθεση σκαφών ανορθοδόξου πολέμου Mk.V από τις ΗΠΑ για την κάλυψη αναγκών των Ειδικών Δυνάμεων.

Έρευνες ανεύρεσης Airbus 320 της Egypt Air
Στις 19/5, με αφορμή την εξαφάνιση του Airbus 320 της Egypt Air 130 ν.μ. νοτιοανατολικά της Καρπάθου, οι ΕΕΔ διέθεσαν στις έρευνες αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοίο.

Πολυεθνικά Προγράμματα Συνεργασίας & Διάστημα
Στις 17 Μαΐου ξεκίνησαν νέες δοκιμές του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας nEUROn. Στο νέο κύκλο δοκιμών ξεχωρίζουν οι δοκιμές συνεργασίας με το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

Σύμφωνα με το «DCI Group» θα υπάρξει δοκιμή του UCAV nEUROn στο κατάστρωμα του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle».

Σε δηλώσεις του ο Eric Trappier υποστήριξε ό, τι σκοπός του nEUROn είναι η τεχνολογία stealth και ο απομακρυσμένος έλεγχος, σε μια εποχή που αρκετές χώρες έχουν αποκτήσει θανατηφόρα Α/Α συστήματα, όπως το S-300 και το S-400.

Η Νορβηγία σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα απόκτησης κοινού στόλου 4+4 A330 MRTT μαζί με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία.

Σύντομα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την κοινή αγορά τριών A330MRTT από Νορβηγία, Ολλανδία και Πολωνία. Υπενθυμίζεται, η Γερμανία έχει εκφράσει την επιθυμία ένταξης σε αυτό με την αρχική αγορά δύο A330MRTT.

Ρωσία και Ουκρανία μάχονται για την επικράτηση στο νατοϊκό πρόγραμμα SALIS. Στη δική τους προσφορά οι Ουκρανοί περιλαμβάνουν το An-225. Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο SALIS βρίσκεται η Ελλάδα.

Ο ινδικός δορυφόρος RISAT-1 εντάσσεται στην ομάδα δορυφόρων του προγράμματος «Copernicus». Ο RISAT-1 αξιοποιεί τη λειτουργία Synthetic Aperture Radar, εκτοξεύθηκε το 2012 και έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 5 ετών.

Σε 15 έτη υπολογίζεται ο επιχειρησιακός βίος του δορυφόρου Hellas-Sat 4.

Νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελληνικής Άμυνας & Τεχνολογίας», στην ελληνική πλευρά έχει προταθεί «παραχώρηση αερόστατων για την επιτήρηση του Αιγαίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών. Τα αερόστατα θα μπορούσαν να προέλθουν από τις ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, ή να αποκτηθούν από τους κατασκευαστές τους ειδικά για να παραχωρηθούν υπό τους προαναφερόμενους όρους».

Στις 24/4 η σύνθεση της νατοϊκής ναυτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος περιλάμβανε το γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης «FGS Bonn», την καναδική φρεγάτα «HCNS Fredericton», την τουρκική φρεγάτα «TCG Gokova», το βρετανικό πλοίο «RFA Fort Vitoria», την ολλανδική φρεγάτα «HLNMS Van Amstel», την φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» και τις κανονιοφόρους «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» και «ΚΡΑΤΑΙΟΣ».

Το OPV «L' Adroit» εγκατέλειψε στις 10/5 το Αιγαίο Πέλαγος.

Το «USNS Grapple» είναι η αμερικανική συμμετοχή στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο.

Το Πολωνικό Ναυτικό θα συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με την φρεγάτα τύπου O.H. Perry «Kościuszko».

Η Αλβανία αποφάσισε να συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με αποστολή σκάφους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει στις δυνάμεις της Επιχείρησης «Sophia» να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο όπλων δια θαλάσσης στη Λιβύη.


ΚΥΠΡΟΣ
 
Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 3.000 Επαγγελματιών Οπλιτών για την Εθνική Φρουρά.

Η Εθνική Φρουρά θα πραγματοποιήσει προσεχώς άσκηση στο πλαίσιο καταστροφής ορισμένης παρτίδας βλημάτων MANPADS Mistral, αναφέρει κυπριακό δημοσίευμα .

Η Κυπριακή Αστυνομία αναμένει την παράδοση συστημάτων ΜΕΑ. Τα ΜΕΑ θα παραληφθούν τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τον πρόλογο αναφοράς της UNFICYP για το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης, στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερες από 7.000 νάρκες κατά προσωπικού και κατά αρμάτων τοποθετημένες από τις Κυπριακές Δυνάμεις και τα Κατοχικά Στρατεύματα.

Εξελίξεις στα Κατεχόμενα

Όπως μεταδίδει δημοσίευμα τουρκικής ιστοσελίδας και αναφέρει η ιστοσελίδα «e-Άμυνα», 600 αξ/κοι, υπαξ/κοί κ οπλίτες της 2ης Μοίρας Καταδρομών από τα Κατεχόμενα έχουν αναπτυχθεί στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Βρετανική Δραστηριότητα
Η βρετανική δύναμη στο Ακρωτήρι ανέρχεται σε έξι (6) EF-2000 Typhoon και δέκα (10) Tornado, εκ των οποίων τα δύο αποτελούν εφεδρεία.

Η 903 Expeditionary Air Wing, που επιχειρεί από το Ακρωτήρι, αποτελείται από μαχητικά EF-2000 Typhoon, βομβαρδιστικά Tornado GR4, ένα ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry, ένα Sentinel R1 και μεταφορικά αεροσκάφη C-130J και A400M.

Στις 21/4 βομβαρδιστικό Tornado GR4 έπληξε στόχο στο Ιράκ κάνοντας για πρώτη φορά κατά την «Επιχείρηση Shader» κατευθυνόμενης βόμβας Enhanced Paveway III. Η Enhanced Paveway III χρησιμοποιείται έναντι «σκληρών» στόχων.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2016, τα βρετανικά EF-2000 Typhoon χρησιμοποίησαν 252 κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV, τα Tornado GR4 147 Paveway IV και 42 Brimstone. Τα Reaper χρησιμοποίησαν 47 Hellfire και 5 GBU-12. Σε μία περίπτωση, τέλος, τα EF-2000 Typhoon έριξαν 27 σφαίρες με το πυροβόλο των 27mm που το αεροσκάφος φέρει.

Σε 43 ανέρχονται οι επιδρομές της Βρετανικής Αεροπορίας στη Συρία από την έναρξη της επιχείρησης «Shader».


ΤΟΥΡΚΙΑ
 
Στρατός Ξηράς

Στην FNSS ανατέθηκε η κατασκευή 76 τροχοφόρων και 184 ερπυστριοφόρων οχημάτων φορέων αντιαρματικών πυραύλων για τις ανάγκες του Τουρκικού Στρατού.

Πρώτη επιτυχής δοκιμή τουρκικής κατευθυνόμενης ρουκέτας των 122mm. Η εμβέλεια της ρουκέτας ξεπέρασε τα 25km.

