Εν Συντομία | Ειδήσεις (20)

21/02/2016 - 21/03/2016

ΕΛΛΑΔΑ
Προκαταβολή για τα Chinook

Με την καταβολή της προκαταβολής ενεργοποιήθηκε η προμήθεια 10 ελικοπτέρων CH-47D - (c) ΓΕΕΘΑ
>Το Πολεμικό Ναυτικό παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος με 11 πλοία. Επιπλέον, η ελληνική φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ" συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2).
Μαζί με την φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ", στο Αιγαίο Πέλαγος βρίσκονται το γερμανικό πλοίο υποστήριξης "Bonn", η καναδική φρεγάτα "Fredericton", το βρετανικό LSD "Mounts Bay", η ολλανδική φρεγάτα "Van Amstel", η γαλλική κορβέτα "Commandant Bouan" και η τουρκική φρεγάτα "Gokova". Η τελευταία αντικατέστησε τη συμμετοχή της φρεγάτας "Barbaros".

>Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας δέκα μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D με την καταβολή προκαταβολής 23 εκατ. $, επισημαίνει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα".
>Στις 4 Μαρτίου έγινε η τελετή παραλαβής δύο ταχέων σκαφών στο ΚΕΕΔ. Τα σκάφη είναι δωρεά γνωστού εφοπλιστή.

ΚΥΠΡΟΣ
Προς μείωση της θητείας

>Προς τη μείωση του χρόνου στρατιωτικής θητείας κατευθύνεται η Κυπριακή Κυβέρνηση. Τελικός στόχος είναι η στρατιωτική θητεία 14 μηνών. Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας "η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ΕΦ εντός της επόμενης 15ετίας". 
>Ζημιές υπέστη στις 11 Μαρτίου βομβαρδιστικό Tornado GR4 κατά τη διάρκεια της προσγείωσης όταν δεν απέφυγε αδέσποτο σκύλο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιπλέον οκτώ F-35 - Παραγγελία διατρητικών βομβών BLU-109

>Η Τουρκική Αεροπορία παρέλαβε επίσημα το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL. Το KORAL παράγεται εγχωρίως από την εταιρία Aselsan.

Με την έγκριση προμήθειας οκτώ F-35, ο αριθμός των τουρκικών F-35 ανέρχεται σε 14 - (c) Αμερικανική Αεροπορία
ην κατασκευή άγνωστης ποσότητας διατρητικών βομβών BLU-109 για λογαριασμό της Τουρκικής Αεροπορίας ανέθεσε σε εταιρία το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 682,9 εκατ. $. Οι τελευταίες βόμβες θα παραδοθούν το 2020.
>Η Τουρκία ενέκρινε στις 9 Μαρτίου την προμήθεια επιπλέον οκτώ μαχητικών F-35. Επιπλέον, αποφάσισε την ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα για το επιθετικό ελικόπτερο T-129.
>Από τις 29/2 έως 11/3 τουρκικά μαχητικά F-16 συμμετείχαν στην άσκηση Red Flag 2016-2. Κατά την άσκηση έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά συνεργασία μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135.
Η παραγγελία άγνωστης ποσότητας βομβών BLU-109 δημιουργεί ερωτηματικά για την πρόοδο της εγχώριας NEB - (c) Υπουργείο άμυνας ΗΠΑ
>Σύμφωνα με πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα, το πρώτο υποβρύχιο Type 214TN του Τουρκικού Ναυτικού θα καθελκυστεί το 2020. Το τελευταίο υποβρύχιο θα καθελκυστεί αντίστοιχα το 2025.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Κροατία: έγκριση αποδοχής 16 OH-58D

- Βουλγαρία

>Την ανάπτυξη οκτώ (8) στρατιωτών στην Τουρκία για έξι μήνες αποφάσισε τη Βουλγαρία. Η αποστολή, που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου, θα συνεισφέρει σε θέματα "τεχνικής βοήθειας".
>Η Βουλγαρία αναμένεται να διαθέτει προκαταβολικά 80 εκατ. Λέβα για τη χρηματοδότηση του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Αντίστοιχο χρηματικό ποσό θα αποδοθεί στο Νέο Περιπολικό Σκάφος Πολλαπλού Ρόλου.
Δεκαέξι από τα δεκαεπτά M1117 του Βουλγαρικού Στρατού είναι στο Αφγανιστάν - via Wikipedia
>Η Βουλγαρία ανέβαλε την προμήθεια 13 οχημάτων αναγνώρισης M1117 και έξι Sand Cat, μετά από υπόνοιες για ύποπτες συμβάσεις.

