Εν Συντομία | Ειδήσεις (13)

21/07/2015 - 21/08/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Εξελίξεις στα ελικόπτερα - Σχέδιο για αναβάθμιση F-16 & Mirage 2000


Το Πολεμικό Ναυτικό αναβαθμίζει τον εξοπλισμό των Combattante IIIB με την τοποθέτηση πυραύλων κατά πλοίων Harpoon - (c) Gbidis
>Η ΤΠΚ "Σταράκης" είναι η πρώτη από τις πυραυλάκατους τύπου Combattante IIIB που αντικατέστησε τα βλήματα κατά πλοίων Penguin με RGM-84 Harpoon.
>"Ο κύριος σχεδιασμός είναι να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα και τη διαθεσιμότητα των μέσων, των υλικών και των υποδομών μας", τόνισε σε συνέντευξή του στο "Defence Line" o Α/ΓΕΑ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και Mirage 2000, για τα οποία απομένει το οικονομικό μέρος αλλά και το πως θα γίνει η διαδικασία. Τέλος, τόνισε το στόχο υψηλής επιχειρησιακής κατάστασης για το Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας S-300PMU1.



>Σύμφωνα με το πόρισμα, που δημοσιεύθηκε από τη Γαλλική Αεροπορία, το δυστύχημα του F-16D Block 50D οφείλεται στην απενεργοποίηση συστήματος σχετικού με την εξισoρρόπηση του αεροσκάφους. 
Με την επανέναρξη των παραδόσεων των τελευταίων εννέα NH-90 η ΑΣ επανέρχεται εντατικά σε ζητήματα κατάρτισης στον τύπο - (c) ΓΕΣ
>Έληξε το ζήτημα μη παραλαβής των εναπομείναντων μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Υπενθυμίζεται ό, τι η διακοπή είχε αποτρέψει τον περασμένο χειμώνα την παράδοση του 12ου ελικοπτέρου.
>Την πρόθεση του ΓΕΣ για απόκτηση 15 και όχι 10 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τις ΗΠΑ με την πρόνοια εκταμίευσης ύψους 35 έως 40 εκατ. Ευρώ αναφέρει το "Via Diplomacy", πληροφορία που περιλαμβάνεται στο "Almanac 2014 - 2015".
>Την Παρασκευή 24 Ιουλίου έγινε στην 115ΠΜ η επέτειος συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της 343Μ. Σήμερα η Μοίρα είναι εξοπλισμένη με μαχητικά F-16C/D Block 52 plus.
>Στις 13 Ιουλίου επαναδραστηριοποιήθηκε η 336Μ η οποία μετά την απόσυρση του A-7E απέκτησε F-16C/D Block 52M.


ΚΥΠΡΟΣ

>Η Βρετανική Αεροπορία προχώρησε σε συμφωνία αντί 50 εκατ. Στερλινών για την απόκτηση κατευθυνομένων βομβών Paveway IV, οι οποίες προορίζονται να παραδοθούν ως το Μάρτιο του 2016 και να εξοπλίσουν το σμήνος των Tornado που επιχειρούν κατά των Ισλαμιστών από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Η παρουσία των αεροσκαφών αναμένεται να παραταθεί ως το Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τις νεότερες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε ανοικτό πόλεμο με τους Κούρδους

