Ανατ. Μεσόγειος | 1 - 2015/16

Το παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει τις κύριες εξελίξεις μεταξύ 21/7/2015 και 21/1/2016:

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

-Χερσαίες Δυνάμεις
Στις 31 Ιουλίου παραδόθηκαν οι πρώτοι πέντε πύργοι για άρματα M1A1. Θα ακολουθούσαν άλλοι 14 μέσα στον Αύγουστο.
Πιθανή είναι η συνεργασία Αιγύπτου - Κίνας / Β. Κορέας για τον εκσυγχρονισμό των βαλλιστικών πυραύλων, θεωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Αίγυπτος κατέστρεψε το Νοέμβριο 20 τούνελ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

-Ναυτικές Δυνάμεις
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε επίσημα η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου για την πώληση των δύο πλοίων Mistral στο Αιγυπτιακό Ναυτικό. Ακολούθησε στις 10 Οκτωβρίου η υπογραφή της σύμβασης. Τα πλοία, που επρόκειτο αρχικά να αποκτηθούν από το Ρωσικό Ναυτικό, θα παραδοθούν την επόμενη άνοιξη. Μαζί θα αποκτηθούν τέσσερα LCU και δύο L-CAT/EDAR. Κάθε Mistral μπορεί να μεταφέρει τέσσερα αποβατικά σκάφη, 16 ελικόπτερα και 13 άρματα μάχης.
Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή καθέλκυσης του πρώτου υποβρυχίου Type 209/1400 που προορίζεται για το Αιγυπτιακό Ναυτικό. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα Type 209/1400.
Η Αίγυπτος συζητά το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγγελίας από τη Γαλλία άλλων δύο κορβετών της οικογένειας Gowind. Υπό παραγγελία βρίσκονται σήμερα τέσσερις Gowind 2500, τρεις από τις οποίες θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. Στην περίπτωση προμήθειας μίας δεύτερης φρεγάτας τύπου FREMM από την Αίγυπτο, το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα ώφειλε να αναμένει τη ναυπήγησή της το καλύτερο το 2020, επισημαίνει το "TTU". Για τις δύο συμπληρωματικές Gowind, το χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης θα ολοκληρωνόταν αμεσότερα.
Το Αιγυπτιακό Ναυτικό παρέλαβε από τη Ρωσία μία ΤΠΚ Tarantul εξοπλισμένη με τέσσερις πυραύλους κατά πλοίων Moskit.
Η Γαλλία προτείνει στην Αίγυπτο την απόκτηση δύο νέων πλοίων για το Αιγυπτιακό Ναυτικό, πέρα από τις δύο κορβέτες Gowind 2500: ενός OPV και ενός παράκτιου περιπολικού σκάφους. Το OPV πιστεύεται ό, τι είναι το γνωστό L' Adroit. Τέλος, το παράκτιο περιπολικό ανήκει στον τύπο OPV50.
-Αεροπορικές Δυνάμεις
Η Αιγυπτιακή Αεροπορία παρέλαβε στις 29 Οκτωβρίου 2015 τα τελευταία τέσσερα μαχητικά F-16C/D Block 52M. Είχε προηγηθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα η παραλαβή άλλων οκτώ.
Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πώληση μαχητικών MiG-29 στην Αίγυπτο. Ωστόσο, η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει 40 ατρακτίδια στοχοποίησης που εξοπλίζουν... μαχητικά MiG-29M/-35! Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2016. Η Αιγυπτιακή Αεροπορία, αναλόγως την πηγή, ενδιαφέρεται για την απόκτηση 24, 46 ή 62 MiG-29.
Το Πακιστάν εξακολουθεί να προσφέρει το μαχητικό JF-17 στην Αίγυπτο για την κάλυψη των αναγκών της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, αιγυπτιακά F-16 συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη. Παράλληλα, η Αίγυπτος ενέκρινε την παράταση συμμετοχής της στον Αραβικό Συνασπισμό που επιχειρεί στην περιοχή κατά ένα ακόμη έτος.
Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα προμηθευτεί και θα εκσυγχρονίσει ένα ΑΣΕΠΕ E-2C Hawkeye μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Η Αίγυπτος φέρεται να ενδιαφέρεται για 12 Α400Μ αντί 1,8 δις $ και ελικόπτερα NH-90TTH/NFH.
Ανακοινώθηκε τελικά η συμφωνία πώλησης 46 επιθετικών ελικοπτέρων KA-52Κ από τη Ρωσία στην Αίγυπτο. Τα ελικόπτερα αποκτούνται, μεταξύ άλλων, για τον εφοδιασμό των ελικοπτεροφόρων Mistral με επιθετικά ελικόπτερα. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το 2017. Τα ελικόπτερα αναμένεται να εξοπλίσει το σύστημα ΗΠ President-S. Επίσης, φέρεται να έχει συμφωνήσει την απόκτηση 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52. Τέλος, η Boeing θεωρεί πιθανή την πώληση επιπλέον επιθετικών ελικοπτέρων AH-64.
Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης στην Αίγυπτο αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M2 και S-300VM. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2016. Η Αίγυπτος αποτελεί διαχρονικά παραλήπτη ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ενδεικτικά, την περίοδο 2000 - 2014, το Κάιρο ολοκλήρωσε την αναβάθμιση 30-40 συστημάτων Pechora-2M και άγνωστου αριθμού Shilka-M4, ενώ παρέλαβε οκτώ Tor-M1/2 και δύο Buk-M1/2.
-Διάστημα
Για το τρέχον έτος αναβλήθηκαν οι συζητήσεις απόκτησης ενός κατασκοπευτικού και ενός δορυφόρου επικοινωνιών από τη Γαλλία για την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος συζητά την απόκτηση των δύο δορυφόρων αντί κόστους 1 δις Ευρώ.
-Παράρτημα: Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σινά
Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο μέλη της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκαν από IED στο Σινά.
Οι Ισλαμιστές μαχητές στο Βόρειο Σινά διαθέτουν συστήματα MANPAD τύπου SA-18 Igla, όπως φανερώνει 37λέπτο προπαγανδιστικό βίντεο.

