Εν Συντομία | Ειδήσεις (18)

21/12/2015 - 21/1/2016
  
* ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ *

ΕΛΛΑΔΑ
Κοσμογονία εν όψει για Αεροπορία Στρατού;
    Σύμφωνα με το περιοδικό "ΕΑ&Τ", υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον για ελικόπτερα UH-1N - (c) Αμερικανικό Ναυτικό
>Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η "Προέλαση", η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει να αποκτήσει έως το 2030 70 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D. Παράλληλα, στις αρχές Φεβρουαρίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ επιτροπή του ΓΕΣ για την επιλογή των 15 ελικοπτέρων CH-47D που θα ενισχύσουν εντός του 2016 τα υφιστάμενα σε υπηρεσία ελικόπτερα του τύπου. Τα πρώτα 10 θα αποκτηθούν από τον Απρίλιο. Τα υπόλοιπα, για τα οποία θα γίνει τυπική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα φθάσουν στα τέλη του έτους. Επίσης, ξεμπλοκάρεται η άρση παραδόσεων των υπόλοιπων εννέα μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Για τα πρώτα τέσσερα προγραμματίζεται η παράδοση εντός του Ιανουαρίου. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη εξοπλισμού της ΑΣ με ΜΕΑ "Πήγασος-2". Αντίθετα, δεν φαίνεται ό,τι θα γίνει αναβάθμιση των AH-64A.

>Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα του περιοδικού "ΕΑ&Τ", το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δείξει ενδιαφέρον για ανακαινισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Huey που υπηρέτησαν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως τα UH-1N του Σώματος Πεζοναυτών.
>Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, το πρώτο πλήρως εκσυγχρονισμένο ΑΝΦΣ P-3B πρόκεται να παραδοθεί το Μάρτιο του 2018, ενώ μελετάται ο πλήρης εκσυγχρονισμός του πέμπτου αεροσκάφους. Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα "Προέλαση", το Πολεμικό Ναυτικό γνωστοποίησε στις 30 Δεκεμβρίου διαγωνισμό κατάρτισης εννέα στελεχών σε πολυκινητήρια αεροσκάφη.
Σημαντικός αριθμός ΤΟΜΑ BMP-1 θα μεταβιβαστεί στον Αιγυπτιακό Στρατό - via ellinikos-stratos
>Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για ολοκληρωμένη μεταβίβαση πυραύλων αεροσκαφών στα ΗΑΕ, χωρίς όμως να αναφερθεί ούτε ο τύπος ούτε η ποσότητα τους. Επιπλέον, έκανε αναφορά σε μεταβίβαση 172(;) ΤΟΜΑ BMP-1, από τα οποία 72 θα ανακαινισθούν από την ΕΛΒΟ.
>Σύμφωνα με το "On Alert", η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας - ειδικότερα ο ΑΝΥΕΘΑ - δεν αποκλείει την πώληση ορισμένων από τα παλαιότερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βουλγαρία εφόσον τον εκσυγχρονισμό τους αναλάβει πρώτα η ΕΑΒ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πώληση των αεροσκαφών είναι αντίθετο το ΓΕΑ.
>Από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 η Ελλάδα συμμετέχει με ένα ΑΣΕΠΕ ERIEYE στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Sophia". Το ΑΣΕΠΕ επιχειρεί από την ΑΒ Ελευσίνας.
>Το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογεί με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού την απόκτηση δύο εκπαιδευτικών ελικοπτέρων, μεταδίδει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα". 

