Εν Συντομία | Ειδήσεις (15)

21/09/2015 - 21/10/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Με την παράδοση της ΤΠΚ "Ριτσός" το οπλοστάσιο του ΠΝ διαθέτει πέντε Super Vita - ΠΝ
>Σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού "Άμυνα & Διπλωματία", το υποβρύχιο Type 214 "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω.
>Στις 19 Οκτωβρίου έγινε η τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της πέμπτης πυραυλακάτου τύπου Super Vita "ΡΙΤΣΟΣ".
>Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να καλύψει περικοπές ύψους 300 εκατ. Ευρώ μέσα από 15ετές πρόγραμμα πωλήσεων μη χρησιμοποιούμενων οπλικών συστημάτων. 
 
>Επανέρχεται το αμερικανικό αίτημα στάθμευσης στην 133ΣΜ συστημάτων ΜΕΑ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Το αίτημα πιθανότατα αφορά MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper. Το αίτημα επιθυμεί να συνδυάσει η ελληνική πλευρά και με στρατιωτικά ανταλλάγματα. 

ΚΥΠΡΟΣ

>Το τελευταίο έτος τα βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado, που επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου, και τα οπλισμένα ΜΕΑ MQ-9 Reaper έχουν πραγματοποιήσει 280 αποστολές κρούσης κατά της ISIS στο Ιράκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η συνεχής ανάπτυξη νέων εκδόσεων του βαλλιστικού πύραυλου Yildirim θέτει σε νέα βάση την τουρκική επιθετικότητα.
>Η μη έγκαιρη κάλυψη όλων των λειτουργικών ζητημάτων για το πυρηνικό πρόγραμμα σε μία συμφωνία και η μετάθεση συμπλήρωσης κρίσιμων παραμέτρων σε μελλοντικές συμβάσεις, μπορεί να αποτελούν πιθανή ένδειξη φιλοδοξίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων, τονίζει αναφορά του περιοδικού "The National Interest".
>Σε 149 νεκρούς στρατιωτικούς και αστυνομικούς ανερχόταν ο απολογισμός των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων μαχητών του PKK, με αφετηρία τις 20 Ιουλίου. Άλλοι 298 τραυματίστηκαν.
>Στις 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η κατάρριψη άγνωστης εθνικότητας ΜΕΑ στην ΝΑ Τουρκία.
>Στις 18 Σεπτεμβρίου τέθηκε τυπικά σε εκτέλεση το πρόγραμμα του τουρκικού LHD, έπειτα από την καταβολή της προκαταβολής από την τουρκική κυβέρνηση στην εταιρία Navantia.
>Το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί να προωθήσει την απόκτηση ικανότητας χρήσης πυραύλων μακρού πλήγματος από υποβρύχια τεχνολογίας AIP και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων πλατφορμών. Στους γενικούς σχεδιασμούς του είναι επιπλέον τέσσερις TF-2000, τέσσερις ΤΠΚ (με option για άλλες έξι), αναβάθμισης τεσσάρων υποβρυχίων Type 209/1400 και τεσσάρων φρεγατών MEKO 200TN Track II.
Από την τελετή έναρξης ναυπήγησης του πρώτου Type 214TN - (c) Τουρκικό Ναυτικό

>Στις 8 Οκτωβρίου ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από τα έξι υποβρύχια Type 214TN. Παράλληλα, σε μια άλλη εξέλιξη, άρχισε η ναυπήγηση της τέταρτης κορβέτας του προγράμματος Milgem.
>Στα πρόθυρα της ένταξης σε υπηρεσία είναι ο βαλλιστικός πύραυλος Yildirim-III. Ο πύραυλος, σύμφωνα με αναφορές, έχει εμβέλεια 900km. Το 2015 θα ενταχθούν παράλληλα στο τουρκικό πυροβολικό κατευθυνόμενες ρουκέτες με μέγιστο βεληνεκές 120km. Οι ρουκέτες θα χρησιμοποιηθούν από τους ΠΕΠ Τ-300 Kasigra.
>Η αυστριακή εταιρία AVL List θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στην TUMOSAN για την ισχύ του αναπτυσσόμενου κινητήρα για το άρμα μάχης Altay.
>Στις 5 Οκτωβρίου η ASELSAN έκανε δοκιμή εκσυγχρονισμένου Ρ/Κ αντιαεροπορικού πυροβόλου, του συστήματος FCS και νέου πυρομαχικού των 35mm.
>Στις 15 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νέος τουρκικός δορυφόρος TURSAT 4B.
Η πρώτη φωτογραφία της τουρκικής τορπίλης Akya - via turkishnavy.net

