Περίληψη | 4ο Τρίμηνο 2015 (Συγκεντρωτικό)

21/09/2015 - 21/12/2015

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί παράθεση των κύριων γεγονότων κατά το χρονικό διάστημα 21/09/2015 έως 21/12/2015.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

-Εισαγωγή
Το Κοινοβούλιο επικύρωσε στις 16 Δεκεμβρίου την ελληνο-ρωσική στρατιωτική συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία διευκολύνεται η υποστήριξη των υφισταμένων οπλικών συστημάτων σοβιετικής / ρωσικής προέλευσης που υπηρετούν στις ΕΕΔ.


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να καλύψει περικοπές ύψους 300 εκατ. Ευρώ6 μέσα από 15ετές πρόγραμμα πωλήσεων μη χρησιμοποιούμενων οπλικών συστημάτων. 

Επανέρχεται το αμερικανικό αίτημα στάθμευσης στην 133ΣΜ συστημάτων ΜΕΑ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Το αίτημα πιθανότατα αφορά MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper. Το αίτημα επιθυμεί να συνδυάσει η ελληνική πλευρά και με στρατιωτικά ανταλλάγματα. 

-Χερσαίες δυνάμεις 
Σημαντική έλλειψη κονδυλίων ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΣ, αποκάλυψε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Α/ΓΕΣ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο ΕΣ έχει εξασφαλίσει 210 από τα συνολικά 600 εκατ. Ευρώ για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του για το επόμενο έτος. 

Σε υπηρεσία βρίσκονται τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης BMP-1 / ZU-23, υπογραμμίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά". Στο κείμενο αναφέρεται ό,τι οι τελικές απαιτήσεις αφορούν 70 εώς 100 τέτοια οχήματα. Δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επίσης υπογραμμίζει ό, τι τελικώς τα 16 οχήματα που κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά θα οδηγηθούν σε προσωρινή αποθήκευση. Υπενθυμίζεται, το ΣΤ' τελωνείο Πειραιά έχει κατασχέσει 16 θωρακισμένα οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη επικαλούμενο την Παράγραφο 9 της Απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ. Οκτώ από τα οχήματα είναι Typhoon GSS-300, κατηγορίας MRAV. To Τyphoon μπορεί να μεταφέρει έως 10 άτομα και να εξοπλιστεί με πολυβόλο 7,62mm ή 12,7mm. 

Η Αεροπορία Στρατού πρόκειται τελικά να ενισχυθεί με 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D έπειτα από την κατακύρωση του έργου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρασκήνιο". Πριν τα ελικόπτερα παραληφθούν, θα υποστούν πρόγραμμα ανακατασκευής. Το κόστος της προμήθειας θα ανέλθει στα 125,8 εκατ. $. Πρόθεση του ΓΕΣ, πάντως, φαίνεται να είναι η τελική απόκτηση 15 ελικοπτέρων του τύπου CH-47D, όπως αναφέρει πληθώρα δημοσιευμάτων στον Τύπο. 

-Ναυτικές δυνάμεις 
Στην Ημερήσια Διαταγή του Α/ΓΕΝ, με αφορμή την Εορτή του Προστάτη Αγίου του Πολεμικού Ναυτικού, επεσημαίνεται η επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων "ΠΙΠΙΝΟΣ" και "ΜΑΤΡΩΖΟΣ" το 2015 στο Στόλο, όπως και η ένταξη της ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ". Παράλληλα, διεξάγονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της ναυπήγησης και παράδοσης των δύο τελευταίων πυραυλάκατων. Επίσης, το Νοέμβριο ξεκίνησε το πρόγραμμα επανενεργοποίησης και αναβάθμισης των πέντε P-3B. Ο Α/ΓΕΝ, τέλος, τόνισε τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων μέσων, τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 και την απόκτηση νέων φρεγατών, όταν οι οικονομικές συνθήκες την επιτρέψουν. Σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού "Άμυνα & Διπλωματία", το "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" πραγματοποιεί δοκιμές εν πλω. 

Στις 19 Οκτωβρίου έγινε η τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της πέμπτης πυραυλακάτου τύπου Super Vita "ΡΙΤΣΟΣ". 

Μίνι πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πρόκειται να υποστεί η ΤΠΚ "ΒΟΤΣΗΣ", αναφέρει η "e-Άμυνα". Σημαντικότερη αλλαγή θα αποτελέσει η αντικατάσταση του ραντάρ ναυτιλίας. 

Ξεκίνησε η χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B με την αποδέσμευση της προκαταβολής. 

-Αεροπορικές δυνάμεις 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Παραπολιτικά", γαλλικές εταιρίες ενδιαφέρονται για τα προγράμματα της νέας φρεγάτας και της αναβάθμισης των μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM. 

Παρά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι δοκιμές του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας nEUROn θα συνεχιστούν και το 2016. Από την πρώτη πτήση ως σήμερα, το UCAV έχει πραγματοποιήσει 123 πτήσεις δοκιμών. 

Η Γερμανία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να συμμετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού των τεσσάρων A330 MRTT που έχουν ηδη συμφωνήσει οι Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης χώρες που δεν έχουν αποκτήσει το A330 MRTT, όπως η Ελλάδα. Η Γερμανία ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τα τέσσερα Α310 MRTT που διατηρεί και εξετάζει την απόκτηση τριών A330 MRTT. Πέρα από τη Γερμανία, η Γαλλία προχώρησε στην απόκτηση οκτώ A330 MRTT. 

-Διάστημα και Κυβερνοπόλεμος 
Μέλος του νατοϊκού κέντρου Κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Ελλάδα. Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο. 

Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος. 

