Ελλάδα | 1ο Τρίμηνο 2016

21/12/2015 - 21/03/2016

ΕΛΛΑΔΑ 

-Στρατός Ξηράς 

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για ολοκληρωμένη μεταβίβαση πυραύλων αεροσκαφών στα ΗΑΕ, χωρίς όμως να αναφερθεί ούτε ο τύπος ούτε η ποσότητα τους. Επιπλέον, έκανε αναφορά σε μεταβίβαση 172(;) ΤΟΜΑ BMP-1, από τα οποία 72 θα ανακαινισθούν από την ΕΛΒΟ. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η "Προέλαση", η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει να αποκτήσει έως το 2030 70 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D. Παράλληλα, στις αρχές Φεβρουαρίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ επιτροπή του ΓΕΣ για την επιλογή των 15 ελικοπτέρων CH-47D που θα ενισχύσουν εντός του 2016 τα υφιστάμενα σε υπηρεσία ελικόπτερα του τύπου. Τα πρώτα 10 θα αποκτηθούν από τον Απρίλιο. Τα υπόλοιπα, για τα οποία θα γίνει τυπική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα φθάσουν στα τέλη του έτους. Επίσης, ξεμπλοκάρεται η άρση παραδόσεων των υπόλοιπων εννέα μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Για τα πρώτα τέσσερα προγραμματίζεται η παράδοση εντός του Ιανουαρίου. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη εξοπλισμού της ΑΣ με ΜΕΑ "Πήγασος-2". Αντίθετα, δεν φαίνεται ό,τι θα γίνει αναβάθμιση των AH-64A. 

Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας δέκα μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D με την καταβολή προκαταβολής 23 εκατ. $, επισημαίνει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα".

Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα του περιοδικού "ΕΑ&Τ", το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δείξει ενδιαφέρον για ανακαινισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Huey που υπηρέτησαν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως τα UH-1N του Σώματος Πεζοναυτών. 

Στις 4 Μαρτίου έγινε η τελετή παραλαβής δύο ταχέων σκαφών στο ΚΕΕΔ. Τα σκάφη είναι δωρεά γνωστού εφοπλιστή. 

-Πολεμικό Ναυτικό 

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου οι υπουργοί άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την παροχή βοήθειας στη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Μικρασιατικών παράλιων. Στη ναυτική δύναμη συμμετέχουν πλοία από τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επικεφαλής ορίσθηκε Γερμανός διοικητής. Το Πολεμικό Ναυτικό παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος με 11 πλοία. Επιπλέον, η ελληνική φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ" συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Μαζί με την φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ", στο Αιγαίο Πέλαγος βρίσκονται το γερμανικό πλοίο υποστήριξης "Bonn", η καναδική φρεγάτα "Fredericton", το βρετανικό LSD "Mounts Bay", η ολλανδική φρεγάτα "Van Amstel", η γαλλική κορβέτα "Commandant Bouan" και η τουρκική φρεγάτα "Gokova". Η τελευταία αντικατέστησε τη συμμετοχή της φρεγάτας "Barbaros". 

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΝ, "την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16". Τα τρία μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. 

Στις 11 Φεβρουαρίου έγινε ανάθεση έργου $142 εκατ. από το Αμερικανικό Πεντάγωνο στην εταιρία Lockheed Martin για τα P-3B του Πολεμικού Ναυτικού. Η ανάθεση περιλαμβάνει την επαναφορά ενός αεροσκάφους και συλλογές υλικού για την αναβάθμιση τεσσάρων. Το 28% του κόστους αφορά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, το πρώτο πλήρως εκσυγχρονισμένο ΑΝΦΣ P-3B πρόκεται να παραδοθεί το Μάρτιο του 2018, ενώ μελετάται ο πλήρης εκσυγχρονισμός του πέμπτου αεροσκάφους. Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα "Προέλαση", το Πολεμικό Ναυτικό γνωστοποίησε στις 30 Δεκεμβρίου διαγωνισμό κατάρτισης εννέα στελεχών σε πολυκινητήρια αεροσκάφη. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση", το P-3B της "ενδιάμεσης λύσης" πρόκειται να έχει παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογεί με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού την απόκτηση δύο εκπαιδευτικών ελικοπτέρων, μεταδίδει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα"

Με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στις 28 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, το ΠΝ ανέλαβε την ολοκλήρωση ναυπήγησης των δύο τελευταίων πυραυλακάτων Super Vita.

-Πολεμική Αεροπορία 

Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, το οποίο έγινε μεταξύ 10 και 12 Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων ο Α/ΓΕΑ τόνισε ως στόχους: (1) τον καθορισμό επιχειρησιακών προτεραιοτήτων, (2) την αναβάθμιση των ικανοτήτων των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων, (3) την υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών, (4) την αύξηση των διεθνών συνεργιών, (5) την βελτιστοποίηση της διαθεσιμότητας και (6) τη συνεχή επένδυση στη ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού. 

Σύμφωνα με το "On Alert", η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας - ειδικότερα ο ΑΝΥΕΘΑ - δεν αποκλείει την πώληση ορισμένων από τα παλαιότερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βουλγαρία εφόσον τον εκσυγχρονισμό τους αναλάβει πρώτα η ΕΑΒ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πώληση των αεροσκαφών είναι αντίθετο το ΓΕΑ. 

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 η Ελλάδα συμμετέχει με ένα ΑΣΕΠΕ ERIEYE στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Sophia". Το ΑΣΕΠΕ επιχειρεί από την ΑΒ Ελευσίνας. 

Στις 11 Φεβρουαρίου υπογράφθηκε το MoU για το πρόγραμμα διαχείρισης PGM. 

Σε δηλώσεις του ο αξιωματούχος της DGA Collet-Billon, υπογράμμισε τους τέσσερις σημαντικούς στόχους των δορυφόρων CSO: (1) ανάλυση, (2) γεωγραφική ακρίβεια, (3) ικανότητα επίσκεψης στην ίδια περιοχή και (4) ποιότητα εικόνας. 

Παρά το ό, τι η Ελλάδα δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα.

Σχόλια