Εν Συντομία | Ειδήσεις (21)

21/3 - 21/4/2016

ΕΛΛΑΔΑ


Η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει την αναβάθμιση των μαχητικών Mirage 2000EGM - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
>Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα προγράμματα αναβάθμισης Α/Φ P-3B και Α/Φ F-16. 

>17 Mirage 2000EGM εξετάζει να αναβαθμίσει σε επίπεδο Mirage 2000-5 η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού "ΕΑ&Τ"

Στο ζήτημα εκσυγχρονισμού των εναπομείναντων Mirage 2000EGM/BGM έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα σειρά δημοσιευμάτων από εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, με πιο αναλυτική τη δημοσίευση της ιστοσελίδας "e-Άμυνα". Κύριο μειονέκτημα είναι το οικονομικό κομμάτι, με την τιμή να αγγίζει έως τα €870 εκατ. Επιπλέον μειονέκτημα αποτελεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος το οποίο έχει διάρκεια έξι (6) έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον η αναβάθμιση των αεροσκαφών γίνει, η ΠΑ θα επιχειρεί 42 Mirage 2000-5.
>Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Δούρειος Ίππος" και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα", έγινε πρόσφατα παραλαβή αριθμού τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή Mk.11 mod.0 από τα αμερικανικά πλεονάσματα.
>Σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού "Πτήση και Διάστημα" και όπως αναμεταδίδει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα", "επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Αεροπορίας Στρατού για παραγγελία βλημάτων Hellfire της έκδοση AGM-114L".
>Μεταξύ 4 και 14 Απριλίου 2016 διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά η πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος" με τη συμμετοχή ελληνικών, αμερικανικών και ισραηλινών εναερίων μέσων. Επιπλέον, μεταξύ 30 Μαρτίου και 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η επίσης πολυεθνική άσκηση "Noble Dina 2016" με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, του Αμερικανικού και του Ισραηλινού Ναυτικού. 
>Σύντομα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την κοινή αγορά τριών A330MRTT από Νορβηγία, Ολλανδία και Πολωνία. Υπενθυμίζεται, η Γερμανία έχει εκφράσει την επιθυμία ένταξης σε αυτό με την αρχική αγορά δύο A330MRTT. 
Ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο Aegeanhawk που συμμετείχε στην άσκηση "Noble Dina 2016" - (c) Αμερικανικό Ναυτικό
>Η γαλλική κορβέτα "Le Commandant Bouan" εγκατέλειψε τη νατοϊκή επιχείρηση διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Τη θέση της θα αναλάβει το υπεράκτιο περιπολικό "L' Adroit". Επιπλέον, το βρετανικό "Mounts Bay" αντικαταστάθηκε από το "Fort Victoria".
>Μεταξύ 22/4 και 31/7 το UCAV nEUROn επίδειξης τεχνολογίας θα πραγματοποιήσει δοκιμές στο Istres της Γαλλίας. 

ΚΥΠΡΟΣ

>Σύμφωνα με τον πρόλογο αναφοράς της UNFICYP για το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης, στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερες από 7.000 νάρκες κατά προσωπικού και κατά αρμάτων τοποθετημένες από τις Κυπριακές Δυνάμεις και τα Κατοχικά Στρατεύματα.
>Η Κυπριακή Αστυνομία αναμένει την παράδοση συστημάτων ΜΕΑ. Τα ΜΕΑ θα παραληφθούν τους προσεχείς μήνες.
Εξελίξεις στα Κατεχόμενα
>Όπως μεταδίδει δημοσίευμα τουρκικής ιστοσελίδας και αναφέρει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα", 600 αξ/κοι, υπαξ/κοί κ οπλίτες της 2ης Μοίρας Καταδρομών από τα Κατεχόμενα έχουν αναπτυχθεί στο τουρκικό Κουρδιστάν.  