ΚΥΠΡΟΣ 

-Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές 
Για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", θα είναι εφικτή η πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον αυτά κρίνονται ό, τι "είναι απαραίτητα αναγκαία για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας". 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται να αποκτήσει περιπολικό ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ αντί κόστους 44 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η αγορά άλλων δύο ή τριών παρόμοιων σκαφών από ευρωπαϊκή χώρα. Γι' αυτά ενδιαφέρον έχει ήδη υπάρξει από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Προηγουμένως, δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Σημερινή" ανέφερε ό, τι η Κύπρος προσανατολιζόταν στην προμήθεια ενός (αντί δύο) περιπολικού σκάφους από το Ισραήλ και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση άλλων τριών. 

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επιπλέον οι συζητήσεις απόκτησης δύο πλωτών μέσων ανοικτής θαλάσσης από τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα "Η Καθημερινή". Τα δύο σκάφη θα είναι διπλής χρήσης, νέας κατασκευής, και θα ενταχθούν στο δυναμικό της Λιμενικής Αστυνομίας. 

Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού. 

-Βρετανική δραστηριότητα 
Η Βρετανική Κυβέρνηση έδωσε άδεια χρήσης της ΑΒ Ακρωτηρίου στη Γαλλία εφόσον απαιτηθεί για λόγους ασφαλείας των γαλλικών αεροπορικών μέσων του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS. Σύμφωνα δε με tweet Γάλλου δημοσιογράφου και όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό, μαχητικά Super Etendard έκαναν χρήση της βρετανικής άδειας. 

Στις 2 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS στη Συρία. Συνέπεια της απόφασης υπήρξε η ενίσχυση του αριθμού των οκτώ βομβαρδιστικών Tornado GR4 που βρίσκονται στην ΑΒ Ακρωτηρίου με άλλα δύο καθώς και η αποστολή έξι μαχητικών Eurofighter Typhoon. Στην ίδια βάση υπάρχουν δύο συστήματα Sentinel. Στην πρώτη τους αποστολή, που συνέβη λίγες ώρες μετά την απόφαση, τέσσερα Tornado έπληξαν με πέντε Paveway IV την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Omar. Η πρώτη επιδρομή των Eurofighter Typhoon έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην ίδια - πάλι - περιοχή. 

Το τελευταίο έτος τα βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado, που επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου, και τα οπλισμένα ΜΕΑ MQ-9 Reaper έχουν πραγματοποιήσει 280 αποστολές κρούσης κατά της ISIS στο Ιράκ. 

ΤΟΥΡΚΙΑ 

-Κατάρριψη ρωσικού Su-24 
Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας. 

Στον απόηχο της κατάρριψης του Su-24, η Ρωσία αποφάσισε τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται, η Τουρκία είχε αποκτήσει μετά την Γερμανική Ενοποίηση τεθωρακισμένα οχήματα BTR-60/80, μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17 και μεγάλη ποσότητα φορητού οπλισμού για τον εξοπλισμό της Στρατοχωροφυλακής. Με την απόφαση αυτή, επιπλέον, εκμηδενίζεται η συμμετοχή ρωσικών οπλικών συστημάτων σε υφιστάμενους ή νέους διαγωνισμούς. 

Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, ο Τουρκικός Στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη ΝΑ Τουρκία, μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά 20 αρμάτων μάχης M-60T από τη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά έως 100 M-60T.

Απαντώντας στην ανάπτυξη προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία στη Συρία, η Τουρκία ανέπτυξε εγχώριας κατασκευής σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL.

-Επιχειρήσεις κατά Κούρδων / ISIS 
Δεκαεννέα νεκροί και δέκα τραυματίες ήταν ο απολογισμός του Τουρκικού Στρατού από ενέδρα Κούρδων ανταρτών στις 6/9 στην περιοχή Daglica της επαρχίας Hakkari. Σε άλλη περίπτωση, έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την πυροδότηση IED στις 23 Νοεμβρίου στην περιοχή Mus της ΝΑ Τουρκίας. Από τον Ιούλιο, οι απώλειες του Τουρκικού Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας από το PKK ανήλθαν σε 180 άτομα. 

Τουρκικό στρατιωτικό σώμα που αναπτύχθηκε εντός του Ιράκ και πλησίον της Μοσούλης δέχθηκε επίθεση από μαχητές της ISIS με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών. Η παρουσία του Τουρκικού Στρατού οδήγησε την Ιρακινή Κυβέρνηση σε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αμερικανική προτροπή για την απομάκρυνση του.

 Στην ΑΒ Incirlik 12 αεροσκάφη ΕΑΥ A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας. Στην ίδια βάση είχαν επίσης μετασταθμεύσει έξι F-15C και 6 F-15E, τα οποία όμως επέστρεψαν στη βάση τους.

Στις 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η κατάρριψη άγνωστης εθνικότητας ΜΕΑ στην ΝΑ Τουρκία. 

Παρά την κλιμάκωση του Συριακού Εμφυλίου, οι ΗΠΑ στις 13 Οκτωβρίου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία απόσυρσης των Α/Α συστημάτων Patriot, τα οποία αναπτύχθηκαν στη ΝΑ Τουρκία το 2013 ως μέσο προστασίας από δυνητική συριακή πυραυλική επίθεση. 

-Τουρκία και πυρηνικά όπλα 
Η μη έγκαιρη κάλυψη όλων των λειτουργικών ζητημάτων για το πυρηνικό πρόγραμμα σε μία συμφωνία και η μετάθεση συμπλήρωσης κρίσιμων παραμέτρων σε μελλοντικές συμβάσεις, μπορεί να αποτελούν πιθανή ένδειξη φιλοδοξίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων, τονίζει αναφορά του περιοδικού "The National Interest". 

