Τουρκία | 2ο Τρίμηνο 2015

21/3/2015 - 21/6/2015

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 2ο του 2015:  

Τουρκικός Στρατός
Αισιόδοξος είναι ο Τούρκος υπουργός άμυνας για ένταξη σε υπηρεσία του υπό ανάπτυξη εγχώριου άρματος μάχης Altay το 2018 στον Τουρκικό Στρατό.
Η εταιρία TUMOSAN υπέγραψε στις 17/3 συμφωνία ύψους 190 εκατ. Ευρώ για την ανάπτυξη και δοκιμή κινητήρα που προορίζεται για το άρμα μάχης Altay. Η σύμβαση έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 54 μηνών. 
Ο τελικός αριθμός των Α/Κ πυροβόλων Firtina ανήλθε τελικά σε 280 και το τελευταίο παραδόθηκε το 2014, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Πλέον σχεδιάζεται τροχοφόρο Α/Κ πυροβόλο των 155mm/52, που θα αντικαταστήσει τα M-44T και M-52T.
 
Στη ΝΑ Τουρκία πρόκειται να αναπτυχθούν για πρώτη φορά δύο επιθετικά ελικόπτερα T-129, σε πιθανές επιχειρήσεις κατά του PKK.
Η Τουρκία συμφώνησε την χρήση στο εγχώριο μεταφορικό ελικόπτερο του κινητήρα CTS800. Τον ίδιο κινητήρα φέρει το T-129.  

