Ελλάδα | 4ο Τρίμηνο 2015

21/09/2015 - 21/12/2015

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί παράθεση των κύριων γεγονότων κατά το χρονικό διάστημα 21/09/2015 έως 21/12/2015.

ΕΛΛΑΔΑ

-Εισαγωγή
Το Κοινοβούλιο επικύρωσε στις 16 Δεκεμβρίου την ελληνο-ρωσική στρατιωτική συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία διευκολύνεται η υποστήριξη των υφισταμένων οπλικών συστημάτων σοβιετικής / ρωσικής προέλευσης που υπηρετούν στις ΕΕΔ.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να καλύψει περικοπές ύψους 300 εκατ. Ευρώ μέσα από 15ετές πρόγραμμα πωλήσεων μη χρησιμοποιούμενων οπλικών συστημάτων.


Επανέρχεται το αμερικανικό αίτημα στάθμευσης στην 133ΣΜ συστημάτων ΜΕΑ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Το αίτημα πιθανότατα αφορά MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper. Το αίτημα επιθυμεί να συνδυάσει η ελληνική πλευρά και με στρατιωτικά ανταλλάγματα. 

-Χερσαίες δυνάμεις 
Σημαντική έλλειψη κονδυλίων ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΣ, αποκάλυψε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Α/ΓΕΣ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο ΕΣ έχει εξασφαλίσει 210 από τα συνολικά 600 εκατ. Ευρώ για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του για το επόμενο έτος. 

Σε υπηρεσία βρίσκονται τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης BMP-1 / ZU-23, υπογραμμίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά". Στο κείμενο αναφέρεται ό,τι οι τελικές απαιτήσεις αφορούν 70 εώς 100 τέτοια οχήματα. Δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επίσης υπογραμμίζει ό, τι τελικώς τα 16 οχήματα που κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά θα οδηγηθούν σε προσωρινή αποθήκευση. Υπενθυμίζεται, το ΣΤ' τελωνείο Πειραιά έχει κατασχέσει 16 θωρακισμένα οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη επικαλούμενο την Παράγραφο 9 της Απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ. Οκτώ από τα οχήματα είναι Typhoon GSS-300, κατηγορίας MRAV. To Τyphoon μπορεί να μεταφέρει έως 10 άτομα και να εξοπλιστεί με πολυβόλο 7,62mm ή 12,7mm. 

Η Αεροπορία Στρατού πρόκειται τελικά να ενισχυθεί με 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D έπειτα από την κατακύρωση του έργου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρασκήνιο". Πριν τα ελικόπτερα παραληφθούν, θα υποστούν πρόγραμμα ανακατασκευής. Το κόστος της προμήθειας θα ανέλθει στα 125,8 εκατ. $. Πρόθεση του ΓΕΣ, πάντως, φαίνεται να είναι η τελική απόκτηση 15 ελικοπτέρων του τύπου CH-47D, όπως αναφέρει πληθώρα δημοσιευμάτων στον Τύπο. 

-Ναυτικές δυνάμεις 
Στην Ημερήσια Διαταγή του Α/ΓΕΝ, με αφορμή την Εορτή του Προστάτη Αγίου του Πολεμικού Ναυτικού, επεσημαίνεται η επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων "ΠΙΠΙΝΟΣ" και "ΜΑΤΡΩΖΟΣ" το 2015 στο Στόλο, όπως και η ένταξη της ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ". Παράλληλα, διεξάγονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της ναυπήγησης και παράδοσης των δύο τελευταίων πυραυλάκατων. Επίσης, το Νοέμβριο ξεκίνησε το πρόγραμμα επανενεργοποίησης και αναβάθμισης των πέντε P-3B. Ο Α/ΓΕΝ, τέλος, τόνισε τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων μέσων, τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 και την απόκτηση νέων φρεγατών, όταν οι οικονομικές συνθήκες την επιτρέψουν. Σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού "Άμυνα & Διπλωματία", το "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" πραγματοποιεί δοκιμές εν πλω. 

Στις 19 Οκτωβρίου έγινε η τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της πέμπτης πυραυλακάτου τύπου Super Vita "ΡΙΤΣΟΣ". 

Μίνι πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πρόκειται να υποστεί η ΤΠΚ "ΒΟΤΣΗΣ", αναφέρει η "e-Άμυνα". Σημαντικότερη αλλαγή θα αποτελέσει η αντικατάσταση του ραντάρ ναυτιλίας. 

Ξεκίνησε η χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B με την αποδέσμευση της προκαταβολής. 

-Αεροπορικές δυνάμεις 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Παραπολιτικά", γαλλικές εταιρίες ενδιαφέρονται για τα προγράμματα της νέας φρεγάτας και της αναβάθμισης των μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM. 

Παρά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι δοκιμές του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας nEUROn θα συνεχιστούν και το 2016. Από την πρώτη πτήση ως σήμερα, το UCAV έχει πραγματοποιήσει 123 πτήσεις δοκιμών. 

Η Γερμανία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να συμμετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού των τεσσάρων A330 MRTT που έχουν ηδη συμφωνήσει οι Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης χώρες που δεν έχουν αποκτήσει το A330 MRTT, όπως η Ελλάδα. Η Γερμανία ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τα τέσσερα Α310 MRTT που διατηρεί και εξετάζει την απόκτηση τριών A330 MRTT. Πέρα από τη Γερμανία, η Γαλλία προχώρησε στην απόκτηση οκτώ A330 MRTT. 

-Διάστημα και Κυβερνοπόλεμος 
Μέλος του νατοϊκού κέντρου Κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Ελλάδα. Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί το Δεκέμβριο. 

Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.

Σχόλια