Τουρκία | 1 - 2015/16

Το παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει τις κύριες εξελίξεις μεταξύ 21/7/2015 και 21/1/2016:

 
-Εισαγωγή

Με αφορμή την πιθανή ανάμειξη της ISIS στη βομβιστική επίθεση στο Suruc, ο Τουρκικός Στρατός και η Τουρκική Αεροπορία ξεκίνησαν επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, κυρίως εναντίον της κουρδικής οργάνωσης PKK. Κατά τα φαινόμενα, επιδίωξη είναι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης σε περιοχή της Β. Συρίας όπου δεν θα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο αλλά και η εκμετάλλευση της δράσης για πολιτικά οφέλη. Στα τουρκο-συριακά σύνορα αναπτύχθηκαν ομάδες ειδικών δυνάμεων, στις επαρχίες Hatay, Gaziantep, Sanliurfa και Mardin. Τουρκικά μαχητικά πλήττουν κύρια κουρδικούς στόχους στο Β. Ιράκ. Οι τουρκικές απώλειες ανήλθαν τις πρώτες 40 ημέρες σε 41 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
Μετά το Κατάρ, η Τουρκία κατασκευάζει στρατιωτική βάση στη Σομαλία. Η βάση θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κατάρτιση του Σομαλικού Στρατού.
Η Τουρκία επιδιώκει να αναζωπυρώσει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ. Στο επίκεντρο των τουρκικών στόχων είναι η προμήθεια προηγμένων ΜΕΑ, συστημάτων επιτήρησης και η υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ισραηλινής προέλευσης.

-Τουρκία και πυρηνικά όπλα

 
Η μη έγκαιρη κάλυψη όλων των λειτουργικών ζητημάτων για το πυρηνικό πρόγραμμα σε μία συμφωνία και η μετάθεση συμπλήρωσης κρίσιμων παραμέτρων σε μελλοντικές συμβάσεις, μπορεί να αποτελούν πιθανή ένδειξη φιλοδοξίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων, τονίζει αναφορά του περιοδικού "The National Interest".
Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών φύλαξης πυρηνικών όπλων σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει έργα στην ΑΒ Incirlik. Στη βάση έχουν τοποθετηθεί νέα συστήματα ασφαλείας και ενισχυμένη περίφραξη. Στο Incirlik βρίσκονται αποθηκευμένες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 βόμβες B-61.

-Κατάρριψη ρωσικού Su-24

Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Στον απόηχο της κατάρριψης του Su-24, η Ρωσία αποφάσισε τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται, η Τουρκία είχε αποκτήσει μετά την Γερμανική Ενοποίηση τεθωρακισμένα οχήματα BTR-60/80, μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17 και μεγάλη ποσότητα φορητού οπλισμού για τον εξοπλισμό της Στρατοχωροφυλακής. Με την απόφαση αυτή, επιπλέον, εκμηδενίζεται η συμμετοχή ρωσικών οπλικών συστημάτων σε υφιστάμενους ή νέους διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, ο Τουρκικός Στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη ΝΑ Τουρκία, μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά 20 αρμάτων μάχης M-60T από τη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά έως 100 M-60T.
Απαντώντας στην ανάπτυξη προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία στη Συρία, η Τουρκία ανέπτυξε εγχώριας κατασκευής σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL.

