Ανατ. Μεσόγειος | 1ο Τρίμηνο 2016

21/12/2015 - 21/03/2016 

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ


I. Αίγυπτος

-Αιγυπτιακός Ναυτικό


Τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο θα παραδοθούν τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Η Γαλλία προτείνει στην Αίγυπτο την απόκτηση τεσσάρων νέων πλοίων για το Αιγυπτιακό Ναυτικό: δύο κορβετών Gowind 2500, ενός OPV και ενός παράκτιου περιπολικού σκάφους. Η Αίγυπτος έχει ήδη παραγγείλει τέσσερις Gowind 2500, τρεις από τις οποίες θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. Το OPV πιστεύεται ό, τι είναι το γνωστό L' Adroit. Τέλος, το παράκτιο περιπολικό ανήκει στον τύπο OPV50.



-Αιγυπτιακή Αεροπορία

Στις 28 Ιανουαρίου παρελήφθησαν από την Αιγυπτιακή Αεροπορία τρία μαχητικά Rafale.

Στις 27 Ιανουαρίου συνετρίβη διθέσιο μαχητικό F-16. Οι δύο χειριστές έχασαν τη ζωή τους.

Η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει σε χώρα της Βόρειας Αφρικής, πιθανώς την Αίγυπτο, 50 μαχητικά MiG-29M/M2. Τα δύο πρώτα μαχητικά θα παραληφθούν εντός του τρέχοντος έτους και οι παραδόσεις όλων των MiG-29 θα ολοκληρωθούν το 2020.

Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, αιγυπτιακά F-16 συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη. Παράλληλα, η Αίγυπτος ενέκρινε την παράταση συμμετοχής της στον Αραβικό Συνασπισμό που επιχειρεί στην Υεμένη κατά ένα ακόμη έτος.

Ανακοινώθηκε τελικά η συμφωνία πώλησης 46 επιθετικών ελικοπτέρων KA-52Κ από τη Ρωσία στην Αίγυπτο. Τα ελικόπτερα αποκτούνται, μεταξύ άλλων, για τον εφοδιασμό των ελικοπτεροφόρων Mistral με επιθετικά ελικόπτερα. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το 2017.

Η Αίγυπτος πρόκειται να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα αυτοπροστασίας President-S. To σύστημα αναμένεται να εξοπλίσει ρωσικής προέλευσης ελικόπτερα, όπως το Ka-52.

Για το τρέχον έτος αναβλήθηκαν οι συζητήσεις απόκτησης ενός κατασκοπευτικού και ενός δορυφόρου επικοινωνιών από τη Γαλλία για την Αίγυπτο.

II. Ισραήλ

-Προϋπολογισμός και Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία

Το Ισραήλ πρόκειται να δαπανήσει ως το 2020 78,6 δις $ για την κάλυψη των αμυντικών του αναγκών.

Οι ΗΠΑ προτείνουν στο Ισραήλ νέο 10ετές πρόγραμμα αμυντικής βοήθειας από το 2018 ύψους περισσοτέρων από $40 δις.

Το Κογκρέσο ενέκρινε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 των ΗΠΑ κονδύλι 487 εκατ. $ για την ενίσχυση των ισραηλινών αντιπυραυλικών προγραμμάτων. Επίσης εγκρίθηκαν 40 εκατ. $ για την καταπολέμηση των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του μαχητικού F-35 δύο ισραηλινές εταιρίες απέσπασαν από τη Lockheed Martin συνολικό βιομηχανικό έργο αξίας 770 εκατ. $. Η Elbit Systems συμμετέχει στην κατασκευή του HDMS. Η IAI κατασκευάζει μέρη των πτερύγων.

Στις 30 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη αυτόνομη πτήση του ΜΕΑ Air Mule, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 454kg φορτίο σε απόσταση 50km. 

Στο πλαίσιο προώθησης του νέου της πυραύλου αέρος-εδάφους, η IAI υπογραμμίζει ό,τι ο SkySniper είναι υπερηχητικός, έχει εμβέλεια 150 km, ενώ μπορεί να μεταφερθεί ανά τέσσερις σε ένα μαχητικό F-16.