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών φύλαξης πυρηνικών όπλων σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει έργα στην ΑΒ Incirlik. Στη βάση έχουν τοποθετηθεί νέα συστήματα ασφαλείας και ενισχυμένη περίφραξη. Στο Incirlik βρίσκονται αποθηκευμένες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 βόμβες B-61. 

-Χερσαίες δυνάμεις 
Η αυστριακή εταιρία AVL List θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στην TUMOSAN για την ισχύ του αναπτυσσόμενου κινητήρα για το άρμα μάχης Altay. Κατά την TUMOSAN είναι εφικτή η έναρξη παραγωγής του εγχώριου κινητήρα για το άρμα μάχης ALTAY το 2020. 

Στις 30 Νοεμβρίου η Aselsan απέσπασε συμβόλαιο 54 εκατ. $ για την παραγωγή και παράδοση συστημάτων ενεργητικής προστασίας AKKOR. To AKKOR πρόκειται να εξοπλίσει το εγχώριο άρμα μάχης Altay. 

Ο Τουρκικός Στρατός παρήγγειλε 15.000 επιπλέον τυφέκια MPT-76 των 7.62mm, όπως ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί μία παραγγελία για 20.000 MPT-76 τον περασμένο Ιούνιο. 

Στα πρόθυρα της ένταξης σε υπηρεσία είναι ο βαλλιστικός πύραυλος Yildirim-III. Ο πύραυλος, σύμφωνα με αναφορές, έχει εμβέλεια 900km. Το 2015 θα ενταχθούν παράλληλα στο τουρκικό πυροβολικό κατευθυνόμενες ρουκέτες με μέγιστο βεληνεκές 120km. Οι ρουκέτες θα χρησιμοποιηθούν από τους ΠΕΠ Τ-300 Kasigra. 

-Ναυτικές δυνάμεις 
Το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί να προωθήσει την απόκτηση ικανότητας χρήσης πυραύλων μακρού πλήγματος από υποβρύχια τεχνολογίας AIP και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων πλατφορμών. Στους γενικούς σχεδιασμούς του είναι επιπλέον τέσσερις TF-2000, τέσσερις ΤΠΚ (με option για άλλες έξι), η αναβάθμιση τεσσάρων υποβρυχίων Type 209/1400 και τεσσάρων φρεγατών MEKO 200TN Track II. 

Στις 18 Σεπτεμβρίου τέθηκε τυπικά σε εκτέλεση το πρόγραμμα του τουρκικού LHD, έπειτα από την καταβολή της προκαταβολής από την τουρκική κυβέρνηση στην εταιρία Navantia. 

Στις 8 Οκτωβρίου ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από τα έξι υποβρύχια Type 214TN. Παράλληλα, σε μια άλλη εξέλιξη, άρχισε η ναυπήγηση της τέταρτης κορβέτας του προγράμματος Milgem. 

Εξακολουθεί να υφίσταται το ενδιαφέρον του Τουρκικού Ναυτικού για την απόκτηση δύο φρεγατών O.H. Perry από το Αμερικανικό Ναυτικό και τρίτης ως πηγής ανταλλακτικών. 

Η ASELSAN αναπτύσσει ναυτικές εκδόσεις του Korkut 20mm και 35mm για τον εξοπλισμό πλοίων. 

Σύμφωνα με αναφορά στο Διαδίκτυο, το Τουρκικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του συστήματος CIWS Sea Zenith με το Phalanx μέχρι το 2020. 

Καθελκύθηκε στις 3 Οκτωβρίου το αρματαγωγό "Bayraktar" στο ναυπηγείο ADIK στη Κωνσταντινούπολη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 350 στρατιώτες, 20 άρματα μάχης και ως 60 οχήματα. 

Δημοσιεύθηκε η πρώτη φωτογραφία της εγχώριας τορπίλης των 533mm, Akya. Η φωτογραφία πιστεύεται ό, τι προέρχεται από δοκιμή που διεξήχθη στις 11 Ιουλίου 2013. 

Το Τουρκικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τμήμα των 68 συλλογών αναβαθμισμένων τορπιλών τύπου Mk 54 Mod 0 LWT που εγκρίθηκαν για μεταβίβαση σε Ινδία, Τουρκία και Αυστραλία. 

Συνεχίζονται οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί την προμήθεια μικρού αριθμού μαχητικών F-35B. 

-Αεροπορικές δυνάμεις 
Η ΒΑΕ έχει επιλεγεί από την SSM για να βοηθήσει στη σχεδίαση του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία και να εξοπλίσει με αυτό την Τουρκική Αεροπορία κατά τη δεκαετία του 2030. Επιλαχούσα εταιρία είναι η Airbus Defence & Space. 

Είναι πιθανή η έναρξη ανάπτυξης και παραγωγής ενός εγχωρίου συστήματος που θα καλύπτει τις απαιτήσεις. Μέχρι τότε αναμένεται όμως επιλογή μεταξύ Patriot και SAMP/T ως "ενδιάμεση λύση". 

Στις 5 Οκτωβρίου η ASELSAN έκανε δοκιμή εκσυγχρονισμένου Ρ/Κ αντιαεροπορικού πυροβόλου, του συστήματος FCS και νέου πυρομαχικού των 35mm. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε στις 28 Οκτωβρίου 2015 την πώληση στην Τουρκία συνολικά 1.000 συλλογών JDAM αντί 70 εκατ. $. Η παραγγελία περιλαμβάνει 400 GBU-31(V)1, 200 GBU-31(V)3, 300 GBU-38, 100 GBU-54 LJDAM και 200 διατρητικές βόμβες BLU-109. 

Η πρώτη πτήση του SOM-J θα μπορούσε να γίνει το 2016, επισημαίνει η Roketsan, ώστε η πιστοποίησή του να γίνει στο F-35 Block 4.2. 

Στις 9 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των τεσσάρων ΑΣΕΠΕ E-7 MESA, με την παράδοση του τέταρτου συστήματος στην Τουρκική Αεροπορία.

