Βαλκανική | 2 - 2014/15

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το χρονικό διάστημα 21/1/2015 και 21/7/2015:

- ΑΛΒΑΝΙΑ
Σύμφωνα με αλβανική εφημερίδα, Αλβανοί μαχητές χρησιμοποιούνται ως ασπίδα κατά τις επιχειρήσεις της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

- ΒΟΣΝΙΑ
Η Βοσνία πρόκειται να δωρίσει στο Ιράκ 500 τόνους πυρομαχικών.
- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η Βουλγαρία έδωσε στα μέσα Μαρτίου έγκριση για την κατασκευή και λειτουργία νατοϊκού κέντρου διοίκησης στη Σόφια. Οι εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν μέσα στο 2015. Ένα δεύτερο κέντρο για την ανταλλαγή ναυτικών πληροφοριών θα λειτουργήσει στο Μπουργκάς το 2016.
Βουλγαρικό δημοσίευμα κάνει λόγο για εξέταση απόκτησης δυτικών αρμάτων μάχης από τη Βουλγαρικό Στρατό.
Η Βουλγαρία θα μπορούσε να συνεργαστεί για τη συμπαραγωγή του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος M1117 με τις ΗΠΑ για την κάλυψη των αναγκών του Βουλγαρικού Στρατού. Σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία επτά οχήματα του τύπου, εκ των οποίων έξι στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν, ενώ άλλα 10 πρόκειται να παραδοθούν τον Ιούνιο. Μία άλλη πιθανή υποψηφιότητα είναι η παραχώρηση μεταχειρισμένων M93 Fox(παραλλαγή του TPz Fuchs) από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.
Καταγγελίες για απειλή και απόπειρα δωροδοκίας κατήγγειλε ο υπουργός εθνικής άμυνας της Βουλγαρίας, σε ζητήματα που αφορούσαν την επέκταση συντήρησης των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29.
Η Βουλγαρία εξετάζει την απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 από το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ολλανδία, ενώ αποφάσισε να στραφεί στην Πολωνία και όχι τη Ρωσία για την υποστήριξη των 15 MiG-29 που διατηρεί σε ενεργή χρήση. Σε περίπτωση που δεν αγορασθούν μαχητικά, θεωρείται αρκετά πιθανός ο αποκλεισμός της Τουρκίας από πρόγραμμα εναέριας περιπολίας του βουλγαρικού ουρανού. Το ΝΜΑ σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσει έξι MiG-21bis.
Η Textron AirLand προτείνει το ελαφρύ μαχητικό Scorpion για την κάλυψη των αναγκών της Βουλγαρικής Αεροπορίας σε μαχητικά αλλά και ως αντικαταστάτη του εκπαιδευτικού L-39.
Η Βουλγαρία αναμενόταν να παραλάβει στις αρχές Απριλίου συστήματα ΜΕΑ Scout. Πολύ πιθανό η προμήθεια αφορά το Aeryon Scout. Είχε προηγηθεί την περασμένη χρονιά η παραλαβή συστημάτων ΜΕΑ RQ-11 Raven.
Η Northrop Grumman παρουσίασε στις 4/6 το πρώτο από τα πέντε στρατηγικά ΜΕΑ Global Hawk, που αποκτά το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος AGS. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Το συμβόλαιο για τα πέντε συστήματα υπογράφθηκε το 2012 αντί 1,7 δις $.
- ΚΡΟΑΤΙΑ
Η Κροατία παρουσίασε στις 20/3 τους νεότερους τύπους οχημάτων που χρησιμοποιεί ο Κροατικός Στρατός. Εμφανίστηκαν τέσσερις εκδόσεις του Armoured Modular Vehicle (AMV) (νοσοκομειακή, εφοδιασμού, διοίκησης, μεταφοράς προσωπικού), MRAV M-ATV, MRAV MaxxPro, RG33, Humvee και LMV. Το σύνολο των οχημάτων ξεχωριστά αφορούν 126, 212, 30, 20, 20 και δέκα αντίστοιχα.
Η τουρκική εταιρία ASELSAN θα κατασκευάσει μη επανδρωμένους πυργίσκους πυροβόλων τύπου SMASH για τον εξοπλισμό των νέων περιπολικών του Κροατικού Ναυτικού. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 4,2 εκατ. Ευρώ.
