Τουρκία | 3ο Τρίμηνο 2015

21/06/2015 - 21/09/2015
Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 3ο του 2015.

Εισαγωγή: Με αφορμή την πιθανή ανάμειξη της ISIS στη βομβιστική επίθεση στο Suruc, ο Τουρκικός Στρατός και η Τουρκική Αεροπορία ξεκίνησαν επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, κυρίως εναντίον της κουρδικής οργάνωσης PKK. Κατά τα φαινόμενα, επιδίωξη είναι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης σε περιοχή της Β. Συρίας όπου δεν θα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο αλλά και η εκμετάλλευση της δράσης για πολιτικά οφέλη. Στα τουρκο-συριακά σύνορα αναπτύχθηκαν ομάδες ειδικών δυνάμεων, στις επαρχίες Hatay, Gaziantep, Sanliurfa και Mardin. Τουρκικά μαχητικά πλήττουν κύρια κουρδικούς στόχους στο Β. Ιράκ. Οι τουρκικές απώλειες ανήλθαν τις πρώτες 40 ημέρες σε 41 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.



Τουλάχιστον 31 νεκροί ήταν το αποτέλεσμα αιματηρούς τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουρούτς, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και 10km μακρυά από τη συριακή πόλη Κομπάνι. Η επίθεση συνέβη στις 20 Ιουλίου. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Χερσαίες Δυνάμεις

Ο Τουρκικός Στρατός θέλει να αποκτήσει ένα επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

Ναυτικές Δυνάμεις

Στόχο του Τουρκικού Ναυτικού αποτελεί η ένταξη των πρώτων πυραύλων κατά πλοίων ATMACA σε υπηρεσία στο τέλος του 2016. Αν και αρχική πρόθεση ήταν το ATMACA να έχει δυνατότητες παρόμοιες με τον Exocet, τελικά αποφασίστηκε να μοιάζει στον Harpoon Block II. Στόχος είναι το νέο βλήμα να αντικαταστάσει τον Harpoon σε τουρκική υπηρεσία.

Το Τουρκικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τμήμα των 68 συλλογών αναβαθμισμένων τορπιλών τύπου Mk 54 Mod 0 LWT που εγκρίθηκαν για μεταβίβαση σε Ινδία, Τουρκία και Αυστραλία. 
 
Αεροπορικές Δυνάμεις

Η Τουρκική Αεροπορία προχωρά στη δομική αναβάθμιση των 35 μαχητικών F-16C/D CCIP Lite.

Η Τουρκία φέρεται πιθανόν να δωρήσει 34 εκπαιδευτικά T-38 στο Πακιστάν.

Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερα βιομηχανικά οφέλη, ιδίως στη μεταφορά τεχνολογίας, από την κινεζική πλευρά στις συζητήσεις τελικής επιλογής του HQ-9 ως νέο Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας. Η κυβερνητική αστάθεια αποτελεί έναν επιπλέον σκόπελο στην επιλογή, αφού ακόμη κι αν επιλεγεί αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας το πρόγραμμα δεν θεωρείται επείγον. Μάλιστα, δεν λείπει η γνώμη πως δεν συμφέρει μια χώρα σαν την Τουρκία η επένδυση τόσων χρημάτων για την αγορά των αναγκαίων αριθμών συστημάτων.

Παράρτημα I: Τουρκία και ISIS

Σε 400 ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί Τούρκοι μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα είναι 900 Τούρκοι μέλη στην ISIS και 200 ως 300 στην Al-Nustra.

Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας 26 μαχητικά, τέσσερα οπλισμένα ΜΕΑ και αναγνωριστικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν σε τουρκικές βάσεις. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πρόκειται να δημιουργήσει εντός Συρίας ουδέτερη ζώνη 98x45 km. Τα αμερικανικά αεροσκάφη θα εξορμούν από τις ΑΒ Incirlik, Batman, Malatya και Diyarbakir.

Γερμανική συστοιχία Patriot που έχει αναπτυχθεί στη ΝΑ Τουρκία φέρεται να δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Κάτι τέτοιο ωστόσο διέψευσε η γερμανική πλευρά.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία πρόκειται να αποσύρουν τα συστήματα Patriot που έχουν διαθέσει στην Τουρκία για την προστασία περιοχών της ΝΑ Τουρκίας από πιθανούς συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Στις 28 Αυγούστου έγινε η πρώτη αεροπορική επιχείρηση τουρκικών μαχητικών κατά της ISIS εντός συμμαχικού πλαισίου.

Παράρτημα ΙΙ: Νέα συμβόλαια για τουρκικές εταιρίες

Συμβάσεις ύψους 200 εκατ. $ σχετικές με το μελλοντικό LΗD του Τουρκικού Ναυτικού υπέγραψε η εγχώρια τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η Aselsan υπέγραψε συμφωνία 125 εκατ. για την κατασκευή αισθητήρων, πυροβόλων 12,7 και 25mm. Η Havelsan πρόκειται να παραδώσει συστήματα επικοινωνιών και μεταβίβασης δεδομένων αντί 86 εκατ. $. 

Η Aselsan υπέγραψε σύμβαση προμήθειας ύψους 186 εκατ. $ με τον Τουρκικό Στρατό, στο πλαίσιο του προγράμματος επικοινωνιών TASMUS. Το TASMUS υπόσχεται να προσφέρει δικτυοκεντρικές επικοινωνίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Σχόλια