>Με αφορμή την πιθανή ανάμειξη της ISIS στη βομβιστική επίθεση στο Suruc, ο Τουρκικός Στρατός και η Τουρκική Αεροπορία ξεκίνησαν επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, κυρίως εναντίον της κουρδικής οργάνωσης PKK. Κατά τα φαινόμενα, επιδίωξη είναι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης σε περιοχή της Β. Συρίας όπου δεν θα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο αλλά και η εκμετάλλευση της δράσης για πολιτικά οφέλη. Στα τουρκο-συριακά σύνορα αναπτύχθηκαν ομάδες ειδικών δυνάμεων, στις επαρχίες Hatay, Gaziantep, Sanliurfa και Mardin. Τουρκικά μαχητικά πλήττουν κύρια κουρδικούς στόχους στο Β. Ιράκ.Οι τουρκικές απώλειες ανήλθαν τις πρώτες 40 ημέρες σε 41 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
>Συμφωνήθηκε η χρήση της ΑΒ Incirlik σε επιχειρήσεις κατά της ISIS από αμερικανικά εναέρια μέσα. Μεταξύ άλλων, από τη βάση επιχειρούν έξι συστήματα ΜΕΑ Predator / Reaper, από τα οποία δύο φέρουν όπλα. 
Η Τουρκία σκοπεύει να μην αποσύρει τα F-16C/D Block 30 πριν την έλευση του εγχώριου μαχητικού - (c) Τουρκική Αεροπορία
>Συμβάσεις ύψους 200 εκατ. $ σχετικές με το μελλοντικό LΗD του Τουρκικού Ναυτικού υπέγραψε η εγχώρια τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η Aselsan υπέγραψε συμφωνία 125 εκατ. για την κατασκευή αισθητήρων, πυροβόλων 12,7 και 25mm. Η Havelsan πρόκειται να παραδώσει συστήματα επικοινωνιών και μεταβίβασης δεδομένων αντί 86 εκατ. $.
>Η Aselsan υπέγραψε σύμβαση προμήθειας ύψους 186 εκατ. $ με τον Τουρκικό Στρατό, στο πλαίσιο του προγράμματος επικοινωνιών TASMUS. Το TASMUS υπόσχεται να προσφέρει δικτυοκεντρικές επικοινωνίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
>Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερα βιομηχανικά οφέλη, ιδίως στη μεταφορά τεχνολογίας, από την κινεζική πλευρά στις συζητήσεις τελικής επιλογής του HQ-9 ως νέο Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας.
>Η Τουρκική Αεροπορία προχωρά στη δομική αναβάθμιση των 35 μαχητικών F-16C/D CCIP Lite.
>Η Τουρκία φέρεται πιθανόν να δωρήσει 34 εκπαιδευτικά T-38 στο Πακιστάν.
>Ο Τουρκικός Στρατός θέλει να αποκτήσει ένα επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.
>Οι ΗΠΑ και η Γερμανία πρόκειται να αποσύρουν τα συστήματα Patriot που έχουν διαθέσει στην Τουρκία για την προστασία περιοχών της ΝΑ Τουρκίας από πιθανούς συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους.

 
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Προς ενίσχυση της Σερβικής Αεροπορίας


>Το μοναδικό μεταφορικό αεροσκάφος PC-12 της Βουλγαρικής Αεροπορίας έκανε αναγκαστική προσγείωση μετά από μη ανάπτυξη του συστήματος προσγείωσης. Το αεροσκάφος υπέστη υλικές ζημιές.
>Η Σερβική Αεροπορία πρόκειται να προμηθευτεί δύο Mi-17-1 και βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση δύο AS-532 και ενός μεταφορικού αεροσκάφους, πιθανόν C-295. Τα πρώτα δύο ελικόπτερα θα αποκτηθούν το 2015, ενώ το 2016 θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δύο. Επιπλέον, προωθείται η εκτεταμένη συντήρηση εννέα μαχητικών MiG-21.
>Στις 29 Ιουλίου έφθασε στην Κροατία το πρώτο από τα συνολικά 12 Α/Κ πυροβόλα των 155mm PzH-2000. Το σύνολο των πρώην γερμανικών πυροβόλων πρόκειται να παραδοθεί σε δύο παρτίδες των έξι έως το τέλος του 2016.
>Η Σλοβενία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης δύο ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9M.


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Φήμες για MiG-31 - Εκατόμβες αμάχων - Περαιτέρω ενίσχυση για την Αίγυπτο

