Ισορροπία Δυνάμεων | 1 - 2015/16 (Συγκεντρωτικό)

Το παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει τις κύριες εξελίξεις μεταξύ 21/7/2015 και 21/1/2016:

ΕΛΛΑΔΑ

-Εισαγωγή
Από το έντυπο του απολογιστικού έργου του τέως Α/ΓΕΕΘΑ την περίοδο 2011-15 διακρίνεται ό, τι ολοκληρωμένοι εξοπλιστικοί στόχοι είναι η υποστήριξη των διαθεσίμων οπλικών συστημάτων, η προμήθεια πυρομαχικών των αρμάτων μάχης γ' γενιάς, η ανάπτυξη ή προμήθεια συστημάτων ΜΕΑ και η επαύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας του στόλου υποβρυχίων. Στους στόχους υπό εξέλιξη περιλαμβάνονται η κατασκευή εθνικού πλοίου, η ανάκτηση της χρήσης ΑΦΝΣ, η προμήθεια από τις ΗΠΑ συστημάτων ΠΕΠ MLRS, αρμάτων μάχης M1, λοιπού τροχαίου υλικού και ελικοπτέρων CH-47.

Το Κοινοβούλιο επικύρωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2015 την ελληνο-ρωσική στρατιωτική συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία διευκολύνεται η υποστήριξη των υφισταμένων οπλικών συστημάτων σοβιετικής / ρωσικής προέλευσης που υπηρετούν στις ΕΕΔ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να καλύψει περικοπές ύψους 300 εκατ. Ευρώ μέσα από 15ετές πρόγραμμα πωλήσεων μη χρησιμοποιούμενων οπλικών συστημάτων. Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, δε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για ολοκληρωμένη μεταβίβαση πυραύλων αεροσκαφών στα ΗΑΕ, χωρίς όμως να αναφερθεί ούτε ο τύπος ούτε η ποσότητα τους. Επιπλέον, έκανε αναφορά σε μεταβίβαση 172(;) ΤΟΜΑ BMP-1, από τα οποία 72 θα ανακαινισθούν από την ΕΛΒΟ.
Επανέρχεται το αμερικανικό αίτημα στάθμευσης στην 133ΣΜ συστημάτων ΜΕΑ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Το αίτημα πιθανότατα αφορά MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper. Το αίτημα επιθυμεί να συνδυάσει η ελληνική πλευρά και με στρατιωτικά ανταλλάγματα.
-Χερσαίες δυνάμεις
Σημαντική έλλειψη κονδυλίων ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΣ, αποκάλυψε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Α/ΓΕΣ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο ΕΣ έχει εξασφαλίσει 210 από τα συνολικά 600 εκατ. Ευρώ για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του για το επόμενο έτος.
Σε υπηρεσία βρίσκονται τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης BMP-1 / ZU-23, υπογραμμίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά". Στο κείμενο αναφέρεται ό,τι οι τελικές απαιτήσεις αφορούν 70 εώς 100 τέτοια οχήματα. Δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επίσης υπογραμμίζει ό, τι τελικώς τα 16 οχήματα που κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά θα οδηγηθούν σε προσωρινή αποθήκευση. Υπενθυμίζεται, το ΣΤ' τελωνείο Πειραιά έχει κατασχέσει 16 θωρακισμένα οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη επικαλούμενο την Παράγραφο 9 της Απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ. Οκτώ από τα οχήματα είναι Typhoon GSS-300, κατηγορίας MRAV. To Τyphoon μπορεί να μεταφέρει έως 10 άτομα και να εξοπλιστεί με πολυβόλο 7,62mm ή 12,7mm.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η "Προέλαση", η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει να αποκτήσει έως το 2030 70 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D. Παράλληλα, στις αρχές Φεβρουαρίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ επιτροπή του ΓΕΣ για την επιλογή των 15 ελικοπτέρων CH-47D που θα ενισχύσουν εντός του 2016 τα υφιστάμενα σε υπηρεσία ελικόπτερα του τύπου. Τα πρώτα 10 θα αποκτηθούν από τον Απρίλιο. Τα υπόλοιπα, για τα οποία θα γίνει τυπική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα φθάσουν στα τέλη του έτους. Επίσης, ξεμπλοκάρεται η άρση παραδόσεων των υπόλοιπων εννέα μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Για τα πρώτα τέσσερα προγραμματίζεται η παράδοση εντός του Ιανουαρίου. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη εξοπλισμού της ΑΣ με ΜΕΑ "Πήγασος-2". Αντίθετα, δεν φαίνεται ό,τι θα γίνει αναβάθμιση των AH-64A.
Η Αεροπορία Στρατού πρόκειται τελικά να ενισχυθεί με 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D έπειτα από την κατακύρωση του έργου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρασκήνιο". Πριν τα ελικόπτερα παραληφθούν, θα υποστούν πρόγραμμα ανακατασκευής. Το κόστος της προμήθειας θα ανέλθει στα 125,8 εκατ. $. Πρόθεση του ΓΕΣ, πάντως, φαίνεται να είναι η τελική απόκτηση 15 ελικοπτέρων του τύπου CH-47D, όπως αναφέρει πληθώρα δημοσιευμάτων στον Τύπο.
Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα του περιοδικού "ΕΑ&Τ", το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δείξει ενδιαφέρον για ανακαινισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Huey που υπηρέτησαν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως τα UH-1N του Σώματος Πεζοναυτών.
Έληξε το ζήτημα μη παραλαβής των εναπομείναντων μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Υπενθυμίζεται ό, τι η διακοπή είχε αποτρέψει τον περασμένο χειμώνα την παράδοση του 12ου ελικοπτέρου.
-Ναυτικές δυνάμεις

 
Στην Ημερήσια Διαταγή του Α/ΓΕΝ, με αφορμή την Εορτή του Προστάτη Αγίου του Πολεμικού Ναυτικού, επεσημαίνεται η επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων "ΠΙΠΙΝΟΣ" και "ΜΑΤΡΩΖΟΣ" το 2015 στο Στόλο, όπως και η ένταξη της ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ". Παράλληλα, διεξάγονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της ναυπήγησης και παράδοσης των δύο τελευταίων πυραυλάκατων. Επίσης, το Νοέμβριο ξεκίνησε το πρόγραμμα επανενεργοποίησης και αναβάθμισης των πέντε P-3B. Ο Α/ΓΕΝ, τέλος, τόνισε τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων μέσων, τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 και την απόκτηση νέων φρεγατών, όταν οι οικονομικές συνθήκες την επιτρέψουν. Σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού "Άμυνα & Διπλωματία", το "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" πραγματοποιεί δοκιμές εν πλω.
Στις 19 Οκτωβρίου 2015 έγινε η τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της πέμπτης πυραυλακάτου τύπου Super Vita "ΡΙΤΣΟΣ".
Η ΤΠΚ "ΣΤΑΡΑΚΗΣ" είναι η πρώτη από τις πυραυλάκατους τύπου Combattante IIIB που αντικατέστησε τα βλήματα κατά πλοίων Penguin με RGM-84 Harpoon.
Μίνι πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πρόκειται να υποστεί η ΤΠΚ "ΒΟΤΣΗΣ", αναφέρει η "e-Άμυνα". Σημαντικότερη αλλαγή θα αποτελέσει η αντικατάσταση του ραντάρ ναυτιλίας.
Ξεκίνησε η χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B με την αποδέσμευση της προκαταβολής. Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, το πρώτο πλήρως εκσυγχρονισμένο ΑΝΦΣ P-3B πρόκεται να παραδοθεί το Μάρτιο του 2018, ενώ μελετάται ο πλήρης εκσυγχρονισμός του πέμπτου αεροσκάφους. Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα "Προέλαση", το Πολεμικό Ναυτικό γνωστοποίησε στις 30 Δεκεμβρίου διαγωνισμό κατάρτισης εννέα στελεχών σε πολυκινητήρια αεροσκάφη.
Κατά τη διάρκεια του "Athens Flying Week 2015", επίδειξη έκανε αναβαθμισμένο ελικόπτερο AB-212ASW του ΠΝ που έφερε συσκευή FLIR τύπου Star Safire.
Το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογεί με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού την απόκτηση δύο εκπαιδευτικών ελικοπτέρων, μεταδίδει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα".
-Αεροπορικές δυνάμεις

 
"Ο κύριος σχεδιασμός είναι να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα και τη διαθεσιμότητα των μέσων, των υλικών και των υποδομών μας", τόνισε σε συνέντευξή του στο "Defence Line" o Α/ΓΕΑ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και Mirage 2000, για τα οποία απομένει το οικονομικό μέρος αλλά και το πως θα γίνει η διαδικασία. Τέλος, τόνισε το στόχο υψηλής επιχειρησιακής κατάστασης για το Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας S-300PMU1.
Στο πλαίσιο του "Athens Flying Week 2015" στην Ελλάδα μεταφέρθηκε για παρουσίαση ένας εξομοιωτής πτήσης του F-16V, η προτεινόμενη επιλογή της Lockheed Martin προς την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D με ραντάρ τύπου AESA.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Παραπολιτικά", γαλλικές εταιρίες ενδιαφέρονται για τα προγράμματα της νέας φρεγάτας και της αναβάθμισης των μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM. 
Σύμφωνα με το πόρισμα, που δημοσιεύθηκε από τη Γαλλική Αεροπορία, το δυστύχημα του F-16D Block 50D οφείλεται στην απενεργοποίηση συστήματος σχετικού με την εξισoρρόπηση του αεροσκάφους.
Στις 13 Ιουλίου 2015 επαναδραστηριοποιήθηκε η 336Μ η οποία μετά την απόσυρση του A-7E απέκτησε F-16C/D Block 52M.
Σύμφωνα με το "On Alert", η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας - ειδικότερα ο ΑΝΥΕΘΑ - δεν αποκλείει την πώληση ορισμένων από τα παλαιότερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βουλγαρία εφόσον τον εκσυγχρονισμό τους αναλάβει πρώτα η ΕΑΒ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πώληση των αεροσκαφών είναι αντίθετο το ΓΕΑ.
Από τις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα συμμετέχει με ένα ΑΣΕΠΕ ERIEYE στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Sophia". Το ΑΣΕΠΕ επιχειρεί από την ΑΒ Ελευσίνας.
Όπως αναφέρει η "e-Άμυνα", σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ενσωμάτωσης καταδείκτη laser στα ΜΕΑ "Πήγασος ΙΙ".
-Παράρτημα: Πολυεθνικά προγράμματα συνεργασίας
Ολοκληρώθηκε η φάση δοκιμών του UCAV επίδειξης τεχνολογίας nEUROn επί ιταλικού εδάφους. Κατά τη διάρκειά της επιτεύχθηκαν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι. Στις συνολικά 12 απαιτητικές εξόδους επαληθεύτηκαν οι ικανότητες του αεροσκάφους, το μικρό RCS και υπέρυθρη υπογραφή απέναντι σε επίγεια και εναέρια ραντάρ. Για την κάλυψη της τελευταίας ανάγκης επιστρατεύθηκε μαχητικό Eurofighter Typhoon. Ακολούθησαν δοκιμές στη Σουηδία, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε άφεση κατευθυνόμενων βομβών.
Παρά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι δοκιμές του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας nEUROn θα συνεχιστούν και το 2016. Από την πρώτη πτήση ως σήμερα, το UCAV έχει πραγματοποιήσει 123 πτήσεις δοκιμών.
Η Γερμανία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να συμμετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού των τεσσάρων A330 MRTT που έχουν ηδη συμφωνήσει οι Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης χώρες που δεν έχουν αποκτήσει το A330 MRTT, όπως η Ελλάδα. Η Γερμανία ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τα τέσσερα Α310 MRTT που διατηρεί και εξετάζει την απόκτηση τριών A330 MRTT. Πέρα από τη Γερμανία, η Γαλλία προχώρησε στην απόκτηση οκτώ A330 MRTT.
-Διάστημα και Κυβερνοπόλεμος
Μέλος του νατοϊκού κέντρου Κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Ελλάδα.
Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.
Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα είχαν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.
---

