Εν Συντομία | Ειδήσεις (22)

21/4 - 21/5/2016

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΠΝ φέρεται να ενδιαφέρεται για μεταχειρισμένα αμερικανικά ελικόπτερα SH-60 - (c) Αμερικανικό Ναυτικό

>Όπως αναφέρει δημοσίευμα της "ΕΑ&Τ", στην ελληνική πλευρά έχει  προταθεί "παραχώρηση αερόστατων για την επιτήρηση του Αιγαίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών. Τα αερόστατα θα μπορούσαν να προέλθουν από τις ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, ή να αποκτηθούν από τους κατασκευαστές τους ειδικά για να παραχωρηθούν υπό τους προαναφερόμενους όρους".


>Τρεις μήνες μετά την έναρξη της νατοϊκής επιχείρησης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή πολεμικού πλοίου στο Αιγαίο Πέλαγος.
>Άγνωστος αριθμός ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων SH-60 βρίσκονται στο ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" το οποίο αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση". Επίσης συζητήθηκε η εξέταση διάθεσης σκαφών ανορθοδόξου πολέμου Mk.V για την κάλυψη αναγκών των Ειδικών Δυνάμεων.
>Στις 19/5, με αφορμή την εξαφάνιση του Airbus 320 της Egypt Air 130 ν.μ. νοτιοανατολικά της Καρπάθου, οι ΕΕΔ διέθεσαν στις έρευνες αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοίο. 
>Στις 24/4 η σύνθεση της νατοϊκής ναυτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος περιλάμβανε το γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης "FGS Bonn", την καναδική φρεγάτα "HCNS Fredericton", την τουρκική φρεγάτα "TCG Gokova", το βρετανικό πλοίο "RFA Fort Vitoria", την ολλανδική φρεγάτα "HLNMS Van Amstel", την φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ" και τις κανονιοφόρους "ΑΗΤΤΗΤΟΣ" και "ΚΡΑΤΑΙΟΣ".
>Το OPV "L' Adroit" εγκατέλειψε στις 10/5 το Αιγαίο Πέλαγος.
>Το βρετανικό "RFA Cardigan Bay" εντάχθηκε στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος, αντικαθιστώντας το "RFA Fort Vitoria".
>Στις 17 Μαΐου ξεκίνησαν νέες δοκιμές του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας nEUROn. Στο νέο κύκλο δοκιμών ξεχωρίζουν οι δοκιμές συνεργασίας με το αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle". 
>Ρωσία και Ουκρανία μάχονται για την επικράτηση στο νατοϊκό πρόγραμμα SALIS. Στη δική τους προσφορά οι Ουκρανοί περιλαμβάνουν το An-225. Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο SALIS βρίσκεται η Ελλάδα.

ΚΥΠΡΟΣ

Με αφορμή τα 90στα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, η 903 Expeditionary Air Wing της Βρετανικής Αεροπορίας εμφάνισε ορισμένους από τους τύπους αεροσκαφών που επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου στην "Επιχείρηση Shader" κατά της ISIS σε Ιράκ και Συρία. (c) Υπουργείο άμυνας Βρετανίας.
>Εγκρίθηκε η πρόσληψη 3.000 Επαγγελματιών Οπλιτών για την Εθνική Φρουρά. 
>Η Εθνική Φρουρά θα πραγματοποιήσει προσεχώς άσκηση στο πλαίσιο καταστροφής ορισμένης παρτίδας βλημάτων MANPADS Mistral, αναφέρει κυπριακό δημοσίευμα

Βρετανική Δραστηριότητα

903 Expeditionary Air Wing, που επιχειρεί από το Ακρωτήρι, αποτελείται από μαχητικά EF-2000 Typhoon, βομβαρδιστικά Tornado GR4, ένα ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry, ένα Sentinel R1 και μεταφορικά αεροσκάφη C-130J και A400M.  
>Στις 21/4 βομβαρδιστικό Tornado GR4 έπληξε στόχο στο  Ιράκ κάνοντας για πρώτη φορά κατά την "Επιχείρηση Shader" κατευθυνόμενης βόμβας Enhanced Paveway III. Η Enhanced Paveway III χρησιμοποιείται έναντι "σκληρών" στόχων.
>Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2016, τα βρετανικά EF-2000 Typhoon χρησιμοποίησαν 252 κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV, τα Tornado GR4 147 Paveway IV και 42 Brimstone. Τα Reaper χρησιμοποίησαν 47 Hellfire και 5 GBU-12. Σε μία περίπτωση, τέλος, τα EF-2000 Typhoon έριξαν 27 σφαίρες με το πυροβόλο των 27mm που το αεροσκάφος φέρει. 

