Εν Συντομία | Ειδήσεις (17)

21/11/2015 - 21/12/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Κατακύρωση προμήθειας των Chinook - Οι εξελίξεις στο Πολεμικό Ναυτικό
 
Με τη προσθήκη των 10 CH-47D, ο αριθμός των ελληνικών Chinook θα φθάσει τις 25 μονάδες - (c) ΓΕΕΘΑ
>Η Αεροπορία Στρατού πρόκειται τελικά να ενισχυθεί με 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D έπειτα από την κατακύρωση του έργου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρασκήνιο". Πριν τα ελικόπτερα παραληφθούν, θα υποστούν πρόγραμμα ανακατασκευής. Το κόστος της προμήθειας θα ανέλθει στα 125,8 εκατ. $. 
 
>Στην Ημερήσια Διαταγή του Α/ΓΕΝ, με αφορμή την Εορτή του Προστάτη Αγίου του Πολεμικού Ναυτικού, επεσημαίνεται η επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων "ΠΙΠΙΝΟΣ" και "ΜΑΤΡΩΖΟΣ" το 2015 στο Στόλο, όπως και η ένταξη της ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ". Παράλληλα, διεξάγονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της ναυπήγησης και παράδοσης των δύο τελευταίων πυραυλάκατων. Επίσης, το Νοέμβριο ξεκίνησε το πρόγραμμα επανενεργοποίησης και αναβάθμισης των πέντε P-3B. Ο Α/ΓΕΝ, τέλος, τόνισε τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων μέσων, τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 και την απόκτηση νέων φρεγατών, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
>Μίνι πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πρόκειται να υποστεί η ΤΠΚ "ΒΟΤΣΗΣ", αναφέρει η "e-Αμυνα". Σημαντικότερη αλλαγή θα αποτελέσει η αντικατάσταση του ραντάρ ναυτιλίας. 

Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΝ τα "ΠΙΠΙΝΟΣ" και "ΜΑΤΡΩΖΟΣ" έχουν επιχειρησιακά ενταχθεί στο ΠΝ - (c) Naval Analyses
>Το Κοινοβούλιο επικύρωσε στις 16 Δεκεμβρίου την ελληνο-ρωσική στρατιωτική συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία διευκολύνεται η υποστήριξη των υφισταμένων οπλικών συστημάτων σοβιετικής / ρωσικής προέλευσης που υπηρετούν στις ΕΕΔ.
>Δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" υπογραμμίζει ό, τι τελικώς τα 16 οχήματα που κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά θα οδηγηθούν σε προσωρινή αποθήκευση.
>Η Γερμανία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να συμμετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού των τεσσάρων A330 MRTT που έχουν ηδη συμφωνήσει οι Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης χώρες που δεν έχουν αποκτήσει το A330 MRTT, όπως η Ελλάδα. Η Γερμανία ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τα τέσσερα Α310 MRTT που διατηρεί. Γι' αυτό το λόγο, εξετάζει την απόκτηση τριών A330 MRTT. Πέρα από τη Γερμανία, η Γαλλία προχώρησε στην απόκτηση οκτώ A330 MRTT.
>Παρά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι δοκιμές του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας nEUROn θα συνεχιστούν και το 2016. Από την πρώτη πτήση ως σήμερα, το UCAV έχει πραγματοποιήσει 123 πτήσεις δοκιμών.

ΚΥΠΡΟΣ
Εξελίξεις γύρω από το Αμερικανικό Εμπάργκο - Συμφωνία για OPV
 
Η Κύπρος αναμένεται να αποκτήσει ένα αντί δύο περιπολικά σκάφη από το Ισραήλ - (c) Israel Shipyards
>Για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", θα είναι εφικτή η πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον αυτά κρίνονται ό, τι "είναι απαραίτητα αναγκαία για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας".
 
>Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται να αποκτήσει περιπολικό ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ αντί κόστους 44 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η αγορά άλλων δύο ή τριών παρόμοιων σκαφών από ευρωπαϊκή χώρα. Γι' αυτά ενδιαφέρον έχει ήδη υπάρξει από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
>Η Βρετανική Κυβέρνηση έδωσε άδεια χρήσης της ΑΒ Ακρωτηρίου στη Γαλλία εφόσον απαιτηθεί για λόγους ασφαλείας των γαλλικών αεροπορικών μέσων του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS. Σύμφωνα δε με tweet Γάλλου δημοσιογράφου και όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό, μαχητικά Super Etendard έκαναν χρήση της βρετανικής άδειας.
>Στις 2 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά της ISIS στη Συρία. Συνέπεια της απόφασης υπήρξε η ενίσχυση του αριθμού των οκτώ βομβαρδιστικών Tornado GR4 που βρίσκονται στην ΑΒ Ακρωτηρίου με άλλα δύο καθώς και η αποστολή έξι μαχητικών Eurofighter Typhoon. Στην ίδια βάση υπάρχουν δύο συστήματα Sentinel. Στην πρώτη τους αποστολή, που συνέβη λίγες ώρες μετά την απόφαση, τέσσερα Tornado έπληξαν με πέντε Paveway IV την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Omar. Η πρώτη επιδρομή των Eurofighter Typhoon έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην ίδια - πάλι - περιοχή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση με Ρωσία - Ενίσχυση αμυντικής βιομηχανίας
>Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας. 


Στον απόηχο της κατάρριψης του  Su-24, η Ρωσία αποφάσισε τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται, η Τουρκία είχε αποκτήσει μετά την Γερμανική Ενοποίηση τεθωρακισμένα οχήματα BTR-60, μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17 και μεγάλη ποσότητα φορητού οπλισμού για τον εξοπλισμό της Στρατοχωροφυλακής. Με την απόφαση αυτή, επιπλέον, εκμηδενίζεται η συμμετοχή ρωσικών οπλικών συστημάτων σε υφιστάμενους ή νέους διαγωνισμούς.

Άρμα μάχης Altay. Διακρίνονται θέσεις τοποθέτησης του AKKOR - (c) SSM
>Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, ο Τουρκικός Στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη ΝΑ Τουρκία, μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά 20 αρμάτων μάχης M-60T από τη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς. 
>Απαντώντας στην ανάπτυξη προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία στη Συρία, η Τουρκία ανέπτυξε εγχώριας κατασκευής σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL.
 
>Η Τουρκία αναζητά μεταξύ Patriot και SAMP/T την "ενδιάμεση λύση" μέχρι την ανάπτυξη και προμήθεια εγχώριου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλης ακτίνας.
>Στις 30 Νοεμβρίου η Aselsan απέσπασε συμβόλαιο 54 εκατ. $ για την παραγωγή και παράδοση συστημάτων ενεργητικής προστασίας AKKOR. To AKKOR πρόκειται να εξοπλίσει το εγχώριο άρμα μάχης Altay. 
>Ο Τουρκικός Στρατός παρήγγειλε 15.000 επιπλέον τυφέκια MPT-76 των 7.62mm, όπως ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί μία παραγγελία για 20.000 MPT-76 τον περασμένο Ιούνιο.
>Η ΒΑΕ έχει επιλεγεί από την SSM για να βοηθήσει στη σχεδίαση του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία και να εξοπλίσει με αυτό την Τουρκική Αεροπορία κατά τη δεκαετία του 2030. Επιλαχούσα εταιρία είναι η Airbus Defence & Space.
>Στις 9 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των τεσσάρων ΑΣΕΠΕ E-7 MESA, με την παράδοση του τέταρτου συστήματος στην Τουρκική Αεροπορία.
>Στην Τουρκική Αεροπορία παραδόθηκε το τρίτο από συνολικά 10 μεταφορικά αεροσκάφη A400M. Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Kokpit Aero", έγινε γνωστή η πρόθεση απόσυρσης των μεταφορικών αεροσκαφών C-160 μέχρι το 2019.
Στιγμιότυπο από την άφεση του αντιαρματικού πύραυλου από το Bayraktar TB2 - (c) Baykar Technologies 
>Στις 17 Δεκεμβρίου έκανε για πρώτη φορά επίδειξη του οπλισμένου ΜΕΑ Bayraktar TB2. Το σύστημα μπορεί να φέρει δύο αντιαρματικούς πύραυλους SMM.
 
