Βαλκανική | 1ο Τρίμηνο 2016

21/12/2015 - 21/03/2016

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ 

Ι. Αλβανία 

Παρά το ό, τι η Αλβανία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα. 

Η Αλβανία σκόπευε να εκποιήσει με δημοπρασία στις 22 Φεβρουαρίου 10 MiG-19, έξι MiG-21, έξι Yak-18 και τέσσερα Mi-4. 

ΙΙ. Βουλγαρία 

-Βουλγαρικός Στρατός 

Την ανάπτυξη οκτώ στρατιωτών στην Τουρκία για έξι μήνες αποφάσισε τη Βουλγαρία. Η αποστολή, που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου, θα συνεισφέρει σε θέματα "τεχνικής βοήθειας". 

Η Βουλγαρία ανέβαλε την προμήθεια 13 οχημάτων αναγνώρισης M1117 και έξι Sand Cat, μετά από υπόνοιες για ύποπτες συμβάσεις. 

-Βουλγαρική Αεροπορία 

Στις 14 Ιανουαρίου ψηφίστηκε στη βουλγαρική βουλή με 122 υπέρ και 41 κατά η τροποποίηση του κανονισμού άμυνας. Με την ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας από αεροσκάφη συμμαχικών χωρών. 

Στις 5 Φεβρουαρίου η βουλγαρική βουλή υπερψήφισε την παροχή βοήθειας από νατοϊκά αεροσκάφη για την προστασία του βουλγαρικού εναέριου χώρου. 

Στις 18 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή απόσυρσης των τελευταίων τριών μαχητικών MiG-21 της Βουλγαρικής Αεροπορίας. Τα πρώτα MiG-21 είχαν παραδοθεί το 1962, ενώ συνολικά πέταξαν με τα βουλγαρικά εθνόσημα 226 μαχητικά του τύπου. 

Η Βουλγαρική Αεροπορία θα μπορούσε να διαθέτει νέα μαχητικά αεροσκάφη σε 3 1/2 χρόνια, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας. 

Το υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας σχεδιάζει να εκκινήσει διαγωνισμό προμήθειας έξι κινητήρων για μαχητικά MiG-29. Σε υπηρεσία με τη Βουλγαρική Αεροπορία είναι 15 MiG-29. 

Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. 

ΙΙΙ. Κροατία 

-Κροατικός Στρατός 

Η Κροατία πρόκειται να αιτηθεί από τις ΗΠΑ την απόκτηση με δωρεά 12 έως 16 συστήματα ΠΕΠ MLRS. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις από τους εκτοξευτές να ανήκουν στην έκδοση M270A1. Επιπλέον, ο Κροατικός Στρατός ενδιαφέρεται να αποκτήσει 10 βαλλιστικούς πύραυλους ATACMS. 

-Κροατικό Ναυτικό 

Η Saab ανέλαβε το πρόγραμμα παράκτιας επιτήρησης και προστασίας θαλασσίων συνόρων της Κροατίας. Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό τον Ιούνιο. Οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε στρατηγικές θέσεις των ακτών και θα είναι ικανοί να αποκαλύπτουν σκάφη σε απόσταση έως 100km. Το πρόγραμμα αποτελεί την επέκταση αντιστοίχου το 2010. 

-Κροατική Αεροπορία 

Η κροατική βουλή ενέκρινε την προμήθεια 16 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D. Η Κροατία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που αποκτά ελικόπτερα του τύπου από τα αμερικανικά αποθέματα μετά την απόσυρσή τους από τον Αμερικανικό Στρατό. 

Τα τέσσερα πρώτα εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D του Αμερικανικού Στρατού ετοιμάζονται να παραδοθούν σε χώρα του εξωτερικού. Αν και ακόμη η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει γίνει γνωστή, πολύ πιθανόν είναι η Κροατία. 

Η Κροατία απέρριψε αμερικανική πρόταση μεταβίβασης ανακαινισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D. Κύριες δικαιολογίες ήταν ό, τι τα ελικόπτερα δεν ταιριάζουν στις κροατικές ανάγκες και ό, τι η ανακαίνισή τους, ύψους 10 εκατ. $, θεωρήθηκε ακριβή.

Περισσότερο πιθανά να επιλεγούν ως αντικαταστάτες του μαχητικού MiG-21 έχουν είτε το Gripen είτε το F-16. Ως επιλογές θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν τα μαχητικά Mirage 2000, Kfir και FA-50. Μέγαλος εχθρός του ΝΜΑ αποτελεί η κακή κατάσταση της κροατικής οικονομίας. 

Παρά το ό, τι η Κροατία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα. 

Η Κροατία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία για την προμήθεια μεταχειρισμένων Α/Α συστημάτων NASAMS. Το NASAMS χρησιμοποιεί τον πύραυλο AMRAAM και παρουσιάζει μέγιστη εμβέλεια 33km. Το κόστος του προγράμματος θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 180 εκατ. $. 