ΚΥΠΡΟΣ


-Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", θα είναι εφικτή η πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον αυτά κρίνονται ό, τι "είναι απαραίτητα αναγκαία για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας".
Όπως τονίζουν κυπριακά δημοσιεύματα και αναμεταδίδει η "e-Άμυνα", επικρατέστερο νέο τυφέκιο για τις Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζεται το FN SCAR. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 900.000 Ευρώ. Για τις Ειδικές Δυνάμεις, επιπλέον, πρόκειται να αποκτηθούν 5+12 μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα με κόστος ανά αλεξίπτωτο τα 15.000 Ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται να αποκτήσει περιπολικό ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ αντί κόστους 44 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η αγορά άλλων δύο ή τριών παρόμοιων σκαφών από ευρωπαϊκή χώρα. Γι' αυτά ενδιαφέρον έχει ήδη υπάρξει από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Προηγουμένως, δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Σημερινή" ανέφερε ό, τι η Κύπρος προσανατολιζόταν στην προμήθεια ενός (αντί δύο) περιπολικού σκάφους από το Ισραήλ και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση άλλων τριών. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επιπλέον οι συζητήσεις απόκτησης δύο πλωτών μέσων ανοικτής θαλάσσης από τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα "Η Καθημερινή". Τα δύο σκάφη θα είναι διπλής χρήσης, νέας κατασκευής, και θα ενταχθούν στο δυναμικό της Λιμενικής Αστυνομίας.
Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού.
Η Hellas-Sat, θυγατρική της Arab Satellite Communication Organization, συμφώνησε στις 12 Σεπτεμβρίου τη δημιουργία επίγειου σταθμού DTH στην Κύπρο. Ο σταθμός θα λειτουργούσε ως το Νοέμβριο του 2015. 
-Βρετανική δραστηριότητα
Η Βρετανική Κυβέρνηση έδωσε άδεια χρήσης της ΑΒ Ακρωτηρίου στη Γαλλία εφόσον απαιτηθεί για λόγους ασφαλείας των γαλλικών αεροπορικών μέσων του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS. Σύμφωνα δε με tweet Γάλλου δημοσιογράφου και όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό, μαχητικά Super Etendard έκαναν χρήση της βρετανικής άδειας.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2015 το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS στη Συρία. Συνέπεια της απόφασης υπήρξε η ενίσχυση του αριθμού των οκτώ βομβαρδιστικών Tornado GR4 που βρίσκονται στην ΑΒ Ακρωτηρίου με άλλα δύο καθώς και η αποστολή έξι μαχητικών Eurofighter Typhoon. Στην ίδια βάση υπάρχουν δύο συστήματα Sentinel. Στην πρώτη τους αποστολή, που συνέβη λίγες ώρες μετά την απόφαση, τέσσερα Tornado έπληξαν με πέντε Paveway IV την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Omar. Η πρώτη επιδρομή των Eurofighter Typhoon έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην ίδια - πάλι - περιοχή.
Για τον εξοπλισμό των μαχητικών, η Βρετανική Αεροπορία προχώρησε σε συμφωνία αντί 50 εκατ. Στερλινών για την απόκτηση κατευθυνομένων βομβών Paveway IV, οι οποίες προορίζονται να παραδοθούν ως το Μάρτιο του 2016. Η παρουσία των αεροσκαφών αναμένεται να παραταθεί ως το 2018, σύμφωνα με τις νεότερες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.
Το τελευταίο έτος τα βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado, που επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου, και τα οπλισμένα ΜΕΑ MQ-9 Reaper έχουν πραγματοποιήσει 280 αποστολές κρούσης κατά της ISIS στο Ιράκ.
---
ΤΟΥΡΚΙΑ
-Εισαγωγή


Με αφορμή την πιθανή ανάμειξη της ISIS στη βομβιστική επίθεση στο Suruc, ο Τουρκικός Στρατός και η Τουρκική Αεροπορία ξεκίνησαν επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, κυρίως εναντίον της κουρδικής οργάνωσης PKK. Κατά τα φαινόμενα, επιδίωξη είναι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης σε περιοχή της Β. Συρίας όπου δεν θα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο αλλά και η εκμετάλλευση της δράσης για πολιτικά οφέλη. Στα τουρκο-συριακά σύνορα αναπτύχθηκαν ομάδες ειδικών δυνάμεων, στις επαρχίες Hatay, Gaziantep, Sanliurfa και Mardin. Τουρκικά μαχητικά πλήττουν κύρια κουρδικούς στόχους στο Β. Ιράκ. Οι τουρκικές απώλειες ανήλθαν τις πρώτες 40 ημέρες σε 41 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
Μετά το Κατάρ, η Τουρκία κατασκευάζει στρατιωτική βάση στη Σομαλία. Η βάση θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κατάρτιση του Σομαλικού Στρατού.
Η Τουρκία επιδιώκει να αναζωπυρώσει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ. Στο επίκεντρο των τουρκικών στόχων είναι η προμήθεια προηγμένων ΜΕΑ, συστημάτων επιτήρησης και η υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ισραηλινής προέλευσης.

-Τουρκία και πυρηνικά όπλα

 
Η μη έγκαιρη κάλυψη όλων των λειτουργικών ζητημάτων για το πυρηνικό πρόγραμμα σε μία συμφωνία και η μετάθεση συμπλήρωσης κρίσιμων παραμέτρων σε μελλοντικές συμβάσεις, μπορεί να αποτελούν πιθανή ένδειξη φιλοδοξίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων, τονίζει αναφορά του περιοδικού "The National Interest".
Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών φύλαξης πυρηνικών όπλων σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει έργα στην ΑΒ Incirlik. Στη βάση έχουν τοποθετηθεί νέα συστήματα ασφαλείας και ενισχυμένη περίφραξη. Στο Incirlik βρίσκονται αποθηκευμένες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 βόμβες B-61.

-Κατάρριψη ρωσικού Su-24

Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Στον απόηχο της κατάρριψης του Su-24, η Ρωσία αποφάσισε τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται, η Τουρκία είχε αποκτήσει μετά την Γερμανική Ενοποίηση τεθωρακισμένα οχήματα BTR-60/80, μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17 και μεγάλη ποσότητα φορητού οπλισμού για τον εξοπλισμό της Στρατοχωροφυλακής. Με την απόφαση αυτή, επιπλέον, εκμηδενίζεται η συμμετοχή ρωσικών οπλικών συστημάτων σε υφιστάμενους ή νέους διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, ο Τουρκικός Στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη ΝΑ Τουρκία, μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά 20 αρμάτων μάχης M-60T από τη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά έως 100 M-60T.
Απαντώντας στην ανάπτυξη προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία στη Συρία, η Τουρκία ανέπτυξε εγχώριας κατασκευής σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL.

-Χερσαίες Δυνάμεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου, σε υπηρεσία με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται 626.004 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες.
Η αυστριακή εταιρία AVL List θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στην TUMOSAN για την ισχύ του αναπτυσσόμενου κινητήρα για το άρμα μάχης Altay. Κατά την TUMOSAN είναι εφικτή η έναρξη παραγωγής του εγχώριου κινητήρα για το άρμα μάχης ALTAY το 2020.
Στις 30 Νοεμβρίου η Aselsan απέσπασε συμβόλαιο 54 εκατ. $ για την παραγωγή και παράδοση συστημάτων ενεργητικής προστασίας AKKOR. To AKKOR πρόκειται να εξοπλίσει το εγχώριο άρμα μάχης Altay.
Σε περιοχή της ΒΔ Τουρκίας, σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, εθεάθη άρμα μάχης Leopard 2NG. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "Προέλαση", σκοπός του προγράμματος που σήμερα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία της Aselsan είναι η αναβάθμιση του στόλου αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό. Κύρια χαρακτηριστικά του Leopard 2NG είναι η προσθαφαιρούμενη θωράκιση και η βελτιωμένη αντιναρκική προστασία, το νέο σύστημα ελέγχου πυρός, το σύστημα διαχείρησης πληροφοριών μάχης και ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός SARP.
Στην OTOKAR ανατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015 συμβόλαιο αξίας 52 εκατ. $ για την κατασκευή οχημάτων αναγνώρισης Cobra II. Τα οχήματα θα παραδοθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Στα πρόθυρα της ένταξης σε υπηρεσία είναι ο βαλλιστικός πύραυλος Yildirim-III. Ο πύραυλος, σύμφωνα με αναφορές, έχει εμβέλεια 900km. Το 2015 θα ενταχθούν παράλληλα στο τουρκικό πυροβολικό κατευθυνόμενες ρουκέτες με μέγιστο βεληνεκές 120km. Οι ρουκέτες θα χρησιμοποιηθούν από τους ΠΕΠ Τ-300 Kasigra.
Κύρια τουρκική φιλοδοξία εξακολούθει να είναι η ανάπτυξη επιθετικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 έως 2.500km με τον ισχυρισμό της δημιουργίας πυραυλικού φορέα εκτόξευσης δορυφόρων. Σήμερα, θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη βαλλιστικών πυραύλων Yildirim III που διαθέτουν εμβέλεια 900km, ενώ σε υπηρεσία με την αεροπορία βρίσκονται πύραυλοι κρουζ SOM.
Ο Τουρκικός Στρατός παρήγγειλε 15.000 επιπλέον τυφέκια MPT-76 των 7.62mm, όπως ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί μία παραγγελία για 20.000 MPT-76 τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Τουρκικός Στρατός θέλει να αποκτήσει ένα επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