- Κροατία

>Η κροατική βουλή ενέκρινε την προμήθεια 16 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D. Η Κροατία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που αποκτά ελικόπτερα του τύπου από τα αμερικανικά αποθέματα μετά την απόσυρσή τους από τον Αμερικανικό Στρατό.

- Μαυροβούνιο

>Την πώληση των τεσσάρων G-4 και τριών UTVA 75 αποφάσισε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αποκτηθούν δύο νέα ελικόπτερα, που θα αντικαταστήσουν τέσσερα Gazelle, με τα υπόλοιπα Gazelle να περνούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μεταξύ 2018 και 2020.
Έπειτα από τη διάσπαση της Σερβίας & Μαυροβούνιο, η πολεμική αεροπορία του Μαυροβουνίου κληρονόμησε 17 G-4 Super Galeb. Έξι από τα αεροσκάφη μεταβιβάστηκαν αργότερα στη Σερβική Αεροπορία, ενώ εννέα πωλήθηκαν σε κροατική εταιρία. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Μυανμάρ είναι οι μοναδικοί χρήστες του G-4 παγκοσμίως.
- Ρουμανία

>Σε συνέντευξη ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας προανήγγειλε την προμήθεια επιπλέον 12 μαχητικών F-16 το 2017. Όσον αφορά την υφιστάμενη παραγγελία, τα πρώτα έξι F-16A/B MLU αναμένονται να αφιχθούν στη χώρα το Σεπτέμβριο.
>Με την τελευταία παραγγελία Α/Τ όπλων Spike LR, ο Ρουμανικός Στρατός πρόκειται να εξοπλίσει ΤΟΜΑ MLI-84M. Οι παραδόσεις των Spike θα ολοκληρωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
 >Στα €188 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΕΜΖ των δύο Type 22R. 

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εκκεχειρία και σταδιακή "αποχώρηση" των ρωσικών δυνάμεων

- Ισραήλ

>Στο πλαίσιο της συμμετοχής ισραηλινών εταιριών στο πρόγραμμα παραγωγής των 33 F-35I "Adir" είναι πιθανή η πιστοποίηση των ατρακτιδίων Litening και Reccelite στο μαχητικό.
>Ξεκίνησε η παράδοση του Α/Α συστήματος "David's Sling" στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Είχε προηγηθεί επιτυχής δοκιμή του το Δεκέμβριο του 2015.
Το F-16 θα μπορεί να μεταφέρει τέσσερις SkySniper - (c) IAI
>Στο πλαίσιο προώθησης του νέου της πυραύλου αέρος-εδάφους, η IAI υπογραμμίζει ό,τι ο SkySniper είναι υπερηχητικός, έχει εμβέλεια 150 km, ενώ μπορεί να μεταφερθεί ανά τέσσερις σε ένα μαχητικό F-16. 
>Για την καλύτερη αξιοποίηση της νεότευκτης ταξιαρχίας κομμάντος, προωθείται η διασύνδεση με τις τελευταίες εκδόσεις του συστήματος C2 Digital Ground Army. Επιπλέον, μελετάται η χρήση συστημάτων MEA Skylark.
>Κατά τον Ισραηλινό υπουργό άμυνας, είναι η αδυναμία της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς να εισαγάγει ρουκέτες που ευθύνεται για τις δοκιμές όπλων στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας. Οι δοκιμές των ρουκετών πραγματοποιούνται επειδή η παραγωγή γίνεται εγχώρια.
>Ο Ισραηλινός Στρατός, σε έκθεσή του για τη Χεσμπολά, θεωρεί αυξημένο το κίνδυνο πολέμου εντός του έτους.

- Λίβανος

>Τα όπλα που προορίζονταν να αποκτηθούν από τη Γαλλία με σαουδοαραβική χρηματοδότηση τελικά θα παραδοθούν στη Σ. Αραβία.
 >Ο Λίβανος θα προμηθευτεί τρία ανακαινισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Huey II. 

