Περίληψη | 1ο Τρίμηνο 2016 (Συγκεντρωτικό)

21/12/2015 - 21/03/2016

ΕΛΛΑΔΑ 

-Στρατός Ξηράς 

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για ολοκληρωμένη μεταβίβαση πυραύλων αεροσκαφών στα ΗΑΕ, χωρίς όμως να αναφερθεί ούτε ο τύπος ούτε η ποσότητα τους. Επιπλέον, έκανε αναφορά σε μεταβίβαση 172(;) ΤΟΜΑ BMP-1, από τα οποία 72 θα ανακαινισθούν από την ΕΛΒΟ. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η "Προέλαση", η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει να αποκτήσει έως το 2030 70 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D. Παράλληλα, στις αρχές Φεβρουαρίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ επιτροπή του ΓΕΣ για την επιλογή των 15 ελικοπτέρων CH-47D που θα ενισχύσουν εντός του 2016 τα υφιστάμενα σε υπηρεσία ελικόπτερα του τύπου. Τα πρώτα 10 θα αποκτηθούν από τον Απρίλιο. Τα υπόλοιπα, για τα οποία θα γίνει τυπική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα φθάσουν στα τέλη του έτους. Επίσης, ξεμπλοκάρεται η άρση παραδόσεων των υπόλοιπων εννέα μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Για τα πρώτα τέσσερα προγραμματίζεται η παράδοση εντός του Ιανουαρίου. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη εξοπλισμού της ΑΣ με ΜΕΑ "Πήγασος-2". Αντίθετα, δεν φαίνεται ό,τι θα γίνει αναβάθμιση των AH-64A. 

Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας δέκα μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D με την καταβολή προκαταβολής 23 εκατ. $, επισημαίνει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα".

Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα του περιοδικού "ΕΑ&Τ", το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δείξει ενδιαφέρον για ανακαινισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Huey που υπηρέτησαν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως τα UH-1N του Σώματος Πεζοναυτών. 

Στις 4 Μαρτίου έγινε η τελετή παραλαβής δύο ταχέων σκαφών στο ΚΕΕΔ. Τα σκάφη είναι δωρεά γνωστού εφοπλιστή. 

-Πολεμικό Ναυτικό 

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου οι υπουργοί άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την παροχή βοήθειας στη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Μικρασιατικών παράλιων. Στη ναυτική δύναμη συμμετέχουν πλοία από τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επικεφαλής ορίσθηκε Γερμανός διοικητής. Το Πολεμικό Ναυτικό παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος με 11 πλοία. Επιπλέον, η ελληνική φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ" συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Μαζί με την φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ", στο Αιγαίο Πέλαγος βρίσκονται το γερμανικό πλοίο υποστήριξης "Bonn", η καναδική φρεγάτα "Fredericton", το βρετανικό LSD "Mounts Bay", η ολλανδική φρεγάτα "Van Amstel", η γαλλική κορβέτα "Commandant Bouan" και η τουρκική φρεγάτα "Gokova". Η τελευταία αντικατέστησε τη συμμετοχή της φρεγάτας "Barbaros". 

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΝ, "την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16". Τα τρία μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. 

Στις 11 Φεβρουαρίου έγινε ανάθεση έργου $142 εκατ. από το Αμερικανικό Πεντάγωνο στην εταιρία Lockheed Martin για τα P-3B του Πολεμικού Ναυτικού. Η ανάθεση περιλαμβάνει την επαναφορά ενός αεροσκάφους και συλλογές υλικού για την αναβάθμιση τεσσάρων. Το 28% του κόστους αφορά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, το πρώτο πλήρως εκσυγχρονισμένο ΑΝΦΣ P-3B πρόκεται να παραδοθεί το Μάρτιο του 2018, ενώ μελετάται ο πλήρης εκσυγχρονισμός του πέμπτου αεροσκάφους. Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα "Προέλαση", το Πολεμικό Ναυτικό γνωστοποίησε στις 30 Δεκεμβρίου διαγωνισμό κατάρτισης εννέα στελεχών σε πολυκινητήρια αεροσκάφη. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση", το P-3B της "ενδιάμεσης λύσης" πρόκειται να έχει παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογεί με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού την απόκτηση δύο εκπαιδευτικών ελικοπτέρων, μεταδίδει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα"

Με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στις 28 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, το ΠΝ ανέλαβε την ολοκλήρωση ναυπήγησης των δύο τελευταίων πυραυλακάτων Super Vita.

-Πολεμική Αεροπορία 

Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, το οποίο έγινε μεταξύ 10 και 12 Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων ο Α/ΓΕΑ τόνισε ως στόχους: (1) τον καθορισμό επιχειρησιακών προτεραιοτήτων, (2) την αναβάθμιση των ικανοτήτων των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων, (3) την υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών, (4) την αύξηση των διεθνών συνεργιών, (5) την βελτιστοποίηση της διαθεσιμότητας και (6) τη συνεχή επένδυση στη ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού. 

Σύμφωνα με το "On Alert", η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας - ειδικότερα ο ΑΝΥΕΘΑ - δεν αποκλείει την πώληση ορισμένων από τα παλαιότερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βουλγαρία εφόσον τον εκσυγχρονισμό τους αναλάβει πρώτα η ΕΑΒ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πώληση των αεροσκαφών είναι αντίθετο το ΓΕΑ. 

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 η Ελλάδα συμμετέχει με ένα ΑΣΕΠΕ ERIEYE στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Sophia". Το ΑΣΕΠΕ επιχειρεί από την ΑΒ Ελευσίνας. 

Στις 11 Φεβρουαρίου υπογράφθηκε το MoU για το πρόγραμμα διαχείρισης PGM. 

Σε δηλώσεις του ο αξιωματούχος της DGA Collet-Billon, υπογράμμισε τους τέσσερις σημαντικούς στόχους των δορυφόρων CSO: (1) ανάλυση, (2) γεωγραφική ακρίβεια, (3) ικανότητα επίσκεψης στην ίδια περιοχή και (4) ποιότητα εικόνας. 

Παρά το ό, τι η Ελλάδα δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα.

ΚΥΠΡΟΣ 

Προς τη μείωση του χρόνου στρατιωτικής θητείας κατευθύνεται η Κυπριακή Κυβέρνηση. Τελικός στόχος είναι η στρατιωτική θητεία 14 μηνών. Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας "η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ΕΦ εντός της επόμενης 15ετίας". 