Οι παραδόσεις των τουρκικών CH-47F εκτιμάται θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο.

Υπογράφθηκε η συμφωνία ύψους $3,5 δις μεταξύ TAI και Sikorsky για την κατασκευή 109 τουρκικών μεταφορικών ελικοπτέρων T70.

Η LHTEC στοχεύει στη συναρμολόγηση του κινητήρα CTS800 στην Τουρκία για το εγχώριο ελαφρύ μεταφορικό ελικόπτερο.

Δεν χρειάζεται άλλο η Τουρκία αμερικανικά οπλισμένα ΜΕΑ, αφού παράγει τα δικά της, ανέφερε σε ομιλία ο Ismael Demir.

Στις 15/6 έγινε επιτυχής δοκιμή πυραύλου MAM-L από ΜΕΑ Karayel.

Στις 28 Απριλίου έγινε επιτυχής δοκιμή πυραύλου MAM-L από οπλισμένο τουρκικό ΜΕΑ Bayraktar. Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 8km.

Κατηγορία για παροχή πληροφοριών σχετικών με το MPT-76 υπέρ ξένης χώρας έχει απαγγελθεί σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της MKE.

Ναυτικό

Μέχρι το 2023 μετατίθεται η παράδοση του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου Type 214, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα. Παρόλα αυτά, καθησυχαστικός για την παράδοση του πρώτου υποβρυχίου το 2020 παρουσιάζεται ο Ismael Demir. Στα έξι Type 214TN προβλέπεται οπλισμός τορπιλών Mk48 ADCAP Mod6 AT, πυραύλων UGM-84 Harpoon Block II, ενώ μελετάται ο IDAS.

Στις 30/4 ξεκίνησε η ναυπήγηση του τουρκικού LHD. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, το πλοίο θα φέρει μαχητικά F-35B. Πέρα από τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη που δύναται να φέρει το LHD, η Τουρκία σχεδιάζει παράλληλα να προμηθευτεί δύο LCM, τέσσερα LCVP και 27 αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα εφόδου. Σύμφωνα με τουρκικές αναφορές η πτέρυγα εναέριων μέσων του LHD σχεδιάζεται να αποτελείται από 6x F-35B, 4 x T129, 8 x μεταφορικά ελικόπτερα, 2 x S-70B και 2 x ΜΕΑ.

Το Τουρκικό Ναυτικό σχεδιάζει τη ναυπήγηση δεύτερου LHD, το οποίο θα λάβει το όνομα «TCG Thrakya», όπως τονίζει ο τουρκικός Τύπος και μεταφέρει η ιστοσελίδα «e-Άμυνα».

Στις 18/6 καθελκύστηκε η τρίτη κορβέτα Milgem, F-513 «TCG Burgazada». Μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου σκάφους θα ακολουθήσει η ναυπήγηση των τεσσάρων φρεγατών κλάσης Ι «TCG Istanbul» (F-515), «TCG Izmir» (F-516), «TCG Izmit» (F-517), «TCG Icel» (F-518).

Το Τουρκικό Ναυτικό σκέφτεται την προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας ΑΦΝΣ μεγαλύτερης αυτονομίας από τους δύο σημερινούς τύπους που διατηρεί, το CN-235MP και το ATR-72ASW. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, το νέο ΑΦΝΣ οφείλει να πετά για 12 με 15 ώρες σε απόσταση 1.200 έως 1.500 ν.μ. Πιθανότερη υποψηφιότητα θεωρείται το P-8. Μεταξύ άλλων, το P-8 μπορεί να φέρει τον πύραυλο AGM-84L (με εμβέλεια 278km) που βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Αεροπορίας.

Αεροπορία

Σε 107 ανεβάζει τα F-35 που θα αποκτήσει η Τουρκία ο ισχυρός άνδρας της γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας Ismael Demir, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Στα 107 F-35 ίσως περιλαμβάνονται F-35B για τον εξοπλισμό του LHD.

Φαίνεται ό, τι θα σημειωθεί μια μικρή καθυστέρηση στην τελική δοκιμή και αξιολόγηση του λογισμικού Block 3F για το μαχητικό F-35, με τη διαδικασία να δείχνει ό, τι θα γίνει τον Ιανουάριο / Φεβρουάριο του 2018 αντί το τέλος καλοκαιριού / αρχές φθινοπώρου του 2017. Υπενθυμίζεται ό, τι το συγκεκριμένο λογισμικό θα φέρουν τα έως τώρα υπό παραγγελία έξι τουρκικά F-35A. Με το λογισμικό Block 3F το F-35 έχει πλήρη ικανότητα διεξαγωγής πολέμου.

Η Βρετανία επιδιώκει να αναλάβει ως αποκλειστικό κέντρο υποστήριξης τη συντήρηση των ηλεκτρονικών του μαχητικού F-35 για τους χρήστες του στην Ευρώπη.

Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τουρκικής Σχολής Ικάρων πέρα από Τούρκους συμμετέχουν υπό κατάρτιση χειριστές από το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική και το Τουρκμενιστάν.

Από το 2020 προβλέπεται η χρήση F-16 από το τουρκικό ακροβατικό σμήνος.

Σύμφωνα με ενημέρωση στην «2016 Sea-Air-Space Exposition», αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού ανέφερε ό, τι ο AIM-9X Block II έχει πλέον ικανότητα BVR. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη έκδοση του Sidewinder έχει αποκτηθεί από την Τουρκία.

Δημοσίευμα της «Via Diplomacy» αναφέρει τη χρήση της διατρητικής βόμβας NEB σε επιχείρηση βομβαρδισμού από την Τουρκική Αεροπορία.

Η Τουρκία ξεκίνησε την παραγωγή εγχώριας διατρητικής βόμβας των 2.000 λιβρών για τον εξοπλισμό των μαχητικών της Τουρκικης Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τη Roketsan, και όπως μεταφέρει ηλεκτρονικό δημοσίευμα του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα», στα πρόθυρα παραγωγής είναι οι τουρκικές LGB Tedem-81 και Tedem-82.

Νέο ρεκόρ σημείωσε το ΜΕΑ Anka-S, πετώντας τον προηγούμενο μήνα επί 26 ώρες και μέγιστο ύψος πτήσης τα 30.250 πόδια.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης «FIDAE 2016» στη Χιλή, η Aselsan παρουσίασε την πρότασή της για το πρόγραμμα του αεροσκάφους COMINT / SIGINT της Τουρκικής Αεροπορίας.

Στην τουρκική εταιρεία SAVRONİK ανατέθηκε το πρόγραμμα της Τουρκικής Αεροπορίας για την ολοκλήρωση συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών συστημάτων ραντάρ και τηλεπικοινωνιών μεγάλης ισχύος σε δύο αεροσκάφη Global Express της καναδικής εταιρείας Bombardier, επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Via Diplomacy».

Τουρκία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στο μεταφορικό αεροσκάφος An-158.

