Τουρκία | 1ο Τρίμηνο 2016

21/12/2015 - 21/03/2016

ΤΟΥΡΚΙΑ 

-Προϋπολογισμός & Γενικές Εξελίξεις 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου, σε υπηρεσία με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται 626.004 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες. 

Αυξημένος κατά 20% παρουσιάζεται ο τουρκικός προϋπολογισμός άμυνας και ασφάλειας. 

Μετά το Κατάρ, η Τουρκία κατασκευάζει στρατιωτική βάση στη Σομαλία. Η βάση θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κατάρτιση του Σομαλικού Στρατού. 

Η Τουρκία επιδιώκει να αναζωπυρώσει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ. Στο επίκεντρο των τουρκικών στόχων είναι η προμήθεια προηγμένων ΜΕΑ, συστημάτων επιτήρησης και η υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ισραηλινής προέλευσης.

-Σύγκρουση με Κούρδους & ISIS 

Οι ΗΠΑ επιταχύνουν με παροχή τεχνολογίας τις προσπάθειες της Τουρκίας να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία, στην προσπάθεια να μην διασχίζουν τα τουρκοσυριακά σύνορα νέοι μαχητές της ISIS. Στις αμερικανικές προτάσεις περιλαμβάνονται αερόστατα και μέσα ανίχνευσης υπόγειων τούνελ. 

Περίπου 200.000 άμαχοι κινδυνεύουν από τις εχθροπραξίες της Τουρκίας και των μαχητών του PKK στη ΝΑ Τουρκία. Από την έναρξη της σύγκρουσης τον περασμένο Ιούλιο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άμαχοι. 

Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται το θάνατο τουλάχιστον 610 Κούρδων μαχητών από τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακάλυψαν ένα αμερικανικής προέλευσης ΜΕΑ RQ-20 Puma κατά τις συγκρούσεις με το PKK στην επαρχία Cirνak. 

Στις 14 Φεβρουαρίου Τούρκος στρατιώτης πέθανε σε συμπλοκή με διακινητή στα τουρκοσυριακά σύνορα. 

Στις 17 Φεβρουαρίου τουλάχιστον 28 έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση πλησίον οχημάτων που μετέφεραν στρατιωτικούς στην Άγκυρα. Την ευθύνη ανέλαβε η κουρδική οργάνωση TAK. 

Από τις 13 Φεβρουαρίου ο Τουρκικός Στρατός βάλλει με χρήση πυροβολικού κατά θέσεων μαχητών του PYD σε συριακό έδαφος. 

Στις 3 Φεβρουαρίου συνετρίβη ΜΕΑ Predator της Αμερικανικής Αεροπορίας στη Νότια Τουρκία. 

Πέντε Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να τραυματίστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου από επίθεση της ISIS στη βάση Bashina στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. 

Αεροσκάφος E-3 Sentry επρόκειτο να μετασταθμεύσει από τη Γερμανία στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τελευταίας από το ΝΑΤΟ. 

-Τουρκικός Στρατός 

Η εταιρία OTOKAR κατέθεσε προσφορά σειριακής παραγωγής του άρματος μάχης Altay. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η παραγωγή προβλέπεται να ξεκινήσει το 2017. 

Σε περιοχή της ΒΔ Τουρκίας, σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, εθεάθη άρμα μάχης Leopard 2NG. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "Προέλαση", σκοπός του προγράμματος που σήμερα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία της Aselsan είναι η αναβάθμιση του στόλου αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό. Κύρια χαρακτηριστικά του Leopard 2NG είναι η προσθαφαιρούμενη θωράκιση και η βελτιωμένη αντιναρκική προστασία, το νέό σύστημα ελέγχου πυρός, το σύστημα διαχείρησης πληροφοριών μάχης και ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός SARP. 

Στην OTOKAR ανατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015 συμβόλαιο αξίας 52 εκατ. $ για την κατασκευή οχημάτων αναγνώρισης Cobra II. Τα οχήματα θα παραδοθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Ύστερα από την ακύρωση της επιλογής του κινεζικού Α/Α συστήματος HQ-9 για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, η Τουρκία θα μπορούσε να ζητήσει μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα για την επέκταση του βαλλιστικού της προγράμματος. Κύρια τουρκική φιλοδοξία εξακολούθει να είναι η ανάπτυξη επιθετικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 έως 2.500km με τον ισχυρισμό της δημιουργίας πυραυλικού φορέα εκτόξευσης δορυφόρων. Σήμερα, θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη βαλλιστικών πυραύλων Yildirim III που διαθέτουν εμβέλεια 900km, ενώ σε υπηρεσία με την αεροπορία βρίσκονται πύραυλοι κρουζ SOM. 

Η Τουρκία αποφάσισε την ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα για το επιθετικό ελικόπτερο T-129.

Το οπλισμένο ΜΕΑ Bayraktar TB2 θα μπορούσε να φέρει έως τέσσερις αντιαρματικούς πύραυλους MAM-L. 

-Τουρκικό Ναυτικό 

Το ελικοπτεροφόρο θα ονομαστεί "TCG Anadolu". Στόχος είναι η παράδοσή του το 2021. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα, το πρώτο υποβρύχιο Type 214TN του Τουρκικού Ναυτικού θα καθελκυστεί το 2020. Το τελευταίο υποβρύχιο θα καθελκυστεί αντίστοιχα το 2025. 