Η εταιρία Aselsan υπέγραψε πέντε συμβάσεις με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αξίας 124 εκατ. Ευρώ. Οι συμβάσεις αφορούν συστήματα επικοινωνιών.  
Τουρκικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο της "IDEF-2015", στις 7 Μαΐου υπογράφθηκε η σύμβαση προμήθειας έναντι περίπου 1 δις $ ενός εγχώριου LPD βασισμένου στο αεροπλανοφόρο Juan Carlos I της ισπανικής εταιρίας Navantia. Το πλοίο θα παραδοθεί το 2021. Θα μπορεί να μεταφέρει 1200 στρατιώτες και πλήρωμα, οκτώ ελικόπτερα γενικής χρήσης, τρία ΜΕΑ και 150 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου αριθμού αρμάτων μάχης. Το πλοίο θα είναι ικανό να υποστηρίξει τη χρήση μαχητικών F-35B.
Το Τουρκικό Ναυτικό θα μπορούσε να αιτηθεί την απόκτηση 15 μαχητικών F-35B, από 100 συνολικά F-35 που θα προμηθευτεί η Τουρκία, για τη δημιουργία αεροπορικής πτέρυγας στο μελλοντικό της LPD. 
Ολοκληρώθηκε ο εγχώριος εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων "TCG Dognap" και "TCG Tolunay" τύπου Type 209/1200.   
Η δεύτερη γενιά πλοίων του προγράμματος MILGEM θα είναι εξοπλισμένη με 16 κελιά Mk41, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους και αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx.  
Στις 20 Μαΐου έγινε γνωστή η έγκριση προμήθειας στο Τουρκικό Ναυτικό τεσσάρων συστημάτων Phalanx Block 1B Baseline 2 και η αναβάθμιση σε αντίστοιχο επίπεδο άλλων 17 Phalanx Block 0. Το εκτιμώμενο κόστος θα ανέλθει σε 310 εκάτ. $. 
Το Τουρκικό Ναυτικό θα έχει εντάξει ως το Μάιο του 2019 τα πρώτα Α/Α βλήματα ESSM Block II, σύμφωνα με ανάθεση έργου του αμερικανικού Πενταγώνου ύψους 517,3 εκατ. δολαρίων $ προς την εταιρία Raytheon. Το συμβόλαιο αναφέρεται στην ανάπτυξη και δοκιμή του όπλου. Η τουρκική συμμετοχή αφορά το 4,5% της παραγωγής και το 2% του βιομηχανικού έργου. 
Τουρκική Αεροπορία
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D BLock 40 & 50 Peace Onyx III της Τουρκικής Αεροπορίας. Η τελευταία συνολικά παρέλαβε 163 αναβαθμισμένα αεροσκάφη, 147 από την TAI και 16 που υποβλήθηκαν σε εργασίες από την ίδια. Σήμερα η Τουρκική Αεροπορία επιχειρεί με 188 F-16C και 57 F-16D. Επιπλέον ανακοινώθηκε η πρόθεση εγχώριου εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 30. Το τουρκικό πρόγραμμα CCIP περιλαμβάνει εγκατάσταση ραντάρ μηχανικής σάρωσης APG-68(v)9, έγχρωμες οθόνες απεικόνισης, HMD JHMCS, Link-16, νέο σύστημα IFF, διόπτρες νυκτερινής όρασης AN/AVS-9, βελτιωμένο σύστημα ναυτιλίας, σύστημα ΗΠ AN/ALQ-178(V)5+ και πιστοποιήσεις όπλων δυτικής και τουρκικής προέλευσης. 
Η Lockheed Martin ανέλαβε από το αμερικανικό Πεντάγωνο αναθεση έργου για την κατασκευή και παράδωση συστημάτων αυτοπροστασίας AIDEWS που προορίζονται να εξοπλίσουν τουρκικά μαχητικά F-16. Το ύψος του έργου ανέρχεται σε 13 εκατ. δολάρια $.
Στις 27 Μαρτίου έγινε πτήση του Τούρκου Α/ΓΕΑ με F-16 που έφερε ατρακτίδιο αναγνώρισης DB-110. 
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου θα πρέπει να αναμένεται επιτάγχυνση των διαδικασιών στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων στο ξένο Τύπο. 
Εντός του 2016 θα ανακηρυχθεί ο ξένος εταίρος για την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους. Θα ακολουθήσει τετραετής περίοδος ανάπτυξης του μαχητικού. Ενδιαφέρον έχουν δείξει οι BAE Systems, Saab, China's Shenyang Aircraft Corp., Airbus Germany, Alenia και Sierra Nevada Corp. 
Στις 12/6 ανεστάλη η λειτουργία της 112 Filo. Η Μοίρα ήταν εξοπλισμένη με μαχητικά F-4E 2020. 
Τέσσερις εταιρίες θα διαγωνιστούν για το πρόγραμμα Golge της Τουρκικής Αεροπορίας, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία παρεμβολέων σε πολιτικά αεροσκάφη. Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η παρεμβολή εχθρικών ραντάρ σε αποστάσεις έως 400 χιλιομέτρων.  
Προβληματισμό σε ΜΜΕ επηρεασμένα από το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να προκαλεί το φλερτ της Άγκυρας να αποκτήσει το κινεζικό HQ-9, που πιθανότατα δεν πρόκειται να διασυνδεθεί αποτελεσματικά στο νατοϊκό δίκτυο, όπως και άλλα εγχώρια προγράμματα που έχουν σκοπό να θέλουν τέλος στην ανάληψη συμβάσεων από δυτικές εταιρίες.
Η Ρωσία θα μπορούσε να ξανασυμμετάσχει στο διαγωνισμό απόκτησης νέου Α/Α συστήματος εφόσον η τιμή και η μεταφορά τεχνολογίας καλύπτει τις τουρκικές απαιτήσεις. Όπως για το εγχώριο μαχητικό, εξελίξεις στο πρόγραμμα που προηγείται το κινεζικό HQ-9 αναμένονται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Ο πρώτος τουρκικός κινητήρας για τον SOM θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2016.  
Η Τουρκία κατέθεσε RfI για οπλισμένα MEA. Παράλληλα, αναμένεται να διατεθεί έως ένα δις $ για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους και θα προχωρήσει η ανάπτυξη μεταφορικού αεροσκάφους για πολιτική και στρατιωτική χρήση. 
Στις 9 Μαΐου συνετρίβη στη Σεβίλη το τρίτο προς παράδοση στη Τουρκική Αεροπορία μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Νεκροί ανασύρθηκαν τέσσερα άτομα, όλοι προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρίας. Μετά το δυστύχημα καθηλώθηκαν στο έδαφος τα δύο αεροσκαφή A400M που βρίσκονται σε υπηρεσία. 
Λανθασμένα τοποθετημένο λογισμικό ελέγχου των κινητήρων ευθύνεται για τη συντριβή του προοριζόμενου ως τρίτο A400M της Τουρκικής Αεροπορίας τον προηγούμενο μήνα. Πριν το A400M συντριβεί, παρουσίασε τριπλή βλάβη στους κινητήρες. Το αεροσκάφος αναπλήρωσης της απώλειας προτείνεται από την κατασκευάστρια εταιρία να δοθεί το 2018, αν και οι τουρκικές αρχές πιέζουν για γρηγορότερη παράδοση. 

