Ελλάδα | 2ο Τρίμηνο 2015

21/3/2015 - 21/6/2015

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 2ο του 2015:  

ΣΥΝΟΨΗ: Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία κινούν ποικίλες εξελίξεις σε ζητήματα ενδιαφέροντος για υποστήριξη διαθέσιμου αμυντικού υλικού ή μεταβίβαση νέου από τα αποθέματα των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών. Κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υφυπουργό άμυνας, στις 20 Μαΐου, ο Υπουργός Άμυνας φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία και λειτουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο. Τέλος, το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για την περαιτέρω αναδιοργάνωση του ΕΣ με κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων που χαρακτηρίζονται πλεονάζουσες.


Στρατός Ξηράς

Σε κείμενο της εφημερίδας "Το Παρασκήνιο" που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2015 και μιλά για πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγράφονται οι κυριότερες - αναθεωρημένες (;) - απαιτήσεις των τριών Κλάδων. Ο Στρατός Ξηράς ενδιαφέρεται για μεταφορικά ελικόπτερα Blackhawk, μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και άρματα μάχης M-1 Abrams.


Δίνοντας συνέχεια στο ενδιαφέρον απόκτησης μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Blackhawk για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣ, φαίνεται ό, τι υπήρξε αίτημα μεταβίβασης 40 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τα πλεονάσματα του Αμερικανικού Στρατού κατά τη δεύτερη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ, το Μάιο. Η μεταβίβαση ελικοπτέρων τύπου Blackhawk από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού προς τη διεθνή αγορά έχει εξεταστεί ως ενδεχόμενο από την εταιρία Sikorsky. Σύμφωνα με μία επιλογή, από την ημερομηνία συμφωνίας έως την παραλαβή ενός Blackhawk μπορεί να λάβει χώρα πρόγραμμα ανακαίνισης διάρκειας 12 μηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Defence Line", επίσης συζητήθηκε η αναβάθμιση των διαθέσιμων ΠΕΠ MLRS και η προμήθεια επιπλέον 40 συστημάτων από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού και η απόκτηση νέων πυραύλων ATACMS και ρουκετών.


Στο κρίσιμο ζήτημα των NH-90, όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 με την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΘΑ η οποία διενεργεί έλεγχο σε σχέση με την σύμβαση 034Α/2003 (Προμήθεια Ελικοπτέρων ΝΗ-90). Διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1. Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική Νομοθεσία, με συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης.
2. Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
3. Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000€ για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από την σύμβαση διακρατική διασφάλιση ποιότητας.
4. Από τα προβλεπόμενα με βάση τη σύμβαση πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφορούν στις δοκιμές και στην έναρξη της περιόδου εγγύησης.
5. Για τα 263.009.228€ (40% η προκαταβολή της σύμβασης) τα οποία εισπράχθηκαν από την εταιρεία NH INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο Ελληνικό Κράτος φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κλπ)
6. Μετά τις ανωτέρω διαπιστώσεις έχει δοθεί εντολή για άμεση ερώτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να γνωμοδοτήσει με σαφήνεια όχι μόνο για τη συνέχιση παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων αλλά ακόμα περισσότερο για την νομιμότητα και εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και τις απορρέουσες από αυτήν συνέπειες.

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Ρωσία συζητήθηκε η συντήρηση των υφιστάμενων Α/Α συστημάτων ρωσικής προέλευσης, των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E. Παράλληλα, η ρωσική πλευρά θα επιθυμούσε την αναζωπύρωση του προγράμματος απόκτησης 422 ΤΟΜΑ BMP-3, επιθυμία που δεν έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "On Alert", φαίνεται να υπάρχει εισήγηση για "επανεξέταση παραλαβής μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M2 Bradley από τις ΗΠΑ ".

Πολεμικό Ναυτικό

Μετά από περίπου έξι χρόνια ακινησίας το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επαναφορά και τον εκσυγχρονισμό 4+1 ΑΦΝΣ P-3B. Επιπλέον προχωρεί η προσπάθεια ενίσχυσης του Στόλου με ΤΠΚ, την "Ρίτσος" και τη "Μυκονιός". Την ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων, με την παράδοση του τελευταίου εντός του 2016, την ενίσχυση του Στόλου με την πέμπτη πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν και την αναβάθμιση των P-3B επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Α/ΓΕΝ. Τα υποβρύχια "Πιπίνος" και "Ωκεανός" θα ενταχθούν σύντομα στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το "Ματρώζος" προγραμματίζεται να παραλαβεί το φθινόπωρο. Η ναυπήγηση των δύο τελευταίων πυραυλακάτων θα ακολουθήσει αργότερα.