Επιχειρήσεις κατά Κούρδων & ISIS

Από τις 22 Ιουλίου 2015 έως τις 6 Απριλίου 2016 η Τουρκία απώλεσε 410 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες και αστυνομικούς στη σύγκρουση με το PKK.

Στις 26 Μαρτίου σκοτώθηκε Τούρκος στρατιώτης και άλλος ένας τραυματίστηκε σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ όταν μαχητές της ISIS έπληξαν το στρατόπεδο.

Επίθεση με Α/Τ πύραυλο από Τζιχαντιστές υπέστη άρμα μάχης M60T του Τουρκικού Στρατού.

Η ISIS γνωστοποίησε βίντεο που αποδεικνύει την καταστροφή τριών Α/Κ πυροβόλων T-155 Firtina στις 28/4 στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Στις 13/5 καταρρίφθηκε τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο AH-1W Super Cobra στη ΝΑ Τουρκία από Κούρδο μαχητή με MANPADS Igla.

6.320 κτίρια έχουν καταστραφεί σε πέντε επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας κατά τις σφοδρές συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων και μαχητών του PKK.

Τουρκική αναφορά ότι το PKK διαθέτει 50 φορητά αντιαεροπορικά βλήματα.

Στις 7 Μαΐου Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις εισέβαλαν στη Συρία σε «αναγνωριστική» επιχείρηση κατά της ISIS.

Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες αναπτύσσουν αεροσκάφη EA-6B Prowler στην Τουρκία.

Η Γερμανία δημιουργεί εγκαταστάσεις στην ΑΒ Incirlik για τη Γερμανική Αεροπορία στην Τουρκία. Η γερμανική επένδυση θα αγγίξει τα €65 εκατομμύρια.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν προσεχώς συστήματα ΠΕΠ HIMARS στη ΝΑ Τουρκία.

Ανάπτυξη του Α/Α πυροβόλου Korkut στη ΝΑ Τουρκία.

Η Ιταλία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T στη ΝΑ Τουρκία. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με τον πύραυλο Aster 30 που είναι ικανός να αντιμετωπίσει σε απόσταση έως 50km στόχους που πετούν σε υψόμετρο μικρότερο των 3km.

Λοιπές Εξελίξεις

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας, İsmet Yılmaz, ισχυρίζεται ό, τι ο Τουρκικός Στρατός δεν έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

Την απόκτηση ενός συστήματος ΜΕΑ μεγάλης εμβέλειας και αυτονομίας επιθυμεί η Τουρκία.

Η Ουκρανία και η Τουρκία επιθυμούν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη και κατασκευή δορυφόρων και ενός παθητικού ραντάρ ανίχνευσης θαλάσσιων και εναέριων ιχνών εμβέλειας έως 600km.

Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν αμυντική συμφωνία για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ. Η τουρκική βάση θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί στις χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της παράνομης πώλησης όπλων.

Σε 300 υπολογίζονται οι "επικίνδυνοι" Βαλκάνιοι τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Μ. Ανατολή στη Βοσνία, τη Σερβία, την πΓΔΜ και την Αλβανία.

Αλβανία

Συνετρίβη στις 7 Απριλίου αλβανικό ελικόπτερο EC-145. Δύο ανασύρθηκαν νεκροί, ενας τραυματίας.

Νατοϊκό εκπαιδευτικό κέντρο αντιμετώπισης τρομοκρατών θα ιδρυθεί σύντομα στα Τίρανα.

Η Αλβανία αποφάσισε να συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με αποστολή σκάφους.

Βουλγαρία

Στις 27/3 επαναλειτούργησε η ΑΒ Bezmer. Πέρα από βουλγαρικά εναέρια μέσα, προβλέπεται η εξυπηρέτηση αεροσκαφών / ελικοπτέρων των ΗΠΑ. Το Bezmer είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το στρατηγικό μεταφορικό αεροσκάφος C-5M.

Η Βουλγαρία θα προχωρήσει στην απόκτηση 16 δυτικών μαχητικών για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μαχητικών που διατηρεί σε υπηρεσία. Η προμήθεια θα γίνει σε δύο φάσεις, με τα οκτώ (8) μαχητικά να παραλαμβάνονται το 2018-21, ενώ ο προϋπολογισμός θα αγγίξει τα $580 εκατομμύρια. Οι επιλογές της Βουλγαρικής Αεροπορίας για ΝΜΑ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν (1) πρώην αμερικανικά F-16 εκσυγχρονισμένα στην Πορτογαλία, (2) απευθείας προμήθεια F-16 από την Πορτογαλία, (3) πρώην ιταλικά EF-2000 Typhoon και (4) νέας κατασκευής JAS 39 Gripen. Όσον αφορά τα MiG-29, σήμερα βρίσκονται σε πτητική κατάσταση επτά μαχητικά.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες υποστήριξης των μαχητικών MiG-29/UB, η Βουλγαρία προτίθεται να προμηθευτεί 10 καινούριους ή μεταχειρισμένους κινητήρες RD-33.

Κατά τις προδιαγραφές του προγράμματος απόκτησης δύο (2) νέων πλοίων του Βουλγαρικού Ναυτικού προβλέπεται πλοίο εκτοπίσματος γύρω στους 1.500t. Ο εξοπλισμός τους με πύραυλους επιφανείας-επιφανείας & επιφανείας-αέρος και η ύπαρξη ελικοδρόμιου για χρήση από ελικόπτερο Panther. Επιθυμητή είναι η εγχώρια ναυπήγηση. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε €419 εκατομμύρια.

Η Βουλγαρία έχει ζητήσει πληροφορίες από την Πορτογαλία για τον πιθανό εκσυγχρονισμό εννέα αμερικανικών F-16.

Τα δύο σκάφη πολλαπλού ρόλου θα αντικαταστήσουν τα δύο περιπολικά Pauk και την πυραυλάκατο Tarantul. Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν δύο φρεγάτες E-71 θα υποστούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Εάν εκσυγχρονιστούν, οι E-71 θα μείνουν σε υπηρεσία άλλα 15 έτη.Υπολογίζεται πάντως ό, τι τα τρία σοβιετικής προέλευσης ΤΠΚ θα αποσυρθούν έως το 2020.

Το πρόγραμμα προμήθειας 238 στρατιωτικών οχημάτων θα υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο. Για την κάλυψη του νέου οχήματος μάχης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Piranha III, πέρα από εκείνες του M1117 (στην έκδοση TAPV;) και μεταχειρισμένων M93 Fox. Ενδιαφέρον για την κάλυψη της συγκεκριμένης απαίτησης είχε επίσης δείξει η πολωνική εταιρία Wojskowe Zakłady Mechaniczne με το KTO Rosomak.

Περισσότεροι από 3.000 τόνους όπλων παραδόθηκαν μέσω ΗΠΑ στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς. Στη λίστα περιλαμβάνεται φορητός οπλισμός, αντιαρματικές ρουκέτες, αντιαρματικοί πύραυλοι και πυρομαχικά.

Ο Βουλγαρικός Στρατός θέλει την προμήθεια 238 στρατιωτικών οχημάτων για τον εξοπλισμό μίας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας.

