"Ηνίοχος 2016", "Stolen Cerverus III" & "Noble Dina 2016"

Μεικτός σχηματισμός μαχητικών F-15E και F-16D Block 52+/52M - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
Α΄ δημοσίευση: 15/4/2016
Ενημέρωση: 20/4/2016
 


Του fox2
Μεταξύ 4 και 14 Απριλίου 2016 διεξήχθη με επίκεντρο την 117ΠΜ η πολυεθνική αεροπορική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας "Ηνίοχος 2016", με τη συμμετοχή ελληνικών, αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη όλων των τύπων και πολεμικών μοιρών, Α/Α συστήματα, ΑΣΕΠΕ, μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης με προσωπικό της 31 ΜΕΕ. Επιπλέον, πήραν μέρος μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς. Οι ΗΠΑ διέθεσαν  12 μαχητικά F-15E από την 492η Fighter Squadron της 48th FW που εδρεύει στην ΑΒ Lakenheath στη Μ. Βρετανία, τρία μεταφορικά αεροσκάφη C-130J και τακτικούς ελεγκτές μάχης (JTAC), ενώ το Ισραήλ συμμετείχε με 12 μαχητικά F-16C/D Block 30/40 Barak των 109Sq, 110Sq και 117Sq της ΑΒ Ramat David, ένα G550 CAEW (Conformal Airborne Early Warning) της 122Sq και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-707 της 120Sq. Οι δύο μοίρες εδρεύουν στην ΑΒ Nevatim. Την αποστολή της Ισραηλινής Αεροπορίας έκλεισαν αεροσκάφη C-130. Η Γαλλία πήρε μέρος στον "Ηνίοχο 2016" με παρατηρητή της Γαλλικής Αεροπορίας.

H πιο ενδιαφέρουσα συμμετοχή για το Ισραήλ ήταν το G550 CAEW. Στην εικόνα διακρίνεται μαχητικό F-16C Block 30 της 117Sq - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
Η άσκηση "Ηνίοχος" διοργανώνεται από τη δεκαετία του 1980. Κατά την πορεία της συνδυάζει συνεχώς διευρυμένες τακτικές και σενάρια του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή της παίζουν οι παρουσίες ελληνικών μαχητικών σε διεθνείς ασκήσεις αλλά και τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες αεροπορικές συγκρούσεις. Το 2014 αποφασίστηκε η διεθνοποίηση της άσκησης. Την επόμενη χρονιά, εκτός από τα ελληνικά μέσα, συμμετείχαν 12 ισραηλινά μαχητικά F-16I και Αμερικανοί JTAC. Μεγάλο πλεονέκτημα από τη "διεθνοποίηση" είναι η συμμετοχή περισσότερων Ελλήνων χειριστών και μηχανικών σε επιχειρησιακή κατάρτιση κορυφαίου επιπέδου σε σύγκριση με τη συμμετοχή μικροτερου αριθμού ιπταμένων και τεχνικών στις αποστολές στο εξωτερικό.

Ένα από τα 12 F-15E. Διακρίνεται το ατρακτίδιο στοχοποίησης SNIPER XP - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ

Για τις ανάγκες της άσκησης έχει υιοθετηθεί η επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών κατά το πρότυπο "Single Base Concept" που διακρίνει μεγάλες ασκήσεις του εξωτερικού, όπως η αμερικανική Red Flag. Οι κύριες αποστολές αφορούν:
  • Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης
  • Αποστολές Επιθετικής Σάρωσης
  • Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφανείας
  • Αεροπορικές Επιχειρήσεις Υποστήριξης-Αναγνώρισης
  • Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης
  • Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης
  • Άμεση Καταστολή Στόχων
  • Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ναυτιλιακών Συστημάτων και Προσδιορισμού Θέσης. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας "DefenceLine", οι δυνάμεις που επιχειρούσαν από την 117ΠΜ απάρτιζαν τις φίλιες αεροπορικές δυνάμεις (Blue Air), ενώ οι δυνάμεις που εξορμούσαν από τις μητρικές τους βάσεις τις εχθρικές (Red Air). Οι πρώτες αποτελούνταν από "μαχητικά Α/Φ, όλων των τύπων της ΠΑ, 12 F-15E STRIKE EAGLE της USAFE, 12 F-16 BLK30 C/D και ένα Α/Φ AEW (AIRBORNE EARLY WARNING) GULFSTREAM G-550 της IAF". Αντίθετα οι δεύτερες διέθεταν "Α/Φ F-16 BLK30/52+, ελικόπτερα AS-332 SUPER PUMA, το UAV «ΠΗΓΑΣΟΣ», EMB-145 ΑΣΕΠΕ, B-707 TANKER της IAF, C-130 HERCULES της ΠΑ και της IAF, καθώς και Α/Φ Ε-3Α AWACS του NATO, το οποίο μεταστάθμευσε στο FOB Ακτίου".

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε συνεκπαίδευση του 865 ΤΕΝΕΦ και της 37th Airlift Squadron - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΣ
Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά", ο αριθμός των ημερήσιων εξόδων κάθε είδους μαχητικών έφθασε έως τις 112, με τα αεροσκάφη να επιχειρούν σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με το σενάριο που "δουλευόταν"

Μεγαλύτερη προβολή υπήρξε για τη σύνθεση της αμερικανικής συμμετοχής, που στην 117ΠΜ απαρτιζόταν όπως αναφέρθηκε παραπάνω από 12 μαχητικά F-15E και 260 άτομα προσωπικό. Τα αεροσκάφη έφεραν ατρακτίδιο στοχοποίησης SNIPER XP. Πέρα από τις αποστολές κατά επίγειων στόχων, το SNIPER XP χρησιμοποιείται συχνά για την οπτική αναγνώριση εντοπισμένων εναέριων στόχων. Τις επιχειρήσεις διείσδυσης βοήθησε το χαρακτηριστικό ελληνικό ανάγλυφο του εδάφους.
 
