Τουρκία | 4ο Τρίμηνο 2015

21/09/2015 - 21/12/2015

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί παράθεση των κύριων γεγονότων κατά το χρονικό διάστημα 21/09/2015 έως 21/12/2015.

ΤΟΥΡΚΙΑ 

-Κατάρριψη ρωσικού Su-24 
Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας.


Στον απόηχο της κατάρριψης του Su-24, η Ρωσία αποφάσισε τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται, η Τουρκία είχε αποκτήσει μετά την Γερμανική Ενοποίηση τεθωρακισμένα οχήματα BTR-60/80, μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17 και μεγάλη ποσότητα φορητού οπλισμού για τον εξοπλισμό της Στρατοχωροφυλακής. Με την απόφαση αυτή, επιπλέον, εκμηδενίζεται η συμμετοχή ρωσικών οπλικών συστημάτων σε υφιστάμενους ή νέους διαγωνισμούς. 

Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, ο Τουρκικός Στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη ΝΑ Τουρκία, μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά 20 αρμάτων μάχης M-60T από τη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά έως 100 M-60T.

Απαντώντας στην ανάπτυξη προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία στη Συρία, η Τουρκία ανέπτυξε εγχώριας κατασκευής σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL.

-Επιχειρήσεις κατά Κούρδων / ISIS 
Δεκαεννέα νεκροί και δέκα τραυματίες ήταν ο απολογισμός του Τουρκικού Στρατού από ενέδρα Κούρδων ανταρτών στις 6/9 στην περιοχή Daglica της επαρχίας Hakkari. Σε άλλη περίπτωση, έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την πυροδότηση IED στις 23 Νοεμβρίου στην περιοχή Mus της ΝΑ Τουρκίας. Από τον Ιούλιο, οι απώλειες του Τουρκικού Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας από το PKK ανήλθαν σε 180 άτομα. 

Τουρκικό στρατιωτικό σώμα που αναπτύχθηκε εντός του Ιράκ και πλησίον της Μοσούλης δέχθηκε επίθεση από μαχητές της ISIS με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών. Η παρουσία του Τουρκικού Στρατού οδήγησε την Ιρακινή Κυβέρνηση σε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αμερικανική προτροπή για την απομάκρυνση του.

 Στην ΑΒ Incirlik 12 αεροσκάφη ΕΑΥ A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας. Στην ίδια βάση είχαν επίσης μετασταθμεύσει έξι F-15C και 6 F-15E, τα οποία όμως επέστρεψαν στη βάση τους.

Στις 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η κατάρριψη άγνωστης εθνικότητας ΜΕΑ στην ΝΑ Τουρκία. 

Παρά την κλιμάκωση του Συριακού Εμφυλίου, οι ΗΠΑ στις 13 Οκτωβρίου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία απόσυρσης των Α/Α συστημάτων Patriot, τα οποία αναπτύχθηκαν στη ΝΑ Τουρκία το 2013 ως μέσο προστασίας από δυνητική συριακή πυραυλική επίθεση. 

-Τουρκία και πυρηνικά όπλα 
Η μη έγκαιρη κάλυψη όλων των λειτουργικών ζητημάτων για το πυρηνικό πρόγραμμα σε μία συμφωνία και η μετάθεση συμπλήρωσης κρίσιμων παραμέτρων σε μελλοντικές συμβάσεις, μπορεί να αποτελούν πιθανή ένδειξη φιλοδοξίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων, τονίζει αναφορά του περιοδικού "The National Interest". 

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών φύλαξης πυρηνικών όπλων σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει έργα στην ΑΒ Incirlik. Στη βάση έχουν τοποθετηθεί νέα συστήματα ασφαλείας και ενισχυμένη περίφραξη. Στο Incirlik βρίσκονται αποθηκευμένες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 βόμβες B-61. 

-Χερσαίες δυνάμεις 
Η αυστριακή εταιρία AVL List θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στην TUMOSAN για την ισχύ του αναπτυσσόμενου κινητήρα για το άρμα μάχης Altay. Κατά την TUMOSAN είναι εφικτή η έναρξη παραγωγής του εγχώριου κινητήρα για το άρμα μάχης ALTAY το 2020. 

Στις 30 Νοεμβρίου η Aselsan απέσπασε συμβόλαιο 54 εκατ. $ για την παραγωγή και παράδοση συστημάτων ενεργητικής προστασίας AKKOR. To AKKOR πρόκειται να εξοπλίσει το εγχώριο άρμα μάχης Altay. 

Ο Τουρκικός Στρατός παρήγγειλε 15.000 επιπλέον τυφέκια MPT-76 των 7.62mm, όπως ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί μία παραγγελία για 20.000 MPT-76 τον περασμένο Ιούνιο. 

Στα πρόθυρα της ένταξης σε υπηρεσία είναι ο βαλλιστικός πύραυλος Yildirim-III. Ο πύραυλος, σύμφωνα με αναφορές, έχει εμβέλεια 900km. Το 2015 θα ενταχθούν παράλληλα στο τουρκικό πυροβολικό κατευθυνόμενες ρουκέτες με μέγιστο βεληνεκές 120km. Οι ρουκέτες θα χρησιμοποιηθούν από τους ΠΕΠ Τ-300 Kasigra. 

-Ναυτικές δυνάμεις 
Το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί να προωθήσει την απόκτηση ικανότητας χρήσης πυραύλων μακρού πλήγματος από υποβρύχια τεχνολογίας AIP και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων πλατφορμών. Στους γενικούς σχεδιασμούς του είναι επιπλέον τέσσερις TF-2000, τέσσερις ΤΠΚ (με option για άλλες έξι), η αναβάθμιση τεσσάρων υποβρυχίων Type 209/1400 και τεσσάρων φρεγατών MEKO 200TN Track II. 