Στις 17 Δεκεμβρίου έκανε για πρώτη φορά επίδειξη του οπλισμένου ΜΕΑ Bayraktar TB2. Το σύστημα μπορεί να φέρει δύο αντιαρματικούς πύραυλους SMM.

Στην Τουρκική Αεροπορία παραδόθηκε το τρίτο από συνολικά 10 μεταφορικά αεροσκάφη A400M. Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Kokpit Aero", έγινε γνωστή η πρόθεση απόσυρσης των μεταφορικών αεροσκαφών C-160 μέχρι το 2019.

Όπως αναφέρει το "On Alert", τουρκικές εταιρίες συνεχίζουν εργασίες τροποποίησης δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130 σε εξοπλισμένα αεροσκάφη.

Η εταιρία Sierra Nevada Corp. που έχει αναλάβει την υποχρέωση παραγωγής ποσοστού 70% για τα μεταφορικά αεροσκάφη TRJ328 και TRJ628 στην Τουρκία, θεωρεί αρκετά δύσκολη την υλοποίησή της, καθώς αρκετά ευαίσθητα υποσυστήματα (π.χ. κινητήρες) πρέπει να παραχθούν στο εξωτερικό. Στο άμεσο μέλλον πάντως αναμένεται η πρώτη παραγγελία αεροσκαφών TRJ-328 και TRJ-628 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρώτο αναμένεται να χρησιμοποιείται για μεταφορές και αποστολές ISR, ενώ το δεύτερο για μεταφορές.

Η Τουρκία συμφώνησε επίσημα τη μεταβίβαση 34 εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-37 στο Πακιστάν. 

Τουρκική αντιπροσωπία επισκέφθηκε το εργοστάσιο παραγωγής του ρουμανικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους IAR-99 και συζήτησε θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής. 

-Διάστημα και Κυβερνοπόλεμος 
Στις 15 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νέος τουρκικός δορυφόρος TURSAT 4B. Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.

Μέλος του νατοϊκού κέντρου Κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Τουρκία. Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ 

ΑΛΒΑΝΙΑ 

Τρεις στρατιώτες του Αλβανικού Στρατού τραυματίστηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου κατά τη μεταφορά πυρομαχικών. 

Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο. 

Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος. 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 

Η Βουλγαρία πρόκειται να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να καταστεί ευκολότερη η αστυνόμευση του εναερίου χώρου από νατοϊκές δυνάμεις. 

Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

Στις 19 Δεκεμβρίου έγινε η παρθενική πτήση του πρώτου από τα πέντε συστήματα ΜΕΑ Global Hawk του ΝΑΤΟ, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AGS.

Στον αμυντικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας για το 2016 περιλαμβάνεται δαπάνη 80 εκατ. Λέβα για περιπολικά σκάφη. Στο νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης η μερική χρηματοδότηση νέων κύριων μονάδων επιφανείας για το ναυτικό.

Η Βουλγαρία έχει πουλήσει στο Ιράκ τουλάχιστον ένα άρμα μάχης T-72M και 12 ΤΟΜΑ BMP-1.

Η Πολωνία ανέλαβε τη συντήρηση των κινητήρων έξι μαχητικών MiG-29 της Βουλγαρικής Αεροπορίας. Σήμερα η Βουλγαρία έχει τέσσερα MiG-29 σε "καλή" πτητική κατάσταση. Η Ρωσία προειδοποιούσε τη Βουλγαρία με παύση πώλησης υλικών υποστήριξης αν η Βουλγαρική Αεροπορία πραγματοποιήσει πρόγραμμα συντήρησης κινητήρων του τύπου στην Πολωνία. Η Βουλγαρία όμως προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος συντήρησης ανά κινητήρα RD-33 ανέρχεται σε 1,13 εκατ. $. Συνολικά θα συντηρηθούν έξι κινητήρες, ενώ θα δοθούν προσωρινά δύο από το οπλοστάσιο της Πολωνικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της Βουλγαρίας είναι εφικτή η μερική χρηματοδότηση προμήθειας μόνο έξι μαχητικών από κονδύλι του νέου προϋπολογισμού.

ΚΡΟΑΤΙΑ 

Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

Ο Κροατικός Στρατός ενδιαφέρεται να αποκτήσει 16 ΠΕΠ MLRS από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού και να προμηθευτεί πυραύλους ATACMS εμβέλειας 300km.

Η Σουηδία ανταποκρίθηκε στο RFI της Κροατίας για νέο μαχητικό προσφέροντας προσφέροντας στις 23 Οκτωβρίου μεταξύ οκτώ και 12 μαχητικών JAS-39C/D Gripen.

Πενταμελής κροατική αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη μεταξύ 9 και 14 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ώστε να επιλέξει 16 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D από δεξαμενή ελικοπτέρων του στόλου. Μεταξύ αυτών, στα οποία είχαν πρόσβαση οι Κροάτες, βρίσκονται 40 OH-58 με έτος παραγωγής μεταξύ 2010 και 2014. Τα 16 OH-58D που επιλέχθηκαν κατασκευάστηκαν μεταξύ 2010 και 2012, ενώ έχουν στο παθητικό τους από 100 έως 600 ώρες πτήσης. Δεκατέσσερα από αυτά βρίσκονται ακόμη σε ενεργή χρήση από τον Αμερικανικό Στρατό.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Στις 2 Δεκεμβρίου τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να στείλουν πρόσκληση ένταξης του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, σηματοδοτόντας την πρώτη της επέκταση μετά το 2009. Το Μαυροβούνιο θα γίνει το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ. 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ 

Στις 1/12 ακολούθησε η ενεργοποιήση στο Βουκουρέστι από το ΝΑΤΟ και το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας του Multinational Division Southeast HQ. Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

Για τον ΕΜΖ των φρεγατών Type 22R ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον η Saab.