-Ισραηλινός Στρατός

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει ξεκινήσει τις επιχειρησιακές δοκιμές του συστήματος Trophy επί βαρέος ΤΟΜΠ Namer.

Τα ισραηλινά MLRS σύντομα θα εξοπλιστούν με την εγχώρια κατευθυνόμενη ρουκέτα Romah. Η ισραηλινή ρουκέτα έχει εμβέλεια 32km, πολεμική κεφαλή 20kg και CEP. 

Ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε τα αερόστατα τύπου Skystar 300. Τα συστήματα, που χρησιμοποιούνταν για αποστολές επιτήρησης, αντικαθιστούν τα νεότερα τύπου Skystar 330. 

Για την καλύτερη αξιοποίηση της νεότευκτης ταξιαρχίας κομμάντος, προωθείται η διασύνδεση με τις τελευταίες εκδόσεις του συστήματος C2 Digital Ground Army. Επιπλέον, μελετάται η χρήση συστημάτων MEA Skylark.
 
-Ισραηλινό Ναυτικό

Στις 12 Ιανουαρίου κατέπλευσε στη Χάιφα το πέμπτο υποβρύχιο της οικογένειας Dolphin, δεύτερο του βελτιωμένου τύπου Dolphin-II, ΙNS Rahav. 

Το Ισραηλινό Ναυτικό πρόκειται να εξοπλίσει τα σκάφη Sa'ar 4.5 με τον Α/Α πύραυλο Barak 8. Όπως έχει τονίσει ο επίσημος λογαριασμός των IDF στο twitter, η ακτίνα δράσης του όπλου είναι 62 μίλια.
 
-Ισραηλινή Αεροπορία 

Η κατασκευή του πρώτου ισραηλινού F-35 (με κωδικό AS-1) θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται 10 μαχητικά του τύπου για την Ισραηλινή Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής ισραηλινών εταιριών στο πρόγραμμα παραγωγής των 33 F-35I "Adir" είναι πιθανή η πιστοποίηση των ατρακτιδίων Litening και Reccelite στο μαχητικό.

Στα μέσα του 2016 θα έχει παρθεί η απόφαση της αναβάθμισης των 25 μαχητικών F-15I. Κύριο στοιχείο της θα είναι η εγκατάσταση radar τύπου AESA, πιθανώς το APG-82(V)1.

Ανάθεση έργου αξίας 70 εκατ. $ απέσπασε η Elbit για την παραγωγή συστημάτων ΗΠ για τον εξοπλισμό αεροσκαφών της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Η Ισραηλινή Αεροπορία προμηθεύεται βόμβες γενικής χρήσης IMI MPR-1000 και MPR-2000.

Η Lockheed Martin εκτελεί εργασίες εγκατάστασης υποσυστημάτων στο πρώτο ισραηλινό C-130J, μετατροπές που επιθυμεί η Ισραηλινή Αεροπορία για να καλυφθούν ειδικές απαιτήσεις. Το πρώτο αεροσκάφος θα ακολουθήσει δεύτερο, ενώ το τρίτο διαθέτει τις μετατροπές από κατασκευής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει έτοιμη να επιτρέψει την πώληση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 στο Ισραήλ μέσω του προγράμματος ετήσιας αμυντικής βοήθειας. Το κόστος κάθε αεροσκάφους θα μπορούσε να φθάσει τα $250.000.000 μετά τις πιθανές ισραηλινές μετατροπές. 

Ξεκίνησε η παράδοση του Α/Α συστήματος "David's Sling" στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Είχε προηγηθεί επιτυχής δοκιμή του το Δεκέμβριο του 2015.

Ο επικεφαλής των αντιπυραυλικών προγραμμάτων "Iron Dome", "David's Sling" και "Arrow" αποπέμφθηκε των καθηκόντων του έπειτα από την εύρεση ευαίσθητων στοίχειων για τα προγράμματα στον προσωπικό του Η/Υ.

Ο Ed. Snowden έχει δημοσιεύσει υλικό σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Μ. Βρετανία χάκαραν επί σειρά ετών ισραηλινά ΜΕΑ και μαχητικά ώστε να αποκτήσουν βίντεο σχετικά με τη δράση του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα.  Επιπλέον, είχαν υποκλαπεί δεδομένα του προγράμματος Arrow και του συστήματος SATCOM.