>Δημοσιεύθηκε η πρώτη φωτογραφία της εγχώριας τορπίλης των 533mm, Akya. Η φωτογραφία πιστεύεται ό, τι προέρχεται από δοκιμή που διεξήχθη στις 11 Ιουλίου 2013.
>Η εταιρία Sierra Nevada Corp. που έχει αναλάβει την υποχρέωση παραγωγής ποσοστού 70% για τα μεταφορικά αεροσκάφη TRJ328 και TRJ628 στην Τουρκία, θεωρεί αρκετά δύσκολη την υλοποίησή της, καθώς αρκετά ευαίσθητα υποσυστήματα (π.χ. κινητήρες) πρέπει να παραχθούν στο εξωτερικό.
>Καθελκύθηκε στις 3 Οκτωβρίου το αρματαγωγό Bayraktar στο ναυπηγείο ADIK στη Κωνσταντινούπολη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 350 στρατιώτες, 20 άρματα μάχης και ως 60 οχήματα.
>Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών φύλαξης πυρηνικών όπλων σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει έργα στην ΑΒ Incirlik. Στη βάση έχουν τοποθετηθεί νέα συστήματα ασφαλείας και ενισχυμένη περίφραξη. Στο Incirlik βρίσκονται αποθηκευμένες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 βόμβες B-61. 
>Παρά την κλιμάκωση του Συριακού Εμφυλίου, οι ΗΠΑ στις 13 Οκτωβρίου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία απόσυρσης των Α/Α συστημάτων Patriot, τα οποία αναπτύχθηκαν στη ΝΑ Τουρκία το 2013 ως μέσο προστασίας από δυνητική συριακή πυραυλική επίθεση.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Η Κροατία θέλει την απόκτηση συστημάτων MLRS και πυραύλων ATACMS Block II - (c) Αμερικανικός Στρατός
>Τρεις στρατιώτες του Αλβανικού Στρατού τραυματίστηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου κατά τη μεταφορά πυρομαχικών.
>Η ελβετική εταιρία RUAG προσφέρει 1,3 εκατ. Ευρώ για την απόκτηση τριών εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9M της Σλοβενικής Αεροπορίας.
>Η Σερβία υπέγραψε την αρχική συμφωνία απόκτησης δύο μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17. Σύμφωνα με το Σέρβο Υπουργό Άμυνας, η Σερβία έχει ήδη πληρώσει μέρος της πληρωμής.
>Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βουλγαρία με παύση πώλησης υλικών υποστήριξης αν η Βουλγαρική Αεροπορία πραγματοποιήσει πρόγραμμα συντήρησης κινητήρων του τύπου στην Πολωνία. Η Βουλγαρία όμως προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για τη συντήρηση έξι κινητήρων για MiG-29.
>Η Βουλγαρία πρόκειται να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να καταστεί ευκολότερη η αστυνόμευση του εναερίου χώρου από νατοϊκές δυνάμεις. 
>Ο Κροατικός Στρατός ενδιαφέρεται να αποκτήσει 16 ΠΕΠ MLRS από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού και να προμηθευτεί πυραύλους ATACMS εμβέλειας 300km.
>Την προηγούμενη περίοδο έφθασαν στο Deveselu στη Ρουμανία οι 24 αντιβαλλιστικοί αμερικανικοί πύραυλοι SM-3 Block IB. 

