Εν Συντομία | Ειδήσεις (19)

21/1/2016 - 21/2/2016

ΕΛΛΑΔΑ
Απώλεια στελεχών του ΠΝ - Ανάθεση έργου για P-3 - Μοντέλο Υ/Β για τις ΤΠΚ

Με την ενεργή καθοδήγηση του ΠΝ θα ολοκληρωθούν οι δύο Super Vita - (c) ΓΕΝ

>Στις 11 Φεβρουαρίου έγινε ανάθεση έργου $142 εκατ. από το Αμερικανικό Πεντάγωνο στην εταιρία Lockheed Martin για τα P-3B του Πολεμικού Ναυτικού. Η ανάθεση περιλαμβάνει την επαναφορά ενός αεροσκάφους και συλλογές υλικού για την αναβάθμιση τεσσάρων. Το 28% του κόστους αφορά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019.
 
>Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση", το P-3B της "ενδιάμεσης λύσης" πρόκειται να έχει παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στα τέλη του τρέχοντος έτους.
>Με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στις 28 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, το ΠΝ ανέλαβε την ολοκλήρωση ναυπήγησης των δύο τελευταίων πυραυλακάτων Super Vita.
>Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΝ, "την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16". Τα τρία μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.
>Παρά το ό, τι η Ελλάδα δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα.
>Στις 11 Φεβρουαρίου υπογράφθηκε το MoU για το πρόγραμμα διαχείρισης PGM.
>Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, το οποίο έγινε μεταξύ 10 και 12 Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων ο Α/ΓΕΑ τόνισε ως στόχους: (1) τον καθορισμό επιχειρησιακών προτεραιοτήτων, (2) την αναβάθμιση των ικανοτήτων των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων, (3) την υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών, (4) την αύξηση των διεθνών συνεργιών, (5) την βελτιστοποίηση της διαθεσιμότητας και (6) τη συνεχή επένδυση στη ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού.
>Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου οι υπουργοί άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την παροχή βοήθειας στη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Μικρασιατικών παράλιων. Στη ναυτική δύναμη συμμετέχουν πλοία από τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επικεφαλής ορίσθηκε Γερμανός διοικητής. Η Ελλάδα συμμετέχει με την φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ".
>Σε δηλώσεις του ο αξιωματούχος της DGA Collet-Billon, υπογράμμισε τους τέσσερις σημαντικούς στόχους των δορυφόρων CSO: (1) ανάλυση, (2) γεωγραφική ακρίβεια, (3) ικανότητα επίσκεψης στην ίδια περιοχή και (4) ποιότητα εικόνας. 

ΚΥΠΡΟΣ
>Υπό ναυπήγηση βρίσκεται το OPV στο Ισραήλ, επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος". Το σκάφος θα παραδοθεί το β' εξάμηνο του 2017, ενώ αναμένεται να κοστίσει 45 εκατ. Ευρώ.
>Στις 14/2 γαλλικό μαχητικό Mirage 2000 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Αεροπορική Βάση Πάφου.
.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βαθαίνει η κρίση με τους Κούρδους και τη Συρία
>Οι ΗΠΑ επιταχύνουν με παροχή τεχνολογίας τις προσπάθειες της Τουρκίας να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία, στην προσπάθεια να μην διασχίζουν τα τουρκοσυριακά σύνορα νέοι μαχητές της ISIS. Στις αμερικανικές προτάσεις περιλαμβάνονται αερόστατα και μέσα ανίχνευσης υπόγειων τούνελ.
>Περίπου 200.000 άμαχοι κινδυνεύουν από τις εχθροπραξίες της Τουρκίας και των μαχητών του PKK στη ΝΑ Τουρκία. Από την έναρξη της σύγκρουσης τον περασμένο Ιούλιο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άμαχοι. 
>Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται το θάνατο τουλάχιστον 610 Κούρδων μαχητών από τον περασμένο Δεκέμβριο.
>Οι τουρκικές δυνάμεις ανακάλυψαν ένα αμερικανικής προέλευσης ΜΕΑ RQ-20 Puma κατά τις συγκρούσεις με το PKK στην επαρχία Cirνak.
Η πρώτη αποστολή του ΜΕΑ ANKA έγινε στις 5/2. - via Wikipedia, taken MilborneOne
>Στις 14 Φεβρουαρίου Τούρκος στρατιώτης πέθανε σε συμπλοκή με διακινητή στα τουρκοσυριακά σύνορα.
>Στις 17 Φεβρουαρίου τουλάχιστον 28 έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση πλησίον οχημάτων που μετέφεραν στρατιωτικούς στην Άγκυρα. Την ευθύνη ανέλαβε η κουρδική οργάνωση TAK.
>Από τις 13 Φεβρουαρίου ο Τουρκικός Στρατός βάλλει με χρήση πυροβολικού κατά θέσεων μαχητών του PYD σε συριακό έδαφος.
>Το ΜΕΑ Anka πραγματοποίησε την πρώτη του επιχειρησιακή αποστολή στις 5 Φεβρουαρίου. Η χρονική διάρκειά της ήταν τέσσερις ώρες.
>Αυξημένος κατά 20% παρουσιάζεται ο τουρκικός προϋπολογισμός άμυνας και ασφάλειας.
>Η εταιρία OTOKAR κατέθεσε προσφορά σειριακής παραγωγής του άρματος μάχης Altay. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η παραγωγή προβλέπεται να ξεκινήσει το 2017.
>Υπό εξέταση βρίσκεται περίπτωση μίζας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι υποβρυχίων T214TN.
>Η Τουρκία εξετάζει την εξάσκηση της option για την απόκτηση επιπλέον δύο ΑΣΕΠΕ Boeing 737 MESA. 
Το MEADS προορίζεται υποψήφιο για την Τουρκική Αεροπορία - (c) MEADS International
>Το 2018 ελπίζει η Roketsan να έχει πιστοποιήσει τον πύραυλο SOM στο μαχητικό F-16. 
>Η Γερμανία προωθεί το MEADS ως υποψηφιότητα στο τουρκικό πρόγραμμα Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας. 
>Παρά το ό, τι η Τουρκία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα.
>Στις 3 Φεβρουαρίου συνετρίβη ΜΕΑ Predator της Αμερικανικής Αεροπορίας στη Νότια Τουρκία. 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