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των εκπαιδευόμενων χειριστών της 171ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Ισραηλινής Αεροπορίας, μία από τις πρώτες ή η πρώτη έπειτα από την έναρξη χρήσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους M346 Lavi.

III. Λίβανος

Τα όπλα που προορίζονταν να αποκτηθούν από τη Γαλλία με σαουδοαραβική χρηματοδότηση τελικά θα παραδοθούν στη Σ. Αραβία. Στις 2 Φεβρουαρίου, πάντως, είχε υπογραφθεί η προμήθεια 200 στρατιωτικών οχημάτων, 100 Serpa και 100 VAB Mk.3, από τη Γαλλία στο Λίβανο. Την άνοιξη ήταν επίσης προγραμματισμένη η παράδοση συστημάτων επικοινωνιών.

Ο Λιβανικός Στρατός κάνοντας χρήση βρετανικής δωρεάς 10 εκατ. $ δημιουργεί στρατιωτική μονάδα συνοριοφυλάκων για την επιτήρηση τομέα 100km των συνόρων Λιβάνου - Συρίας.

Ο Λίβανος θα προμηθευτεί τρία ανακαινισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Huey II.

Μαίνονται οι ισραηλινοί φόβοι ό, τι προηγμένοι αντι-πλοϊκοί πύραυλοι Yakhont έχουν ή μπορούν να παραδοθούν στη Χεσμπολάχ από τη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ό, τι η Χεσμπολά θα εξέλθει από το Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο εξυπνότερη, περισσότερο πειθαρχημένη και καλύτερα εξοπλισμένη.

IV. Συρία

-Γενικές Πληροφορίες

Στις 27 Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ εκκεχειρία ανάμεσα στις εμπόλεμες δυνάμεις στο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο. Από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξαιρούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικού βάρους 21t υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην περιοχή  Deir al-Zour.

Σύμφωνα με μελέτη του "Syrian American Medical Society", κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία μέχρι το τέλος του 2015 έχουν γίνει 161 επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν το θάνατο 1.491 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 14.581.

Ξεπέρασαν τους 270.000 οι νεκροί στον πόλεμο στη Συρία.

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχασαν το 2015 τη ζωή τους κατά τον πόλεμο στη Συρία.

-Κυβερνητικές Δυνάμεις

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου προβάλει Αντικαθεστωτικούς να πλήττουν άρμα μάχης T-90 με χρήση Α/Τ πυραύλου TOW-2. Παρά τη μη λειτουργία του συστήματος προστασίας Shtora-1, το άρμα δεν καταστράφηκε χάρη στη θωράκιση ERA. Το πλήρωμα, πάντως, εγκατέλειψε άμεσα το άρμα.

Συριακό μαχητικό MiG-21 κατερρίφθη από φορητό Α/Α σύστημα στις 12/3.

Συριακά τεθωρακισμένα έχουν εξοπλιστεί με σύστημα APS, ως αντίμετρο στην απειλή των αντιαρματικών πυραύλων των Αντικαθεστωτικών και της ISIS.

Κατά το "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons", το συριακό οπλοστάσιο χημικών όπλων καταστράφηκε εντελώς. Η διαδικασία καταστροφής του διήρκεσε παραπάνω από δύο χρόνια.

-Αντικαθεστωτικοί & ISIS

Οι μαχητές του FSA στην περιοχή της πόλης Daraa έλαβαν εντολή να μην πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των δυνάμεων της ομάδας Al-Nustra. Η απόφαση ελήφθη στις 8/1.

Θεωρητικά τουλάχιστον 18 φορητά Α/Α συστήματα HT-16PGJ βρίσκονται υπό τον έλεγχο του FSA.

Όπως αναφέρει μελέτη έρευνας του "Conflict Armament Research", τα τμήματα των IED που χρησιμοποιεί η ISIS προέρχονται από 51 εταιρίες και 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Επιπλέον, αγαπημένο κινητό τηλέφωνο πυροδότησης των εκρηκτικών αποτελεί το Nokia 105.