-Χερσαίες Δυνάμεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου, σε υπηρεσία με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται 626.004 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες.
Η αυστριακή εταιρία AVL List θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στην TUMOSAN για την ισχύ του αναπτυσσόμενου κινητήρα για το άρμα μάχης Altay. Κατά την TUMOSAN είναι εφικτή η έναρξη παραγωγής του εγχώριου κινητήρα για το άρμα μάχης ALTAY το 2020.
Στις 30 Νοεμβρίου η Aselsan απέσπασε συμβόλαιο 54 εκατ. $ για την παραγωγή και παράδοση συστημάτων ενεργητικής προστασίας AKKOR. To AKKOR πρόκειται να εξοπλίσει το εγχώριο άρμα μάχης Altay.
Σε περιοχή της ΒΔ Τουρκίας, σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, εθεάθη άρμα μάχης Leopard 2NG. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "Προέλαση", σκοπός του προγράμματος που σήμερα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία της Aselsan είναι η αναβάθμιση του στόλου αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό. Κύρια χαρακτηριστικά του Leopard 2NG είναι η προσθαφαιρούμενη θωράκιση και η βελτιωμένη αντιναρκική προστασία, το νέο σύστημα ελέγχου πυρός, το σύστημα διαχείρησης πληροφοριών μάχης και ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός SARP.
Στην OTOKAR ανατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015 συμβόλαιο αξίας 52 εκατ. $ για την κατασκευή οχημάτων αναγνώρισης Cobra II. Τα οχήματα θα παραδοθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Στα πρόθυρα της ένταξης σε υπηρεσία είναι ο βαλλιστικός πύραυλος Yildirim-III. Ο πύραυλος, σύμφωνα με αναφορές, έχει εμβέλεια 900km. Το 2015 θα ενταχθούν παράλληλα στο τουρκικό πυροβολικό κατευθυνόμενες ρουκέτες με μέγιστο βεληνεκές 120km. Οι ρουκέτες θα χρησιμοποιηθούν από τους ΠΕΠ Τ-300 Kasigra.
Κύρια τουρκική φιλοδοξία εξακολούθει να είναι η ανάπτυξη επιθετικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 έως 2.500km με τον ισχυρισμό της δημιουργίας πυραυλικού φορέα εκτόξευσης δορυφόρων. Σήμερα, θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη βαλλιστικών πυραύλων Yildirim III που διαθέτουν εμβέλεια 900km, ενώ σε υπηρεσία με την αεροπορία βρίσκονται πύραυλοι κρουζ SOM.
Ο Τουρκικός Στρατός παρήγγειλε 15.000 επιπλέον τυφέκια MPT-76 των 7.62mm, όπως ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί μία παραγγελία για 20.000 MPT-76 τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Τουρκικός Στρατός θέλει να αποκτήσει ένα επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

-Ναυτικές δυνάμεις

 