Ο μεικτός σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ και της USAF με φόντο την Ακρόπολη - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ

Μεταξύ άλλων, για συμβολικούς λόγους έγινε στις 13 Απριλίου διέλευση μεικτού σχηματισμού μαχητικών αεροσκάφων F-15E και ελληνικών F-16C/D πάνω από την Αθήνα και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Σημαντική παραμένει η προσπάθεια συνδυασμού της άσκησης με εκπαιδευτικές δραστηριότητες  των Κλάδων. Έτσι, την ίδια περίοδο υλοποιήθηκε συνεκπαίδευση του 865ου Τάγματος Εναέριου Ανεφοδιασμού και της αμερικανικής 37th Airlift Squadron. Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε την εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα από ελληνικά και αμερικανικά αεροσκάφη, καθώς επίσης και εκπαίδευση στη συσκευασία ελαφρών, μέσων και βαρέων φορτίων. 

Σε παρόμοια συνεκπαίδευση με την 37th Airlift Squadron, μεταξύ 1 και 14 Απριλίου 2016, πήρε μέρος η 31 ΜΕΕ. Η άσκηση, με κωδική ονομασία "Stolen Cerverus III" πραγματοποιήθηκε στην 112ΠΜ. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, ημέρα και νύχτα, σε ξηρά και θάλασσα, με τα πτητικά μέσα της 37thAS.

Ανάπτυξη συστήματος V-SHORADS ASRAD Hellas για την προστασία αεροδρομίου - (c) Γραφείου Τύπου ΓΕΣ
Επιπλέον, εξασκήθηκαν μονάδες επίγειας αεράμυνας του ΕΣ και επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D συμμετείχαν σε αποστολές προσβολής αεροδρομίων, αντιμετώπισης εχθρικών Α/Α συστημάτων, προσβολής εναέριων στόχων, στόχων εδάφους και στόχων επιφανείας. 
  
Μεταξύ των σεναρίων που συμμετείχαν τα AH-64 ήταν η προσβολή στόχων επιφανείας - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΣ
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "DefenceLine", το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στον "Ηνίοχο" με φρεγάτες, ΤΠΚ και ελικόπτερο S-70, "με επιχειρήσεις οι οποίες διεξάγονται σε συνδυασμό και συντονισμό με την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ»".

Μετά τη δεύτερη συνεχόμενη επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης με τη νέα μορφή, υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω αναβάθμισή της. Για το 2017 αναμένεται η συμμετοχή της Γαλλικής Αεροπορίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες συμμετοχές ξένων πολεμικών αεροποριών.  

Τέλος, στις παραμονές της άσκησης βρέθηκαν στο Ναύσταθμο Κρήτης το αμερικανικό αντιρτοπιλικό USS Porter και μία ισραηλινή αναβαθμισμένη κορβέτα SAAR V. Η συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και του Ισραηλινού Ναυτικού συνεχίστηκε παρουσία του Αμερικανικού Ναυτικού στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της άσκησης "Noble Dina 2016".

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της άσκησης, ισραηλινή αναβαθμισμένη κορβέτα SAAR V και το Α/Τ USS Porter βρέθηκαν στην Κρήτη. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί αν τα δύο πλοία "πρόλαβαν" τις πρώτες ημέρες της 11ήμερης άσκησης - (c) USN

Η "Noble Dina 2016" διεξήχθη μεταξύ 30 Μαρτίου και 14 Απριλίου 2016 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Βορείου και Νοτίου Κρητικού Πελάγους και Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ στην Κρήτη και του Ναυστάθμου στην Χάιφα.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ανάπτυξη του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο σε αντικείμενα:

Ισραηλινή κορβέτα SAAR V. Μπροστά της διακρίνεται η ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ" - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΝ


  • Πολέμου Επιφανείας
  • Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, με χρήση και Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας
  • Αεράμυνας
  • Διοικητικής Μέριμνας, με χρήση και των οργανικών Ελικοπτέρων
  • Ηλεκτρονικού Πολέμου και Επικοινωνιών
  • Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής
  • Επιχειρήσεις Έρευνας-Διάσωσης (SAR - CSAR) 
Τα δύο από τα τρία πλοία του ΠΝ που πήραν μέρος στην "Noble Dina 2016" - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΝ

Το Αμερικανικό Ναυτικό πήρε μέρος με το αντιτορπιλικό "USS Porter", τύπου A. Burke, και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3C της Patrol Squadron (VP) 4. Το Ισραήλ συμμετείχε με 3 κορβέτες, 2 υποβρύχια, 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, 2 μεταγωγικά αεροσκάφη, 4 τακτικά μεταγωγικά ελικόπτερα και 1 ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποίησε το υποβρύχιο "ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ", τη φρεγάτα "ΨΑΡΑ" και την ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ". Η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών.


Η "ΡΙΤΣΟΣ" συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή άσκηση όπως η "Noble Dina" - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΝ

Η "Noble Dina" αποτελεί τριμερή άσκηση του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Ελλάδας που διοργανώνεται σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή άσκηση από το 2012.       

Σχόλια