Η Κροατία θέλει να αντικαταστήσει τα μαχητικά MiG-21 με νεότερα δυτικής προέλευσης, πιθανώς F-16 ή Gripen. Δεν αποκλείεται να εξεταστούν τα Mirage 2000, Kfir και T-50.
Το Ισραήλ προσφέρει για την κάλυψη της απαίτησης του ΝΜΑ της Κροατίας πλεονάζοντα μαχητικά αεροσκάφη F-16A/B, αναβαθμισμένα στο επίπεδο ACE. Το τελευταίο περιλαμβάνει ραντάρ EL/M-2032, αναβαθμισμένο θάλαμο διακυβέρνησης και σύστημα HMD DASH.
Κροατική επιτροπή αξιωματικών θα επιθεωρούσε στις ΗΠΑ το Μάιο στόλο εξοπλισμένων ελικοπτέρων τύπου OH-58D με σκοπό να επιλέξει 16 από αυτά.
Η Κροατία θα συμμετέχει στη σύνθεση του EUBG 2016, μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Τσεχία.
Η Κροατία θα τεθεί μετά από συμφωνία επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων Αλβανίας, Βοσνίας, Σκοπίων, Μαυροβουνίου και Κροατίας στο Αφγανιστάν.
Η Κροατία σκέφτεται την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας.
- ΠΓΔΜ
Διπλή επίθεση από οπλισμένους άνδρες στην ΠΓΔΜ. Στις 21 Απριλίου περίπου 40 οπλισμένοι άνδρες που είχαν εμβλήματα του UCK κατέλαβαν συνοριακό σταθμό της ΠΓΔΜ, στα όρια με το Κόσσοβο. Οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τέσσερις τελωνειακούς υπαλλήλους και τον εγκατέλειψαν χωρίς θύματα. Στις 9 Μαϊου 40 ένοπλοι επιτέθηκαν σε δημόσια κτίρια στο Κουμάνοβο, με απολογισμό οκτώ νεκρούς αστυνομικούς και 14 ενόπλους.
- ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ρουμανική εταιρία έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης για το Ρουμανικό Στρατό. Το προτεινόμενο άρμα θα έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, βάρος 52 εώς 56 τόνους, θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 70 km/h σε δρόμο και 50km/h σε ανώμαλο έδαφος, κινητήρα 1500hp, μέγιστη αυτονομία 500km. Το άρμα μάχης θα έχει πυροβόλο των 120mm, ικανότητα να πλήξει επίγειους στόχους σε απόσταση 5.000m και θα μεταφέρει 42 βλήματα. Πιθανή συμμετοχή μπορεί να έχει η γερμανική εταιρία KMW, εκπρόσωπος της οποίας συναντήθηκε πρόσφατα με Ρουμάνο υφυπουργό άμυνας.
Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των PVP LAORV στο Ρουμανικό Στρατό με την παραλαβή των τελευταίων έξι οχημάτων. Συνολικά παραγγέλθηκαν 16 PVP LAORV.
Η Μ. Βρετανία ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22R του Ρουμανικού Ναυτικού. Η Ρουμανία φιλοδοξεί να υλοποιήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22. Το Ρουμανικό Ναυτικό επιθυμεί αρχικά την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος μάχης και ραντάρ 3D και μετέπειτα αντιαεροπορικών, αντιπλοϊκών πυραύλων και CIWS.
Η Ρουμανία θα αποκτήσει επιπλέον 12 μεταχειρισμένα μαχητικά F-16 για τη συγκρότηση δεύτερης μοίρας του τύπου, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας Mircea Dusa. Με τα αμερικανικά αεροσκάφη το Βουκουρέστι θα αντικαταστήσει τα MiG-21 LanceR.
Σε ανακοίνωσή της η Lockheed Martin γνωστοποίησε την έναρξη παραδόσεων μη αναφερόμενου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης SNIPER ATP εντός του 2015. Παράλληλα, ρουμανικό δημοσίευμα αναφέρει ό, τι έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης σε έξι από τα 12 προς παραλαβή μαχητικά F-16A/B MLU.
Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε μεταφορικό ελικόπτερο IAR-330 της Ρουμανικής Αεροπορίας στις 17/3. Μετά το περιστατικό δόθηκε εντολή καθήλωσης του συνόλου του στόλου ελικοπτέρων του τύπου.