Στις 17 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο Ρουμανικό Ναυτικό το τελευταίο τροποποιημένο ελικόπτερο IAR-300 Puma Naval ικανό να φέρει τη βρετανική τορπίλη Sting Ray.

Στις 19 Δεκεμβρίου έγινε η παρθενική πτήση του πρώτου από τα πέντε συστήματα ΜΕΑ Global Hawk του ΝΑΤΟ, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AGS.

Στις 18 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η "τεχνική ικανότητα" της βάσης Aegis του Αμερικανικού Ναυτικού στο Deveselu. Η Ρωσία θεωρεί ό, τι η λειτουργία συστήματος επίγειας έκδοσης Aegis στη Ρουμανία παραβιάζει τη Συμφωνία INF, μιας και το σύστημα VLS Mk.41 είναι ικανό να εκτοξεύσει πυραύλους Tomahawk. Την προηγούμενη περίοδο έφθασαν στο Deveselu στη Ρουμανία οι 24 αντιβαλλιστικοί αμερικανικοί πύραυλοι SM-3 Block IB.

ΣΕΡΒΙΑ

Η Σερβία προτίθεται να συμμετέχει στο σχηματισμό μάχης HELBROC. 

Η Σερβία συζητά την προμήθεια σειράς οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται φορτηγά Kamaz για το Α/Κ πυροβόλο Nora και το πυροβόλο 242 των 30mm για τον εξοπλισμό του τεθωρακισμένου οχήματος Lazar. Παράλληλα, φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και επιθετικών ελικοπτέρων. Τέλος, το Βελγράδι επιθυμεί την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων. 

Η Σερβική Αεροπορία πρόκειται να προμηθευτεί δύο Mi-17-1 και βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση δύο AS-532 και ενός μεταφορικού αεροσκάφους, πιθανόν C-295. Τα πρώτα δύο ελικόπτερα θα αποκτηθούν το 2015, ενώ το 2016 θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δύο. Για τα δύο Mi-17, σύμφωνα με το Σέρβο Υπουργό Άμυνας, η Σερβία έχει ήδη πληρώσει μέρος της πληρωμής. Επιπλέον, προωθείται η εκτεταμένη συντήρηση εννέα μαχητικών MiG-21.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ 

Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

Στις 19 Δεκεμβρίου έγινε η παρθενική πτήση του πρώτου από τα πέντε συστήματα ΜΕΑ Global Hawk του ΝΑΤΟ, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AGS.

Η ελβετική εταιρία RUAG προσφέρει 1,3 εκατ. Ευρώ για την απόκτηση τριών εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9M της Σλοβενικής Αεροπορίας.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ 

-Χερσαίες δυνάμεις 
Πιθανή είναι η συνεργασία Αιγύπτου - Κίνας / Β. Κορέας για τον εκσυγχρονισμό των βαλλιστικών πυραύλων, θεωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Η Αίγυπτος κατέστρεψε το Νοέμβριο 20 τούνελ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. 

-Ναυτικές δυνάμεις
Στις 23 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου για την πώληση των δύο πλοίων Mistral στο Αιγυπτιακό Ναυτικό. Ακολούθησε στις 10 Οκτωβρίου η υπογραφή της σύμβασης. Τα πλοία, που επρόκειτο αρχικά να αποκτηθούν από το Ρωσικό Ναυτικό, θα παραδοθούν την επόμενη άνοιξη. Μαζί θα αποκτηθούν τέσσερα LCU και δύο L-CAT/EDAR. Κάθε Mistral μπορεί να μεταφέρει τέσσερα αποβατικά σκάφη, 16 ελικόπτερα και 13 άρματα μάχης.

Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή καθέλκυσης του πρώτου υποβρυχίου Type 209/1400 που προορίζεται για το Αιγυπτιακό Ναυτικό. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα Type 209/1400. 

Η Αίγυπτος συζητά το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγγελίας από τη Γαλλία άλλων δύο κορβετών της οικογένειας Gowind. Υπό παραγγελία βρίσκονται σήμερα τέσσερις Gowind 2500.

Στην περίπτωση προμήθειας μίας δεύτερης φρεγάτας τύπου FREMM από την Αίγυπτο, το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα ώφειλε να αναμένει τη ναυπήγησή της το καλύτερο το 2020, επισημαίνει το "TTU". Για τις δύο συμπληρωματικές Gowind, το χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης θα ολοκληρωνόταν αμεσότερα.

-Αεροπορικές δυνάμεις 
Η Αιγυπτιακή Αεροπορία παρέλαβε στις 29 Οκτωβρίου 2015 τα τελευταία τέσσερα μαχητικά F-16C/D Block 52M. 

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πώληση μαχητικών MiG-29 στην Αίγυπτο. Ωστόσο, η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει 40 ατρακτίδια στοχοποίησης που εξοπλίζουν... μαχητικά MiG-29M/-35! Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2016. Η Αιγυπτιακή Αεροπορία, αναλόγως την πηγή, ενδιαφέρεται για την απόκτηση 24, 46 ή 62 MiG-29. 

Το Πακιστάν εξακολουθεί να προσφέρει το μαχητικό JF-17 στην Αίγυπτο για την κάλυψη των αναγκών της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. 

Φωτογραφίες δείχνουν τη συμμετοχή αιγυπτιακών F-16 στις αεροπορικές επιχειρήσεις του Αραβικού Συνασπισμού στην Υεμένη. 

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα προμηθευτεί και θα εκσυγχρονίσει ένα ΑΣΕΠΕ E-2C Hawkeye μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Η Αίγυπτος φέρεται να ενδιαφέρεται για 12 Α400Μ αντί 1,8 δις $ και ελικόπτερα NH-90TTH/NFH. Επίσης, φέρεται να έχει συμφωνήσει την απόκτηση 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52. 