-Ναυτικές δυνάμεις

 
Το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί να προωθήσει την απόκτηση ικανότητας χρήσης πυραύλων μακρού πλήγματος από υποβρύχια τεχνολογίας AIP και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων πλατφορμών. Στους γενικούς σχεδιασμούς του είναι επιπλέον τέσσερις TF-2000, τέσσερις ΤΠΚ (με option για άλλες έξι), η αναβάθμιση τεσσάρων υποβρυχίων Type 209/1400 και τεσσάρων φρεγατών MEKO 200TN Track II.
Στις 18 Σεπτεμβρίου τέθηκε τυπικά σε εκτέλεση το πρόγραμμα του τουρκικού LHD, έπειτα από την καταβολή της προκαταβολής από την τουρκική κυβέρνηση στην εταιρία Navantia. Το ελικοπτεροφόρο θα ονομαστεί "TCG Anadolu". Στόχος είναι η παράδοσή του το 2021.
Στις 8 Οκτωβρίου ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από τα έξι υποβρύχια Type 214TN. Παράλληλα, σε μια άλλη εξέλιξη, άρχισε η ναυπήγηση της τέταρτης κορβέτας του προγράμματος Milgem.
Εξακολουθεί να υφίσταται το ενδιαφέρον του Τουρκικού Ναυτικού για την απόκτηση δύο φρεγατών O.H. Perry από το Αμερικανικό Ναυτικό και τρίτης ως πηγής ανταλλακτικών.
Η ASELSAN αναπτύσσει ναυτικές εκδόσεις του Korkut 20mm και 35mm για τον εξοπλισμό πλοίων. Σύμφωνα με αναφορά στο Διαδίκτυο, το Τουρκικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του συστήματος CIWS Sea Zenith με το Phalanx μέχρι το 2020.
Καθελκύθηκε στις 3 Οκτωβρίου το αρματαγωγό "Bayraktar" στο ναυπηγείο ADIK στη Κωνσταντινούπολη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 350 στρατιώτες, 20 άρματα μάχης και ως 60 οχήματα.
Δημοσιεύθηκε η πρώτη φωτογραφία της εγχώριας τορπίλης των 533mm, Akya. Η φωτογραφία πιστεύεται ό, τι προέρχεται από δοκιμή που διεξήχθη στις 11 Ιουλίου 2013.
Το Τουρκικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τμήμα των 68 συλλογών αναβαθμισμένων τορπιλών τύπου Mk 54 Mod 0 LWT που εγκρίθηκαν για μεταβίβαση σε Ινδία, Τουρκία και Αυστραλία.
Συνεχίζονται οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί την προμήθεια μικρού αριθμού μαχητικών F-35B.
Το 2017 πρόκειται να ξεκινήσει η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας κλάσης I, "TCG Instanbul". Έως το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των δύο τελευταίων κορβετών του προγράμματος MilGEM, με το τρίτο πλοίο να εντάσσεται στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019 και το τελευταίο να ακολουθεί το 2020. Το 2020 πιστεύεται, τέλος, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του εγχώριου υποβρυχίου.
Στην Ιταλία βρίσκεται το πρώτο ATR-72-600 MPA του Τουρκικού Ναυτικού για πιστοποίηση όπλων ανθυποβρυχιακού πολέμου (τορπίλες Mk.54 και Mk.46).
Η SSM προκήρυξε RFI για την εξυπηρέτηση και εγκατάσταση υποσυστημάτων σε ένα Beechcraft King Air 350ER που πρόκειται να αγοραστεί για την Τουρκική Ακτοφυλακή.

-Αεροπορικές Δυνάμεις

Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται τέσσερα μαχητικά του τύπου για την Τουρκική Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019.
Η πρώτη μοίρα που θα εξοπλιστεί με F-35A θα είναι η 172 Filo στην ΑΒ Μαλάτειας το 2018. Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, ως το 2020 θα έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 36 F-35.
Η ΒΑΕ έχει επιλεγεί από την SSM για να βοηθήσει στη σχεδίαση του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία και να εξοπλίσει με αυτό την Τουρκική Αεροπορία κατά τη δεκαετία του 2030. Επιλαχούσα εταιρία είναι η Airbus Defence & Space.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤΑΙ, δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν το TF-X φέρει έναν ή δύο κινητήρες.
Η Τουρκική Αεροπορία προχωρά στη δομική αναβάθμιση των 35 μαχητικών F-16C/D CCIP Lite.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε στις 28 Οκτωβρίου 2015 την πώληση στην Τουρκία συνολικά 1.000 συλλογών JDAM αντί 70 εκατ. $. Η παραγγελία περιλαμβάνει 400 GBU-31(V)1, 200 GBU-31(V)3, 300 GBU-38, 100 GBU-54 LJDAM και 200 διατρητικές βόμβες BLU-109. Στις 28 Δεκεμβρίου έγινε ανάθεση έργου από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ στη Boeing για την παραγωγή των έξυπνων βομβών LJDAM για την Τουρκία.
Η πρώτη πτήση του SOM-J θα μπορούσε να γίνει το 2016, επισημαίνει η Roketsan, ώστε η πιστοποίησή του να γίνει στο F-35 Block 4.2.
Στις 9 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των τεσσάρων ΑΣΕΠΕ E-7 MESA, με την παράδοση του τέταρτου συστήματος στην Τουρκική Αεροπορία.
Στις 17 Δεκεμβρίου έκανε για πρώτη φορά επίδειξη του οπλισμένου ΜΕΑ Bayraktar TB2. Το σύστημα μπορεί να φέρει δύο αντιαρματικούς πύραυλους. Το οπλισμένο ΜΕΑ Bayraktar TB2 θα μπορούσε να φέρει έως τέσσερις αντιαρματικούς πύραυλους MAM-L.
Ύστερα από την ακύρωση της επιλογής του κινεζικού Α/Α συστήματος HQ-9 για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, η Τουρκία θα μπορούσε να ζητήσει μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα για την επέκταση του βαλλιστικού της προγράμματος.Είναι πιθανή η έναρξη ανάπτυξης και παραγωγής ενός εγχωρίου συστήματος που θα καλύπτει τις απαιτήσεις. Μέχρι τότε αναμένεται όμως επιλογή μεταξύ Patriot και SAMP/T ως "ενδιάμεση λύση".
Στις 5 Οκτωβρίου η ASELSAN έκανε δοκιμή εκσυγχρονισμένου Ρ/Κ αντιαεροπορικού πυροβόλου, του συστήματος FCS και νέου πυρομαχικού των 35mm.
Στην Τουρκική Αεροπορία παραδόθηκε το τρίτο από συνολικά 10 μεταφορικά αεροσκάφη A400M. Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Kokpit Aero", έγινε γνωστή η πρόθεση απόσυρσης των μεταφορικών αεροσκαφών C-160 μέχρι το 2019.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Goren-I τρία μεταφορικά αεροσκάφη C-160 έχουν τροποποιηθεί για την κάλυψη ρόλων ECM-COMINT-IMINT. Αεροσκάφη του προγράμματος, δε, έχουν αναπτυχθεί στην ΝΑ Τουρκία και δρουν πλησίον των συνόρων με τη Συρία.
Όπως αναφέρει το "On Alert", τουρκικές εταιρίες συνεχίζουν εργασίες τροποποίησης δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130 σε εξοπλισμένα αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα και όπως αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "On Alert", η Τουρκική Αεροπορία προωθεί την απόκτηση ατρακτιδίων εναέριου ανεφοδιασμού για τμήμα του στόλου μεταφορικών αεροσκαφών A400M.
Οι παραδόσεις των δύο επόμενων μεταφορικών A400M, που σχεδιάζονταν να γίνουν το 2016, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα τα δύο αεροσκάφη είναι να παραδοθούν τον προσεχή Απρίλιο και Ιούνιο αντίστοιχα. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη σημειωθεί συμφωνία για τον ορίζοντα παράδοσης του αεροσκάφους που θα αναπληρώσει το A400M που κατέπεσε στη Σεβίλλη στις 9 Μαΐου 2015.
Η εταιρία Sierra Nevada Corp. που έχει αναλάβει την υποχρέωση παραγωγής ποσοστού 70% για τα μεταφορικά αεροσκάφη TRJ328 και TRJ628 στην Τουρκία, θεωρεί αρκετά δύσκολη την υλοποίησή της, καθώς αρκετά ευαίσθητα υποσυστήματα (π.χ. κινητήρες) πρέπει να παραχθούν στο εξωτερικό. Στο άμεσο μέλλον πάντως αναμένεται η πρώτη παραγγελία αεροσκαφών TRJ-328 και TRJ-628 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρώτο αναμένεται να χρησιμοποιείται για μεταφορές και αποστολές ISR, ενώ το δεύτερο για μεταφορές.
Η Τουρκία φέρεται πιθανόν να δωρήσει 34 εκπαιδευτικά T-38 στο Πακιστάν. Η Τουρκία συμφώνησε επίσημα τη μεταβίβαση 34 εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-37 στο Πακιστάν.
Τουρκική αντιπροσωπία επισκέφθηκε το εργοστάσιο παραγωγής του ρουμανικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους IAR-99 και συζήτησε θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής.

-Επιχειρήσεις κατά Κούρδων / ISIS

 
Δεκαεννέα νεκροί και δέκα τραυματίες ήταν ο απολογισμός του Τουρκικού Στρατού από ενέδρα Κούρδων ανταρτών στις 6/9 στην περιοχή Daglica της επαρχίας Hakkari. Σε άλλη περίπτωση, έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την πυροδότηση IED στις 23 Νοεμβρίου στην περιοχή Mus της ΝΑ Τουρκίας. Από τον Ιούλιο, οι απώλειες του Τουρκικού Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας από το PKK ανήλθαν σε 180 άτομα.
Τουρκικό στρατιωτικό σώμα που αναπτύχθηκε εντός του Ιράκ και πλησίον της Μοσούλης δέχθηκε επίθεση από μαχητές της ISIS με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών. Η παρουσία του Τουρκικού Στρατού οδήγησε την Ιρακινή Κυβέρνηση σε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αμερικανική προτροπή για την απομάκρυνση του.
Πέντε Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να τραυματίστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου από επίθεση της ISIS στη βάση Bashina στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Στην ΑΒ Incirlik 12 αεροσκάφη ΕΑΥ A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας. Στην ίδια βάση είχαν επίσης μετασταθμεύσει έξι F-15C και 6 F-15E, τα οποία όμως επέστρεψαν στη βάση τους.
Στις 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η κατάρριψη άγνωστης εθνικότητας ΜΕΑ στην ΝΑ Τουρκία.
Παρά την κλιμάκωση του Συριακού Εμφυλίου, οι ΗΠΑ στις 13 Οκτωβρίου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία απόσυρσης των Α/Α συστημάτων Patriot, τα οποία αναπτύχθηκαν στη ΝΑ Τουρκία το 2013 ως μέσο προστασίας από δυνητική συριακή πυραυλική επίθεση.
Η Γερμανία απέσυρε στις 22 Δεκεμβρίου από τη ΝΑ Τουρκία τα συστήματα Patriot που είχαν διατεθεί για την αντιπυραυλική άμυνα της Τουρκίας από συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους. Τα γερμανικά συστήματα βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους για τρία χρόνια. Δεν αποκλείεται, αντίθετα, η ανάπτυξη στην περιοχή ιταλικού συστήματος SAMP/T.
Αεροσκάφος E-3 Sentry επρόκειτο να μετασταθμεύσει από τη Γερμανία στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τελευταίας από το ΝΑΤΟ.