ΑΛΒΑΝΙΑ
>Παρά το ό, τι η Αλβανία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα.
>Η Αλβανία σκόπευε να εκποιήσει με δημοπρασία στις 22 Φεβρουαρίου 10 MiG-19, έξι MiG-21, έξι Yak-18 και τέσσερα Mi-4. 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
>Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
>Στις 5 Φεβρουαρίου η βουλγαρική βουλή υπερψήφισε την παροχή βοήθειας από νατοϊκά αεροσκάφη για την προστασία του βουλγαρικού εναέριου χώρου. 

ΚΡΟΑΤΙΑ
Προσεχώς η παράδοση των πρώτων OH-58D;
>Περισσότερο πιθανά να επιλεγούν ως αντικαταστάτες του μαχητικού MiG-21 έχουν είτε το Gripen είτε το F-16. Ως επιλογές θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν τα μαχητικά Mirage 2000, Kfir και FA-50. Μέγαλος εχθρός του ΝΜΑ αποτελεί η κακή κατάσταση της κροατικής οικονομίας.
>Η Saab ανέλαβε το πρόγραμμα παράκτιας επιτήρησης και προστασίας θαλασσίων συνόρων της Κροατίας. Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό τον Ιούνιο. Οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε στρατηγικές θέσεις των ακτών και θα είναι ικανοί να αποκαλύπτουν σκάφη σε απόσταση έως 100km. Το πρόγραμμα αποτελεί την επέκταση αντιστοίχου το 2010.
>Τα τέσσερα πρώτα εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D του Αμερικανικού Στρατού ετοιμάζονται να παραδοθούν σε χώρα του εξωτερικού. Αν και ακόμη η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει γίνει γνωστή, πολύ πιθανόν είναι η Κροατία.
>Με βάση ανεπίσημα στοιχεία για το 2015, οι κροατικές εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε 1,5 δις Kuna. 
>Παρά το ό, τι η Κροατία δεν είναι ένα από τα 15 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα AGS, θα έχει όπως όλα τα μέλη της Συμμαχίας πρόσβαση στα δεδομένα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
>Το Μαυροβούνιο άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου τις ενταξιακές συζητήσεις με το ΝΑΤΟ.  

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
>Η Ρουμανία επιθυμεί τη συγκρότηση μόνιμης νατοϊκής ναυτικής δύναμης στον Εύξεινο Πόντο. Μεταξύ των υποψήφιων χωρών που επιθυμεί να συμμετέχουν συγκαταλέγονται οι Βουλγαρία, Γερμανία, ΗΠΑ και Τουρκία.
>Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
>Στα 300 εκατ. Ευρώ εκτιμάται πως θα ανέλθει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δύο φρεγατών Type 22R.

ΣΕΡΒΙΑ
>Σύμφωνα με στοιχεία του NATO, στα τέλη του 2015 βρίσκονταν στην KFOR 5.000 στρατιώτες.  

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
>Όλα τα ΜΕΑ Global Hawk Block 40 του προγράμματος AGS θα έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους. Στο AGS συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. 
>Η Σλοβενία προσφέρει ως και 15 εκπαιδευτές για την κατάρτιση των Ιρακινών Κούρδων και στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο κατά της ISIS.  