Επιπλέον, διαπραγματεύεται την αύξηση της ποσότητας με την απόκτηση έως ακόμη 30 Ka-52K για τον εξοπλισμό των δύο LHD Mistral. Σε μία τέτοια περίπτωση, η σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2016. Η παράδοση των 50 Ka-52, εφόσον υπάρχει ήδη συμφωνία, θα γίνει μεταξύ 2016 και 2018. Τέλος, η Boeing θεωρεί πιθανή την πώληση επιπλέον επιθετικών ελικοπτέρων AH-64. 

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης στην Αίγυπτο αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M2 και S-300VM. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2016. Η Αίγυπτος αποτελεί διαχρονικά παραλήπτη ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ενδεικτικά, την περίοδο 2000 - 2014, το Κάιρο ολοκλήρωσε την αναβάθμιση 30-40 συστημάτων Pechora-2M και άγνωστου αριθμού Shilka-M4, ενώ παρέλαβε οκτώ Tor-M1/2 και δύο Buk-M1/2. 

Η Αίγυπτος συζητά την απόκτηση δύο δορυφόρων, ενός επικοινωνιών και ενός τηλεσκόπησης, από τη Γαλλία αντί κόστους 1 δις Ευρώ. 

ΙΣΡΑΗΛ 

-Εισαγωγή 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η πιθανότητα ενίσχυσης του Ισραήλ με μαχητικά F-15 / F-35 και πυραύλους Tomahawk, όπως επίσης την αύξηση της ετήσιας βοήθειας από 3 σε 5 δις $. Κατά τις συναντήσεις ακόμη αναμενόταν η κατάθεση αποκλειστικής χρήσης από το Ισραήλ του F-35 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Σύμφωνα με αναφορά του "Institute for Science and International Security", το Ισραήλ έχει ενδεικτικά στην κατοχή του 115 πυρηνικές κεφαλές. Από το 1963 έχει συνολικά παράξει 660kg πλουτωνίου. Πέρα από τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολεμικά αεροπλάνα, στο οπλοστάσιό του βρίσκονται βαλλιστικοί αλλά και υποβρυχίως εκτοξευόμενοι πύραυλοι. Οι τελευταίοι εικάζεται πως φέρουν κεφαλή 3 ως 5kg πλουτωνίου. Οι ακραίες τιμές για το μέγεθος του οπλοστασίου αφορούν 90 και 290 κεφαλές.

Από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ισραηλινού Στρατού, έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις Παλαιστινίων 22 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 220 έχουν τραυματιστεί. Από την άλλη, άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων. 

-Χερσαίες δυνάμεις
Ο Ισραηλινός Στρατός επιδιώκει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στρατιωτικών σχηματισμών του σε καθεστώς αστικού περιβάλλοντος. Σε δεύτερο επίπεδο, θα ακολουθήσει η βελτίωση της συνεργασίας του με την Ισραηλινή Αεροπορία στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Το Ισραήλ, τέλος, επιθυμεί να επιτύχει μέσα στη δεκαετία μεγαλύτερη βελτίωση (ποσοτικά και ποιοτικά) στις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες μη επανδρωμένες πλατφόρμες. 

Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ παράγει το πρωτότυπο τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 8x8 που πρόκειται να συμμετέχει στην αντικατάσταση των M113. Το όχημα, που φέρει το όνομα Eitan, θα έχει το μισό βάρος του Nammer. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας Carmel επιχειρείται να βρεθεί το επόμενο άρμα μάχης του Ισραηλινού Στρατού. Το νέο άρμα δεν θα αντικαταστήσει το Merkava Mk4 και θα έχει βάρος 32 τόνων. 

Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να τροποποιήσει ποσότητα αποσυρθέντων Merkava Mk2 σε βαρέα ΤΟΜΠ. 

-Ναυτικές δυνάμεις 
Ο Ισραηλινός Στρατός προτείνει την απόσυρση του παλαιότερου υποβρυχίου τύπου Dolphin όταν το τρίτο Dolphin II παραληφθή από τη Γερμανία. Έτσι, προτείνεται να διαμορφωθεί η οροφή δύναμης σε πέντε υποβρύχια. 

Το δεύτερο υποβρύχιο τύπου Dolphin II, INS Rahav, ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου τον πλου από το Κίελο για τη Χάιφα. 

Το Ισραηλινό Ναυτικό πραγματοποίησε στις 26/11 επιτυχή δοκιμή του αντιαεροπορικού πυραύλου Barak-8. Τη δοκιμή έκανε η κορβέτα τύπου Sa'ar 5, INS Lahav. Ο Barak-8 αναμένεται να επιτύχει Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα το 2016. Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ναυτικό, η εμβέλειά του ξεπερνά τα 62 μίλια. Η εμβέλεια του πύραυλου Barak-8 θα μπορούσε όμως τελικά να φθάσει τα 90km, σύμφωνα με ινδικές πηγές. O Barak-8 πρόκειται να εξοπλίσει αρχικά ινδικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία.

-Αεροπορικές δυνάμεις 
Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις. 

Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό. 

Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.

Στην πλέον πρόσφατη σύμβαση του Αμερικανικού Πενταγώνου με τη Lockheed Martin για την παραγωγή 55 μαχητικών F-35 περιλαμβάνονται επτά αεροσκάφη για το Ισραήλ.

Η Ισραηλινή Αεροπορία θέλει την προμήθεια μίας νέας μοίρας μαχητικών F-15 (πιθανότατα Silent Eagle) στο πλαίσιο της ετήσιας αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες φαίνεται επιπλέον πως έχουν εγκρίνει την αποδέσμευση μεταφορικών αεροσκαφών V-22.