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες όπλα που πωλήθηκαν από τη Σλοβακία στη Σ. Αραβία το 2013 - 2015 να κατέληξαν στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με το "AFP", 22.000 Τζιχαντιστές έχουν χάσει τη ζωή τους από το Διεθνή Συνασπισμό σε Συρία και Ιράκ από τα μέσα του 2014.

Συγκρινόμενο εδαφικά με την 1/1/2015, οπότε κατείχε σε Ιράκ και Συρία 90.800 τετρ. km, το Ισλαμικό Κράτος είχε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 περιοριστεί σε 72.000 τετρ. km. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εδάφους πέτυχαν οι Κούρδοι της Συρίας οι οποίοι αύξησαν την επιφάνεια που ελέγχουν κατά 186%. Στις 14 Δεκεμβρίου οι Κούρδοι είχαν καταλάβει 15.800 τετρ. km.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει παρεμβολές στις επικοινωνίες ο FSA ισχυρίζεται ό, τι κάνει χρήση walkie-talkies. Στη Συρία, πριν την έκρηξη του πολέμου, όλες οι επικοινωνίες βρίσκονταν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει έγγραφα της ISIS με τα οποία κατηγείται η ισλαμιστική οργάνωση για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Τα έγγραφα αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Συρία τον προηγούμενο Μάιο. 

- Δυτικός Συνασπισμός

ΗΠΑ

Από την έναρξη των επιχειρήσεων το 2014 σε Ιράκ και Συρία, τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει 39.715 βόμβες.

Στις 4 Μαρτίου επλήγησαν για πρώτη φορά στόχοι της ISIS από τον Αμερικανικό Στρατό με χρήση ΠΕΠ HIMARS από την Ιορδανία.

Δημοσίευμα αναφέρει τη χρήση ελικοφόρων αεροσκαφών ΕΑΥ OV-10 από τις ΗΠΑ κατά της ISIS το προηγούμενο καλοκαίρι. 

Περίπου 50 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συλλέγουν πληροφορίες στο εσωτερικό της Συρίας, αναφέρει δημοσίευμα του "CNN". Οι συγκεκριμένες δυνάμεις, τουλάχιστον με ξένα δημοσιεύματα, ελέγχουν την ΑΒ Rmeilan, που βρίσκεται στο Συριακό Κουρδιστάν.

Η καταπολέμηση της ISIS οδήγησε στην αναθεώρηση της απόφασης απόσυρσης του A-10 από την Αμερικανική Αεροπορία.

Τα βομβαρδιστικά B-1 της Αμερικανικής Αεροπορίας αποσύρθηκαν προσωρινά από τις αεροπορικές επιχείρησεις σε Συρία και Ιράκ.

Το μαχητικό F-22 με s/n 09-0174 και όνομα "The Maloney's Pony" ήταν το πρώτο από τα αεροσκάφη του τύπου που έλαβε το βάπτισμα του πυρός το Σεπτέμβριο του 2014 στη Συρία.

ΔΑΝΙΑ

Η Δανία σχεδιάζει την ανάπτυξη επτά μαχητικών F-16 και Ειδικών Δυνάμεων κατά της ISIS σε Ιράκ και Συρία.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο Καναδάς σταμάτησε επίσημα στις 5 Μαρτίου τις αεροπορικές επιδρομές  κατά της ISIS με μαχητικά CF-18.

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των μαχητικών CF-18 της Καναδικής Αεροπορίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο τότε υποψήψιος πρωθυπουργός Justin Trudeau.

Το καναδικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού CC-150T Polaris από την άφιξή του στη Μεσοποταμία έως τις 18 Ιανουαρίου έχει μεταφέρει 20.700.000 λίβρες καυσίμου σε αεροσκάφη του Δυτικού Συνασπισμού. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού με 60 αεροσκάφη!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από τις 8 Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου τα Tornado ECR της Γερμανικής Αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει 134 πτήσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Το 60% των αποστολών έγιναν στο Ιράκ.

Επιλύθηκε το πρόβλημα νυκτερινών πτήσεων των γερμανικών Tornado ECR που επιχειρούν κατά της ISIS από την Τουρκία.