- Συρία

>Στις 27 Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ εκκεχειρία ανάμεσα στις εμπόλεμες δυνάμεις στο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο. Από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξαιρούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων.
>Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικού βάρους 21t υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην περιοχή  Deir al-Zour.
>Σύμφωνα με μελέτη του "Syrian American Medical Society", κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία μέχρι το τέλος του 2015 έχουν γίνει 161 επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν το θάνατο 1.491 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 14.581.
>Ξεπέρασαν τους 270.000 οι νεκροί στον πόλεμο στη Συρία. 


>Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου προβάλει Αντικαθεστωτικούς να πλήττουν άρμα μάχης T-90 με χρήση Α/Τ πυραύλου TOW-2. Παρά τη μη λειτουργία του συστήματος προστασίας Shtora-1, το άρμα δεν καταστράφηκε χάρη στη θωράκιση ERA. Το πλήρωμα, πάντως, εγκατέλειψε άμεσα το άρμα. 
>Συριακό μαχητικό MiG-21 κατερρίφθη από φορητό Α/Α σύστημα στις 12/3.
>Θεωρητικά τουλάχιστον 18 φορητά Α/Α συστήματα HT-16PGJ βρίσκονται υπό τον έλεγχο του FSA.
>Όπως αναφέρει μελέτη έρευνας του "Conflict Armament Research", τα τμήματα των IED που χρησιμοποιεί η ISIS προέρχονται από 51 εταιρίες και 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Επιπλέον, αγαπημένο κινητό τηλέφωνο πυροδότησης των εκρηκτικών αποτελεί το Nokia 105.
>Αυξημένες είναι οι πιθανότητες όπλα που πωλήθηκαν από τη Σλοβακία στη Σ. Αραβία το 2013 - 2015 να κατέληξαν στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς.
>Η Δανία σχεδιάζει την ανάπτυξη επτά (7) μαχητικών F-16 και Ειδικών Δυνάμεων κατά της ISIS σε Ιράκ και Συρία. 
>Ο Καναδάς σταμάτησε επίσημα στις 5 Μαρτίου τις αεροπορικές επιδρομές  κατά της ISIS με μαχητικά CF-18.
>Από τις 8 Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου τα Tornado ECR της Γερμανικής Αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει 134 πτήσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Το 60% των αποστολών έγιναν στο Ιράκ.
>Στις 17 Μαρτίου για πρώτη φορά Mirage 2000D της Γαλλικής Αεροπορίας χρησιμοποίησαν τον πύραυλο SCALP-EG στις επιχειρήσεις κατά της ISIS.
γαλλική αεροπορία ναυτικού εξαπέλυσε 100 κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ εναντίον της ISIS κατά τη διάρκεια ανάπτυξης στην Ανατ. Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.
>Από την έναρξη των επιχειρήσεων το 2014 σε Ιράκ και Συρία, τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει 39.715 βόμβες. 
>Στις 4 Μαρτίου επλήγησαν για πρώτη φορά στόχοι της ISIS από τον Αμερικανικό Στρατό με χρήση ΠΕΠ HIMARS από την Ιορδανία.
>Δημοσίευμα αναφέρει τη χρήση ελικοφόρων αεροσκαφών ΕΑΥ OV-10 από τις ΗΠΑ κατά της ISIS το προηγούμενο καλοκαίρι. 
>Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης στρατιωτικών στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν παραδέχθηκε την ύπαρξη Ρώσων νεκρών στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.  
>Στο πλαίσιο μερικής αποχώρησης από τη Συρία, που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, έχει εγκαταλείψει την περιοχή η μισή περίπου δύναμη του ρωσικού αεροπορικού εκστρατευτικού σώματος. Την εμφάνισή τους πάντως στη Συρία έχουν κάνει επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28, ενώ στη χώρα θα παραμείνουν τα Α/Α συστήματα που έχουν αναπτυχθεί.
>Τα Su-25 της Ρωσικής Αεροπορίας έχουν χρησιμοποιήσει στη Συρία 6.000 βόμβες, κυρίως μη κατευθυνόμενες. 
>Tο Ρωσικό Ναυτικό σχεδιάζει τη μόνιμη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο εξοπλισμένων με τον πύραυλο μακρού πλήγματος Kalibr.
>Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, τα οπλισμένα ΜΕΑ Reaper εκτελούν την πλειοψηφία των αεροπορικών αποστολών στη Συρία.

Σχόλια