>Όπως αναφέρει το "On Alert", τουρκικές εταιρίες συνεχίζουν εργασίες τροποποίησης δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130 σε εξοπλισμένα αεροσκάφη.
>Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η πρώτη παραγγελία αεροσκαφών TRJ-328 και TRJ-628 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρώτο αναμένεται να χρησιμοποιείται για μεταφορές και αποστολές ISR, ενώ το δεύτερο για μεταφορές.
>Τουρκικό στρατιωτικό σώμα που αναπτύχθηκε εντός του Ιράκ και πλησίον της Μοσούλης δέχθηκε επίθεση από μαχητές της ISIS με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών. Η παρουσία του Τουρκικού Στρατού οδήγησε την Ιρακινή Κυβέρνηση σε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αμερικανική προτροπή για την απομάκρυνση του.
>Οι ΗΠΑ απέσυραν 12 μαχητικά F-15 που είχαν μετασταθμεύσει στην ΑΒ Incirlik.
>Έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την πυροδότηση IED στις 23 Νοεμβρίου στην περιοχή Mus της ΝΑ Τουρκίας. Από τον Ιούλιο, οι απώλειες του Τουρκικού Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας από το PKK ανήλθαν σε 180 άτομα.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Το Μαυροβούνιο πήρε το "πράσινο φώς" για ΝΑΤΟ - Στο επίκεντρο το Deveselu

>Στις 2 Δεκεμβρίου τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να στείλουν πρόσκληση ένταξης του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, σηματοδοτόντας την πρώτη της επέκταση μετά το 2009. Το Μαυροβούνιο θα γίνει το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ.
>Η Βουλγαρία έχει πουλήσει στο Ιράκ τουλάχιστον ένα άρμα μάχης T-72M και 12 ΤΟΜΑ BMP-1.
>Στις 1/12 ενεργοποιήθηκε στο Βουκουρέστι από το ΝΑΤΟ και το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας το Multinational Division Southeast HQ.
>Η Saab ενδιαφέρεται για τον ΕΜΖ των δύο φρεγατών Type 22 του Ρουμανικού Ναυτικού. 
>Στις 17 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο Ρουμανικό Ναυτικό το τελευταίο τροποποιημένο ελικόπτερο IAR-300 Puma Naval ικανό να φέρει την τορπίλη Sting Ray.
Το ΝΑΤΟ αναμένει την παράδοση πέντε συστημάτων Global Hawk - (c) Αμερικανική Αεροπορία
>Στις 19 Δεκεμβρίου έγινε η παρθενική πτήση του πρώτου από τα πέντες συστήματα ΜΕΑ Global Hawk του ΝΑΤΟ, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AGS. Στο τελευταίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
>Στις 18 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η "τεχνική ικανότητα" της βάσης Aegis του Αμερικανικού Ναυτικού στο Deveselu. Η Ρωσία θεωρεί ό, τι η λειτουργία συστήματος επίγειας έκδοσης Aegis στη Ρουμανία παραβιάζει τη Συμφωνία INF, μιας και το σύστημα VLS Mk.41 είναι ικανό να εκτοξεύσει πυραύλους Tomahawk.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Καταρρίφθηκε Su-24 - Η Γερμανία επιστρέφει στη Μ. Ανατολή
>Στις 24 Νοεμβρίου μαχητικό F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και προηγούμενως είχε προειδοποιηθεί αρκέτες φορές. Ένας από τους χειριστές σκοτώθηκε. Ο δεύτερος διασώστηκε. Όπως αναφέρει η ρωσική εκδοχή, αντίθετα, το Su-24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Κατά την επιχείρηση διάδωσης, ελικόπτερο Mi-8 επλήγη με αντιαρματικό πύραυλο από Αντικαθεστωτικούς.
>Ύστερα από την κατάρριψη του Su-24, το ρωσικό υπουργείο άμυνα αποφάσισε και ανέπτυξε στη Συρία δύο (;) αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-400. Σύμφωνα με τις αναφορές, το S-400 είναι ικανό να εξουδετερώσει εναέριους στόχους σε απόσταση έως 400km.
>Ο στόλος των μαχητικών Su-34 στη Συρία, όπως δείχνει φωτογραφικό υλικό από δορυφόρο, έχει ενισχυθεί με τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη. 
Η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει στη Συρία δύο συστήματα S-400 - (c) Sputnik
>Στις 8 Δεκεμβρίου το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don εξαπέλυσε πυραύλους Kalibr, οι οποίοι έπληξαν δύο σημεία διοίκησης της ISIS στην περιοχή της Al-Raqqa.
>Την εμφάνισή τους στη Συρία έχουν κάνει ρωσικά άρματα μάχης T-90. Παράλληλα, η Ρωσία φέρεται να έχει εξοπλίσει το Συριακό Στρατό με πυροβόλα MTSA-B των 152mm, με επιπλέον ΠΕΠ BM-27 και BM-30.
>Κύριος προμηθευτής αντιαρματικών όπλων TOW στους Σύρους Αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με μαρτυρία Σύρου στρατιωτικού στο πρακτορείο "Reuters", είναι η Σ. Αραβία, ενώ τον ανεφοδιασμό των ανταρτών διασφαλίζει η Τουρκία.
>Σε διάστημα πέντε ημερών η Ρωσική Αεροπορία κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 οχήματα μεταφοράς καυσίμων της ISIS. Επίσης, στις 21/11 αεροσκάφη A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας είχαν εξουδετερώσει άλλα 283 0χήματα.
>Κατά τους δύο πρώτους μήνες εμπλοκής της στη Συρία, αναφέρει το SOHR, η Ρωσική Αεροπορία έχει εξουδετερώσει 419 μαχητές της ISIS, 598 άλλους Ισλαμιστές αλλά έχει προκαλέσει το θάνατο 485 αμάχων.
 