ΙΣΡΑΗΛ


Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό. Οι πρώτοι Ισραηλινοί χειριστές πρόκειται να σταλθούν στην ΑΒ Luke των ΗΠΑ στα μέσα του 2016 για κατάρτιση στο F-35.
Παράλληλα, το Ισραήλ φαίνεται ό, τι θα εκτελεί τη συντήρηση του F-35 εγχωρίως δίχως την ανάγκη να αποστείλει τα αεροσκάφη του στα προκαθορισμένα από τις ΗΠΑ περιφερειακά κέντρα υποστήριξης, εκτός μάλλον από τις μεγάλες συντηρήσεις.
Το Ισραήλ επιχειρεί να λάβει από τις ΗΠΑ περισσότερα μαχητικά F-35, ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων V-22 ως αντάλλαγμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις.
Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.
Η Ισραηλινή Αεροπορία προχωρά στην αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας των F-16I. Παράλληλα, μία μοίρα από αυτά έχει εξοπλιστεί με κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39 SDB.
Το Ισραήλ έχει παραχωρήσει 16 επιθετικά ελικόπτερα AH-1F στην Ιορδανία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Τα επιθετικά ελικόπτερα προήλθαν από τα πλεονάσματα της Ισραηλινής Αεροπορίας, στην οποία βρίσκονταν σε υπηρεσία έως το διάστημα 2013-14. Αρχικά προσφέρθηκαν στη Νιγηρία, όμως η μεταβίβαση απέτυχε λόγω άρνησης των ΗΠΑ.
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων CH-53 της Ισραηλινής Αεροπορίας. Περιλάμβανε την εγκατάσταση νέων συστημάτων αποστολής και αισθητήρων. Οι εργασίες στα πρώτα ελικόπτερα ξεκίνησαν το 2006. Στόχος είναι η διατήρηση του στόλου σε ενεργή δράση ως το 2025. Το Ισραήλ διατηρεί 23 CH-53 Yasur.
Όπως ανακοίνωσε στις 20/8 η Ισραηλινή Αεροπορία, στο Ισραήλ κατέφθασε μεταφορικό αεροσκάφος C-130J-30. Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει συνολικά έξι C-130J-30.
Η Ισραηλινή Αεροπορία θα επιθυμούσε την αύξηση του στόλου αεροσκαφών G550. Τα αεροσκάφη διατίθενται ως πλατφόρμες ΑΣΕΠΕ και ηλεκτρονικού πολέμου.
Αν και αρκετός ρόλος στη συλλογή πληροφοριών έχει αποδοθεί στα ΜΕΑ, το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αεροσκάφη B-200, μιας και προσφέρουν ταχύτερη δυνατότητα μετάβασης στο σημείο ενδιαφέροντος.
Το Ισραήλ αξιολογεί τη μετατροπή πολιτικών Boeing 767 ως εναλλακτική του KC-46A στο κρίσιμο ζήτημα αντικατάστασης των υφιστάμενων Boeing 707.

Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η πιθανότητα ενίσχυσης του Ισραήλ με μαχητικά F-15 / F-35 και πυραύλους Tomahawk, όπως επίσης την αύξηση της ετήσιας βοήθειας από 3 σε 5 δις $. Κατά τις συναντήσεις ακόμη αναμένεται η κατάθεση αποκλειστικής χρήσης από το Ισραήλ του F-35 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με αναφορά του "Institute for Science and International Security", το Ισραήλ έχει ενδεικτικά στην κατοχή του 115 πυρηνικές κεφαλές. Από το 1963 έχει συνολικά παράξει 660kg πλουτωνίου. Πέρα από τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολεμικά αεροπλάνα, στο οπλοστάσιό του βρίσκονται βαλλιστικοί αλλά και υποβρυχίως εκτοξευόμενοι πύραυλοι. Οι τελευταίοι εικάζεται πως φέρουν κεφαλή 3 ως 5kg πλουτωνίου. Οι ακραίες τιμές για το μέγεθος του οπλοστασίου αφορούν 90 και 290 κεφαλές.
Από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ισραηλινού Στρατού, έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις Παλαιστινίων 22 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 220 έχουν τραυματιστεί. Από την άλλη, άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων.
Ο Ισραηλινός Στρατός επιδιώκει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στρατιωτικών σχηματισμών του σε καθεστώς αστικού περιβάλλοντος. Σε δεύτερο επίπεδο, θα ακολουθήσει η βελτίωση της συνεργασίας του με την Ισραηλινή Αεροπορία στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Το Ισραήλ, τέλος, επιθυμεί να επιτύχει μέσα στη δεκαετία μεγαλύτερη βελτίωση (ποσοτικά και ποιοτικά) στις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες μη επανδρωμένες πλατφόρμες.
Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ παράγει το πρωτότυπο τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 8x8 που πρόκειται να συμμετέχει στην αντικατάσταση των M113. Το όχημα, που φέρει το όνομα Eitan, θα έχει το μισό βάρος του Nammer. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας Carmel επιχειρείται να βρεθεί το επόμενο άρμα μάχης του Ισραηλινού Στρατού. Το νέο άρμα δεν θα αντικαταστήσει το Merkava Mk4 και θα έχει βάρος 32 τόνων.
Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να τροποποιήσει ποσότητα αποσυρθέντων Merkava Mk2 σε βαρέα ΤΟΜΠ.

Ο Ισραηλινός Στρατός προτείνει την απόσυρση του παλαιότερου υποβρυχίου τύπου Dolphin όταν το τρίτο Dolphin II παραληφθή από τη Γερμανία. Έτσι, προτείνεται να διαμορφωθεί η οροφή δύναμης σε πέντε υποβρύχια.
Το δεύτερο υποβρύχιο τύπου Dolphin II, INS Rahav, ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου τον πλου από το Κίελο για τη Χάιφα.
Το Ισραηλινό Ναυτικό πραγματοποίησε στις 26/11 επιτυχή δοκιμή του αντιαεροπορικού πυραύλου Barak-8. Τη δοκιμή έκανε η κορβέτα τύπου Sa'ar 5, INS Lahav. Ο Barak-8 αναμένεται να επιτύχει Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα το 2016. Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ναυτικό, η εμβέλειά του ξεπερνά τα 62 μίλια. Η εμβέλεια του πύραυλου Barak-8 θα μπορούσε όμως τελικά να φθάσει τα 90km, σύμφωνα με ινδικές πηγές. O Barak-8 πρόκειται να εξοπλίσει αρχικά ινδικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία.

Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις.
Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό. Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.
Στην πλέον πρόσφατη σύμβαση του Αμερικανικού Πενταγώνου με τη Lockheed Martin για την παραγωγή 55 μαχητικών F-35 περιλαμβάνονται επτά αεροσκάφη για το Ισραήλ.
Η Ισραηλινή Αεροπορία θέλει την προμήθεια μίας νέας μοίρας μαχητικών F-15 (πιθανότατα Silent Eagle) στο πλαίσιο της ετήσιας αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες φαίνεται επιπλέον πως έχουν εγκρίνει την αποδέσμευση μεταφορικών αεροσκαφών V-22.
Το Ισραήλ πέτυχε να μικρύνει εντυπωσιακά το χρόνο εξέτασης του στόλου F-16 , με αφορμή δομικό πρόβλημα, με τη χρήση υπερήχου!
Το Ισραήλ επιθυμεί να εμπλουτίσει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot με νέο ραντάρ για την καλύτερη εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων ΜΕΑ.
Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε επιτυχής δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-3. Ακολούθησε στις 21 Δεκεμβρίου επιτυχής δοκιμή του συστήματος David's Sling.
Σύμφωνα με το "Popular Mechanics", το Ισραήλ έχει δώσει άδεια για την πώληση στο εξωτερικό του συστήματος MEA καμικάζι Hero 30. Το Hero 30 έχει βάρος 7lb και πολεμική κεφαλή 1lb. Το σύστημα έχει αυτονομία 30 λεπτών.
Τα συστήματα ΜΕΑ Hermes 900 της Ισραηλινής Αεροπορίας βρίσκονται πια σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση.
Η Ισραηλινή Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο μεταφορικό αεροσκάφος C-130H. Μετά τον εκσυγχρονισμό τους, τα αεροσκάφη θα παραμείνουν σε χρήση ως το 2040.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη συμμετοχή σε άσκηση καταρτιζόμενων χειριστών με εκπαιδευτικά M-346 Lavi. Η Ισραηλινή Αεροπορία, αντίθετα, απέσυρε στις 13 Δεκεμβρίου το A-4 Skyhawk έπειτα από 48 έτη υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του μαχητικού F-35 δύο ισραηλινές εταιρίες απέσπασαν από τη Lockheed Martin συνολικό βιομηχανικό έργο αξίας 770 εκατ. $. Η Elbit Systems συμμετέχει στην κατασκευή του HDMS. Η IAI κατασκευάζει μέρη των πτερύγων.
Στις 12 Ιανουαρίου κατέπλευσε στη Χάιφα το πέμπτο υποβρύχιο της οικογένειας Dolphin, δεύτερο του βελτιωμένου τύπου Dolphin-II, ΙNS Rahav.
Η κατασκευή του πρώτου ισραηλινού F-35 (με κωδικό AS-1) θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Το Ισραήλ πρόκειται να δαπανήσει ως το 2020 78,6 δις $ για την κάλυψη των αμυντικών του αναγκών.
Το Κογκρέσο ενέκρινε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 των ΗΠΑ κονδύλι 487 εκατ. $ για την ενίσχυση των ισραηλινών αντιπυραυλικών προγραμμάτων. Επίσης εγκρίθηκαν 40 εκατ. $ για την καταπολέμηση των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ ευελπιστεί να αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα "David's Sling" έως τα μέση του 2016.
Ο επικεφαλής των αντιπυραυλικών προγραμμάτων "Iron Dome", "David's Sling" και "Arrow" αποπέμφθηκε των καθηκόντων του έπειτα από την εύρεση ευαίσθητων στοίχειων για τα προγράμματα στον προσωπικό του Η/Υ.
Η Lockheed Martin εκτελεί εργασίες εγκατάστασης υποσυστημάτων στο πρώτο ισραηλινό C-130J, μετατροπές που επιθυμεί η Ισραηλινή Αεροπορία για να καλυφθούν ειδικές απαιτήσεις. Το πρώτο αεροσκάφος θα ακολουθήσει δεύτερο, ενώ το τρίτο διαθέτει τις μετατροπές από κατασκευής.
Στα μέσα του 2016 θα έχει παρθεί η απόφαση της αναβάθμισης των 25 μαχητικών F-15I. Κύριο στοιχείο της θα είναι η εγκατάσταση radar τύπου AESA, πιθανώς το APG-82(V)1.
Η Ισραηλινή Αεροπορία προμηθεύεται βόμβες γενικής χρήσης IMI MPR-1000 και MPR-2000.
Ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε τα αερόστατα τύπου Skystar 300. Τα συστήματα, που χρησιμοποιούνταν για αποστολές επιτήρησης, αντικαθιστούν τα νεότερα τύπου Skystar 330.
Τα ισραηλινά MLRS σύντομα θα εξοπλιστούν με την εγχώρια κατευθυνόμενη ρουκέτα Romah. Η ισραηλινή ρουκέτα έχει εμβέλεια 32km, πολεμική κεφαλή 20kg και CEP <10m.
Ανάθεση έργου αξίας 70 εκατ. $ απέσπασε η Elbit για την παραγωγή συστημάτων ΗΠ για τον εξοπλισμό αεροσκαφών της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται 10 μαχητικά του τύπου για την Ισραηλινή Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019.
Στις 30 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη αυτόνομη πτήση του ΜΕΑ Air Mule, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 454kg φορτίο σε απόσταση 50km.
Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των εκπαιδευόμενων χειριστών της 171ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Ισραηλινής Αεροπορίας, μία από τις πρώτες ή η πρώτη έπειτα από την έναρξη χρήσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους M346 Lavi.

