Ανατ. Μεσόγειος | 2ο Τρίμηνο 2015

21/3/2015 - 21/6/2015


Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 2ο του 2015:

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος παίρνει μέρος με αεροσκάφη και πλοία στην επέμβαση αραβικών κρατών στην Υεμένη και πρωτοστατεί στη συγκρότηση κοινής αραβικής δύναμης 40.000 ανδρών. Το Αιγυπτιακό Ναυτικό συμμετέχει με δύο φρεγάτες και δύο μικρότερα πλοία στις επιχειρήσεις στην Υεμένη.


Οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση παράδοσης κύριων οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο. Έτσι, προβλέπεται επανέναρξη παραδόσεων για 12 μαχητικά F-16C/D Block 52 Adv, 20 πυραύλων Harpoon και ως 125 αρμάτων μάχης M-1, καθώς και συνέχιση της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την αφρικανική χώρα. Παράλληλα, η Αίγυπτος θα παραλάβει αντιαρματικούς πυραύλους 356 AGM-114K/R3 Hellfire. 

Το νέο ρωσικό άρμα μάχης Armata είναι διαθέσιμο για την Αίγυπτο, αναφέρει δημοσίευμα του RIA-Novosti. 

Η Αίγυπτος πρόκειται να αποκτήσει ένα κινητό σύστημα επιτήρησης DRS για τον καλύτερο έλεγχο των αιγυπτιακο-λιβυκών συνόρων αντί εκτιμώμενης επένδυσης 100 εκατ. $.  

Ξεκίνησε η διαδικασία ναυπήγησης της πρώτης κορβέτας Gowind 2500 του Αιγυπτιακού Ναυτικού. Το πλοίο θα παραδοθεί στα τέλη του 2017 ή το 2018. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα πλοία Gowind 2500, με πλήρωμα 65 ατόμων και εξοπλισμένα με οκτώ πυραύλους MM-40 Block III, 16 πυραύλους MICA-VL, πυροβόλο 76mm και δύο πολυβόλα 20mm. Τρία από τα τέσσερα σκάφη θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. 

Ρωσικό δημοσίευμα γνωστοποιεί ό, τι η Αίγυπτος πρόκειται σύντομα να υπογράψει σύμβασης αγοράς για 46 μαχητικά MiG-29.   

Τα πρώτα τρία με έξι μαχητικά Rafale θα παραδοθούν στην Αίγυπτο τον Αύγουστο. Τα αεροσκάφη θα αποκαλούνται ως Rafale EM/DM. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Paris Air Show 2015 έγινε γνωστή η προμήθεια αγνώστου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης Talios και επισημοποιήθηκε συμφωνία αγοράς απροσδιόριστου αριθμού κατευθυνομένων βομβών AASM.  

Συρία

Ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας Mi-14 του Συριακού Ναυτικού κατέπεσε στο Idbil στις 22/3. Το πλήρωμα αιχμαλωτίστηκε. Ήταν η πρώτη απώλεια Mi-14 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Ο Συριακός Στρατός εγκατέλειψε την επαρχία της Ιντλίμπ, που βρίσκεται στα χέρια της Al Nustra.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Yarmouk, στα περίχωρα της Δαμασκού. 

Σε 25.000 υπολογίζονται οι ξένοι μαχητές που στελεχώνουν τη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Από αυτούς εκτιμάται ό, τι 3.000 προέρχονται από την Τυνησία. Όσον αφορά αποκλειστικά τη Συρία, εκεί βρίσκονται 6.000 μαχητικές από χώρες της Ε.Ε. 

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε θέση να παράγει ετησίως 300 εκατ. $ και να διατηρεί δύναμη τουλάχιστον 30.000 μαχητών.

Η ISIS κατέλαβε στις 20 Μαΐου την πόλη Παλμύρα, πρώτη πόλη που κατέλαβε στη Συρία έπειτα από μάχη με το Συριακό Στρατό.

Σημαντική είναι η ενίσχυση σε όπλα της ISIS μετά την κατάληψη της Παλμύρας, εφόσον στα χέρια έχουν πέσει τα εφόδια που υπήρχαν σε στρατιωτικές υποδομές της περιοχής. Παράλληλα, η απώλεια γειτονικής αεροπορικής βάσης περιορίζει από το συριακό καθεστώς την ικανότητα επιτήρησης με χρήση ραντάρ του συνόλου της χώρας. Μετά την κατάληψη της Παλμύρας, που κατέχει στρατηγική θέση στη Συρία, έχει διατυπωθεί η άποψη ό, τι είναι πιθανή η αναδίπλωση των κυβερνητικών δυνάμεων στην ΒΔ πλευρά της χώρας, όπου υπάρχει συμπαγής φιλικός πληθυσμός φιλικός προς την κυβέρνηση. 