Τα δύο πρώτα γερμανικά αεροσκάφη Tornado ECR, που στάλθηκαν στην Τουρκία για να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας αναγνωριστικό ρόλο κατά της ISIS, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το συγκεκριμένο ρόλο επειδή δεν έχουν υποστεί το πρόγραμμα αναβάθμισης ASSTA 3. Γι' αυτό το ρόλο πραγματοποιήθηκε αντικατάστασή τους τον τρέχοντα μήνα. Κατά το γερμανικό προγραμματισμό, όλα τα Tornado ECR θα έχουν περάσει το ASSTA 3. Η πρώτη αποστολή δύο αεροσκαφών έγινε στις 8 Ιανουαρίου.

ΓΑΛΛΙΑ

Η γαλλική αεροπορία ναυτικού εξαπέλυσε 100 κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ εναντίον της ISIS κατά τη διάρκεια ανάπτυξης στην Ανατ. Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.

Σε 14 ανήλθαν το 2015 τα πλήγματα των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων εναντίον της ISIS στη Συρία.

Τα τρία βομβαρδιστικά Mirage 2000N που επιχειρούσαν από αεροπορική βάση της Ιορδανίας αντικαταστάθηκαν από ισάριθμα Mirage 2000D. Τα -N πραγματοποίησαν συνολικά 300 πολεμικές αποστολές κατά της ISIS.

Τη νύκτα 2 και 3 Ιανουαρίου τέσσερα μαχητικά Rafale έπληξαν, πιθανώς με οκτώ πύραυλους SCALP-EG στρατιωτικό στόχο παραγωγής όπλων ανατολικά του Χαλεπίου. Ήταν η πρώτη φορά που ο SCALP-EG χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Συρίας. Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά επιχειρησιακά το όπλο στη Λιβύη, το 2011, χρησιμοποιώντας συνολικά 15 SCALP-EG. Το 2015, το όπλο, χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων παραγόντων, η χρήση τους δικαιολογείται από την μελλοντική πρόβλεψη ύπαρξης στο γαλλικό οπλοστάσιο μόνο 100 πυραύλων του τύπου.   

Στην 1 Φεβρουαρίου 20 αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης στο Χαλέπι. Στην επιδρομή οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πάλι πύραυλους SCALP EG.  

Στις 17 Μαρτίου για πρώτη φορά Mirage 2000D της Γαλλικής Αεροπορίας χρησιμοποίησαν τον πύραυλο SCALP-EG στις επιχειρήσεις κατά της ISIS.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, τα οπλισμένα ΜΕΑ Reaper εκτελούν την πλειοψηφία των αεροπορικών αποστολών στη Συρία.

Στις αρχές Ιανουαρίου οκτώ μέλη της SAS μεταμφυεσμένα σε μουσουλμάνες προξένησαν σε συνεργασία με οπλισμένο ΜΕΑ Reaper της Βρετανικής Αεροπορίας στη Ράκκα απώλειες στους Ισλαμιστές. Μεταξύ άλλων, τη ζωή του έχασε υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης.

Στις 10 Ιανουαρίου βομβαρδιστικό Tornado GR4 της Βρετανικής Αεροπορίας έπληξε στόχο με αντιαρματικό πύραυλο Brimstone πλησίον της Ράκκα, όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τις βρετανικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την ίδια επιχείρηση, υπήρξε συνεργασία στα πλήγματα των επανδρωμένων αεροσκαφών με οπλισμένα ΜΕΑ Reaper. Τα τελευταία εξουδέτερωσαν στόχους με πύραυλους AGM-114 Hellfire.

Στις 11 Ιανουαρίου σημειώθηκε η 1.000η πολεμική έξοδος βρετανικών μέσων στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS.

Η Βρετανική Αεροπορία είναι υπεύθυνη για τη συλλογή περισσότερων από των μισών δεδομένων του Δυτικού Συνασπισμού σε Ιράκ και Συρία στο χώρο της τακτικής αναγνώρισης.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η Σ. Αραβία δηλώνει έτοιμη να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία για την αντιμετώπιση της ISIS.

Συνολικά 190 πολεμικές αποστολές έχουν πετάξει σαουδοαραβικά αεροσκάφη στη Συρία από την επέκταση των επιχειρήσεων κατά της ISIS το Σεπτέμβριο του 2014. 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Στις 16 Φεβρουαρίου η Ολλανδική Αεροπορία πραγματοποίησε την 1η επιχείρηση βομβαρδισμού στη Συρία. Η Ολλανδία είναι η 4η χώρα της Ε.Ε. που επιχειρεί στη Συρία μετά τις Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία (που περιορίζεται σε αποστολές αναγνώρισης). 

