Σημειώσεις | Χαρακτηριστικά Οπλικά Συστήματα του Συριακού Στρατού 2014-2016


Ως συνοδευτικό της ετήσιας έκδοσης της ΙΔΒΑΜ για την «Ισορροπία Δυνάμεων στη Βαλκανική και την Ανατ. Μεσόγειο» (βρείτε εδώ την «ΙΔΒΑΜ 2014-2015») ξεκινά μια σειρά συνοπτικών σημειώσεων για τις ένοπλες δυνάμεις των μελών του συστήματος χωρών που το αποτελούν.

Η Συρία έχει παραλάβει μικρό αριθμό αρμάτων μάχης T-90 - (c) @pfc_joker

Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου Εμφυλίου Πολέμου, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει σειρά χαρακτηριστικών οπλικών συστημάτων στην πρωτότυπη μορφή ή έπειτα από τροποποιήσεις. 

Ο Συριακός Στρατός κυρίως χρησιμοποιεί άρματα μάχης T-72 και Τ-55. Πριν την έναρξη του πολέμου υπήρχε συμφωνία με τη Ρωσία για αναβάθμιση μεγάλης ποσότητας T-72 στο επίπεδο T-72M1M που δεν υλοποιήθηκε. Εκατόν-είκοσι-δύο T-72 είχαν αναβαθμιστεί την προηγούμενη δεκαετία με εγκατάσταση του ιταλικού ΣΕΠ TURMS-T. Αυτά έχουν ικανότητα χρήσης του κατευθυνόμενου βλήματος 9M119(M). Μαζί τους επιχειρούν T-55MV που αφορούν εκσυγχρονισμένη έκδοση του T-55M και φέρουν πλακίδια θωράκισης ERA Kontakt-1. Κύριος αντίπαλος των συριακών τεθωρακισμένων είναι οι αντιαρματικοί πύραυλοι. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και ύστερα από την ενεργή ρωσική επέμβαση, θεωρείται πιθανή η ένταξη σε υπηρεσία μικρού αριθμού της υποοικογένειας T-72B, καθώς επίσης αντίστοιχης ποσότητας T-90A.

Στο πλαίσιο καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου, το 2013 παραλήφθηκε από τη Συρία μικρός αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων BTR-80. Το 2015 πιστεύεται ό, τι ο αριθμός των BTR-80 πλαισιώθηκε από άγνωστη ποσότητα οχημάτων BTR-82. Τα τελευταία φέρουν πυροβόλο των 30mm. Δεν αποκλείεται, βέβαια, τα BTR-82 να χειρίζονται Ρώσοι «σύμβουλοι». Τα «κάστανα από την φωτιά βγάζουν» ακόμη – με τρομακτικές απώλειες – τα ΤΟΜΑ BMP-1 και σε λιγότερο βαθμό τα BMP-2 της επίλεκτης «Ρεπουμπλικανικής Φρουράς». Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι πλατφόρμες υποστήριξης του πεζικού, έχουν τροποποιηθεί σειρά οχημάτων ειδικών εκδόσεων, όπως γεφυροφόρα και οχήματα περισυλλογής. Έτσι λοιπόν για παράδειγμα, ελλείψει αντίπαλης πολεμικής αεροπορίας και χάρη στην υψηλή ταχυβολία και ακρίβεια, το σοβιετικής προέλευσης SPAAG ZSU-23-4 χρησιμοποιείται σε ρόλο παροχής πυρών υποστήριξης.

Το σύνολο των BMP-2 βρίσκεται στον έλεγχο της «Ρεπουμπλικανικής Φρουράς» - (c) Abkhazian Network News Agency

Ο πόλεμος είναι αιτία παρουσίασης σπάνιων συστημάτων σοβιετικής προέλευσης υλικού, για τα οποία η Συρία αποτέλεσε προνομιακό πελάτη. Κορυφαία παραδείγματα αντιπροσωπεύουν τα συστήματα παρεμβολών R-330P και SPR-1, που στόχο έχουν την παρεμπόδιση των ασυρμάτων επικοινωνιών και βλημάτων του εχθρού. Προφανώς έπειτα από ρωσική «συμβουλή», το φθινόπωρο του 2014 χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση Αντικαθεστωτικών σε αστικό περιβάλλον το σύστημα UR-77. Το σύστημα έχει σκοπό την εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Σε περιβάλλον αστικού πολέμου ωστόσο χρησιμοποιήθηκε στην Τσετσενία και τη Συρία για την καταστροφή κτιρίων. 

Από τις τελευταίες προσθήκες του πυροβολικού παρουσιάζεται ο πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών BM-30 Smerch. Το σύστημα πετυχαίνει μέγιστη εμβέλεια 90km. Σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό, χρησιμοποιούνται συχνά συστήματα BM-21, ενώ αραιότερα 2S1/2S3. Σε αντίθεση με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, που παραμένουν σε υψηλό ποσοστό στο κυβερνητικό οπλοστάσιο, αρκετά ρυμουλκούμενα πυροβόλα έχουν περιέλθει ως λάφυρα στα χέρια των ανταρτών και Ισλαμιστών. Κυρίαρχη είναι επίσης η χρήση βαρέων όλμων, όπως του M-240 των 240mm. Σπανιότερη είναι τέλος η εκτόξευση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων SS-21. Ανάλογα με την έκδοση, οι πύραυλοι έχουν μέγιστη εμβέλεια 70 ή 120km. 

Παρά τις μεγάλες απώλειες υλικού και την έντονη λιποταξία στελεχών και οπλιτών, ο Συριακός Στρατός παραμένει στα χαρτιά η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του πολέμου. Ο ίδιος ωστόσο μετασχηματίζεται γοργά από έναν συμβατικού τύπου στρατό, σε μία δύναμη προσαρμοσμένη στην αντιμετώπιση ανταρτοπολέμου, βαθύτατα επηρεασμένη από το ιρανικό δόγμα και τη ρωσική υποστήριξη. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ό, τι ο Συριακός Στρατός δεν είναι σε θέση να αντισταθεί σε συμβατικό πόλεμο με άλλο στρατό, αλλά ό, τι ο εμφύλιος πόλεμος έχει μειώσει μία σειρά από ικανότητες που υπήρχαν πριν το 2011. (#Συρία , #ΙΔΒΑΜ , #Ισορροπία_Δυνάμεων , #ContactIdbam)

Σχόλια