Όπως τονίζουν κυπριακά δημοσιεύματα (όπως εδώ), επικρατέστερο νέο τυφέκιο για τις Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζεται το FN SCAR. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 900.000 Ευρώ. Για τις Ειδικές Δυνάμεις, επιπλέον, πρόκειται να αποκτηθούν 5+12 μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα με κόστος ανά αλεξίπτωτο τα 15.000 Ευρώ. 

Υπό ναυπήγηση βρίσκεται το OPV στο Ισραήλ, επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος". Το σκάφος θα παραδοθεί το β' εξάμηνο του 2017, ενώ αναμένεται να κοστίσει 45 εκατ. Ευρώ. 

-Βρετανική Δραστηριότητα 

Ζημιές υπέστη στις 11 Μαρτίου βομβαρδιστικό Tornado GR4 κατά τη διάρκεια της προσγείωσης όταν δεν απέφυγε αδέσποτο σκύλο. 

Στις 14/2 γαλλικό μαχητικό Mirage 2000 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Αεροπορική Βάση Πάφου. 

ΤΟΥΡΚΙΑ 

-Προϋπολογισμός & Γενικές Εξελίξεις 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου, σε υπηρεσία με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται 626.004 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες. 

Αυξημένος κατά 20% παρουσιάζεται ο τουρκικός προϋπολογισμός άμυνας και ασφάλειας. 

Μετά το Κατάρ, η Τουρκία κατασκευάζει στρατιωτική βάση στη Σομαλία. Η βάση θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κατάρτιση του Σομαλικού Στρατού. 

Η Τουρκία επιδιώκει να αναζωπυρώσει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ. Στο επίκεντρο των τουρκικών στόχων είναι η προμήθεια προηγμένων ΜΕΑ, συστημάτων επιτήρησης και η υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ισραηλινής προέλευσης.

-Σύγκρουση με Κούρδους & ISIS 

Οι ΗΠΑ επιταχύνουν με παροχή τεχνολογίας τις προσπάθειες της Τουρκίας να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία, στην προσπάθεια να μην διασχίζουν τα τουρκοσυριακά σύνορα νέοι μαχητές της ISIS. Στις αμερικανικές προτάσεις περιλαμβάνονται αερόστατα και μέσα ανίχνευσης υπόγειων τούνελ. 

Περίπου 200.000 άμαχοι κινδυνεύουν από τις εχθροπραξίες της Τουρκίας και των μαχητών του PKK στη ΝΑ Τουρκία. Από την έναρξη της σύγκρουσης τον περασμένο Ιούλιο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άμαχοι. 

Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται το θάνατο τουλάχιστον 610 Κούρδων μαχητών από τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακάλυψαν ένα αμερικανικής προέλευσης ΜΕΑ RQ-20 Puma κατά τις συγκρούσεις με το PKK στην επαρχία Cirνak. 

Στις 14 Φεβρουαρίου Τούρκος στρατιώτης πέθανε σε συμπλοκή με διακινητή στα τουρκοσυριακά σύνορα. 

Στις 17 Φεβρουαρίου τουλάχιστον 28 έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση πλησίον οχημάτων που μετέφεραν στρατιωτικούς στην Άγκυρα. Την ευθύνη ανέλαβε η κουρδική οργάνωση TAK. 

Από τις 13 Φεβρουαρίου ο Τουρκικός Στρατός βάλλει με χρήση πυροβολικού κατά θέσεων μαχητών του PYD σε συριακό έδαφος. 

Στις 3 Φεβρουαρίου συνετρίβη ΜΕΑ Predator της Αμερικανικής Αεροπορίας στη Νότια Τουρκία. 

Πέντε Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να τραυματίστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου από επίθεση της ISIS στη βάση Bashina στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. 

Αεροσκάφος E-3 Sentry επρόκειτο να μετασταθμεύσει από τη Γερμανία στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τελευταίας από το ΝΑΤΟ. 

-Τουρκικός Στρατός 

Η εταιρία OTOKAR κατέθεσε προσφορά σειριακής παραγωγής του άρματος μάχης Altay. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η παραγωγή προβλέπεται να ξεκινήσει το 2017. 

Σε περιοχή της ΒΔ Τουρκίας, σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, εθεάθη άρμα μάχης Leopard 2NG. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "Προέλαση", σκοπός του προγράμματος που σήμερα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία της Aselsan είναι η αναβάθμιση του στόλου αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό. Κύρια χαρακτηριστικά του Leopard 2NG είναι η προσθαφαιρούμενη θωράκιση και η βελτιωμένη αντιναρκική προστασία, το νέό σύστημα ελέγχου πυρός, το σύστημα διαχείρησης πληροφοριών μάχης και ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός SARP. 

Στην OTOKAR ανατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015 συμβόλαιο αξίας 52 εκατ. $ για την κατασκευή οχημάτων αναγνώρισης Cobra II. Τα οχήματα θα παραδοθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Ύστερα από την ακύρωση της επιλογής του κινεζικού Α/Α συστήματος HQ-9 για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, η Τουρκία θα μπορούσε να ζητήσει μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα για την επέκταση του βαλλιστικού της προγράμματος. Κύρια τουρκική φιλοδοξία εξακολούθει να είναι η ανάπτυξη επιθετικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 έως 2.500km με τον ισχυρισμό της δημιουργίας πυραυλικού φορέα εκτόξευσης δορυφόρων. Σήμερα, θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη βαλλιστικών πυραύλων Yildirim III που διαθέτουν εμβέλεια 900km, ενώ σε υπηρεσία με την αεροπορία βρίσκονται πύραυλοι κρουζ SOM. 

Η Τουρκία αποφάσισε την ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα για το επιθετικό ελικόπτερο T-129.

Το οπλισμένο ΜΕΑ Bayraktar TB2 θα μπορούσε να φέρει έως τέσσερις αντιαρματικούς πύραυλους MAM-L. 

-Τουρκικό Ναυτικό 

Το ελικοπτεροφόρο θα ονομαστεί "TCG Anadolu". Στόχος είναι η παράδοσή του το 2021. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα, το πρώτο υποβρύχιο Type 214TN του Τουρκικού Ναυτικού θα καθελκυστεί το 2020. Το τελευταίο υποβρύχιο θα καθελκυστεί αντίστοιχα το 2025. 

Υπό εξέταση βρίσκεται περίπτωση μίζας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι υποβρυχίων T214TN. 

Το 2020 πιστεύεται θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του εγχώριου υποβρυχίου.

Το 2017 πρόκειται να ξεκινήσει η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας κλάσης I, "TCG Instanbul". 

