Ανατ. Μεσόγειος | 2 - 2014/15


Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το χρονικό διάστημα 21/1/2015 και 21/7/2015:
- ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η Αίγυπτος πραγματοποιεί επιδρομές κατά της ISIS στη Λιβύη μετά την εκτέλεση 21 Αιγυπτίων πολιτών. Παρακλάδι της ISIS στη χερσόνησο του Σινά ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο τουλάχιστον 30 Αιγυπτίων στρατιωτών και αστυνομικών. Όπως αναφέρει ο Αιγυπτιακός Στρατός περισσότεροι από 100 μαχητές και 17 στρατιώτες έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους σε επιθέσεις στρατιωτικών σημείων ελέγχου στο Βόρειο Σινά. Η ISIS, τέλος, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με πυρά στις 16 Ιουλίου κατά αιγυπτιακού σκάφους Swiftship 26M. Παράλληλα, παίρνει μέρος με αεροσκάφη και πλοία στην επέμβαση αραβικών κρατών στην Υεμένη και πρωτοστατεί στη συγκρότηση κοινής αραβικής δύναμης 40.000 ανδρών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Το Αιγυπτιακό Ναυτικό συμμετέχει με δύο φρεγάτες και δύο μικρότερα πλοία στις επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση παράδοσης κύριων οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο. Έτσι, προβλέπεται επανέναρξη παραδόσεων για 12 μαχητικά F-16C/D Block 52 Adv, 20 πυραύλων Harpoon και ως 125 αρμάτων μάχης M-1, καθώς και συνέχιση της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την αφρικανική χώρα. Παράλληλα, η Αίγυπτος θα παραλάβει αντιαρματικούς πυραύλους 356 AGM-114K/R3 Hellfire.
Το νέο ρωσικό άρμα μάχης Armata είναι διαθέσιμο για την Αίγυπτο, αναφέρει δημοσίευμα του RIA-Novosti.
Η Αίγυπτος πρόκειται να αποκτήσει ένα κινητό σύστημα επιτήρησης DRS για τον καλύτερο έλεγχο των αιγυπτιακο-λιβυκών συνόρων αντί εκτιμώμενης επένδυσης 100 εκατ. $.
Η Γερμανία είναι θετική στην επέκταση της σύμβασης συμβατικών υποβρυχίων Type 209 από δύο σε τέσσερα. Τα υποβρύχια θα αντικαταστήσουν παρωχημένα κινεζικής προέλευσης Romeo.
Στις 17 Ιουνίου παραδόθηκαν στο Αιγυπτιακό Ναυτικό δύο ΤΠΚ αμερικανικής ναυπήγησης Ambassador Mk. IV. Είχε προηγηθεί η παράδοση άλλων δύο. Τα τέσσερα νέα ΤΠΚ θα εξοπλιστούν με πυραύλους κατά πλοίων Harpoon Block II. Πέρα από τα νέα ΤΠΚ, ακολούθησε στις 23 Ιουνίου η παραλαβή της πρώην φρεγάτας Normandie, νυν Tahya Misr, τύπου FREMM. Το πλοίο, που παραγγέλθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο έναντι 1,1 δις €, δεν διατήρησε το VLS A70 και διαθέτει υποβαθμισμένο σύστημα παρεμβολών αντιπλοϊκών πυραύλων. Για την ενίσχυση των ανθυποβρυχιακών ικανοτήτων της Tahya Misr είναι πιθανή η προμήθεια ενός NH-90NFH.
Ξεκίνησε η διαδικασία ναυπήγησης της πρώτης κορβέτας Gowind 2500 του Αιγυπτιακού Ναυτικού. Το πλοίο θα παραδοθεί στα τέλη του 2017 ή το 2018. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα πλοία Gowind 2500, με πλήρωμα 65 ατόμων και εξοπλισμένα με οκτώ πυραύλους MM-40 Block III, 16 πυραύλους MICA-VL, πυροβόλο 76mm και δύο πολυβόλα 20mm. Τρία από τα τέσσερα σκάφη θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια.