ΚΥΠΡΟΣ
Ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων
>Όπως τονίζουν κυπριακά δημοσιεύματα (όπως εδώ) και αναμεταδίδει η "e-Άμυνα", επικρατέστερο νέο τυφέκιο για τις Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζεται το FN SCAR. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 900.000 Ευρώ. Για τις Ειδικές Δυνάμεις, επιπλέον, πρόκειται να αποκτηθούν 5+12 μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα με κόστος ανά αλεξίπτωτο τα 15.000 Ευρώ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Χρονοδιάγραμμα ναυπηγήσεων - Ανάθεση κατασκευής τεσσάρων F-35A
>Πέντε Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να τραυματίστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου από επίθεση της ISIS στη βάση Bashina στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
>Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου, σε υπηρεσία με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται 626.004 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες.
Η Ιταλία θα συνδράμει την επίγεια αεράμυνα στη ΝΑ Τουρκία με σύστημα SAMP/T - (c) Eurosam
>Ύστερα από την ακύρωση της επιλογής του κινεζικού Α/Α συστήματος HQ-9 για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, η Τουρκία θα μπορούσε να ζητήσει μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα για την επέκταση του βαλλιστικού της προγράμματος. Όσον αφορά το πρόγραμμα T-LORAMIDS, θεωρείται πιθανή η αναζήτηση "ενδιάμεσης λύσης" μεταξύ των Patriot και SAMP/T.
Κύρια τουρκική φιλοδοξία εξακολούθει να είναι η ανάπτυξη επιθετικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 έως 2.500km με τον ισχυρισμό της δημιουργίας πυραυλικού φορέα εκτόξευσης δορυφόρων. Σήμερα, θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη βαλλιστικών πυραύλων Yildirim III που διαθέτουν εμβέλεια 900km, ενώ σε υπηρεσία με την αεροπορία βρίσκονται πύραυλοι κρουζ SOM. 
ε περιοχή της ΒΔ Τουρκίας, σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, εθεάθη άρμα μάχης Leopard 2NG. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "Προέλαση", σκοπός του προγράμματος που σήμερα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία της Aselsan είναι η αναβάθμιση του στόλου αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό. Κύρια χαρακτηριστικά του Leopard 2NG είναι η προσθαφαιρούμενη θωράκιση και η βελτιωμένη αντιναρκική προστασία, το νέό σύστημα ελέγχου πυρός, το σύστημα διαχείρησης πληροφοριών μάχης και ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός SARP.
>Στην OTOKAR ανατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015 συμβόλαιο αξίας 52 εκατ. $ για την κατασκευή οχημάτων αναγνώρισης Cobra II. Τα οχήματα θα παραδοθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2017.
>Το 2017 πρόκειται να ξεκινήσει η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας κλάσης I, "TCG Instanbul". Έως το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των δύο τελευταίων κορβετών του προγράμματος MilGEM, με το τρίτο πλοίο να εντάσσεται στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019 και το τελευταίο να ακολουθεί το 2020. Το 2020 πιστεύεται, τέλος, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του εγχώριου υποβρυχίου. 