Βρετανική Δραστηριότητα
>Η βρετανική δύναμη στο Ακρωτήρι ανέρχεται σε έξι (6) EF-2000 Typhoon και δέκα (10) Tornado, εκ των οποίων τα δύο αποτελούν εφεδρεία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
>Κατηγορία για παροχή πληροφοριών σχετικών με το MPT-76 υπέρ ξένης χώρας έχει απαγγελθεί σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της MKE.
>Στις 26 Μαρτίου σκοτώθηκε Τούρκος στρατιώτης και άλλος ένας τραυματίστηκε σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ όταν μαχητές της ISIS έπληξαν το στρατόπεδο. 
Φωτογραφία του φερόμενου ως κτυπημένου M60T.
>Επίθεση με Α/Τ πύραυλο από Τζιχαντιστές υπέστη άρμα μάχης M60T του Τουρκικού Στρατού.
>Ο Τούρκος υπουργός άμυνας, İsmet Yılmaz, ισχυρίζεται ό, τι ο Τουρκικός Στρατός δεν έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. 
>Την απόκτηση ενός συστήματος ΜΕΑ μεγάλης εμβέλειας και αυτονομίας επιθυμεί η Τουρκία. 
>Κατά τη διάρκεια της έκθεσης "FIDAE 2016" στη Χιλή, η Aselsan παρουσίασε την πρότασή της για το πρόγραμμα του αεροσκάφους COMINT / SIGINT της Τουρκικής Αεροπορίας.
>Στην τουρκική εταιρεία SAVRONİK ανατέθηκε το πρόγραμμα της Τουρκικής Αεροπορίας για την ολοκλήρωση συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών συστημάτων ραντάρ και τηλεπικοινωνιών μεγάλης ισχύος σε δύο αεροσκάφη Global Express της καναδικής εταιρείας Bombardier, επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Via Diplomacy".
>Το Τουρκικό Ναυτικό εξετάζει την περίπτωση προμήθειας ΑΦΝΣ μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με τουρκικές αναφορές.
>Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Via Diplomacy", στην FNSS ανατέθηκε η κατασκευή 76 τροχοφόρων και 184 ερπυστριοφόρων οχημάτων φορέων αντιαρματικών πυραύλων για τις ανάγκες του Τουρκικού Στρατού.
Η κατευθύνομενη ρουκέτα θα εξοπλίσει το ΠΕΠ Τ-122. - (c) Roketsan
>Πρώτη επιτυχής δοκιμή τουρκικής κατευθυνόμενης ρουκέτας των 122mm. Η εμβέλεια της ρουκέτας ξεπέρασε τα 25km
>Η Τουρκία αναμένει την παράδοση του πρώτου μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47F εντός του 2016.
>Σύμφωνα με τουρκικές αναφορές η πτέρυγα εναέριων μέσων του LHD σχεδιάζεται να αποτελείται από 6x F-35B, 4 x T129, 8 x μεταφορικά ελικόπτερα, 2 x S-70B και 2 x ΜΕΑ. 
>Δημοσίευμα της "Via Diplomacy" αναφέρει τη χρήση της διατρητικής βόμβας NEB σε επιχείρηση βομβαρδισμού από την Τουρκική Αεροπορία.
>Νέο ρεκόρ σημείωσε το ΜΕΑ Anka-S, πετώντας τον προηγούμενο μήνα επί 26 ώρες  και μέγιστο ύψος πτήσης τα 30.250 πόδια. 
>Από τις 22 Ιουλίου 2015 έως τις 6 Απριλίου 2016 η Τουρκία απώλεσε 410 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες και αστυνομικούς στη σύγκρουση με το PKK. 
>Η Ουκρανία και η Τουρκία επιθυμούν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη και κατασκευή δορυφόρων  και ενός παθητικού ραντάρ ανίχνευσης θαλάσσιων και εναέριων ιχνών εμβέλειας έως 600km.
>Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες αναπτύσσουν αεροσκάφη EA-6B Prowler στην Τουρκία. 
>Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμη η τουρκική βάση στο Κατάρ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Αλβανία
>Συνετρίβη στις 7 Απριλίου αλβανικό ελικόπτερο EC-145. Δύο ανασύρθηκαν νεκροί, ενας τραυματίας.
