Ανατ. Μεσόγειος | 3ο Τρίμηνο 2015

21/06/2015 - 21/09/2015 
 Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 3ο του 2015.

α. Αίγυπτος

Χερσαίες Δυνάμεις

Στις 31 Ιουλίου παραδόθηκαν οι πρώτοι πέντε πύργοι για άρματα M1A1. Θα ακολουθούσαν άλλοι 14 μέσα στον Αύγουστο.




Ναυτικές Δυνάμεις
Στις 17 Ιουνίου παραδόθηκαν στο Αιγυπτιακό Ναυτικό δύο ΤΠΚ αμερικανικής ναυπήγησης Ambassador Mk. IV. Είχε προηγηθεί η παράδοση άλλων δύο. Τα τέσσερα νέα ΤΠΚ θα εξοπλιστούν με πυραύλους κατά πλοίων Harpoon Block II. Πέρα από τα νέα ΤΠΚ, ακολούθησε στις 23 Ιουνίου η παραλαβή της πρώην φρεγάτας Normandie, νυν Tahya Misr, τύπου FREMM. Το πλοίο, που παραγγέλθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο δεν διατήρησε το VLS A70 και διαθέτει υποβαθμισμένο σύστημα παρεμβολών αντιπλοϊκών πυραύλων. Για την ενίσχυση των ανθυποβρυχιακών ικανοτήτων της Tahya Misr είναι πιθανή η προμήθεια ενός NH-90NFH. 

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει συζητήσεις με τη Γαλλία για τη προμήθεια ενός εκ των δύο διαθέσιμων ελικοπτεροφόρων Mistral.

Ο διαμοιρασμός των κύριων μονάδων του Αιγυπτιακού Ναυτικού σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνέχισης της ναυπήγησης των τεσσάρων κορβετών Gowind 2500 σε ακόμη δύο, όπως επίσης την προμήθεια μίας συμπληρωματικής φρεγάτας FREMM. Άλλωστε, η Αίγυπτος ήθελε να αποκτήσει δύο μονάδες, εγχείρημα που δεν επέτρεψαν οικονομικοί περιορισμοί. 

Το Αιγυπτιακό Ναυτικό παρέλαβε από τη Ρωσία μία ΤΠΚ Tarantul εξοπλισμένη με τέσσερις πυραύλους κατά πλοίων Moskit.

Αεροπορικές Δυνάμεις

Στις 20 Ιουλίου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης των τριών πρώτων μαχητικών Rafale της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει 16 Rafale DM και οκτώ ΕΜ. Τα αεροσκάφη έφθασαν στην Αίγυπτο την επόμενη ημέρα.

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία παρέλαβε οκτώ μαχητικά F-16C/D Block 52M. Αισίως αναμένει την παράδοση άλλων τεσσάρων.  

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πώληση μαχητικών MiG-29 στην Αίγυπτο. Η Αιγυπτιακή Αεροπορία, αναλόγως την πηγή, ενδιαφέρεται για την απόκτηση 24, 46 ή 62 MiG-29.

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει συμφωνήσει την απόκτηση 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52. 

Παράρτημα: Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σινά

Η ISIS ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με πυρά στις 16 Ιουλίου κατά αιγυπτιακού σκάφους Swiftship 26M.

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο μέλη της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκαν από IED στο Σινά.

Οι Ισλαμιστές μαχητές στο Βόρειο Σινά διαθέτουν συστήματα MANPAD τύπου SA-18 Igla, όπως φανερώνει 37λέπτο προπαγανδιστικό βίντεο.
β. Ισραήλ

Χερσαίες Δυνάμεις
Έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας, ο Ισραηλινός Στρατός γνωστοποίησε την ύπαρξη άρματος μάχης - εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων βασισμένου στο M-48. To "Perec", όπως ονομάζεται, φέρει ομοίωμα πυροβόλου, διογκωμένο πύργο και μεταφέρει 12 σωλήνες εκτόξευσης Α/Τ πυραύλων Spike.