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμβόλαιο για τα MiG-29 - Ιούνιο & Σεπτέμβριο τα δύο Mistral

Μετά τα Ka-52K μπήκαν τέλος στις φήμες των MiG-29M/M2 - via Wikipedia, taken by Alex Beltyukov
>Στις 28 Ιανουαρίου παρελήφθησαν από την Αιγυπτιακή Αεροπορία τρία μαχητικά Rafale.
>Στις 27 Ιανουαρίου συνετρίβη διθέσιο μαχητικό F-16. Οι δύο χειριστές έχασαν τη ζωή τους.
>Η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει σε χώρα της Βόρειας Αφρικής, πιθανώς την Αίγυπτο, 50 μαχητικά MiG-29M/M2. Τα δύο πρώτα μαχητικά θα παραληφθούν εντός του τρέχοντος έτους και οι παραδόσεις όλων των MiG-29 θα ολοκληρωθούν το 2020.
>Τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο θα παραδοθούν τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.
ΙΣΡΑΗΛ
Αποκάλυψη υποκλοπών από ΗΠΑ και Βρετανία στην Ισραηλινή Αεροπορία

Ξεκίνησαν οι δοκιμές του Trophy σε βαρέα ΤΟΜΠ Namer.
>Ο Ισραηλινός Στρατός έχει ξεκινήσει τις επιχειρησιακές δοκιμές του συστήματος Trophy επί βαρέος ΤΟΜΠ Namer.   
>Ο Ed. Snowden έχει δημοσιεύσει υλικό σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Μ. Βρετανία χάκαραν επί σειρά ετών ισραηλινά ΜΕΑ και μαχητικά ώστε να αποκτήσουν βίντεο σχετικά με τη δράση του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα.  Επιπλέον, είχαν υποκλαπεί δεδομένα του προγράμματος Arrow και του συστήματος SATCOM.
>Το Ισραηλινό Ναυτικό πρόκειται να εξοπλίσει τα σκάφη Sa'ar 4.5 με τον Α/Α πύραυλο Barak 8. Όπως έχει τονίσει ο επίσημος λογαριασμός των IDF στο twitter, η ακτίνα δράσης του όπλου είναι 62 μίλια. 
>Οι ΗΠΑ προτείνουν στο Ισραήλ νέο 10ετές πρόγραμμα αμυντικής βοήθειας από το 2018 ύψους περισσοτέρων από $40 δις.
>Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει έτοιμη να επιτρέψει την πώληση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 στο Ισραήλ μέσω του προγράμματος ετήσιας αμυντικής βοήθειας. Το κόστος κάθε αεροσκάφους θα μπορούσε να φθάσει τα $250.000.000 μετά τις πιθανές ισραηλινές μετατροπές. 
ΛΙΒΑΝΟΣ
Η Σ. Αραβία ακύρωσε τη δωρεά των 3 δις $
>Η Σ. Αραβία ακύρωσε (;) τη δωρεά γαλλικών όπλων αξίας $3 δις στο Λίβανο. Στις 2 Φεβρουαρίου, πάντως, είχε υπογραφθεί η προμήθεια 200 στρατιωτικών οχημάτων, 100 Serpa και 100 VAB Mk.3, από τη Γαλλία στο Λίβανο. Την άνοιξη ήταν επίσης προγραμματισμένη η παράδοση συστημάτων επικοινωνιών.
>Μαίνονται οι ισραηλινοί φόβοι ό, τι προηγμένοι αντι-πλοϊκοί πύραυλοι Yakhont έχουν ή μπορούν να παραδοθούν στη Χεσμπολάχ από τη Συρία.
>Το Ισραήλ φοβάται ό, τι η Χεσμπολά θα εξέλθει από το Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο εξυπνότερη, περισσότερο πειθαρχημένη και καλύτερα εξοπλισμένη.
ΣΥΡΙΑ
Μεγαλώνει το ρωσικό εκστρατευτικό σώμα - Στη Συρία και η Ολλανδία
>Οι μαχητές του FSA στην περιοχή της πόλης Daraa έλαβαν εντολή να μην πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των δυνάμεων της ομάδας Al-Nustra. Η απόφαση ελήφθη στις 8/1.
>Συριακά τεθωρακισμένα έχουν εξοπλιστεί με σύστημα APS, ως αντίμετρο στην απειλή των αντιαρματικών πυραύλων των Αντικαθεστωτικών και της ISIS.
>Ιρανικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130 ρίψεις εφοδίων στην περιοχή Dayr al-Zawr.
>Το ιρανικό οπλισμένο ΜΕΑ Shahed-129 συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, ανακοίνωσαν στις 4 Φεβρουαρίου οι "Φρουροί της Επανάστασης". 
 