Ο διαμοιρασμός των κύριων μονάδων του Αιγυπτιακού Ναυτικού σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνέχισης της ναυπήγησης των τεσσάρων κορβετών Gowind 2500 σε ακόμη δύο, όπως επίσης την προμήθεια μίας συμπληρωματικής φρεγάτας FREMM. Άλλωστε, η Αίγυπτος ήθελε να αποκτήσει δύο μονάδες, εγχείρημα που δεν επέτρεψαν οικονομικοί περιορισμοί.
Στις 20 Ιουλίου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης των τριών πρώτων μαχητικών Rafale της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει 16 Rafale DM και οκτώ ΕΜ έως το 2019 αντί 3,5 δις Ευρώ. Τα αεροσκάφη έφθασαν στην Αίγυπτο την επόμενη ημέρα. Επιπλέον κόστος θα διατεθεί για την αγορά πυραύλων MICA, Black Shahine, 180 AASM, ατρακτιδίων αναγνώρισης και ατρακτιδίων στοχοποίησης Talios. Πέρα από αυτά, τα Rafale θα φέρουν ραντάρ RBE-2 AA και σύστημα EW SPECTRA. Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η διαμόρφωση των αιγυπτιακών Rafale αφορά την έκδοση F3R, με μόνες τροποποιήσεις το διαφορετικό σύστημα επικοινωνιών επειδή η Αίγυπτος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την έλλειψη υποδομής χρήσης του πύραυλου ASMP-A.
Ένας άγνωστος αριθμός μαχητικών Mirage 2000-9 των ΗΑΕ φαίνεται ό, τι έχει προταθεί για παραχώρηση προς την Αίγυπτο.
Για τον εξοπλισμό των αιγυπτιακών Rafale, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν 96 πύραυλοι MICA και 180 κατευθυνόμενες βόμβες AASM από τα αποθέματα της Γαλλικής Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο αρχικής συμφωνίας για απόκτηση όπλων αξίας 3 δις $ από τη Ρωσία, η Αίγυπτος φέρεται να κουβεντιάζει για αγορά 24 MiG-35, 12 Mi-35P, αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion και α/α συστημάτων TOR-M2. Μεταγενέστερο ρωσικό δημοσίευμα έκανε λόγο ό, τι η Αίγυπτος επρόκειτο σύντομα να υπογράψει σύμβασης αγοράς για 46 μαχητικά MiG-29. Στο μεταξύ άλλη αναφορά υπογραμμίζει ό, τι η Αίγυπτος είναι η δεύτερη εξαγωγική χρήστης του αντιπυραυλικού συστήματος Antey-2500.
Μέσα σε ένα έτος η Αίγυπτος θα έχει παραλάβει τα πρώτα συστήματα αντιβαλλιστικών ANTEY-2500. Ήδη φαίνεται να έχει αρχίσει η παράδοση βοηθητικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Το συμβόλαιο ύψους ενός δις $ περιλαμβάνει την προμήθεια τριών μεραρχιών, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα.
Το 2017 θα λειτουργήσει στην Αίγυπτο κέντρο επισκευών ελικοπτέρων Mi-8/-17.
Η Αίγυπτος φέρεται ό, τι έχει παραχωρήσει στη Λιβύη δύο μαχητικά MiG-21MF. Πριν ένα χρόνο, είχε προμηθεύσει τρία μαχητικά MiG-21MF και τρία ελικόπτερα Mi-8.
- ΙΣΡΑΗΛ
Σταθερή παραμένει η ποσότητα των πυρηνικών όπλων που έχει το Ισραήλ. Σύμφωνα με έκθεση του "Federation of American Scientists", το οπλοστάσιό του περιλαμβάνει 80 κεφαλές. Κύρια πλατφόρμα μεταφοράς είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Jericho και φημολογούμενη πλατφόρμα τα υποβρύχια τύπου Dolphin. Μελλοντικά δεν αποκλείεται η μεταφορά όπλων από μαχητικά F-35. Η έκθεση, τέλος, δεν αποκλείει την ύπαρξη αποθηκευμένων αμερικανικών βομβών B-61 εντός του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, το Ιράν θεωρεί ό, τι το Ισραήλ κατέχει 400 πυρηνικά όπλα.