Τουρκικό αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών A-400M μετέφερε στο Αφγανιστάν μεταφορικό ελικόπτερο S-70 Blackhawk του Τουρκικού Στρατού, κάνοντας επίδειξη των μεταφορικών δυνατοτήτων του τύπου. Σήμερα σε υπηρεσία με την Τουρκική Αεροπορία είναι δύο A-400M.
Στις 15 Απριλίου έγινε η πρώτη αερομεταφορά επιθετικού ελικοπτέρου T-129 από μεταφορικό αεροσκάφος A400M της Τουρκικής Αεροπορίας.
Την παρθενική πτήση εγχώριου επιβατηγού αεροπλάνου οραματίζεται η Τουρκία. Το αεροσκάφος, που θα στηρίζεται στο Dornier 328, προβλέπεται επίσης να αναπτυχθεί σε στρατιωτική έκδοση για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας. Στην πολιτική έκδοση το Dornier 328 μεταφέρει έως 32 επιβάτες. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την έκδοση 628, που μπορεί να μεταφέρει 60 έως 70 άτομα. Η ελικοφόρα έκδοση θα ονομάζεται TR-628 και με κινητήρες τζετ TRJ-628.
Η Τουρκική Αεροπορία σχεδιάζει να εξοπλίσει τα ελικόπτερα CSAR Cougar με πολυβόλο τύπου Gatling. 
Η Τουρκική Αεροπορία θα ξεκινήσει την κατάρτιση νατοϊκών χειριστών μέσα στο 2015 στην αεροπορική βάση της Σμύρνης. Οι ξένοι χειριστές θα καταρτιστούν στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη SF-260D, KT-1T και T-38M. 
Θα προχωρήσει τελικά η συμφωνία με την KAI για την απόκτηση 15 εκπαιδευτικών αεροσκαφών KT-1T. Το κόστος θα ανέλθει σε 150 εκατ. δολάρια $. Τα αεροσκάφη θα αποκτηθούν ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και έναρξη παραγωγής του Hurkus, που θα γίνει το 2018. 
Εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-41 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχής της Γιάλοβα λόγω τεχνικού προβλήματος. 
Η Τουρκία θα αποκτήσει μη αναφερόμενο αριθμό τερματικών MIDS JTRS στο πλαίσιο ανάθεσης έργου αξίας 478,6 εκατ. $ για λογαριασμό των ΗΠΑ και χωρών του εξωτερικού. Το έργο για τις τελευταίες αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής αξίας του προγράμματος. Το MIDS JTRS βελτιώνει τις δυνατότητες πολεμικών επικοινωνιών, με τη χρήση ήχου, πολυμέσων και δεδομένων με υψηλή αντοχή στις παρεμβολές. 
Παράρτημα Ι: Στρατηγικοί Σχεδιασμοί
Τους κύριους άξονες της αναδιοργάνωσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 2033 μεταφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Milliyet". Αυτοί αφορούν: (1) την ανανέωση της δομής του Στρατού Ξηράς, (2) την αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, (3) την προμήθεια εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και (4) επέκταση των δραστηριοτήτων στο διαστημικό τομέα.
Το στόχο εξαφάνισης των εισαγωγών σε οπλικά συστήματα ως το 2023 επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος. Σήμερα η Τουρκία καλύπτει τις απαιτήσεις της σε ποσοστό 54% από εγχώρια όπλα.  
Στη λειτουργία στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ κατευθύνεται η Τουρκία ύστερα από την επικύρωση στις 22 Μαρτίου και 27 Μαρτίου από το κοινοβούλιο και τον Τούρκο πρόεδρο διμερούς συμφωνίας με το Εμιράτο. 
Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία επιδιώκει η Άγκυρα. Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει μέσα από μία πιθανή συνεργασία με την Ουκρανία ικανότητες στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων όπως κινητήρες και θωρακίσεις αρμάτων μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα.
Στις 7 Μαΐου έφθασε στις εγκαταστάσεις της TAI ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Gokturk-1. Ο δορυφόρος μεταφέρθηκε στην Τουρκία για περιβαλλοντικές δοκιμές. Η συμφωνία κατασκευής του δορυφόρου Gokturk-1 υπογράφθηκε στις 13 Ιουλίου 2009 και υπεύθυνη για την κατασκευή είναι κοινοπραξία Telespazio. Ο δορυφόρος προσφέρει διακριτική ανάλυση του 0,8m.
Παράρτημα ΙΙ: IDEF 2015
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η έκθεση όπλων "IDEF-2015", που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 5 και 8 Μαΐου. Στην έκθεση παρουσιάστηκε η τελική μορφή του άρματος μάχης Altay, νέα ή αναβαθμισμένα οχήματα όπως τα ΤΟΜΑ KAPLAN-20 και TULPAR-S, τα αντιαεροπορικά συστήματα HISAR-A και KORKUT, συστήματα ΠΕΠ, διάφορα ΜΕΑ, το επιθετικό ελικόπτερο T-129B και τα όπλα του, συστήματα αυτοπροστασίας οχημάτων και πλοίων, τα προγράμματα πλοίων ΤΠΚ, F-100 και TF-2000, πυρομαχικά ακριβείας για μαχητικά, ατρακτίδιο ΗΠ για μαχητικά και οι εξελίξεις του 2014 στο πρόγραμμα μαχητικού F-35.
Παράρτημα ΙΙΙ: Τουρκία, Συρία & ISIS
Η εφημερίδα Cumhurriyet δημοσίευσε στις 29 Μαΐου φωτογραφίες, βίντεο και κείμενο σχετικά με παράδοση οπλισμού από επτά φορτηγά της MIT σε ένοπλες εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία. Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 όταν 17 Τούρκοι στρατιώτες σταμάτησαν τα οχήματα για έλεγχο πριν διασχίσουν τα τουρκο-συριακά σύνορα. Το φορτίο, που περιλάμβανε 1.000 βλήματα όλμου, 80.000 πυρομαχικά φορητού οπλισμού διαφόρου διαμετρήματος και εκατοντάδες εκτοξευτές χειροβομβίδων - όλα ανατολικής προέλευσης - , χαρακτηριζόταν ως ανθρωπιστική βοήθεια. Τον προηγούμενο Απρίλιο, οι στρατιώτες που πραγματοποίησαν τον έλεγχο των φορτηγών συνελήφθησαν από τις Αρχές. 
Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες ήταν ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης στην τελική προεκλογική ομιλία του HDP στις 5 Ιουνίου στο Ντιγιάρμπακιρ. Για την επίθεση κατηγορείται η ISIS.
 