Η Ρουμανία εξόπλισε τα Α/Α συστήματα I-Hawk με σύστημα C3 C3 H & V.
Ανάθεση έργου παραγωγής 44 έως 52 βλημάτων SM-3 Block IB έναντι 559 εκατ. $ απέσπασε η εταιρία Raytheon. Τα βλήματα προορίζονται για το Deveselu της Ρουμανίας.
Η Northrop Grumman παρουσίασε στις 4/6 το πρώτο από τα πέντε στρατηγικά ΜΕΑ Global Hawk, που αποκτά το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος AGS. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Το συμβόλαιο για τα πέντε συστήματα υπογράφθηκε το 2012 αντί 1,7 δις $.
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιήσει έργα αναβάθμισης των ρουμανικών αεροπορικών βάσεων Otopeni και Campia Turzii.
Οι ΗΠΑ ενισχύουν προσωρινά τις δυνάμεις τους στη Ρουμανία με επιπλέον 250 στρατιώτες.
Η Ρουμανία εξετάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
- ΣΕΡΒΙΑ
Ο Σερβικός Στρατός έχει αποκτήσει τρεις αρματοφορείς, με την προοπτική να προσθέσει άλλους τρεις ως τις αρχές του 2016. Παράλληλα, θα αποκτηθούν έως το τέλος Μαΐου 10 φορτηγά FAP, ενώ ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης M-84 βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Σερβία πραγματοποίησε δοκιμές νέων ρουκετών για το ΠΕΠ LRSVM Morava. Το σύστημα μπορεί να φέρει ρουκέτες 122 και 128mm με βεληνεκή ως 35km.
Κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Partner 2015, που διεξήχθη μεταξύ 23 και 26 Ιουνίου στο Βελιγράδι, η σερβική βιομηχανία παρουσίασε το άρμα μάχης M-84AB1, το τροχοφόρο όχημα LAZAR-2, το τροχοφόρο όχημα M-83 εξοπλισμένο με Α/Τ πυραύλους Malyutka-2F/T, εκσυγχρονισμένη έκδοση του Α/Α συστήματος SA-6 (Kvadrat-ML), τα Α/Κ πυροβόλα Nora 52 των 155mm και SORA των 122mm, συστήματα ΠΕΠ, το ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Sova, τα ΜΕΑ Rapier, Atrox και SILA-750C, οι Α/Τ πύραυλοι Bumbar και SPIDER, ο πύραυλος ALAS-C και το σκάφος PREMAX 39. Στην Partner 2015 παράλληλα παρουσιάστηκε το φουτουριστικό σχέδιο του άρματος μάχης М-20UP-1, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το M-84 και φέρει έντονες ομοιότητες με το ρωσικό T-14 Armata.
Η Σερβία ανακοίνωσε τη διάθεση προς πώληση 282 αρμάτων μάχης T-55, 220 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ M-60, M-80, BTR-50 και BTR-60 καθώς και 200 ρ/κ πυροβόλα, 1.100 α/α πυροβόλα αντιαρματικά, λοιπός φορητός οπλισμός, 23 ΠΕΠ Μ-63 και τρία συστήματα ραντάρ SNAR-10. Τα 282 Τ-55 συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από το Πακιστάν.
Στις 13/3 σερβικό ελικόπτερο Mi-17 συνετρίβη κατά την αεροδιακομιβή βρέφους σε νοσοκομείου. Από την πρόσκρουση πέθαναν επτά άνθρωποι.
Η Σερβία προτίθεται να αποκτήσει δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17/17-1. Επιπλέον, πρόκειται να αγοραστούν ανταλλακτικά για τα μαχητικά MiG-29 και MiG-21.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προωθεί τη συγκρότηση στρατού μέσω νομοθεσίας, όπου απαιτείται η σύμπραξη των εκπροσώπων της σερβικής κοινότητας.
*  Παράρτημα Ι: Δυτικά Βαλκάνια & ISIS
Σε βίντεο μέλη του Ισλαμικού Κράτους απειλούν για πρώτη φορά να επεκτείνουν τη δράση του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Συνολικά εκτιμώνται σε 600 με 650 οι μαχητές της ISIS που προέρχονται από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Τρομοκρατική επίθεση από ισλαμιστή Βόσνιο έγινε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Σβόρνικ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Από την επίθεση πέθανε ένας αστυνομικός και ο δράστης.

Σχόλια