Το 80% των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών της Συρίας βρίσκεται στις κατακτήσεις της ISIS, το 12% εξουσιάζεται από τους Κούρδους. Μόλις το 8% παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο. Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση ελέγχει το 20% - 30% της έκτασης της Συρίας, όπου διαμένει το 50% έως 60% του συριακού πληθυσμού.

Η ISIS ισχυρίζεται σε προπαγανδιστικό έντυπο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Independent", ό,τι θα βρίσκεται σε θέση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, είναι βέβαιη η χρήση χλώριου, τονίζει ο υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας.  

Οι Κούρδοι κατέλαβαν την πόλη Ταλ Αμπαγιάντ εκδιώκοντας τους μαχητές της ISIS. 
 
Η Συριακή Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 7.972 εξόδους το πρώτο τρίμηνο του 2015, αναφέρουν στοιχεία του Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Με βάση τα ίδια στοιχεία, έχουν γίνει 4.400 επιδρομές με βόμβες βαρέλια. Τα θύματα των αεροπορικών επιχειρήσεων έχουν στοιχήσει τη ζωή 1.126 πολιτών. 

Μαχητικό αεροσκάφος της Συριακής Αεροπορίας κατέπεσε στη Νότια Συρία στις 24/4, με την ISIS να ισχυρίζεται ό, τι το κατέρριψε.

Στις 11/6 σημειώθηκε κατάρριψη συριακού βομβαρδιστικού Su-24 στην περιοχή Daraa από αντικαθεστικούς αντάρτες. 

Έξαρση παρουσιάζει η χρήση Α/Τ πυραύλων από τις αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες. Από το Φεβρουάριο ως το Μάιο γνωστοποιήθηκαν 98 επιθέσεις. Μεταξύ των Α/Τ συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν BGM-71 TOW, HJ-8 Red Arrow, 9M113 Konkurs, 9M113 Kornet, 9K115-2 Metis-M, 9M14 Malyutka, MILAN. Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν με BGM-71 TOW. 

Η ISIS απέκτησε Α/Τ όπλα Konkurs και Kornet-E από λαφυραγώγηση υλικού της Χεσμπολλάχ. 

Ιρακινές και ιρανικές μαρτυρίες ισχυρίζονται την παρουσία ισραηλινών όπλων στο οπλοστάσιο της ISIS.  

Ισραήλ

Σταθερή παραμένει η ποσότητα των πυρηνικών όπλων που έχει το Ισραήλ. Σύμφωνα με έκθεση του "Federation of American Scientists", το οπλοστάσιό του περιλαμβάνει 80 κεφαλές. Κύρια πλατφόρμα μεταφοράς είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Jericho και φημολογούμενη πλατφόρμα τα υποβρύχια τύπου Dolphin. Μελλοντικά δεν αποκλείεται η μεταφορά όπλων από μαχητικά F-35. Η έκθεση, τέλος, δεν αποκλείει την ύπαρξη αποθηκευμένων αμερικανικών βομβών B-61 εντός του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, το Ιράν θεωρεί ό, τι το Ισραήλ κατέχει 400 πυρηνικά όπλα. 

Το Ισραήλ έχει αρχίσει συζητήσεις για να πετύχει αύξηση της αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ σε ένα μακροπρόθεσμο πακέτο που θα μπορούσε να αποτελείται από έως 48 δις $ μέχρι το 2028.
Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να εφοδιάσει 100 βαρέα ΤΟΜΠ Acharit με νέες συλλογές κινητήρα και μετάδοσης. Το πρόγραμμα κόστους 17 εκατ. $ θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017. Επιπλέον συμφωνήθηκε η παραγωγή απροσδιόριστου αριθμού βαρέων ΤΟΜΠ Namer αντί 310 εκατ. $. 

Ο Ισραηλινός Στρατός αναζητά τον αντικαταστάτη του M-109. Το νέο πυροβόλο πρέπει να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότητα shoot & scoot. 

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Lance. Το σύστημα μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση ως 40km και να εκτοξευτεί από συστήματα MLRS. 

Ο Ισραηλινός Στρατός μελετά την ένταξη νεός νέου ΜΕΑ για την κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο ταξιαρχίας.  

