Okra, Impact και Chammal - Επέμβαση στη Συρία

Μαχητικά F/A-18F της αεροπορίας της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια νυκτερινού εναέριου ανεφοδιασμού - (c) Υπουργείο Άμυνας Αυστραλίας
Έχοντας προηγουμένως αναφερθεί - έστω συνοπτικά - στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, των αραβικών χωρών και της Ρωσίας εναντίον της ISIS στη συριακή επικράτεια, η ΙΔΒΑΜ ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο παραθέσεων αρχικών στοιχείων για τη Συρία με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αυστραλίας, της Γαλλίας και του Καναδά. Το τουρκικό σκέλος θα εξεταστεί σε επόμενο σημείωμα.

Του fox2


Επιχείρηση Okra

Αν και η Αυστραλία έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις, τις εντυπώσεις "κλέβει" το E-7A - via Contact Air Land & Sea
Η Αυστραλία ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στις 31 Αυγούστου 2014 με την αποστολή αεροπορικού κλιμάκιου στη Μ. Ανατολή και τη διενέργεια πληγμάτων στα όρια του Ιράκ. Οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2015. Στην πρώτη αποστολή, που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου, δύο μαχητικά F/A-18F εντόπισαν και έπληξαν τεθωρακισμένο όχημα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η Αυστραλία έχει αναπτύξει συνολικά έξι F/A-18F. Σημαντικότερο ρόλο όμως διαδραματίζουν το αεροσκάφος  εναέριου ανεφοδιασμού KC-30A και το ΑΣΕΠΕ Ε-7Α. Το τελευταίο, που εμφανίζεται πρώτη φορά σε πόλεμο, πραγματοποιεί μακρόχρονες περιπολίες και παρουσιάζει ως ρεκόρ πολεμική αποστολή διάρκειας 17 ωρών!

Επιχείρηση Chammal

Έξι μαχητικά Mirage 2000D/N έχουν αναπτυχθεί στην Ιορδανία - (c) Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας
Η Γαλλία ξεκίνησε τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στο Ιράκ στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, τις επεξέτεινε στη Συρία στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. Οι επιχειρήσεις εντάθηκαν μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Γαλλικά μαχητικά έχουν αναπτυχθεί στα ΗΑΕ (6 Rafale) και την Ιορδανία (3 Mirage 2000D, 3 Mirage 2000N). Στα ΗΑΕ βρίσκονται επίσης αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Atlantique-2 και εναέριου ανεφοδιασμού C-135FR. Τις προσεχείς ημέρες πολεμικές αποστολές θα εκτελέσουν επιπλέον 12 Rafale και 9 Super Etendand,  από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle. Σύμφωνα με στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2016 θα βρίσκεται στην Αν. Μεσόγειο η φρεγάτα Aquitaine, που διαθέτει VLS A70 Sylver και εξοπλίζεται με πυραύλους MdCN.

Επιχείρηση Impact

Ζεύγος CF-18 πριν την απογείωση - (c) Καναδική Αεροπορία
Ο Καναδάς πραγματοποίησε την πρώτη αποστολή βομβαρδισμού στόχων της ISIS στο Ιράκ στις 2 Νοεμβρίου 2014. Οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στη Συρία στις 8 Απρίλιου 2015. Ύστερα από την εκλογή του J. Trudeau ως πρωθυπουργού, ωστόσο, θεωρείται πιθανή η απόσυρση των καναδικών αεροπορικών δυνάμεων από τη Μεσοποταμία. Στην περιοχή συνολικά βρίσκονται 7 μαχητικά CF-18, 2 CC-140 Aurora και 1 CC-150 Polaris.

Σχόλια