>Ο Ολλανδός διοικητής των ολλανδικών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Tom Middendorp, προτείνει την επέκταση των αεροπορικών επιχειρήσεων από τα ολλανδικά μαχητικά F-16 στη Συρία. Η Ολλανδική Αεροπορία επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ για μήνες και Ολλανδοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ιρακινού Στρατού. Παρόμοιο ενδεχόμενο μελετά η Αυστραλία.
>Σε 101 ανήλθαν οι επιθέσεις αυτοκτονίας από μαχητές της ISIS το τελευταίο εξάμηνο στη Συρία.
>Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση του Συριακού Στρατού σε αγορά στην πόλη Douma.
>Συριακό πολεμικό αεροσκάφος που πραγματοποιούσε βομβαρδισμό σε περιοχή Αντικαθεστωτικών στην επαρχία Idlib συνετρίβη στιχοίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 37 ατόμων.
>Έντονη φημολογία έχει ξεσπάσει σχετικά με την παράδοση ή μη έξι αναχαιτιστικών MiG-31 από τη Ρωσία στη Συριακή Αεροπορία.
>Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.
>Η βρετανική εφημερίδα "Mail" ισχυρίζεται τη συμμετοχή Βρετανών μελών της SAS στην πετυχημένη αμερικανική επιχείρηση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη συριακή επικράτεια στις 15/5.
>Στις 22 Ιουλίου εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πιθανή πώληση 1.500 Α/Τ πυραύλων TOW-2A και 20 εκτοξευτών στο Λιβανικό Στρατό, έναντι κόστους 245 εκατ. $. Το πακέτο περιλαμβάνει 500 πυραύλους της εξειδικευμένης έκδοσης κατά οχυρωμένων θέσεων πεζικού.
Συνεχίζεται ο ραγδαίος επανεξοπλισμός του Λιβάνου με αμερικανικά όπλα ώστε να αντιμετωπιστεί η εξτρεμιστική ισλαμική απειλή - (c) The Daily Star
>Η Αίγυπτος συζητά το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγγελίας από τη Γαλλία άλλων δύο κορβετών της οικογένειας Gowind. Υπό παραγγελία βρίσκονται σήμερα τέσσερις Gowind 2500.
>Η Αιγυπτιακή Αεροπορία παρέλαβε οκτώ μαχητικά F-16C/D Block 52M. Αισίως αναμένει την παράδοση άλλων τεσσάρων.
>Στις 31 Ιουλίου παραδόθηκαν οι πρώτοι πέντε πύργοι για άρματα M1A1. Θα ακολουθούσαν άλλοι 14 μέσα στον Αύγουστο.
Μαζί με την Tarantul, η Αίγυπτος απέκτησε υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Moskit - (c) Αιγυπτιακό υπουργείο άμυνας
>Το Αιγυπτιακό Ναυτικό παρέλαβε από τη Ρωσία μία ΤΠΚ Tarantul εξοπλισμένη με τέσσερις πυραύλους κατά πλοίων Moskit.
>Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό.
>Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.
Με τις SDB πολλαπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς κατευθυνομένων βομβών στο F-16 - μέσω airrecognition.com
>Η Ισραηλινή Αεροπορία προχωρά στην αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας των F-16I. Παράλληλα, μία μοίρα από αυτά έχει εξοπλιστεί με κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39 SDB.
>Εντυπωσιακά υπήρξαν τα πειράματα της Ισραηλινής Αεροπορίας με την τρισδιάστατη εκτύπωση ανταλλακτικών για αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς επιτρέπεται η άμεση παραγωγή και τοποθέτηση κρίσιμων μερών γι' αυτά και η χρήση ρομπότ αντί τεχνικών μειώνει εξαιρετικά το χρόνο. Το Ισραήλ σκέφτεται τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών στις αεροπορικές βάσεις.
>Το Ισραήλ έχει παραχωρήσει 16 επιθετικά ελικόπτερα AH-1F στην Ιορδανία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Τα επιθετικά ελικόπτερα προήλθαν από τα πλεονάσματα της Ισραηλινής Αεροπορίας, στην οποία βρίσκονταν σε υπηρεσία έως το διάστημα 2013-14. Αρχικά προσφέρθηκαν στη Νιγηρία, όμως η μεταβίβαση απέτυχε λόγω άρνησης των ΗΠΑ.
Με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού, τα Yasur θα πετούν ως το 2025 - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων CH-53 της Ισραηλινής Αεροπορίας. Περιλάμβανε την εγκατάσταση νέων συστημάτων αποστολής και αισθητήρων. Οι εργασίες στα πρώτα ελικόπτερα ξεκίνησαν το 2006. Στόχος είναι η διατήρηση του στόλου σε ενεργή δράση ως το 2025. Το Ισραήλ διατηρεί 23 CH-53 Yasur.
>Το Ισραήλ αξιολογεί τη μετατροπή πολιτικών Boeing 767 ως εναλλακτική του KC-46A στο κρίσιμο ζήτημα αντικατάστασης των υφιστάμενων Boeing 707.

Σχόλια