Operation Shader - Βρετανική Δραστηριότητα στην Κύπρο

Κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις έχουν τα οκτώ Tornado GR4 - (c) Βρετανική Αεροπορία
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 δύο βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado GR4 προσγειώθηκαν στην ΑΒ Ακρωτηρίου, αφού είχαν πρώτα πλήξει θέσεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης "Shader" ήταν γεγονός. Με το πέρας ενός έτους από το συγκεκριμένο περιστατικό, η "ΙΔΒΑΜ" παραθέτει μία συνοπτική αναφορά της βρετανικής εμπλοκής εναντίον των Ισλαμιστών μαχητών και της βρετανικής δραστηριότητας στη Μεγαλόνησο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Του fox2


Πριν τη "Shader" 

Η ραγδαία προέλαση της οργάνωσης ISIS στο Ιράκ το καλοκαίρι του 2014 έβαλε σε κίνδυνο γηγενείς, μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Για την ανακούφισή τους έγιναν στην περιοχή του όρους Sinjar μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου ρίψεις εφοδίων από μεταφορικά αεροσκάφη C-130J. Συνολικά υπήρξαν τέσσερις ρίψεις από δύο (;) αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι. Στην ίδια βάση επίσης αναπτύχθηκαν τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook. Ακολούθησε στις 18 Αυγούστου η γνωστοποίηση αποστολής μέρους στρατιωτικού τμήματος που βρισκόταν στην Κύπρο στο Ερμπίλ. Την ίδια περίοδο, έξι βομβαρδιστικά Tornado GR4 μεταστάθμευσαν στο Ακρωτήρι με κύριο έργο τη συλλογή δεδομένων από αέρος γύρω από τις εξελίξεις στο Ιράκ. 

Επιδρομές και όπλα 

Η πρώτη επιδρομή των Tornado, ο αριθμός των οποίων ανέβηκε στις 3 Οκτωβρίου σε οκτώ, έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2015, τα αεροσκάφη και τα οπλισμένα ΜΕΑ MQ-9 Reaper έκαναν 1.300 πολεμικές αποστολές και 300 αεροπορικά πλήγματα. Έως την 1η Μαρτίου 2015, ο στόλος των Tornado είχε πραγματοποιήσει 159 επιδρομές. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV και πύραυλοι Brimstone για τα Tornado GR4 και πύραυλοι AGM-114 Hellfire για τα Reaper. Τα τελευταία παραμένει άγνωστο αν έχουν ή είχαν αναπτυχθεί στο Ακρωτήρι. Πολύτιμη υπήρξε επιπλέον η εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών, με τα Tornado να φέρουν ατρακτίδια RAPTOR (βρετανική εκδοχή του αμερικανικού DB-110) και Litening III. Υπενθυμίζεται η Βρετανική Αεροπορία εκτελεί αποστολές αναγνώρισης στη Συρία, πέρα από το Ιράκ. 

Οι Δυνάμεις στην περιοχή 

Οι Βρετανοί συνολικά έχουν διαθέσει στο Ακρωτήρι και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα: 
- οκτώ Tornado GR4 
- τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook HC4 
- ελικόπτερα SAR Bell Griffin HAR.2

Στο Ακρωτήρι έχουν κατά διαστήματα κάνει ακόμη την εμφάνισή τους δύο ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry, δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130J, αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager, σύστημα επιτήρησης Sentinel R1 και τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα WAH-64D. Εφόδια για τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας μετέφερε στη βάση αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών C-17. Στις 5 Μαρτίου 2015, επιπλέον, στο Ακρωτήρι βρέθηκε μεταφορικό αεροσκάφος A400M Atlas, πραγματοποιώντας την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του τύπου με βρετανικά εθνόσημα. Τέλος, στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Βρετανικού Ναυτικού, το HMS Ambush, σύμφωνα με στοιχεία.

Σχόλια