Το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί να προωθήσει την απόκτηση ικανότητας χρήσης πυραύλων μακρού πλήγματος από υποβρύχια τεχνολογίας AIP και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων πλατφορμών. Στους γενικούς σχεδιασμούς του είναι επιπλέον τέσσερις TF-2000, τέσσερις ΤΠΚ (με option για άλλες έξι), η αναβάθμιση τεσσάρων υποβρυχίων Type 209/1400 και τεσσάρων φρεγατών MEKO 200TN Track II.
Στις 18 Σεπτεμβρίου τέθηκε τυπικά σε εκτέλεση το πρόγραμμα του τουρκικού LHD, έπειτα από την καταβολή της προκαταβολής από την τουρκική κυβέρνηση στην εταιρία Navantia. Το ελικοπτεροφόρο θα ονομαστεί "TCG Anadolu". Στόχος είναι η παράδοσή του το 2021.
Στις 8 Οκτωβρίου ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από τα έξι υποβρύχια Type 214TN. Παράλληλα, σε μια άλλη εξέλιξη, άρχισε η ναυπήγηση της τέταρτης κορβέτας του προγράμματος Milgem.
Εξακολουθεί να υφίσταται το ενδιαφέρον του Τουρκικού Ναυτικού για την απόκτηση δύο φρεγατών O.H. Perry από το Αμερικανικό Ναυτικό και τρίτης ως πηγής ανταλλακτικών.
Η ASELSAN αναπτύσσει ναυτικές εκδόσεις του Korkut 20mm και 35mm για τον εξοπλισμό πλοίων. Σύμφωνα με αναφορά στο Διαδίκτυο, το Τουρκικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του συστήματος CIWS Sea Zenith με το Phalanx μέχρι το 2020.
Καθελκύθηκε στις 3 Οκτωβρίου το αρματαγωγό "Bayraktar" στο ναυπηγείο ADIK στη Κωνσταντινούπολη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 350 στρατιώτες, 20 άρματα μάχης και ως 60 οχήματα.
Δημοσιεύθηκε η πρώτη φωτογραφία της εγχώριας τορπίλης των 533mm, Akya. Η φωτογραφία πιστεύεται ό, τι προέρχεται από δοκιμή που διεξήχθη στις 11 Ιουλίου 2013.
Το Τουρκικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τμήμα των 68 συλλογών αναβαθμισμένων τορπιλών τύπου Mk 54 Mod 0 LWT που εγκρίθηκαν για μεταβίβαση σε Ινδία, Τουρκία και Αυστραλία.
Συνεχίζονται οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί την προμήθεια μικρού αριθμού μαχητικών F-35B.
Το 2017 πρόκειται να ξεκινήσει η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας κλάσης I, "TCG Instanbul". Έως το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των δύο τελευταίων κορβετών του προγράμματος MilGEM, με το τρίτο πλοίο να εντάσσεται στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019 και το τελευταίο να ακολουθεί το 2020. Το 2020 πιστεύεται, τέλος, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του εγχώριου υποβρυχίου.
Στην Ιταλία βρίσκεται το πρώτο ATR-72-600 MPA του Τουρκικού Ναυτικού για πιστοποίηση όπλων ανθυποβρυχιακού πολέμου (τορπίλες Mk.54 και Mk.46).
Η SSM προκήρυξε RFI για την εξυπηρέτηση και εγκατάσταση υποσυστημάτων σε ένα Beechcraft King Air 350ER που πρόκειται να αγοραστεί για την Τουρκική Ακτοφυλακή.