Το Ισραήλ πέτυχε να μικρύνει εντυπωσιακά το χρόνο εξέτασης του στόλου F-16 , με αφορμή δομικό πρόβλημα, με τη χρήση υπερήχου! 

Το Ισραήλ επιθυμεί να εμπλουτίσει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot με νέο ραντάρ για την καλύτερη εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων ΜΕΑ. 

Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε επιτυχής δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-3. Ακολούθησε στις 21 Δεκεμβρίου επιτυχής δοκιμή του συστήματος David's Sling. 

Σύμφωνα με το "Popular Mechanics", το Ισραήλ έχει δώσει άδεια για την πώληση στο εξωτερικό του συστήματος MEA καμικάζι Hero 30. Το Hero 30 έχει βάρος 7lb και πολεμική κεφαλή 1lb. Το σύστημα έχει αυτονομία 30 λεπτών. 

Τα συστήματα ΜΕΑ Hermes 900 της Ισραηλινής Αεροπορίας βρίσκονται πια σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση. 

Η Ισραηλινή Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο μεταφορικό αεροσκάφος C-130H. Μετά τον εκσυγχρονισμό τους, τα αεροσκάφη θα παραμείνουν σε χρήση ως το 2040. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη συμμετοχή σε άσκηση καταρτιζόμενων χειριστών με εκπαιδευτικά M-346 Lavi. 

Η Ισραηλινή Αεροπορία, αντίθετα, απέσυρε στις 13 Δεκεμβρίου το A-4 Skyhawk έπειτα από 48 έτη υπηρεσίας. 

ΛΙΒΑΝΟΣ 

Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού. 

Στις 31 Οκτωβρίου ανατέθηκε στη Sierra Nevada έργο αξίας 172 εκατ. $ για την κατασκευή έξι ελικοφόρων αεροσκαφών Super Tucano για λογαριασμό της Λιβανικής Αεροπορίας. 

Η λιβανική οργάνωση Χεσμπολάχ πρόκειται να λάβει 75 άρματα μάχης T-55 και T-72 από τη Συρία, μεταδίδει ισραηλινό δημοσίευμα. 

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ πως η Χεσμπολάχ έχει στην κατοχή της Α/Α συστήματα SA-22 και αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont. 

ΣΥΡΙΑ 

-Δράση Συριακού Στρατού 
38 Ισλαμιστές μαχητές πέθαναν από επιδρομές της Συριακής Αεροπορίας στην Παλμύρα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου. 

Σε 250 χιλιάδες νεκρούς ανέρχονται τα θύματα του Συριακού Πολέμου. Από αυτούς οι 74 χιλιάδες ήταν άμαχοι. 

Θωρακισμένα οχήματα τύπου Lynx που πουλήθηκαν στη Ρωσία από την Ιταλία το 2010 - 2012, βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Συριακού Στρατού, όπως φανερώνουν φωτογραφίες.

Σε βίντεο διαπιστώθηκε η χρήση συστημάτων TOS-1 από το Συριακό Στρατό. 

Το Ισραήλ εκτιμά ό, τι το 90% του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων της Συρίας έχει απωλεστεί. 

Την εμφάνισή τους στη Συρία έχουν κάνει ρωσικά άρματα μάχης T-90. Παράλληλα, η Ρωσία φέρεται να έχει εξοπλίσει το Συριακό Στρατό με πυροβόλα MTSA-B των 152mm, με επιπλέον ΠΕΠ BM-27 και BM-30. 

Κύριος προμηθευτής αντιαρματικών όπλων TOW στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με μαρτυρία Σύρου στρατιωτικού στο πρακτορείο "Reuters", είναι η Σ. Αραβία, ενώ τον ανεφοδιασμό των ανταρτών διασφαλίζει η Τουρκία. 

-Ιρανική παρουσία
Σε περίπου 2.000 άτομα έχει ανέλθει η ιρανική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ιρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις με ΜΕΑ "καμικάζι" κατά ισλαμιστικών στόχων στη Βόρεια Συρία. Τα ΜΕΑ είναι φορτωμένα με εκρηκτικά καταστρεπτικότητας παρόμοιας με βλήματος όλμου των 81mm. 

Σύμφωνα με εφημερίδα του Κουβέιτ , το Ιράν σκέφτεται να στείλει στη Συρία δύο μοίρες μαχητικών. Κατά την ίδια εφημερίδα, η Συρία παρουσιάζεται να έχει προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-300. 

-Δράση της ISIS 
Η ISIS είναι αναγκασμένη να αγοράζει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, παρά τα λάφυρα που έχει ήδη αποσπάσει από τον Ιρακινό και Συριακό Στρατό, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times". Τα περισσότερα από αυτά προμηθεύεται διαμέσω της πόλης Azzar - στα τουρκοσυριακά σύνορα - ή από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι ξένοι μαχητές σε Ιράκ και Συρία ξεπερνούν τις 31.000.

-Δυτ. Επέμβαση
Από την έναρξη των Δυτικών επιχειρήσεων στη Συρία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αεροπορικές επιδρομές. 

Η Γερμανία αποφάσισε την αποστολή έξι βομβαρδιστικών Tornado ECR και ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT στο πλαίσιο των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τα έξι Tornado ECR θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνώρισης. Ανάμεσα στα συστήματα που επιστρατεύει η Γερμανία, τέλος, βρίσκεται ένας στρατιωτικός δορυφόρος. Στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή αεροσκάφους A310 MRTT, το οποίο ανεφοδίασε συμμαχικά αεροσκάφη.

Στις 21/11 αεροσκάφη A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας εξουδετέρωσαν 283 οχήματα. 

Η Δανία θα μπορούσε να συμμετέχει σε πλήγματα κατά της ISIS τον επόμενο χρόνο εφόσον τα μαχητικά της επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Kristian Jensen. 

Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει τη χρήση αεροσκάφους Sentinel για ένα ακόμη έτος στη Μέση Ανατολή. 

Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG ως τρομοκρατική. 

Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη αποστολή κρούσης από γαλλικά μαχητικά κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την εκτέλεσή της, πέντε μαχητικά Rafale έπληξαν με οκτώ βόμβες στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Deir-al-Zour. 

Μετά την ανάπτυξή του στην Ανατ. Μεσόγειο, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle μετέβη στον Περσικό Κόλπο. Το πλοίο φέρει 18 μαχητικά Rafale M, 8 μαχητικά Super Etendard και δύο ΑΣΕΠΕ E-2C. Μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν 130 εξόδους, 22 επιδρομές και εννέα πτήσεις ISR. 

Η νέα κυβέρνηση του Καναδά επιθυμεί να τερματίσει τη δράση της Καναδικής Αεροπορίας κατά της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. 

Στις 2 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS στη Συρία. Συνέπεια της απόφασης υπήρξε η ενίσχυση του αριθμού των οκτώ βομβαρδιστικών Tornado GR4 που βρίσκονται στην ΑΒ Ακρωτηρίου με άλλα δύο καθώς και η αποστολή έξι μαχητικών Eurofighter Typhoon. Στην ίδια βάση υπάρχουν δύο συστήματα Sentinel. Στην πρώτη τους αποστολή, που συνέβη λίγες ώρες μετά την απόφαση, τέσσερα Tornado έπληξαν με πέντε Paveway IV την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Omar. Η πρώτη επιδρομή των Eurofighter Typhoon έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην ίδια - πάλι - περιοχή. 

Το Βέλγιο εξετάζει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη Μ. Ανατολή κατά της ISIS, ενώ η Ολλανδία σκέπτεται την επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία.

Το Κατάρ ισχυρίζεται ό, τι θα μπορούσε να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία. 

Στις 19 Οκτωβρίου κατέπεσε έπειτα από μηχανική βλάβη ΜΕΑ MQ-9 Reaper της Αμερικανικής Αεροπορίας σε περιοχή της ΝΑ Τουρκίας. 

Αμερικανοί πιλότοι μαρτυρούν ό,τι 3 στις 4 φορές που ζητούν έγκριση να πλήξουν στόχους της ISIS δεν την παίρνουν λόγω πιθανότητας πρόκλησης απωλειών αμάχων.

-Ρωσική επέμβαση 
Στις 30 Σεπτεμβρίου έγιναν οι πρώτοι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία κατά ισλαμιστικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί αίτημα βοήθειας από τη συριακή κυβέρνηση και έγκριση από τη ρωσική βουλή. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες, έγιναν 125 αποστολές.

Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Κατά την επιχείρηση διάδωσης, ελικόπτερο Mi-8 επλήγη με αντιαρματικό πύραυλο από Αντικαθεστωτικούς. 

Ύστερα από την κατάρριψη του Su-24, το ρωσικό υπουργείο άμυνα αποφάσισε και ανέπτυξε στη Συρία δύο (;) αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-400. Σύμφωνα με τις αναφορές, το S-400 είναι ικανό να εξουδετερώσει εναέριους στόχους σε απόσταση έως 400km. 

Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά μόλις 1 από τις 20 εξόδους της Ρωσικής Αεροπορίας έχει στόχο την ISIS. Όσον αφορά τα σύγχρονα πυρομαχικά, τα ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρουν KH-25L, KH-29L, KAB-250 και KAB-500. 

Ο στόλος των μαχητικών Su-34 στη Συρία, όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό από δορυφόρο, έχει ενισχυθεί με τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη. 

Ρωσία και Ισραήλ αποφάσισαν στις 21 Σεπτεμβρίου την ύπαρξη μηχανισμού συνεργασίας για την αποτροπή... εκπλήξεων κατά την παραμονή ρωσικών μαχητικών και ελικοπτέρων στη Συρία. 

Η Ρωσική Αεροπορία έχει αναπτύξει τουλάχιστον ένα αεροσκάφος ELINT Il-20. 

Στις 6/7 Οκτωβρίου τέσσερα ρωσικά πλοία εκτόξευσαν 26 πυραύλους Kalibr-NK από την Κασπία Θάλασσα και έπληξαν στόχους στη Συρία. 

Ομάδες του FSA ζητούν από τις ΗΠΑ την παροχή φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών και ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων. 

Το εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος της ρωσικής επέμβασης στη Συρία ανέρχεται σε έως 4 εκατ. $. 

Η Ρωσία, σύμφωνα με την "Wall Street Journal", φέρεται να έχει μετακινήσει ειδικές δυνάμεις από την Ουκρανία στη Συρία. 

Στις 17 Νοεμβρίου 25 στρατηγικά βομβαρδιστικά (14 Tu-22M3, 6 Tu-95MS και 5 Tu-160) εξαπέλυσαν για πρώτη φορά βομβαρδισμούς κατά ισλαμιστικών στόχων στη Συρία. 

Στις 8 Δεκεμβρίου το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don εξαπέλυσε πυραύλους Kalibr, οι οποίοι έπληξαν δύο σημεία διοίκησης της ISIS στην περιοχή της Al-Raqqa. 

Σε διάστημα πέντε ημερών η Ρωσική Αεροπορία κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 οχήματα μεταφοράς καυσίμων της ISIS. Επίσης, κατά τους δύο πρώτους μήνες εμπλοκής της στη Συρία, αναφέρει το "SOHR", η Ρωσική Αεροπορία έχει εξουδετερώσει 419 μαχητές της ISIS, 598 άλλους Ισλαμιστές αλλά έχει προκαλέσει το θάνατο 485 αμάχων.

-Ισραηλινές επιδρομές 
Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.

Σχόλια