Η επιλογή του εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων ΑΦΝΣ έχει συναντήσει έντονη κριτική, η οποία έχει αναγκάσει τις αρμόδιες Αρχές να γνωστοποιήσουν τις παραμέτρους που έπαιξαν ρόλο σε αυτήν. 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει:

1. η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS
2. απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία
3. η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους
4. ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια
5. υπάρχουν ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης
6. είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.
7. το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014.
8. η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία

Στην ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό τονίζει:

1. το υψηλότερο κόστος που θα απαιτούσε η απόκτηση νέων αεροσκάφων με παρόμοιες ικανότητες όπως το P-3
2. το P-3 καλύπτει τις βασικές επιχειρησιακές απαιτήσεις
3. η απόκτηση μεταχειρισμένων P-3C από τις ΗΠΑ θα στερούσε την ανάληψη εγχώριου βιομηχανικού έργου
4. αγορά μεταχειρισμένων P-3 από τρίτη χώρα θα απαιτούσε την έγκριση των ΗΠΑ για τη μεταπώλησή τους
5. υπάρχουν ήδη υποδομές, κατάρτιση, επισκευαστικές δυνατότητες και ανταλλακτικά
6. κατά τις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε μείωση του κόστους κατά 86 εκατ. $ και το συνολικό κόστος κατανέμεται στην 7ετία 2015-2022
 
Το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει εντάξει στο οπλοστάσιό του ως το Μάιο του 2019 τα πρώτα Α/Α βλήματα ESSM Block II, σύμφωνα με ανάθεση έργου του αμερικανικού Πενταγώνου ύψους 517,3 εκατ. δολαρίων προς την εταιρία Raytheon. Το συμβόλαιο αναφέρεται στην ανάπτυξη και δοκιμή του όπλου, που στην έκδοση Block I υπηρετεί ήδη στο ΠΝ και τις φρεγάτες MEKO 200HN. Η ελληνική συμμετοχή αφορά το 1,5% της παραγωγής και το 1% του βιομηχανικού έργου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, η εμβέλεια του ESSM είναι 40km. Βασικό γνώρισμα της νέας έκδοσης του ESSM αποτελεί η ενσωμάτωση ενός νέου αισθητήρα διπλής διαμόρφωσης ενεργού / ημιενεργού ραντάρ ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες απειλές βλημάτων κατά πλοίων από το 2020 και ύστερα. Τον αισθητήρα αναμένεται ό, τι θα λάβουν και τα ESSM Block I που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία. 

Η πυραυλάκατος "Ρίτσος", πέμπτη από επτά συνολικά Super Vita που πρόκειται να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποιεί "τα τελικά δοκιμαστικά του πλοίου", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνος. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι δοκιμές του επισκευασμένου ΤΠΚ "Μυκονιός". Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των εκτοξευτών του αντιπυραυλικού συστήματος RAM που φέρουν τα υφιστάμενα ΤΠΚ τύπου Super Vita, πληροφορεί η "e-Άμυνα". Τα τελευταία τρία σκάφη θα παραδοθούν με την πλέον εξελιγμένη έκδοση του συστήματος. Το RAM Block II είναι αναβάθμιση του σημερινού Block 1/1A. Έχει μεγαλύτερο, πιο δυνατό πυραυλοκινητήρα, δύομισι φορές μεγαλύτερη ευελιξία για ελιγμούς και μιάμισι φορά μεγαλύτερη δραστική εμβέλεια, αλλά και καλύτερες επιδόσεις απέναντι σε πιο σύγχρονα αντιπλοϊκά βλήματα.


Η καναδική βιομηχανία έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με άρθρο της "ΕΑ&Τ ", ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ Πολεμικού Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ό, τι η εταιρία Lockheed Martin Canada έχει αναλάβει το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200 της Νέας Ζηλανδίας.