ΤΟΥΡΚΙΑ

>Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν αμυντική συμφωνία για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ.
>Η ISIS γνωστοποίησε βίντεο που αποδεικνύει την καταστροφή τριών Α/Κ πυροβόλων T-155 Firtina στις 28/4 στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Ο MAM-L έχει εμβέλεια 8km - μέσω Daily Sabah
>Στις 13/5 καταρρίφθηκε τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο AH-1W Super Cobra στη ΝΑ Τουρκία από Κούρδο μαχητή με MANPADS Igla.
>Στις 7 Μαΐου Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις εισέβαλαν στη Συρία σε "αναγνωριστική" επιχείρηση κατά της ISIS.
>Στις 28 Απριλίου έγινε επιτυχής δοκιμή πυραύλου MAM-L από οπλισμένο τουρκικό ΜΕΑ Bayraktar. Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 8km.
>Σύμφωνα με τη Roketsan, και όπως μεταφέρει ηλεκτρονικό δημοσίευμα του περιοδικού "Πτήση και Διάστημα", στα πρόθυρα παραγωγής είναι οι τουρκικές LGB Tedem-81 και Tedem-82.
>Η LHTEC στοχεύει στη συναρμολόγηση του κινητήρα CTS800 στην Τουρκία για το εγχώριο ελαφρύ μεταφορικό ελικόπτερο.
>Μέχρι το 2023 μετατίθεται η παράδοση του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου Type 214, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα.
τις 30/4 ξεκίνησε η ναυπήγηση του τουρκικού LHD. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, το πλοίο θα φέρει μαχητικά F-35B.
Πέρα από τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη που δύναται να φέρει το LHD, η Τουρκία σχεδιάζει παράλληλα να προμηθευτεί δύο LCM, τέσσερα LCVP και 27 αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα εφόδου.
>Σύμφωνα με ενημέρωση στην "2016 Sea-Air-Space Exposition", αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού ανέφερε ό, τι ο AIM-9X Block II έχει πλέον ικανότητα BVR. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη έκδοση του Sidewinder έχει αποκτηθεί από την Τουρκία.
>Τουρκία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στο μεταφορικό αεροσκάφος An-158.
Ουκρανία και Τουρκία θα συνεργαστούν στο πρόγραμμα του An-158 - (c) Antonov
>Η Βρετανία επιδιώκει να αναλάβει ως αποκλειστικό κέντρο υποστήριξης τη συντήρηση των ηλεκτρονικών του μαχητικού F-35 για τους χρήστες του στην Ευρώπη. 
>Η Γερμανία δημιουργεί εγκαταστάσεις στην ΑΒ Incirlik για τη Γερμανική Αεροπορία στην Τουρκία. Η γερμανική επένδυση θα αγγίξει τα €65 εκατ.
>Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν προσεχώς συστήματα ΠΕΠ HIMARS στη ΝΑ Τουρκία. 
>Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τουρκικής Σχολής Ικάρων πέρα από Τούρκους συμμετέχουν υπό κατάρτιση χειριστές από το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική και το Τουρκμενιστάν.
>Από το 2020 προβλέπεται η χρήση F-16 από το τουρκικό ακροβατικό σμήνος.
 
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

>Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί στις χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της παράνομης πώλησης όπλων. 
>Σε 300 υπολογίζονται οι "επικίνδυνοι" Βαλκάνιοι τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Μ. Ανατολή στη Βοσνία, τη Σερβία, την πΓΔΜ και την Αλβανία.
Αλβανία

>Νατοϊκό εκπαιδευτικό κέντρο αντιμετώπισης τρομοκρατών θα ιδρυθεί σύντομα στα Τίρανα.

Βουλγαρία

>Ανανεώθηκε η αμερικανό-βουλγαρική συμφωνίας φιλοξενίας και υποστήριξης αμερικανικών στρατευμάτων σε βουλγαρικές βάσεις για ακόμη 10 έτη. Παράλληλα, αποφασίστηκε εκτέλεση έργων υποδομής σε αεροδρόμια για την υποστήριξη αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ.
>Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία συζητούν για σχηματισμό κοινής ταξιαρχίας. Η ταξιαρχία, εφόσον οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη κοινή ταξιαρχία Λιθουανίας - Πολωνίας - Ουκρανίας.

Μαυροβούνιο

>Στις 19/5 υπεγράφη το Πρωτόκολλο Προσχώρησης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Όταν κυρωθεί στα 28 εθνικά κοινοβούλια, το Μαυροβούνιο θα γίνει το 29ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. 