IV. Μαυροβούνιο 

Το Μαυροβούνιο λαμβάνει τεχνική και οικονομική βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την καταστροφή παλαιού πολεμικού υλικού. 

Το Μαυροβούνιο άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου τις ενταξιακές συζητήσεις με το ΝΑΤΟ. 

Την πώληση των τεσσάρων G-4 και τριών UTVA 75 αποφάσισε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αποκτηθούν δύο νέα ελικόπτερα, που θα αντικαταστήσουν τέσσερα Gazelle, με τα υπόλοιπα Gazelle να περνούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μεταξύ 2018 και 2020. Έπειτα από τη διάσπαση της Σερβίας & Μαυροβούνιο, η πολεμική αεροπορία του Μαυροβουνίου κληρονόμησε 17 G-4 Super Galeb. Έξι από τα αεροσκάφη μεταβιβάστηκαν αργότερα στη Σερβική Αεροπορία, ενώ εννέα πωλήθηκαν σε κροατική εταιρία. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Μυανμάρ είναι οι μοναδικοί χρήστες του G-4 παγκοσμίως. 

V. πΓΔΜ 

Τα Σκόπια θα έβλεπαν με "καλό μάτι" τη δημιουργία κέντρου συντήρησης ρωσικών ελικοπτέρων στη Σερβία. Η πολεμική αεροπορία της πΓΔΜ διατηρεί στολίσκο ελικοπτέρων Mi-17 και Mi-24. 

VI. Ρουμανία 

-Ρουμανικός Στρατός 

Επισκευές, εκσυγχρονισμοί και EDA (Excess Defense Articles) είναι οι κύριοι εξοπλιστικοί στόχοι της Ρουμανίας το 2016. 

Με την τελευταία παραγγελία Α/Τ όπλων Spike LR, ο Ρουμανικός Στρατός πρόκειται να εξοπλίσει ΤΟΜΑ MLI-84M. Οι παραδόσεις των Spike θα ολοκληρωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2017. 

Ο Ρουμανικός Στρατός παρέλαβε τέσσερα ΜΕΑ Phoenix 30. 

-Ρουμανικό Ναυτικό 

Στα €188 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΕΜΖ των δύο Type 22R. 

Η Ρουμανία επιθυμεί τη συγκρότηση μόνιμης νατοϊκής ναυτικής δύναμης στον Εύξεινο Πόντο. Μεταξύ των υποψήφιων χωρών που επιθυμεί να συμμετέχουν συγκαταλέγονται οι Βουλγαρία, Γερμανία, ΗΠΑ και Τουρκία. 

-Ρουμανική Αεροπορία 

Σε συνέντευξη ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας προανήγγειλε την προμήθεια επιπλέον 12 μαχητικών F-16 το 2017. Όσον αφορά την υφιστάμενη παραγγελία, τα πρώτα έξι F-16A/B MLU αναμένονται να αφιχθούν στη χώρα το Σεπτέμβριο. 

Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. 

VII. Σερβία 

-Εξοπλιστικά Προγράμματα 

Σε δηλώσεις του ο Σέρβος Α/ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε την προμήθεια δύο ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, πυροβόλων Nora 52 και ενός οχήματος MRAP Lazar. Τα δύο ελικόπτερα (Mi-17) θα παραδοθούν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το ίδιο διάστημα, συστήματα ΠΕΠ Morava αναμένονται να ενταχθούν στο Σέρβικο Στρατό. 

Η Ρωσία προσφέρει στη Σερβία Α/Α συστήματα Tor, Pantsir-S1 και S-300PMU2, όπως επίσης μαχητικά αεροσκάφη MiG-35. Μεταξύ Tor και Pantsir, η Σερβία φέρεται να επιθυμεί την αγορά 16 συστημάτων Pantsir. 

Προωθείται η επισκευή ενός μεταφορικού αεροσκάφους An-26 της Σερβικής Αεροπορίας. Η Σερβία, επίσης, θα προμηθευτεί δύο radar 3D τύπου AN/TPS-70 από τη Σλοβενία. Ακόμη, σχεδιάζεται ο εξοπλισμός των 14 εκπαιδευτικών Lasta-95 και η έναρξη αναβάθμισης εννέα εκπαιδευτικών αεροσκαφών G-4 σε G-4MD. Τέλος, στόχος είναι με τη βοήθεια της Airbus η συντήρηση των ελικοπτέρων SA-341/2 Gazelle.

-Κοσσυφοπέδιο

Σύμφωνα με στοιχεία του NATO, στα τέλη του 2015 βρίσκονταν στην KFOR 5.000 στρατιώτες.

VIII. Σλοβενία

Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η Σλοβενία προσφέρει ως και 15 εκπαιδευτές για την κατάρτιση των Ιρακινών Κούρδων και στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο κατά της ISIS.

Σχόλια