MUSIS-CERES-TanDEM X

Το δορυφορικό πρόγραμμα CSO θα αντικαταστήσει το Helios - (c) ASTRIUM
Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν ουσιαστικές εξελίξεις σε τρία δορυφορικά προγράμματα, που όπως η ειδησεογραφία δείχνει, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό τομέα ISR των ΕΕΔ. 

Του fox2 



Τρίτος δορυφόρος CSO

Στις 27 Νοεμβρίου 2014 οι Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν τη χρηματοδότηση του τρίτου στρατιωτικού δορυφόρου τηλεσκόπησης του προγράμματος CSO. Την κατασκευή του δορυφόρου θα αναλάβει κατά τα 2/3 η Γερμανία με εκτιμώμενο κόστος 210 εκατ. Ευρώ. Ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί το αργότερο εντός του 2021.

Το CSO αποτελεί τη γαλλική συμμετοχή στο πολυεθνικό πρόγραμμα MUSIS, στο οποίο μετέχει η Ελλάδα από το 2007. Οι τρεις δορυφόροι θα αντικαταστήσουν τους ισάριθμους τρεις του πετυχημένου προγράμματος Helios. Ο τελευταίος από αυτούς, Helios 2B, εκτοξεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2009. Το πρόγραμμα, ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό... κανόνα, συνάντησε δυσκολίες, με τα κύρια μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) να διατυπώνουν διαφωνίες για τα μερίδια χρήσης και ανταλλαγής του εθνικού τους δορυφορικού υλικού. Αισίως, από το 2011, μελετά μόνο την αξιοποίηση των γαλλικών δορυφόρων CSO και των δύο ιταλικών CSG (απεικόνισης ραντάρ). Η συγχρηματοδότηση του τρίτου δορυφόρου CSO από τη Γερμανία, ωστόσο, φανερώνει έμμεσα τη συμμετοχή της. Σε αντιστάθμισμα, το Βερολίνο θα χορηγεί στο Παρίσι δορυφορικό υλικό από το εθνικό του πρόγραμμα τριών δορυφόρων SARah,  προσφέροντας δυνητικά στην Ελλάδα δεύτερη πηγή για υψηλής ανάλυσης δορυφορικό υλικό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Μεγαλώνει η σημασία του CERES


Στις 12 Μαρτίου 2015 η DGA ανέθεσε στις Airbus Defence & Space και Thales την κατασκευή και εκτόξευση τριών δορυφόρων CERES SIGINT αντί 450 εκατ. Ευρώ. Οι δορυφόροι θα είναι επιχειρησιακοί το 2020. Οι τρεις δορυφόροι θα εισάγουν την Ελλάδα στην πολύ μικρή λίστα χωρών που έχουν τέτοια ικανότητα. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο προϋπολογισμός του αναμένεται να μεγεθυνθεί.

Η εναλλακτική του TanDEM X


Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα TanDEM X. Το συνολικό κόστος της δράσης αναμένεται να κοστίσει αρθροιστικά 359 εκατ. Ευρώ. Το TanDEM X αποτελείται από δύο δορυφόρους (απεικόνισης ραντάρ), υψηλής ανάλυσης, που βρίσκονται σε μία καινοτόμο θέση τροχιάς: ο ένας σε πολύ μικρή απόσταση από τον άλλο. Η τελική απόφαση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να ληφθεί το Δεκέμβριο. 


Λοιπά προγράμματα 


Εκτός των παραπάνω, στον ίδιο ρόλο είναι σε θέση να συμβάλλουν πολυεθνικά προγράμματα απεικόνισης μη στρατιωτικών εφαρμογών όπου ήδη παίρνει μέρος η Ελλάδα, κατάλληλα κυρίως για πολιτικές εφαρμογές. Αλλά και στο χώρο των επικοινωνιών η κατάσταση είναι ενθαρρυντική. Το πρόγραμμα των δύο νέων δορυφόρων Hellas Sat (3 & 4) βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SatCom υπό την αιγίδα του EDA. Μέχρι του τέλους του 2015, τέλος, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του νέου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 15, δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος.


Μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για δορυφορικά συστήματα τη δεκαετία του 1990 και την αρχική αξιοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία, σήμερα οι ΕΕΔ, γενικότερα η Ελλάδα, έχουν περάσει στην εποχή της ωριμότητας ως προς τα ωφέλη του διαστήματος. Τα κέρδη, δε, την επόμενη δεκαετία θα είναι ακόμη περισσότερα. Η χρήση των δορυφορικών δυνατοτήτων είναι επωφελής τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και την Ελληνική Διπλωματία.

Σχόλια