Βουλγαρία
>Στις 27/3 επαναλειτούργησε η ΑΒ Bezmer. Πέρα από βουλγαρικά εναέρια μέσα, προβλέπεται η εξυπηρέτηση αεροσκαφών / ελικοπτέρων των ΗΠΑ. Το Bezmer είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το στρατηγικό μεταφορικό αεροσκάφος C-5M.
>Η Βουλγαρία θα προχωρήσει στην απόκτηση 16 δυτικών μαχητικών για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μαχητικών που διατηρεί σε υπηρεσία. Η προμήθεια θα γίνει σε δύο φάσεις, με τα οκτώ (8) μαχητικά να παραλαμβάνονται το 2018-21, ενώ ο προϋπολογισμός θα αγγίξει τα $580 εκατ. 
Οι επιλογές της Βουλγαρικής Αεροπορίας για ΝΜΑ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν (1) πρώην αμερικανικά F-16 εκσυγχρονισμένα στην Πορτογαλία, (2) απευθείας προμήθεια F-16 από την Πορτογαλία, (3) πρώην ιταλικά EF-2000 Typhoon και (4) νέας κατασκευής JAS 39 Gripen. Όσον αφορά τα MiG-29, σήμερα βρίσκονται σε πτητική κατάσταση επτά (7) μαχητικά.
>Συνεχίζοντας τις προσπάθειες υποστήριξης των μαχητικών MiG-29/UB, η Βουλγαρία προτίθεται να προμηθευτεί 10 καινούριους ή μεταχειρισμένους κινητήρες RD-33.
Οι φρεγάτες Ε-71 σχεδιάζεται να αντικατασταθούν από τα νέα πλοία - (c) Aμερικανικό Ναυτικό
>Κατά τις προδιαγραφές του προγράμματος απόκτησης δύο (2) νέων πλοίων του Βουλγαρικού Ναυτικού προβλέπεται πλοίο εκτοπίσματος γύρω στους 1.500t. Ο εξοπλισμός τους με πύραυλους επιφανείας-επιφανείας & επιφανείας-αέρος και η ύπαρξη ελικοδρόμιου για χρήση από ελικόπτερο Panther. Επιθυμητή είναι η εγχώρια ναυπήγηση. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε €419 εκατ.
>Περισσότεροι από 3.000 τόνους όπλων παραδόθηκαν μέσω ΗΠΑ στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς. Στη λίστα περιλαμβάνεται φορητός οπλισμός, αντιαρματικές ρουκέτες, αντιαρματικοί πύραυλοι και πυρομαχικά.
>Ο Βουλγαρικός Στρατός θέλει την προμήθεια 238 στρατιωτικών οχημάτων για τον εξοπλισμό μίας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας 
Κροατία
>Με αφορμή κατηγορίες σχετικά με τη σύμβαση εκσυγχρονισμού επτά και προμήθειας πέντε μαχητικών MiG-21 από την Ουκρανία, η έρευνα δείχνει ό, τι στα μαχητικά υπάρχουν μέρη που άνηκαν σε αλγερινά, βουλγαρικά κ.α. αεροσκάφη του τύπου. Έως την κατάληξη της έρευνας φαίνεται πως τα μαχητικά έχουν καθηλωθεί.
>Η Russian Helicopters επιδιώκει την ανάληψη της συντήρησης των 10 κροατικών Mi-171Sh.
Ρουμανία
>Στους αμυντικούς σχεδιασμούς της Ρουμανίας είναι η απόκτηση 276 αρμάτων μάχης, 54 ΠΕΠ με πυρομαχικά εμβέλειας έως 150km και 40 Α/Κ πυροβόλα των 155mm. 
Για τον ΕΜΖ των Type 22R συζητείται κατάθεση ενδιαφέροντος από τουρκικές εταιρίες - (c) Υπουργείο άμυνας Ρουμανίας
>Η Ρουμανία θέλει να ξεκινήσει το πρόγραμμα τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων το 2016, να τελειώσει τον ΕΜΖ των T22R το 2020, να ανακτήσει την ικανότητα χρήσης υποβρυχίου, μελετά την αγορά κορβετών και να αποκτήσει επιπλέον F-16 το 2017. 
>Μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία, φαίνεται ό, τι υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουμανικών και τουρκικών εταιριών για την κατάθεση υποψηφιότητας για τον ΕΜΖ των T22R.
Σερβία
>Η Σερβία θα μπορούσε να παραγγείλει επιπλέον δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17V-5.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος
>Στη Γαλλία βρίσκεται το πρώτο γκρουπ 180 Αιγύπτιων ναυτικών για κατάρτιση στα δύο υπό παράδοση ελικοπτεροφόρα Mistral. Το πρώτο ελικοπτεροφόρο, "ENS Gamal Abdel Nasser", θα παραδοθεί στην Αίγυπτο τον Ιούνιο και το δεύτερο, "EGS Anwar Saddat", το Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των ρωσικών όπλων που αποκτά η Αίγυπτος είναι το Buk-M2E - (c) Almaz Antey
>Σύμφωνα με ενδείξεις, το πρώτο υποβρύχιο Type 209 θα παραληφθεί από το Αιγυπτιακό Ναυτικό πριν το τέλος του 2016. 
>Επιβεβαιώθηκε ό, τι η Αίγυπτος θα προμηθευτεί 50 μαχητικά MiG-29M, αντιαεροπορικά συστήματα Buk-M2E (SA-SA-17 Grizzly) και Antey-2500 (SA-23 Gladiator/Giant) και 46 επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 αντί $5 δις. Οι παραδόσεις ξεκινούν το 2016.
>Την πώληση στην Αίγυπτο επιδιώκει η Γαλλία δύο επιπλέον κορβετών Gowind 2500, του υπεράκτιου περιπολικού "L' Adroit" και του παράκτιου περιπολικού σκάφους "La Tapageuse". Το "L' Adroit" βρίσκεται σε ενεργή υπηρεσία υπό καθεστώς leasing με το Γαλλικό Ναυτικό από το 2011 ενώ το "La Tapageuse" είναι εκτός υπηρεσίας και θα υποστεί ανακαίνιση. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας αποφασίστηκε η αγορά ενός στρατιωτικού δορυφόρου έναντι €600 εκατ.
Η Αίγυπτος περιμένει ήδη την παράδοση τεσσάρων κορβετών Gowind 2500, εκ των οποίων οι τρεις θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. Μαζί με τo "L' Adroit", σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας, η Αίγυπτος θα γίνει ο μεγαλύτερος χρήστης σκαφών της οικογένειας Gowind με επτά συνολικά έναντι έξι της Μαλαισίας.
>Η Αίγυπτος θα μπορούσε να εκφράσει ενδιαφέρον για δεύτερη φρεγάτα FREMM και δύο επιπλέον ελικοπτεροφόρων Mistral!
>Ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης κορβέτας Gowind 2500 σε ναυπηγείο της Αλεξάνδρειας.
>Oι τρεις ΤΠΚ FS 56, που προορίζονταν για το Λίβανο, θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Αίγυπτο.
>Η Αίγυπτος θα μπορούσε να πουλήσει τα μαχητικά Mirage 2000EM/BM στο Ιράκ. Επιπλέον, το ενδεχόμενο πώλησης 12 μαχητικών Rafale βρίσκεται ακόμη στην ατζέντα των συζητήσεων.
>Ινδικό δημοσίευμα παρουσιάζει την Αίγυπτο να ενδιαφέρεται για το μαχητικό Tejas.
>Κατά τη διάρκεια πρόσφατης γαλλο-αιγυπτιακής άσκησης, μαχητικά Rafale της Αιγυπτιακής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εναέριους ανεφοδιασμούς με buddy-buddy pods. 
Στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να καταλήξουν οι λιβανικές ΤΠΚ Combattante FS56 - (c) CMN Group
>Σε 180 υπολογίζει τις AASM της Αιγυπτιακής Αεροπορίας αναφορά της γαλλικής εφημερίδας "La Tribune". Σύμφωνα με φωτογραφία, βόμβες του τύπου έχουν ήδη παραδοθεί στην Αίγυπτο.