>Σύμφωνα με εφημερίδα του Κουβέιτ, το Ιράν σκέφτεται να στείλει στη Συρία δύο μοίρες μαχητικών. Κατά την ίδια εφημερίδα, η Συρία παρουσιάζεται να έχει προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.
>Η ISIS είναι αναγκασμένη να αγοράζει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, παρά τα λάφυρα που έχει ήδη αποσπάσει από τον Ιρακινό και Συριακό Στρατό, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times".  Τα περισσότερα από αυτά προμηθεύεται διαμέσω της πόλης Azzar - στα τουρκοσυριακά σύνορα - ή από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς.
>Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι ξένοι μαχητές σε Ιράκ και Συρία ξεπερνούν τις 31.000.
>Από την έναρξη των Δυτικών επιχειρήσεων στη Συρία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αεροπορικές επιδρομές.
>Η Γερμανία αποφάσισε την αποστολή έξι βομβαρδιστικών Tornado ECR και ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT στο πλαίσιο των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τα έξι Tornado ECR θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνώρισης. Ανάμεσα στα συστήματα που επιστρατεύει η Γερμανία, τέλος, βρίσκεται ένας στρατιωτικός δορυφόρος. Στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή αεροσκάφους A310 MRTT, το οποίο ανεφοδίασε συμμαχικά αεροσκάφη.
>Μετά την ανάπτυξή του στην Ανατ. Μεσόγειο, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle μετέβη στον Περσικό Κόλπο. Το πλοίο φέρει 18 μαχητικά Rafale M, 8 μαχητικά Super Etendard και δύο ΑΣΕΠΕ E-2C. Μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν 130 εξόδους, 22 επιδρομές και εννέα πτήσεις ISR. 
>Φωτογραφίες δείχνουν τη συμμετοχή αιγυπτιακών F-16 στις αεροπορικές επιχειρήσεις του Αραβικού Συνασπισμού στην Υεμένη.
Με τα τέσσερα Type 209/1400 η Αίγυπτος θα αντικαταστήσει τέσσερα Type 033 - (c) TKMS
>Η Αίγυπτος κατέστρεψε το Νοέμβριο 20 τούνελ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
>Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται να αποκτήσει 12 Α400Μ αντί 1,8 δις $. Όμως, μία ενδεχόμενη συμφωνία κινδυνεύει να μπλοκαριστεί από τη γερμανική πλευρά.
>Πιθανή είναι η συνεργασία Αιγύπτου - Κίνας / Β. Κορέας για τον εκσυγχρονισμό των βαλλιστικών πυραύλων, θεωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
>Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου - Ρωσίας σχετικά με την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων Antey-2500 και Buk. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2016. 