Την εντολή να πυροβολούν αμάχους κατά τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς πέρυσι στη Γάζα είχαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες αν απαιτείτο, ισχυρίζεται δημοσίευμα επικαλούμενο μαρτυρίες 70 στρατιωτών.
Το Ισραήλ έχει αρχίσει συζητήσεις για να πετύχει αύξηση της αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ σε ένα μακροπρόθεσμο πακέτο που θα μπορούσε να αποτελείται από έως 48 δις $ μέχρι το 2028. Επιπλέον, Οι ΗΠΑ ενέκριναν ποσό 474 εκατ. $ για τη χρηματοδότηση των ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων David's Sling και Arrow. Επιπλέον, θα χορηγηθούν 267,6 εκατ. $ για την ανάπτυξη συστήματος καταπολέμησης των τούνελ της Χαμάς.
Ο Ισραηλινός Στρατός σχεδιάζει την επιτάγχυνση της παραγωγής αρμάτων μάχης Merkava IV και βαρέων ΤΟΜΠ Namer. Τα Namer θα κοστίσουν αντί 310 εκατ. $.
Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να εφοδιάσει 100 βαρέα ΤΟΜΠ Acharit με νέες συλλογές κινητήρα και μετάδοσης. Το πρόγραμμα κόστους 17 εκατ. $ θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017.
Έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας, ο Ισραηλινός Στρατός γνωστοποίησε την ύπαρξη άρματος μάχης - εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων βασισμένου στο M-48. To "Perec", όπως ονομάζεται, φέρει ομοίωμα πυροβόλου, διογκωμένο πύργο και μεταφέρει 12 σωλήνες εκτόξευσης Α/Τ πυραύλων Spike.
Ο Ισραηλινός Στρατός αναζητά τον αντικαταστάτη του M-109. Το νέο πυροβόλο πρέπει να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότητα shoot & scoot.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Lance. Το σύστημα μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση ως 40km και να εκτοξευτεί από συστήματα MLRS.
Ο Ισραηλινός Στρατός μελετά την ένταξη ενός νέου ΜΕΑ για την κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο ταξιαρχίας.
Ο Ισραηλινός στρατός πειραματίζεται τη χρήση οχημάτων Humvee στη σύνθεση τεθωρακισμένων ταξιαρχιών για αποστολές αναγνώρισης.
Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει αρκετά αερόστατα επιτήρησης Skystar 300. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί επιπλέον τα αερόστατα σε ρόλους αντιμετώπισης βομβών IED.
Ο Ισραηλινός Στρατός συγκρότησε ενιαία ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων την οποία συνθέτουν οι υφιστάμενες τέσσερις μονάδες.
Τη χρήση γυαλιών Google Glass από στρατιώτες για την καλύτερη και ταχύτερη μετάδοση πληροφοριών στους αξιωματικούς σκέφτεται ο Ισραηλινός Στρατός.
Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση στο Ισραήλ του πέμπτου υποβρυχίου τύπου Dolphin και δεύτερου Dolphin II.
Προβλήματα αντιμετώπισε το υποβρύχιο Tanin λόγω ζητήματος με μπαταρία.
Στις 11 Μαΐου υπογράφθηκε η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων κορβετών MEKO 80 για το Ισραηλινό Ναυτικό από τη Γερμανία. Τα πλοία θα κοστίσουν 430 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το Ισραήλ θα πληρώσει τα 315. Στο κόστος δεν περιλαμβάνονται ο εξοπλισμός και τα όπλα των πλοίων. Τα τέσσερα σκάφη θα παραδοθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Η TKMS προτείνει δύο εκδόσεις, την 1.800 τόνων MEKO 80 (που μπορεί επίσης να διατεθεί σε 1.900 ή 2.100 τόνους)και ένα 87 μέτρων OPV με εκτόπισμα 1.800 τόνους. Τα τέσσερα πλοία θα ονομαστούν Saar 6.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια ομογενοποίησης του υλικού, το Ισραηλινό Ναυτικό έχει εξασφαλίσει κονδύλια για την αναβάθμιση των οκτώ ΤΠΚ Saar 4,5 με έναρξη υλοποίησής της το 2016. Τα πλοία θα εξοπλιστούν με ραντάρ ELM-2258.
