Ανατ. Μεσόγειος | 4ο Τρίμηνο 2015

21/09/2015 - 21/12/2015

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί παράθεση των κύριων γεγονότων κατά το χρονικό διάστημα 21/09/2015 έως 21/12/2015.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ 

-Χερσαίες δυνάμεις 
Πιθανή είναι η συνεργασία Αιγύπτου - Κίνας / Β. Κορέας για τον εκσυγχρονισμό των βαλλιστικών πυραύλων, θεωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Η Αίγυπτος κατέστρεψε το Νοέμβριο 20 τούνελ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. 


-Ναυτικές δυνάμεις
Στις 23 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου για την πώληση των δύο πλοίων Mistral στο Αιγυπτιακό Ναυτικό. Ακολούθησε στις 10 Οκτωβρίου η υπογραφή της σύμβασης. Τα πλοία, που επρόκειτο αρχικά να αποκτηθούν από το Ρωσικό Ναυτικό, θα παραδοθούν την επόμενη άνοιξη. Μαζί θα αποκτηθούν τέσσερα LCU και δύο L-CAT/EDAR. Κάθε Mistral μπορεί να μεταφέρει τέσσερα αποβατικά σκάφη, 16 ελικόπτερα και 13 άρματα μάχης.

Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή καθέλκυσης του πρώτου υποβρυχίου Type 209/1400 που προορίζεται για το Αιγυπτιακό Ναυτικό. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα Type 209/1400. 

Η Αίγυπτος συζητά το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγγελίας από τη Γαλλία άλλων δύο κορβετών της οικογένειας Gowind. Υπό παραγγελία βρίσκονται σήμερα τέσσερις Gowind 2500.

Στην περίπτωση προμήθειας μίας δεύτερης φρεγάτας τύπου FREMM από την Αίγυπτο, το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα ώφειλε να αναμένει τη ναυπήγησή της το καλύτερο το 2020, επισημαίνει το "TTU". Για τις δύο συμπληρωματικές Gowind, το χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης θα ολοκληρωνόταν αμεσότερα.

-Αεροπορικές δυνάμεις 
Η Αιγυπτιακή Αεροπορία παρέλαβε στις 29 Οκτωβρίου 2015 τα τελευταία τέσσερα μαχητικά F-16C/D Block 52M. 

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πώληση μαχητικών MiG-29 στην Αίγυπτο. Ωστόσο, η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει 40 ατρακτίδια στοχοποίησης που εξοπλίζουν... μαχητικά MiG-29M/-35! Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2016. Η Αιγυπτιακή Αεροπορία, αναλόγως την πηγή, ενδιαφέρεται για την απόκτηση 24, 46 ή 62 MiG-29. 

Το Πακιστάν εξακολουθεί να προσφέρει το μαχητικό JF-17 στην Αίγυπτο για την κάλυψη των αναγκών της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. 

Φωτογραφίες δείχνουν τη συμμετοχή αιγυπτιακών F-16 στις αεροπορικές επιχειρήσεις του Αραβικού Συνασπισμού στην Υεμένη. 

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα προμηθευτεί και θα εκσυγχρονίσει ένα ΑΣΕΠΕ E-2C Hawkeye μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Η Αίγυπτος φέρεται να ενδιαφέρεται για 12 Α400Μ αντί 1,8 δις $ και ελικόπτερα NH-90TTH/NFH. Επίσης, φέρεται να έχει συμφωνήσει την απόκτηση 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52. 

Επιπλέον, διαπραγματεύεται την αύξηση της ποσότητας με την απόκτηση έως ακόμη 30 Ka-52K για τον εξοπλισμό των δύο LHD Mistral. Σε μία τέτοια περίπτωση, η σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2016. Η παράδοση των 50 Ka-52, εφόσον υπάρχει ήδη συμφωνία, θα γίνει μεταξύ 2016 και 2018. Τέλος, η Boeing θεωρεί πιθανή την πώληση επιπλέον επιθετικών ελικοπτέρων AH-64. 