>Το ελικοπτεροφόρο θα ονομαστεί "TCG Anadolu". Στόχος είναι η παράδοσή του το 2021.
>Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται τέσσερα μαχητικά του τύπου για την Τουρκική Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019.
>Η πρώτη μοίρα που θα εξοπλιστεί με F-35A θα είναι η 172 Filo στην ΑΒ Μαλάτειας το 2018.
>Σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Lockheed Martin κο. Ντ. Πλέσσα, ως το 2020 θα έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 36 F-35.
>Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤΑΙ, δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν το TF-X φέρει έναν ή δύο κινητήρες. 
>Στις 28 Δεκεμβρίου έγινε ανάθεση έργου από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ στη Boeing για την παραγωγή έξυπνων βομβών LJDAM για την Τουρκία.
>Το οπλισμένο ΜΕΑ Bayraktar TB2 θα μπορούσε να φέρει έως τέσσερις αντιαρματικούς πύραυλους MAM-L. 
>Στο πλαίσιο του προγράμματος Goren-I τρία μεταφορικά αεροσκάφη C-160 έχουν τροποποιηθεί για την κάλυψη ρόλων ECM-COMINT-IMINT. Αεροσκάφη του προγράμματος, δε, έχουν αναπτυχθεί στην ΝΑ Τουρκία και δρουν πλησίον των συνόρων με τη Συρία.
Το πρόγραμμα Goren-I αφορά αεροσκάφη C-160 - via kokpit.aero
>Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα και όπως αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "On Alert", η Τουρκική Αεροπορία προωθεί την απόκτηση ατρακτιδίων εναέριου ανεφοδιασμού για τμήμα του στόλου μεταφορικών αεροσκαφών A400M.
>Οι παραδόσεις των δύο επόμενων μεταφορικών A400M, που σχεδιάζονταν να γίνουν το 2016, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα τα δύο αεροσκάφη είναι να παραδοθούν τον προσεχή Απρίλιο και Ιούνιο αντίστοιχα. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη σημειωθεί συμφωνία για τον ορίζοντα παράδοσης του αεροσκάφους που θα αναπληρώσει το A400M που κατέπεσε στη Σεβίλλη στις 9 Μαΐου 2015.
>Η Τουρκία επιθυμεί να επιχειρεί το 2023 συνολικά 10 δορυφόρους.  
>Μετά το Κατάρ, η Τουρκία κατασκευάζει στρατιωτική βάση στη Σομαλία. Η βάση θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κατάρτιση του Σομαλικού Στρατού.
>Η SSM προκήρυξε RFI για την εξυπηρέτηση και εγκατάσταση υποσυστημάτων σε ένα Beechcraft King Air 350ER που πρόκειται να αγοραστεί για την Τουρκική Ακτοφυλακή.
>Στην Ιταλία βρίσκεται το πρώτο ATR-72-600 MPA του Τουρκικού Ναυτικού για πιστοποίηση όπλων ανθυποβρυχιακού πολέμου (τορπίλες Mk.54 και Mk.46). 
>Η Τουρκία επιδιώκει να αναζωπυρώσει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ. Στο επίκεντρο των τουρκικών στόχων είναι η προμήθεια προηγμένων ΜΕΑ, συστημάτων επιτήρησης και η υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ισραηλινής προέλευσης.
>Η Γερμανία απέσυρε στις 22 Δεκεμβρίου από τη ΝΑ Τουρκία τα συστήματα Patriot που είχαν διατεθεί για την αντιπυραυλική άμυνα της Τουρκίας από συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους. Τα γερμανικά συστήματα βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους για τρία χρόνια. Δεν αποκλείεται, αντίθετα, η ανάπτυξη στην περιοχή ιταλικού συστήματος SAMP/T.
>Αεροσκάφος E-3 Sentry επρόκειτο να μετασταθμεύσει από τη Γερμανία στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τελευταίας από το ΝΑΤΟ. 

* ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ *

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πρώτο βήμα για "Bulgarian" Air Policing 

>Στις 18 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή απόσυρσης των τελευταίων τριών μαχητικών MiG-21 της Βουλγαρικής Αεροπορίας. Τα πρώτα MiG-21 είχαν παραδοθεί το 1962, ενώ συνολικά πέταξαν με τα βουλγαρικά εθνόσημα 226 μαχητικά του τύπου.
ο υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας σχεδιάζει να εκκινήσει διαγωνισμό προμήθειας έξι κινητήρων για μαχητικά MiG-29. Σε υπηρεσία με τη Βουλγαρική Αεροπορία είναι 15 MiG-29.
>Η Βουλγαρική Αεροπορία θα μπορούσε να διαθέτει νέα μαχητικά αεροσκάφη σε 3 1/2 χρόνια, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας. 
>Στις 14 Ιανουαρίου ψηφίστηκε στη βουλγαρική βουλή με 122 υπέρ και 41 κατά η τροποποίηση του κανονισμού άμυνας. Με την ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας από αεροσκάφη συμμαχικών χωρών.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Διαπραγματεύσεις για NASAMS
Η προμήθεια πυραύλων AMRAAM θα μπορούσε μελλοντικά να αποκλείσει από υποψήφια μαχητικά της Κροατίας όσα δεν δύνανται να τον φέρουν - (c) Kongsberg
>Η Κροατία πρόκειται να αιτηθεί από τις ΗΠΑ την απόκτηση με δωρεά 12 έως 16 συστήματα ΠΕΠ MLRS. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις από τους εκτοξευτές να ανήκουν στην έκδοση M270A1. Επιπλέον, ο Κροατικός Στρατός ενδιαφέρεται να αποκτήσει 10 βαλλιστικούς πύραυλους ATACMS.
>Η Κροατία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία για την προμήθεια μεταχειρισμένων Α/Α συστημάτων NASAMS. Το NASAMS χρησιμοποιεί τον πύραυλο AMRAAM και παρουσιάζει μέγιστη εμβέλεια 33km. Το κόστος του προγράμματος θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 180 εκατ. $.
>Η Κροατία απέρριψε αμερικανική πρόταση μεταβίβασης ανακαινισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D. Κύριες δικαιολογίες ήταν ό, τι τα ελικόπτερα δεν ταιριάζουν στις κροατικές ανάγκες και ό, τι η ανακαίνισή τους, ύψους 10 εκατ. $, θεωρήθηκε ακριβή. 

