Κύπρος | 4ο Τρίμηνο 2015

21/09/2015 - 21/12/2015

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί παράθεση των κύριων γεγονότων κατά το χρονικό διάστημα 21/09/2015 έως 21/12/2015.

ΚΥΠΡΟΣ 

-Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές 
Για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", θα είναι εφικτή η πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον αυτά κρίνονται ό, τι "είναι απαραίτητα αναγκαία για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας".


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται να αποκτήσει περιπολικό ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ αντί κόστους 44 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η αγορά άλλων δύο ή τριών παρόμοιων σκαφών από ευρωπαϊκή χώρα. Γι' αυτά ενδιαφέρον έχει ήδη υπάρξει από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Προηγουμένως, δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Σημερινή" ανέφερε ό, τι η Κύπρος προσανατολιζόταν στην προμήθεια ενός (αντί δύο) περιπολικού σκάφους από το Ισραήλ και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση άλλων τριών. 

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επιπλέον οι συζητήσεις απόκτησης δύο πλωτών μέσων ανοικτής θαλάσσης από τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα "Η Καθημερινή". Τα δύο σκάφη θα είναι διπλής χρήσης, νέας κατασκευής, και θα ενταχθούν στο δυναμικό της Λιμενικής Αστυνομίας. 

Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού. 

-Βρετανική δραστηριότητα 
Η Βρετανική Κυβέρνηση έδωσε άδεια χρήσης της ΑΒ Ακρωτηρίου στη Γαλλία εφόσον απαιτηθεί για λόγους ασφαλείας των γαλλικών αεροπορικών μέσων του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS. Σύμφωνα δε με tweet Γάλλου δημοσιογράφου και όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό, μαχητικά Super Etendard έκαναν χρήση της βρετανικής άδειας. 

Στις 2 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS στη Συρία. Συνέπεια της απόφασης υπήρξε η ενίσχυση του αριθμού των οκτώ βομβαρδιστικών Tornado GR4 που βρίσκονται στην ΑΒ Ακρωτηρίου με άλλα δύο καθώς και η αποστολή έξι μαχητικών Eurofighter Typhoon. Στην ίδια βάση υπάρχουν δύο συστήματα Sentinel. Στην πρώτη τους αποστολή, που συνέβη λίγες ώρες μετά την απόφαση, τέσσερα Tornado έπληξαν με πέντε Paveway IV την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Omar. Η πρώτη επιδρομή των Eurofighter Typhoon έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην ίδια - πάλι - περιοχή. 

Το τελευταίο έτος τα βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado, που επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου, και τα οπλισμένα ΜΕΑ MQ-9 Reaper έχουν πραγματοποιήσει 280 αποστολές κρούσης κατά της ISIS στο Ιράκ.

Σχόλια