Ρουμανία

>Στις 12/5 εγκαινιάστηκε επίσημα η αντιβαλλιστική εγκατάσταση του Αμερικάνικου Ναυτικού στο Deveselu στη Ρουμανία. Στη βάση φιλοξενούνται 24 αντιβαλλιστικά βλήματα SM-3 Block IB.
>Η Γαλλία αντιδρά στη μεταβίβαση της επίγειας αντιβαλλιστικής βάσης του Deveselu στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας αμφιβολίες για την IOC.
Για τον εξοπλισμό της στρατιωτικής βάσης στο Deveselu παραγγέλθηκαν 24 βλήματα SM-3 - (c) Αμερικανικό Ναυτικό
>Στις 25/4 προσγειώθηκαν στην ΑΒ Mihael Kogalniceanu δύο μαχητικά F-22A και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R, σηματοδοτώντας την πρώτη εμφάνιση του αμερικανικού μαχητικού στη Βαλκανική Χερσόνησο. 
>Η Ρουμανία επιθυμεί να αποκτήσει τροχοφόρα οχήματα και SHORADS.
>Ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας θεωρεί πρότυπο για τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες την αεροπορική βιομηχανία της Τουρκίας. Η ΤΑΙ ενδιαφέρεται για συνεργασία στο ζήτημα της υποστήριξης των F-16 AM/BM και η τουρκική πλευρά έχει δείξει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των δύο φρεγατών Type 22R. 
>Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Type 22R μελετάται η σύμπραξη των εταιριών SAAB και Damen.
>H Ρουμανία εξετάζει την Milgem ως επιλογή.
>Στις 9 Μαΐου έγινε ανάθεση έργου από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ για την παραγωγή βλημάτων AIM-120 για τη Ρουμανία.
Στιγμιότυπο από την άφιξη των F-22 στη Ρουμανία - (c) Αμερικανική πρεσβεία Βουκουρεστίου
>Σύμφωνα με ενημέρωση στην "2016 Sea-Air-Space Exposition", αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού ανέφερε ό, τι ο AIM-9X Block II έχει πλέον ικανότητα BVR. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη έκδοση του Sidewinder έχει αποκτηθεί από τη Ρουμανία.
>Δύο θεματικές κυρίως προσέλκυσαν το ενδιαφέρον στην έκθεση οπλικών συστημάτων «Black Sea Defense and Aerospace 2016»: τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα οχήματα. Στα ελικόπτερα, η Bell παρουσίασε το AH-1Z και το UH-1Y. Η Airbus πρόβαλλε το H215. Θυμίζεται, τη δεκαετία του 1990 η Ρουμανική Αεροπορία είχε αρχικά επιλέξει το AH-1 αλλά κατέληξε στην αναβάθμιση του IAR-330 σε IAR-330 SOCAT. Στα τεθωρακισμένα οχήματα, για τα οποία σχεδιάζεται προμήθεια 200 μονάδων εντός του έτους, ενδιαφέρον δείχνουν η εγχώρια βιομηχανία, η Patria, η Iveco και η Mowag. 
>Δύο Ρουμάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις 7 Μαΐου στο Αφγανιστάν σε ενέδρα ενώ εκπαίδευαν Αφγανούς μέλη σωμάτων ασφαλείας.
>Το Πακιστάν εξετάζει την απόκτηση ρουμανικών ελικοπτέρων IAR-330.
>Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία συζητούν για σχηματισμό κοινής ταξιαρχίας. Η ταξιαρχία, εφόσον οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη κοινή ταξιαρχία Λιθουανίας - Πολωνίας - Ουκρανίας.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος

>Φωτογραφικό υλικό επαληθεύει την κατοχή του CH-4 από την Αίγυπτο.
>Ο Αιγυπτιακός Στρατός παρουσίασε ένα νέο Α/Κ πυροβόλο με το γνωστό M46 των 130mm τοποθετημένο σε στρατιωτικό όχημα 6x6.
>Στις 12/5 παραδόθηκαν τα πρώτα από συνολικά 762 MRAPs (400 CAIMAN CAT I, 90 RG-33L, 260 RG-33 CAT IΙ, 12 MAXXPRO) στον Αιγυπτιακό Στρατό. Τα οχήματα αποκτούνται για την αντιμετώπιση κυρίως της απειλής των IEDs στο μέτωπο του Σινά.
>Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 20 αντιπλοϊκοών πυραύλων UGM-84L Harpoon Block II για τον εξοπλισμό των τεσσάρων νέων υποβρυχίων Type 209/1400 του Αιγυπτιακού Ναυτικού.
>Οι ΗΠΑ μετακίνησαν 100 στρατιώτες-μέλη της πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ στο Σινά για λόγους ασφαλείας από τυχόν επίθεση των Ισλαμιστών μαχητών που δρουν στην περιοχή του Βόρειου Σινά. 
>Κατά τις Ισραηλινές Αρχές στο Σινά επιχειρούν έως 1.000 μαχητές της ISIS. 
>Η μοναδική φρεγάτα FREMM του Αιγυπτιακού Ναυτικού βρέθηκε πρόσφατα στην Τουλώνη. Η επίσκεψη θα μπορούσε να σχετίζεται και με τις ανεπαρκείς υποδομές συντήρησης για ένα τέτοιο πλοίο στην Αίγυπτο.
>Η Αίγυπτος φέρεται να διαθέτει τρία συστήματα S-300VM από το Νοέμβριο του 2014. Τα συστήματα εμφανίζονται να βρίσκονται αποθηκευμένα.
Το S-300VM παρουσιάζει μέγιστο βεληνεκές έως 250km, ενώ μπορεί να καθοδηγήσει 48 βλήματα κατά 24 στόχων ταυτόχρονα. 
>Η Αίγυπτος συνεχίζει τις συνομιλίες με τη Ρωσια σχετικά με την απόκτηση υλικών για τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral. Μεταξύ των υλικών περιλαμβάνονται τα ελικόπτερα Ka-52K.
>Στις 6/5 έγινε ο πρώτος εκπαιδευτικός πλους του πρώτου ελικοπτεροφόρου Mistral του Αιγυπτιακού Ναυτικού.
>Στη Γαλλία μετέβη επιτροπή Αιγυπτίων για να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τα ελικόπτερα NH-90. 

Ισραήλ


>Ύστερα από επιθέσεις με χρήση όλμων από τους Παλαιστινίους, οι Ισραηλινοί πραγματοποιήσαν στις 4 Μαΐου επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
>Το Ισραήλ θεωρεί "κόκκινη γραμμή" την χρήση χημικών όπλων από την ISIS
>Τα πρώτα δύο F-35I θα ακολουθήσουν άλλα έξι το 2017.
>Τα τελευταία δύο χρόνια η Ισραηλινή Αεροπορία εξοικονόμησε $450 εκατ. χάρη στις εργασίες του τεχνικού προσωπικού.
>Η Lockheed Martin ανέλαβε την κατασκευή κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS για το Ισραήλ.
>Στα τέλη του έτους θα καταστεί επιχειρησιακό το Α/Α σύστημα "David's Sling".
>Έως τα τέλη του 2017 θα καταστεί επιχειρησιακός ο Α/Α πύραυλος Barak-8. 

Λίβανος

>Ο Λίβανος φέρεται να υπόγραψε σύμβασης προμήθειας Α/Τ συστημάτων Kornet από τη Ρωσία.
Συρία
>Σύμφωνα με εκτίμηση αξιωματούχου του ΟΗΕ, τα θύματα του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου αγγίζουν τα 400.000 άτομα. 
>Στρατιωτικές επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου κατά στόχων στο Χαλέπι προκάλεσαν το θάνατο 189 ατόμων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. 
>Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Haaretz", οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα - πιθανόν σαρίν - κατά της ISIS στα τέλη Απριλίου
>Σύμφωνα με αξιωματούχο του "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons" ("OPCW"), η ISIS πιθανόν κατασκευάζει χημικά όπλα. 
>Με βάση οπτικοακουστικό υλικό, Σύροι Αντικαθεστωτικοί στη Χομς διαθέτουν συστήματα MANPADS τύπου FN-6.
>Σύροι Αντικαθεστωτικοί παράγουν δικά τους βλήματα όλμων και όλμους στο Χαλέπι.
>Δεκατρείς Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Συρία. 
>Για 3η φορά η ISIS κατέλαβε το πεδίο παραγωγής αερίου Shaer.
 