>Σύμφωνα με το "SOHR", οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν προκαλέσει ως τις 21/1 το θάνατο 1,015 αμάχων από τους οποίους 200 ήταν παιδιά.
>Μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 της Ρωσικής Αεροπορίας έκαναν 18 πολεμικές αποστολές στη Συρία.
>Στη Συρία έχουν αναπτυχθεί τέσσερα μαχητικά Su-35S. Μαζί με τα Su-35, στη Συρία έφθασε ένα Su-24 που αντικατέστησε την απώλεια του καταρριφθέντος από τουρκικό F-16 Su-24. 
>Η Ρωσική Αεροπορία έχει αναπτύξει στη Συρία αεροσκάφος υποκλοπών Tu-214R. 
>Ένοχη για εγκλήματα πολέμου στη Συρία θεωρεί τη Ρωσία η Διεθνής Αμνηστία.
>Σύμφωνα με το "AFP", 22.000 Τζιχαντιστές έχουν χάσει τη ζωή τους από το Διεθνή Συνασπισμό σε Συρία και Ιράκ από τα μέσα του 2014.
>Περίπου 50 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συλλέγουν πληροφορίες στο εσωτερικό της Συρίας, αναφέρει δημοσίευμα του "CNN". Οι συγκεκριμένες δυνάμεις, τουλάχιστον με ξένα δημοσιεύματα, ελέγχουν την ΑΒ Rmeilan, που βρίσκεται στο Συριακό Κουρδιστάν.
>Η καταπολέμηση της ISIS οδήγησε στην αναθεώρηση της απόφασης απόσυρσης του A-10 από την Αμερικανική Αεροπορία. 
>Τα βομβαρδιστικά B-1 της Αμερικανικής Αεροπορίας αποσύρθηκαν προσωρινά από τις αεροπορικές επιχείρησεις σε Συρία και Ιράκ.
>Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των μαχητικών CF-18 της Καναδικής Αεροπορίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο τότε υποψήψιος πρωθυπουργός Justin Trudeau.
>Η Σ. Αραβία δηλώνει έτοιμη να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία για την αντιμετώπιση της ISIS.
>Συνολικά 190 πολεμικές αποστολές έχουν πετάξει σαουδοαραβικά αεροσκάφη στη Συρία από την επέκταση των επιχειρήσεων κατά της ISIS το Σεπτέμβριο του 2014. 
Το ΝΑΤΟ ενέκρινε τη χρήση συστημάτων E-3A AWACS για την υποστήριξη της επιχείρησης εναντίον του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. 
Σε 14 ανήλθαν το 2015 τα πλήγματα των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων εναντίον της ISIS στη Συρία. 
Mirage 2000N εξοπλισμένο με τέσσερις GBU-12 και έναν Magic-2 - (c) Γαλλική Αεροπορία
>Τα τρία βομβαρδιστικά Mirage 2000N που επιχειρούσαν από αεροπορική βάση της Ιορδανίας αντικαταστάθηκαν από ισάριθμα Mirage 2000D. Τα -N πραγματοποίησαν συνολικά 300 πολεμικές αποστολές κατά της ISIS.
>Στην 1 Φεβρουαρίου 20 αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης στο Χαλέπι. Στην επιδρομή οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πάλι πύραυλους SCALP EG. 
>Στις 16 Φεβρουαρίου η Ολλανδική Αεροπορία πραγματοποίησε την 1η επιχείρηση βομβαρδισμού στη Συρία. Η Ολλανδία είναι η 4η χώρα της Ε.Ε. που επιχειρεί στη Συρία μετά τις Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία (που περιορίζεται σε αποστολές αναγνώρισης). 
>Στις αρχές Ιανουαρίου οκτώ μέλη της SAS μεταμφυεσμένα σε μουσουλμάνες προξένησαν σε συνεργασία με οπλισμένο ΜΕΑ Reaper της Βρετανικής Αεροπορίας στη Ράκκα απώλειες στους Ισλαμιστές. Μεταξύ άλλων, τη ζωή του έχασε υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης.
 
Μπορούν να εκτελούν αισίως νυκτερινές αποστολές τα Tornado ECR (c) Γερμανικό υπουργείο άμυνας
>Επιλύθηκε το πρόβλημα νυκτερινών πτήσεων των γερμανικών Tornado ECR που επιχειρούν κατά της ISIS από την Τουρκία.
>Έναν "μικρό αριθμό" μαχητικών F-16 σε ρόλο αναγνώρισης προτιθεται να στείλει η Πολωνία στις επιχειρήσεις στη Συρία. Αξίζει να τονισθεί ό, τι τα πολωνικά F-16C/D Block 52M φέρουν το ίδιο σύστημα ΗΠ με τα 30 νεότερα τουρκικά . 

Σχόλια