Ο Ισραηλινός Στρατός συγκρότησε ενιαία ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων την οποία συνθέτουν οι υφιστάμενες τέσσερις μονάδες.

Ναυτικές Δυνάμεις

Τα τέσσερα πλοία κλάσης Saar 6 του Ισραηλινού Ναυτικού πρόκειται να φέρουν 32 εώς 40 αντιαεροπορικά βλήματα Barak-8, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους και το αντιπυραυλικό σύστημα C-Dome.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ομογενοποίησης του υλικού, το Ισραηλινό Ναυτικό έχει εξασφαλίσει κονδύλια για την αναβάθμιση των οκτώ ΤΠΚ Saar 4,5 με έναρξη υλοποίησής της το 2016. Τα πλοία θα εξοπλιστούν με ραντάρ ELM-2258.

Αεροπορικές Δυνάμεις

Εντυπωσιακά υπήρξαν τα πειράματα της Ισραηλινής Αεροπορίας με την τρισδιάστατη εκτύπωση ανταλλακτικών για αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς επιτρέπεται η άμεση παραγωγή και τοποθέτηση κρίσιμων μερών γι' αυτά και η χρήση ρομπότ αντί τεχνικών μειώνει εξαιρετικά το χρόνο. Το Ισραήλ σκέφτεται τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών στις αεροπορικές βάσεις.

Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό. Οι πρώτοι Ισραηλινοί χειριστές πρόκειται να σταλθούν στην ΑΒ Luke των ΗΠΑ στα μέσα του 2016 για κατάρτιση στο F-35.

Η Ισραηλινή Αεροπορία, σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, μελετά τη δυνατότητα αύξησης της της ακτίνας δράσης του F-35 κατά 30%. Προσωπικό ήδη εργάζεται για σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο F-35 ώστε να αυξηθεί η ακτίνα δράσης. Στόχος είναι αυτές να μην προκαλέσουν αύξηση του RCS του μαχητικού. Βέβαια, εάν έχει ήδη αποκτηθεί αεροπορική κυριαρχία, θα μπορούσε το αεροσκάφος να χρησιμοποιεί έστω εξωτερικές δεξαμενές. Παράλληλα, το Ισραήλ φαίνεται ό, τι θα εκτελεί τη συντήρηση του F-35 εγχωρίως δίχως την ανάγκη να αποστείλει τα αεροσκάφη του στα προκαθορισμένα από τις ΗΠΑ περιφερειακά κέντρα υποστήριξης, εκτός μάλλον από τις μεγάλες συντηρήσεις.

Το Ισραήλ επιχειρεί να λάβει από τις ΗΠΑ περισσότερα μαχητικά F-35, ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων V-22 ως αντάλλαγμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις.

Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.

Η Ισραηλινή Αεροπορία προχωρά στην αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας των F-16I. Παράλληλα, μία μοίρα από αυτά έχει εξοπλιστεί με κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39 SDB. 

Στις 23 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η αρχική εκπαίδευση μεγέθους έξι μηνών των πρώτων Ισραηλινών χειριστών στο M-346 Lavi.  

Το Ισραήλ έχει παραχωρήσει 16 επιθετικά ελικόπτερα AH-1F στην Ιορδανία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Τα επιθετικά ελικόπτερα προήλθαν από τα πλεονάσματα της Ισραηλινής Αεροπορίας, στην οποία βρίσκονταν σε υπηρεσία έως το διάστημα 2013-14. Αρχικά προσφέρθηκαν στη Νιγηρία, όμως η μεταβίβαση απέτυχε λόγω άρνησης των ΗΠΑ.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων CH-53 της Ισραηλινής Αεροπορίας. Περιλάμβανε την εγκατάσταση νέων συστημάτων αποστολής και αισθητήρων. Οι εργασίες στα πρώτα ελικόπτερα ξεκίνησαν το 2006. Στόχος είναι η διατήρηση του στόλου σε ενεργή δράση ως το 2025. Το Ισραήλ διατηρεί 23 CH-53 Yasur.