-Παράρτημα I: Τουρκία και ISIS

Σε 400 ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί Τούρκοι μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα είναι 900 Τούρκοι μέλη στην ISIS και 200 ως 300 στην Al-Nustra.
 
Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας 26 μαχητικά, τέσσερα οπλισμένα ΜΕΑ και αναγνωριστικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν σε τουρκικές βάσεις. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πρόκειται να δημιουργήσει εντός Συρίας ουδέτερη ζώνη 98x45 km. Τα αμερικανικά αεροσκάφη θα εξορμούν από τις ΑΒ Incirlik, Batman, Malatya και Diyarbakir.
Γερμανική συστοιχία Patriot που έχει αναπτυχθεί στη ΝΑ Τουρκία φέρεται να δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Κάτι τέτοιο ωστόσο διέψευσε η γερμανική πλευρά.
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία πρόκειται να αποσύρουν τα συστήματα Patriot που έχουν διαθέσει στην Τουρκία για την προστασία περιοχών της ΝΑ Τουρκίας από πιθανούς συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Στις 28 Αυγούστου έγινε η πρώτη αεροπορική επιχείρηση τουρκικών μαχητικών κατά της ISIS εντός συμμαχικού πλαισίου.

-Παράρτημα ΙΙ: Νέα συμβόλαια για τουρκικές εταιρίες

Συμβάσεις ύψους 200 εκατ. $ σχετικές με το μελλοντικό LΗD του Τουρκικού Ναυτικού υπέγραψε η εγχώρια τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η Aselsan υπέγραψε συμφωνία 125 εκατ. για την κατασκευή αισθητήρων, πυροβόλων 12,7 και 25mm. Η Havelsan πρόκειται να παραδώσει συστήματα επικοινωνιών και μεταβίβασης δεδομένων αντί 86 εκατ. $.
Η Aselsan υπέγραψε σύμβαση προμήθειας ύψους 186 εκατ. $ με τον Τουρκικό Στρατό, στο πλαίσιο του προγράμματος επικοινωνιών TASMUS. Το TASMUS υπόσχεται να προσφέρει δικτυοκεντρικές επικοινωνίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

-Διάστημα και Κυβερνοπόλεμος

 
Στις 15 Οκτωβρίου 2015 εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νέος τουρκικός δορυφόρος TURSAT 4B.
Η Τουρκία επιθυμεί να επιχειρεί το 2023 συνολικά 10 δορυφόρους.
Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.
Μέλος του νατοϊκού κέντρου Κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Τουρκία.
Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα είχαν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.
---
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Στις 14 Ιανουαρίου 2016 ψηφίστηκε στη βουλγαρική βουλή με ψήφους 122 υπέρ και 41 κατά η τροποποίηση του κανονισμού άμυνας. Με τη συγκεκριμένη ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας από αεροσκάφη συμμαχικών χωρών.

Την 1 Σεπτεμβρίου 2015 ξεκίνησε η λειτουργία των δύο NATO Force Integration Units (NFIU), ένα σε Βουλγαρία και ένα σε Ρουμανία. Μαζί λειτούργησαν παρόμοια διοικητικά κέντρα σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της Ανατ. Ευρώπης.
Το μοναδικό μεταφορικό αεροσκάφος PC-12 της Βουλγαρικής Αεροπορίας έκανε αναγκαστική προσγείωση μετά από μη ανάπτυξη του συστήματος προσγείωσης. Το αεροσκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.
Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα είχαν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.
Στις 19 Δεκεμβρίου έγινε η παρθενική πτήση του πρώτου από τα πέντε συστήματα ΜΕΑ Global Hawk του ΝΑΤΟ, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AGS.
Στον αμυντικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας για το 2016 περιλαμβάνεται δαπάνη 80 εκατ. Λέβα για περιπολικά σκάφη. Στο νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης η μερική χρηματοδότηση νέων κύριων μονάδων επιφανείας για το ναυτικό.
Η Βουλγαρία έχει πουλήσει στο Ιράκ τουλάχιστον ένα άρμα μάχης T-72M και 12 ΤΟΜΑ BMP-1.
Η Πολωνία ανέλαβε τη συντήρηση των κινητήρων έξι μαχητικών MiG-29 της Βουλγαρικής Αεροπορίας. Σήμερα η Βουλγαρία έχει τέσσερα MiG-29 σε "καλή" πτητική κατάσταση. Η Ρωσία προειδοποιούσε τη Βουλγαρία με παύση πώλησης υλικών υποστήριξης αν η Βουλγαρική Αεροπορία πραγματοποιήσει πρόγραμμα συντήρησης κινητήρων του τύπου στην Πολωνία. Η Βουλγαρία όμως προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος συντήρησης ανά κινητήρα RD-33 ανέρχεται σε 1,13 εκατ. $. Συνολικά θα συντηρηθούν έξι κινητήρες, ενώ θα δοθούν προσωρινά δύο από το οπλοστάσιο της Πολωνικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της Βουλγαρίας είναι εφικτή η μερική χρηματοδότηση προμήθειας μόνο έξι μαχητικών από κονδύλι του νέου προϋπολογισμού. 
Στις 18 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή απόσυρσης των τελευταίων τριών μαχητικών MiG-21 της Βουλγαρικής Αεροπορίας. Τα πρώτα MiG-21 είχαν παραδοθεί το 1962, ενώ συνολικά πέταξαν με τα βουλγαρικά εθνόσημα 226 μαχητικά του τύπου.
Το υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας σχεδιάζει να εκκινήσει διαγωνισμό προμήθειας έξι κινητήρων για μαχητικά MiG-29. Σε υπηρεσία με τη Βουλγαρική Αεροπορία είναι 15 MiG-29.
Η Βουλγαρική Αεροπορία θα μπορούσε να διαθέτει νέα μαχητικά αεροσκάφη σε 3 1/2 χρόνια, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Κροατία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων, ώστε αυτές να εναρμονιστούν με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ αλλά και να αντικατασταθεί γηρασμένο υλικό. 
-Χερσαίες δυνάμεις
Στις 29 Ιουλίου 2015 έφθασε στην Κροατία το πρώτο από τα συνολικά 12 Α/Κ πυροβόλα των 155mm PzH-2000. Το σύνολο των πρώην γερμανικών πυροβόλων πρόκειται να παραδοθεί σε δύο παρτίδες των έξι έως το τέλος του 2016.
Η Κροατία πρόκειται να αιτηθεί από τις ΗΠΑ την απόκτηση με δωρεά 12 έως 16 συστήματα ΠΕΠ MLRS. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις από τους εκτοξευτές είναι να ανήκουν στην έκδοση M270A1. Επιπλέον, ο Κροατικός Στρατός ενδιαφέρεται να αποκτήσει 10 βαλλιστικούς πύραυλους ATACMS εμβέλειας 165 ή 300km.
-Αεροπορικές δυνάμεις
Η Σουηδία ανταποκρίθηκε στο RFI της Κροατίας για νέο μαχητικό προσφέροντας προσφέροντας στις 23 Οκτωβρίου μεταξύ οκτώ και 12 μαχητικών JAS-39C/D Gripen.
Πενταμελής κροατική αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη μεταξύ 9 και 14 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ώστε να επιλέξει 16 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D από δεξαμενή ελικοπτέρων του στόλου. Μεταξύ αυτών, στα οποία είχαν πρόσβαση οι Κροάτες, βρίσκονται 40 OH-58 με έτος παραγωγής μεταξύ 2010 και 2014. Τα 16 OH-58D που επιλέχθηκαν κατασκευάστηκαν μεταξύ 2010 και 2012, ενώ έχουν στο παθητικό τους από 100 έως 600 ώρες πτήσης. Δεκατέσσερα από αυτά βρίσκονται ακόμη σε ενεργή χρήση από τον Αμερικανικό Στρατό.
Η Κροατία απέρριψε αμερικανική πρόταση μεταβίβασης ανακαινισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D. Κύριες δικαιολογίες ήταν ό, τι τα ελικόπτερα δεν ταιριάζουν στις κροατικές ανάγκες και ό, τι η ανακαίνισή τους, ύψους 10 εκατ. $, θεωρήθηκε ακριβή.
Η Κροατία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία για την προμήθεια μεταχειρισμένων Α/Α συστημάτων NASAMS από τη Νορβηγία. Το NASAMS χρησιμοποιεί τον πύραυλο AMRAAM και παρουσιάζει μέγιστη εμβέλεια 33km. Το κόστος του προγράμματος θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 180 εκατ. $.
-Πολυεθνικά προγράμματα συνεργασίας
Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.
Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα είχαν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015 τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να στείλουν πρόσκληση ένταξης του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, σηματοδοτόντας την πρώτη της επέκταση μετά το 2009. Το Μαυροβούνιο θα γίνει το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Το Μαυροβούνιο λαμβάνει τεχνική και οικονομική βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την καταστροφή παλαιού πολεμικού υλικού.