>Σύμφωνα με τον ερευνητή Tom Cooper, κατά τον πόλεμο στη Συρία η Συριακή Αεροπορία έχει απωλέσει 55 αεροσκάφη και 57 ελικόπτερα, ενώ άλλα 28 ελικόπτερα και 51 αεροσκάφη βρίσκονται σε μη επιχειρησιακή κατάσταση. 
>Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να παραδώσει S-300 στη Συρία.
>Στις 22/4 κατέπεσε αεροσκάφος MiG-23 της Συριακής Αεροπορίας ανατολικά της Δαμασκού
>Από το Μάιο 2015 έως τον Απρίλιο 2016 φέρονται να έχουν γίνει 661 χρήσεις Α/Τ όπλων στη Συρία.
Στον κατάλογο των αντιαρματικών όπλων που χρησιμοποιούνται από τις αντίπαλες παρατάξεις στη Συρία περιλαμβάνονται εκδόσεις των BGM-71 TOW, Toophan, Malyukta, I-RAAD, HJ-73, Fagot, Konkurs, Kornet, Metis, HJ-8 και Milan.  
>Η Λευκορωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Συρία. 
>Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Ρωσικός Στρατός ετοιμάζει στρατιωτική βάση στην Παλμύρα.
>Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας έχει αναφέρει την καταστροφή 29.000 επίγειων στόχων στη Συρία έως τα τέλη Απριλίου από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων της Ρωσικής Αεροπορίας το Σεπέμβριο του 2015.
>Σύμφωνα με δορυφορικό υλικό που δημοσιοποίησε το "IHS Jane's", η αδυναμία χρήσης του ενός διαδρόμου απο/προσγείωσης στην ΑΒ Humaymim θα μπορούσε να ευθύνεται σημαντικά για τη ρωσική απόφαση μείωσης των πολεμικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Συρία.
>Ο λογαριασμός από τις επιχειρήσεις κατά της ISIS για τις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα $7 δις. 
>Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού της Αμερικανικής Αεροπορίας του Μαρτίου 2016, στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας το μαχητικό F-22 χρησιμοποιείται σε μια σειρά από ρόλους, από τη διεξαγωγή επιδρομών έως τη συλλογή πληροφορίων. Στη Συρία έχουν περιοδικά αναπτυχθεί περισσότερες από μία μοίρες του τύπου, ενώ υπήρξαν ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ρωσικής και της Συριακής Αεροπορίας να γνωρίσουν χαρακτηριστικά του αμερικανικού αεροσκάφους, με τους χειριστές του F-22 να παραμένουν αθέατοι ακόμη και αν ορισμένες φορές πετούσαν κοντά σε ρωσικά και συριακά αεροσκάφη.
>Στόχος των δύο αεροσκαφών ΕΑΥ OV-10 Bronco που αναπτύχθηκαν στο Ιράκ ήταν η δολοφονία αξιωματούχων της ISIS. 
Το Βέλγιο αποφάσισε να επεκτείνει τα πλήγματα κατά της ISIS και στη Συρία - (c) Βελγική Αεροπορία
>Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν 250 μέλη Ειδικών Επιχειρήσεων στη Συρία, ανεβάζοντας τις συνολικές τους χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια σε 300 στρατιώτες.
>Οι ΗΠΑ θα ενημερώνουν τη Ρωσία για τη θέση των επίγειων δυνάμεων στη Συρία ώστε να αποφευχθούν φίλιες απώλειες. 
>Μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου "USS Harry S. Truman" έπληξαν με συνολικά 1.118 βλήματα και βόμβες σε διάστημα πέντε μηνών στόχους της ISIS σε Ιράκ και Συρία, ξεπερνώντας τα 1.085 που χρησιμοποίησαν οι πιλότοι του "USS Theodore Roosvelt το 2015.

>Η Βελγική Αεροπορία ξεκινά αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS στη Συρία τον προσεχή Ιούλιο.
>Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό άμυνας, τα ολλανδικά F-16 έχουν πετάξει επτά αποστολές στη Συρία και έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα τέσσερις επιδρομές κατά της ISIS.
Τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν βάλλει 39 πυραύλους SCALP-EG κατά των Ισλαμιστών - (c) Γαλλική Αεροπορία
>Σε 1.080 υπολογίζονται οι Γάλλοι Ισλαμιστές μαχητές που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ και σε 820 αυτοί που επιθυμούν να μεταβούν από τη Γαλλία στην εμπόλεμη ζώνη.
>Επτακόσιες-πενήντα (750) κατευθυνόμενες βόμβες έχουν εξαπολύσει σε Ιράκ και Συρία τα Mirage 2000 της ΑΒ Η5 στην Ιορδανία. 
>Έως τις αρχές Μαΐου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Chammal" είχαν χρησιμοποιηθεί 39 πύραυλοι SCALP-EG. 
>Υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν συστήματα ΜΕΑ Reaper της Γαλλικής Αεροπορίας, από τα τρία που πρόκειται να παραδοθούν, στο μέτωπο κατά της ISIS. Σε μία τέτοια περίπτωση, πιθανότερη στρατιωτική βάσης τους θα είναι εκείνη από την οποία επιχειρούν σήμερα τα Mirage 2000D, στην Ιορδανία.

Σχόλια