Έως το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των δύο τελευταίων κορβετών του προγράμματος MilGEM, με το τρίτο πλοίο να εντάσσεται στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019 και το τελευταίο να ακολουθεί το 2020. 

Στην Ιταλία βρίσκεται το πρώτο ATR-72-600 MPA του Τουρκικού Ναυτικού για πιστοποίηση όπλων ανθυποβρυχιακού πολέμου (τορπίλες Mk.54 και Mk.46). 

Η SSM προκήρυξε RFI για την εξυπηρέτηση και εγκατάσταση υποσυστημάτων σε ένα Beechcraft King Air 350ER που πρόκειται να αγοραστεί για την Τουρκική Ακτοφυλακή.

-Τουρκική Αεροπορία 

Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται τέσσερα μαχητικά του τύπου για την Τουρκική Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019. 

Η Τουρκία ενέκρινε στις 9 Μαρτίου την προμήθεια επιπλέον οκτώ μαχητικών F-35. 

Η πρώτη μοίρα που θα εξοπλιστεί με F-35A θα είναι η 172 Filo στην ΑΒ Μαλάτειας το 2018. 

Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, ως το 2020 θα έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 36 F-35. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤΑΙ, δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν το TF-X φέρει έναν ή δύο κινητήρες. 

Από τις 29/2 έως 11/3 τουρκικά μαχητικά F-16 συμμετείχαν στην άσκηση Red Flag 2016-2. Κατά την άσκηση έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά συνεργασία μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135. 

Την κατασκευή άγνωστης ποσότητας διατρητικών βομβών BLU-109 για λογαριασμό της Τουρκικής Αεροπορίας ανέθεσε σε εταιρία το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 682,9 εκατ. $. Οι τελευταίες βόμβες θα παραδοθούν το 2020. 

Στις 28 Δεκεμβρίου έγινε ανάθεση έργου από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ στη Boeing για την παραγωγή έξυπνων βομβών LJDAM για την Τουρκία. 

Το 2018 ελπίζει η Roketsan να έχει πιστοποιήσει τον πύραυλο SOM στο μαχητικό F-16. 

Η Τουρκία εξετάζει την εξάσκηση της option για την απόκτηση επιπλέον δύο ΑΣΕΠΕ Boeing 737 MESA. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Goren-I τρία μεταφορικά αεροσκάφη C-160 έχουν τροποποιηθεί για την κάλυψη ρόλων ECM-COMINT-IMINT. Αεροσκάφη του προγράμματος, δε, έχουν αναπτυχθεί στην ΝΑ Τουρκία και δρουν πλησίον των συνόρων με τη Συρία. 

Η Τουρκική Αεροπορία παρέλαβε επίσημα το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL. Το KORAL παράγεται εγχωρίως από την εταιρία Aselsan. 

Το ΜΕΑ Anka πραγματοποίησε την πρώτη του επιχειρησιακή αποστολή στις 5 Φεβρουαρίου. Η χρονική διάρκειά της ήταν τέσσερις ώρες. 

Παρά το ό, τι η Τουρκία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα. 

Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα και όπως αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "On Alert", η Τουρκική Αεροπορία προωθεί την απόκτηση ατρακτιδίων εναέριου ανεφοδιασμού για τμήμα του στόλου μεταφορικών αεροσκαφών A400M. 

Οι παραδόσεις των δύο επόμενων μεταφορικών A400M, που σχεδιάζονταν να γίνουν το 2016, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα τα δύο αεροσκάφη είναι να παραδοθούν τον προσεχή Απρίλιο και Ιούνιο αντίστοιχα. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη σημειωθεί συμφωνία για τον ορίζοντα παράδοσης του αεροσκάφους που θα αναπληρώσει το A400M που κατέπεσε στη Σεβίλλη στις 9 Μαΐου 2015. 

Όσον αφορά το πρόγραμμα T-LORAMIDS, θεωρείται πιθανή η αναζήτηση "ενδιάμεσης λύσης" μεταξύ των Patriot και SAMP/T. Η Γερμανία προωθεί το MEADS ως υποψηφιότητα στο τουρκικό πρόγραμμα Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας. 

Η Γερμανία απέσυρε στις 22 Δεκεμβρίου από τη ΝΑ Τουρκία τα συστήματα Patriot που είχαν διατεθεί για την αντιπυραυλική άμυνα της Τουρκίας από συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους. Τα γερμανικά συστήματα βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους για τρία χρόνια. Δεν αποκλείεται, αντίθετα, η ανάπτυξη στην περιοχή ιταλικού συστήματος SAMP/T. 

Η Τουρκία επιθυμεί να επιχειρεί το 2023 συνολικά 10 δορυφόρους. 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ 

Ι. Αλβανία 

Παρά το ό, τι η Αλβανία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα. 

Η Αλβανία σκόπευε να εκποιήσει με δημοπρασία στις 22 Φεβρουαρίου 10 MiG-19, έξι MiG-21, έξι Yak-18 και τέσσερα Mi-4. 

ΙΙ. Βουλγαρία 

-Βουλγαρικός Στρατός 

Την ανάπτυξη οκτώ στρατιωτών στην Τουρκία για έξι μήνες αποφάσισε τη Βουλγαρία. Η αποστολή, που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου, θα συνεισφέρει σε θέματα "τεχνικής βοήθειας". 

Η Βουλγαρία ανέβαλε την προμήθεια 13 οχημάτων αναγνώρισης M1117 και έξι Sand Cat, μετά από υπόνοιες για ύποπτες συμβάσεις. 

-Βουλγαρική Αεροπορία 

Στις 14 Ιανουαρίου ψηφίστηκε στη βουλγαρική βουλή με 122 υπέρ και 41 κατά η τροποποίηση του κανονισμού άμυνας. Με την ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας από αεροσκάφη συμμαχικών χωρών. 

Στις 5 Φεβρουαρίου η βουλγαρική βουλή υπερψήφισε την παροχή βοήθειας από νατοϊκά αεροσκάφη για την προστασία του βουλγαρικού εναέριου χώρου. 

Στις 18 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή απόσυρσης των τελευταίων τριών μαχητικών MiG-21 της Βουλγαρικής Αεροπορίας. Τα πρώτα MiG-21 είχαν παραδοθεί το 1962, ενώ συνολικά πέταξαν με τα βουλγαρικά εθνόσημα 226 μαχητικά του τύπου. 

Η Βουλγαρική Αεροπορία θα μπορούσε να διαθέτει νέα μαχητικά αεροσκάφη σε 3 1/2 χρόνια, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας. 