Η Αίγυπτος αποτελεί διαχρονικά παραλήπτη ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ενδεικτικά, την περίοδο 2000 - 2014, το Κάιρο ολοκλήρωσε την αναβάθμιση 30-40 συστημάτων Pechora-2M και άγνωστου αριθμού Shilka-M4, ενώ παρέλαβε οκτώ Tor-M1/2 και δύο Buk-M1/2.

>Στην περίπτωση προμήθειας μίας δεύτερης φρεγάτας τύπου FREMM από την Αίγυπτο, το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα ώφειλε να αναμένει τη ναυπήγησή της το καλύτερο το 2020, επισημαίνει το "TTU". Για τις δύο συμπληρωματικές Gowind, το χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης θα ολοκληρωνόταν αμεσότερα. 
>Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή καθέλκυσης του πρώτου υποβρυχίου Type 209/1400 που προορίζεται για το Αιγυπτιακό Ναυτικό. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα Type 209/1400.
>Το Πακιστάν εξακολουθεί να προσφέρει το μαχητικό JF-17 στην Αίγυπτο για την κάλυψη των αναγκών της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.
>Η Αίγυπτος συζητά την απόκτηση δύο δορυφόρων, ενός επικοινωνιών και ενός τηλεσκόπησης, από τη Γαλλία αντί κόστους 1 δις Ευρώ.
>Σύμφωνα με αναφορά του Institute for Science and International Security, το Ισραήλ έχει ενδεικτικά στην κατοχή του 115 πυρηνικές κεφαλές. Από το 1963 έχει συνολικά παράξει 660kg πλουτωνίου. Πέρα από τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολεμικά αεροπλάνα, στο οπλοστάσιό του βρίσκονται βαλλιστικοί αλλά και υποβρυχίως εκτοξευόμενοι πύραυλοι. Οι τελευταίοι εικάζεται πως φέρουν κεφαλή 3 ως 5kg πλουτωνίου. Οι ακραίες τιμές για το μέγεθος του οπλοστασίου αφορούν 90 και 290 κεφαλές. 
Με τον Barak 8 το Ισραηλινό Ναυτικό αποκτά ικανότητα AAW Περιοχής - (c) Ισραηλινό Ναυτικό
>Ο Ισραηλινός Στρατός προτείνει την απόσυρση του παλαιότερου υποβρυχίου τύπου Dolphin όταν το τρίτο Dolphin II παραληφθή από τη Γερμανία. Έτσι, προτείνεται να διαμορφωθεί η οροφή δύναμης σε πέντε υποβρύχια.
>Το δεύτερο υποβρύχιο τύπου Dolphin II, INS Rahav, ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου τον πλου από το Κίελο για τη Χάιφα.
>Το Ισραηλινό Ναυτικό πραγματοποίησε στις 26/11 επιτυχή δοκιμή του αντιαεροπορικού πυραύλου Barak-8. Τη δοκιμή έκανε η κορβέτα τύπου Sa'ar 5, INS Lahav. Ο Barak-8 αναμένεται να επιτύχει Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα το 2016. Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ναυτικό, η εμβέλειά του ξεπερνά τα 62 μίλια.
>Από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ισραηλινού Στρατού, έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις Παλαιστινίων 22 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 220 έχουν τραυματιστεί. Από την άλλη, άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων.
>Στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη συμμετοχή σε άσκηση καταρτιζόμενων χειριστών με εκπαιδευτικά M-346 Lavi.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία μοίρα μαχητικών F-35B.
Από την τελετή απόσυρσης των A-4 - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Η Ισραηλινή Αεροπορία απέσυρε στις 13 Δεκεμβρίου το A-4 Skyhawk έπειτα από 48 έτη υπηρεσίας.
>Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε επιτυχής δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-3. Ακολούθησε στις 21 Δεκεμβρίου επιτυχής δοκιμή του συστήματος David's Sling.
>Ο Ισραηλινός Στρατός επιδιώκει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στρατιωτικών σχηματισμών του σε καθεστώς αστικού περιβάλλοντος. Σε δεύτερο επίπεδο, θα ακολουθήσει η βελτίωση της συνεργασίας του με την Ισραηλινή Αεροπορία στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
>Το Ισραήλ επιθυμεί να επιτύχει μέσα στη δεκαετία μεγαλύτερη βελτίωση (ποσοτικά και ποιοτικά) στις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Σχόλια