>Δρομολογημένη παρουσιάζεται η παραδόση στην Αιγυπτιακή Αεροπορία δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130J το 2019.
Ισραήλ
>Το Ισραήλ ξεκίνησε δοκιμές των εκδόσεων Namer Μηχανικού μάχης.
>Με αφορμή την προμήθεια των τεσσάρων Saar 6, το Ισραηλινό Ναυτικό θα αναπτύξει και θα εγκαταστήσει νέο σύστημα C2 στις μονάδες επιφανείας. Μέρη του συστήματος θα εγκατασταθούν σε ταχύπλοα σκάφη από τα τέλη του έτους.
>Το Ισραηλινό Ναυτικό πραγματοποίησε δοκιμή νέου πυραύλου επιφανείας-επιφανείας, πιθανόν του Gabriel 5. 
>Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 αναμένει η Ισραηλινή Αεροπορία την άφιξη των δύο (2) πρώτων μαχητικών νέας γενιάς F-35I "Adir". Επιδίωξη του Ισραήλ είναι να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία στην υποστήριξη και βελτίωση του αεροσκάφους με την εγκατάσταση εγχώριου λογιστικού και Σύμμορφων Δεξαμενών Καυσίμων (CFTs), καθώς επίσης την πιστοποίηση της SPICE 1000.
>Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του λογισμικού C4 που προορίζεται για το μαχητικό F-35I.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία παρέλαβε πριν από έξι μήνες τον πρώτο εκτυπωτή 3D. Με τη χρήση του είναι δυνατή η παραγωγή σειράς ανταλλακτικών.
>Το Ισραήλ επιθυμεί να αυξήσει το στόλο των C-130J. 
Λίβανος
>Η Μ. Βρετανία πρόκειται να δωρήσει £20 εκατ. για τη συνοριακή ασφάλεια του Λιβάνου.
>Την 1 Απριλίου έγινε η παραλαβή τριών (3) μεταφορικών ελικοπτέρων UH-1 Huey II από τη Λιβανική Αεροπορία.
Συρία
>Στις 27 Μαρτίου ο Συριακός Στρατός ανέκτησε την Παλμύρα. Για την εξουδετέρωση των ναρκών και IEDs έχουν σταλθεί στην περιοχή αρμόδιες ρωσικές δυνάμεις.
>Σε διάστημα τριών εβδομάδων η Ρωσική Αεροπορία πέταξε 500 αποστολές στην Παλμύρα, στο πλαίσιο της επιχειρήσης ανακατάληψης της πόλης. 
Κοντινή φωτογραφία ρωσικού ελικοπτέρου Ka-52 - μέσω Sputnik Int
>Από τον Οκτώβριο του 2015 συριακά πληρώματα χρησιμοποιούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις άρματα μάχης T-72B/B1 και T-90A. Τον Ιανουάριο του 2016 ο Συριακός Στρατός ξεκίνησε τη χρήση ακόμη μίας νέας έκδοσης του T-72, το T-72BM.
>Στις 5 Απριλίου καταρρίφθηκε αεροσκάφος Su-22M4 της Συριακής Αεροπορίας, πιθανόν από φορητό Α/Α πύραυλο. 

Τα πρώτα 40 Su-22M παραδόθηκαν στη Συρία το διάστημα 1979 – 1982. Ακολούθησαν η απόκτηση 20 Su-22M3K το 1983 και όχι λιγότερα 42 Su-22M4K μεταξύ 1984 και 1985. Την ίδια περίοδο αναβαθμίστηκαν όσα Su-22M ήταν σε υπηρεσία σε Su-22M2K. Το 2015 το Ιράν δώρισε στη Συρία 10 πρώην ιρακινά Su-22M4K.
>Δημοσίευμα της εφημερίδας "The Washington Post" αναφέρει την παρουσία δύο βορειοκορεάτικων στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης.