ΛΙΒΑΝΟΣ

-Κυβερνητικές δυνάμεις
Τον Απρίλιο αναμένεται να παραδοθεί η δεύτερη παρτίδα γαλλικών όπλων που χρηματοδοτείται από πόρους της Σ. Αραβίας. Στην πρώτη παρτίδα, που παραδόθηκε το 2015, αποτελείτο από 48 Α/Τ συστήματα MILAN από τα αποθέματα του Γαλλικού Στρατού. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Monde", οι παραδόσεις κινδυνεύουν από πιθανή αλλαγή στάσης του υπουργού άμυνας της Σ. Αραβίας.
Στις 22 Ιουλίου εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πιθανή πώληση 1.500 Α/Τ πυραύλων TOW-2A και 20 εκτοξευτών στο Λιβανικό Στρατό, έναντι κόστους 245 εκατ. $. Το πακέτο περιλαμβάνει 500 πυραύλους της εξειδικευμένης έκδοσης κατά οχυρωμένων θέσεων πεζικού.
Ο Λιβανικός Στρατός κάνοντας χρήση βρετανικής δωρεάς 10 εκατ. $ δημιουργεί στρατιωτική μονάδα συνοριοφυλάκων για την επιτήρηση τομέα 100km των συνόρων Λιβάνου - Συρίας.
Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού.
Στις 31 Οκτωβρίου ανατέθηκε στη Sierra Nevada έργο αξίας 172 εκατ. $ για την κατασκευή έξι ελικοφόρων αεροσκαφών Super Tucano για λογαριασμό της Λιβανικής Αεροπορίας.
-Χεσμπολάχ
Η λιβανική οργάνωση Χεσμπολάχ πρόκειται να λάβει 75 άρματα μάχης T-55 και T-72 από τη Συρία, μεταδίδει ισραηλινό δημοσίευμα.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ πως η Χεσμπολάχ έχει στην κατοχή της Α/Α συστήματα SA-22 και αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont.

ΣΥΡΙΑ

Έντονη φημολογία έχει ξεσπάσει σχετικά με την παράδοση ή μη έξι αναχαιτιστικών MiG-31 από τη Ρωσία στη Συριακή Αεροπορία.
Αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση της ISIS με χημικά στο Χαλέπι.
Σε 101 ανήλθαν οι επιθέσεις αυτοκτονίας από μαχητές της ISIS το τελευταίο εξάμηνο στη Συρία.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση του Συριακού Στρατού σε αγορά στην πόλη Douma.
Συριακό πολεμικό αεροσκάφος που πραγματοποιούσε βομβαρδισμό σε περιοχή Αντικαθεστωτικών στην επαρχία Idlib συνετρίβη στιχοίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 37 ατόμων.
Μαχητικό Su-22M-4 της Συριακής Αεροπορίας καταρρίφθηκε στις 17/9 πλησίον της ΑΒ Τ4.

Αυστραλία, Μεγ. Βρετανία και Γαλλία επέκτειναν την αεροπορική τους δράση στη συριακή επικράτεια. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, βρετανικό οπλισμένο ΜΕΑ έπληξε τα τέλη Αυγούστου Βρετανούς Τζιχαντιστές. Η Γαλλική Αεροπορία περιορίζεται σε αναγνωριστικές πτήσεις με μαχητικά Rafale, που φέρουν ατρακτίδιο αναγνώρισης Reco NG, και ένα ΑΦΝΣ Atlantique-2. Την πρώτη αποστολή, που διήρκεσε εξήμισι ώρες, πραγματοποίησαν δύο Rafale εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος MICA και ατρακτίδιο Reco NG.
Ο Ολλανδός διοικητής των ολλανδικών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Tom Middendorp, προτείνει την επέκταση των αεροπορικών επιχειρήσεων από τα ολλανδικά μαχητικά F-16 στη Συρία. Η Ολλανδική Αεροπορία επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ για μήνες και Ολλανδοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ιρακινού Στρατού. Παρόμοιο ενδεχόμενο μελετά η Αυστραλία.
Η βρετανική εφημερίδα "Mail" ισχυρίζεται τη συμμετοχή Βρετανών μελών της SAS στην πετυχημένη αμερικανική επιχείρηση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη συριακή επικράτεια στις 15/5.
Το 1/3 των αμερικανικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στο Κομπάνι αφέθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 της 9ης Μοίρας Βομβαρδιστικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 1000 μαχητών της ISIS.
Δημοσίευμα της "Washinghton Post" αναφέρει την εκτέλεση μυστικών αποστολών MEA για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία για τη δολοφονία αξιωματούχων της ISIS.
Στη Συρία έχουν μετασταθμεύσει 28 ρωσικά μαχητικά Su-30SM (4), Su-24M2 (12) και Su-25 (12), ελικόπτερα Mi-24 (2) και Mi-17 (2), Α/Α συστήματα Pantsir-S1, έξι άρματα μάχης T-90 και 26 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Στην περιοχή ακόμη βρίσκονται Il-78, ενώ μεταφορές εκτελούν μεταφορικά Il-76 και An-124. Οι χερσαίες δυνάμεις εκτιμώνται σε 3.000 στρατιώτες. Προηγουμένως είχε καταγραφεί απόσπασμα Ρώσων κατά τη διάρκεια μάχης του Συριακού Στρατού, περιστατικό που αποδεικνύει την ολοένα αμεσότερη ρωσική εμπλοκή στα συριακά γεγονότα.