Το σύστημα επιτήρησης ναυτικών υποδομών "AquaShield" τέθηκε σε λειτουργία. Αποστολή του συστήματος είναι η έγκαιρη αποκάλυψη δυτών και μικρών ταχυπλόων σκαφών.
Το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία απόκτησης 14 μαχητικών F-35 "Adir" αντί 2,82 δις $. Επιδίωξη της Ισραηλινής Αεροπορίας υπήρξε η αγορά 31 μαχητικών, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας πρόκρινε πάντως μελλοντικά την αγορά περισσότερων F-35 για την κάλυψη των αναγκών της Αεροπορίας.
Τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 το Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο της Lockheed Martin. Προηγουμένως θεωρείτο ό, τι οι παραδόσεις των πρώτων μαχητικών θα ξεκινούσαν το 2017.
Η Ισραηλινή Αεροπορία, σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, μελετά τη δυνατότητα αύξησης της της ακτίνας δράσης του F-35 κατά 30%.
Το Ισραήλ επιχειρεί να λάβει από τις ΗΠΑ περισσότερα μαχητικά F-35, ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων V-22 ως αντάλλαγμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στην προμήθεια 14.500 συλλογών JDAM, 4.100 SDB, 2.200 συλλογών Paveway, 3.000 πυραύλους Hellfire και 250 AIM-120C θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 1,9 δισεκατομμύρια $.
Μεσοπρόθεσμα τα 2/3 του πτητικού υλικού της Ισραηλινής Αεροπορίας θα αποτελείται από ΜΕΑ.
Το Ισραήλ εργάζεται στη βελτίωση του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-2 μετά τις ανεπιτυχείς δοκιμές του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επιτυχής δοκιμή (η τέταρτη συνολικά) του πυραύλου Stunner, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Α/Α συστήματος David's Sling.
Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στο νεότερό του Α/Α σύστημα, David's Sling. Στόχος, η επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας στις αρχές του 2016.
Το Ισραήλ προχωρά σε εκσυγχρονισμό μεταφορικών αεροσκαφών C-130H. Το πρόγραμμα θα αφορά αντικατάσταση δομικών μερών και ηλεκτρονικών.
Στις 23 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η αρχική εκπαίδευση μεγέθους έξι μηνών των πρώτων Ισραηλινών χειριστών στο M-346 Lavi.
Η Ισραηλινή Αεροπορία εξετάζει την προμήθεια ενός προσομοιωτή boom για την καλύτερη κατάρτιση χειριστών boom.
* Παράρτημα Ι: Επιχειρήσεις Ισραηλινής Αεροπορίας
Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 24/4 αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων στα λιβανο-συριακά σύνορα με την αιτιολογία ό, τι οι πύραυλοι άνηκαν στη Χεσμπολλάχ. Είχε προηγηθεί δύο ημέρες νωρίτερα επιδρομή σε οχηματοπομπή μεταφοράς όπλων της λιβανικής οργάνωσης, όπως ισχυρίζεται η ισραηλινή πλευρά.
Επιδρομή σε εγκατάσταση όπλων στο Σουδάν πραγματοποίησε το Ισραήλ στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα. Στην επιδρομή καταρρίφθηκε ένα ΜΕΑ, ισχυρίζεται ο Σουδανικός Στρατός.
Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν στόχους της Χαμάς στις 27/5 στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα εκτόξευσης ρουκέτας προς το Νότιο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα. Παρόμοια περιστατικά έγιναν στις 6/6 και 7/6.
Ισραηλινό ΜΕΑ κατέπεσε στις 21 Ιουνίου στην Κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Τη Δευτέρα 20/4 έγινε η παράδοση 48 Α/Τ συστημάτων Milan από τη Γαλλία στο Λίβανο, σηματοδοτώντας την έναρξη παραδόσεων του υπό σαουδο-αραβική χρηματοδότηση πακέτου όπλων στις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται:
1. 48 αντιαρματικά όπλα MILAN
2. 250 οχήματα (από τα οποία 100 VAB Mk III, VBL, SHERPA MRAP, (20) VBC-90, TRM2000, 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar)
3. έξι θωρακισμένα μεταφορικά ελικόπτερα AS532
4. επτά μεταφορικά ελικόπτερα EC725
5. ΜΕΑ SDTI και DVF 2000 ER
6. τρία ΤΠΚ FS56
7. ραντάρ GM 200
8. 5.000 ασύρματοι
Ο Λίβανος παραλαμβάνει 200 Α/Τ όπλα TOW-II από τις ΗΠΑ. Επιπλέον αιτήθηκε την παροχή μέσω FMS 1.000 πυραύλων AGM-114 Hellfire.