Ανανεώθηκε η αμερικανό-βουλγαρική συμφωνίας φιλοξενίας και υποστήριξης αμερικανικών στρατευμάτων σε βουλγαρικές βάσεις για ακόμη 10 έτη. Παράλληλα, αποφασίστηκε εκτέλεση έργων υποδομής σε αεροδρόμια για την υποστήριξη αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρία επιδιώκει την αναδιοργάνωση του στρατού με κατώτατη οροφή τους 37.000 άνδρες και γυναίκες και την αναβάθμιση των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία συζητούν για σχηματισμό κοινής ταξιαρχίας. Η ταξιαρχία, εφόσον οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη κοινή ταξιαρχία Λιθουανίας - Πολωνίας - Ουκρανίας.

Κροατία

Με αφορμή κατηγορίες σχετικά με τη σύμβαση εκσυγχρονισμού επτά και προμήθειας πέντε μαχητικών MiG-21 από την Ουκρανία, η έρευνα δείχνει ό, τι στα μαχητικά υπάρχουν μέρη που άνηκαν σε αλγερινά, βουλγαρικά κ.α. αεροσκάφη του τύπου. Έως την κατάληξη της έρευνας φαίνεται πως τα μαχητικά έχουν καθηλωθεί.

Πέρα από τα μαχητικά MiG-21, πρόβλημα φαίνεται ό, τι υπάρχει και με δύο κινητήρες των συγκεκριμένων μαχητικών, τα στοιχεία υλικών των οποίων δεν φέρουν ρητή πηγή προέλευσης.

Η Russian Helicopters επιδιώκει την ανάληψη της συντήρησης των 10 κροατικών Mi-171Sh.

Η Κροατία ενέκρινε €13 εκατ. για τα 16 OH-58D Kiowa Warrior. Δεν περιλαμβάνεται οπλισμός. Θυμίζεται, πέρα από τα Kiowa Warrior οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στην Κροατία τη μεταβίβαση μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60A/L και CH-47D. Παρά το ενδιαφέρον της Κροατίας για τα πρώτα, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη ενώ η προσφορά για τα δεύτερα απορρίφθηκε εξ αρχής.

Μαυροβούνιο

Στις 19/5 υπεγράφη το Πρωτόκολλο Προσχώρησης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Όταν κυρωθεί στα 28 εθνικά κοινοβούλια, το Μαυροβούνιο θα γίνει το 29ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή 10/6 σημειώθηκε πρόσκρουση εξοπλισμένου ελικοπτέρου Gazelle (HN-42M) του Μαυροβουνίου με απολογισμό τον τραυματισμό των δύο χειριστών.

Ρουμανία

Στους αμυντικούς σχεδιασμούς της Ρουμανίας είναι η απόκτηση 276 αρμάτων μάχης, 54 ΠΕΠ με πυρομαχικά εμβέλειας έως 150km και 40 Α/Κ πυροβόλα των 155mm.

Στα €800 εκατ. ανέρχεται ο προϋπολογισμός στο πρόγραμμα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ του Ρουμανικού Στρατού, με το πρώτο όχημα να εκτιμάται ό, τι θα παραδοθεί το 2018 ή 2019.

Η Ρουμανία θέλει να ξεκινήσει το πρόγραμμα τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων το 2016, να τελειώσει τον ΕΜΖ των T22R το 2020, να ανακτήσει την ικανότητα χρήσης υποβρυχίου, μελετά την αγορά κορβετών και να αποκτήσει επιπλέον F-16 το 2017.

Μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία, φαίνεται ό, τι υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουμανικών και τουρκικών εταιριών για την κατάθεση υποψηφιότητας για τον ΕΜΖ των T22R.

Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Type 22R μελετάται η σύμπραξη των εταιριών SAAB και Damen.

H Ρουμανία εξετάζει την Milgem ως επιλογή.

Η Ρουμανία επιθυμεί να αποκτήσει τροχοφόρα οχήματα και SHORADS.

Ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας θεωρεί πρότυπο για τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες την αεροπορική βιομηχανία της Τουρκίας. Η ΤΑΙ ενδιαφέρεται για συνεργασία στο ζήτημα της υποστήριξης των F-16 AM/BM.

Η Ρουμανία έχει ζητήσει πληροφορίες από την Πορτογαλία για τον πιθανό εκσυγχρονισμό 12 αμερικανικών F-16.

Στις 9 Μαΐου έγινε ανάθεση έργου από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ για την παραγωγή βλημάτων AIM-120 για τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με ενημέρωση στην "2016 Sea-Air-Space Exposition", αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού ανέφερε ό, τι ο AIM-9X Block II έχει πλέον ικανότητα BVR. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη έκδοση του Sidewinder έχει αποκτηθεί από τη Ρουμανία.

Δύο Ρουμάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις 7 Μαΐου στο Αφγανιστάν σε ενέδρα ενώ εκπαίδευαν Αφγανούς μέλη σωμάτων ασφαλείας.

Το Πακιστάν εξετάζει την απόκτηση ρουμανικών ελικοπτέρων IAR-330.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία συζητούν για σχηματισμό κοινής ταξιαρχίας. Η ταξιαρχία, εφόσον οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη κοινή ταξιαρχία Λιθουανίας - Πολωνίας -Ουκρανίας.

Στις 12/5 εγκαινιάστηκε επίσημα η αντιβαλλιστική εγκατάσταση του Αμερικάνικου Ναυτικού στο Deveselu στη Ρουμανία. Στη βάση φιλοξενούνται 24 αντιβαλλιστικά βλήματα SM-3 Block IB.

Η Γαλλία αντιδρά στη μεταβίβαση της επίγειας αντιβαλλιστικής βάσης του Deveselu στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας αμφιβολίες για την IOC.

Στις 25/4 προσγειώθηκαν στην ΑΒ Mihael Kogalniceanu δύο μαχητικά F-22A και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R, σηματοδοτώντας την πρώτη εμφάνιση του αμερικανικού μαχητικού στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Η Μολδαβία «ψάχνει» συμφωνία Air Policing με Ουκρανία, Ρουμανία.

Εκθεση «Black Sea Defense and Aerospace 2016»

Δύο θεματικές κυρίως προσέλκυσαν το ενδιαφέρον στην έκθεση οπλικών συστημάτων «Black Sea Defense and Aerospace 2016»: τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα οχήματα. Στα ελικόπτερα, η Bell παρουσίασε το AH-1Z και το UH-1Y. Η Airbus πρόβαλλε το H215. Θυμίζεται, τη δεκαετία του 1990 η Ρουμανική Αεροπορία είχε αρχικά επιλέξει το AH-1 αλλά κατέληξε στην αναβάθμιση του IAR-330 σε IAR-330 SOCAT. Στα τεθωρακισμένα οχήματα, για τα οποία σχεδιάζεται προμήθεια 200 μονάδων εντός του έτους, ενδιαφέρον δείχνουν η εγχώρια βιομηχανία, η Patria, η Iveco και η Mowag.