Στην φάση της κατασκευής βρίσκεται το δεύτερο πρωτότυπο του ταχύπλοου σκάφους ανορθοδόξου πολέμου "Ωκύαλος", μεταφέρει ανάρτηση του "Defencenews.gr ". Το νέο σκάφος είναι κατά ένα μέτρο μεγαλύτερο και ικανό να μεταφέρει δέκα άτομα.

Πολεμική Αεροπορία

Παρά την πληθώρα δημοσιευμάτων για προσπάθεια απόκτησης μεταχειρισμένων μαχητικών F-15 προς την ενίσχυση της δύναμης μαχητικών της ΠΑ, το μοναδικό πρόγραμμα που αναφέρθηκε ονομαστικά κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπήρξε εκείνο της αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D. Επιπλέον, κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία συζητήθηκε η συντήρηση και η συμπλήρωση του αποθέματος πυραύλων των S-300PMU-1. Η ΠΑ φέρεται, τέλος, να θέλει την αναβάθμιση των Mirage 2000EG/BG κατά το παραπάνω δημοσίευμα του "Παρασκηνίου".

Ο υπεύθυνος αρχιμηχανικός της Boeing για μη προϊόντα της εταιρίας, Paul Cejas, δήλωσε ό, τι η Boeing έχει κουβεντιάσει με την Πολεμική Αεροπορία σχετικά με τις δυνατότητες αναβάθμισης του μαχητικού F-16, στο πλαίσιο του υπό μελέτη προγράμματος ΕΜΖ του ελληνικού στόλου μαχητικών του τύπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Παραπολιτικά", η ρωσική πλευρά επιθυμεί την πώληση στην Ελλάδα πυροσβεστικών αεροσκαφών Be-200, με σκοπό την αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου πυροσβεστικών CL-215. Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Ρωσία συζητήθηκε η συντήρηση των υφιστάμενων A/A συστημάτων ρωσικής προέλευσης και η συμπλήρωση του αποθέματος πυραύλων των S-300PMU-1 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράρτημα: Πολυεθνικά Προγράμματα 

Η κατασκευή του τρίτου δορυφόρου του προγράμματος CSO / MUSIS, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, επιταγχύνεται ύστερα από την εξέταση χρηματοδότησης από τη γαλλική κυβέρνηση. Την χρηματοδότηση του δορυφόρου θα αναλάβει κατά τα 2/3 η Γερμανία με 210 εκατ Ευρώ.

Ξεκίνησαν οι δοκιμές του nEUROn στην ΑΒ Decimomannu στη Σαρδηνία της Ιταλίας.

Ο επικεφαλής του ΕΟΑ (EDA) συναντήθηκε στις 23/3 με την υπουργό άμυνας της Ολλανδίας για να συζητήσουν τη συνεισφορά της Ολλανδίας σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπενθυμίζεται ό, τι οι Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία έχουν πρόθεση να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση προμήθειας κοινού στόλου αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού τύπου A330 MRTT, σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν επιπλέον επτά κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Πολωνία αναμένεται να κάνει χρήση των 22% ωρών πτήσης του προς απόκτηση κοινού στόλου αεροσκαφών.

Το Βέλγιο σκοπεύει να αποκτήσει έως τρία αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330MRTT, το πρώτο μέχρι το 2020 και τα τελευταία δύο ως το 2025. Το κόστος θα ανέλθει σε 280 εκατ. Ευρώ / μονάδα, ενώ πιθανόν σχετίζεται με το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινού στόλου ιπτάμενων τάνκερ. Διαφορετικά, θα επιλέξει την ενοικίαση ωρών. Παράλληλα, εξετάζει την απόκτηση συλλογών για μεταφορικά A400M.

Παράρτημα ΙΙ: Παραγγελία MIDS JTRS

Η Ελλάδα θα αποκτήσει μη αναφερόμενο αριθμό τερματικών MIDS JTRS στο πλαίσιο ανάθεσης έργου αξίας 478,6 εκατ. $ για λογαριασμό των ΗΠΑ και χωρών του εξωτερικού. Το έργο για τις τελευταίες αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής αξίας του προγράμματος. Το MIDS JTRS βελτιώνει τις δυνατότητες πολεμικών επικοινωνιών, με τη χρήση ήχου, πολυμέσων και δεδομένων με υψηλή αντοχή στις παρεμβολές. Ο ελληνικός φορέας χρήσης του υπό απόκτηση αριθμού τερματικών δεν έχει γνωστοποιηθεί. 








Σχόλια