Το υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας σχεδιάζει να εκκινήσει διαγωνισμό προμήθειας έξι κινητήρων για μαχητικά MiG-29. Σε υπηρεσία με τη Βουλγαρική Αεροπορία είναι 15 MiG-29. 

Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. 

ΙΙΙ. Κροατία 

-Κροατικός Στρατός 

Η Κροατία πρόκειται να αιτηθεί από τις ΗΠΑ την απόκτηση με δωρεά 12 έως 16 συστήματα ΠΕΠ MLRS. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις από τους εκτοξευτές να ανήκουν στην έκδοση M270A1. Επιπλέον, ο Κροατικός Στρατός ενδιαφέρεται να αποκτήσει 10 βαλλιστικούς πύραυλους ATACMS. 

-Κροατικό Ναυτικό 

Η Saab ανέλαβε το πρόγραμμα παράκτιας επιτήρησης και προστασίας θαλασσίων συνόρων της Κροατίας. Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό τον Ιούνιο. Οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε στρατηγικές θέσεις των ακτών και θα είναι ικανοί να αποκαλύπτουν σκάφη σε απόσταση έως 100km. Το πρόγραμμα αποτελεί την επέκταση αντιστοίχου το 2010. 

-Κροατική Αεροπορία 

Η κροατική βουλή ενέκρινε την προμήθεια 16 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D. Η Κροατία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που αποκτά ελικόπτερα του τύπου από τα αμερικανικά αποθέματα μετά την απόσυρσή τους από τον Αμερικανικό Στρατό. 

Τα τέσσερα πρώτα εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D του Αμερικανικού Στρατού ετοιμάζονται να παραδοθούν σε χώρα του εξωτερικού. Αν και ακόμη η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει γίνει γνωστή, πολύ πιθανόν είναι η Κροατία. 

Η Κροατία απέρριψε αμερικανική πρόταση μεταβίβασης ανακαινισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D. Κύριες δικαιολογίες ήταν ό, τι τα ελικόπτερα δεν ταιριάζουν στις κροατικές ανάγκες και ό, τι η ανακαίνισή τους, ύψους 10 εκατ. $, θεωρήθηκε ακριβή.

Περισσότερο πιθανά να επιλεγούν ως αντικαταστάτες του μαχητικού MiG-21 έχουν είτε το Gripen είτε το F-16. Ως επιλογές θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν τα μαχητικά Mirage 2000, Kfir και FA-50. Μέγαλος εχθρός του ΝΜΑ αποτελεί η κακή κατάσταση της κροατικής οικονομίας. 

Παρά το ό, τι η Κροατία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα. 

Η Κροατία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία για την προμήθεια μεταχειρισμένων Α/Α συστημάτων NASAMS. Το NASAMS χρησιμοποιεί τον πύραυλο AMRAAM και παρουσιάζει μέγιστη εμβέλεια 33km. Το κόστος του προγράμματος θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 180 εκατ. $. 

IV. Μαυροβούνιο 

Το Μαυροβούνιο λαμβάνει τεχνική και οικονομική βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την καταστροφή παλαιού πολεμικού υλικού. 

Το Μαυροβούνιο άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου τις ενταξιακές συζητήσεις με το ΝΑΤΟ. 

Την πώληση των τεσσάρων G-4 και τριών UTVA 75 αποφάσισε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αποκτηθούν δύο νέα ελικόπτερα, που θα αντικαταστήσουν τέσσερα Gazelle, με τα υπόλοιπα Gazelle να περνούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μεταξύ 2018 και 2020. Έπειτα από τη διάσπαση της Σερβίας & Μαυροβούνιο, η πολεμική αεροπορία του Μαυροβουνίου κληρονόμησε 17 G-4 Super Galeb. Έξι από τα αεροσκάφη μεταβιβάστηκαν αργότερα στη Σερβική Αεροπορία, ενώ εννέα πωλήθηκαν σε κροατική εταιρία. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Μυανμάρ είναι οι μοναδικοί χρήστες του G-4 παγκοσμίως. 

V. πΓΔΜ 

Τα Σκόπια θα έβλεπαν με "καλό μάτι" τη δημιουργία κέντρου συντήρησης ρωσικών ελικοπτέρων στη Σερβία. Η πολεμική αεροπορία της πΓΔΜ διατηρεί στολίσκο ελικοπτέρων Mi-17 και Mi-24. 

VI. Ρουμανία 

-Ρουμανικός Στρατός 

Επισκευές, εκσυγχρονισμοί και EDA (Excess Defense Articles) είναι οι κύριοι εξοπλιστικοί στόχοι της Ρουμανίας το 2016. 

Με την τελευταία παραγγελία Α/Τ όπλων Spike LR, ο Ρουμανικός Στρατός πρόκειται να εξοπλίσει ΤΟΜΑ MLI-84M. Οι παραδόσεις των Spike θα ολοκληρωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2017. 

Ο Ρουμανικός Στρατός παρέλαβε τέσσερα ΜΕΑ Phoenix 30. 

-Ρουμανικό Ναυτικό 

Στα €188 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΕΜΖ των δύο Type 22R. 

Η Ρουμανία επιθυμεί τη συγκρότηση μόνιμης νατοϊκής ναυτικής δύναμης στον Εύξεινο Πόντο. Μεταξύ των υποψήφιων χωρών που επιθυμεί να συμμετέχουν συγκαταλέγονται οι Βουλγαρία, Γερμανία, ΗΠΑ και Τουρκία. 

-Ρουμανική Αεροπορία 

Σε συνέντευξη ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας προανήγγειλε την προμήθεια επιπλέον 12 μαχητικών F-16 το 2017. Όσον αφορά την υφιστάμενη παραγγελία, τα πρώτα έξι F-16A/B MLU αναμένονται να αφιχθούν στη χώρα το Σεπτέμβριο. 

Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. 

VII. Σερβία 

-Εξοπλιστικά Προγράμματα 

Σε δηλώσεις του ο Σέρβος Α/ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε την προμήθεια δύο ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, πυροβόλων Nora 52 και ενός οχήματος MRAP Lazar. Τα δύο ελικόπτερα (Mi-17) θα παραδοθούν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το ίδιο διάστημα, συστήματα ΠΕΠ Morava αναμένονται να ενταχθούν στο Σέρβικο Στρατό. 