Σερβία

Η Σερβία θα μπορούσε να παραγγείλει επιπλέον δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17V-5.

Εξτρεμιστές ιερείς και οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από τη Σ. Αραβία ευθύνονται κατά την «New York Times» για τη μετατροπή του Κοσσόβου σε περιοχή στρατολόγησης Τζιχαντιστών.


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος

Στρατός Ξηράς

Ο Αιγυπτιακός Στρατός παρουσίασε ένα νέο Α/Κ πυροβόλο με το γνωστό M46 των 130mm τοποθετημένο σε στρατιωτικό όχημα 6x6.

Στις 12/5 παραδόθηκαν τα πρώτα από συνολικά 762 MRAPs (400 CAIMAN CAT I, 90 RG-33L, 260 RG-33 CAT IΙ, 12 MAXXPRO) στον Αιγυπτιακό Στρατό. Τα οχήματα αποκτούνται για την αντιμετώπιση κυρίως της απειλής των IEDs στο μέτωπο του Σινά.

Η ρωσική εταιρία VPK ελπίζει να πουλήσει το θωρακισμένο όχημα Tiger στον Αιγυπτιακό Στρατό.

Ναυτικό

Στις 2 Ιουνίου παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό το ελικοπτεροφόρο «ENS Gamal Abdel Nasser». Το δευτέρο ελικοπτεροφόρο, "EGS Anwar Saddat", θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο.

Πλησιάζει η ρωσο-αιγυπτιακή συμφωνία ύψους $1 δις για τον εξοπλισμό των δύο Mistral με ρωσικά υποσυστήματα και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K.

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να εκφράσει ενδιαφέρον για δεύτερη φρεγάτα FREMM και δύο επιπλέον ελικοπτεροφόρων Mistral!

Σύμφωνα με ενδείξεις, το πρώτο υποβρύχιο Type 209 θα παραληφθεί από το Αιγυπτιακό Ναυτικό πριν το τέλος του 2016.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 20 αντιπλοϊκοών πυραύλων UGM-84L Harpoon Block II για τον εξοπλισμό των τεσσάρων νέων υποβρυχίων Type 209/1400 του Αιγυπτιακού Ναυτικού.

Η μοναδική φρεγάτα FREMM του Αιγυπτιακού Ναυτικού βρέθηκε πρόσφατα στην Τουλώνη. Η επίσκεψη θα μπορούσε να σχετίζεται και με τις ανεπαρκείς υποδομές συντήρησης για ένα τέτοιο πλοίο στην Αίγυπτο.

Την πώληση στην Αίγυπτο επιδιώκει η Γαλλία δύο επιπλέον κορβετών Gowind 2500, του υπεράκτιου περιπολικού "L' Adroit" και του παράκτιου περιπολικού σκάφους "La Tapageuse". Το "L' Adroit" βρίσκεται σε ενεργή υπηρεσία υπό καθεστώς leasing με το Γαλλικό Ναυτικό από το 2011 ενώ το "La Tapageuse" είναι εκτός υπηρεσίας και θα υποστεί ανακαίνιση. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας αποφασίστηκε η αγορά ενός στρατιωτικού δορυφόρου έναντι €600 εκατομμυρίων.

Η Αίγυπτος περιμένει ήδη την παράδοση τεσσάρων κορβετών Gowind 2500, εκ των οποίων οι τρεις θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. Μαζί με τo "L' Adroit", σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας, η Αίγυπτος θα γίνει ο μεγαλύτερος χρήστης σκαφών της οικογένειας Gowind με επτά συνολικά έναντι έξι της Μαλαισίας.

Ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης κορβέτας Gowind 2500 σε ναυπηγείο της Αλεξάνδρειας.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Panoramic Sensor Intelligence Module (PSIM) της πρώτης υπό ναυπήγηση κορβέτας Gowind 2500. Μεταξύ άλλων, το PSIM θα φιλοξενήσει το ραντάρ SMART-S.

Oι τρεις ΤΠΚ FS 56, που προορίζονταν για το Λίβανο, θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Αίγυπτο.

Στη Γαλλία μετέβη επιτροπή Αιγυπτίων για να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τα ελικόπτερα NH-90.

Αεροπορία και Επίγεια Άμυνα

Στις 8 Ιουνίου η αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας απόκτησης για λογαριασμό της Αιγυπτιακής Αεροπορίας 29 μαχητικών Su-30 ή Su-35. Δεν αναφέρθηκε ακριβής τύπος, ωστόσο, επισημάνθηκε οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών αναμένονται να γίνουν το 2017, με τα μαχητικά να προέρχονται από την παραγγελία για τη Ρωσική Αεροπορία.

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να πουλήσει τα μαχητικά Mirage 2000EM/BM στο Ιράκ. Επιπλέον, το ενδεχόμενο πώλησης 12 μαχητικών Rafale βρίσκεται ακόμη στην ατζέντα των συζητήσεων.

Επιβεβαιώθηκε ό, τι η Αίγυπτος θα προμηθευτεί 50 μαχητικά MiG-29M, αντιαεροπορικά συστήματα Buk-M2E (SA-SA-17 Grizzly) και Antey-2500 (SA-23 Gladiator/Giant) και 46 επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 αντί $5 δις. Οι παραδόσεις ξεκινούν το 2016.

Η Αίγυπτος φέρεται να διαθέτει τρία συστήματα S-300VM από το Νοέμβριο του 2014. Τα συστήματα εμφανίζονται να βρίσκονται αποθηκευμένα. Το S-300VM παρουσιάζει μέγιστο βεληνεκές έως 250km, ενώ μπορεί να καθοδηγήσει 48 βλήματα κατά 24 στόχων ταυτόχρονα.

Ινδικό δημοσίευμα παρουσιάζει την Αίγυπτο να ενδιαφέρεται για το μαχητικό Tejas.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης γαλλο-αιγυπτιακής άσκησης, μαχητικά Rafale της Αιγυπτιακής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εναέριους ανεφοδιασμούς με buddy-buddy pods.

Σε 180 υπολογίζει τις AASM της Αιγυπτιακής Αεροπορίας αναφορά της γαλλικής εφημερίδας "La Tribune". Σύμφωνα με φωτογραφία, βόμβες του τύπου έχουν ήδη παραδοθεί στην Αίγυπτο.

Σε φάση κατασκευής είναι τα πρώτα αιγυπτιακά MiG-29M με τα πρώτα δύο μαχητικά να παραδίδονται στην Αιγυπτιακή Αεροπορία εντός του έτους.

Οι τελικές παραδόσεις των μεταφορικών C-295 αναμένονται εντός του έτους.

Δρομολογημένη παρουσιάζεται η παραδόση στην Αιγυπτιακή Αεροπορία δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130J το 2019.

Φωτογραφικό υλικό επαληθεύει την κατοχή του CH-4 από την Αίγυπτο.

Στρατιωτικές Επιχειρήσεις στο Σινά

Οι ΗΠΑ μετακίνησαν 100 στρατιώτες-μέλη της πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ στο Σινά για λόγους ασφαλείας από τυχόν επίθεση των Ισλαμιστών μαχητών που δρουν στην περιοχή του Βόρειου Σινά.