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης στην Αίγυπτο αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M2 και S-300VM. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2016. Η Αίγυπτος αποτελεί διαχρονικά παραλήπτη ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ενδεικτικά, την περίοδο 2000 - 2014, το Κάιρο ολοκλήρωσε την αναβάθμιση 30-40 συστημάτων Pechora-2M και άγνωστου αριθμού Shilka-M4, ενώ παρέλαβε οκτώ Tor-M1/2 και δύο Buk-M1/2. 

Η Αίγυπτος συζητά την απόκτηση δύο δορυφόρων, ενός επικοινωνιών και ενός τηλεσκόπησης, από τη Γαλλία αντί κόστους 1 δις Ευρώ. 

ΙΣΡΑΗΛ 

-Εισαγωγή 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η πιθανότητα ενίσχυσης του Ισραήλ με μαχητικά F-15 / F-35 και πυραύλους Tomahawk, όπως επίσης την αύξηση της ετήσιας βοήθειας από 3 σε 5 δις $. Κατά τις συναντήσεις ακόμη αναμενόταν η κατάθεση αποκλειστικής χρήσης από το Ισραήλ του F-35 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Σύμφωνα με αναφορά του "Institute for Science and International Security", το Ισραήλ έχει ενδεικτικά στην κατοχή του 115 πυρηνικές κεφαλές. Από το 1963 έχει συνολικά παράξει 660kg πλουτωνίου. Πέρα από τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολεμικά αεροπλάνα, στο οπλοστάσιό του βρίσκονται βαλλιστικοί αλλά και υποβρυχίως εκτοξευόμενοι πύραυλοι. Οι τελευταίοι εικάζεται πως φέρουν κεφαλή 3 ως 5kg πλουτωνίου. Οι ακραίες τιμές για το μέγεθος του οπλοστασίου αφορούν 90 και 290 κεφαλές.

Από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ισραηλινού Στρατού, έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις Παλαιστινίων 22 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 220 έχουν τραυματιστεί. Από την άλλη, άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων. 

-Χερσαίες δυνάμεις
Ο Ισραηλινός Στρατός επιδιώκει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στρατιωτικών σχηματισμών του σε καθεστώς αστικού περιβάλλοντος. Σε δεύτερο επίπεδο, θα ακολουθήσει η βελτίωση της συνεργασίας του με την Ισραηλινή Αεροπορία στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Το Ισραήλ, τέλος, επιθυμεί να επιτύχει μέσα στη δεκαετία μεγαλύτερη βελτίωση (ποσοτικά και ποιοτικά) στις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες μη επανδρωμένες πλατφόρμες. 

Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ παράγει το πρωτότυπο τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 8x8 που πρόκειται να συμμετέχει στην αντικατάσταση των M113. Το όχημα, που φέρει το όνομα Eitan, θα έχει το μισό βάρος του Nammer. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας Carmel επιχειρείται να βρεθεί το επόμενο άρμα μάχης του Ισραηλινού Στρατού. Το νέο άρμα δεν θα αντικαταστήσει το Merkava Mk4 και θα έχει βάρος 32 τόνων. 

Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να τροποποιήσει ποσότητα αποσυρθέντων Merkava Mk2 σε βαρέα ΤΟΜΠ. 

-Ναυτικές δυνάμεις 
Ο Ισραηλινός Στρατός προτείνει την απόσυρση του παλαιότερου υποβρυχίου τύπου Dolphin όταν το τρίτο Dolphin II παραληφθή από τη Γερμανία. Έτσι, προτείνεται να διαμορφωθεί η οροφή δύναμης σε πέντε υποβρύχια. 

Το δεύτερο υποβρύχιο τύπου Dolphin II, INS Rahav, ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου τον πλου από το Κίελο για τη Χάιφα. 

Το Ισραηλινό Ναυτικό πραγματοποίησε στις 26/11 επιτυχή δοκιμή του αντιαεροπορικού πυραύλου Barak-8. Τη δοκιμή έκανε η κορβέτα τύπου Sa'ar 5, INS Lahav. Ο Barak-8 αναμένεται να επιτύχει Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα το 2016. Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ναυτικό, η εμβέλειά του ξεπερνά τα 62 μίλια. Η εμβέλεια του πύραυλου Barak-8 θα μπορούσε όμως τελικά να φθάσει τα 90km, σύμφωνα με ινδικές πηγές. O Barak-8 πρόκειται να εξοπλίσει αρχικά ινδικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία.