Στις 18 Σεπτεμβρίου τέθηκε τυπικά σε εκτέλεση το πρόγραμμα του τουρκικού LHD, έπειτα από την καταβολή της προκαταβολής από την τουρκική κυβέρνηση στην εταιρία Navantia. 

Στις 8 Οκτωβρίου ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από τα έξι υποβρύχια Type 214TN. Παράλληλα, σε μια άλλη εξέλιξη, άρχισε η ναυπήγηση της τέταρτης κορβέτας του προγράμματος Milgem. 

Εξακολουθεί να υφίσταται το ενδιαφέρον του Τουρκικού Ναυτικού για την απόκτηση δύο φρεγατών O.H. Perry από το Αμερικανικό Ναυτικό και τρίτης ως πηγής ανταλλακτικών. 

Η ASELSAN αναπτύσσει ναυτικές εκδόσεις του Korkut 20mm και 35mm για τον εξοπλισμό πλοίων. 

Σύμφωνα με αναφορά στο Διαδίκτυο, το Τουρκικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του συστήματος CIWS Sea Zenith με το Phalanx μέχρι το 2020. 

Καθελκύθηκε στις 3 Οκτωβρίου το αρματαγωγό "Bayraktar" στο ναυπηγείο ADIK στη Κωνσταντινούπολη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 350 στρατιώτες, 20 άρματα μάχης και ως 60 οχήματα. 

Δημοσιεύθηκε η πρώτη φωτογραφία της εγχώριας τορπίλης των 533mm, Akya. Η φωτογραφία πιστεύεται ό, τι προέρχεται από δοκιμή που διεξήχθη στις 11 Ιουλίου 2013. 

Το Τουρκικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τμήμα των 68 συλλογών αναβαθμισμένων τορπιλών τύπου Mk 54 Mod 0 LWT που εγκρίθηκαν για μεταβίβαση σε Ινδία, Τουρκία και Αυστραλία. 

Συνεχίζονται οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί την προμήθεια μικρού αριθμού μαχητικών F-35B. 

-Αεροπορικές δυνάμεις 
Η ΒΑΕ έχει επιλεγεί από την SSM για να βοηθήσει στη σχεδίαση του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία και να εξοπλίσει με αυτό την Τουρκική Αεροπορία κατά τη δεκαετία του 2030. Επιλαχούσα εταιρία είναι η Airbus Defence & Space. 

Είναι πιθανή η έναρξη ανάπτυξης και παραγωγής ενός εγχωρίου συστήματος που θα καλύπτει τις απαιτήσεις. Μέχρι τότε αναμένεται όμως επιλογή μεταξύ Patriot και SAMP/T ως "ενδιάμεση λύση". 

Στις 5 Οκτωβρίου η ASELSAN έκανε δοκιμή εκσυγχρονισμένου Ρ/Κ αντιαεροπορικού πυροβόλου, του συστήματος FCS και νέου πυρομαχικού των 35mm. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε στις 28 Οκτωβρίου 2015 την πώληση στην Τουρκία συνολικά 1.000 συλλογών JDAM αντί 70 εκατ. $. Η παραγγελία περιλαμβάνει 400 GBU-31(V)1, 200 GBU-31(V)3, 300 GBU-38, 100 GBU-54 LJDAM και 200 διατρητικές βόμβες BLU-109. 

Η πρώτη πτήση του SOM-J θα μπορούσε να γίνει το 2016, επισημαίνει η Roketsan, ώστε η πιστοποίησή του να γίνει στο F-35 Block 4.2. 

Στις 9 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των τεσσάρων ΑΣΕΠΕ E-7 MESA, με την παράδοση του τέταρτου συστήματος στην Τουρκική Αεροπορία.

Στις 17 Δεκεμβρίου έκανε για πρώτη φορά επίδειξη του οπλισμένου ΜΕΑ Bayraktar TB2. Το σύστημα μπορεί να φέρει δύο αντιαρματικούς πύραυλους SMM.

Στην Τουρκική Αεροπορία παραδόθηκε το τρίτο από συνολικά 10 μεταφορικά αεροσκάφη A400M. Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Kokpit Aero", έγινε γνωστή η πρόθεση απόσυρσης των μεταφορικών αεροσκαφών C-160 μέχρι το 2019.

Όπως αναφέρει το "On Alert", τουρκικές εταιρίες συνεχίζουν εργασίες τροποποίησης δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130 σε εξοπλισμένα αεροσκάφη.

Η εταιρία Sierra Nevada Corp. που έχει αναλάβει την υποχρέωση παραγωγής ποσοστού 70% για τα μεταφορικά αεροσκάφη TRJ328 και TRJ628 στην Τουρκία, θεωρεί αρκετά δύσκολη την υλοποίησή της, καθώς αρκετά ευαίσθητα υποσυστήματα (π.χ. κινητήρες) πρέπει να παραχθούν στο εξωτερικό. Στο άμεσο μέλλον πάντως αναμένεται η πρώτη παραγγελία αεροσκαφών TRJ-328 και TRJ-628 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρώτο αναμένεται να χρησιμοποιείται για μεταφορές και αποστολές ISR, ενώ το δεύτερο για μεταφορές.

Η Τουρκία συμφώνησε επίσημα τη μεταβίβαση 34 εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-37 στο Πακιστάν. 

Τουρκική αντιπροσωπία επισκέφθηκε το εργοστάσιο παραγωγής του ρουμανικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους IAR-99 και συζήτησε θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής. 

-Διάστημα και Κυβερνοπόλεμος 
Στις 15 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νέος τουρκικός δορυφόρος TURSAT 4B. Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο.

Μέλος του νατοϊκού κέντρου Κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Τουρκία. Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

Σχόλια