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του CSIS, διεξάγονται συζητήσεις ΗΠΑ-Λιβάνου για τη μεταβίβαση αρμάτων μάχης M-1A1.
Η γερμανική κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς εξαγωγής γερμανικών υποσυστημάτων σε γαλλικά οπλικά συστήματα, κάτι που επιτρέπει την πώληση του VAB Mk.3 στο Λίβανο. Ενδιαφέρον για μια αμφίβια έκδοση του γαλλικού οχήματος έχει εκφράσει ακόμα η Αίγυπτος.
Ο Λίβανος παρέλαβε 70 ρ/κ πυροβόλα M-198 από τις ΗΠΑ. Ο Λιβανικός Στρατός παρέλαβε 30 ΤΟΜΠ M-113 και 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109 από την Ιορδανία.
Οι τρεις Combattante FS56 θα παραδοθούν στο Λίβανο χωρίς αντιπλοϊκούς πυραύλους MM-40. Το πρώτο σκάφος θα παραληφθεί το 2018.
Η Orbital ATK θα κατασκευάσει για λογαριασμό του Λιβάνου εξοπλισμένο αεροσκάφος AC-208B Caravan αντί 26 εκατ. $. Η παράδοσή του αναμένεται να γίνει έως τις 30 Μαΐου 2016.
Ο Λίβανος θα αποκτήσει έξι εκπαιδευτικά / εγγύς αεροπορικής υποστήριξης αεροσκάφη Super Tucano, μέσω πόρων FMS, αντί δυνητικού κόστους 462 εκατ. $. Μεταξύ των προτεινόμενων όπλων αναφέρονται 2.000 κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS.
Η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις για την παραχώρηση 10 ελικοπτέρων AB-212 και AB-412 στο Λίβανο. Εφόσον ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ελικοπτέρων, αυτά θα προέλθουν από το πλεόνασμα των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.
Η SOCOM χρησιμοποιεί MEA στο Λίβανο προς βοήθεια του Λιβανικού Στρατού κατά των Ισλαμιστών μαχητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εμφάνισή τους έχουν κάνει γύρω από την ΑΒ Hamat δύο ΜΕΑ Aerosonde Mk 4.7.
* Παράρτημα Ι: Χεσμπολλάχ
Στις 28/1 η σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινή οχηματοπομπή. Απαντώντας, το Ισραηλινό Πυροβολικό και η Ισραηλινή Αεροπορία έπληξαν θέσεις στο Λίβανο. Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας Κυανόκρανος.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ό, τι η σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ πιθανώς είναι εξοπλισμένη με βαλλιστικούς πυραύλους Scud-D, που φέρουν πολεμική κεφαλή 500kg και έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη των 700km.
Υπό διαμόρφωση διάδρομο από/προσγειώσεων μήκους 670m αποκαλύπτει δημοσίευμα του "IHS Jane's" στο βόρειο τμήμα της Κοιλάδας Μπεκά, στο Λίβανο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον κατασκευάζει η οργάνωση Χεσμπολλάχ για την εξυπηρέτηση των συστημάτων ΜΕΑ που διατηρεί.
- ΣΥΡΙΑ
* Εξελίξεις στον εμφύλιο
Ξεπέρασαν τις 220.000 οι νεκροί του τετραετούς Συριακού Εμφύλιου πολέμου.
Περισσότερα από 2.000 είναι τα θύματα που σκοτώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία από τον Ιούνιο του 2014.