Ο Ισραηλινός στρατός πειραματίζεται τη χρήση οχημάτων Humvee στη σύνθεση τεθωρακισμένων ταξιαρχιών για αποστολές αναγνώρισης. 

Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει αρκετά αερόστατα επιτήρησης Skystar 300. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί επιπλέον τα αερόστατα σε ρόλους αντιμετώπισης βομβών IED.
Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση στο Ισραήλ του πέμπτου υποβρυχίου τύπου Dolphin και δεύτερου Dolphin II.

Στις 11 Μαΐου υπογράφθηκε η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων κορβετών MEKO 80 για το Ισραηλινό Ναυτικό από τη Γερμανία. Τα πλοία θα κοστίσουν 430 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το Ισραήλ θα πληρώσει τα 315. Στο κόστος δεν περιλαμβάνονται ο εξοπλισμός και τα όπλα των πλοίων. Τα τέσσερα σκάφη θα παραδοθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Η TKMS προτείνει δύο εκδόσεις, την 1.800 τόνων MEKO 80 (που μπορεί επίσης να διατεθεί σε 1.900 ή 2.100 τόνους) και ένα 87 μέτρων OPV με εκτόπισμα 1.800 τόνους. Τα τέσσερα πλοία θα ονομαστούν Saar 6.

Η Ισραηλινή Αεροπορία θα αποκτήσει τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 το Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο της Lockheed Martin. Προηγούμενως θεωρείτο ό, τι οι παραδόσεις των πρώτων μαχητικών θα ξεκινούσαν το 2017. 

Στην προμήθεια 14.500 συλλογών JDAM, 4.100 SDB, 2.200 συλλογών Paveway, 3.000 πυραύλους Hellfire και 250 AIM-120C θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 1,9 δισεκατομμύρια $. 

Μεσοπρόθεσμα τα 2/3 του πτητικού υλικού της Ισραηλινής Αεροπορίας θα αποτελείται από ΜΕΑ.  
 
Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή (τέταρτη συνολικά) του πυραύλου Stunner, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Α/Α συστήματος David's Sling. 

Οι ΗΠΑ ενέκριναν ποσό 474 εκατ. $ για τη χρηματοδότηση των ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων David's Sling και Arrow. Επιπλέον, θα χορηγηθούν 267,6 εκατ. $ για την ανάπτυξη συστήματος καταπολέμησης των τούνελ της Χαμάς.  

Την εντολή να πυροβολούν αμάχους κατά τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς πέρυσι στη Γάζα είχαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες αν απαιτείτο, ισχυρίζεται δημοσίευμα επικαλούμενο μαρτυρίες 70 στρατιωτών.  

Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 24/4 αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων στα λιβανο-συριακά σύνορα με την αιτιολογία ό, τι οι πύραυλοι άνηκαν στη Χεσμπολλάχ. Είχε προηγηθεί δύο ημέρες νωρίτερα επιδρομή σε οχηματοπομπή μεταφοράς όπλων της λιβανικής οργάνωσης, όπως ισχυρίζεται η ισραηλινή πλευρά.

Επιδρομή σε εγκατάσταση όπλων στο Σουδάν πραγματοποιήσε το Ισραήλ στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα. Στην επιδρομή καταρρίφθηκε ένα ΜΕΑ, ισχυρίζεται ο Σουδανικός Στρατός.  

Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν στόχους της Χαμάς στις 27/5 στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα εκτόξευσης ρουκέτας προς το Νότιο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα. Παρόμοια περιστατικά έγιναν στις 6/6 και 7/6. 

Λίβανος

Τη Δευτέρα 20/4 έγινε η παράδοση 48 Α/Τ συστημάτων Milan από τη Γαλλία στο Λίβανο, σηματοδοτώντας την έναρξη παραδόσεων του υπό σαουδο-αραβική χρηματοδότηση πακέτου όπλων στις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται:
  1. 48 αντιαρματικά όπλα MILAN
  2. 250 οχήματα (από τα οποία 100 VAB Mk III, VBL, SHERPA MRAP, (20) VBC-90, TRM2000, 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar)
  3. έξι θωρακισμένα μεταφορικά ελικόπτερα AS532
  4. επτά μεταφορικά ελικόπτερα EC725
  5. ΜΕΑ SDTI και DVF 2000 ER
  6. τρία ΤΠΚ FS56
  7. ραντάρ GM 200
  8. 5.000 ασύρματοι

Ο Λίβανος παραλαμβάνει 200 Α/Τ όπλα TOW-II από τις ΗΠΑ. Επιπλέον αιτήθηκε την παροχή μέσω FMS 1.000 πυραύλων AGM-114 Hellfire. 

