Κύπρος | 2 - 2014/15

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το χρονικό διάστημα 21/1/2015 και 21/7/2015:

Η ψήφιση νομοσχεδίου (Bill HR 1735) από την Αμερικανική Γερουσία ανοίγει ο δρόμος άρσης της αμερικανικής απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζει δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται προς την ανάδειξή της σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτόν τον τομέα θα παίξει ρόλο επίγειος σταθμός δορυφορικών στοιχείων, ο τρίτος εξειδικευμένος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βοήθεια προς το Λίβανο περιλαμβάνει 9.400 τυφέκια εφόδου, 5.500 ημιαυτόματα τυφέκια και 1.780 πολυβόλα. Στις 25/2 υπεγράφη με τη Ρωσική Ομοσπονδία συμφωνία διευκολύνσεων σε λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πλοία του Ρωσικού Ναυτικού.
* Παράρτημα Ι: Πολυεθνικά Προγράμματα
Η Κύπρος υπέγραψε στις 23 Απριλίου 2015 τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα δορυφορικών επικοινωνιών Satcom του ΕΟΑ (EDA). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη μεταξύ άλλων η Ελλάδα και η Ρουμανία. Πάραλληλα, προσεχώς θα εγκαινιασθεί ο ένας από τους τρεις συνολικά ευρωπαϊκούς επίγειους δορυφορικούς σταθμούς, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατιάς ως ισχυρό περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης.
* Παράρτημα ΙΙ: Βρετανική Δραστηριότητα
Σύμφωνα με τα βρετανικά στοιχεία, από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ως την 1η Μαρτίου, τα βομβαρδιστικά Tornado GR4 έχουν πλήξει 159 στόχους. Τα αεροσκάφη επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Εκεί συνολικά βρίσκονται οκτώ Tornado GR4, δύο ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry, δύο μεταφορικά C-130J, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager καθώς επίσης άγνωστος αριθμός εξοπλισμένων ΜΕΑ Reaper. Κατά την ενημέρωση στο βρετανικό κοινοβούλιο γνωστοποιήθηκε ότι τα τελευταία πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο οκτώ αναγνωστικές αποστολές στη Συρία. Την ΑΒ Ακρωτηρίου επισκέφτηκε στις 5 Μαρτίου μεταφορικό αεροσκάφος A400M της Βρετανικής Αεροπορίας, σηματοδοτόντας την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του τύπου με τα βρετανικά εθνόσημα.
Τα βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado που επιχειρούν από το Ακρωτήρι συνεισφέρουν το 70% της συνολικής τακτικής αναγνώρισης κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS.
Με βάση δορυφορική φωτογραφία κατά τη διάρκεια του Απριλίου στο Ακρωτήρι και σε σύγκριση με τα προηγούμενα στοιχεία, φέρονται να έχουν αναπτυχθεί αεροσκάφος επιτήρησης Sentinel R1 και τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα WAH-64. Επιπλέον, παραμένουν αναπτυγμένα δύο ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry.

Σχόλια