38 Ισλαμιστές μαχητές πέθαναν από επιδρομές της Συριακής Αεροπορίας στην Παλμύρα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.
Σε 250 χιλιάδες νεκρούς ανέρχονται τα θύματα του Συριακού Πολέμου. Από αυτούς οι 74 χιλιάδες ήταν άμαχοι.
Θωρακισμένα οχήματα τύπου Lynx που πουλήθηκαν στη Ρωσία από την Ιταλία το 2010 - 2012, βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Συριακού Στρατού, όπως φανερώνουν φωτογραφίες.
Σε βίντεο διαπιστώθηκε η χρήση συστημάτων TOS-1 από το Συριακό Στρατό.
Το Ισραήλ εκτιμά ό, τι το 90% του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων της Συρίας έχει απωλεστεί.
Την εμφάνισή τους στη Συρία έχουν κάνει ρωσικά άρματα μάχης T-90. Παράλληλα, η Ρωσία φέρεται να έχει εξοπλίσει το Συριακό Στρατό με πυροβόλα MTSA-B των 152mm, με επιπλέον ΠΕΠ BM-27 και BM-30.
Κύριος προμηθευτής αντιαρματικών όπλων TOW στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με μαρτυρία Σύρου στρατιωτικού στο πρακτορείο "Reuters", είναι η Σ. Αραβία, ενώ τον ανεφοδιασμό των ανταρτών διασφαλίζει η Τουρκία.
Σε περίπου 2.000 άτομα έχει ανέλθει η ιρανική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ιρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις με ΜΕΑ "καμικάζι" κατά ισλαμιστικών στόχων στη Βόρεια Συρία. Τα ΜΕΑ είναι φορτωμένα με εκρηκτικά καταστρεπτικότητας παρόμοιας με βλήματος όλμου των 81mm.
Σύμφωνα με εφημερίδα του Κουβέιτ , το Ιράν σκέφτεται να στείλει στη Συρία δύο μοίρες μαχητικών. Κατά την ίδια εφημερίδα, η Συρία παρουσιάζεται να έχει προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.

Η ISIS είναι αναγκασμένη να αγοράζει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, παρά τα λάφυρα που έχει ήδη αποσπάσει από τον Ιρακινό και Συριακό Στρατό, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times". Τα περισσότερα από αυτά προμηθεύεται διαμέσω της πόλης Azzar - στα τουρκοσυριακά σύνορα - ή από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι ξένοι μαχητές σε Ιράκ και Συρία ξεπερνούν τις 31.000.

Από την έναρξη των Δυτικών επιχειρήσεων στη Συρία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αεροπορικές επιδρομές.
Η Γερμανία αποφάσισε την αποστολή έξι βομβαρδιστικών Tornado ECR και ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT στο πλαίσιο των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τα έξι Tornado ECR θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνώρισης. Ανάμεσα στα συστήματα που επιστρατεύει η Γερμανία, τέλος, βρίσκεται ένας στρατιωτικός δορυφόρος. Στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή αεροσκάφους A310 MRTT, το οποίο ανεφοδίασε συμμαχικά αεροσκάφη.
Στις 21/11 αεροσκάφη A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας εξουδετέρωσαν 283 οχήματα.
Η Δανία θα μπορούσε να συμμετέχει σε πλήγματα κατά της ISIS τον επόμενο χρόνο εφόσον τα μαχητικά της επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Kristian Jensen.
Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει τη χρήση αεροσκάφους Sentinel για ένα ακόμη έτος στη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG ως τρομοκρατική.
Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη αποστολή κρούσης από γαλλικά μαχητικά κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την εκτέλεσή της, πέντε μαχητικά Rafale έπληξαν με οκτώ βόμβες στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Deir-al-Zour.
Μετά την ανάπτυξή του στην Ανατ. Μεσόγειο, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle μετέβη στον Περσικό Κόλπο. Το πλοίο φέρει 18 μαχητικά Rafale M, 8 μαχητικά Super Etendard και δύο ΑΣΕΠΕ E-2C. Μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν 130 εξόδους, 22 επιδρομές και εννέα πτήσεις ISR.
Η νέα κυβέρνηση του Καναδά επιθυμεί να τερματίσει τη δράση της Καναδικής Αεροπορίας κατά της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
Στις 2 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS στη Συρία. Συνέπεια της απόφασης υπήρξε η ενίσχυση του αριθμού των οκτώ βομβαρδιστικών Tornado GR4 που βρίσκονται στην ΑΒ Ακρωτηρίου με άλλα δύο καθώς και η αποστολή έξι μαχητικών Eurofighter Typhoon. Στην ίδια βάση υπάρχουν δύο συστήματα Sentinel. Στην πρώτη τους αποστολή, που συνέβη λίγες ώρες μετά την απόφαση, τέσσερα Tornado έπληξαν με πέντε Paveway IV την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Omar. Η πρώτη επιδρομή των Eurofighter Typhoon έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην ίδια - πάλι - περιοχή.
Το Βέλγιο εξετάζει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη Μ. Ανατολή κατά της ISIS, ενώ η Ολλανδία σκέπτεται την επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία.
Το Κατάρ ισχυρίζεται ό, τι θα μπορούσε να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία.
Στις 19 Οκτωβρίου κατέπεσε έπειτα από μηχανική βλάβη ΜΕΑ MQ-9 Reaper της Αμερικανικής Αεροπορίας σε περιοχή της ΝΑ Τουρκίας.
Αμερικανοί πιλότοι μαρτυρούν ό,τι 3 στις 4 φορές που ζητούν έγκριση να πλήξουν στόχους της ISIS δεν την παίρνουν λόγω πιθανότητας πρόκλησης απωλειών αμάχων.