Η Ρωσία προσφέρει στη Σερβία Α/Α συστήματα Tor, Pantsir-S1 και S-300PMU2, όπως επίσης μαχητικά αεροσκάφη MiG-35. Μεταξύ Tor και Pantsir, η Σερβία φέρεται να επιθυμεί την αγορά 16 συστημάτων Pantsir. 

Προωθείται η επισκευή ενός μεταφορικού αεροσκάφους An-26 της Σερβικής Αεροπορίας. Η Σερβία, επίσης, θα προμηθευτεί δύο radar 3D τύπου AN/TPS-70 από τη Σλοβενία. Ακόμη, σχεδιάζεται ο εξοπλισμός των 14 εκπαιδευτικών Lasta-95 και η έναρξη αναβάθμισης εννέα εκπαιδευτικών αεροσκαφών G-4 σε G-4MD. Τέλος, στόχος είναι με τη βοήθεια της Airbus η συντήρηση των ελικοπτέρων SA-341/2 Gazelle.

-Κοσσυφοπέδιο

Σύμφωνα με στοιχεία του NATO, στα τέλη του 2015 βρίσκονταν στην KFOR 5.000 στρατιώτες.

VIII. Σλοβενία

Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η Σλοβενία προσφέρει ως και 15 εκπαιδευτές για την κατάρτιση των Ιρακινών Κούρδων και στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο κατά της ISIS.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

I. Αίγυπτος

-Αιγυπτιακός Ναυτικό

Τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο θα παραδοθούν τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Η Γαλλία προτείνει στην Αίγυπτο την απόκτηση τεσσάρων νέων πλοίων για το Αιγυπτιακό Ναυτικό: δύο κορβετών Gowind 2500, ενός OPV και ενός παράκτιου περιπολικού σκάφους. Η Αίγυπτος έχει ήδη παραγγείλει τέσσερις Gowind 2500, τρεις από τις οποίες θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. Το OPV πιστεύεται ό, τι είναι το γνωστό L' Adroit. Τέλος, το παράκτιο περιπολικό ανήκει στον τύπο OPV50.

-Αιγυπτιακή Αεροπορία

Στις 28 Ιανουαρίου παρελήφθησαν από την Αιγυπτιακή Αεροπορία τρία μαχητικά Rafale.

Στις 27 Ιανουαρίου συνετρίβη διθέσιο μαχητικό F-16. Οι δύο χειριστές έχασαν τη ζωή τους.

Η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει σε χώρα της Βόρειας Αφρικής, πιθανώς την Αίγυπτο, 50 μαχητικά MiG-29M/M2. Τα δύο πρώτα μαχητικά θα παραληφθούν εντός του τρέχοντος έτους και οι παραδόσεις όλων των MiG-29 θα ολοκληρωθούν το 2020.

Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, αιγυπτιακά F-16 συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη. Παράλληλα, η Αίγυπτος ενέκρινε την παράταση συμμετοχής της στον Αραβικό Συνασπισμό που επιχειρεί στην Υεμένη κατά ένα ακόμη έτος.

Ανακοινώθηκε τελικά η συμφωνία πώλησης 46 επιθετικών ελικοπτέρων KA-52Κ από τη Ρωσία στην Αίγυπτο. Τα ελικόπτερα αποκτούνται, μεταξύ άλλων, για τον εφοδιασμό των ελικοπτεροφόρων Mistral με επιθετικά ελικόπτερα. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το 2017.

Η Αίγυπτος πρόκειται να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα αυτοπροστασίας President-S. To σύστημα αναμένεται να εξοπλίσει ρωσικής προέλευσης ελικόπτερα, όπως το Ka-52.

Για το τρέχον έτος αναβλήθηκαν οι συζητήσεις απόκτησης ενός κατασκοπευτικού και ενός δορυφόρου επικοινωνιών από τη Γαλλία για την Αίγυπτο.

II. Ισραήλ

-Προϋπολογισμός και Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία

Το Ισραήλ πρόκειται να δαπανήσει ως το 2020 78,6 δις $ για την κάλυψη των αμυντικών του αναγκών.

Οι ΗΠΑ προτείνουν στο Ισραήλ νέο 10ετές πρόγραμμα αμυντικής βοήθειας από το 2018 ύψους περισσοτέρων από $40 δις.

Το Κογκρέσο ενέκρινε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 των ΗΠΑ κονδύλι 487 εκατ. $ για την ενίσχυση των ισραηλινών αντιπυραυλικών προγραμμάτων. Επίσης εγκρίθηκαν 40 εκατ. $ για την καταπολέμηση των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του μαχητικού F-35 δύο ισραηλινές εταιρίες απέσπασαν από τη Lockheed Martin συνολικό βιομηχανικό έργο αξίας 770 εκατ. $. Η Elbit Systems συμμετέχει στην κατασκευή του HDMS. Η IAI κατασκευάζει μέρη των πτερύγων.

Στις 30 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη αυτόνομη πτήση του ΜΕΑ Air Mule, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 454kg φορτίο σε απόσταση 50km. 

Στο πλαίσιο προώθησης του νέου της πυραύλου αέρος-εδάφους, η IAI υπογραμμίζει ό,τι ο SkySniper είναι υπερηχητικός, έχει εμβέλεια 150 km, ενώ μπορεί να μεταφερθεί ανά τέσσερις σε ένα μαχητικό F-16.

-Ισραηλινός Στρατός

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει ξεκινήσει τις επιχειρησιακές δοκιμές του συστήματος Trophy επί βαρέος ΤΟΜΠ Namer.

Τα ισραηλινά MLRS σύντομα θα εξοπλιστούν με την εγχώρια κατευθυνόμενη ρουκέτα Romah. Η ισραηλινή ρουκέτα έχει εμβέλεια 32km, πολεμική κεφαλή 20kg και CEP. 

Ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε τα αερόστατα τύπου Skystar 300. Τα συστήματα, που χρησιμοποιούνταν για αποστολές επιτήρησης, αντικαθιστούν τα νεότερα τύπου Skystar 330. 

Για την καλύτερη αξιοποίηση της νεότευκτης ταξιαρχίας κομμάντος, προωθείται η διασύνδεση με τις τελευταίες εκδόσεις του συστήματος C2 Digital Ground Army. Επιπλέον, μελετάται η χρήση συστημάτων MEA Skylark.
 
-Ισραηλινό Ναυτικό

Στις 12 Ιανουαρίου κατέπλευσε στη Χάιφα το πέμπτο υποβρύχιο της οικογένειας Dolphin, δεύτερο του βελτιωμένου τύπου Dolphin-II, ΙNS Rahav. 