Όπως ανακοίνωσε στις 20/8 η Ισραηλινή Αεροπορία, στο Ισραήλ κατέφθασε μεταφορικό αεροσκάφος C-130J-30. Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει συνολικά έξι C-130J-30.

Η Ισραηλινή Αεροπορία θα επιθυμούσε την αύξηση του στόλου αεροσκαφών G550. Τα αεροσκάφη διατίθενται ως πλατφόρμες ΑΣΕΠΕ και ηλεκτρονικού πολέμου.

Αν και αρκετός ρόλος στη συλλογή πληροφοριών έχει αποδοθεί στα ΜΕΑ, το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αεροσκάφη B-200, μιας και προσφέρουν ταχύτερη δυνατότητα μετάβασης στο σημείο ενδιαφέροντος.

Το Ισραήλ αξιολογεί τη μετατροπή πολιτικών Boeing 767 ως εναλλακτική του KC-46A στο κρίσιμο ζήτημα αντικατάστασης των υφιστάμενων Boeing 707.

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στο νεότερό του Α/Α σύστημα, David's Sling. Στόχος, η επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας στις αρχές του 2016.

Παράρτημα: Πολεμικές επιχειρήσεις

Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.

Ισραηλινό ΜΕΑ κατέπεσε στις 21 Ιουνίου στην Κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. 

γ. Λίβανος

Στις 22 Ιουλίου εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πιθανή πώληση 1.500 Α/Τ πυραύλων TOW-2A και 20 εκτοξευτών στο Λιβανικό Στρατό, έναντι κόστους 245 εκατ. $. Το πακέτο περιλαμβάνει 500 πυραύλους της εξειδικευμένης έκδοσης κατά οχυρωμένων θέσεων πεζικού.
δ. Συρία

Την έλλειψη ενεργών μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17 επισημαίνει σε συνέντευξή του στις 8 Ιουλίου αιχμάλωτος Σύρος πιλότος ελικοπτέρου που κατέπεσε τον περασμένο Μάρτιο, αναγκάζοντας την επικουρική χρήση των ναυτικής συνεργασίας Mi-14. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ως βοήθημα στο πλαίσιο επιθέσεων με χρήση βομβών βαρελιών εφαρμογές του iPad.

Ο Συριακός Στρατός φέρεται να έχει προμηθευτεί μία νέα παρτίδα συστημάτων παρεμβολής R-330P-I. Τα συστήματα εντοπίζουν και παρεμβάλλουν τις φωνητικές επικοινωνίες και την αποστολή / λήψη δεδομένων σε απόσταση έως 25km. 

Έντονη φημολογία έχει ξεσπάσει σχετικά με την παράδοση ή μη έξι αναχαιτιστικών MiG-31 από τη Ρωσία στη Συριακή Αεροπορία. 

Εξελίξεις στον Συριακό Πόλεμο

Στις 24 Ιουνίου διεξήχθη επίθεση της ISIS στην πόλη Κομπάνι, από τη πλευρά της τουρκο-συριακής μεθορίου. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 146 αμάχους.

Αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση της ISIS με χημικά στο Χαλέπι.

Σε 101 ανήλθαν οι επιθέσεις αυτοκτονίας από μαχητές της ISIS το τελευταίο εξάμηνο στη Συρία. 

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση του Συριακού Στρατού σε αγορά στην πόλη Douma.

Συριακό πολεμικό αεροσκάφος που πραγματοποιούσε βομβαρδισμό σε περιοχή Αντικαθεστωτικών στην επαρχία Idlib συνετρίβη στιχοίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 37 ατόμων. 

Μαχητικό Su-22M-4 της Συριακής Αεροπορίας καταρρίφθηκε στις 17/9 πλησίον της ΑΒ Τ4.

Διεθνής επέμβαση κατά ISIS

Ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των κέντρων εκπαίδευσης Ισλαμιστών μαχητών στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, υπερβαίνουν τα 100.