Σύμφωνα με αλβανική εφημερίδα, Αλβανοί μαχητές χρησιμοποιούνται ως ασπίδα κατά τις επιχειρήσεις της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
Την εμφάνισή τους στον ουρανό της Συρίας, με βάση οπτικό υλικό, έχουν κάνει μαχητικά Su-22 της Ιρανικής Αεροπορίας.
Η πίεση που ασκεί στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες η Συριακή Αεροπορία έχει οδηγήσει στη δημιουργία συστήματος τούνελ στο Χαλέπι και υπόγειες πυροδοτήσεις εκρηκτικών κατά κυβερνητικών θέσεων.
Ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας Mi-14 του Συριακού Ναυτικού κατέπεσε στο Idbil στις 22/3. Το πλήρωμα αιχμαλωτίστηκε. Ήταν η πρώτη απώλεια Mi-14 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο Συριακός Στρατός εγκατέλειψε την επαρχία της Ιντλίμπ, που βρίσκεται στα χέρια της Al Nustra.
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Yarmouk, στα περίχωρα της Δαμασκού.
Σε 25.000 υπολογίζονται οι ξένοι μαχητές που στελεχώνουν τη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Από αυτούς εκτιμάται ό, τι 3.000 προέρχονται από την Τυνησία. Όσον αφορά αποκλειστικά τη Συρία, εκεί βρίσκονται 6.000 μαχητικές από χώρες της Ε.Ε.
Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε θέση να παράγει ετησίως 300 εκατ. $ και να διατηρεί δύναμη τουλάχιστον 30.000 μαχητών.
Η ISIS κατέλαβε στις 20 Μαΐου την πόλη Παλμύρα, πρώτη πόλη που κατέλαβε στη Συρία έπειτα από μάχη με το Συριακό Στρατό.
Σημαντική είναι η ενίσχυση σε όπλα της ISIS μετά την κατάληψη της Παλμύρας, εφόσον στα χέρια έχουν πέσει τα εφόδια που υπήρχαν σε στρατιωτικές υποδομές της περιοχής. Παράλληλα, η απώλεια γειτονικής αεροπορικής βάσης περιορίζει από το συριακό καθεστώς την ικανότητα επιτήρησης με χρήση ραντάρ του συνόλου της χώρας.
Μετά την κατάληψη της Παλμύρας, που κατέχει στρατηγική θέση στη Συρία, έχει διατυπωθεί η άποψη ό, τι είναι πιθανή η αναδίπλωση των κυβερνητικών δυνάμεων στην ΒΔ πλευρά της χώρας, όπου υπάρχει συμπαγής φιλικός πληθυσμός φιλικός προς την κυβέρνηση.
Το 80% των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών της Συρίας βρίσκεται στις κατακτήσεις της ISIS, το 12% εξουσιάζεται από τους Κούρδους. Μόλις το 8% παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο. Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση ελέγχει το 20% - 30% της έκτασης της Συρίας, όπου διαμένει το 50% έως 60% του συριακού πληθυσμού.
Η ISIS ισχυρίζεται σε προπαγανδιστικό έντυπο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Independent", ό,τι θα βρίσκεται σε θέση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, είναι βέβαιη η χρήση χλώριου, τονίζει ο υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας.
Οι Κούρδοι κατέλαβαν την πόλη Ταλ Αμπαγιάντ εκδιώκοντας τους μαχητές της ISIS.
Η Συριακή Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 7.972 εξόδους το πρώτο τρίμηνο του 2015, αναφέρουν στοιχεία του Syrian Observatory for Human Rights(SOHR). Με βάση τα ίδια στοιχεία, έχουν γίνει 4.400 επιδρομές με βόμβες βαρέλια. Τα θύματα των αεροπορικών επιχειρήσεων έχουν στοιχήσει τη ζωή 1.126 πολιτών.
Μαχητικό αεροσκάφος της Συριακής Αεροπορίας κατέπεσε στη Νότια Συρία στις 24/4, με την ISIS να ισχυρίζεται ό, τι το κατέρριψε.
Στις 11/6 σημειώθηκε κατάρριψη συριακού βομβαρδιστικού Su-24 στην περιοχή Daraa από αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Έξαρση παρουσιάζει η χρήση Α/Τ πυραύλων από τις αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες. Από το Φεβρουάριο ως το Μάιο γνωστοποιήθηκαν 98 επιθέσεις.