πΓΔΜ

Τα Σκόπια θα έβλεπαν με "καλό μάτι" τη δημιουργία κέντρου συντήρησης ρωσικών ελικοπτέρων στη Σερβία. Η πολεμική αεροπορία της πΓΔΜ διατηρεί στολίσκο ελικοπτέρων Mi-17 και Mi-24.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Κύριο γεγονός για τη συγκεκριμένη περίοδος υπήρξε η ενεργοποίηση χερσαίας αντιβαλλιστικής βάσης του Αμερικανικού Ναυτικού στο Deveselu. Όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα για το 2016, η Ρουμανία στοχεύει κυρίως σε επισκευές και εκσυγχρονισμούς οπλικών συστημάτων, όπως επίσης στην απόκτηση όπλων υπό καθεστώς EDA (Excess Defense Articles).
-Χερσαίες δυνάμεις
Ο Ρουμανικός Στρατός συμφώνησε την προμήθεια επιπλέον Α/Τ συστημάτων Spike.
Ο Ρουμανικός Στρατός παρέλαβε τέσσερα ΜΕΑ Phoenix 30.
-Ναυτικές δυνάμεις
Το Ρουμανικό Ναυτικό ελπίζει στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22R το 2016. Για τον ΕΜΖ των φρεγατών ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον η Saab.
Στις 17 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο Ρουμανικό Ναυτικό το τελευταίο τροποποιημένο ελικόπτερο IAR-300 Puma Naval ικανό να φέρει τη βρετανική τορπίλη Sting Ray.
-Αεροπορικές δυνάμεις
Θυγατρική εταιρία της Airbus θα μπορούσε να παράγει το ελικόπτερο Super Puma Mk.1 στη Ρουμανία από τα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος χρόνου. Ένας από τους τελικούς χρήστες θα μπορούσε να γίνει ο Ρουμανικός Στρατός.
-Ρουμανία & ΝΑΤΟ || Πολυεθνικά προγράμματα
Στις 18 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η "τεχνική ικανότητα" της βάσης Aegis του Αμερικανικού Ναυτικού στο Deveselu. Η Ρωσία θεωρεί ό, τι η λειτουργία συστήματος επίγειας έκδοσης Aegis στη Ρουμανία παραβιάζει τη Συμφωνία INF, μιας και το σύστημα VLS Mk.41 είναι ικανό να εκτοξεύσει πυραύλους Tomahawk. Την προηγούμενη περίοδο έφθασαν στο Deveselu στη Ρουμανία οι 24 αντιβαλλιστικοί αμερικανικοί πύραυλοι SM-3 Block IB.
Στις 19 Δεκεμβρίου έγινε η παρθενική πτήση του πρώτου από τα πέντε συστήματα ΜΕΑ Global Hawk του ΝΑΤΟ, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AGS.
Την 1/9 ξεκίνησε η λειτουργία των δύο NATO Force Integration Units (NFIU), ένα σε Βουλγαρία και ένα σε Ρουμανία. Μαζί λειτούργησαν παρόμοια διοικητικά κέντρα σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της Ανατ. Ευρώπης. Στις 1/12 ακολούθησε η ενεργοποιήση στο Βουκουρέστι από το ΝΑΤΟ και το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας του Multinational Division Southeast HQ.
Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.
Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα είχαν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

ΣΕΡΒΙΑ

Όπως συμβαίνει με κάθε σχεδόν βαλκανική χώρα, κύριο ζήτημα της Σερβίας είναι η υποχρηματοδότηση του αμυντικού προϋπολογισμού. Η κατάσταση οξύνεται περισσότερο από τη δυναμική προσπάθεια της γειτονικής Κροατίας να εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις. Σημαντικότεροι στόχοι είναι η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και η στοιχειώδης αντικατάσταση γηρασμένου στρατιωτικού υλικού με προσεχμένες αγορές. Σε στρατηγικό επίπεδο, η Σερβία προτίθεται να αυξήσει τη θέση της σε ειρηνευτικές αποστολές διεθνών οργανισμών. Γι' αυτό το λόγο επιθυμεί να συμμετέχει στο σχηματισμό μάχης HELBROC.
Η Σερβία συζητά την προμήθεια σειράς οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται φορτηγά Kamaz για το Α/Κ πυροβόλο Nora και το πυροβόλο 242 των 30mm για τον εξοπλισμό του τεθωρακισμένου οχήματος Lazar. Σε δηλώσεις του ο Σέρβος Α/ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε την προμήθεια δύο ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου Mi-17-1, πυροβόλων Nora 52 και ενός οχήματος MRAP Lazar. Τα δύο ελικόπτερα θα παραδοθούν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το ίδιο διάστημα, συστήματα ΠΕΠ Morava αναμένονται να ενταχθούν στο Σέρβικο Στρατό. Παράλληλα, φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και επιθετικών ελικοπτέρων. 
Η Σερβική Αεροπορία βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση άλλων δύο ελικοπτέρων, μάλλον AS-532, και ενός μεταφορικού αεροσκάφους, πιθανόν C-295. Τα δύο Mi-17 ήταν να αποκτηθούν το 2015, ενώ το 2016 θα ακολουθήσουν τα άλλα δύο. Για τα δύο Mi-17, σύμφωνα με το Σέρβο Υπουργό Άμυνας, η Σερβία έχει ήδη πληρώσει μέρος της πληρωμής. Προωθείται ακόμη η εκτεταμένη συντήρηση εννέα μαχητικών MiG-21.
Ένα μεταφορικό αεροσκάφος An-26 της Σερβικής Αεροπορίας είναι να επισκευαστεί. Η Σερβία, επίσης, θα προμηθευτεί δύο radar 3D τύπου AN/TPS-70 από τη Σλοβενία. Ακόμη σχεδιάζεται ο εξοπλισμός των 14 εκπαιδευτικών Lasta-95 και η έναρξη αναβάθμισης εννέα εκπαιδευτικών αεροσκαφών G-4 σε G-4MD. Τέλος, στόχος είναι με τη βοήθεια της Airbus η συντήρηση των ελικοπτέρων SA-341/2 Gazelle.
Τέλος, το Βελγράδι επιθυμεί την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων. Η Ρωσία προσφέρει στη Σερβία Α/Α συστήματα Tor, Pantsir-S1 και S-300PMU2, όπως επίσης μαχητικά αεροσκάφη MiG-35. Μεταξύ Tor και Pantsir, η Σερβία φέρεται να επιθυμεί την αγορά 16 συστημάτων Pantsir.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ


Η Σλοβενία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης δύο ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9M.

Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.
Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα είχανν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.
Στις 19 Δεκεμβρίου έγινε η παρθενική πτήση του πρώτου από τα πέντε συστήματα ΜΕΑ Global Hawk του ΝΑΤΟ, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AGS.
Η ελβετική εταιρία RUAG προσφέρει 1,3 εκατ. Ευρώ για την απόκτηση τριών εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9M της Σλοβενικής Αεροπορίας.
---
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ


-Χερσαίες Δυνάμεις
Στις 31 Ιουλίου παραδόθηκαν οι πρώτοι πέντε πύργοι για άρματα M1A1. Θα ακολουθούσαν άλλοι 14 μέσα στον Αύγουστο.
Πιθανή είναι η συνεργασία Αιγύπτου - Κίνας / Β. Κορέας για τον εκσυγχρονισμό των βαλλιστικών πυραύλων, θεωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Αίγυπτος κατέστρεψε το Νοέμβριο 20 τούνελ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

-Ναυτικές Δυνάμεις
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε επίσημα η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου για την πώληση των δύο πλοίων Mistral στο Αιγυπτιακό Ναυτικό. Ακολούθησε στις 10 Οκτωβρίου η υπογραφή της σύμβασης. Τα πλοία, που επρόκειτο αρχικά να αποκτηθούν από το Ρωσικό Ναυτικό, θα παραδοθούν την επόμενη άνοιξη. Μαζί θα αποκτηθούν τέσσερα LCU και δύο L-CAT/EDAR. Κάθε Mistral μπορεί να μεταφέρει τέσσερα αποβατικά σκάφη, 16 ελικόπτερα και 13 άρματα μάχης.
Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή καθέλκυσης του πρώτου υποβρυχίου Type 209/1400 που προορίζεται για το Αιγυπτιακό Ναυτικό. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα Type 209/1400.
Η Αίγυπτος συζητά το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγγελίας από τη Γαλλία άλλων δύο κορβετών της οικογένειας Gowind. Υπό παραγγελία βρίσκονται σήμερα τέσσερις Gowind 2500, τρεις από τις οποίες θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. Στην περίπτωση προμήθειας μίας δεύτερης φρεγάτας τύπου FREMM από την Αίγυπτο, το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα ώφειλε να αναμένει τη ναυπήγησή της το καλύτερο το 2020, επισημαίνει το "TTU". Για τις δύο συμπληρωματικές Gowind, το χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης θα ολοκληρωνόταν αμεσότερα.
Το Αιγυπτιακό Ναυτικό παρέλαβε από τη Ρωσία μία ΤΠΚ Tarantul εξοπλισμένη με τέσσερις πυραύλους κατά πλοίων Moskit.
Η Γαλλία προτείνει στην Αίγυπτο την απόκτηση δύο νέων πλοίων για το Αιγυπτιακό Ναυτικό, πέρα από τις δύο κορβέτες Gowind 2500: ενός OPV και ενός παράκτιου περιπολικού σκάφους. Το OPV πιστεύεται ό, τι είναι το γνωστό L' Adroit. Τέλος, το παράκτιο περιπολικό ανήκει στον τύπο OPV50.
-Αεροπορικές Δυνάμεις
Η Αιγυπτιακή Αεροπορία παρέλαβε στις 29 Οκτωβρίου 2015 τα τελευταία τέσσερα μαχητικά F-16C/D Block 52M. Είχε προηγηθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα η παραλαβή άλλων οκτώ.
Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πώληση μαχητικών MiG-29 στην Αίγυπτο. Ωστόσο, η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει 40 ατρακτίδια στοχοποίησης που εξοπλίζουν... μαχητικά MiG-29M/-35! Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2016. Η Αιγυπτιακή Αεροπορία, αναλόγως την πηγή, ενδιαφέρεται για την απόκτηση 24, 46 ή 62 MiG-29.
Το Πακιστάν εξακολουθεί να προσφέρει το μαχητικό JF-17 στην Αίγυπτο για την κάλυψη των αναγκών της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, αιγυπτιακά F-16 συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη. Παράλληλα, η Αίγυπτος ενέκρινε την παράταση συμμετοχής της στον Αραβικό Συνασπισμό που επιχειρεί στην περιοχή κατά ένα ακόμη έτος.
Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα προμηθευτεί και θα εκσυγχρονίσει ένα ΑΣΕΠΕ E-2C Hawkeye μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Η Αίγυπτος φέρεται να ενδιαφέρεται για 12 Α400Μ αντί 1,8 δις $ και ελικόπτερα NH-90TTH/NFH.
Ανακοινώθηκε τελικά η συμφωνία πώλησης 46 επιθετικών ελικοπτέρων KA-52Κ από τη Ρωσία στην Αίγυπτο. Τα ελικόπτερα αποκτούνται, μεταξύ άλλων, για τον εφοδιασμό των ελικοπτεροφόρων Mistral με επιθετικά ελικόπτερα. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το 2017. Τα ελικόπτερα αναμένεται να εξοπλίσει το σύστημα ΗΠ President-S. Επίσης, φέρεται να έχει συμφωνήσει την απόκτηση 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52. Τέλος, η Boeing θεωρεί πιθανή την πώληση επιπλέον επιθετικών ελικοπτέρων AH-64.
Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης στην Αίγυπτο αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M2 και S-300VM. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2016. Η Αίγυπτος αποτελεί διαχρονικά παραλήπτη ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ενδεικτικά, την περίοδο 2000 - 2014, το Κάιρο ολοκλήρωσε την αναβάθμιση 30-40 συστημάτων Pechora-2M και άγνωστου αριθμού Shilka-M4, ενώ παρέλαβε οκτώ Tor-M1/2 και δύο Buk-M1/2.
-Διάστημα
Για το τρέχον έτος αναβλήθηκαν οι συζητήσεις απόκτησης ενός κατασκοπευτικού και ενός δορυφόρου επικοινωνιών από τη Γαλλία για την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος συζητά την απόκτηση των δύο δορυφόρων αντί κόστους 1 δις Ευρώ.
-Παράρτημα: Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σινά
Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο μέλη της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκαν από IED στο Σινά.
Οι Ισλαμιστές μαχητές στο Βόρειο Σινά διαθέτουν συστήματα MANPAD τύπου SA-18 Igla, όπως φανερώνει 37λέπτο προπαγανδιστικό βίντεο.