Κατά τις Ισραηλινές Αρχές στο Σινά επιχειρούν έως 1.000 μαχητές της ISIS.

Κατά μαρτυρίες συχνή παρουσιάζεται η εμφάνιση οπλισμένων CH-4 στο Σινά.

Σύμφωνα με αναφορά στο Διαδίκτυο, ISIS έπληξε στις 25/5 το στρατόπεδο North Camp των Κυανόκρανων στο Σινά. Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε τούνελ κοντά στο στρατόπεδο. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν μετακινήσει 100 στρατιώτες τους σε άλλη περιοχή.

Ισραήλ

Στρατός Ξηράς

Το Ισραήλ ξεκίνησε δοκιμές των εκδόσεων Namer Μηχανικού μάχης.

Η Lockheed Martin ανέλαβε την κατασκευή κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS για το Ισραήλ.

Ναυτικό

Με αφορμή την προμήθεια των τεσσάρων Saar 6, το Ισραηλινό Ναυτικό θα αναπτύξει και θα εγκαταστήσει νέο σύστημα C2 στις μονάδες επιφανείας. Μέρη του συστήματος θα εγκατασταθούν σε ταχύπλοα σκάφη από τα τέλη του έτους.

Το Ισραηλινό Ναυτικό πραγματοποίησε δοκιμή νέου πυραύλου επιφανείας-επιφανείας, πιθανόν του Gabriel 5.

Έως τα τέλη του 2017 θα καταστεί επιχειρησιακός ο Α/Α πύραυλος Barak-8.

Αεροπορία και Πυραυλικά Συστήματα
Το Ισραήλ δοκιμάζει νέο βαλλιστικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνικό φορτίο, επισημαίνει το «SIPRI».

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 αναμένει η Ισραηλινή Αεροπορία την άφιξη των δύο (2) πρώτων μαχητικών νέας γενιάς F-35I "Adir". Επιδίωξη του Ισραήλ είναι να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία στην υποστήριξη και βελτίωση του αεροσκάφους με την εγκατάσταση εγχώριου λογιστικού και Σύμμορφων Δεξαμενών Καυσίμων (CFTs), καθώς επίσης την πιστοποίηση της SPICE 1000.

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε δημοσίευμα πρόθεση του Ισραήλ να πιστοποιήσει τους πυραύλους αέρος-αέρος Python V και Derby στο F-35I. Με βάση άλλες αναφορές πάντως δεν «κρίνεται» οικονομικά συμφέρουσα η πιστοποίηση του Python V στο αεροσκάφος.

Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του λογισμικού C4 που προορίζεται για το μαχητικό F-35I.

Τα πρώτα δύο F-35I θα ακολουθήσουν άλλα έξι το 2017.

Η Ισραηλινή Αεροπορία παρέλαβε πριν από έξι μήνες τον πρώτο εκτυπωτή 3D. Με τη χρήση του είναι δυνατή η παραγωγή σειράς ανταλλακτικών.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ισραηλινή Αεροπορία εξοικονόμησε $450 εκατ. χάρη στις εργασίες του τεχνικού προσωπικού.

Το Ισραήλ ενδιαφέρεται να προμηθευτεί τουλάχιστον δύο ιπτάμενα τάνκερ KC-46.

Το Ισραήλ επιθυμεί να αυξήσει το στόλο των C-130J.

Στα τέλη του έτους θα καταστεί επιχειρησιακό το Α/Α σύστημα "David's Sling".

Οι ΗΠΑ ενέκριναν στις 19/5 την αποδέσμευση $600 εκατ. για την χρηματοδότηση των ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων Arrow και David's Sling. Βασικός σκοπός της ανάπτυξης του συστήματος Arrow υπήρξε η προσθήκη στο ισραηλινό οπλοστάσιο ενός αντιπυραυλικού συστήματος που θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από το αμερικανικό Patriot. Το David's Sling, αντίστοιχα, στοχεύει στην αντιμετώπιση εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων σε αποστάσεις από 40 έως 300km.

Ολοκληρώθηκαν στις 7/6 οι παραδόσεις των 30 ισραηλινών M-346. Σε λιγότερο από δύο έτη, τα ισραηλινά M-346 έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 πτήσεις και συμπληρώσει 7.500 ώρες στον αέρα.

Η IMI προωθεί πυρομαχικά αέρος-επιφανείας με βεληνεκή έως 200km.

Το Ισραήλ εξετάζει την προμήθεια 10-15 εκπαιδευτικών ελικοπτέρων από την Ιταλία.

Το Ισραήλ και η Μ. Ανατολή

Ύστερα από επιθέσεις με χρήση όλμων από τους Παλαιστινίους, οι Ισραηλινοί πραγματοποιήσαν στις 4 Μαΐου επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ θεωρεί "κόκκινη γραμμή" την χρήση χημικών όπλων από την ISIS.

Λίβανος

Η Μ. Βρετανία πρόκειται να δωρήσει £20 εκατ. για τη συνοριακή ασφάλεια του Λιβάνου.

Την 1 Απριλίου έγινε η παραλαβή τριών μεταφορικών ελικοπτέρων UH-1 Huey II από τη Λιβανική Αεροπορία.

Ο Λίβανος φέρεται να υπόγραψε σύμβασης προμήθειας Α/Τ συστημάτων Kornet από τη Ρωσία.

Παραδόθηκαν στις 8 Ιουνίου δύο ΜΕΑ, ίσως τύπου BuckEye Arrow, στο Λίβανο από τις ΗΠΑ.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών διαρρέει ότι η Συρία επανεκκίνησε την παραγωγή όπλων για τη Χεσμπολάχ.

Συρία

Σύμφωνα με εκτίμηση αξιωματούχου του ΟΗΕ, τα θύματα του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου αγγίζουν τα 400.000 άτομα.

Σύμφωνα με τη συριακή κυβέρνηση, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες ο πόλεμος έχει στοιχίσει περισσότερα από $200 δις.

Σύμφωνα με το «SOHR», 60.000 συλληφθέντες έχουν πεθάνει σε φυλακές της συριακής κυβέρνησης από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Η παραγωγή σιτηρών στη Συρία έχει μειωθεί στα χρόνια του πολέμου κατά το 1/3, επεκτείνοντας την ανθρωπιστική κρίση που παρατηρείται στη χώρα.

Κυβερνητικές Επιχειρήσεις και Εξελίξεις

Στις 27 Μαρτίου ο Συριακός Στρατός ανέκτησε την Παλμύρα.

Από τον Οκτώβριο του 2015 συριακά πληρώματα χρησιμοποιούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις άρματα μάχης T-72B/B1 και T-90A. Τον Ιανουάριο του 2016 ο Συριακός Στρατός ξεκίνησε τη χρήση ακόμη μίας νέας έκδοσης του T-72, το T-72BM.