Το Ισραηλινό Ναυτικό πρόκειται να εξοπλίσει τα σκάφη Sa'ar 4.5 με τον Α/Α πύραυλο Barak 8. Όπως έχει τονίσει ο επίσημος λογαριασμός των IDF στο twitter, η ακτίνα δράσης του όπλου είναι 62 μίλια.
 
-Ισραηλινή Αεροπορία 

Η κατασκευή του πρώτου ισραηλινού F-35 (με κωδικό AS-1) θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται 10 μαχητικά του τύπου για την Ισραηλινή Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής ισραηλινών εταιριών στο πρόγραμμα παραγωγής των 33 F-35I "Adir" είναι πιθανή η πιστοποίηση των ατρακτιδίων Litening και Reccelite στο μαχητικό.

Στα μέσα του 2016 θα έχει παρθεί η απόφαση της αναβάθμισης των 25 μαχητικών F-15I. Κύριο στοιχείο της θα είναι η εγκατάσταση radar τύπου AESA, πιθανώς το APG-82(V)1.

Ανάθεση έργου αξίας 70 εκατ. $ απέσπασε η Elbit για την παραγωγή συστημάτων ΗΠ για τον εξοπλισμό αεροσκαφών της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Η Ισραηλινή Αεροπορία προμηθεύεται βόμβες γενικής χρήσης IMI MPR-1000 και MPR-2000.

Η Lockheed Martin εκτελεί εργασίες εγκατάστασης υποσυστημάτων στο πρώτο ισραηλινό C-130J, μετατροπές που επιθυμεί η Ισραηλινή Αεροπορία για να καλυφθούν ειδικές απαιτήσεις. Το πρώτο αεροσκάφος θα ακολουθήσει δεύτερο, ενώ το τρίτο διαθέτει τις μετατροπές από κατασκευής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει έτοιμη να επιτρέψει την πώληση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 στο Ισραήλ μέσω του προγράμματος ετήσιας αμυντικής βοήθειας. Το κόστος κάθε αεροσκάφους θα μπορούσε να φθάσει τα $250.000.000 μετά τις πιθανές ισραηλινές μετατροπές. 

Ξεκίνησε η παράδοση του Α/Α συστήματος "David's Sling" στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Είχε προηγηθεί επιτυχής δοκιμή του το Δεκέμβριο του 2015.

Ο επικεφαλής των αντιπυραυλικών προγραμμάτων "Iron Dome", "David's Sling" και "Arrow" αποπέμφθηκε των καθηκόντων του έπειτα από την εύρεση ευαίσθητων στοίχειων για τα προγράμματα στον προσωπικό του Η/Υ.

Ο Ed. Snowden έχει δημοσιεύσει υλικό σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Μ. Βρετανία χάκαραν επί σειρά ετών ισραηλινά ΜΕΑ και μαχητικά ώστε να αποκτήσουν βίντεο σχετικά με τη δράση του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα.  Επιπλέον, είχαν υποκλαπεί δεδομένα του προγράμματος Arrow και του συστήματος SATCOM.

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των εκπαιδευόμενων χειριστών της 171ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Ισραηλινής Αεροπορίας, μία από τις πρώτες ή η πρώτη έπειτα από την έναρξη χρήσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους M346 Lavi.

III. Λίβανος

Τα όπλα που προορίζονταν να αποκτηθούν από τη Γαλλία με σαουδοαραβική χρηματοδότηση τελικά θα παραδοθούν στη Σ. Αραβία. Στις 2 Φεβρουαρίου, πάντως, είχε υπογραφθεί η προμήθεια 200 στρατιωτικών οχημάτων, 100 Serpa και 100 VAB Mk.3, από τη Γαλλία στο Λίβανο. Την άνοιξη ήταν επίσης προγραμματισμένη η παράδοση συστημάτων επικοινωνιών.

Ο Λιβανικός Στρατός κάνοντας χρήση βρετανικής δωρεάς 10 εκατ. $ δημιουργεί στρατιωτική μονάδα συνοριοφυλάκων για την επιτήρηση τομέα 100km των συνόρων Λιβάνου - Συρίας.

Ο Λίβανος θα προμηθευτεί τρία ανακαινισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Huey II.

Μαίνονται οι ισραηλινοί φόβοι ό, τι προηγμένοι αντι-πλοϊκοί πύραυλοι Yakhont έχουν ή μπορούν να παραδοθούν στη Χεσμπολάχ από τη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ό, τι η Χεσμπολά θα εξέλθει από το Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο εξυπνότερη, περισσότερο πειθαρχημένη και καλύτερα εξοπλισμένη.

IV. Συρία

-Γενικές Πληροφορίες

Στις 27 Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ εκκεχειρία ανάμεσα στις εμπόλεμες δυνάμεις στο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο. Από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξαιρούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικού βάρους 21t υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην περιοχή  Deir al-Zour.

Σύμφωνα με μελέτη του "Syrian American Medical Society", κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία μέχρι το τέλος του 2015 έχουν γίνει 161 επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν το θάνατο 1.491 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 14.581.

Ξεπέρασαν τους 270.000 οι νεκροί στον πόλεμο στη Συρία.

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχασαν το 2015 τη ζωή τους κατά τον πόλεμο στη Συρία.

-Κυβερνητικές Δυνάμεις

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου προβάλει Αντικαθεστωτικούς να πλήττουν άρμα μάχης T-90 με χρήση Α/Τ πυραύλου TOW-2. Παρά τη μη λειτουργία του συστήματος προστασίας Shtora-1, το άρμα δεν καταστράφηκε χάρη στη θωράκιση ERA. Το πλήρωμα, πάντως, εγκατέλειψε άμεσα το άρμα.

Συριακό μαχητικό MiG-21 κατερρίφθη από φορητό Α/Α σύστημα στις 12/3.

Συριακά τεθωρακισμένα έχουν εξοπλιστεί με σύστημα APS, ως αντίμετρο στην απειλή των αντιαρματικών πυραύλων των Αντικαθεστωτικών και της ISIS.

Κατά το "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons", το συριακό οπλοστάσιο χημικών όπλων καταστράφηκε εντελώς. Η διαδικασία καταστροφής του διήρκεσε παραπάνω από δύο χρόνια.

-Αντικαθεστωτικοί & ISIS

Οι μαχητές του FSA στην περιοχή της πόλης Daraa έλαβαν εντολή να μην πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των δυνάμεων της ομάδας Al-Nustra. Η απόφαση ελήφθη στις 8/1.

Θεωρητικά τουλάχιστον 18 φορητά Α/Α συστήματα HT-16PGJ βρίσκονται υπό τον έλεγχο του FSA.