-Αεροπορικές Δυνάμεις

Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται τέσσερα μαχητικά του τύπου για την Τουρκική Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019.
Η πρώτη μοίρα που θα εξοπλιστεί με F-35A θα είναι η 172 Filo στην ΑΒ Μαλάτειας το 2018. Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, ως το 2020 θα έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 36 F-35.
Η ΒΑΕ έχει επιλεγεί από την SSM για να βοηθήσει στη σχεδίαση του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία και να εξοπλίσει με αυτό την Τουρκική Αεροπορία κατά τη δεκαετία του 2030. Επιλαχούσα εταιρία είναι η Airbus Defence & Space.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤΑΙ, δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν το TF-X φέρει έναν ή δύο κινητήρες.
Η Τουρκική Αεροπορία προχωρά στη δομική αναβάθμιση των 35 μαχητικών F-16C/D CCIP Lite.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε στις 28 Οκτωβρίου 2015 την πώληση στην Τουρκία συνολικά 1.000 συλλογών JDAM αντί 70 εκατ. $. Η παραγγελία περιλαμβάνει 400 GBU-31(V)1, 200 GBU-31(V)3, 300 GBU-38, 100 GBU-54 LJDAM και 200 διατρητικές βόμβες BLU-109. Στις 28 Δεκεμβρίου έγινε ανάθεση έργου από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ στη Boeing για την παραγωγή των έξυπνων βομβών LJDAM για την Τουρκία.
Η πρώτη πτήση του SOM-J θα μπορούσε να γίνει το 2016, επισημαίνει η Roketsan, ώστε η πιστοποίησή του να γίνει στο F-35 Block 4.2.
Στις 9 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των τεσσάρων ΑΣΕΠΕ E-7 MESA, με την παράδοση του τέταρτου συστήματος στην Τουρκική Αεροπορία.
Στις 17 Δεκεμβρίου έκανε για πρώτη φορά επίδειξη του οπλισμένου ΜΕΑ Bayraktar TB2. Το σύστημα μπορεί να φέρει δύο αντιαρματικούς πύραυλους. Το οπλισμένο ΜΕΑ Bayraktar TB2 θα μπορούσε να φέρει έως τέσσερις αντιαρματικούς πύραυλους MAM-L.
Ύστερα από την ακύρωση της επιλογής του κινεζικού Α/Α συστήματος HQ-9 για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, η Τουρκία θα μπορούσε να ζητήσει μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα για την επέκταση του βαλλιστικού της προγράμματος.Είναι πιθανή η έναρξη ανάπτυξης και παραγωγής ενός εγχωρίου συστήματος που θα καλύπτει τις απαιτήσεις. Μέχρι τότε αναμένεται όμως επιλογή μεταξύ Patriot και SAMP/T ως "ενδιάμεση λύση".
Στις 5 Οκτωβρίου η ASELSAN έκανε δοκιμή εκσυγχρονισμένου Ρ/Κ αντιαεροπορικού πυροβόλου, του συστήματος FCS και νέου πυρομαχικού των 35mm.
Στην Τουρκική Αεροπορία παραδόθηκε το τρίτο από συνολικά 10 μεταφορικά αεροσκάφη A400M. Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Kokpit Aero", έγινε γνωστή η πρόθεση απόσυρσης των μεταφορικών αεροσκαφών C-160 μέχρι το 2019.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Goren-I τρία μεταφορικά αεροσκάφη C-160 έχουν τροποποιηθεί για την κάλυψη ρόλων ECM-COMINT-IMINT. Αεροσκάφη του προγράμματος, δε, έχουν αναπτυχθεί στην ΝΑ Τουρκία και δρουν πλησίον των συνόρων με τη Συρία.
Όπως αναφέρει το "On Alert", τουρκικές εταιρίες συνεχίζουν εργασίες τροποποίησης δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130 σε εξοπλισμένα αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα και όπως αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "On Alert", η Τουρκική Αεροπορία προωθεί την απόκτηση ατρακτιδίων εναέριου ανεφοδιασμού για τμήμα του στόλου μεταφορικών αεροσκαφών A400M.
Οι παραδόσεις των δύο επόμενων μεταφορικών A400M, που σχεδιάζονταν να γίνουν το 2016, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα τα δύο αεροσκάφη είναι να παραδοθούν τον προσεχή Απρίλιο και Ιούνιο αντίστοιχα. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη σημειωθεί συμφωνία για τον ορίζοντα παράδοσης του αεροσκάφους που θα αναπληρώσει το A400M που κατέπεσε στη Σεβίλλη στις 9 Μαΐου 2015.
Η εταιρία Sierra Nevada Corp. που έχει αναλάβει την υποχρέωση παραγωγής ποσοστού 70% για τα μεταφορικά αεροσκάφη TRJ328 και TRJ628 στην Τουρκία, θεωρεί αρκετά δύσκολη την υλοποίησή της, καθώς αρκετά ευαίσθητα υποσυστήματα (π.χ. κινητήρες) πρέπει να παραχθούν στο εξωτερικό. Στο άμεσο μέλλον πάντως αναμένεται η πρώτη παραγγελία αεροσκαφών TRJ-328 και TRJ-628 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρώτο αναμένεται να χρησιμοποιείται για μεταφορές και αποστολές ISR, ενώ το δεύτερο για μεταφορές.
Η Τουρκία φέρεται πιθανόν να δωρήσει 34 εκπαιδευτικά T-38 στο Πακιστάν. Η Τουρκία συμφώνησε επίσημα τη μεταβίβαση 34 εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-37 στο Πακιστάν.
Τουρκική αντιπροσωπία επισκέφθηκε το εργοστάσιο παραγωγής του ρουμανικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους IAR-99 και συζήτησε θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής.