ΠΟΛΩΝΙΑ

Έναν "μικρό αριθμό" μαχητικών F-16 σε ρόλο αναγνώρισης προτιθεται να στείλει η Πολωνία στις επιχειρήσεις στη Συρία. Αξίζει να τονισθεί ό, τι τα πολωνικά F-16C/D Block 52M φέρουν το ίδιο σύστημα ΗΠ με τα 30 νεότερα τουρκικά . 

ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε τη χρήση συστημάτων E-3A AWACS για την υποστήριξη της επιχείρησης εναντίον του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. 

-Ρωσική Επέμβαση

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης στρατιωτικών στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν παραδέχθηκε την ύπαρξη Ρώσων νεκρών στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Στο πλαίσιο μερικής αποχώρησης από τη Συρία, που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, έχει εγκαταλείψει την περιοχή η μισή περίπου δύναμη του ρωσικού αεροπορικού εκστρατευτικού σώματος. Την εμφάνισή τους πάντως στη Συρία έχουν κάνει επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28, ενώ στη χώρα θα παραμείνουν τα Α/Α συστήματα που έχουν αναπτυχθεί.

Τα Su-25 της Ρωσικής Αεροπορίας έχουν χρησιμοποιήσει στη Συρία 6.000 βόμβες, κυρίως μη κατευθυνόμενες.

Η Ρωσική Αεροπορία έχει αναπτύξει στη Συρία αεροσκάφος υποκλοπών Tu-214R. 

Στη Συρία έχουν αναπτυχθεί τέσσερα μαχητικά Su-35S. Μαζί με τα Su-35, στη Συρία έφθασε ένα Su-24 που αντικατέστησε την απώλεια του καταρριφθέντος από τουρκικό F-16 Su-24.

Tο Ρωσικό Ναυτικό σχεδιάζει τη μόνιμη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο εξοπλισμένων με τον πύραυλο μακρού πλήγματος Kalibr.

Μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 της Ρωσικής Αεροπορίας έκαναν 18 πολεμικές αποστολές στη Συρία.

Σύμφωνα με το "SOHR", οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν προκαλέσει ως τις 21/1 το θάνατο 1,015 αμάχων από τους οποίους 200 ήταν παιδιά.

Ένοχη για εγκλήματα πολέμου στη Συρία θεωρεί τη Ρωσία η "Διεθνής Αμνηστία".

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών δράσης στη Συρία, το ρωσικό αεροπορικό εκστρατευτικό σώμα έχει πραγματοποιήσει 5.240 επιδρομές έναντι αντικαθεστωτικών και ισλαμιστικών στόχων.

Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης έως σήμερα τα μεταφορικά αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει 280 πτήσεις στη Συρία.

Στις 30 Δεκεμβρίου καταστράφηκε Α/Α σύστημα SA-8 των Αντικαθεστωτικών από ρωσικό βομβαρδιστικό Su-34.

Η Ρωσική Αεροπορία χρησιμοποιεί στη Συρία από τα τέλη Δεκεμβρίου ένα ΑΣΕΠΕ A-50 Mainstay.

Η Ρωσική και η Συριακή Αεροπορία έχουν ξεκινήσει κοινές αποστολές στη Συρία. Στην πρώτη φορά, δύο συριακά MiG-29 παρείχαν συνοδεία σε δύο ρωσικά Su-25.

Η Ρωσία αναπτύσσει επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 στη Συρία.

Το καταδρομικό Varyag αντικατέστησε το αντίστοιχο, Moskva, στα ανοικτά της Συρίας. 

-Ιρανική Εμπλοκή

Ιρανικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130 ρίψεις εφοδίων στην περιοχή Dayr al-Zawr.

Το ιρανικό οπλισμένο ΜΕΑ Shahed-129 συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, ανακοίνωσαν στις 4 Φεβρουαρίου οι "Φρουροί της Επανάστασης". 

Σχόλια