Όπως αναφέρει μελέτη έρευνας του "Conflict Armament Research", τα τμήματα των IED που χρησιμοποιεί η ISIS προέρχονται από 51 εταιρίες και 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Επιπλέον, αγαπημένο κινητό τηλέφωνο πυροδότησης των εκρηκτικών αποτελεί το Nokia 105.

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες όπλα που πωλήθηκαν από τη Σλοβακία στη Σ. Αραβία το 2013 - 2015 να κατέληξαν στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με το "AFP", 22.000 Τζιχαντιστές έχουν χάσει τη ζωή τους από το Διεθνή Συνασπισμό σε Συρία και Ιράκ από τα μέσα του 2014.

Συγκρινόμενο εδαφικά με την 1/1/2015, οπότε κατείχε σε Ιράκ και Συρία 90.800 τετρ. km, το Ισλαμικό Κράτος είχε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 περιοριστεί σε 72.000 τετρ. km. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εδάφους πέτυχαν οι Κούρδοι της Συρίας οι οποίοι αύξησαν την επιφάνεια που ελέγχουν κατά 186%. Στις 14 Δεκεμβρίου οι Κούρδοι είχαν καταλάβει 15.800 τετρ. km.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει παρεμβολές στις επικοινωνίες ο FSA ισχυρίζεται ό, τι κάνει χρήση walkie-talkies. Στη Συρία, πριν την έκρηξη του πολέμου, όλες οι επικοινωνίες βρίσκονταν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει έγγραφα της ISIS με τα οποία κατηγείται η ισλαμιστική οργάνωση για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Τα έγγραφα αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Συρία τον προηγούμενο Μάιο. 

- Δυτικός Συνασπισμός

ΗΠΑ

Από την έναρξη των επιχειρήσεων το 2014 σε Ιράκ και Συρία, τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει 39.715 βόμβες.

Στις 4 Μαρτίου επλήγησαν για πρώτη φορά στόχοι της ISIS από τον Αμερικανικό Στρατό με χρήση ΠΕΠ HIMARS από την Ιορδανία.

Δημοσίευμα αναφέρει τη χρήση ελικοφόρων αεροσκαφών ΕΑΥ OV-10 από τις ΗΠΑ κατά της ISIS το προηγούμενο καλοκαίρι. 

Περίπου 50 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συλλέγουν πληροφορίες στο εσωτερικό της Συρίας, αναφέρει δημοσίευμα του "CNN". Οι συγκεκριμένες δυνάμεις, τουλάχιστον με ξένα δημοσιεύματα, ελέγχουν την ΑΒ Rmeilan, που βρίσκεται στο Συριακό Κουρδιστάν.

Η καταπολέμηση της ISIS οδήγησε στην αναθεώρηση της απόφασης απόσυρσης του A-10 από την Αμερικανική Αεροπορία.

Τα βομβαρδιστικά B-1 της Αμερικανικής Αεροπορίας αποσύρθηκαν προσωρινά από τις αεροπορικές επιχείρησεις σε Συρία και Ιράκ.

Το μαχητικό F-22 με s/n 09-0174 και όνομα "The Maloney's Pony" ήταν το πρώτο από τα αεροσκάφη του τύπου που έλαβε το βάπτισμα του πυρός το Σεπτέμβριο του 2014 στη Συρία.

ΔΑΝΙΑ

Η Δανία σχεδιάζει την ανάπτυξη επτά μαχητικών F-16 και Ειδικών Δυνάμεων κατά της ISIS σε Ιράκ και Συρία.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο Καναδάς σταμάτησε επίσημα στις 5 Μαρτίου τις αεροπορικές επιδρομές  κατά της ISIS με μαχητικά CF-18.

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των μαχητικών CF-18 της Καναδικής Αεροπορίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο τότε υποψήψιος πρωθυπουργός Justin Trudeau.

Το καναδικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού CC-150T Polaris από την άφιξή του στη Μεσοποταμία έως τις 18 Ιανουαρίου έχει μεταφέρει 20.700.000 λίβρες καυσίμου σε αεροσκάφη του Δυτικού Συνασπισμού. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού με 60 αεροσκάφη!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από τις 8 Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου τα Tornado ECR της Γερμανικής Αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει 134 πτήσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Το 60% των αποστολών έγιναν στο Ιράκ.

Επιλύθηκε το πρόβλημα νυκτερινών πτήσεων των γερμανικών Tornado ECR που επιχειρούν κατά της ISIS από την Τουρκία.

Τα δύο πρώτα γερμανικά αεροσκάφη Tornado ECR, που στάλθηκαν στην Τουρκία για να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας αναγνωριστικό ρόλο κατά της ISIS, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το συγκεκριμένο ρόλο επειδή δεν έχουν υποστεί το πρόγραμμα αναβάθμισης ASSTA 3. Γι' αυτό το ρόλο πραγματοποιήθηκε αντικατάστασή τους τον τρέχοντα μήνα. Κατά το γερμανικό προγραμματισμό, όλα τα Tornado ECR θα έχουν περάσει το ASSTA 3. Η πρώτη αποστολή δύο αεροσκαφών έγινε στις 8 Ιανουαρίου.

ΓΑΛΛΙΑ

Η γαλλική αεροπορία ναυτικού εξαπέλυσε 100 κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ εναντίον της ISIS κατά τη διάρκεια ανάπτυξης στην Ανατ. Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.

Σε 14 ανήλθαν το 2015 τα πλήγματα των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων εναντίον της ISIS στη Συρία.

Τα τρία βομβαρδιστικά Mirage 2000N που επιχειρούσαν από αεροπορική βάση της Ιορδανίας αντικαταστάθηκαν από ισάριθμα Mirage 2000D. Τα -N πραγματοποίησαν συνολικά 300 πολεμικές αποστολές κατά της ISIS.

Τη νύκτα 2 και 3 Ιανουαρίου τέσσερα μαχητικά Rafale έπληξαν, πιθανώς με οκτώ πύραυλους SCALP-EG στρατιωτικό στόχο παραγωγής όπλων ανατολικά του Χαλεπίου. Ήταν η πρώτη φορά που ο SCALP-EG χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Συρίας. Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά επιχειρησιακά το όπλο στη Λιβύη, το 2011, χρησιμοποιώντας συνολικά 15 SCALP-EG. Το 2015, το όπλο, χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων παραγόντων, η χρήση τους δικαιολογείται από την μελλοντική πρόβλεψη ύπαρξης στο γαλλικό οπλοστάσιο μόνο 100 πυραύλων του τύπου.   