ΙΣΡΑΗΛ


Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό. Οι πρώτοι Ισραηλινοί χειριστές πρόκειται να σταλθούν στην ΑΒ Luke των ΗΠΑ στα μέσα του 2016 για κατάρτιση στο F-35.
Παράλληλα, το Ισραήλ φαίνεται ό, τι θα εκτελεί τη συντήρηση του F-35 εγχωρίως δίχως την ανάγκη να αποστείλει τα αεροσκάφη του στα προκαθορισμένα από τις ΗΠΑ περιφερειακά κέντρα υποστήριξης, εκτός μάλλον από τις μεγάλες συντηρήσεις.
Το Ισραήλ επιχειρεί να λάβει από τις ΗΠΑ περισσότερα μαχητικά F-35, ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων V-22 ως αντάλλαγμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις.
Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.
Η Ισραηλινή Αεροπορία προχωρά στην αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας των F-16I. Παράλληλα, μία μοίρα από αυτά έχει εξοπλιστεί με κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39 SDB.
Το Ισραήλ έχει παραχωρήσει 16 επιθετικά ελικόπτερα AH-1F στην Ιορδανία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Τα επιθετικά ελικόπτερα προήλθαν από τα πλεονάσματα της Ισραηλινής Αεροπορίας, στην οποία βρίσκονταν σε υπηρεσία έως το διάστημα 2013-14. Αρχικά προσφέρθηκαν στη Νιγηρία, όμως η μεταβίβαση απέτυχε λόγω άρνησης των ΗΠΑ.
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων CH-53 της Ισραηλινής Αεροπορίας. Περιλάμβανε την εγκατάσταση νέων συστημάτων αποστολής και αισθητήρων. Οι εργασίες στα πρώτα ελικόπτερα ξεκίνησαν το 2006. Στόχος είναι η διατήρηση του στόλου σε ενεργή δράση ως το 2025. Το Ισραήλ διατηρεί 23 CH-53 Yasur.
Όπως ανακοίνωσε στις 20/8 η Ισραηλινή Αεροπορία, στο Ισραήλ κατέφθασε μεταφορικό αεροσκάφος C-130J-30. Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει συνολικά έξι C-130J-30.
Η Ισραηλινή Αεροπορία θα επιθυμούσε την αύξηση του στόλου αεροσκαφών G550. Τα αεροσκάφη διατίθενται ως πλατφόρμες ΑΣΕΠΕ και ηλεκτρονικού πολέμου.
Αν και αρκετός ρόλος στη συλλογή πληροφοριών έχει αποδοθεί στα ΜΕΑ, το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αεροσκάφη B-200, μιας και προσφέρουν ταχύτερη δυνατότητα μετάβασης στο σημείο ενδιαφέροντος.
Το Ισραήλ αξιολογεί τη μετατροπή πολιτικών Boeing 767 ως εναλλακτική του KC-46A στο κρίσιμο ζήτημα αντικατάστασης των υφιστάμενων Boeing 707.

Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η πιθανότητα ενίσχυσης του Ισραήλ με μαχητικά F-15 / F-35 και πυραύλους Tomahawk, όπως επίσης την αύξηση της ετήσιας βοήθειας από 3 σε 5 δις $. Κατά τις συναντήσεις ακόμη αναμένεται η κατάθεση αποκλειστικής χρήσης από το Ισραήλ του F-35 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με αναφορά του "Institute for Science and International Security", το Ισραήλ έχει ενδεικτικά στην κατοχή του 115 πυρηνικές κεφαλές. Από το 1963 έχει συνολικά παράξει 660kg πλουτωνίου. Πέρα από τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολεμικά αεροπλάνα, στο οπλοστάσιό του βρίσκονται βαλλιστικοί αλλά και υποβρυχίως εκτοξευόμενοι πύραυλοι. Οι τελευταίοι εικάζεται πως φέρουν κεφαλή 3 ως 5kg πλουτωνίου. Οι ακραίες τιμές για το μέγεθος του οπλοστασίου αφορούν 90 και 290 κεφαλές.
Από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ισραηλινού Στρατού, έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις Παλαιστινίων 22 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 220 έχουν τραυματιστεί. Από την άλλη, άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων.
Ο Ισραηλινός Στρατός επιδιώκει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στρατιωτικών σχηματισμών του σε καθεστώς αστικού περιβάλλοντος. Σε δεύτερο επίπεδο, θα ακολουθήσει η βελτίωση της συνεργασίας του με την Ισραηλινή Αεροπορία στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Το Ισραήλ, τέλος, επιθυμεί να επιτύχει μέσα στη δεκαετία μεγαλύτερη βελτίωση (ποσοτικά και ποιοτικά) στις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες μη επανδρωμένες πλατφόρμες.
Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ παράγει το πρωτότυπο τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 8x8 που πρόκειται να συμμετέχει στην αντικατάσταση των M113. Το όχημα, που φέρει το όνομα Eitan, θα έχει το μισό βάρος του Nammer. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας Carmel επιχειρείται να βρεθεί το επόμενο άρμα μάχης του Ισραηλινού Στρατού. Το νέο άρμα δεν θα αντικαταστήσει το Merkava Mk4 και θα έχει βάρος 32 τόνων.
Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να τροποποιήσει ποσότητα αποσυρθέντων Merkava Mk2 σε βαρέα ΤΟΜΠ.

Ο Ισραηλινός Στρατός προτείνει την απόσυρση του παλαιότερου υποβρυχίου τύπου Dolphin όταν το τρίτο Dolphin II παραληφθή από τη Γερμανία. Έτσι, προτείνεται να διαμορφωθεί η οροφή δύναμης σε πέντε υποβρύχια.
Το δεύτερο υποβρύχιο τύπου Dolphin II, INS Rahav, ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου τον πλου από το Κίελο για τη Χάιφα.
Το Ισραηλινό Ναυτικό πραγματοποίησε στις 26/11 επιτυχή δοκιμή του αντιαεροπορικού πυραύλου Barak-8. Τη δοκιμή έκανε η κορβέτα τύπου Sa'ar 5, INS Lahav. Ο Barak-8 αναμένεται να επιτύχει Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα το 2016. Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ναυτικό, η εμβέλειά του ξεπερνά τα 62 μίλια. Η εμβέλεια του πύραυλου Barak-8 θα μπορούσε όμως τελικά να φθάσει τα 90km, σύμφωνα με ινδικές πηγές. O Barak-8 πρόκειται να εξοπλίσει αρχικά ινδικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία.

Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις.
Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό. Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.
Στην πλέον πρόσφατη σύμβαση του Αμερικανικού Πενταγώνου με τη Lockheed Martin για την παραγωγή 55 μαχητικών F-35 περιλαμβάνονται επτά αεροσκάφη για το Ισραήλ.
Η Ισραηλινή Αεροπορία θέλει την προμήθεια μίας νέας μοίρας μαχητικών F-15 (πιθανότατα Silent Eagle) στο πλαίσιο της ετήσιας αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες φαίνεται επιπλέον πως έχουν εγκρίνει την αποδέσμευση μεταφορικών αεροσκαφών V-22.
Το Ισραήλ πέτυχε να μικρύνει εντυπωσιακά το χρόνο εξέτασης του στόλου F-16 , με αφορμή δομικό πρόβλημα, με τη χρήση υπερήχου!
Το Ισραήλ επιθυμεί να εμπλουτίσει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot με νέο ραντάρ για την καλύτερη εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων ΜΕΑ.
Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε επιτυχής δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-3. Ακολούθησε στις 21 Δεκεμβρίου επιτυχής δοκιμή του συστήματος David's Sling.
Σύμφωνα με το "Popular Mechanics", το Ισραήλ έχει δώσει άδεια για την πώληση στο εξωτερικό του συστήματος MEA καμικάζι Hero 30. Το Hero 30 έχει βάρος 7lb και πολεμική κεφαλή 1lb. Το σύστημα έχει αυτονομία 30 λεπτών.
Τα συστήματα ΜΕΑ Hermes 900 της Ισραηλινής Αεροπορίας βρίσκονται πια σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση.
Η Ισραηλινή Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο μεταφορικό αεροσκάφος C-130H. Μετά τον εκσυγχρονισμό τους, τα αεροσκάφη θα παραμείνουν σε χρήση ως το 2040.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη συμμετοχή σε άσκηση καταρτιζόμενων χειριστών με εκπαιδευτικά M-346 Lavi. Η Ισραηλινή Αεροπορία, αντίθετα, απέσυρε στις 13 Δεκεμβρίου το A-4 Skyhawk έπειτα από 48 έτη υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του μαχητικού F-35 δύο ισραηλινές εταιρίες απέσπασαν από τη Lockheed Martin συνολικό βιομηχανικό έργο αξίας 770 εκατ. $. Η Elbit Systems συμμετέχει στην κατασκευή του HDMS. Η IAI κατασκευάζει μέρη των πτερύγων.
Στις 12 Ιανουαρίου κατέπλευσε στη Χάιφα το πέμπτο υποβρύχιο της οικογένειας Dolphin, δεύτερο του βελτιωμένου τύπου Dolphin-II, ΙNS Rahav.
Η κατασκευή του πρώτου ισραηλινού F-35 (με κωδικό AS-1) θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Το Ισραήλ πρόκειται να δαπανήσει ως το 2020 78,6 δις $ για την κάλυψη των αμυντικών του αναγκών.
Το Κογκρέσο ενέκρινε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 των ΗΠΑ κονδύλι 487 εκατ. $ για την ενίσχυση των ισραηλινών αντιπυραυλικών προγραμμάτων. Επίσης εγκρίθηκαν 40 εκατ. $ για την καταπολέμηση των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ ευελπιστεί να αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα "David's Sling" έως τα μέση του 2016.
Ο επικεφαλής των αντιπυραυλικών προγραμμάτων "Iron Dome", "David's Sling" και "Arrow" αποπέμφθηκε των καθηκόντων του έπειτα από την εύρεση ευαίσθητων στοίχειων για τα προγράμματα στον προσωπικό του Η/Υ.
Η Lockheed Martin εκτελεί εργασίες εγκατάστασης υποσυστημάτων στο πρώτο ισραηλινό C-130J, μετατροπές που επιθυμεί η Ισραηλινή Αεροπορία για να καλυφθούν ειδικές απαιτήσεις. Το πρώτο αεροσκάφος θα ακολουθήσει δεύτερο, ενώ το τρίτο διαθέτει τις μετατροπές από κατασκευής.
Στα μέσα του 2016 θα έχει παρθεί η απόφαση της αναβάθμισης των 25 μαχητικών F-15I. Κύριο στοιχείο της θα είναι η εγκατάσταση radar τύπου AESA, πιθανώς το APG-82(V)1.
Η Ισραηλινή Αεροπορία προμηθεύεται βόμβες γενικής χρήσης IMI MPR-1000 και MPR-2000.
Ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε τα αερόστατα τύπου Skystar 300. Τα συστήματα, που χρησιμοποιούνταν για αποστολές επιτήρησης, αντικαθιστούν τα νεότερα τύπου Skystar 330.
Τα ισραηλινά MLRS σύντομα θα εξοπλιστούν με την εγχώρια κατευθυνόμενη ρουκέτα Romah. Η ισραηλινή ρουκέτα έχει εμβέλεια 32km, πολεμική κεφαλή 20kg και CEP <10m.
Ανάθεση έργου αξίας 70 εκατ. $ απέσπασε η Elbit για την παραγωγή συστημάτων ΗΠ για τον εξοπλισμό αεροσκαφών της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται 10 μαχητικά του τύπου για την Ισραηλινή Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019.
Στις 30 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη αυτόνομη πτήση του ΜΕΑ Air Mule, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 454kg φορτίο σε απόσταση 50km.
Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των εκπαιδευόμενων χειριστών της 171ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Ισραηλινής Αεροπορίας, μία από τις πρώτες ή η πρώτη έπειτα από την έναρξη χρήσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους M346 Lavi.