Στις 5 Απριλίου καταρρίφθηκε αεροσκάφος Su-22M4 της Συριακής Αεροπορίας, πιθανόν από φορητό Α/Α πύραυλο. Τα πρώτα 40 Su-22M παραδόθηκαν στη Συρία το διάστημα 1979 – 1982. Ακολούθησαν η απόκτηση 20 Su-22M3K το 1983 και όχι λιγότερα 42 Su-22M4K μεταξύ 1984 και 1985. Την ίδια περίοδο αναβαθμίστηκαν όσα Su-22M ήταν σε υπηρεσία σε Su-22M2K. Το 2015 το Ιράν δώρισε στη Συρία 10 πρώην ιρακινά Su-22M4K.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "The Washington Post" αναφέρει την παρουσία δύο βορειοκορεάτικων στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου κατά στόχων στο Χαλέπι προκάλεσαν το θάνατο 189 ατόμων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Haaretz", οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα - πιθανόν σαρίν - κατά της ISIS στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Tom Cooper , κατά τον πόλεμο στη Συρία η Συριακή Αεροπορία έχει απωλέσει 55 αεροσκάφη και 57 ελικόπτερα, ενώ άλλα 28 ελικόπτερα και 51 αεροσκάφη βρίσκονται σε μη επιχειρησιακή κατάσταση.

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να παραδώσει S-300 στη Συρία.

Στις 22/4 κατέπεσε αεροσκάφος MiG-23 της Συριακής Αεροπορίας ανατολικά της Δαμασκού.

Η Λευκορωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Συρία. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Ρωσικός Στρατός ετοιμάζει στρατιωτική βάση στην Παλμύρα.

Σύμφωνα με ιρανικούς ισχυρισμούς η δύναμη των NDF αγγίζει τους 100.000 άνδρες. Κεντρική μονάδα τους είναι το τάγμα, σύνθεσης 400 ανδρών, που περιλαμβάνει από τρία έως δεκαπέντε τεθωρακισμένα οχήματα, υπογραμμίζει ο ερευνητής Tom Cooper. O ίδιος πιστεύει ό, τι οι Ρώσοι στρατιώτες που δρουν στη Συρία είναι 10.000 με 15.000.

Ο Συριακός Στρατός εισήλθε για πρώτη φορά στην επαρχία της Ράκα από το 2014.

Στις 19/6 κατέπεσε στη Χάμα λόγω μηχανικής βλάβης συριακό MiG-21.

Ρωσική Επέμβαση

Σε διάστημα τριών εβδομάδων η Ρωσική Αεροπορία πέταξε 500 αποστολές στην Παλμύρα, στο πλαίσιο της επιχειρήσης ανακατάληψης της πόλης. Για την εξουδετέρωση των ναρκών και IEDs έχουν σταλθεί στην περιοχή αρμόδιες ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με βίντεο, υπάρχουν ενδείξεις για ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων Iskander στη Συρία.

Στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με δορυφορικό υλικό, στην ΑΒ Humaymim βρίσκονταν 12 Su-24M, 3 Su-30SM, 4 Su-34, 3 Su-35S και 14 ελικόπτερα.

Τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και τρία Mi-28N "συνέλαβε" δορυφόρος στη συριακή ΑΒ Al-Shayrat.

Χρήση του αντιαρματικού πυραύλου 9M120 Ataka (ΑΤ-9 Spiral 2 κατά το ΝΑΤΟ) από ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-28N στη Συρία επισημαίνουν αναφορές.

Ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-28N κατέπεσε στις 12/4 κοντά στη Χομς. Νεκροί βρέθηκαν οι δύο χειριστές.

Το οικονομικό κόστος της ρωσικής ένοπλης παρέμβασης στο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο τους πρώτους πεντέμισι μήνες ανήλθε σε $480 εκατoμμύρια.

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας έχει αναφέρει την καταστροφή 29.000 επίγειων στόχων στη Συρία έως τα τέλη Απριλίου από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων της Ρωσικής Αεροπορίας το Σεπέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με δορυφορικό υλικό που δημοσιοποίησε το "IHS Jane's", η αδυναμία χρήσης του ενός διαδρόμου απο/προσγείωσης στην ΑΒ Humaymim θα μπορούσε να ευθύνεται σημαντικά για τη ρωσική απόφαση μείωσης των πολεμικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Συρία.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την καταστροφή τεσσάρων ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων και 20 φορτηγών οχημάτων στη συριακή βάση Tiyas από επίθεση Τζιχαντιστών της ISIS. Ωστόσο, η Ρωσία αρνήθηκε το γεγονός. Από την επίθεση θεωρείται πιθανή η καταστροφή των τεσσάρων επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52.

Αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Tu-142 έχει αναπτυχθεί από τη Ρωσία στη Συρία.

Ρώσοι σύμβουλοι εκπαιδεύουν Σύρους Κούρδους μαχητές.

Ιρανική και Λιβανική Εμπλοκή
Ο Ιρανικός Στρατός έχει αναπτύξει στελέχη Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία.

Δεκατρείς Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Συρία.

Σε 1.500 άτομα ανέρχονται οι απώλειες της Χεσμπολάχ στη Συρία.

Ισλαμιστές, Αντικαθεστωτικοί και Κούρδοι
Το Βέλγιο αποτελεί αναλογικά τη μεγαλύτερη δεξαμενή Ευρωπαίων μαχητικών στη Συρία, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που αναφέρει το πρακτορείο Τύπου "Reuters".

Καταστράφηκε ένα από τρία άρματα μάχης T-72 των Κούρδων μαχητών από Α/Τ πύραυλο. Οι Κούρδοι διαθέτουν ακόμη ένα T-55.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons" ("OPCW" ), η ISIS πιθανόν κατασκευάζει χημικά όπλα.

Με βάση οπτικοακουστικό υλικό, Σύροι Αντικαθεστωτικοί στη Χομς διαθέτουν συστήματα MANPADS τύπου FN-6.

Σύροι Αντικαθεστωτικοί παράγουν δικά τους βλήματα όλμων και όλμους στο Χαλέπι.

Για 3η φορά η ISIS κατέλαβε το πεδίο παραγωγής αερίου Shaer.

Από το Μάιο 2015 έως τον Απρίλιο 2016 φέρονται να έχουν γίνει 661 χρήσεις Α/Τ όπλων στη Συρία. Στον κατάλογο των αντιαρματικών όπλων που χρησιμοποιούνται από τις αντίπαλες παρατάξεις στη Συρία περιλαμβάνονται εκδόσεις των BGM-71 TOW, Toophan, Malyukta, I-RAAD, HJ-73, Fagot, Konkurs, Kornet, Metis, HJ-8 και Milan.

Σε 1.080 υπολογίζονται οι Γάλλοι Ισλαμιστές μαχητές που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ και σε 820 αυτοί που επιθυμούν να μεταβούν από τη Γαλλία στην εμπόλεμη ζώνη.

Σύροι Αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ό, τι απέκτησαν άρμα μάχης T-90 του Συριακού Στρατού.

Στιγμιότυπο από βίντεο εμφανίζει Ισλαμιστή μαχητή εξοπλισμένου με MANPADS στην οροφή κτιρίου στο Χαλέπι.