-Αεροπορικές δυνάμεις 
Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις. 

Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό. 

Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.

Στην πλέον πρόσφατη σύμβαση του Αμερικανικού Πενταγώνου με τη Lockheed Martin για την παραγωγή 55 μαχητικών F-35 περιλαμβάνονται επτά αεροσκάφη για το Ισραήλ.

Η Ισραηλινή Αεροπορία θέλει την προμήθεια μίας νέας μοίρας μαχητικών F-15 (πιθανότατα Silent Eagle) στο πλαίσιο της ετήσιας αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες φαίνεται επιπλέον πως έχουν εγκρίνει την αποδέσμευση μεταφορικών αεροσκαφών V-22.

Το Ισραήλ πέτυχε να μικρύνει εντυπωσιακά το χρόνο εξέτασης του στόλου F-16 , με αφορμή δομικό πρόβλημα, με τη χρήση υπερήχου! 

Το Ισραήλ επιθυμεί να εμπλουτίσει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot με νέο ραντάρ για την καλύτερη εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων ΜΕΑ. 

Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε επιτυχής δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-3. Ακολούθησε στις 21 Δεκεμβρίου επιτυχής δοκιμή του συστήματος David's Sling. 

Σύμφωνα με το "Popular Mechanics", το Ισραήλ έχει δώσει άδεια για την πώληση στο εξωτερικό του συστήματος MEA καμικάζι Hero 30. Το Hero 30 έχει βάρος 7lb και πολεμική κεφαλή 1lb. Το σύστημα έχει αυτονομία 30 λεπτών. 

Τα συστήματα ΜΕΑ Hermes 900 της Ισραηλινής Αεροπορίας βρίσκονται πια σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση. 

Η Ισραηλινή Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο μεταφορικό αεροσκάφος C-130H. Μετά τον εκσυγχρονισμό τους, τα αεροσκάφη θα παραμείνουν σε χρήση ως το 2040. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη συμμετοχή σε άσκηση καταρτιζόμενων χειριστών με εκπαιδευτικά M-346 Lavi. 

Η Ισραηλινή Αεροπορία, αντίθετα, απέσυρε στις 13 Δεκεμβρίου το A-4 Skyhawk έπειτα από 48 έτη υπηρεσίας. 

ΛΙΒΑΝΟΣ 

Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού. 

Στις 31 Οκτωβρίου ανατέθηκε στη Sierra Nevada έργο αξίας 172 εκατ. $ για την κατασκευή έξι ελικοφόρων αεροσκαφών Super Tucano για λογαριασμό της Λιβανικής Αεροπορίας. 

Η λιβανική οργάνωση Χεσμπολάχ πρόκειται να λάβει 75 άρματα μάχης T-55 και T-72 από τη Συρία, μεταδίδει ισραηλινό δημοσίευμα. 

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ πως η Χεσμπολάχ έχει στην κατοχή της Α/Α συστήματα SA-22 και αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont. 

ΣΥΡΙΑ 

-Δράση Συριακού Στρατού 
38 Ισλαμιστές μαχητές πέθαναν από επιδρομές της Συριακής Αεροπορίας στην Παλμύρα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου. 

Σε 250 χιλιάδες νεκρούς ανέρχονται τα θύματα του Συριακού Πολέμου. Από αυτούς οι 74 χιλιάδες ήταν άμαχοι. 

Θωρακισμένα οχήματα τύπου Lynx που πουλήθηκαν στη Ρωσία από την Ιταλία το 2010 - 2012, βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Συριακού Στρατού, όπως φανερώνουν φωτογραφίες.

Σε βίντεο διαπιστώθηκε η χρήση συστημάτων TOS-1 από το Συριακό Στρατό. 

Το Ισραήλ εκτιμά ό, τι το 90% του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων της Συρίας έχει απωλεστεί. 

Την εμφάνισή τους στη Συρία έχουν κάνει ρωσικά άρματα μάχης T-90. Παράλληλα, η Ρωσία φέρεται να έχει εξοπλίσει το Συριακό Στρατό με πυροβόλα MTSA-B των 152mm, με επιπλέον ΠΕΠ BM-27 και BM-30. 