ΛΙΒΑΝΟΣ

-Κυβερνητικές δυνάμεις
Τον Απρίλιο αναμένεται να παραδοθεί η δεύτερη παρτίδα γαλλικών όπλων που χρηματοδοτείται από πόρους της Σ. Αραβίας. Στην πρώτη παρτίδα, που παραδόθηκε το 2015, αποτελείτο από 48 Α/Τ συστήματα MILAN από τα αποθέματα του Γαλλικού Στρατού. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Monde", οι παραδόσεις κινδυνεύουν από πιθανή αλλαγή στάσης του υπουργού άμυνας της Σ. Αραβίας.
Στις 22 Ιουλίου εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πιθανή πώληση 1.500 Α/Τ πυραύλων TOW-2A και 20 εκτοξευτών στο Λιβανικό Στρατό, έναντι κόστους 245 εκατ. $. Το πακέτο περιλαμβάνει 500 πυραύλους της εξειδικευμένης έκδοσης κατά οχυρωμένων θέσεων πεζικού.
Ο Λιβανικός Στρατός κάνοντας χρήση βρετανικής δωρεάς 10 εκατ. $ δημιουργεί στρατιωτική μονάδα συνοριοφυλάκων για την επιτήρηση τομέα 100km των συνόρων Λιβάνου - Συρίας.
Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού.
Στις 31 Οκτωβρίου ανατέθηκε στη Sierra Nevada έργο αξίας 172 εκατ. $ για την κατασκευή έξι ελικοφόρων αεροσκαφών Super Tucano για λογαριασμό της Λιβανικής Αεροπορίας.
-Χεσμπολάχ
Η λιβανική οργάνωση Χεσμπολάχ πρόκειται να λάβει 75 άρματα μάχης T-55 και T-72 από τη Συρία, μεταδίδει ισραηλινό δημοσίευμα.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ πως η Χεσμπολάχ έχει στην κατοχή της Α/Α συστήματα SA-22 και αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont.

ΣΥΡΙΑ

Έντονη φημολογία έχει ξεσπάσει σχετικά με την παράδοση ή μη έξι αναχαιτιστικών MiG-31 από τη Ρωσία στη Συριακή Αεροπορία.
Αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση της ISIS με χημικά στο Χαλέπι.
Σε 101 ανήλθαν οι επιθέσεις αυτοκτονίας από μαχητές της ISIS το τελευταίο εξάμηνο στη Συρία.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση του Συριακού Στρατού σε αγορά στην πόλη Douma.
Συριακό πολεμικό αεροσκάφος που πραγματοποιούσε βομβαρδισμό σε περιοχή Αντικαθεστωτικών στην επαρχία Idlib συνετρίβη στιχοίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 37 ατόμων.
Μαχητικό Su-22M-4 της Συριακής Αεροπορίας καταρρίφθηκε στις 17/9 πλησίον της ΑΒ Τ4.

Αυστραλία, Μεγ. Βρετανία και Γαλλία επέκτειναν την αεροπορική τους δράση στη συριακή επικράτεια. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, βρετανικό οπλισμένο ΜΕΑ έπληξε τα τέλη Αυγούστου Βρετανούς Τζιχαντιστές. Η Γαλλική Αεροπορία περιορίζεται σε αναγνωριστικές πτήσεις με μαχητικά Rafale, που φέρουν ατρακτίδιο αναγνώρισης Reco NG, και ένα ΑΦΝΣ Atlantique-2. Την πρώτη αποστολή, που διήρκεσε εξήμισι ώρες, πραγματοποίησαν δύο Rafale εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος MICA και ατρακτίδιο Reco NG.
Ο Ολλανδός διοικητής των ολλανδικών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Tom Middendorp, προτείνει την επέκταση των αεροπορικών επιχειρήσεων από τα ολλανδικά μαχητικά F-16 στη Συρία. Η Ολλανδική Αεροπορία επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ για μήνες και Ολλανδοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ιρακινού Στρατού. Παρόμοιο ενδεχόμενο μελετά η Αυστραλία.
Η βρετανική εφημερίδα "Mail" ισχυρίζεται τη συμμετοχή Βρετανών μελών της SAS στην πετυχημένη αμερικανική επιχείρηση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη συριακή επικράτεια στις 15/5.
Το 1/3 των αμερικανικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στο Κομπάνι αφέθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 της 9ης Μοίρας Βομβαρδιστικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 1000 μαχητών της ISIS.
Δημοσίευμα της "Washinghton Post" αναφέρει την εκτέλεση μυστικών αποστολών MEA για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία για τη δολοφονία αξιωματούχων της ISIS.
Στη Συρία έχουν μετασταθμεύσει 28 ρωσικά μαχητικά Su-30SM (4), Su-24M2 (12) και Su-25 (12), ελικόπτερα Mi-24 (2) και Mi-17 (2), Α/Α συστήματα Pantsir-S1, έξι άρματα μάχης T-90 και 26 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Στην περιοχή ακόμη βρίσκονται Il-78, ενώ μεταφορές εκτελούν μεταφορικά Il-76 και An-124. Οι χερσαίες δυνάμεις εκτιμώνται σε 3.000 στρατιώτες. Προηγουμένως είχε καταγραφεί απόσπασμα Ρώσων κατά τη διάρκεια μάχης του Συριακού Στρατού, περιστατικό που αποδεικνύει την ολοένα αμεσότερη ρωσική εμπλοκή στα συριακά γεγονότα.

38 Ισλαμιστές μαχητές πέθαναν από επιδρομές της Συριακής Αεροπορίας στην Παλμύρα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.
Σε 250 χιλιάδες νεκρούς ανέρχονται τα θύματα του Συριακού Πολέμου. Από αυτούς οι 74 χιλιάδες ήταν άμαχοι.
Θωρακισμένα οχήματα τύπου Lynx που πουλήθηκαν στη Ρωσία από την Ιταλία το 2010 - 2012, βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Συριακού Στρατού, όπως φανερώνουν φωτογραφίες.
Σε βίντεο διαπιστώθηκε η χρήση συστημάτων TOS-1 από το Συριακό Στρατό.
Το Ισραήλ εκτιμά ό, τι το 90% του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων της Συρίας έχει απωλεστεί.
Την εμφάνισή τους στη Συρία έχουν κάνει ρωσικά άρματα μάχης T-90. Παράλληλα, η Ρωσία φέρεται να έχει εξοπλίσει το Συριακό Στρατό με πυροβόλα MTSA-B των 152mm, με επιπλέον ΠΕΠ BM-27 και BM-30.
Κύριος προμηθευτής αντιαρματικών όπλων TOW στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με μαρτυρία Σύρου στρατιωτικού στο πρακτορείο "Reuters", είναι η Σ. Αραβία, ενώ τον ανεφοδιασμό των ανταρτών διασφαλίζει η Τουρκία.
Σε περίπου 2.000 άτομα έχει ανέλθει η ιρανική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ιρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις με ΜΕΑ "καμικάζι" κατά ισλαμιστικών στόχων στη Βόρεια Συρία. Τα ΜΕΑ είναι φορτωμένα με εκρηκτικά καταστρεπτικότητας παρόμοιας με βλήματος όλμου των 81mm.
Σύμφωνα με εφημερίδα του Κουβέιτ , το Ιράν σκέφτεται να στείλει στη Συρία δύο μοίρες μαχητικών. Κατά την ίδια εφημερίδα, η Συρία παρουσιάζεται να έχει προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.

Η ISIS είναι αναγκασμένη να αγοράζει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, παρά τα λάφυρα που έχει ήδη αποσπάσει από τον Ιρακινό και Συριακό Στρατό, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times". Τα περισσότερα από αυτά προμηθεύεται διαμέσω της πόλης Azzar - στα τουρκοσυριακά σύνορα - ή από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι ξένοι μαχητές σε Ιράκ και Συρία ξεπερνούν τις 31.000.