Μεταξύ των Α/Τ συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν BGM-71 TOW, HJ-8 Red Arrow, 9M113 Konkurs, 9M113 Kornet, 9K115-2 Metis-M, 9M14 Malyutka, MILAN. Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν με BGM-71 TOW.
Η ISIS απέκτησε Α/Τ όπλα Konkurs και Kornet-E από λαφυραγώγηση υλικού της Χεσμπολλάχ.
Ιρακινές και ιρανικές μαρτυρίες ισχυρίζονται την παρουσία ισραηλινών όπλων στο οπλοστάσιο της ISIS.
Ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των κέντρων εκπαίδευσης Ισλαμιστών μαχητών στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, υπερβαίνουν τα 100.
Στις 24 Ιουνίου διεξήχθη επίθεση της ISIS στην πόλη Κομπάνι, από τη πλευρά της τουρκο-συριακής μεθορίου. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 146 αμάχους.
Ο Συριακός Στρατός φέρεται να έχει προμηθευτεί μία νέα παρτίδα συστημάτων παρεμβολής R-330P-I. Τα συστήματα εντοπίζουν και παρεμβάλλουν τις φωνητικές επικοινωνίες και την αποστολή / λήψη δεδομένων σε απόσταση έως 25km.
Την έλλειψη ενεργών μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17 επισημαίνει σε συνέντευξή του στις 8 Ιουλίου αιχμάλωτος Σύρος πιλότος ελικοπτέρου που κατέπεσε τον περασμένο Μάρτιο, αναγκάζοντας την επικουρική χρήση των ναυτικής συνεργασίας Mi-14. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ως βοήθημα στο πλαίσιο επιθέσεων με χρήση βομβών βαρελιών εφαρμογές του iPad.
Σύμφωνα με στοιχεία, η CIA δαπανά 1 δις $ το χρόνο για δράσεις στη Συρία.
Συντρίμμια ρωσικών ΜΕΑ Orlan-10 και Eleron-3SV παρουσιαστήκαν μέσω φωτογραφιών στην περιοχή της Λατάκιας στη Συρία.
* Πολυεθνική επέμβαση εναντίον της ISIS
Περίπου 6.000 μαχητές της ISIS έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία από τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε η CENTCOM. Από αυτούς οι 73 είναι Γάλλοι.
Έως τα τέλη Δεκεμβρίου, τα συμμαχικά και αμερικανικά αεροσκάφη είχαν πετάξει 6.981 πολεμικές εξόδους ΕΑΥ, συνοδείας & απαγόρευσης, 2.164 εξόδους ISR και 1.992 εξόδους μεταφορών / ρίψεων. Μόλις ένα από κάθε πέντε αεροσκάφη που έχουν πραγματοποιήσει επιδρομή δεν είναι αμερικανικό. Το 80% των πληγμάτων έγιναν στην περιοχή του Κομπάνι. Μεταξύ των αμερικανικών αεροσκαφών που πραγματοποιούν επιδρομές κατά της ISIS στη Συρία είναι το A-10.
Ύστερα από την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου, η Ιορδανία επέκτεινε τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ και ζητά τη μεταβίβαση περισσότερων όπλων από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια για πτήσεις V-22 από την Τουρκία προς Συρία ή Ιράκ.
Το περιοδικό της Αμερικανικής Αεροπορίας περιγράφει σε κείμενο εντυπώσεις από την πρώτη πολεμική δράση του μαχητικού F-22, ειδικά την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών κατά της ISIS στη Συρία όταν μαχητικο του τύπου έπληξε με δύο κατευθυνόμενες βόμβες JDAM των 1000 lb κτήριο διοίκησης και ελέγχου 50 μίλια από το Χαλέπι.
Τα F-22 παίρνουν μέρος σε κάθε πακέτο κρούσης στις επιδρομές κατά της ISIS. Χαρακτηριστική περίπτωση, μία 11 1/2 ωρη έξοδος μαχητικού του τύπου στη Συρία. Κατά τη διάρκειά της, το αεροσκάφος άλλαξε πέντε ρόλους και χρειάστηκε επτά εναέριους ανεφοδιασμούς. Πέραν της προστασίας του σχηματισμού, το F-22 χρησιμοποιείται σε καθήκοντα επιτήρησης, καθοδήγησης των άλλων αεροσκαφών και μεταβίβασης δεδομένων.