Στις 30 Σεπτεμβρίου έγιναν οι πρώτοι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία κατά ισλαμιστικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί αίτημα βοήθειας από τη συριακή κυβέρνηση και έγκριση από τη ρωσική βουλή. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες, έγιναν 125 αποστολές.
Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Κατά την επιχείρηση διάδωσης, ελικόπτερο Mi-8 επλήγη με αντιαρματικό πύραυλο από Αντικαθεστωτικούς.
Ύστερα από την κατάρριψη του Su-24, το ρωσικό υπουργείο άμυνα αποφάσισε και ανέπτυξε στη Συρία δύο (;) αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-400. Σύμφωνα με τις αναφορές, το S-400 είναι ικανό να εξουδετερώσει εναέριους στόχους σε απόσταση έως 400km.
Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά μόλις 1 από τις 20 εξόδους της Ρωσικής Αεροπορίας έχει στόχο την ISIS.
Όσον αφορά τα σύγχρονα πυρομαχικά, τα ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρουν KH-25L, KH-29L, KAB-250 και KAB-500.
Ο στόλος των μαχητικών Su-34 στη Συρία, όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό από δορυφόρο, έχει ενισχυθεί με τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη.
Ρωσία και Ισραήλ αποφάσισαν στις 21 Σεπτεμβρίου την ύπαρξη μηχανισμού συνεργασίας για την αποτροπή... εκπλήξεων κατά την παραμονή ρωσικών μαχητικών και ελικοπτέρων στη Συρία.
Η Ρωσική Αεροπορία έχει αναπτύξει τουλάχιστον ένα αεροσκάφος ELINT Il-20.
Στις 6/7 Οκτωβρίου τέσσερα ρωσικά πλοία εκτόξευσαν 26 πυραύλους Kalibr-NK από την Κασπία Θάλασσα και έπληξαν στόχους στη Συρία.
Ομάδες του FSA ζητούν από τις ΗΠΑ την παροχή φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών και ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων.
Το εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος της ρωσικής επέμβασης στη Συρία ανέρχεται σε έως 4 εκατ. $.
Η Ρωσία, σύμφωνα με την "Wall Street Journal", φέρεται να έχει μετακινήσει ειδικές δυνάμεις από την Ουκρανία στη Συρία.
Στις 17 Νοεμβρίου 25 στρατηγικά βομβαρδιστικά (14 Tu-22M3, 6 Tu-95MS και 5 Tu-160) εξαπέλυσαν για πρώτη φορά βομβαρδισμούς κατά ισλαμιστικών στόχων στη Συρία.
Στις 8 Δεκεμβρίου το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don εξαπέλυσε πυραύλους Kalibr, οι οποίοι έπληξαν δύο σημεία διοίκησης της ISIS στην περιοχή της Al-Raqqa.
Σε διάστημα πέντε ημερών η Ρωσική Αεροπορία κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 οχήματα μεταφοράς καυσίμων της ISIS. Επίσης, Κατά τους δύο πρώτους μήνες εμπλοκής της στη Συρία, αναφέρει το SOHR, η Ρωσική Αεροπορία έχει εξουδετερώσει 419 μαχητές της ISIS, 598 άλλους Ισλαμιστές αλλά έχει προκαλέσει το θάνατο 485 αμάχων.

Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχασαν το 2015 τη ζωή τους κατά τον πόλεμο στη Συρία.
Κατά το "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons", το συριακό οπλοστάσιο χημικών όπλων καταστράφηκε εντελώς. Η διαδικασία καταστροφής του διήρκεσε παραπάνω από δύο χρόνια.
Συγκρινόμενο εδαφικά με την 1/1/2015, οπότε κατείχε σε Ιράκ και Συρία 90.800 τετρ. km, το Ισλαμικό Κράτος είχε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 περιοριστεί σε 72.000 τετρ. km. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εδάφους πέτυχαν οι Κούρδοι της Συρίας οι οποίοι αύξησαν την επιφάνεια που ελέγχουν κατά 186%. Στις 14 Δεκεμβρίου οι Κούρδοι είχαν καταλάβει 15.800 τετρ. km.
Στην προσπάθειά του να αποφύγει παρεμβολές στις επικοινωνίες ο FSA ισχυρίζεται ό, τι κάνει χρήση walkie-talkies. Στη Συρία, πριν την έκρηξη του πολέμου, όλες οι επικοινωνίες βρίσκονταν υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών δράσης στη Συρία, το ρωσικό αεροπορικό εκστρατευτικό σώμα έχει πραγματοποιήσει 5.240 επιδρομές έναντι αντικαθεστωτικών και ισλαμιστικών στόχων.
Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης έως σήμερα τα μεταφορικά αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει 280 πτήσεις στη Συρία.
Στις 30 Δεκεμβρίου καταστράφηκε Α/Α σύστημα SA-8 των Αντικαθεστωτικών από ρωσικό βομβαρδιστικό Su-34.
Η Ρωσική Αεροπορία χρησιμοποιεί στη Συρία από τα τέλη Δεκεμβρίου ένα ΑΣΕΠΕ A-50 Mainstay.
Η Ρωσική και η Συριακή Αεροπορία έχουν ξεκινήσει κοινές αποστολές στη Συρία. Στην πρώτη φορά, δύο συριακά MiG-29 παρείχαν συνοδεία σε δύο ρωσικά Su-25.
Η Ρωσία αναπτύσσει επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 στη Συρία. 
Το καταδρομικό Varyag αντικατέστησε το αντίστοιχο, Moskva, στα ανοικτά της Συρίας.
Οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει έγγραφα της ISIS με τα οποία κατηγείται η ισλαμιστική οργάνωση για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Τα έγγραφα αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Συρία τον προηγούμενο Μάιο.
Το μαχητικό F-22 με s/n 09-0174 και όνομα "The Maloney's Pony" ήταν το πρώτο από τα αεροσκάφη του τύπου που έλαβε το βάπτισμα του πυρός το Σεπτέμβριο του 2014 στη Συρία.
Στις 10 Ιανουαρίου βομβαρδιστικό Tornado GR4 της Βρετανικής Αεροπορίας έπληξε στόχο με αντιαρματικό πύραυλο Brimstone πλησίον της Ράκκα, όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τις βρετανικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την ίδια επιχείρηση, υπήρξε συνεργασία στα πλήγματα των επανδρωμένων αεροσκαφών με οπλισμένα ΜΕΑ Reaper. Τα τελευταία εξουδέτερωσαν στόχους με πύραυλους AGM-114 Hellfire.
Στις 11 Ιανουαρίου σημειώθηκε η 1.000η πολεμική έξοδος βρετανικών μέσων στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS.
Η Βρετανική Αεροπορία είναι υπεύθυνη για τη συλλογή περισσότερων από των μισών δεδομένων του Δυτικού Συνασπισμού σε Ιράκ και Συρία στο χώρο της τακτικής αναγνώρισης.
Τη νύκτα 2 και 3 Ιανουαρίου τέσσερα μαχητικά Rafale έπληξαν, πιθανώς με οκτώ πύραυλους SCALP-EG στρατιωτικό στόχο παραγωγής όπλων ανατολικά του Χαλεπίου. Ήταν η πρώτη φορά που ο SCALP-EG χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Συρίας. Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά επιχειρησιακά το όπλο στη Λιβύη, το 2011, χρησιμοποιώντας συνολικά 15 SCALP-EG. Το 2015, το όπλο, χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων παραγόντων, η χρήση τους δικαιολογείται από την μελλοντική πρόβλεψη ύπαρξης στο γαλλικό οπλοστάσιο μόνο 100 πυραύλων του τύπου.
Το καναδικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού CC-150T Polaris από την άφιξή του στη Μεσοποταμία έως τις 18 Ιανουαρίου έχει μεταφέρει 20.700.000 λίβρες καυσίμου σε αεροσκάφη του Δυτικού Συνασπισμού. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού με 60 αεροσκάφη!
Τα δύο πρώτα γερμανικά αεροσκάφη Tornado ECR, που στάλθηκαν στην Τουρκία για να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας αναγνωριστικό ρόλο κατά της ISIS, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το συγκεκριμένο ρόλο επειδή δεν έχουν υποστεί το πρόγραμμα αναβάθμισης ASSTA 3. Γι' αυτό το ρόλο πραγματοποιήθηκε αντικατάστασή τους τον τρέχοντα μήνα. Κατά το γερμανικό προγραμματισμό, όλα τα Tornado ECR θα έχουν περάσει το ASSTA 3. Η πρώτη αποστολή δύο αεροσκαφών έγινε στις 8 Ιανουαρίου.

Σχόλια