Κατά τον Γάλλο υπουργό άμυνας, στις τάξεις της ISIS βρίσκονται 12.000 ξένοι μαχητές.

Δυτικές Αεροπορικές Επιδρομές
ΗΠΑ

Περισσότερες από τις 87.000 πολεμικές εξόδους αεροσκαφών του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της ISIS έχουν γίνει από τις ΗΠΑ. Τα μαχητικά F-16 έχουν εκτελέσει τις περισσότερες πτήσεις της Αμερικανικής Αεροπορίας, ενώ τα B-1 έχουν ρίξει τις περισσότερες βόμβες.

Έφθασαν ύστερα από 26 χρόνια στο Κατάρ αμερικανικά B-52 για να πραγματοποιήσουν επιδρομές κατά της ISIS.

Ο λογαριασμός από τις επιχειρήσεις κατά της ISIS για τις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα $7 δις.

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού της Αμερικανικής Αεροπορίας του Μαρτίου 2016, στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας το μαχητικό F-22 χρησιμοποιείται σε μια σειρά από ρόλους, από τη διεξαγωγή επιδρομών έως τη συλλογή πληροφορίων. Στη Συρία έχουν περιοδικά αναπτυχθεί περισσότερες από μία μοίρες του τύπου, ενώ υπήρξαν ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ρωσικής και της Συριακής Αεροπορίας να γνωρίσουν χαρακτηριστικά του αμερικανικού αεροσκάφους, με τους χειριστές του F-22 να παραμένουν αθέατοι ακόμη και αν ορισμένες φορές πετούσαν κοντά σε ρωσικά και συριακά αεροσκάφη.

Στόχος των δύο αεροσκαφών ΕΑΥ OV-10 Bronco που αναπτύχθηκαν στο Ιράκ ήταν η δολοφονία αξιωματούχων της ISIS.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν 250 μέλη Ειδικών Επιχειρήσεων στη Συρία, ανεβάζοντας τις συνολικές τους χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια σε 300 στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ θα ενημερώνουν τη Ρωσία για τη θέση των επίγειων δυνάμεων στη Συρία ώστε να αποφευχθούν φίλιες απώλειες.

Μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου "USS Harry S. Truman" έπληξαν με συνολικά 1.118 βλήματα και βόμβες σε διάστημα πέντε μηνών στόχους της ISIS σε Ιράκ και Συρία, ξεπερνώντας τα 1.085 που χρησιμοποίησαν οι πιλότοι του "USS Theodore Roosvelt" το 2015.

Μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων επιχειρούν στη Συρία μαζί με μαχητές της κουρδικής οργάνωσης YPG.

Έχοντας χρησιμοποιήσει περισσότερες από 41.000 βόμβες κατά της ISIS, οι ΗΠΑ στρέφονται σε αποθηκευμένα ανά τον κόσμο αεροπορικά τους όπλα.

Η έλλειψη πλατφορμών ISR περιορίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή, υπογραμμίζει Αμερικανός διοικήτης.

Καναδάς

Στο πλαίσιο της "Operation IMPACT", οι Καναδοί τεχνικοί έχουν πετύχει 97,6% διαθεσιμότητα στο αεροσκάφος CP-140, την καναδική έκδοση του γνωστού μας P-3. Έως τις 9 Απριλίου το αεροσκάφος είχε πετάξει 452 αποστολές αναγνώρισης.

Δανία

Το κοινοβούλιο της Δανίας υπερψήφισε την αποστολή επτά μαχητικών F-16, ενός μεταφορικού C-130 και 400 στρατιωτών εκ των οποίων οι 60 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων κατά της ISIS σε Συρία και Ιράκ.

Γαλλία

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού άμυνας της Γαλλίας, Jean-Yves Ledrian, το 90% των αποστολών των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων αφορούν το Ιράκ. Με άλλα λόγια, μόνο το 10% έχει σχέση με τη Συρία.

Επτακόσιες-πενήντα (750) κατευθυνόμενες βόμβες έχουν εξαπολύσει σε Ιράκ και Συρία τα Mirage 2000 της ΑΒ Η5 στην Ιορδανία.

Έως τις αρχές Μαΐου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Chammal" είχαν χρησιμοποιηθεί 39 πύραυλοι SCALP-EG.

Για την επείγουσα κάλυψη των αναγκών της σε κατευθυνόμενες βόμβες, η Γαλλία συζητά την αγορά GBU-12 από τη Σουηδία.

Τα δύο νεότερα μέλη του γαλλικής εκστρατευτικής αεροπορικής δύναμης στην Ιορδανία είναι αεροσκάφος ηλεκτρονικής παρακολούθησης C-160G και αεροσκάφος ISR Atlantique 2.

Υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν συστήματα ΜΕΑ Reaper της Γαλλικής Αεροπορίας, από τα τρία που πρόκειται να παραδοθούν, στο μέτωπο κατά της ISIS. Σε μία τέτοια περίπτωση, πιθανότερη στρατιωτική βάσης τους θα είναι εκείνη από την οποία επιχειρούν σήμερα τα Mirage 2000D, στην Ιορδανία.

Δεκαπέντε αποστολές πέταξε το γαλλικό E-3F στη Μ. Ανατολή κατά την τρίτη ανάπτυξη του τύπου στην περιοχή. Η παραμονή του ΑΣΕΠΕ στην περιοχή διήρκεσε δύο μήνες.

Ο Γάλλος υπουργός άμυνας παραδέχθηκε την ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία από τη Γαλλία.

Η Γαλλία κατασκευάζει στρατιωτική βάση στη Συρία, στην περιοχή πλησίον του Κομπάνι.

Κατά την τελευταία μεταβολή της σύνθεσης των γαλλικών δυνάμεων στη Μ. Ανατολή, κατά της ISIS στη Συρία και το Ιράκ επιχειρούν 1.000 στρατιώτες - εκπαιδευτές / «σύμβουλοι» του Ιρακινού Στρατού, οκτώ μαχητικά Rafale, πέντε βομβαρδιστικά Mirage 2000D και τρία Mirage 2000N, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού C-135FR και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Atlantique-2. Στην Ανατ. Μεσόγειο βρίσκεται το αντιτορπιλικό «Forbin».

Ιορδανία

Η Ιορδανία ισχυρίζεται πως έχει ξεκινήσει Ειδικές Επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία.

Βέλγιο

Η Βελγική Αεροπορία ξεκινά αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS στη Συρία τον προσεχή Ιούλιο.

Ολλανδία

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό άμυνας, τα ολλανδικά F-16 έχουν πετάξει επτά αποστολές στη Συρία και έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα τέσσερις επιδρομές κατά της ISIS.

Μ. Βρετανία

Σε 43 ανέρχονται οι επιδρομές της Βρετανικής Αεροπορίας στη Συρία από την έναρξη της επιχείρησης «Shader».

Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις βοηθούν ενεργά τον New Syrian Army στη ΝΑ Συρία.


Σχόλια