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

>Το Μαυροβούνιο λαμβάνει τεχνική και οικονομική βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την καταστροφή παλαιού πολεμικού υλικού. 

πΓΔΜ

>Τα Σκόπια θα έβλεπαν με "καλό μάτι" τη δημιουργία κέντρου συντήρησης ρωσικών ελικοπτέρων στη Σερβία. Η πολεμική αεροπορία της πΓΔΜ διατηρεί στολίσκο ελικοπτέρων Mi-17 και Mi-24.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ανάθεση συμβολαίου στη EuroSpike
>Επισκευές, εκσυγχρονισμοί και EDA (Excess Defense Articles) είναι οι κύριοι εξοπλιστικοί στόχοι της Ρουμανίας το 2016.
>Ο Ρουμανικός Στρατός συμφώνησε την προμήθεια επιπλέον Α/Τ συστημάτων Spike.
>Ο Ρουμανικός Στρατός παρέλαβε τέσσερα ΜΕΑ Phoenix 30.

ΣΕΡΒΙΑ
Ενδιαφέρον για ρωσικά Α/Α - Τι περιλαμβάνει ο αμυντικός σχεδιασμός
>Σε δηλώσεις του ο Σέρβος Α/ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε την προμήθεια δύο ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, πυροβόλων Nora 52 και ενός οχήματος MRAP Lazar. Τα δύο ελικόπτερα (Mi-17) θα παραδοθούν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το ίδιο διάστημα, συστήματα ΠΕΠ Morava αναμένονται να ενταχθούν στο Σέρβικο Στρατό.
Η Σερβία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Α/Α σύστημα Pantsir-S1 - via Wikipedia
>Η Ρωσία προσφέρει στη Σερβία Α/Α συστήματα Tor, Pantsir-S1 και S-300PMU2, όπως επίσης μαχητικά αεροσκάφη MiG-35. Μεταξύ Tor και Pantsir, η Σερβία φέρεται να επιθυμεί την αγορά 16 συστημάτων Pantsir.
>Προωθείται η επισκευή ενός μεταφορικού αεροσκάφους An-26 της Σερβικής Αεροπορίας. Η Σερβία, επίσης, θα προμηθευτεί δύο radar 3D τύπου AN/TPS-70 από τη Σλοβενία. Ακόμη, σχεδιάζεται ο εξοπλισμός των 14 εκπαιδευτικών Lasta-95 και η έναρξη αναβάθμισης εννέα εκπαιδευτικών αεροσκαφών G-4 σε G-4MD. Τέλος, στόχος είναι με τη βοήθεια της Airbus η συντήρηση των ελικοπτέρων SA-341/2 Gazelle. 

* ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ *

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πρώτες παραδόσεις των Ka-52 το 2017 
>Για το τρέχον έτος αναβλήθηκαν οι συζητήσεις απόκτησης ενός κατασκοπευτικού και ενός δορυφόρου επικοινωνιών από τη Γαλλία για την Αίγυπτο.
>Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, αιγυπτιακά F-16 συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη. Παράλληλα, η Αίγυπτος ενέκρινε την παράταση συμμετοχής της στον Αραβικό Συνασπισμό που επιχειρεί στην Υεμένη κατά ένα ακόμη έτος.
>Η Γαλλία προτείνει στην Αίγυπτο την απόκτηση τεσσάρων νέων πλοίων για το Αιγυπτιακό Ναυτικό: δύο κορβετών Gowind 2500, ενός OPV και ενός παράκτιου περιπολικού σκάφους. Η Αίγυπτος έχει ήδη παραγγείλει τέσσερις Gowind 2500, τρεις από τις οποίες θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. Το OPV πιστεύεται ό, τι είναι το γνωστό L' Adroit. Τέλος, το παράκτιο περιπολικό ανήκει στον τύπο OPV50.
>Ανακοινώθηκε τελικά η συμφωνία πώλησης 46 επιθετικών ελικοπτέρων KA-52Κ από τη Ρωσία στην Αίγυπτο. Τα ελικόπτερα αποκτούνται, μεταξύ άλλων, για τον εφοδιασμό των ελικοπτεροφόρων Mistral με επιθετικά ελικόπτερα. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το 2017.
>Η Αίγυπτος πρόκειται να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα αυτοπροστασίας President-S. To σύστημα αναμένεται να εξοπλίσει ρωσικής προέλευσης ελικόπτερα, όπως το Ka-52. 

ΙΣΡΑΗΛ
Σε υπηρεσία το 5ο υποβρύχιο Dolphin - Προς αναβάθμιση τα F-15I
>Στο πλαίσιο του προγράμματος του μαχητικού F-35 δύο ισραηλινές εταιρίες απέσπασαν από τη Lockheed Martin συνολικό βιομηχανικό έργο αξίας 770 εκατ. $. Η Elbit Systems συμμετέχει στην κατασκευή του HDMS. Η IAI κατασκευάζει μέρη των πτερύγων.
>Στις 12 Ιανουαρίου κατέπλευσε στη Χάιφα το πέμπτο υποβρύχιο της οικογένειας Dolphin, δεύτερο του βελτιωμένου τύπου Dolphin-II, ΙNS Rahav. 
>Η κατασκευή του πρώτου ισραηλινού F-35 (με κωδικό AS-1) θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
>Το Ισραήλ πρόκειται να δαπανήσει ως το 2020 78,6 δις $ για την κάλυψη των αμυντικών του αναγκών. 
Το Gen III Helmet Mounted Display System - (c) Rockwell Collins
>Το Κογκρέσο ενέκρινε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 των ΗΠΑ κονδύλι 487 εκατ. $ για την ενίσχυση των ισραηλινών αντιπυραυλικών προγραμμάτων. Επίσης εγκρίθηκαν 40 εκατ. $ για την καταπολέμηση των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
>Το Ισραήλ ευελπιστεί να αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα "David's Sling" έως τα μέση του 2016.
>Ο επικεφαλής των αντιπυραυλικών προγραμμάτων "Iron Dome", "David's Sling" και "Arrow" αποπέμφθηκε των καθηκόντων του έπειτα από την εύρεση ευαίσθητων στοίχειων για τα προγράμματα στον προσωπικό του Η/Υ.
>Η Lockheed Martin εκτελεί εργασίες εγκατάστασης υποσυστημάτων στο πρώτο ισραηλινό C-130J, μετατροπές που επιθυμεί η Ισραηλινή Αεροπορία για να καλυφθούν ειδικές απαιτήσεις. Το πρώτο αεροσκάφος θα ακολουθήσει δεύτερο, ενώ το τρίτο διαθέτει τις μετατροπές από κατασκευής.
Το νέο ισραηλινό υποβρύχιο INS Rahav - (c) Ισραηλινό Ναυτικό
>Στα μέσα του 2016 θα έχει παρθεί η απόφαση της αναβάθμισης των 25 μαχητικών F-15I. Κύριο στοιχείο της θα είναι η εγκατάσταση radar τύπου AESA, πιθανώς το APG-82(V)1.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία προμηθεύεται βόμβες γενικής χρήσης IMI MPR-1000 και MPR-2000.  
>Ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε τα αερόστατα τύπου Skystar 300. Τα συστήματα, που χρησιμοποιούνταν για αποστολές επιτήρησης, αντικαθιστούν τα νεότερα τύπου Skystar 330.
>Τα ισραηλινά MLRS σύντομα θα εξοπλιστούν με την εγχώρια κατευθυνόμενη ρουκέτα Romah. Η ισραηλινή ρουκέτα έχει εμβέλεια 32km, πολεμική κεφαλή 20kg και CEP <10m.
>Ανάθεση έργου αξίας 70 εκατ. $ απέσπασε η Elbit για την παραγωγή συστημάτων ΗΠ για τον εξοπλισμό αεροσκαφών της Ισραηλινής Αεροπορίας. 
>Μεταξύ των 80 F-35A που ανέλαβε με την LRIP lot 11 στις 21 Δεκεμβρίου από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας να κατασκευάσει η Lockheed Martin βρίσκονται 10 μαχητικά του τύπου για την Ισραηλινή Αεροπορία. Η παράδοση των 80 μαχητικών θα γίνει ως το Δεκέμβριο του 2019. 
>Στις 30 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη αυτόνομη πτήση του ΜΕΑ Air Mule, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 454kg φορτίο σε απόσταση 50km.
>Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των εκπαιδευόμενων χειριστών της 171ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Ισραηλινής Αεροπορίας, μία από τις πρώτες ή η πρώτη έπειτα από την έναρξη χρήσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους M346 Lavi. 