1.500 Τούρκοι πολεμούν ως μέλη ενόπλων οργανώσεων στη Συρία, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek. Σε 600 εκτιμώνται οι μαχητές της ISIS που προέρχονται από την Τουρκία.
Στις 16 Μαΐου τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν στα τουρκοσυριακά σύνορα συριακό ΜΕΑ.
Σε πέντε ανέρχονται τα αμερικανικά συστήματα ΜΕΑ Predator που επιχειρούν από την ΑΒ του Ιντσιρλίκ.
Συριακός πύραυλος κατέπεσε στις 24/3 στη νότια περιοχή της Αντιόχειας προκαλώντας ζημιές σε δύο στρατιωτικά οχήματα. Ο πύραυλος έπεσε 200 μέτρα μακρυά από τη στρατιωτική μονάδα. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας 15 μέτρων. Σε αντίποινα, δύο πυροβόλα Firtina έπληξαν συνοριακή συριακή θέση στις 25/3. Την ίδια ημέρα η Συρία ισχυρίστηκε την κατάρριψη τουρκικού ΜΕΑ στην περιοχή του Χαλεπίου. Παράλληλα, έγινε γνωστή συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για επιχειρήσεις δύο αμερικανικών οπλισμένων συστημάτων ΜΕΑ από την ΑΒ Ιντσιρλίκ. 

Σχόλια