Στην 1 Φεβρουαρίου 20 αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης στο Χαλέπι. Στην επιδρομή οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πάλι πύραυλους SCALP EG.  

Στις 17 Μαρτίου για πρώτη φορά Mirage 2000D της Γαλλικής Αεροπορίας χρησιμοποίησαν τον πύραυλο SCALP-EG στις επιχειρήσεις κατά της ISIS.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, τα οπλισμένα ΜΕΑ Reaper εκτελούν την πλειοψηφία των αεροπορικών αποστολών στη Συρία.

Στις αρχές Ιανουαρίου οκτώ μέλη της SAS μεταμφυεσμένα σε μουσουλμάνες προξένησαν σε συνεργασία με οπλισμένο ΜΕΑ Reaper της Βρετανικής Αεροπορίας στη Ράκκα απώλειες στους Ισλαμιστές. Μεταξύ άλλων, τη ζωή του έχασε υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης.

Στις 10 Ιανουαρίου βομβαρδιστικό Tornado GR4 της Βρετανικής Αεροπορίας έπληξε στόχο με αντιαρματικό πύραυλο Brimstone πλησίον της Ράκκα, όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τις βρετανικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την ίδια επιχείρηση, υπήρξε συνεργασία στα πλήγματα των επανδρωμένων αεροσκαφών με οπλισμένα ΜΕΑ Reaper. Τα τελευταία εξουδέτερωσαν στόχους με πύραυλους AGM-114 Hellfire.

Στις 11 Ιανουαρίου σημειώθηκε η 1.000η πολεμική έξοδος βρετανικών μέσων στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS.

Η Βρετανική Αεροπορία είναι υπεύθυνη για τη συλλογή περισσότερων από των μισών δεδομένων του Δυτικού Συνασπισμού σε Ιράκ και Συρία στο χώρο της τακτικής αναγνώρισης.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η Σ. Αραβία δηλώνει έτοιμη να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία για την αντιμετώπιση της ISIS.

Συνολικά 190 πολεμικές αποστολές έχουν πετάξει σαουδοαραβικά αεροσκάφη στη Συρία από την επέκταση των επιχειρήσεων κατά της ISIS το Σεπτέμβριο του 2014. 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Στις 16 Φεβρουαρίου η Ολλανδική Αεροπορία πραγματοποίησε την 1η επιχείρηση βομβαρδισμού στη Συρία. Η Ολλανδία είναι η 4η χώρα της Ε.Ε. που επιχειρεί στη Συρία μετά τις Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία (που περιορίζεται σε αποστολές αναγνώρισης). 

ΠΟΛΩΝΙΑ

Έναν "μικρό αριθμό" μαχητικών F-16 σε ρόλο αναγνώρισης προτιθεται να στείλει η Πολωνία στις επιχειρήσεις στη Συρία. Αξίζει να τονισθεί ό, τι τα πολωνικά F-16C/D Block 52M φέρουν το ίδιο σύστημα ΗΠ με τα 30 νεότερα τουρκικά . 

ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε τη χρήση συστημάτων E-3A AWACS για την υποστήριξη της επιχείρησης εναντίον του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. 

-Ρωσική Επέμβαση

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης στρατιωτικών στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν παραδέχθηκε την ύπαρξη Ρώσων νεκρών στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Στο πλαίσιο μερικής αποχώρησης από τη Συρία, που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, έχει εγκαταλείψει την περιοχή η μισή περίπου δύναμη του ρωσικού αεροπορικού εκστρατευτικού σώματος. Την εμφάνισή τους πάντως στη Συρία έχουν κάνει επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28, ενώ στη χώρα θα παραμείνουν τα Α/Α συστήματα που έχουν αναπτυχθεί.

Τα Su-25 της Ρωσικής Αεροπορίας έχουν χρησιμοποιήσει στη Συρία 6.000 βόμβες, κυρίως μη κατευθυνόμενες.

Η Ρωσική Αεροπορία έχει αναπτύξει στη Συρία αεροσκάφος υποκλοπών Tu-214R. 

Στη Συρία έχουν αναπτυχθεί τέσσερα μαχητικά Su-35S. Μαζί με τα Su-35, στη Συρία έφθασε ένα Su-24 που αντικατέστησε την απώλεια του καταρριφθέντος από τουρκικό F-16 Su-24.

Tο Ρωσικό Ναυτικό σχεδιάζει τη μόνιμη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο εξοπλισμένων με τον πύραυλο μακρού πλήγματος Kalibr.

Μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 της Ρωσικής Αεροπορίας έκαναν 18 πολεμικές αποστολές στη Συρία.

Σύμφωνα με το "SOHR", οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν προκαλέσει ως τις 21/1 το θάνατο 1,015 αμάχων από τους οποίους 200 ήταν παιδιά.

Ένοχη για εγκλήματα πολέμου στη Συρία θεωρεί τη Ρωσία η "Διεθνής Αμνηστία".

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών δράσης στη Συρία, το ρωσικό αεροπορικό εκστρατευτικό σώμα έχει πραγματοποιήσει 5.240 επιδρομές έναντι αντικαθεστωτικών και ισλαμιστικών στόχων.

Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης έως σήμερα τα μεταφορικά αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει 280 πτήσεις στη Συρία.

Στις 30 Δεκεμβρίου καταστράφηκε Α/Α σύστημα SA-8 των Αντικαθεστωτικών από ρωσικό βομβαρδιστικό Su-34.

Η Ρωσική Αεροπορία χρησιμοποιεί στη Συρία από τα τέλη Δεκεμβρίου ένα ΑΣΕΠΕ A-50 Mainstay.

Η Ρωσική και η Συριακή Αεροπορία έχουν ξεκινήσει κοινές αποστολές στη Συρία. Στην πρώτη φορά, δύο συριακά MiG-29 παρείχαν συνοδεία σε δύο ρωσικά Su-25.

Η Ρωσία αναπτύσσει επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 στη Συρία.

Το καταδρομικό Varyag αντικατέστησε το αντίστοιχο, Moskva, στα ανοικτά της Συρίας. 

-Ιρανική Εμπλοκή

Ιρανικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130 ρίψεις εφοδίων στην περιοχή Dayr al-Zawr.

Το ιρανικό οπλισμένο ΜΕΑ Shahed-129 συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, ανακοίνωσαν στις 4 Φεβρουαρίου οι "Φρουροί της Επανάστασης". 

Σχόλια