Από την έναρξη των Δυτικών επιχειρήσεων στη Συρία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αεροπορικές επιδρομές.
Η Γερμανία αποφάσισε την αποστολή έξι βομβαρδιστικών Tornado ECR και ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT στο πλαίσιο των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τα έξι Tornado ECR θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνώρισης. Ανάμεσα στα συστήματα που επιστρατεύει η Γερμανία, τέλος, βρίσκεται ένας στρατιωτικός δορυφόρος. Στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή αεροσκάφους A310 MRTT, το οποίο ανεφοδίασε συμμαχικά αεροσκάφη.
Στις 21/11 αεροσκάφη A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας εξουδετέρωσαν 283 οχήματα.
Η Δανία θα μπορούσε να συμμετέχει σε πλήγματα κατά της ISIS τον επόμενο χρόνο εφόσον τα μαχητικά της επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Kristian Jensen.
Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει τη χρήση αεροσκάφους Sentinel για ένα ακόμη έτος στη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG ως τρομοκρατική.
Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη αποστολή κρούσης από γαλλικά μαχητικά κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την εκτέλεσή της, πέντε μαχητικά Rafale έπληξαν με οκτώ βόμβες στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Deir-al-Zour.
Μετά την ανάπτυξή του στην Ανατ. Μεσόγειο, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle μετέβη στον Περσικό Κόλπο. Το πλοίο φέρει 18 μαχητικά Rafale M, 8 μαχητικά Super Etendard και δύο ΑΣΕΠΕ E-2C. Μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν 130 εξόδους, 22 επιδρομές και εννέα πτήσεις ISR.
Η νέα κυβέρνηση του Καναδά επιθυμεί να τερματίσει τη δράση της Καναδικής Αεροπορίας κατά της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
Στις 2 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS στη Συρία. Συνέπεια της απόφασης υπήρξε η ενίσχυση του αριθμού των οκτώ βομβαρδιστικών Tornado GR4 που βρίσκονται στην ΑΒ Ακρωτηρίου με άλλα δύο καθώς και η αποστολή έξι μαχητικών Eurofighter Typhoon. Στην ίδια βάση υπάρχουν δύο συστήματα Sentinel. Στην πρώτη τους αποστολή, που συνέβη λίγες ώρες μετά την απόφαση, τέσσερα Tornado έπληξαν με πέντε Paveway IV την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Omar. Η πρώτη επιδρομή των Eurofighter Typhoon έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην ίδια - πάλι - περιοχή.
Το Βέλγιο εξετάζει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη Μ. Ανατολή κατά της ISIS, ενώ η Ολλανδία σκέπτεται την επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία.
Το Κατάρ ισχυρίζεται ό, τι θα μπορούσε να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία.
Στις 19 Οκτωβρίου κατέπεσε έπειτα από μηχανική βλάβη ΜΕΑ MQ-9 Reaper της Αμερικανικής Αεροπορίας σε περιοχή της ΝΑ Τουρκίας.
Αμερικανοί πιλότοι μαρτυρούν ό,τι 3 στις 4 φορές που ζητούν έγκριση να πλήξουν στόχους της ISIS δεν την παίρνουν λόγω πιθανότητας πρόκλησης απωλειών αμάχων.

Στις 30 Σεπτεμβρίου έγιναν οι πρώτοι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία κατά ισλαμιστικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί αίτημα βοήθειας από τη συριακή κυβέρνηση και έγκριση από τη ρωσική βουλή. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες, έγιναν 125 αποστολές.
Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Κατά την επιχείρηση διάδωσης, ελικόπτερο Mi-8 επλήγη με αντιαρματικό πύραυλο από Αντικαθεστωτικούς.
Ύστερα από την κατάρριψη του Su-24, το ρωσικό υπουργείο άμυνα αποφάσισε και ανέπτυξε στη Συρία δύο (;) αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-400. Σύμφωνα με τις αναφορές, το S-400 είναι ικανό να εξουδετερώσει εναέριους στόχους σε απόσταση έως 400km.
Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά μόλις 1 από τις 20 εξόδους της Ρωσικής Αεροπορίας έχει στόχο την ISIS.
Όσον αφορά τα σύγχρονα πυρομαχικά, τα ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρουν KH-25L, KH-29L, KAB-250 και KAB-500.
Ο στόλος των μαχητικών Su-34 στη Συρία, όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό από δορυφόρο, έχει ενισχυθεί με τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη.
Ρωσία και Ισραήλ αποφάσισαν στις 21 Σεπτεμβρίου την ύπαρξη μηχανισμού συνεργασίας για την αποτροπή... εκπλήξεων κατά την παραμονή ρωσικών μαχητικών και ελικοπτέρων στη Συρία.
Η Ρωσική Αεροπορία έχει αναπτύξει τουλάχιστον ένα αεροσκάφος ELINT Il-20.
Στις 6/7 Οκτωβρίου τέσσερα ρωσικά πλοία εκτόξευσαν 26 πυραύλους Kalibr-NK από την Κασπία Θάλασσα και έπληξαν στόχους στη Συρία.
Ομάδες του FSA ζητούν από τις ΗΠΑ την παροχή φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών και ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων.
Το εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος της ρωσικής επέμβασης στη Συρία ανέρχεται σε έως 4 εκατ. $.
Η Ρωσία, σύμφωνα με την "Wall Street Journal", φέρεται να έχει μετακινήσει ειδικές δυνάμεις από την Ουκρανία στη Συρία.
Στις 17 Νοεμβρίου 25 στρατηγικά βομβαρδιστικά (14 Tu-22M3, 6 Tu-95MS και 5 Tu-160) εξαπέλυσαν για πρώτη φορά βομβαρδισμούς κατά ισλαμιστικών στόχων στη Συρία.
Στις 8 Δεκεμβρίου το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don εξαπέλυσε πυραύλους Kalibr, οι οποίοι έπληξαν δύο σημεία διοίκησης της ISIS στην περιοχή της Al-Raqqa.
Σε διάστημα πέντε ημερών η Ρωσική Αεροπορία κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 οχήματα μεταφοράς καυσίμων της ISIS. Επίσης, Κατά τους δύο πρώτους μήνες εμπλοκής της στη Συρία, αναφέρει το SOHR, η Ρωσική Αεροπορία έχει εξουδετερώσει 419 μαχητές της ISIS, 598 άλλους Ισλαμιστές αλλά έχει προκαλέσει το θάνατο 485 αμάχων.

Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχασαν το 2015 τη ζωή τους κατά τον πόλεμο στη Συρία.
Κατά το "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons", το συριακό οπλοστάσιο χημικών όπλων καταστράφηκε εντελώς. Η διαδικασία καταστροφής του διήρκεσε παραπάνω από δύο χρόνια.
Συγκρινόμενο εδαφικά με την 1/1/2015, οπότε κατείχε σε Ιράκ και Συρία 90.800 τετρ. km, το Ισλαμικό Κράτος είχε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 περιοριστεί σε 72.000 τετρ. km. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εδάφους πέτυχαν οι Κούρδοι της Συρίας οι οποίοι αύξησαν την επιφάνεια που ελέγχουν κατά 186%. Στις 14 Δεκεμβρίου οι Κούρδοι είχαν καταλάβει 15.800 τετρ. km.
Στην προσπάθειά του να αποφύγει παρεμβολές στις επικοινωνίες ο FSA ισχυρίζεται ό, τι κάνει χρήση walkie-talkies. Στη Συρία, πριν την έκρηξη του πολέμου, όλες οι επικοινωνίες βρίσκονταν υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών δράσης στη Συρία, το ρωσικό αεροπορικό εκστρατευτικό σώμα έχει πραγματοποιήσει 5.240 επιδρομές έναντι αντικαθεστωτικών και ισλαμιστικών στόχων.
Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης έως σήμερα τα μεταφορικά αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει 280 πτήσεις στη Συρία.
Στις 30 Δεκεμβρίου καταστράφηκε Α/Α σύστημα SA-8 των Αντικαθεστωτικών από ρωσικό βομβαρδιστικό Su-34.
Η Ρωσική Αεροπορία χρησιμοποιεί στη Συρία από τα τέλη Δεκεμβρίου ένα ΑΣΕΠΕ A-50 Mainstay.
Η Ρωσική και η Συριακή Αεροπορία έχουν ξεκινήσει κοινές αποστολές στη Συρία. Στην πρώτη φορά, δύο συριακά MiG-29 παρείχαν συνοδεία σε δύο ρωσικά Su-25.
Η Ρωσία αναπτύσσει επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 στη Συρία. 
Το καταδρομικό Varyag αντικατέστησε το αντίστοιχο, Moskva, στα ανοικτά της Συρίας.
Οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει έγγραφα της ISIS με τα οποία κατηγείται η ισλαμιστική οργάνωση για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Τα έγγραφα αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Συρία τον προηγούμενο Μάιο.
Το μαχητικό F-22 με s/n 09-0174 και όνομα "The Maloney's Pony" ήταν το πρώτο από τα αεροσκάφη του τύπου που έλαβε το βάπτισμα του πυρός το Σεπτέμβριο του 2014 στη Συρία.
Στις 10 Ιανουαρίου βομβαρδιστικό Tornado GR4 της Βρετανικής Αεροπορίας έπληξε στόχο με αντιαρματικό πύραυλο Brimstone πλησίον της Ράκκα, όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τις βρετανικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την ίδια επιχείρηση, υπήρξε συνεργασία στα πλήγματα των επανδρωμένων αεροσκαφών με οπλισμένα ΜΕΑ Reaper. Τα τελευταία εξουδέτερωσαν στόχους με πύραυλους AGM-114 Hellfire.
Στις 11 Ιανουαρίου σημειώθηκε η 1.000η πολεμική έξοδος βρετανικών μέσων στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS.
Η Βρετανική Αεροπορία είναι υπεύθυνη για τη συλλογή περισσότερων από των μισών δεδομένων του Δυτικού Συνασπισμού σε Ιράκ και Συρία στο χώρο της τακτικής αναγνώρισης.
Τη νύκτα 2 και 3 Ιανουαρίου τέσσερα μαχητικά Rafale έπληξαν, πιθανώς με οκτώ πύραυλους SCALP-EG στρατιωτικό στόχο παραγωγής όπλων ανατολικά του Χαλεπίου. Ήταν η πρώτη φορά που ο SCALP-EG χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Συρίας. Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά επιχειρησιακά το όπλο στη Λιβύη, το 2011, χρησιμοποιώντας συνολικά 15 SCALP-EG. Το 2015, το όπλο, χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων παραγόντων, η χρήση τους δικαιολογείται από την μελλοντική πρόβλεψη ύπαρξης στο γαλλικό οπλοστάσιο μόνο 100 πυραύλων του τύπου.
Το καναδικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού CC-150T Polaris από την άφιξή του στη Μεσοποταμία έως τις 18 Ιανουαρίου έχει μεταφέρει 20.700.000 λίβρες καυσίμου σε αεροσκάφη του Δυτικού Συνασπισμού. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού με 60 αεροσκάφη!
Τα δύο πρώτα γερμανικά αεροσκάφη Tornado ECR, που στάλθηκαν στην Τουρκία για να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας αναγνωριστικό ρόλο κατά της ISIS, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το συγκεκριμένο ρόλο επειδή δεν έχουν υποστεί το πρόγραμμα αναβάθμισης ASSTA 3. Γι' αυτό το ρόλο πραγματοποιήθηκε αντικατάστασή τους τον τρέχοντα μήνα. Κατά το γερμανικό προγραμματισμό, όλα τα Tornado ECR θα έχουν περάσει το ASSTA 3. Η πρώτη αποστολή δύο αεροσκαφών έγινε στις 8 Ιανουαρίου.

Σχόλια