Κύριος προμηθευτής αντιαρματικών όπλων TOW στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με μαρτυρία Σύρου στρατιωτικού στο πρακτορείο "Reuters", είναι η Σ. Αραβία, ενώ τον ανεφοδιασμό των ανταρτών διασφαλίζει η Τουρκία. 

-Ιρανική παρουσία
Σε περίπου 2.000 άτομα έχει ανέλθει η ιρανική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ιρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις με ΜΕΑ "καμικάζι" κατά ισλαμιστικών στόχων στη Βόρεια Συρία. Τα ΜΕΑ είναι φορτωμένα με εκρηκτικά καταστρεπτικότητας παρόμοιας με βλήματος όλμου των 81mm. 

Σύμφωνα με εφημερίδα του Κουβέιτ , το Ιράν σκέφτεται να στείλει στη Συρία δύο μοίρες μαχητικών. Κατά την ίδια εφημερίδα, η Συρία παρουσιάζεται να έχει προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-300. 

-Δράση της ISIS 
Η ISIS είναι αναγκασμένη να αγοράζει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, παρά τα λάφυρα που έχει ήδη αποσπάσει από τον Ιρακινό και Συριακό Στρατό, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times". Τα περισσότερα από αυτά προμηθεύεται διαμέσω της πόλης Azzar - στα τουρκοσυριακά σύνορα - ή από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι ξένοι μαχητές σε Ιράκ και Συρία ξεπερνούν τις 31.000.

-Δυτ. Επέμβαση
Από την έναρξη των Δυτικών επιχειρήσεων στη Συρία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αεροπορικές επιδρομές. 

Η Γερμανία αποφάσισε την αποστολή έξι βομβαρδιστικών Tornado ECR και ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT στο πλαίσιο των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τα έξι Tornado ECR θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνώρισης. Ανάμεσα στα συστήματα που επιστρατεύει η Γερμανία, τέλος, βρίσκεται ένας στρατιωτικός δορυφόρος. Στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή αεροσκάφους A310 MRTT, το οποίο ανεφοδίασε συμμαχικά αεροσκάφη.

Στις 21/11 αεροσκάφη A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας εξουδετέρωσαν 283 οχήματα. 

Η Δανία θα μπορούσε να συμμετέχει σε πλήγματα κατά της ISIS τον επόμενο χρόνο εφόσον τα μαχητικά της επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Kristian Jensen. 

Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει τη χρήση αεροσκάφους Sentinel για ένα ακόμη έτος στη Μέση Ανατολή. 

Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG ως τρομοκρατική. 

Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη αποστολή κρούσης από γαλλικά μαχητικά κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την εκτέλεσή της, πέντε μαχητικά Rafale έπληξαν με οκτώ βόμβες στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Deir-al-Zour. 

Μετά την ανάπτυξή του στην Ανατ. Μεσόγειο, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle μετέβη στον Περσικό Κόλπο. Το πλοίο φέρει 18 μαχητικά Rafale M, 8 μαχητικά Super Etendard και δύο ΑΣΕΠΕ E-2C. Μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν 130 εξόδους, 22 επιδρομές και εννέα πτήσεις ISR. 

Η νέα κυβέρνηση του Καναδά επιθυμεί να τερματίσει τη δράση της Καναδικής Αεροπορίας κατά της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. 

Στις 2 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS στη Συρία. Συνέπεια της απόφασης υπήρξε η ενίσχυση του αριθμού των οκτώ βομβαρδιστικών Tornado GR4 που βρίσκονται στην ΑΒ Ακρωτηρίου με άλλα δύο καθώς και η αποστολή έξι μαχητικών Eurofighter Typhoon. Στην ίδια βάση υπάρχουν δύο συστήματα Sentinel. Στην πρώτη τους αποστολή, που συνέβη λίγες ώρες μετά την απόφαση, τέσσερα Tornado έπληξαν με πέντε Paveway IV την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Omar. Η πρώτη επιδρομή των Eurofighter Typhoon έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην ίδια - πάλι - περιοχή. 