>Σύμφωνα με τη συριακή κυβέρνηση, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες ο πόλεμος έχει στοιχίσει περισσότερα από $200 δις.
>Το Βέλγιο αποτελεί αναλογικά τη μεγαλύτερη δεξαμενή Ευρωπαίων μαχητικών στη Συρία, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που αναφέρει το πρακτορείο Τύπου "Reuters".
>Ο Ιρανικός Στρατός έχει αναπτύξει στελέχη Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία.
>Σύμφωνα με βίντεο, υπάρχουν ενδείξεις για ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων Iskander στη Συρία.
>Στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με δορυφορικό υλικό, στην ΑΒ Humaymim βρίσκονταν 12 Su-24M, 3 Su-30SM, 4 Su-34, 3 Su-35S και 14 ελικόπτερα.
>Τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και τρία Mi-28N "συνέλαβε" δορυφόρος στη συριακή ΑΒ Al-Shayrat. 
>Χρήση του αντιαρματικού πυραύλου 9M120 Ataka (ΑΤ-9 Spiral 2 κατά το ΝΑΤΟ) από ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-28N στη Συρία επισημαίνουν αναφορές. 
>Ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-28N κατέπεσε στις 12/4 κοντά στη Χομς. Νεκροί βρέθηκαν οι δύο χειριστές.
>Το οικονομικό κόστος της ρωσικής ένοπλης παρέμβασης στο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο τους πρώτους πεντέμισι μήνες ανήλθε σε $480 εκατ.
>Ρώσοι σύμβουλοι εκπαιδεύουν Σύρους Κούρδους μαχητές.
>Καταστράφηκε ένα από τρία άρματα μάχης T-72 των Κούρδων μαχητών από Α/Τ πύραυλο. Οι Κούρδοι διαθέτουν ακόμη ένα T-55.
>Περισσότερες από τις 87.000 πολεμικές εξόδους αεροσκαφών του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της ISIS έχουν γίνει από τις ΗΠΑ. Τα μαχητικά F-16 έχουν εκτελέσει τις περισσότερες πτήσεις της Αμερικανικής Αεροπορίας, ενώ τα B-1 έχουν ρίξει τις περισσότερες βόμβες.
>Έφθασαν ύστερα από 26 χρόνια στο Κατάρ αμερικανικά B-52 για να πραγματοποιήσουν επιδρομές κατά της ISIS. 
Στην Επιχείρηση "IMPACT" χρησιμοποιείται ένα CP-140 - (c) Καναδική Αεροπορία
>Στο πλαίσιο της "Operation IMPACT", οι Καναδοί τεχνικοί έχουν πετύχει 97,6% διαθεσιμότητα στο αεροσκάφος CP-140, την καναδική έκδοση του γνωστού μας P-3. Έως τις 9 Απριλίου το αεροσκάφος είχε πετάξει 452 αποστολές αναγνώρισης.
>Το κοινοβούλιο της Δανίας υπερψήφισε την αποστολή επτά μαχητικών F-16, ενός μεταφορικού C-130 και 400 στρατιωτών εκ των οποίων οι 60 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων κατά της ISIS σε Συρία και Ιράκ.
>Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού άμυνας της Γαλλίας, Jean-Yves Ledrian, το 90% των αποστολών των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων αφορούν το Ιράκ. Με άλλα λόγια, μόνο το 10% έχει σχέση με τη Συρία.
>Για την επείγουσα κάλυψη των αναγκών της σε κατευθυνόμενες βόμβες, η Γαλλία συζητά την αγορά GBU-12 από τη Σουηδία. 
>Στις επιχειρήσεις της Γαλλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή επέστρεψε για τρίτη φορά στις 31/3 ένα ΑΣΕΠΕ E-3F. 
>Τα δύο νεότερα μέλη του γαλλικής εκστρατευτικής αεροπορικής δύναμης είναι αεροσκάφος ηλεκτρονικής παρακολούθησης C-160G και αεροσκάφος ISR Atlantique 2.
>Η Ιορδανία ισχυρίζεται πως έχει ξεκινήσει Ειδικές Επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία.

Σχόλια