Το ΜΕΑ Predator που κατέπεσε στη Συρία στις 17 Μαρτίου καταρρίφθηκε, όπως γνωστοποίησε η Αμερικανική Αεροπορία. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε από τις συριακές κυβερνητικές ομάδες ή αντικαθεστωτικούς.

Αυστραλία, Μεγ. Βρετανία και Γαλλία επέκτειναν την αεροπορική τους δράση στη συριακή επικράτεια. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, βρετανικό οπλισμένο ΜΕΑ έπληξε τα τέλη Αυγούστου Βρετανούς Τζιχαντιστές. Η Γαλλική Αεροπορία περιορίζεται σε αναγνωριστικές πτήσεις με μαχητικά Rafale, που φέρουν ατρακτίδιο αναγνώρισης Reco NG, και ένα ΑΦΝΣ Atlantique-2. Την πρώτη αποστολή, που διήρκεσε εξήμισι ώρες, πραγματοποίησαν δύο Rafale εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος MICA και ατρακτίδιο Reco NG. 

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών της κατά της ISIS στη Συρία μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με θύματα Βρετανούς σε τουριστικό θέρετρο στην Τυνησία.

Ο Ολλανδός διοικητής των ολλανδικών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Tom Middendorp, προτείνει την επέκταση των αεροπορικών επιχειρήσεων από τα ολλανδικά μαχητικά F-16 στη Συρία. Η Ολλανδική Αεροπορία επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ για μήνες και Ολλανδοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ιρακινού Στρατού. Παρόμοιο ενδεχόμενο μελετά η Αυστραλία.

Η βρετανική εφημερίδα "Mail" ισχυρίζεται τη συμμετοχή Βρετανών μελών της SAS στην πετυχημένη αμερικανική επιχείρηση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη συριακή επικράτεια στις 15/5.

Τρεις Βρετανοί χειριστές του Βρετανικού Ναυτικού συμμετείχαν σε βομβαρδισμούς κατά της ISIS στη Συρία ως πληρώματα μαχητικών F/A-18F από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson. Υπενθυμίζεται, ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν συμμετέχει στην αεροπορική επέμβαση κατά της ISIS στη Συρία, παρά μόνο στο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της 10μηνης συμμετοχής του μαχητικού F-22 στην επέμβαση κατά της ISIS στη Συρία, ο τύπος έχει πραγματοποιήσει 204 εξόδους και έχει πλήξει με 270 βόμβες 60 τοποθεσίες.

Το 1/3 των αμερικανικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στο Κομπάνι αφέθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 της 9ης Μοίρας Βομβαρδιστικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 1000 μαχητών της ISIS.

Δημοσίευμα της Washinghton Post αναφέρει την εκτέλεση μυστικών αποστολών MEA για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία για τη δολοφονία αξιωματούχων της ISIS.

Ρωσική παρουσία στη Συρία

Στη Συρία έχουν μετασταθμεύσει 28 ρωσικά μαχητικά Su-30SM (4), Su-24M2 (12) και Su-25 (12), ελικόπτερα Mi-24 (2) και Mi-17 (2), Α/Α συστήματα Pantsir-S1, έξι άρματα μάχης T-90 και 26 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Στην περιοχή ακόμη βρίσκονται Il-78, ενώ μεταφορές εκτελούν μεταφορικά Il-76 και An-124. Οι χερσαίες δυνάμεις εκτιμώνται σε 3.000 στρατιώτες. Προηγουμένως είχε καταγραφεί απόσπασμα Ρώσων κατά τη διάρκεια μάχης του Συριακού Στρατού, περιστατικό που αποδεικνύει την ολοένα αμεσότερη ρωσική εμπλοκή στα συριακά γεγονότα.

Συντρίμμια ρωσικών ΜΕΑ Orlan-10 και Eleron-3SV παρουσιαστήκαν μέσω φωτογραφιών στην περιοχή της Λατάκιας στη Συρία.

Σχόλια