Το Βέλγιο εξετάζει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη Μ. Ανατολή κατά της ISIS, ενώ η Ολλανδία σκέπτεται την επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία.

Το Κατάρ ισχυρίζεται ό, τι θα μπορούσε να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία. 

Στις 19 Οκτωβρίου κατέπεσε έπειτα από μηχανική βλάβη ΜΕΑ MQ-9 Reaper της Αμερικανικής Αεροπορίας σε περιοχή της ΝΑ Τουρκίας. 

Αμερικανοί πιλότοι μαρτυρούν ό,τι 3 στις 4 φορές που ζητούν έγκριση να πλήξουν στόχους της ISIS δεν την παίρνουν λόγω πιθανότητας πρόκλησης απωλειών αμάχων.

-Ρωσική επέμβαση 
Στις 30 Σεπτεμβρίου έγιναν οι πρώτοι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία κατά ισλαμιστικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί αίτημα βοήθειας από τη συριακή κυβέρνηση και έγκριση από τη ρωσική βουλή. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες, έγιναν 125 αποστολές.

Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Κατά την επιχείρηση διάδωσης, ελικόπτερο Mi-8 επλήγη με αντιαρματικό πύραυλο από Αντικαθεστωτικούς. 

Ύστερα από την κατάρριψη του Su-24, το ρωσικό υπουργείο άμυνα αποφάσισε και ανέπτυξε στη Συρία δύο (;) αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-400. Σύμφωνα με τις αναφορές, το S-400 είναι ικανό να εξουδετερώσει εναέριους στόχους σε απόσταση έως 400km. 

Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά μόλις 1 από τις 20 εξόδους της Ρωσικής Αεροπορίας έχει στόχο την ISIS. Όσον αφορά τα σύγχρονα πυρομαχικά, τα ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρουν KH-25L, KH-29L, KAB-250 και KAB-500. 

Ο στόλος των μαχητικών Su-34 στη Συρία, όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό από δορυφόρο, έχει ενισχυθεί με τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη. 

Ρωσία και Ισραήλ αποφάσισαν στις 21 Σεπτεμβρίου την ύπαρξη μηχανισμού συνεργασίας για την αποτροπή... εκπλήξεων κατά την παραμονή ρωσικών μαχητικών και ελικοπτέρων στη Συρία. 

Η Ρωσική Αεροπορία έχει αναπτύξει τουλάχιστον ένα αεροσκάφος ELINT Il-20. 

Στις 6/7 Οκτωβρίου τέσσερα ρωσικά πλοία εκτόξευσαν 26 πυραύλους Kalibr-NK από την Κασπία Θάλασσα και έπληξαν στόχους στη Συρία. 

Ομάδες του FSA ζητούν από τις ΗΠΑ την παροχή φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών και ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων. 

Το εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος της ρωσικής επέμβασης στη Συρία ανέρχεται σε έως 4 εκατ. $. 

Η Ρωσία, σύμφωνα με την "Wall Street Journal", φέρεται να έχει μετακινήσει ειδικές δυνάμεις από την Ουκρανία στη Συρία. 

Στις 17 Νοεμβρίου 25 στρατηγικά βομβαρδιστικά (14 Tu-22M3, 6 Tu-95MS και 5 Tu-160) εξαπέλυσαν για πρώτη φορά βομβαρδισμούς κατά ισλαμιστικών στόχων στη Συρία. 

Στις 8 Δεκεμβρίου το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don εξαπέλυσε πυραύλους Kalibr, οι οποίοι έπληξαν δύο σημεία διοίκησης της ISIS στην περιοχή της Al-Raqqa. 

Σε διάστημα πέντε ημερών η Ρωσική Αεροπορία κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 οχήματα μεταφοράς καυσίμων της ISIS. Επίσης, κατά τους δύο πρώτους μήνες εμπλοκής της στη Συρία, αναφέρει το "SOHR", η Ρωσική Αεροπορία έχει εξουδετερώσει 419 μαχητές της ISIS, 598 άλλους Ισλαμιστές αλλά έχει προκαλέσει το θάνατο 485 αμάχων.

-Ισραηλινές επιδρομές 
Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.

Σχόλια