-Επιχειρήσεις κατά Κούρδων / ISIS

 
Δεκαεννέα νεκροί και δέκα τραυματίες ήταν ο απολογισμός του Τουρκικού Στρατού από ενέδρα Κούρδων ανταρτών στις 6/9 στην περιοχή Daglica της επαρχίας Hakkari. Σε άλλη περίπτωση, έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την πυροδότηση IED στις 23 Νοεμβρίου στην περιοχή Mus της ΝΑ Τουρκίας. Από τον Ιούλιο, οι απώλειες του Τουρκικού Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας από το PKK ανήλθαν σε 180 άτομα.
Τουρκικό στρατιωτικό σώμα που αναπτύχθηκε εντός του Ιράκ και πλησίον της Μοσούλης δέχθηκε επίθεση από μαχητές της ISIS με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών. Η παρουσία του Τουρκικού Στρατού οδήγησε την Ιρακινή Κυβέρνηση σε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αμερικανική προτροπή για την απομάκρυνση του.
Πέντε Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να τραυματίστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου από επίθεση της ISIS στη βάση Bashina στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Στην ΑΒ Incirlik 12 αεροσκάφη ΕΑΥ A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας. Στην ίδια βάση είχαν επίσης μετασταθμεύσει έξι F-15C και 6 F-15E, τα οποία όμως επέστρεψαν στη βάση τους.
Στις 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η κατάρριψη άγνωστης εθνικότητας ΜΕΑ στην ΝΑ Τουρκία.
Παρά την κλιμάκωση του Συριακού Εμφυλίου, οι ΗΠΑ στις 13 Οκτωβρίου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία απόσυρσης των Α/Α συστημάτων Patriot, τα οποία αναπτύχθηκαν στη ΝΑ Τουρκία το 2013 ως μέσο προστασίας από δυνητική συριακή πυραυλική επίθεση.
Η Γερμανία απέσυρε στις 22 Δεκεμβρίου από τη ΝΑ Τουρκία τα συστήματα Patriot που είχαν διατεθεί για την αντιπυραυλική άμυνα της Τουρκίας από συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους. Τα γερμανικά συστήματα βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους για τρία χρόνια. Δεν αποκλείεται, αντίθετα, η ανάπτυξη στην περιοχή ιταλικού συστήματος SAMP/T.
Αεροσκάφος E-3 Sentry επρόκειτο να μετασταθμεύσει από τη Γερμανία στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τελευταίας από το ΝΑΤΟ.

-Παράρτημα I: Τουρκία και ISIS

Σε 400 ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί Τούρκοι μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα είναι 900 Τούρκοι μέλη στην ISIS και 200 ως 300 στην Al-Nustra.
 
Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας 26 μαχητικά, τέσσερα οπλισμένα ΜΕΑ και αναγνωριστικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν σε τουρκικές βάσεις. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πρόκειται να δημιουργήσει εντός Συρίας ουδέτερη ζώνη 98x45 km. Τα αμερικανικά αεροσκάφη θα εξορμούν από τις ΑΒ Incirlik, Batman, Malatya και Diyarbakir.
Γερμανική συστοιχία Patriot που έχει αναπτυχθεί στη ΝΑ Τουρκία φέρεται να δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Κάτι τέτοιο ωστόσο διέψευσε η γερμανική πλευρά.
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία πρόκειται να αποσύρουν τα συστήματα Patriot που έχουν διαθέσει στην Τουρκία για την προστασία περιοχών της ΝΑ Τουρκίας από πιθανούς συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Στις 28 Αυγούστου έγινε η πρώτη αεροπορική επιχείρηση τουρκικών μαχητικών κατά της ISIS εντός συμμαχικού πλαισίου.

-Παράρτημα ΙΙ: Νέα συμβόλαια για τουρκικές εταιρίες

Συμβάσεις ύψους 200 εκατ. $ σχετικές με το μελλοντικό LΗD του Τουρκικού Ναυτικού υπέγραψε η εγχώρια τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η Aselsan υπέγραψε συμφωνία 125 εκατ. για την κατασκευή αισθητήρων, πυροβόλων 12,7 και 25mm. Η Havelsan πρόκειται να παραδώσει συστήματα επικοινωνιών και μεταβίβασης δεδομένων αντί 86 εκατ. $.
Η Aselsan υπέγραψε σύμβαση προμήθειας ύψους 186 εκατ. $ με τον Τουρκικό Στρατό, στο πλαίσιο του προγράμματος επικοινωνιών TASMUS. Το TASMUS υπόσχεται να προσφέρει δικτυοκεντρικές επικοινωνίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

-Διάστημα και Κυβερνοπόλεμος

 
Στις 15 Οκτωβρίου 2015 εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νέος τουρκικός δορυφόρος TURSAT 4B.
Η Τουρκία επιθυμεί να επιχειρεί το 2023 συνολικά 10 δορυφόρους.
Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.
Μέλος του νατοϊκού κέντρου Κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Τουρκία.
Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα είχαν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

Σχόλια