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προβλήματα στη δωρεά όπλων της Σ. Αραβίας;
ον Απρίλιο αναμένεται να παραδοθεί η δεύτερη παρτίδα γαλλικών όπλων που χρηματοδοτείται από πόρους της Σ. Αραβίας. Στην πρώτη παρτίδα, που παραδόθηκε το 2015, αποτελείτο από 48 Α/Τ συστήματα MILAN από τα αποθέματα του Γαλλικού Στρατού. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Monde", οι παραδόσεις κινδυνεύουν από πιθανή αλλαγή στάσης του υπουργού άμυνας της Σ. Αραβίας.
>Ο Λιβανικός Στρατός κάνοντας χρήση βρετανικής δωρεάς 10 εκατ. $ δημιουργεί στρατιωτική μονάδα συνοριοφυλάκων για την επιτήρηση τομέα 100km των συνόρων Λιβάνου - Συρίας.

ΣΥΡΙΑ
Περισσότερα μέσα φέρνουν οι Ρώσοι - Ξεκίνησαν επιχειρήσεις οι Γερμανοί
>Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχασαν το 2015 τη ζωή τους κατά τον πόλεμο στη Συρία.
>Κατά το "Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons", το συριακό οπλοστάσιο χημικών όπλων καταστράφηκε εντελώς. Η διαδικασία καταστροφής του διήρκεσε παραπάνω από δύο χρόνια.
>Συγκρινόμενο εδαφικά με την 1/1/2015, οπότε κατείχε σε Ιράκ και Συρία 90.800 τετρ. km, το Ισλαμικό Κράτος είχε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 περιοριστεί σε 72.000 τετρ. km. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εδάφους πέτυχαν οι Κούρδοι της Συρίας οι οποίοι αύξησαν την επιφάνεια που ελέγχουν κατά 186%. Στις 14 Δεκεμβρίου οι Κούρδοι είχαν καταλάβει 15.800 τετρ. km.
>Στην προσπάθειά του να αποφύγει παρεμβολές στις επικοινωνίες ο FSA ισχυρίζεται ό, τι κάνει χρήση walkie-talkies. Στη Συρία, πριν την έκρηξη του πολέμου, όλες οι επικοινωνίες βρίσκονταν υπό κυβερνητικό έλεγχο.
>Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών δράσης στη Συρία, το ρωσικό αεροπορικό εκστρατευτικό σώμα έχει πραγματοποιήσει 5.240 επιδρομές έναντι αντικαθεστωτικών και ισλαμιστικών στόχων.
>Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης έως σήμερα τα μεταφορικά αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει 280 πτήσεις στη Συρία.
>Στις 30 Δεκεμβρίου καταστράφηκε Α/Α σύστημα SA-8 των Αντικαθεστωτικών από ρωσικό βομβαρδιστικό Su-34.
Μαχητικά MiG-29 της Συρίας συνοδεύουν για πρώτη φορά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη - (c) Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας
>Η Ρωσική Αεροπορία χρησιμοποιεί στη Συρία από τα τέλη Δεκεμβρίου ένα ΑΣΕΠΕ A-50 Mainstay.  
>Η Ρωσική και η Συριακή Αεροπορία έχουν ξεκινήσει κοινές αποστολές στη Συρία. Στην πρώτη φορά, δύο συριακά MiG-29 παρείχαν συνοδεία σε δύο ρωσικά Su-25.
>Η Ρωσία αναπτύσσει επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 στη Συρία.  
>Το καταδρομικό Varyag αντικατέστησε το αντίστοιχο, Moskva, στα ανοικτά της Συρίας. 
>Οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει έγγραφα της ISIS με τα οποία κατηγείται η ισλαμιστική οργάνωση για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Τα έγγραφα αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Συρία τον προηγούμενο Μάιο. 
>Το μαχητικό F-22 με s/n 09-0174 και όνομα "The Maloney's Pony" ήταν το πρώτο από τα αεροσκάφη του τύπου που έλαβε το βάπτισμα του πυρός το Σεπτέμβριο του 2014 στη Συρία.
>Στις 10 Ιανουαρίου βομβαρδιστικό Tornado GR4 της Βρετανικής Αεροπορίας έπληξε στόχο με αντιαρματικό πύραυλο Brimstone πλησίον της Ράκκα, όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τις βρετανικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την ίδια επιχείρηση, υπήρξε συνεργασία στα πλήγματα των επανδρωμένων αεροσκαφών με οπλισμένα ΜΕΑ Reaper. Τα τελευταία εξουδέτερωσαν στόχους με πύραυλους AGM-114 Hellfire.
>Στις 11 Ιανουαρίου σημειώθηκε η 1.000η πολεμική έξοδος βρετανικών μέσων στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS.
>Η Βρετανική Αεροπορία είναι υπεύθυνη για τη συλλογή περισσότερων από των μισών δεδομένων του Δυτικού Συνασπισμού σε Ιράκ και Συρία στο χώρο της τακτικής αναγνώρισης. 
Μαχητικό Rafale, φέρει δύο SCALP-EG - (c) Γαλλική Αεροπορία
>Τη νύκτα 2 και 3 Ιανουαρίου τέσσερα μαχητικά Rafale έπληξαν, πιθανώς με οκτώ πύραυλους SCALP-EG στρατιωτικό στόχο παραγωγής όπλων ανατολικά του Χαλεπίου. Ήταν η πρώτη φορά που ο SCALP-EG χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Συρίας.
Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά επιχειρησιακά το όπλο στη Λιβύη, το 2011, χρησιμοποιώντας συνολικά 15 SCALP-EG. Το 2015, το όπλο, χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων παραγόντων, η χρήση τους δικαιολογείται από την μελλοντική πρόβλεψη ύπαρξης στο γαλλικό οπλοστάσιο μόνο 100 πυραύλων του τύπου. 
>Το καναδικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού CC-150T Polaris από την άφιξή του στη Μεσοποταμία έως τις 18 Ιανουαρίου έχει μεταφέρει 20.700.000 λίβρες καυσίμου σε αεροσκάφη του Δυτικού Συνασπισμού. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού με 60 αεροσκάφη!
>Τα δύο πρώτα γερμανικά αεροσκάφη Tornado ECR, που στάλθηκαν στην Τουρκία για να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας αναγνωριστικό ρόλο κατά της ISIS, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το συγκεκριμένο ρόλο επειδή δεν έχουν υποστεί το πρόγραμμα αναβάθμισης ASSTA 3. Γι' αυτό το ρόλο πραγματοποιήθηκε αντικατάστασή τους τον τρέχοντα μήνα. Κατά το γερμανικό προγραμματισμό, όλα τα Tornado ECR θα έχουν περάσει το ASSTA 3. Η πρώτη αποστολή δύο αεροσκαφών έγινε στις 8 Ιανουαρίου.

Σχόλια