Υπό εξέταση βρίσκεται περίπτωση μίζας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι υποβρυχίων T214TN. 

Το 2020 πιστεύεται θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του εγχώριου υποβρυχίου.

Το 2017 πρόκειται να ξεκινήσει η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας κλάσης I, "TCG Instanbul". 

Έως το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των δύο τελευταίων κορβετών του προγράμματος MilGEM, με το τρίτο πλοίο να εντάσσεται στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019 και το τελευταίο να ακολουθεί το 2020. 

Στην Ιταλία βρίσκεται το πρώτο ATR-72-600 MPA του Τουρκικού Ναυτικού για πιστοποίηση όπλων ανθυποβρυχιακού πολέμου (τορπίλες Mk.54 και Mk.46). 

Η SSM προκήρυξε RFI για την εξυπηρέτηση και εγκατάσταση υποσυστημάτων σε ένα Beechcraft King Air 350ER που πρόκειται να αγοραστεί για την Τουρκική Ακτοφυλακή.

-Τουρκική Αεροπορία 

Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται τέσσερα μαχητικά του τύπου για την Τουρκική Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019. 

Η Τουρκία ενέκρινε στις 9 Μαρτίου την προμήθεια επιπλέον οκτώ μαχητικών F-35. 

Η πρώτη μοίρα που θα εξοπλιστεί με F-35A θα είναι η 172 Filo στην ΑΒ Μαλάτειας το 2018. 

Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, ως το 2020 θα έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 36 F-35. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤΑΙ, δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν το TF-X φέρει έναν ή δύο κινητήρες. 

Από τις 29/2 έως 11/3 τουρκικά μαχητικά F-16 συμμετείχαν στην άσκηση Red Flag 2016-2. Κατά την άσκηση έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά συνεργασία μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135. 

Την κατασκευή άγνωστης ποσότητας διατρητικών βομβών BLU-109 για λογαριασμό της Τουρκικής Αεροπορίας ανέθεσε σε εταιρία το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 682,9 εκατ. $. Οι τελευταίες βόμβες θα παραδοθούν το 2020. 

Στις 28 Δεκεμβρίου έγινε ανάθεση έργου από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ στη Boeing για την παραγωγή έξυπνων βομβών LJDAM για την Τουρκία. 

Το 2018 ελπίζει η Roketsan να έχει πιστοποιήσει τον πύραυλο SOM στο μαχητικό F-16. 

Η Τουρκία εξετάζει την εξάσκηση της option για την απόκτηση επιπλέον δύο ΑΣΕΠΕ Boeing 737 MESA. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Goren-I τρία μεταφορικά αεροσκάφη C-160 έχουν τροποποιηθεί για την κάλυψη ρόλων ECM-COMINT-IMINT. Αεροσκάφη του προγράμματος, δε, έχουν αναπτυχθεί στην ΝΑ Τουρκία και δρουν πλησίον των συνόρων με τη Συρία. 

Η Τουρκική Αεροπορία παρέλαβε επίσημα το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL. Το KORAL παράγεται εγχωρίως από την εταιρία Aselsan. 

Το ΜΕΑ Anka πραγματοποίησε την πρώτη του επιχειρησιακή αποστολή στις 5 Φεβρουαρίου. Η χρονική διάρκειά της ήταν τέσσερις ώρες. 

Παρά το ό, τι η Τουρκία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα. 

Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα και όπως αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "On Alert", η Τουρκική Αεροπορία προωθεί την απόκτηση ατρακτιδίων εναέριου ανεφοδιασμού για τμήμα του στόλου μεταφορικών αεροσκαφών A400M. 

Οι παραδόσεις των δύο επόμενων μεταφορικών A400M, που σχεδιάζονταν να γίνουν το 2016, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα τα δύο αεροσκάφη είναι να παραδοθούν τον προσεχή Απρίλιο και Ιούνιο αντίστοιχα. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη σημειωθεί συμφωνία για τον ορίζοντα παράδοσης του αεροσκάφους που θα αναπληρώσει το A400M που κατέπεσε στη Σεβίλλη στις 9 Μαΐου 2015. 

Όσον αφορά το πρόγραμμα T-LORAMIDS, θεωρείται πιθανή η αναζήτηση "ενδιάμεσης λύσης" μεταξύ των Patriot και SAMP/T. Η Γερμανία προωθεί το MEADS ως υποψηφιότητα στο τουρκικό πρόγραμμα Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας. 

Η Γερμανία απέσυρε στις 22 Δεκεμβρίου από τη ΝΑ Τουρκία τα συστήματα Patriot που είχαν διατεθεί για την αντιπυραυλική άμυνα της Τουρκίας από συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους. Τα γερμανικά συστήματα βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους για τρία χρόνια. Δεν αποκλείεται, αντίθετα, η ανάπτυξη στην περιοχή ιταλικού συστήματος SAMP/T. 

Η Τουρκία επιθυμεί να επιχειρεί το 2023 συνολικά 10 δορυφόρους.

Σχόλια