Κατά τη διάρκεια της 10μηνης συμμετοχής του μαχητικού F-22 στην επέμβαση κατά της ISIS στη Συρία, ο τύπος έχει πραγματοποιήσει 204 εξόδους και έχει πλήξει με 270 βόμβες 60 τοποθεσίες.
Ο Σύρος πρόεδρος επιθυμεί να υπάρξει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της ISIS και άλλων ισλαμικών οργανώσεων.
Οι Κούρδοι μαχητές, με τη συνεργασία των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, πέτυχαν να αποκρούσουν την ISIS και να ανακτήσουν ολόκληρο το Κομπάνι.
Χειριστές βομβαρδιστικών της 9th Expeditionary Bomb Squadron, που έχει αναπτυχθεί από τον περασμένο Ιούλιο στο Κατάρ, περιγράφουν σε δημοσίευμα της "WSJ " πως η δράση και η συνεργασία με τους Κούρδους μαχητές οδήγησαν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι της Β. Συρίας. Οι επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών του τύπου στην περιοχή ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Αν και στην αρχή προξένησαν την καχυποψία των Κούρδων, οδήγησαν σε άψογη συνεργασία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το 92% των αεροπορικών πληγμάτων κατά της ISIS στη Συρία διεξάγεται από αμερικανικά μέσα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Από τον Αύγουστο έως τις 18 Μαρτίου, ο διεθνής συνασπισμός δυτικών και αραβικών χωρών έχει πλήξει συνολικά 5.314 στόχους της ISIS σε Ιράκ και Συρία.
Στις 17 Μαρτίου ένα αμερικανικό MEA MQ-1 κατερρίφθη στην περιοχή της Λατάκειας.
Ο Καναδάς είναι το δεύτερο δυτικό κράτος που πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία.
Σύμφωνα με το SOHR, ο Διεθνής Συνασπισμός και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει 2.000 θανάτους στη Συρία από την έναρξη των επιχειρήσεων. Από αυτούς, οι 1.922 νεκροί χαρακτηρίζονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι 66 άμαχοι ενήλικες και τα 10 παιδιά. Στους 66 προστέθηκαν άλλοι 52 μετά από πολύνεκρη επιδρομή σε χωριό κοντά στο Χαλέπι στις 2/5.
Ο επικεφαλής της ISIS υπέστη τραυματισμούς το Μάρτιο από αεροπορική επιδρομή, αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ.
Στις 16 Μαΐου έγινε επιδρομή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην επικράτεια της Συρίας κατά την οποία φονεύθηκε ο υπεύθυνος πετρελαίου της ISIS. Οι Αμερικανοί είχαν ως ορμητήριο ιρακινή βάση και χρησιμοποίησαν ελικόπτερα Blackhawk και αεροσκάφος V-22. Μαζί με τον αξιωματούχο σκοτώθηκαν άλλοι 32 ισλαμιστές μαχητές.
Κατά τη διάρκεια των εννιάμηνων αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχουν χαθεί 10.000 μαχητές της ISIS.
Ο βέβαιος θάνατος αμάχων, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν πλήττουν επιβεβαιωμένες υποδομές της ISIS στην πόλη της Αρ Ρακκά.
Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών υπάρχει αρχική συμφωνία με τις ΗΠΑ για παροχή αεροπορικής προστασίας τμήματος Σύρων αντικαθεστωτικών.
Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών της κατά της ISIS στη Συρία μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με θύματα Βρετανούς σε τουριστικό θέρετρο στην Τυνησία.
Τρεις Βρετανοί χειριστές του Βρετανικού Ναυτικού συμμετείχαν σε βομβαρδισμούς κατά της ISIS στη Συρία ως πληρώματα μαχητικών F/A-18F από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson. Υπενθυμίζεται, ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν συμμετέχει στην αεροπορική επέμβαση κατά της ISIS στη Συρία, παρά μόνο στο Ιράκ.

Σχόλια