Η Orbital ATK θα κατασκευάσει για λογαριασμό του Λιβάνου εξοπλισμένο αεροσκάφος AC-208B Caravan αντί 26 εκατ. $. Η παράδοσή του αναμένεται να γίνει έως τις 30 Μαΐου 2016.

Ο Λίβανος θα αποκτήσει έξι εκπαιδευτικά / εγγύς αεροπορικής υποστήριξης αεροσκάφη Super Tucano, μέσω πόρων FMS, αντί δυνητικού κόστους 462 εκατ. $. Μεταξύ των προτεινόμενων όπλων αναφέρονται 2.000 κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS.

Η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις για την παραχώρηση 10 ελικοπτέρων AB-212 και AB-412 στο Λίβανο. Εφόσον ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ελικοπτέρων, αυτά θα προέλθουν από το πλεόνασμα των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.
Η SOCOM χρησιμοποιεί MEA στο Λίβανο προς βοήθεια του Λιβανικού Στρατού κατά των Ισλαμιστών μαχητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εμφάνισή τους έχουν κάνει γύρω από την ΑΒ Hamat δύο ΜΕΑ Aerosonde Mk 4.7.  

Υπό διαμόρφωση διάδρομο από/προσγειώσεων μήκους 670m αποκαλύπτει δημοσίευμα του "IHS Jane's" στο βόρειο τμήμα της Κοιλάδας Μπεκά, στο Λίβανο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον κατασκευάζει η οργάνωση Χεσμπολλάχ για την εξυπηρέτηση των συστημάτων ΜΕΑ που διατηρεί.   

Παράρτημα Ι: Πολυεθνική επέμβαση στη Συρία

Ο Καναδάς είναι το δεύτερο δυτικό κράτος που πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία. 

Αμερικανικό UAV που επιχειρούσε από την Τουρκία κατέπεσε στη ΒΔ Συρία.

Σύμφωνα με το SOHR, ο Διεθνής Συνασπισμός και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει 2.000 θανάτους στη Συρία από την έναρξη των επιχειρήσεων. Από αυτούς, οι 1.922 νεκροί χαρακτηρίζονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι 66 άμαχοι ενήλικες και τα 10 παιδιά. Στους 66 προστέθηκαν άλλοι 52 μετά από πολύνεκρη επιδρομή σε χωριό κοντά στο Χαλέπι στις 2/5. 

Περισσότερα από 2.000 είναι τα θύματα που σκοτώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία από τον Ιούνιο του 2014. 

Ο επικεφαλής της ISIS υπέστη τραυματισμούς το Μάρτιο από αεροπορική επιδρομή, αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ.  

Στις 16 Μαΐου έγινε επιδρομή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην επικράτεια της Συρίας κατά την οποία φονεύθηκε ο υπεύθυνος πετρελαίου της ISIS. Οι Αμερικανοί είχαν ως ορμητήριο ιρακινή βάση και χρησιμοποίησαν ελικόπτερα Blackhawk και αεροσκάφος V-22. Μαζί με τον αξιωματούχο σκοτώθηκαν άλλοι 32 ισλαμιστές μαχητές.

Σύμφωνα με στοιχεία, η CIA δαπανά 1 δις $ το χρόνο για δράσεις στη Συρία. 

Τα F-22 παίρνουν μέρος σε κάθε πακέτο κρούσης στις επιδρομές κατά της ISIS. Χαρακτηριστική περίπτωση, μία 11 1/2 ωρη έξοδος μαχητικού του τύπου στη Συρία. Κατά τη διάρκειά της, το αεροσκάφος άλλαξε πέντε ρόλους και χρειάστηκε επτά εναέριους ανεφοδιασμούς. Πέραν της προστασίας του σχηματισμού, το F-22 χρησιμοποιείται σε καθήκοντα επιτήρησης, καθοδήγησης των άλλων αεροσκαφών και μεταβίβασης δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια των εννιάμηνων αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχουν χαθεί 10.000 μαχητές της ISIS. 

Ο βέβαιος θάνατος αμάχων, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν πλήττουν επιβεβαιωμένες υποδομές της ISIS στην πόλη της Αρ Ρακκά. 

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών υπάρχει αρχική συμφωνία με τις ΗΠΑ για παροχή αεροπορικής προστασίας τμήματος Σύρων αντικαθεστωτικών. 

     
 

Σχόλια