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Βομβαρδιστικά Su-24M απογειώνονται ώστε να πλήξουν στόχους Αντικαθεστωτικών - (c) Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας
>Στις 30 Σεπτεμβρίου έγιναν οι πρώτοι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία κατά ισλαμιστικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί αίτημα βοήθειας από τη συριακή κυβέρνηση και έγκριση από τη ρωσική βουλή. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες, έγιναν 125 αποστολές. 
>Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά μόλις 1 από τις 20 εξόδους της Ρωσικής Αεροπορίας έχει στόχο την ISIS.
>Όσον αφορά τα σύγχρονα πυρομαχικά, τα ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρουν KH-25L, KH-29L, KAB-250 και KAB-500.
>Ρωσία και Ισραήλ αποφάσισαν στις 21 Σεπτεμβρίου την ύπαρξη μηχανισμού συνεργασίας για την αποτροπή... εκπλήξεων κατά την παραμονή ρωσικών μαχητικών και ελικοπτέρων στη Συρία.
>Η Ρωσική Αεροπορία έχει αναπτύξει τουλάχιστον ένα αεροσκάφος ELINT Il-20. 
>Στις 6/7 Οκτωβρίου τέσσερα ρωσικά πλοία εκτόξευσαν 26 πυραύλους Kalibr-NK από την Κασπία Θάλασσα και έπληξαν στόχους στη Συρία.
>Ομάδες του FSA ζητούν από τις ΗΠΑ την παροχή φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών και ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων.
>38 Ισλαμιστές μαχητές πέθαναν από επιδρομές της Συριακής Αεροπορίας στην Παλμύρα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.
>Σε 250 χιλιάδες νεκρούς ανέρχονται τα θύματα του Συριακού Πολέμου. Από αυτούς οι 74 χιλιάδες ήταν άμαχοι.
>Σε περίπου 2.000 άτομα έχει ανέλθει η ιρανική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
>Η λιβανική οργάνωση Χεσμπολάχ πρόκειται να λάβει 75 άρματα μάχης T-55 και T-72 από τη Συρία, μεταδίδει ισραηλινό δημοσίευμα.
>Θωρακισμένα οχήματα τύπου Lynx που πουλήθηκαν στη Ρωσία από την Ιταλία το 2010 - 2012, βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Συριακού Στρατού, όπως φανερώνουν φωτογραφίες.
>Η Δανία θα μπορούσε να συμμετέχει σε πλήγματα κατά της ISIS τον επόμενο χρόνο εφόσον τα μαχητικά της επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Kristian Jensen.
>Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει τη χρήση αεροσκάφους Sentinel για ένα ακόμη έτος  στη Μέση Ανατολή.
>Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG ως τρομοκρατική.
>Σε 30.000 ανέρχονται οι μαχητές που στρατολογήθηκαν από το εξωτερικό από την ISIS από το 2011, εκτιμά η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. 
Στην Αίγυπτο καταλήγουν τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral - (c) DCNS
>Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη αποστολή κρούσης από γαλλικά μαχητικά κατά της ISIS στη Συρία. Κατά την εκτέλεσή της, πέντε μαχητικά Rafale έπληξαν με οκτώ βόμβες στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Deir-al-Zour.
>Στις 23 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου για την πώληση των δύο πλοίων Mistral στο Αιγυπτιακό Ναυτικό. Ακολούθησε στις 10 Οκτωβρίου η υπογραφή της σύμβασης.  Τα πλοία, που επρόκειτο αρχικά να αποκτηθούν από το Ρωσικό Ναυτικό, θα παραδοθούν την επόμενη άνοιξη. Μαζί θα αποκτηθούν τέσσερα LCU και δύο L-CAT/EDAR. Κάθε Mistral μπορεί να μεταφέρει τέσσερα αποβατικά σκάφη, 16 ελικόπτερα και 13 άρματα μάχης.
>Η Αίγυπτος φέρεται να ενδιαφέρεται για μεταφορικά αεροσκάφη A400M και ελικόπτερα NH-90TTH/NFH. Επίσης, θεωρείται πιθανή η αύξηση σε 80 από 50 των υπό διαπραγμάτευση απόκτησης Ka-52 και Ka-52K.
>Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα προμηθευτεί και θα εκσυγχρονίσει ένα ΑΣΕΠΕ E-2C Hawkeye μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
>Στόχος της πρόσφατης σειράς επιχειρήσεων της Αιγύπτου στο Σινά, με απώλειες 21 στρατιωτών, ήταν η καταστροφή καταφυγίων και όπλων. Το δεύτερο σκέλος που θα ακολουθήσει έχει σκοπό την επανάκτηση του ελέγχου σε περιοχές του Βόρειου Σινά.
>Στο πλαίσιο της προσεχούς επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η πιθανότητα ενίσχυσης του Ισραήλ με μαχητικά F-15 / F-35 και πυραύλους Tomahawk, όπως επίσης την αύξηση της ετήσιας βοήθειας από 3 σε 5 δις $. Κατά τις συναντήσεις ακόμη αναμένεται η κατάθεση αποκλειστικής χρήσης από το Ισραήλ του F-35 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο μεταφορικό αεροσκάφος C-130H. Μετά τον εκσυγχρονισμό τους, τα αεροσκάφη θα παραμείνουν σε χρήση ως το 2040. 
>Η εμβέλεια του πύραυλου Barak-8 θα μπορούσε τελικά να φθάσει τα 90km, σύμφωνα με ινδικές πηγές. O Barak-8 πρόκειται να εξοπλίσει αρχικά ινδικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία. 
 
>Το Ισραήλ πέτυχε να μικρύνει εντυπωσιακά το χρόνο εξέτασης του στόλου F-16, με αφορμή δομικό πρόβλημα, με τη χρήση υπερήχου!
>Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ πως η Χεσμπολάχ έχει στην κατοχή της Α/Α συστήματα SA-22 και αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont.

Σχόλια